28 Jan 2011

Isu Sijil Sakit: Doktor Boleh Saman Pihak Yang Pertikai Sijil Sakit Yang Dikeluarkan

Sijil Cuti Sakit Suami: Sila Rujuk Doktor, Kata Cikgu Mala

LABIS: Calon PAS, Normala Sudirman mendakwa suaminya, Maarof Abdul Mutalib diberikan cuti sakit sehingga tempoh dua minggu berturut-turut disebabkan oleh masalah kemurungan akibat arahan pertukaran dalam tempoh 24 jam ke sebuah sekolah di Johor Bharu sebelum ini.

Beliau berkata, bagaimanapun jika media berminat menyiasat lebih lanjut mengenai kesahihan sijil cuti sakit kepada suaminya itu, dinasihatkan bertemu terus dengan doktor yang berkenaan.

“Lebih baik media berjumpa dengan doktor yang mengeluarkan cuti sakit tersebut kerana sebagai doktor beliau lebih profesional dan tahu kenapa dan mengapa surat itu dikeluarkan kepada pesakitnya.

“Media kalau nak tahu lebih baik tanya pada doktor itu lebih baik dan ada ketelusan,” katanya kepada pemberita di Dataran Wayang Pacak di sini pada Jumaat.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai tindakan suaminya mendapat cuti sakit selama 21 hari daripada dua pusat kesihatan di Segamat namun pada masa yang sama Maarof sering didapati menemani isterinya sepanjang musim kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

Dalam pendedahan yang dibuat oleh sebuah blog http://marahku.blogspot.com/ mendakwa suami calon PAS itu telah mengambil cuti sakit selama dua hari pada 6 dan 7 Januari dari Pusat Perubatan Keluarga di Jalan Segamat-Labis, Johor.

Ia diikuti dengan cuti sakit selama dua minggu bermula 10 hingga 23 Januari yang dikeluarkan oleh Klinik Kesihatan Bandar Putra, Segamat dan tambahan cuti lima hari lagi yang diperoleh daripada pusat kesihatan yang sama.

Dalam salinan surat sakit tersebut, dimaklumkan Maarof yang juga guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Tenang Stesen diberikan cuti sakit selama 2 minggu berturut-turut kerana beliau menghadapi masalah kemurungan yang serius.

Mengulas lanjut mengenai isu berkenaan, Normala yang lebih mesra dengan panggilan Cikgu Mala berkata, suaminya berdepan dengan tekanan yang hebat ketika mendapat tahu mengenai pertukaran yang diputuskan oleh Jabatan Pelajaran Johor sebelum tindakan tersebut ditarik balik dalam tempoh 24 jam selepas itu.

“Ya, hal penukaran itu memberikan kesan di hati suami saya kerana pada hari yang sama juga anak saya dimasukkan ke wad,
” katanya.

Ketika ditanya bagaimana dengan keadaan suaminya ketika ini, Cikgu Mala berkata, emosi suaminya sangat stabil dan beliau juga menegaskan dirinya tidak langsung tertekan dengan isu sijil cuti sakit suaminya yang dijadikan bahan kempen dalam pilihan raya kali ini.

“Saya yakin dengan integriti pihak yang mengeluarkan sijil cuti sakit ini. Apa pun tohmahan atau fitnah yang tidak benar akan berbalik kepada orang yang menyebarkan fitnah itu. Insya-Allah, Allah akan memelihara saya daripada sebarang fitnah dan hasad dengki,” katanya.

Jelasnya isu serangan peribadi sudah tidak relevan untuk memancing undi pengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

“Isu ini telah disensasikan dengan kaitan peristiwa yang tidak berasas. Isu sakit ini perlu tanya kepada doktor,” katanya. -mstar


'Suami calon PAS murung, bukan sakit serius'

PAS hari ini menafikan bahawa suami calonnya di kerusi pilihan raya kecil Tenang - Maarof Abdul Mutalib menghadapi penyakit serius seperti didakwa dalam akhbar arus perdana dan beberapa blog pro-BN.

NONEMenurut ahli jawatankuasa PAS Pusat Dr Hatta Ramli yang juga ahli parlimen Kuala Krai, setakat ini, tidak ada tanda-tanda yang menunjukkan suami Normala Sudirman itu menghadapi masalah kesihatan yang serius.

"Tidak ada indikasi beliau ada penyakit yang serius, yang bahaya, tidak ada.

"Beliau bukannya lumpuh atau hilang ingatan. Rasanya (ia) bukannya isu.

"Kalau ada pakar minta rujuk kepada pakar besar, terpulanglah pakar tersebut," kata Dr Hatta Ramli.

Beliau yang juga seorang pengamal perubatan berkata berdasarkan surat cuti sakit yang diberikan kepada guru berkenaan selama 21 hari, hanya mencatakan sakitnya sebagai "simple depressive disorder".

"Masalah kemurungan boleh berlaku dalam banyak hal. Kita tidak tahu apa puncanya, tetapi beliau pernah digambarkan sewaktu isterinya diisytiharkan menjadi calon, beliau diarahkan berpindah 24 jam.

"Mengikut amalan perubatan antara tekanan dan kemurungan boleh berlaku kerana kematian keluarga, atau perpindahan. (Jadi) kemurungan mungkin boleh berlaku," katanya.

Dr Hatta mengulas laporan akhbar dan blog yang mempersoalkan status Maarof kerana bercuti cuti sakit sehingga 21 hari sepanjang bulan ini.

Malah sijil sakit itu juga disiarkan di sebuah blog berkenaan dan laporannya membayangkan Maarof sedang berdepan masalah kesihatan yang serius.

Bersama isteri

Mengulas lanjut, Dr Hatta berkata pihaknya tidak mempunyai maklumat terperinci mengenai kemurungan tersebut.

tenang ceramah normala received flowerBagaimanapun, katanya antara terapi dan jalan penyelesaiannya mengenai isu ini adalah bersama-sama dengan isteri, keluarga dan orang yang disayanginya.

Mengulas mengapa Maarof mengambil cuti yang banyak, Dr Hatta meminta perkara tersebut dirujuk kepada doktor yang memberi cuti berkenaan.

Beliau juga berkata sijil sakit itu "tidak wajar" didedahkan kepada umum kerana ia merupakan dokumen sulit dan peribadi antara majikan dan pekerja.

'Tanya doktor'

Sementara itu, Naib Presiden PAS Salahudin Ayub mempertahankan Maarof yang didakwa berkempen untuk isterinya.

"Beliau tidak kempen, atau memberi ucapan, tetapi (beliau) mendampingi isterinya," katanya.

Utusan Malaysia hari ini memaparkan tajuk 'Suami Normala sakit kritikal?'. Laporan itu mempersoalkan status kesihatan Maarof kerana mengambil cuti sakit sehingga 21 hari sepanjang bulan ini.

Sementara itu, Normala - ketika ditemui pemberita berhubung isu surat cuti sakit suaminya - berkata:

"(Perkara) itu saya kira lebih baik (media) berjumpa dengan doktor yang berikan surat cuti (supaya) lebih profesional, mengapa dan kenapa surat itu dikeluarkan kepada pesakit."

Ditanya mengenai masalah kesihatan yang dihadapi oleh Maarof, Normala sekali menegaskan supaya media bertanya kepada doktor tersebut.

"Media, kalau betul-betul nak tahu, tanya doktor. Saya kira itu lebih baik dan lebih adil (supaya) ada ketelusan," katanya.

Ditanya pemberita mengenai suaminya yang sakit, tetapi masih mengikut beliau berkempen, Normala berkata:

"Istilah sakit, bukan telantar. Saya kira ia telah diterangkan oleh (pihak) operasi (PAS). Saya ingat istilah itu perlu difahami... Setakat ini (beliau) ok (dan) emosinya sangat stabil," tegasnya.

Ditanya sama ada tertekan dengan dakwaan tersebut, Normala berkata beliau tidak rasa tertekan.

Katanya beliau percaya penganiayaan akan berbalik kepada orang yang membuat fitnah.

Katanya, suaminya jarang mengambil cuti dan beliau sangat memberi komitmen dengan kerjanya. -mk


Ulasan GB

Sebagai seorang ahli iktisas, seseorang doktor boleh menyaman pihak yang mempertikaikan sijil cuti kepada pesakitnya. Pihak sekolah yang mendedahkan sijil cuti sakit itu juga boleh didakwa kerana surat sijil sakit itu adalah sepatutnya sulit dan tidak didedahkan kepada pihak awam.
Bhgn FLOM Patut Dihapuskan Dari JPM Bukan Sekadar Dikeluarkan Dari Lamanweb

Laman direktori 'Wanita Pertama' JPM dikeluarkan

Laman direktori sesawang Pejabat Perdana Menteri yang memuatkan bahagian F.L.O.M. yang misteri serta mendatangkan pelbagai perdebatan telah dikeluarkan.

Bahagian berkenaan telah sejak sekian lama menjadi bahan gurauan di blog dan juga forum online yang semuanya bersependapat abjad itu membawa pengertian "First lady of Malaysia" atau “Wanita pertama Malaysia”.

Menurut beberapa blogger senarai dalam direktori itu menunjukkan ia adalah sebahagaian daripada divisyen di Jabatan Perdana Menteri yang ditubuhkan khas bagi memberi perkhidmatan kepada Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri Najib Abdul Razak.

Antara lain, beberapa blogger telah memuat-naikkan video perbualan telefon diposting klip video dari telefon kepada seseorang yang bernama Nurul Rosemiemmy Khasimi @ Mohamed, yang disenaraikan oleh F.L.O.M. sebagai penolong pegawai dengan tugas-tugas khas.

