27 Nov 2009

Apabila Gesaan Nik Amar Disambut Oleh UMNO

Akhirnya gesaan Nik Amar Nik Abdullah (gambar), Exco Kerajaan Negeri Kelantan yang juga Timb Pesuruhjaya III PAS Kelantan telah mendapat respons positif dri UMNO!

Malaysian Insider melaporkan Umno Kelantan turut menggesa barisan kepimpinan PAS negeri itu segera menamakan seorang pengganti yang jelas kepada Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan bukannya memberi pelbagai pendapat yang berbeza-beza mengenai isu tersebut.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Mustapa Mohamed berkata hanya dengan langkah itu nasib rakyat dapat dibela selepas barisan kepimpinan diterajui Nik Aziz kini bercelaru dengan isu isu dan masalah dalaman parti.

Nik Aziz menjadi Menteri Besar Kelantan sejak selepas pilihan raya umum 1990.

Beliau berkata, masalah dalaman yang dihadapi PAS negeri itu menyebabkan kebajikan rakyat terjejas kerana tumpuan pemimpin telah beralih arah.

Semalam Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob yang menerima sokongan dua Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri itu mengambil sikap rendah diri dengan menegaskan tidak perlu ada pelan peralihan sekarang yang memerlukan Nik Aziz menamakan penggantinya.

Ahmad disebut-sebut bakal menggantikan Nik Aziz jika beliau berundur.

Oleh kerana Nik Aziz masih sihat, Ahmad yang merupakan Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kelantan berkata, beliau boleh meneruskan kepimpinannya sebagai Menteri Besar.

"Tiada keadaan terdesak. Menteri Besar masih OK... boleh teruskan jawatan dia. Sebenarnya benda ini tak ada apa-apa," kata beliau.

Pandangan itu diberikan beberapa jam selepas Timbalan Pesuruhjaya III PAS Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang turut bersetuju supaya Ahmad dilantik Menteri Besar menggantikan Nik Aziz kelak.

Pendirian yang serupa juga dilahirkan oleh Exco Kanan Kerajaan Negeri, Datuk Husam Musa kelmarin.

Husam berkata beliau akan menolak tawaran jika dilantik menjadi Menteri Besar Kelantan untuk menggantikan Nik Aziz.

Mohd Amar dan Husam juga merupakan Exco Kerajaan Negeri.

Sebelum ini beberapa pihak dalam PAS sendiri mengeluarkan kenyataan mengenai kedudukan Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS itu sebagai pentadbir negeri ini termasuklah Mohd Amar.

Awal minggu Mohd Amar menyarankan Nik Aziz agar menamakan penggantinya lebih awal untuk mengelakkan timbul kekalutan apabila tiba masanya beliau melepaskan jawatan itu kelak.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, Nik Aziz sepatutnya membuat keputusan kerana beliau tidak boleh memegang jawatan tersebut selama-lamanya.

"Tidak ada sesiapa yang boleh menongkat langit sampai bila-bila. Maka harus ada pengganti yang sudah dikenal pasti.

"Macam kita di peringkat pusat, Perdana Menteri akan digantikan oleh timbalannya. Di Kelantan ini pula, semua orang tampil dengan pendapat yang berbeza-beza," tegasnya

Kemelut dalaman PAS Kelantan dilihat meruncing sehingga memaksa Nik Aziz mengarahkan menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman meletakkan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan.


Ulasan GB

Nik Amar Nik Abdullah sudah lupa bahawa ayahnya Nik Abdullah Arshad telah menjadi wakil tunggal PAS di Parlimen pada 1987 dengan kerusi Pengkalan Chepa yang diberikan oleh TG Nik Abdul Aziz (TGNA adalah wakil tunggal PAS di Parlimen selepas memenangi kerusi Pengkalan Chepa pada 1983-1986). Kini Nik Amar sudah giat untuk menydesak TG Nik Aziz menamakan pengganti - yang memberi persepsi bahawa Nik Amar mahu cepat TGNA berundur dan mahu jika namanya diumumkan sebagai pengganti!

GB memfitnah?

Lihat senario ini terlebih dahulu.

Nik Amar yang diketahui sebagai pemimpin yang menyokong gagasan UG di Kelantan memang tidak sehaluan dengan Husam Musa. Itu sebab apabila nama Datuk Ahmad Yaakob disebut-sbut sbagai pengganti TGNA, Nik Amar cepat-cepat menyokongnya.

Ditanya mengenai kenyataan Husam tidak dicalonkan sebagai menteri besar bagi mengambil alih tempat Nik Aziz jika menteri besar melepaskan jawatannya, Mohd Amar berkata itu pendapat peribadi Husam sendiri.

