27 Apr 2014

Feri Karam PM Korea Letak Jawatan, MH370 Hilang, Bila Najib Mahu Letak Jawatan?


PM Korea Selatan letak jawatan, bertanggungjawab insiden feri karam

SEOUL: Perdana Menteri Korea Selatan Chung Hong-Won meletak jawatan atas bertanggungjawab terhadap insiden feri karam yang menyebabkan lebih 300 orang terkorban dan hilang.

"Saya memohon maaf kerana tidak dapat menghalang perkara ini berlaku dan tidak dapat memberi respon atas perkara ini," katanya.

"Saya percaya, sebagai Perdana Menteri, saya perlu bertanggungjawab dan meletak jawatan,"

Sewol, feri penumpang terbesar, karam bersama 476 penumpang -kebanyakkan daripada mereka kanak-kanak sekolah - dalam perjalanan menuju ke selatan pulau peranginan Jeju pada 16 April lalu.

Sehingga Ahad, jumlah kematian akibat tragedi itu dilaporkan 187 orang dengan 115 diambil kira.

Kerajaan Korea Selatan, bersama semua jabatan rasminya, telah dikritik hebat akibat nahas ini dan pengedalian operasi menyelamat.

"Kemalangan ini membuatkan seluruh Korea Selatan berada dalam kejutan dan dukacita . Banyak hari telah berlalu sejak kemalangan itu, namun jeritan keluarga yang hilang masih membuatkan saya terjaga pada waktu malam," kata Chung pada sidang media yang disarkan di televisyen.

"Kepada rakyat Korea Selatan, ini bukan masa untuk menunding jari kepada satu sama lain tetapi masa untuk menyelesaikan operasi menyelamat dan mengendalikan sebaiknya. Saya menyeru anda membantu mengatasi situasi sukar ini.

"Saya benar-benar berharap agar rakyat Korea Selatan dan keluarga mangsa Sewol akan memaafkan dan memahami saya kerana tidak dapat memenuhi tanggungjawab saya hingga akhir. Sekali lagi saya mohon anda memberi sokongan (kepada operasi menyelamat)."

Biarpun semua harapan untuk mencari mangsa yang terselamat telah dipadamkan, namun kemarahan dan kekecewaan keluarga mangsa masih ada terhadap tahap gerakan menyelamat.

Semua 15 anak kapal yang terselamat kini ditahan dan berdepan tuduhan melakukan janayah kerana cuai akibat meninggalkan penumpang.

"Saya ingin meletak jawatan lebih awal namun memberikan keutamaan kepada mengendalikan situasi ini dan saya fikir ia perbuatan bertanggungjawab untuk membantu sebelum meninggalkan," kata Chung.

"Tapi saya memutuskan untuk meletak jawatan sekarang tidak menjadi beban kepada pentadbiran," katanya. -astroawani

ULASAN GB

Feri karam bersama 476 penumpang, ada mayat yang ditemui. Tetapi PM Korea Selatan letak jawatan kerana bertanggungjawab terhadap insiden feri karam.

Di Malaysia, pesawat MH370 hilang berdama 250 orang dan lansung tidak ditemui. Tetapi Najib dan Hishamuddin TIDAK meletakkan jawatan. Lansung tidak tahu malu dan tidak bertangungjawab!IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI


Terkena Batang Hidung: Rumah Anak Menteri Berlaku Kecurian, Jenayah Menurun?


Zahid sahkan berlaku kecurian di rumah anak sulungnya

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengesahkan berlaku kecurian di rumah anak sulungnya, Nurul Hidayah, di Country Heights Kajang.

Beliau bagaimanapun berkata tiada sebarang kesan pecah masuk dalam kejadian itu.

"Ya (ada kecurian), barang sahaja yang hilang, tapi pintu tidak pecah, tingkap juga tidak pecah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pertubuhan Keprihatinan Jenayah Komuniti Malaysia (MCCC) di Kuala Lumpur.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, ACP Abdul Rashid Abdul Wahab turut mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian berkenaan, dan berkata antara barang yang hilang ialah dua jam tangan serta wang tunai RM1,000.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 381 Kanun Keseksaan.

Nurul Hidayah, 35, yang merupakan Naib Presiden Bahagian Perhubungan Awam Syarikat Perumahan Negara Berhad dan aktif dalam aktiviti kemasyarakatan serta politik, juga pernah menyatakan hasrat untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Kajang pada Mac lalu, sebelum menarik diri. – Bernama

ULASAN GB

Berulang kali GB sudah katakan tapi Menteri KDN, Pemandu dan KPN masih bertegas menyatakan kadar jenayah dah turun.

Petikan ulasan GB yang lalu

Sekarang satu demi satu terkena batang hidung, beberapa hari lepas Bekas ketua Wanita UMNO Bukit hangus mati ditikam, pada bulan lalu banglo Rahim Tamby Chik diceroboh, dari berita di atas rumah bekas Ketua Polis Melaka dan jirannya di Taman Sentosa kena rompak dan kini rumah exco di pecahmasuk. Beberapa rumah artis juga menjadi sasaran seperti Wardina, Mawi dan terbaru rumah Aznil dan Imuda.

Kebenaran itu tidak boleh disembunyi atau ditipu. Ia akan muncul juga bahawa kadar jenayah tidak turun seperti yang digembar-gemburkan.


PDRM nampak gayanya lebih memberi tumpuan untuk menyekat demonstrasi aman GST oleh rakyat pada 1 Mei akan datang ini.

Sedangkan persoalan jenayah diabaikan dan dipandang remeh.

Kita bukan nak mentertawakan menteri berkenaan apabila rumah anaknya mengalamai kecurian, tetapi kita ingin mengingatkan polis yang berada di bawah kementeriannya supaya berkhidmat umengekang jenayah, bukannya menyekat demonstrasi aman oleh rakyat ynag kini begitu tertekan kehidupannya oleh dasar-dasar kerajaan.


IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI


Astaghfirullah... Pelajar Bangga Kongsi Gambar Air Mani -updated

Jika dikatakan bodoh, mungkin golongan seperti ini akan melenting, tapi hakikatnya orang boleh menilai.

Akhlak pelajar zaman IT semakin tidak dapat dikawal lagi, malah medium media sosial menjadi sarang mereka bermadu asmara.

media sosial ini menjadi bahan untuk mereka belajar dan mencari ilmu bukan dijadikan tempat maksiat untuk tontonan umum.

Baru-baru ini tersebar lagi keruntuhan moral pelajar bangga dengan berkongsi gambar air mani yang masih basah di tangan gadis (yang kelihatan) bertudung sopan ini.Lelaki yang dipecayai pasangan gadis bawah umur ini kemudian membalas komentar dengan ayat-ayat yang sungguh menjijikkan seumpama dunia ini tiada batasan dosa zina.

Jika perkara ini terjadi pada anak-anak anda, apa perasaannya?

Sedangkan mereka masih berbumbungkan kehidupan dalam jagaan ibu dan bapa.

Hakikatnya mata sakit melihat, hati panas mengeji, tetapi itulah yang terjadi jika mereka tidak diberi pendidikan agama dari awal nafas di dunia. –NMP