Tiada jawapan diberikan

Dalam satu video, seorang pemanggil gagal untuk bercakap dengan Nurul Rosemiemmy dengan orang di hujung talian itu mengatakan beliau telah keluar mengiringi "Datin Rosmah".

Satu lagi video menunjukkan seorang pemanggil mencari seseorang yang dipercayai Nurul Rosemiemmy, dan ditanya apa itu singkatan bagi F.L.O.M. tetapi tiada jawapan yang diberikan.

Kewujudan bahagian F.L.O.M. dikesan beberapa bulan yang lalu oleh beberapa blogger tetapi ia hanya menjadi perhatian ketara berikutan lawatan 15 hari oleh Rosmah ke Muscat, Oman; Riyadh, Arab Saudi dan Dhaka, Bangladesh.

Semasa lawatan itu Rosmah berjumpa dengan Timbalan Perdana Menteri Oman, Sayyid Fahad Mahmood al-Said, Menteri Pendidikan Arab Saudi, Putera Mohamad Faisal Abdullah Al-Saud dan Perdana Menteri, Bangladesh Sheikh Hasina.

Menipu rakyat

Selesai lawatan itu, media arus perdana melaporkan kunjungan Rosmah berjaya meningkatkan hubungan dua hala, dan pelaburan Malaysia.

Dalam perkembangan berkaitan, ahli parlimen Seputeh, Teresa Kok berkata kewujudan bahagian F.L.O.M. adalah bukti bahawa Najib telah berbohong di Dewan Rakyat.

Menurut Kok, dalam jawapan perdana menteri kepada ahli parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong, Najib berkata Rosmah tidak diperuntukan elaun perjalanan ataupun mempunyai kakitangan sepenuh masa.

Menurutnya, mengikut undang-undang, isteri perdana menteri hanya dibenarkan menuntut perbelanjaan perjalanan sekiranya beliau menemaninya bagi lawatan rasmi.

Kok berkata kewujudan F.L.O.M. Yang disenaraikan dalam lamn direktori Jabatan Perdana Menteri membuktikan Najib sebenarnya berbohong.

"Hakikat direktori di laman web itu yang tiba-tiba hilang beberapa hari lalu selepas dikritik oleh orang awam membuatkan kewujudan bahagian ini semakin mencurigakan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kok berkata dengan pendedahan itu, Najib harus memberi penjelasan dan mengakui bahawa dia telah memesongkan Dewan Rakyat dan rakyat Malaysia.

Dan 'Wanita Pertama' Rosmah perlu menjelaskan kepada rakyat mengapa beliau berdiam diri dan membiarkan Najib untuk berbohong, menjadikan dirinya bersubahat.

Ulasan GB

Perlu dihapuskan terus bahagian FLOM ini. Perhabiskan wang rakyat.
Najib, kamu akan tumbang kerana Rosmah!Kes Kugan: Betul-betul Wayang, Konstabel Polis Dibebaskan

Kes Kugan: MIC, keluarga tuntut badan bebas siasat

Dalam reaksi segera ekoran keputusan mahkamah membebaskan konstabel polis daripada tuduhan kes kematian A. Kugan pagi tadi, MIC mahu perdana menteri mengadakan sebuah badan bebas untuk menyiasat kes-kes suspek mati ketika berada dalam tahanan polis.

Pada sidang media berasingan, keluarga Kugan juga mahu kerajaan menubuhkan sebuah suruhanjaya siasatan bagi menyiasat kes itu.

“Saya meminta PM menubuhkan sebuah badan bebas, seperti Suruhanjaya Polis, dengan kuasa penuh untuk menerima aduan, menyiasat dan mengeluarkan laporan dan mendakwa mereka yang bertanggungjawab terhadap kematian-kematian ketika dalam tahanan polis,” kata Ketua Penerangan MIC pusat S. Murugessan dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, langkah itu akan mengembalikan keyakinan orang ramai terhadap pasukan polis dan memperlihatkan keseriusan kerajaan mengendalikan kejadian-kejadian itu.

Kata beliau, bilangan kes kematian ketika dalam tahanan di negara ini semakin banyak.

“Kes terbaru seorang anggota polis dibebaskan menunjukkan kita tiada mekanisme yang sesuai untuk memantau dan membawa mereka yang bertanggungjawab ke atas kematian semasa dalam tahanan ke muka pengadilan,” katanya.

Murugessan berkata buat masa ini Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiasat kes-kes kematian tahanan di lokap dan “keadilan mesti kelihatan diberikan” kepada mereka yang terbabit.

“Dalam keadaan penyiasat adalah dari badan yang sama (pasukan polis), di mana kematian didapati berlaku, maka isu berkecuali dan ketelusan juga bangkit,” kata beliau.

Pagi tadi, Mahkamah Sesyen melepaskan dan membebaskan Konstabel V. Navindran daripada dua tuduhan menyebabkan kecederaan parah terhadap seorang tahanan polis, A. Kugan, dua tahun yang lalu.

Hakim Aslam Zainuddin berkata setelah meneliti hujah pihak pendakwaan dan pembelaan, beliau mendapati pihak pendakwaan telah gagal membuktikan satu kes prima facie dalam pertuduhan terhadap Navindran.

Beliau tidak memberikan sebarang alasan penghakiman.

Navindran, 28, dituduh melakukan kesalahan itu di bilik soal siasat Balai Polis Taipan USJ, Subang Jaya, antara 7 pagi dan 4 petang pada 16 Januari 2009.

Kugan, 23, suspek kes curi kereta mewah, meninggal dunia ketika dalam tahanan polis.

Navindran, yang jelas kelihatan tersentak dan terharu dengan keputusan mahkamah, memberitahu pemberita bahawa beliau amat gembira dengan keputusan itu dan ingin kembali bertugas semula secepat mungkin.

Dalam pada itu, ibu saudara Kugan, Renuka Subramaniam, memberitahu pemberita di Petaling Jaya bahawa keluarganya mahu keadilan diberikan ekoran kematian Kugan.

“Kami tidak puas hati langsung dengan keputusan ini. Kami sebagai rakyat Malaysia merasakan tidak selamat memandangkan kita masih boleh mati walaupun berada dalam tahanan polis,” katanya ketika berada di sini ibu Kugan.

Justeru katanya keluarga mereka ingin tahu bagaimana Kugan mengalami kecederaan jika tiada pihak yang bertanggungjawab.

“Jika pihak polis dibenarkan untuk terus bertindak macam ini, maka ramai lagi akan mati ketika dalam tahanan,” katanya.

Ibu Kugan, N. Indira, pula berkata, dia hanya boleh mengatakan bahawa mereka mahu Kugan kembali.

Naib Presiden PKR N. Surendran juga mengesahkan keluarga itu akan meminta agar suruhanjaya diraja siasatan diadakan berhubung kematian Kugan.

“Kes ini perlu dibuka semula dan kesemua mereka yang bertanggungjawab perlu didakwa melakukan pembunuhan, ini kes bunuh,” katanya lagi.

Surendran berkata, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail telah gagal dalam tanggungjawabnya memastikan keluarga Kugan menerima keadilan. -TMI


Konstabel Navindran Bebas Tuduhan Cederakan Tahanan Polis

PETALING JAYA: Mahkamah Sesyen di sini melepaskan dan membebaskan Konstabel V. Navindran daripada dua tuduhan menyebabkan kecederaan parah terhadap seorang tahanan polis, A. Kugan, dua tahun yang lalu.

Hakim Aslam Zainuddin berkata setelah meneliti hujah pihak pendakwaan dan pembelaan, beliau mendapati pihak pendakwaan telah gagal membuktikan satu kes prima facie dalam pertuduhan terhadap Navindran.

Beliau tidak memberikan sebarang alasan penghakiman.

Navindran, 28, dituduh melakukan kesalahan itu di bilik soal siasat Balai Polis Taipan USJ, Subang Jaya antara 7 pagi dan 4 petang pada 16 Jan 2009.

Kugan, 23, suspek kes curi kereta mewah, meninggal dunia ketika dalam tahanan polis.

Kedua-dua pertuduhan terhadap Navindran itu adalah mengikut Seksyen 331 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun dan boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan.

Navindran, yang jelas kelihatan tersentak dan terharu dengan keputusan mahkamah, memberitahu pemberita bahawa beliau amat gembira dengan keputusan itu dan ingin kembali bertugas semula secepat mungkin.

"Saya amat berterima kasih kepada keluarga, peguam dan rakan yang memberi sokongan moral kepada saya sepanjang perbicaraan sejak awal tahun lalu," katanya.

Navindran, yang kini digantung kerja, mempunyai seorang anak lelaki berumur tiga tahun. Isterinya adalah seorang guru.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Abazafree Mod Abbas berkata beliau akan mendapatkan arahan seterusnya daripada Pejabat Peguam Negara sebelum membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah hari ini.

Kugan telah diwakili peguam Datuk P.M. Nagarajan. - BERNAMA


Ulasan GB

Rakyat melihat ia benar-benar satu sandiwara apabila konstabel polis yang dikatakan terlibat di dalam pembunuhan Kugan dibebaskan oleh mahkamah hari ini. Dan tiada sebarang alasan penghakiman diberikan selain daripada "mendapati pihak pendakwaan telah gagal membuktikan satu kes prima facie dalam pertuduhan terhadap Navindran."

Memang pun tiada kes prima facie terhadap Navindran sebab bukan beliau yang membunuh, beliau hanya dikambinghitamkan oleh pihak pendakawa - di dalam hal ini - Peguam Negara.

Polis yang membunuh masih terlepas bebas. Sama juga kes Teoh Beng Hock.

Justeru itu kita menyokong penuh, satu Suruhanjaya Bebas perlu ditubuhkan.

Idola Cikgu Mala Ialah Rasulullah Manakala Idola Azahar Ialah Mahathir

Wawancara mStar dengan Cikgu Mala dan Tok Ai Oleh Anak Johor

mStar: Adakah anda mempunyai blog atau akaun laman web sosial seperti Facebook?

Tok Ai: Saya tidak mempunyai blog, tetapi saya mempunyai akaun Facebook untuk berhubung dengan rakan-rakan saya sejak enam bulan yang lalu.

Cikgu Mala: Saya ada laman blog dan akaun Facebook. Saya akan menghabiskan masa sekurang-kurangnya setengah jam untuk mengemaskini medium online ini. Kedua-duanya saya gunakan untuk berkomunikasi dengan masyarakat mengenai pandangan serta masalah mereka.

Ulasan : Tok Ai hanya ada facebook, Cikgu Mala ada kedua-duanya, kemas kini pula setiap hari. Toi Ai hanya berhubung dengan kawan-kawan, tapi Cikgu Mala berkomunikasi dengan masyarakat

Pemenang : Cikgu Mala

Mstar: Adakah anda meminati apa-apa cabang seni?

Tok Ai: Kalau menari dengan main alat muzik rasanya tak ada. Tapi kalau menyanyi adalah, saya suka karaoke. Saya suka dengan muzik R&B.

(GAMBAR: Azhar kelihatan segan-segan untuk harungi air banjir manakala Cikgu Mala dilihat melakukannya dengan gembira)

Cikgu Mala: Saya tidak pernah belajar bermain apa-apa alat muzik tetapi saya suka dengar muzik nasyid kerana melodi dan liriknya memberi ketenangan kepada saya. Kumpulan nasyid yang saya gemari ialah, In Team dan Hijjaz.

Ulasan : Tok Ai kaki karaoke R&B sedangkan Cikgu Mala minat lagu ketuhanan

Pemenang : Cikgu Mala

Mstar: Adakah anda suka menonton wayang?

Tok Ai: Kadang-kadang, saya suka menonton filem aksi terutamanya Die Hard 3, End of Days dan 2012.

Cikgu Mala: Saya bukan kaki tengok wayang dan saya tak ada filem yang betul-betul saya minati. Ini disebabkan tugas saya sebagai seorang ibu dan sibuk dengan aktiviti parti menyebabkan saya tidak mempunyai masa untuk menonton wayang.

Ulasan : Haha Tok Ai kaki wayang sedangkan Cikgu Mala lebih memperuntukkan masa kaki wayang untuk mendidik anak-anak

Pemenang : Cikgu Mala

mStar: Anda suka membaca? Buku apa yang anda gemari?

Tok Ai: Majalah Asia Week, Civil War dan buku berkaitan politik seperti Kronologi Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Obama.

Cikgu Mala: Saya suka baca buku agama dan perjuangan nasionalisme kerana di sini saya mendapat inspirasi untuk amalan kehidupan seharian.

Pemenang : Seri

mStar: Makanan kesukaan anda?

Tok Ai: Ikan baung masak lemak cili api.

Cikgu Mala: Saya suka makan nasi goreng kampung dan ikan siakap masak stim.

Pemenang : Seri

mStar: Apakah yang anda gemar lakukan pada waktu lapang?

Tok Ai: Saya suka melancong dengan keluarga pada masa lapang. Antara tempat yang pernah saya lawati, Sydney, England, Ireland, Russia, Dhaka, Scotland dan Beijing.

Cikgu Mala: Saya suka membaca buku pada waktu lapang dan saya suka pergi sauna selepas melalui aktviti yang meletihkan. Namun disebabkan oleh jadual yang padat, saya hanya dapat tidur tiga jam sehari dan yang mengejutkan ini tidak langsung memenatkan saya kerana saya sentiasa teruja untuk berkhidmat kepada masyarakat.

Ulasan : Tok Ai kaki melancong dan bangga tempat-tempat luar negara yang dilawati. Banyak tempat dilawati (duit ambik mana ni), tapi sayang Makkah tiada dalam senarai. Cikgu Mala lebih guna masa terluang untuk aktiviti bermanfaat dan khidmat pada masyarakat

Pemenang : Cikgu Mala

mStar: Sukan apa yang anda gemari?

Tok Ai: Saya suka main golf dengan kawan-kawan sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Cikgu Mala: Saya suka bermain bola jaring dan aktif di sekolah. Saya juga suka menyaksikan pelajar saya bermain bola jaring ketika saya menjadi guru.

Ulasan : Golf permainan untuk orang malas dan buncit perut, bukan sukan untuk masyarakat. Tok Ai suka bersama kawan-kawan kaya, Cikgu Mala lebih bersama masyarakat

Pemenang : Cikgu Mala

mStar: Bahasa yang anda kuasai?

Tok Ai: Bahasa Melayu dan Inggeris.

Cikgu Mala: Selain Bahasa Malaysia. Saya boleh berbahasa Inggeris dan cakap bahasa Jawa. Selalunya saya lebih banyak bercakap dalam Bahasa Malaysia.

Ulasan : Jelas Cikgu Mala kuasai 3 bahasa

Pemenang : Cikgu Mala

Mstar: Adakah anda mempunyai nama samaran atau timbangan?

Tok Ai: Arwah ayah saya dulu Ketua Kampung. Ketika saya darjah lima, kawan-kawan dan orang kampung mula panggil saya, ‘Tok Ai’. Gelaran itu dipanggil kerana gabungan nama ayah sebagai ketua kampung, ‘Tok’ dan ‘Ai’ itu merujuk kepada saya sebagai anaknya. Sampai sekarang gelaran itu lekat pada saya.

Cikgu Mala: Teman rapat dan ahli keluarga memanggil saya Nor tetapi sejak saya menjadi cikgu mereka panggil saya Cikgu Mala dan gelaran itu kekal hingga hari ini.

Ulasan : Tok 'dot dot' adalah gelaran kuno untuk golongan atasan, sedangkan cikgu adalah gelaran mulia orang berilmu

Pemenang : Seri

mStar: Binatang peliharaan yang anda sukai?

Tok Ai: Saya tak suka bela haiwan, tapi sejak anak saya suka bela sepasang kura

-kura, ‘Lulu dan Lala’ saya jadi suka kepadanya.

Cikgu Mala: Saya suka haiwan dan saya ada bela kucing namanya ‘Mickey’.

Ulasan : Kucing adalah haiwan yang Rasulullah SAW minta kita sayangi. Juga mencontohi sifat sahabat nabi, Abu Hurayrah. Kura-kura? Heheh, haiwan yang suka mencari kelemahan orang untuk tonjolkan kepadanya!

Pemenang : Cikgu Mala

mStar: Siapakah idola anda?

Tok Ai: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Saya meminati gaya kepimpinan dan kebolehan beliau mentadbir negara selama lebih 21 tahun.

Cikgu Mala: Idola saya, Nabi Muhammad SAW. Baginda sumber insipirasi kepada saya dan kegigihan, ketabahan serta kepayahan yang dihadapinya merupakan contoh kepada orang Islam.

Ulasan : Allahu Akhbar! Jawapan ini menghurai segala-galanya untuk insan bernama manusia

Pemenang : Cikgu Mala (2 kali menang untuk soalan ni)

Mstar: Pelakon yang anda sukai?

Tok Ai: Kalau artis saya minat pelakon aksi, Steven Seagal.

Cikgu Mala: Saya suka P. Ramlee. Dia seorang legenda dan salah seorang artis tempatan yang paling berbakat kita pernah miliki.

Ulasan : Jelas siapa yang mengagungkan mat saleh kera di hutan dan siapa yang bangga dengan produk tempatan

Pemenang : Cikgu Mala

mStar: Perkara yang anda sukai tentang Malaysia?

Tok Ai: Saya suka tempat-tempat pelancongan menarik yang ada di Malaysia terutamanya taman negara, air terjun, pulau-pulau cantik seperti Pulau Langkawi.

Cikgu Mala: Kepelbagaian budaya, agama serta adat resam yang kita miliki. Kepelbagaian budaya dan masyarakat menjadikan Malaysia sebuah negara yang istimewa dan unik untuk dikunjungi.

Ulasan : Jawapan Cikgu Mala sekali lagi menonjolkan ciri-ciri pemimpin kepada mayarakat

Pemenang : Seri

Ulasan GB

Betul-betul kelakar calon BN ni... Mahathir menjadi idolanya. Harap badannya besar, akal kemetot rupanya... sorryler GB kutuk sebab memang patut dikutuk jika itu idola kamu.

Allah berfirman bahawa Rasulullah itu "uswatun-hasanah" contoh teladan yang terbaik. Bagindalah sepatutnya idola seseorang umat Islam.

Macamana boleh terpilih jadi calon YB ni?

[Video & Bergambar] Selepas Mesir, Rakyat Yaman Pula Protes Desak Presidennya Turun

Pemberontakan landa Yaman

TAWAKUL Karman yang merupakan aktivis hak asasi manusia dan anggota sebuah parti pembangkang Yemen turut serta dalam tunjuk perasaan di Sanaa mendesak Presiden negara itu berundur, kelmarin. - REUTERS

SANAA 27 Jan. - Beribu-ribu rakyat Yemen menunjuk perasaan di ibu negara ini hari ini mendesak Presiden Ali Abdullah Saleh meletakkan jawatan setelah memegang kuasa sejak 1978.

Penunjuk perasaan melaungkan slogan antikerajaan dan menyebut tentang penyingkiran Presiden Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali baru-baru ini.

"Memegang kuasa selama lebih 30 tahun sudah cukup," laung penunjuk perasaan dalam demonstrasi anjuran pembangkang Forum Bersama di empat lokasi di sini.

Kata mereka, Ben Ali tersingkir selepas hanya 20 tahun.

"Forum Bersama teruskan perjuangan. Sudah tiba masa untuk perubahan," menurut sepanduk yang dibawa dalam protes itu.

Seorang aktivis Forum Bersama berkata, demonstrasi itu diadakan di empat lokasi berbeza di ibu negara dengan tujuan untuk mengalihkan perhatian pasukan keselamatan.

Satu kawasan yang dipilih ialah di luar Universiti Sanaa.

Sabtu lalu, ratusan pelajar universiti itu mengadakan dua protes berasingan di kampus, dengan satu kem menuntut Saleh berundur manakala satu lagi mahu beliau mempertahankan jawatannya.

Penganjur protes hari ini menggesa pelajar dan pertubuhan sivil menunjuk perasaan menentang rasuah dan dasar ekonomi.

Rakyat Yemen merungut mengenai kadar kemiskinan yang semakin meningkat di kalangan penduduk yang makin bertambah dan kekecewaan dengan ketiadaan hak bersuara dalam politik di negara ini.

Seorang aktivis hak asasi yang juga anggota parti Islah iaitu parti pembangkang Yemen, Tawakul Karman dilihat menyertai tunjuk perasaan semalam, dua hari selepas dibebaskan.

Wanita itu ditahan Ahad lalu kerana mengetuai bantahan terhadap presiden Yemen dan dibebaskan dengan jaminan keluarganya pada Isnin lalu. - AFPAktivis Antipemerintah Mesir Janji Adakan Bantahan Terbesar Hari Ini

Kahirah: Aktivis yang sedang cuba menggulingkan Presiden Mesir, Encik Hosni Mubarak, mempermain- mainkan polis di jalan-jalan raya hingga awal semalam dalam pemberontakan pertama terhadap pemerintahannya.

Gambar: TIDAK HIRAU LARANGAN: Aktivis antipemerintah bertembung dengan polis antirusuhan di Kahirah buat hari yang kedua kelmarin. Pasukan polis yang telah diperkuat telah menggunakan gas pemedih mata bagi mengawal tunjuk-tunjuk perasaan tersebut. -- AP.

Orang terkemuka yang berkempen menuntut pembaharuan, Encik Mohamed ElBaradei, yang tinggal di Vienna, dijangka pulang ke Mesir semalam.

Ketibaannya mungkin merangsang bantahan-bantahan yang memasuki hari ketiga semalam tetapi belum ada pemimpinnya.

Sekurang-kurangnya tiga penunjuk perasaan dan seorang anggota polis telah mati dalam pertempuran sejak Selasa lalu.

Tunjuk-tunjuk perasaan itu, yang diberi semangat oleh pemberontakan popular di Tunisia baru-baru ini, tidak pernah berlaku dalam pemerintahan Encik Mubarak sejauh ini.

Ia menyaksikan polis melepaskan peluru getah dan gas pemedih mata ke arah pemberontak yang membaling batu dan bom petrol.

Kelmarin pemberontak membakar tayar dan melempar batu ke arah polis. Di Suez, penunjuk perasaan membakar bangunan-bangunan pemerintah.

Tunjuk-tunjuk perasaan itu berlarutan hingga ke lewat malam. Awal semalam beberapa kumpulan kecil masih berhimpun di Suez dan Kahirah sebelum dihalau polis.

Pemberontak berjanji akan mengadakan tunjuk perasaan terbesar selepas solat Jumaat hari ini.

'Penganut Islam dan Kristian di Kahirah akan keluar bagi membantah rasuah, pengangguran dan penindasan serta ketiadaan kebebasan,' kata seorang aktivis di laman Facebook.

Kementerian Dalam Negeri berkata kelmarin 500 orang telah ditangkap. Satu kumpulan bebas peguam berkata sekurang-kurang nya 1,200 orang ditahan.

Sementara itu di Sanaa, Yaman, beribu-ribu orang mengadakan tunjuk perasaan semalam menuntut Presiden Abdullah Saleh meletak jawatan setelah berkuasa sejak 1978, lapor koresponden AFP.

'Cukuplah kuasanya lebih 30 tahun,' laung penunjuk perasaan yangh diadakan pembangkang Common Forum di empat lokasi di ibu negeri itu.

Mereka merujuk kepada tergulingnya bekas presiden Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali, yang menurut mereka 'hilang dalam hanya 20 tahun'.

Dalam pada itu, ketibaan Encik El-Baradei, bekas ketua pemerhati nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Berstu (UN) yang juga pemenang Hadiah Nobel, akan memberi seorang pemimpin bertaraf antarabangsa kepada pembangkang.

'Saya akan kembali ke Kahirah dan balik ke jalan- jalannya kerana memang tiada pilihan lain. Anda keluar bersama orang yang sangat ramai ini dan anda harap keadaan tidak akan jadi bertambah buruk, tapi sejauh ini, rejim ini nampaknya belum faham,' katanya dalam pendapatnya di laman The Daily Beast.

Beliau berkata ramai penduduk Kahirah sudah muak dengan pemerintahan Encik Mubarak, walau dalam tempoh peralihan.

Seperti di Tunisia, warga Mesir mengadu tentang harga barang yang semakin naik, kekurangan pekerjaan dan ketua negara autoritarian.

Satu pilihan raya presiden dijangka diadakan September ini.

Rakyat Mesir menganggap Encik Mubarak, 82 tahun, mahu terus berkuasa atau mungkin melantik anaknya, Encik Gamal, 47 tahun, menggantikannya.

Ini dinafikan Encik Mubarak dan anaknya. -- Reuters, AFP.

[Video] PAS Tambun Buat Laporan Polis Terhadap Chua Soi Lek

PAS Kawasan Tambun (Muslimat) telah membuat laporan polis terhadap Presiden MCA, Chua Soi Lek yang telah menghina Islam di dalam kempen pilihanraya kecil DUN Tenang.

Tindakan Chua telah menghina Islam apabila secara sindiran membuat perbandingan cara Normala bersalaman dengan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail semasa berkempen di Tenang.

Menjawab soalan wartawan Chua Soi Lek merangkap Presiden MCA itu dalam nada yang marah tetap menegaskan pendiriannya bahawa norma yang diamalkan oleh wanita Islam bagi mengelakkan persentuhan kulit dalam berjabat tangan itu adalah bertentangan dengan asas budaya dan kesopanan dalam berjabat tangan.


LAPORAN POLIS

Kami ingin membuat laporan tentang kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek di atas kenyataannya memperlekehkan ajaran Islam yang mengharamkan persentuhan antara lelaki dan perempuan. Kenyataan ini telah menghina umat Islam dan patut disiasat di bawah Akta Hasutan. Kenyataan ini telah disebut dalam kempen pilihanraya kecil DUN Tenang di Kuil Budha San Ti Shu dalam kawasan Labis pada tarikh 20 Januari 2011 di dalam artikel Malaysia Kini versi Bahasa Enggeris. Beliau telah merujuk kepada penampilan calon PAS, Normala Sudirman yang diandaikan tidak akan bersalam dengan pengundi-pengundi lelaki. Siapakah Datuk Seri Chua Soi Lek untuk mempertikaikan hukum Islam. Kenyataan ini juga boleh menimbulkan ketidakselesaan dan telah menyentuh sensitiviti umat Islam.

HADIS NABI YANG MENGHARAMKAN BERSENTUHAN ANTARA LELAKI DAN WANITA :

“Demi Allah, tidak pernah sekalipun tangan Nabi s.a.w. menyentuh tangan wanita semasa berbai’ah. Baginda tidak membai’ah mereka melainkan dengan ucapannya sahaja” (Riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim)

Dari Ma’qal bin Yasar r.a.; bahawa Nabi s.a.w. bersabda;
“Jika kepala seseorang dari kamu ditusuk dengan jarum dari besi itu lebih baik baginya dari ia menyentuh seorang wanita yang tidak halal untuknya” (Riwayat Imam at-Thabrani dan al-Baihaqi)


“Saya telah hidup dikalangan awam selama bertahun-tahun, itu sebahagian dari budaya dan sopan santun dalam berjabat tangan” kata Chua.

Sebelum ini Chua itu telah mempersendakan tindakan Calon PAS Cikgu Normala yang tidak berjabat tangan dengan jantina yang berlawanan dan membandingkannya dengan amalan yang sama yang dipraktikkan oleh Presiden PKR Dr Wan Azizah.

Chua juga telah berkata "Dia tidak akan datang ke sini (sebuah kuil China), dia bahkan tidak berjabat tangan dengan orang ramai. Saya telah menerima aduan tentang hal ini.

"Dia seperti isteri Anwar Ibrahim. Dia memakai sarung tangan ketika ia berjabat tangan. Jika anda boleh menerima jenis nilai-nilai Islam ini , teruskan dan pilihlah PAS, "katanya.

Hal ini kemudiannya disambung pula oleh Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Menteri Hal Ehwal Pengguna Tan Lian Hoe dari GERAKAN yang membidas Cikgu Normala dengan berkata amalan Normala itu adalah bukti bahawa PAS bertujuan untuk menubuhkan sebuah Negara Islam yang bercorak melampau.

Setiausaha Agong PAS juga sebelum ini telah mengulas tindakan melampau Chua tersebut.


Berikut adalah kenyataan penuh Mustafa.

Saya terpanggil untuk memberikan komen dan pandangan saya bagi pihak PAS terhadap komen yang dibuat oleh Datuk Seri Chua Soi Lek, Presiden MCA terhadap isu bersalam.

PAS mengucapkan tahniah dan syabas kepada Normala Sudirman kerana tidak menggadaikan prinsip dan disiplin perjuangan untuk kepentingan politik sementara.

Normala berjaya tonjolkan disiplin Islam di tengah-tengah masyarakat dengan penuh yakin walaupun mungkin kehilangan satu dua undi orang di sekeliling Chua Soi Lek. Tak usah bimbang kerana masyarakat umum yang mengenali PAS memahami soal ini.

Ia bukan perkara baru dalam PAS. Semua pemimpin muslimat PAS samada calon atau tidak calon berpendirian yang sama seperti Normala. Samada Dr Mariah Mahmood (MP Kota Raja) atau Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali (MP Titiwangsa) dan lain-lain wakil rakyat PAS pun berpendirian yang sama hatta Datuk Seri Dr Wan Azizah pun berpendirian yang sama.

Apa sebab Chua menjadikan isu sebagai pendiriannya dan MCA. Bagi saya, ada dua sebab.

Yang pertama Chua rasa pelik kerana sepanjang puluhan tahun bergaul dengan pemimpin Umno, samada pemimpin wanita atau isteri pemimpin Umno, dia tidak pernah melihat apa yang diperlihatkan oleh Normala.

Ini bagi saya kegagalan Umno kerana tidak memahamkan perkara ini kepada pemimpin bukan Islam yang bersama mereka. Saya tidak fikir wanita Umno tidak tahu dari segi hukumnya.

Yang kedua sikap Soi Lek sendiri yang tidak dapat membezakan mana yang dianggap bermoral dan mana yang tidak. Sebab itu, berlakun filem seks pada orang lain tidak bermoral tetapi bagi dia dan partinya MCA tidak ada apa-apa. Sebab itu dia terus menang menjadi presiden MCA.

Sepatutnya pemimpin Umno perlu ingatkan kawan mereka yang bukan Islam supaya hormati hak orang Islam sebagaimana orang Islam hormati hak orang bukan Islam. Kita tidak cemuh orang bukan Islam khususnya Cina yang makan babi misalnya kerana itu hak mereka dan banyak lagi contoh-contoh lain yang boleh
diambil.

Ia berbeza sekali dalam Pakatan Rakyat apabila pemimpin DAP dan pemimpin bukan Islam dalam PKR cuba memahami dan mendekati Islam. Ia diperlihatkan dengan baik dalam isu bukan Islam memasuki masjid, membaca al-Quran dan memberi salam.

Datuk Mustafa Ali
Setiausaha Agung PAS


[Video] Projek Masjid Di California Dilulus Walau Dibantah

Majlis bandaran meluluskan pembinaan sebuah masjid dua tingkat di daerah Temecula di California walaupun mendapat bantahan daripada penduduk setempat.

Gambar: SYUKURI KEPUTUSAN MAJLIS BANDARAN: Imam Harmoush (kanan) berpelukan dengan seorang penyokong selepas majlis bandaran meluluskan pembinaan masjid Pusat Islam Temecula Valley.

Sebelum ini, penduduk mengadakan tunjuk perasaan dengan membawa anjing masing-masing dan mengumpulkan beratus-ratus tandatangan bagi membantah pembinaan masjid seluas 7,620 meter persegi itu.

Pusat Islam Temecula Valley itu antara masjid di serata Amerika Syarikat yang menjadi tumpuan akhir-akhir ini.

Ia ekoran kontroversi pembinaan pusat Islam menelan belanja AS$100 juta ($127 juta) dua blok dari tapak serangan pengganas di New York pada 11 September 2001.

Sebuah lagi masjid yang dirancang dibina di daerah Nashville, Tennessee, turut mencetuskan bantahan.

Menurut Imam Mahmoud Harmoush, tapak pembinaan pusat Islam di Temecula dimiliki sekitar 150 keluarga Islam setempat sejak beberapa tahun lalu dan tidak pernah mendapat bantahan sebelum ini.

Namun, ia mendapat tumpuan apabila rancangan membinanya bertembung dengan perdebatan membina pusat Islam di New York.

Beberapa penduduk khuatir masjid di California itu akan dijadikan pusat bagi Islam radikal dan menyebabkan kesesakan lalu lintas bertambah teruk.

Imam Harmoush berkata pihak masjid telah membelanjakan lebih AS$17,000 tahun lalu, antara lain bagi menjalankan kajian ke atas tapak masjid seluas 1.74 hektar untuk menangani keprihatinan penduduk setempat.

Ia telah juga menganjurkan rumah terbuka, majlis iftar dan forum masyarakat bagi mendekati penduduk bukan Islam, namun usaha itu tidak berhasil melenyapkan bantahan.

Majlis bandaran kemudian mengubah permit pembinaan bagi menyertakan kewajipan menjalankan semakan keadaan lalu lintas setiap lima tahun.

Ia juga melarang penggunaan speaker luar bagi melaungkan azan.

Menyambut baik tindakan majlis bandaran meluluskan pembinaan masjid itu, pengerusi lembaga masjid tersebut, Encik Hadi Nael, berkata:

'Ini sebuah negara hebat. Setiap orang mempunyai kebebasan bersuara dan mengamalkan agama.' - AP.


Pelajar Tahfiz Mengadu Dikerah Sebagai Hamba

Sshah Alam – Seorang bekas penuntut di pusat tahfiz, Ambang Kota, Lukut mendakwa, dia pernah dikerah seperti seorang hamba untuk menjalankan kegiatan jualan amal sehingga lewat malam setiap hari.

Mangsa yang mahu dikenali sebagai Naufal, 21, memberitahu, dia mula menuntut di pusat tahfiz tersebut ketika berusia 11 tahun sebelum berpindah ke pusat tahfiz yang sama di Yan, Kedah ketika berusia 13 tahun.

Menurut Naufal, sepanjang enam tahun berada di kedua-dua pusat tahfiz berkenaan, dia diperlakukan seperti seorang hamba dengan setiap pelajar mesti mencapai sasaran jualan sehingga RM300 sehari.

“Jika ia gagal dicapai, kami akan dimarahi dan dikenakan denda. Saya pernah didenda ketuk ketampi sampai lutut saya lembik serta tidak bermaya.

“Biasanya, kami yang tinggal di Yan ketika itu, akan dihantar sekitar Kuala Lumpur selama tiga hari untuk melakukan aktiviti jualan,” ceritanya sambil menyatakan dia meninggalkan pusat tahfiz berkenaan ketika di tingkatan 4 dan kembali ke pangkuan keluarga kerana tidak tahan diperlakukan seperti hamba. -kosmo


Premis niaga yang disyaki guna tenaga kanak-kanak diserbu

Penyelia dan tiga tenaga pengajar pusat tahfiz turut ditahan dalam serbuan

PORT DICKSON: Sebuah premis perniagaan yang dipercayai menggunakan tenaga kanak-kanak untuk menjual pelbagai barangan di sekitar Negeri Sembilan dan Melaka diserbu pihak berkuasa dalam operasi bersepadu membabitkan pelbagai jabatan di Lukut, pagi kelmarin, lapor sebuah akhbar tempatan, semalam.

Ketika serbuan, terdapat kira- kira 80 kanak-kanak berusia di antara 10 dengan 15 tahun berada di premis lot kedai yang turut menempatkan pejabat operasi perniagaan.

Akhbar Harian Metro difahamkan, kanak-kanak berkenaan adalah pelajar sebuah pusat tahfiz di Kedah dan berada di situ untuk beberapa hari bagi menjalankan perniagaan.

Jurucakap Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) berkata pihaknya ada menerima aduan daripada orang ramai mengenai kanak-kanak itu, yang mengutip derma dan menjual barangan.

'Kanak-kanak terbabit mengutip derma dan menjual barangan sekitar bandar ini, Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Seremban dan Nilai di Lebuh Raya Utara-Selatan (Plus).

'Berikutan itu, pihak kami memeriksa premis terbabit dan tiga kakitangan di situ ditahan sebelum dibawa ke Balai Polis Lukut untuk membantu siasatan,' katanya.

Akhbar Utusan Malaysia pula semalam melaporkan bahawa seorang penyelia dan tiga tenaga pengajar pusat tahfiz itu ditahan.

Mereka yang dikatakan dalam lingkungan usia 40-an tahun itu ditahan dalam pemeriksaan di premis berkenaan di Chuah, dekat sini, oleh JHEAINS dan tiga lagi agensi kerajaan Malaysia.

Jurucakap JHEAINS dipetik oleh Harian Metro sebagai berkata serbuan tersebut turut disertai polis, Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Negeri Sembilan.

MPPD, dalam satu kenyataannya, berkata lima saman dikeluarkan terhadap pengurusan premis itu, iaitu kesalahan melakukan binaan tanpa kelulusan, berniaga tanpa lesen dan menggunakan premis perniagaan sebagai stor.

Sementara itu, Pengurus Pemasaran Pusat Rawatan Cinta Negeri Sembilan/Melaka, Encik Badrin Mispami, memberitahu Harian Metro bahawa penjualan barangan oleh pelajar pusat tahfiz itu sebahagian daripada aktiviti kokurikulum yang bertujuan menjadikan mereka ahli perniagaan berjaya pada masa depan.

'Pusat itu hanya dijadikan transit apabila pelajar menjual barangan sekitar negeri ini antara dua hingga tiga hari,' katanya.

Bagaimanapun, melalui pemeriksaan yang dilakukan, rata-rata kanak-kanak itu menetap di sana buat tempoh lebih lama dan menjalankan aktiviti jualan amal dan kebajikan pada sebelah petang hingga malam, lapor Utusan Malaysia, sambil memetik jurucakap JHEAINS itu.

'Ada di antara mereka tidak rela melakukan tugas itu dan mahu meneruskan pelajaran secara normal. Rata-rata kanak-kanak ini adalah anak yatim dan daripada keluarga susah,' ujar jurucakap tersebut. -BHS


Ulasan GB

GB sudah ulas sebelum ini. Petikan:

Walau apa pun alasan, akaun pusat tahfiz berkenaan perlu disemak supaya diketahui kemana dan untuk apa dana itu dibelanjakan.

Kedua, adalah tidak wajar mana-mana pihak menggunakan alasan "aktiviti kokurikum" sebagai helah untuk mengutip keuntungan dengan memperalatkan anak yatim dan miskin berjaja di khalayak ramai apatah lagi hampir keseluruhannya adalah anak perempuan.

Ketiga, perkara paling gila yang dilakukan ialah memaksa pelajar-pelajar perempuan ini supaya melakukan jualan amal hingga lewat malam setiap hari.[Video & Bergambar] Jeddah Dilanda Banjir Lagi

Beberapa batang jalan di Jeddah ditenggelami air dan beberapa kawasan terputus bekalan elektrik ekoran hujan lebat semalam, sekali gus meningkatkan kebimbangan berulangnya banjir buruk seperti pada 2009 yang meragut lebih 120 nyawa.

Banjir terbaru di bandar raya kedua terbesar di Arab Saudi ini mencetuskan perbahasan hangat mengenai kelemahan infrastruktur di negara pengeksport minyak terkemuka di dunia ini.

Dalam kejadian semalam, kereta terapung di jalan-jalan yang bertukar menjadi sungai, sementara udara dicemari bau busuk daripada kumbahan yang mengalir dari tangki bawah tanah yang melimpah dan bercampur dengan air banjir.

Bandar pelabuhan di Laut Merah yang didiami empat juta penduduk ini tidak mempunyai sistem kumbahan.

Pasukan penyelamat menaiki bot dan helikopter menjalankan gerakan mencari di kawasan banjir dan penduduk berkata, ramai antara mereka tidak dapat pergi ke sekolah dan tempat kerja.

Penduduk sudah lama merungut mengenai kelemahan infrastruktur di negara Arab Teluk ini, yang memiliki rizab asing melebihi AS$400 bilion (RM1.24 trilion) hasil harga minyak yang tinggi sejak beberapa tahun lalu.

Raja Abdullah yang sedang berehat di Maghribi selepas menjalani pembedahan tulang belakang di New York mengarahkan operasi menyelamat diperhebatkan, sambil memberi amaran kepada 'sesiapa sahaja supaya jangan melengah-lengahkan arahan ini', lapor media rasmi.

"Arahan ini hendaklah dilaksanakan sekarang tanpa berlengah-lengah, untuk menyalurkan bantuan bagi mengurangkan kesan bencana, terutamanya kerana hujan dijangka berlarutan selama beberapa hari lagi," kata Abdullah dalam satu perintah.

Pihak berkuasa yang menggesa penduduk supaya tidak keluar rumah belum mentaksirkan kerosakan atau melaporkan bilangan kemalangan jiwa. - Reuters

Ulasan GB

GB sudah ulas mengenai kejadian banjir di jeddah baru-baru ini di SINI

INTERLOK: Situasi Kalah-Kalah - Dua-dua Pihak Tolak Keputusan Muhyiddin

Pena bantah keputusan Putrajaya pinda kandungan Interlok

KUALA LUMPUR, 27 Jan — Persatuan Penulis Nasional (Pena) membantah keras keputusan kerajaan yang memutuskan untuk mengekalkan novel Interlok yang kontroversial dengan membuat pindaan pada bahagian-bahagian yang dianggap sensitif oleh masyarakat India.

Dalam reaksi segera, pertubuhan itu mahu novel tersebut, yang dihasilkan oleh Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain, 91, empat dekad yang lalu dikekalkan tanpa sebarang pindaan walaupun sebelum ini ada desakan masyarakat India agar ia ditarik balik.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata novel Interlok kekal digunakan sebagai teks komponen sastera bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia Tingkatan Lima dengan pindaan dibuat kepada bahagian tertentu.

Menurut Presiden Pena Mohamad Saleeh Rahamad, pihaknya kekal dengan pendirian untuk tidak bersetuju dengan sebarang pindaan dalam novel tersebut.

“Pena tetap dengan pendirian asal untuk tidak terima sebarang tuntutan pindaan terhadap novel Interlok.

“Saya nak tanya di sini, apakah yang dimaksudkan dengan unsur sensitif kepada masyarakat India? Sedangkan tiada unsur sensitif.


“Pena bantah dengan keputusan kerajaan ini, sepatutnya kerajaan tidak perlu mengikut tuntutan yang dibuat itu kerana tiada asas yang kukuh mengatakan novel Interlok menghina orang India,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Beliau juga turut mempersoalkan keputusan kerajaan itu sama ada ia tuntutan yang dibuat keseluruhan masyarakat India atau pihak tertentu.

“Bagi kami tiada unsur sensitif dalam novel Interlok, kenapa perlu buat pindaan?

“Selain itu adakah keputusan ini dibuat berdasarkan tuntutan masyarakat India keseluruhan atau MIC atau pihak tertentu? Isu ini jadi besar kerana ada pihak yang buat provokasi.

“Kita juga tidak tahu bagaimana keputusan ini dicapai, malah tiada tuntutan rasmi daripada masyarakat India yang mahu novel ini dipinda, jadi kita keliru bagaimana ia boleh dicapai,” katanya.

Novel Interlok terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menjadi kontrovesri kerana didakwa mengandungi unsur sensitif yang menyinggung perasaan kaum India pada kandungan muka surat 211 dan 220.

Dalam kenyataan dikeluarkan petang tadi, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata satu panel bebas akan diwujudkan untuk mengkaji bentuk pindaan dan mengemukakan perakuan kepada kerajaan.

“Keputusan mengekalkan novel ini dengan membuat pindaan supaya tidak menyinggung perasaan kaum India adalah jalan penyelesaian terbaik,” katanya.

Novel itu menimbulkan kontroversi berikutan keputusan Kementerian Pelajaran memilih novel itu sebagai teks sastera Tingkatan Lima tahun ini kerana didakwa terdapat perkataan yang menyinggung perasaan masyarakat India di negara ini.

Muhyiddin juga menegaskan bahawa novel Interlok hanya akan digunakan setelah pindaan disiapkan dan diedarkan ke sekolah-sekolah. -TMI


NGO India terima keputusan pinda, tetap tolak sekolah guna Interlok

KUALA LUMPUR, 27 Jan — Pasukan Tindakan Interlok, badan informal yang mewakili masyarakat India, menyambut baik keputusan Putrajaya untuk meminda novel Interlok, tetapi menegaskan Kementerian Pelajaran harus menggantikannya dengan novel lain yang sesuai.

Badan bertindak itu masih berpendapat Interlok tidak sesuai untuk digunakan sebagai buku teks di sekolah.

“Kami menyambut baik keputusan kerajaan, tetapi pada masa yang sama kami mahu Interlok ditarik balik daripada digunakan di sekolah.

“Novel itu boleh kekal dijual di kedai-kedai buku . . . kami berpendirian bahawa ia tidak harus digunakan di sekolah kerana kandungannya tidak sesuai sama sekali,” kata ketua badan bertindak itu, Datuk Thasleem Mohamed Ibrahim.

Beliau berkata, pihaknya tidak meminta novel itu diharamkan tetapi hanya berpandangan ia tidak sesuai digunakan sebagai buku teks sekolah.

Kata beliau, pihaknya berpendapat novel lain yang difikirkan sesuai perlu digunakan sebagai pengganti sementara panel yang dibentuk untuk mengkaji bahagian-bahagian sensitif menyempurnakan tugas mereka.

Ketika ditanya sama ada pihaknya bersetuju jika Interlok digunakan sebaik sahaja bahagian-bahagian sensitif dipinda, Thasleem berkata, “kami tidak tahu bahagian mana yang hendak dipinda”.

“Sementara mereka hendak pinda, kita cadangkan agar Interlok digantikan dengan novel yang lain,” katanya.

Pasukan Tindakan Interlok itu mengambil pendirian tersebut susulan pengumuman Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin petang tadi.

Pasukan Tindakan Interlok merupakan salah satu daripada beberapa pihak mewakili masyarakat India menggesa Kementerian Pelajaran menarik balik novel itu.

Dalam satu kenyataan hari ini, Muhyiddin berkata novel Interlok kekal digunakan sebagai teks komponen sastera bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia Tingkatan Lima dengan pindaan dibuat kepada bahagian tertentu.

Bagaimanapun keputusan itu tidak dipersetujui oleh Persatuan Penulis Nasional (Pena) yang mahu Interlok dikekalkan tanpa membuat sebarang pindaan pada bahagian yang dianggap sensitif oleh masyarakat India.

Menurut Presiden Pena Mohamad Saleeh Rahamad, pihaknya kekal dengan pendirian untuk tidak bersetuju dengan sebarang pindaan dalam novel tersebut.

Novel Interlok terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menjadi kontrovesri kerana didakwa mengandungi unsur sensitif yang menyinggung perasaan kaum India pada kandungan muka surat 211 dan 220.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata satu panel bebas akan diwujudkan untuk mengkaji bentuk pindaan dan mengemukakan perakuan kepada kerajaan.

“Keputusan mengekalkan novel ini dengan membuat pindaan supaya tidak menyinggung perasaan kaum India adalah jalan penyelesaian terbaik,” katanya.

Novel karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain itu menimbulkan kontroversi berikutan keputusan Kementerian Pelajaran memilih novel itu sebagai teks sastera Tingkatan Lima tahun ini kerana didakwa terdapat perkataan yang menyinggung perasaan masyarakat India di negara ini.

Muhyiddin juga menegaskan bahawa novel Interlok hanya akan digunakan setelah pindaan disiapkan dan diedarkan ke sekolah-sekolah.-TMI


Ulasan GB

TPM, Muhyiddin Yassin hilang integritinya apabila langkah penyelesaian yang dicadangkan ditolak oleh kedua-dua belah pihak.

Sebuah akhbar arus perdana hari ini melaporkan:

"Majlis Belia Malaysia (MBM) dan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) menyokong langkah itu yang disifatkan sebagai pertimbangan sama rata atau ‘menang-menang’ kepada semua pihak terbabit."

Sedangkan apa yang sebenarnya berlaku gagasan dan cadangan Muhyiddin itu telah di tolak dan situasi kalah-kalah yang didapati dari cadangan Muhyiddin berkenaan.

p/s hari itu dapat pingat 3P (Penipu, Pendusta dan Pengkhianat), kini cadangannya ditolak oleh kedua-dua pihak di dalam isu INTERLOK. Sebelum ini, Muhyiddin menyokong kenyataan Chua Soi Lek yang menghina Negara Islam dan hukum Islam. GB dah kata sebelum ini: Kutuk dan cacilah lagi hukum & negara Islam ... dan Allah akan bayar cash...

Umi Hafilda Nafi Dirinya "Nyamuk", Ingin Heret Blogger Ke Mahkamah

Anwar, jangan anggap saya ‘nyamuk’: Ummi

Ummi Hafilda berkata dirinya mungkin menjadi salah satu penyumbang utama kepada kejatuhan karier politik Anwar.

KUALA LUMPUR: Saksi kes Liwat I membabitkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998, Ummi Hafilda Ali memberi amaran kepada pihak pembangkang supaya tidak meganggap dirinya sebagai ‘nyamuk’.

Malah Ummi berkata dirinya mungkin akan menjadi salah satu penyumbang utama kepada kejatuhan karier politik Anwar.

“Kalau kaji sejarah Raja Namrud yang menganggap dirinya Tuhan pada zaman Nabi Ibrahim, nyamuk yang kecik itu boleh membawa kemudaratan.

“Jadi Anwar jangan aggap saya nyamuk kerana dia boleh hilang kuasa, kedudukan, integriti sebagai pemimpin, dan segala-galanya.

“Apabila kembalinya ‘nyamuk’ ini, mungkin ‘nyamuk’ ini mungkin akan membawa kepada ‘kematiannya’ dari segi karier politik,” katanya kepada pemberita ketika mengulas respon Anwar apabila dipelawa berdebat berhubung kebenaran kes salah laku seks.


Ummi Hafilda yang juga adik kepada Timbalan Presiden PKR Azmin Ali hari ini hadir di Ibu Pejabat Polis DiRaja Malaysia Bukit Aman untuk berjumpa dengan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Datuk Seri Mohd Bakri Zinin dan membuat laporan polis tentang beberapa isu fitnah yang dihadapinya.

Fitnah jenayah

Antaranya, menurut Ummi berhubung fitnah jenayah yang dilakukan saksi kes yang sama 13 tahun lalu, Baginda Minda dan Raja Kamaruddin Raja Abdul Wahid yang dikenali sebagai ‘Raja Komando’ terhadap dirinya.

Katanya, Baginda yang tidak pernah dikenalinya secara peribadi telah memfitnah beliau berzina dengannya dilaman blog dan media arus perdana walaupun dirinya telah melakukan sumpah laknat 10 tahun yang lalu.

Begitu juga dengan ‘Raja Komando’ yang mengheret setiausaha politik perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohammad, Datuk Aziz Shamsudin yang beliau kononnya menggelarkan dirinya pelacur namun dinafikan Datuk Aziz, katanya.

“Saya menganggap Baginda dan Raja Komando adalah saksi palsu yang telah dibawa oleh Anwar dalam mahkamah dan kita akan bongkarkan imbuhan yang mereka peroleh setelah mengaibkan dan memfitnah saya.

“Saya ada bukti dimana Raja Komando ini dilantik sebagai Pengerusi Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) yang menguruskan semua projek pasir di Selangor. Saya juga mendapat maklumat Baginda diberikan tanah di Selangor,” katanya.

Selain itu, Ummi juga mahu membuat laporan polis bersama bukti yang akan diserahkan supaya siasatan dijalankan terhadap kekayaan yang diperoleh Azmin dan isterinya, Shamsidar Taharin dalam keadaan yang ‘mencurigakan’.

“Saya memohon polis menyiasat segala kekayaan Azmin dan Shamsidar yang melampaui batas luar biasa di mana Azmin dengan rela telah melacurkan isterinya kepada Timbalan Perdana Menteri ketika itu yang merangkap Menteri Kewangan bagi tujuan mendapatkan kekayaan secara haram melalui pemberian peruntukan saham yang bernilai jutaan ringgit.

“Saya mencabar Azmin dan Anwar bahawa saya pernah menerima apa-apa imbuhan daripada mana-mana tokoh politik sedangkan saya mempunyai bukti dia yang sering berkonspirasi dan sering memberi upah kepada mana-mana individu untuk bersubahat dengan mereka,” katanya.

Sumpah laknat

Saya mencabar Azmin dan Amwar membuat laporan polis fitnah jenayah ke atas saya sekiranya apa yang akan saya laporkan ini hanya fitnah semata-mata. Saya dah buat sumpah laknat, Saiful (Bukhari) dah buat, kenapa mereka tak berani buat?,” katanya.

Ditanya pemberita tujuan membuat laporan polis setelah 13 tahun berlalu, Ummi berkata dirinya selama ini sudah cukup bersabar kerana isu ini membabitkan abangnya sendiri.

“Pada ketika Anwar dipenjara saya fikir cukuplah, sebolehnya saya tak mahu heret abang dan (kakak) ipar saya tetapi mereka melampaui batas malah kesabaran saya itu diambil kesempatan untuk memfitnah dan menghina saya.

“Saya bersabar dan fikir mungkin selepas lima atau enam tahun, Azmin akan datang kepada saya dan berkata “Ummi, I am sorry” sudah cukup.

“Saya tidak akan buka mulut lagi selepas itu tetapi sampai hari ini orang masih memfitnah saya sebagai perempuan jalang, pelacur dan tidak bermaruah. Saya inginkan kebenaran supaya yang benar ditegakkan dan yang bersalah itu didakwa dimahkamah.

Telah sampai masanya saya membersihkan nama saya…cukuplah, ini maruah saya yang akan saya bawa sampai akhir hayat saya,” katanya.

Ummi, penulis surat “Perihal Salah Laku Timbalan Perdana Menteri” bertarikh 5 Ogos 1997, turut mahu membuat laporan fitnah jenayah terhadap beberapa blogger pembangkang yang memfitnah dirinya.

Blogger itu termasuk ‘Tukar tiub’, ‘Tranungkite’, ‘Ruang bicara pria malaya’, dan akhbar Media Rakyat yang berniat jahat menyiarkan gambarnya dimuka depan akhbar bertajuk ‘Kisah dalam kain diselak’.

“Saya memberi amaran kepada mana-mana blogger supaya lebih bertanggungjawab kerana saya akan heret mereka ke muka pengadilan.

Buktikan saya perempuan sedemikian. Buktikan atau sama ada kamu tarik balik kenyataan atau kamu akan berhadapan dengan saya, atau ke penjara,” katanya.

Sementara itu, Ummi selepas bercakap dengan pemberita bagaimanapun gagal berjumpa mahupun membuat laporan polis dengan Bakri kerana beliau difahamkan Bakri mempunyai urusan penting yang lain.

“Kita sudah buat temu janji hari ini dengan Datuk Seri (Bakri) malangnya beliau ada urusan penting lain dan kita akan buat satu lagi temu janji yang baru pada satu tarikh yang akan diberitahu kelak,” kata peguam mewakili Ummi Mohd Khairul Azam Abdul Aziz ketika ditemui FMT. -FMT

[Video] UFO Dirakam Di Kawasan Lingkaran Misteri

UFO dirakam dekat lingkaran misteri

Bulatan misteri di kawasan sawah padi terletak dekat dengan gambar objek terbang tidak dikenali itu dirakamkan. Gambar kecil: Tampilan titik hitam di monitor komputer jinjing Didit Widiatmoko.

YOGYAKARTA – Seorang pegawai pentadbiran negeri di Gunung Kidul, di sini merakamkan gambar ojek terbang tidak dikenali (UFO) di Bukit Patuk tujuh kilometer dari penemuan lingkaran misteri di sebuah kawasan sawah padi di Sleman, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Pegawai itu, Kidul Didit Widiatmoko mengaku merakamkan gambar itu pada 16 Januari lalu pada pukul 1.20 petang beberapa hari sebelum lingkaran misteri ditemui di Sleman pada Ahad lalu.

Satu lagi lingkaran misteri turut ditemui di Bantul dekat Sleman pada Selasa lalu.

Dia menyedari terdapat objek aneh pada gambarnya semasa proses memindahkan gambar tersebut dari kameranya ke komputer.

“Saya baru menunjukkan foto itu kepada teman-teman setelah ada berita tentang jejak lingkaran misteri itu,” ujar Kidul.

Gambar itu dirakamkan semasa dia dan isterinya berehat di Bukit Patuk.

Objek yang dirakamkan itu seperti titik berwarna hitam.

Sementara itu, seorang ahli nujum, Yohana Lestari berusia 40 tahun menyatakan lingkaran misteri itu memang perbuatan dari UFO.

Bagaimanapun, katanya, bentuk lingkaran itu terjadi kerana terdapat sejenis alat UFO yang mencari kawasan memiliki sumber tenaga baru.

Yohana berkata, UFO tidak datang ke kawasan itu tetapi terdapat sejenis alat yang tidak dapat dilihat pergi ke kawasan tersebut tetapi cara ia bekerja adalah seperti kuasa magnet.

Dalam perkembangan yang sama, polis masih melakukan soal siasat ke atas tujuh pemilik petak sawah yang mengandungi lingkaran itu bagi mencari penunjuk siapa yang mendalanginya.

Salah seorang daripada pemilik sawah itu, Jumadi menyatakan, dia tidak melihat cahaya yang mencurigakan pada malam Sabtu lalu dan mustahil bagi manusia untuk membuat lingkaran misteri itu.

Sebelum ini terdapat dakwaan bahawa pelajar Fakulti Matematik dan Ilmu Pengetahuan Alam Universiti Gajah Mada yang membuat lingkaran itu namun, sehingga semalam tiada pengakuan daripada pelajar itu dibuat mengenai kejadian aneh tersebut. – Agensi


Misteri UFO dan Alien dalam Pandangan Ulama

JAKARTA - Kemunculan fenomena aneh seperti Piring Terbang atau benda tak dikenal yang popular disebut UFO (Unidentified Flying Objects) memang sangat heboh diperkatakan umat manusia di banyak negara.

Pada 23 Januari 2011, giliran warga Sleman, Yogyakarta, dihebohkan dengan adanya pola-pola lingkaran teratur di sawah. Sebenarnya, pola seperti itu sudah banyak dijumpai di luar negeri, terutama di Britain, yang dikenal sebagai crop circle, lingkaran di kawasan pertanian.

Ada yang memercayainya sebagai bukti kehadiran UFO, namun sebahagian lagi justeru menyaksikannya, Crop circle hanyalah kerjaan orang kreatif. Lalu bagaimana pandangan ulama terhadap misteri ini? "Kalau soal UFO atau alien, kami tak faham," kata Ketua MUI Bidang Fatwa Ma`ruf Amin kepada okezone, Selasa (25/1/2011).

Namun demikian, dalam ajaran Islam memang ada maklumat soal kehidupan di luar manusia. Namun apakah mahluk tersebut termasuk UFO atau alien, Ma`ruf Amin kembali mengatakan dirinya tidak memiliki kapasiti untuk menjelaskannya lebih jauh.

"Ada mahluk di luar manusia, di luar bumi atau dapat disebut di alam langit. Mengenai makhluk ini jelas disebutkan dalam Alquran," paparnya. Saat ditanya golongan dari makhluk tersebut, dia mengungkapkan dapat dimaknai sebagai malaikat, jin, dan sebagainya. "Tapi kalau UFO, saya tak faham," terangnya.

Menurut dia, tidak ada kehidupan manusia selain di bumi jika melihat keterangan dari Alquran. Ma`ruf Amin menambahkan, meski berlainan alam, manusia dan mahluk lain itu seperti jin bisa terjalin komunikasi. "Ada orang tertentu yang berkomunikasi bahkan meminta bantuan kepada jin, tapi ini dilarang oleh agama," imbuhnya.

Dalam Alquran Surat Al-Baqarah (2:117): "Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak (untuk menciptakan) sesuatu, maka (cukuplah) Dia hanya mengatakan kepadanya: “Jadilah!” Lalu jadilah ia". Kemudian Surat Asy-Syuura (42:29): "Di antara (ayat-ayat) tanda-tanda-Nya ialah menciptakan langit dan bumi dan makhluk-makhluk yang melata Yang Dia sebarkan pada keduanya. Dan Dia Maha Kuasa mengumpulkan semuanya apabila dikehendaki-Nya".

Kedua ayat suci dalam Al Quran ini menegaskan bahawa langit dan bumi adalah ciptaan Allah dan di keduanya, baik di langit dan bumi oleh Allah juga diciptakan makhluk-makhluk melata (makhluk yang berjalan di permukaan tanah) dan menghuni baik di langit (bintang/planet lain) maupun di bumi.

Sebelumnya, warga Dusun Kracakan dihebohkan dengan pemandangan aneh di lokasi sawah dusun setempat. Pemandangan aneh itu berupa robohnya batang padi yang membentuk beberapa lingkaran besar dan kecil. Anehnya, lingkaran batang padi yang roboh tersebut seperti tulisan kaligrafi. Sedangkan besarnya lingkaran adalah di antara 15-20 meter. Bahkan, ada yang menduga pemandangan aneh itu merupakan bekas pendaratan pesawat UFO dari planet lain.

Profesor peneliti Lembaga Penerbangan dan Antariksa Nasional (Lapan) Thomas Djamaluddin menilai pola tersebut sebagai bentuk rekayasa dari orang-orang yang ahli. “Saya menduga itu hasil rekayasa tangan-tangan kreatif. Di banyak negara terbukti crop circle adalah hasil rekayasa kreatif manusia,” kata Thomas.

Dia menjelaskan, meskipun lokasi “pendaratan UFO” berada di bawah kabel eletrik tegangan tinggi tidak akan mempengaruhi pola. “Pola geometris di Sleman bukan juga disebabkan oleh puting beliung atau pengaruh elektromagnetik dari SUTET (Saluran Udara Tegangan Ekstra Tinggi milik PLN). Puting beliung tidak akan menghasilkan pola yang rapi. Sutet pun tidak akan memberi dampak pola geometris, kerana tanaman padi tidak terpengaruh oleh medan eletrik atau medan magnet dari jaringan listrik itu,” jelasnya. -okezone/GB


UMNO Jadikan Warga FELDA Labis Sama Dgn Orang Asli Galas

BN digesa henti ugut pengundi Melayu

KUALA LUMPUR, 27 Jan: Umno dan BN diakui sedang menekan para pengundi di Dun Tenang dengan menggunakan taktir kotor dengan membuat pelbagai ugutan kepada para pengundi di kawasan itu agar tidak menyokong PAS.

Perkara itu didedahkan sendiri oleh para pengundi di kawasan itu ketika ditemui petugas-petugas PAS dalam kempen pilihanraya kecil Dun Tenang yang akan berlangsung 30 Januari ini.

Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP), Siti Zailah Mohd Yusof menjelaskan, kebanyakan para pengundi yang menjadi mangsa ugutan itu terdiri daripada pengundi-pengundi Melayu terutama yang tinggal di kawasan Felda.

Menurut beliau, berdasarkan maklumat yang diterima oleh beliau daripada petugas-petugas PAS di Tenang, para pengundi terbabit sememangnya cenderung untuk menyokong PAS, tetapi mereka takut berbuat demikian disebabkan ugutan-ugutan daripada para pemimpin Umno atau BN yang dikenakan dalam pelbagai bentuk.

"Antaranya, ada yang diugut akan ditarik balik pencen, anak-anak mereka yang bekerja akan ditukar kerja ke tempat lain yang berjauhan dari kawasan itu, bantuan kebajikan akan ditarik balik dan sebagainya," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Politik ugutan itu dimainkan oleh Umno atau BN disebabkan mereka sendiri menyedari kedudukan para pengundi di Dun Tenang sekarang yang lebih memihak kepada PAS.

"Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh pihak kita, saya berani mengatakan kemenangan sebenarnya sudah berada di pihak PAS jika mereka mengadakan pertandingan di padang yang rata.

"Sokongan orang-orang Cina dan India kepada PAS atau Pakatan Rakyat di kawasan itu sekarang sememangnya memberangsangkan, manakala sokongan daripada orang-orang Melayu pula semakin meningkat.

"Tetapi disebabkan mereka menggunakan taktik kotor terutama politik ugutan, pengundi-pengundi Melayu di kawasan itu menjadi takut untuk menampakkan sokongan mereka kepada PAS, termasuk takut untuk menaikkan bendera PAS dan menampakkan reaksi cenderung kepada PAS," katanya yang juga ahli parlimen Rantau Panjang.

Sungguhpun begitu, beliau yakin, pengundi-pengundi Melayu akan sedar tentang kepentingan mereka memberikan undi kepada PAS pada hari mengundi nanti, sekiranya mereka terus didekati oleh para petugas PAS dan diberikan penjelasan yang secukupnya tentang kelebihan perjuangan PAS berbanding Umno BN.

Dari tinjauan yang dilakukan oleh para petugas PAS juga, katanya, para pengundi Melayu di kawasan itu juga ternyata tidak berpuas hati dengan kepimpinan Umno di Johor termasuk di kawasan itu kerana masih amat banyak isu-isu rakyat yang gagal diselesaikan, walaupun Umno BN telah memerintah negeri itu sejak lebih 50 tahun lalu.

Selain politik ugutan, Siti Zailah turut kesal dengan para pemimpin Umno BN yang masih terus menerus memainkan politik wang dalam pilihanraya Dun Tenang, walaupun ia sudah diketahui umum salah dari segi undang-undang. -harakahdaily

Ulasan GB

Ingat Galas! UMNO bawa taktik Galas ke Labis. Di Galas, orang asli yang diumpan dan diugut, tetapi di Labis, warga FELDA yang menerima umpanan dan ugutan tersebut. Tak sudah-sudah UMNO BN melembukan rakyat 1Malaysia.