"Itu hak dan soal dia, saya tidak boleh kata apa," katanya. -malaysiakini


Perhatikan nada jawapan Nik Amar di atas apabila diajukan soalan mengenai Husam Musa. Jarang sekali seorang pemimpin parti akan menggunakan unggapan "Itu hak dan soal dia" terhadap sesama pemimpin parti, yang jelas menonjolkan Nik Amar yang sebenar.

Mujur Datuk Ahmad Yaakob yang tidak mahu TGNA terluka, tidak termakan dengan ampu Nik Amar apabila Datuk Ahmad menyatakan bahawa "Tiada keadaan terdesak. Menteri Besar masih OK... boleh teruskan jawatan dia. Sebenarnya benda ini tak ada apa-apa"

Husam lebih menampakkan ketulusan apabila dengan terang dan jelas menolak untuk dinamakan sebagai pengganti TGNA yang mencontohi kerendahan diri seperti Umar Al-Khattab sekalipun telah dinamakan sbagai Khalifah oleh Abu Bakar, sekalipun TGNA sendiri telah memberikan klu bahawa Husamlah yang bakal menggantinya.

Kini desakan dan gesaan Nik Amar itu disambut dan disambungkan oleh UMNO Kelantan. Nik Amar sanggup melukakan TGNA yang tentunya disukai UMNO. Tahniah Nik Amar. Kebenaran akan tetap terpancar.

Ini sama kes dengan Nik Abduh yang telah menerima pelawaan Pemuda UMNO untuk menyertai UMNO setelah beliau menghentam ayahandanya sendiri di satu ketika sebelum ini, tetapi Nik Abduh menolak dengan sipu-sipu malu pelawaan Pemuda UMNO itu!

Jangan ada lagi yang mendesak TGNA menamakan pengganti dan jangan ada yang menempelak "Bodoh" kepada orang yang ingin TGNA kekal sebagai MB kerana mereka bersama UMNO untuk menjatuhkan TGNA.

Seerah Rasulullah: Tiada siapa mendesak Rasulullah menamakan khalifah sementara hayat Rasulullah s.a.w. dikandung badan.

Blog Kelab GB, Terang, Tajam dan Tepat. InsyaAllah.

Gesaan Muhyiddin Berbaur Ugutan -Khalid Samad

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad membidas gesaan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada Tengku Razaleigh Hamzah mempertimbangkan semula jemputan mengetuai kokus royalti minyak dan gas.

Menyifatkan gesaan tersebut berbaur ugutan, Khalid melahirkan kekesalan dengan tindakan Muhyiddin yang dilihat cuba menghalang langkah Razaleigh membantu rakyat Kelantan.

“Bunyi statement Muhyiddin itu macam ada unsur ugutan pula ye.. kena fakir dulu dan sebagainya, itu macam kurang sedap didengar lah. Hakikatnya Tengku Razaleigh adalah antara pelopor . Dalam soal ini dialah mengasaskan atau memain peranan untuk menghasilkan Akta Petroleum” ujarnya.

Kerajaan Pusat mendakwa rakyat Kelantan tidak berhak menerima royalti minyak kerana punca petroleum terletak melebihi 3 batu nautika dari pesisir pantai negeri.

Tengku Razaleigh yang terlibat secara langsung dalam penggubalan Akta Petroleum 1974, dijemput Pakatan Rakyat mempengerusikan kokus royalti minyak dan gas, yang diadakan bagi merangka pindaan baru keatas Akta itu.

Muhyiddin bagaimanapun menyarankan Razaleigh supaya berhati-hati membuat keputusan kerana kokus ini dianjurkan oleh Pakatan Rakyat.

“Jadi saya agak peliklah mengapa kalau kita ingin memahami, niat dan tujuan serta hak-hak yang ingin dipertahankan oleh Akta Petroleum itu, mengapa Muhyiddin mengeluarkan kenyataan yang sebegitu. Sepatutnya dia menggalakkan”.

Ditanya sama ada gesaan Muhyiddin kepada mantan Menteri Kewangan itu akan mempengaruhi keputusan yang bakal diambil, ujar Khalid, Ku Li punya kredibiliti dan nilai integritinya sendiri sebagai seorang yang bertanggungjawab.

“Saya rasa itulah kehendak pihak kerajaan pusat tetapi Tengku Razaleigh mempunyai kredibiliti dan nilai integriti dirinya sendiri. Dan saya rasa diapun tidak mahu terlibat dalam usaha untuk yang jelas mengkhianati kerajaan negeri Kelantan dan dia pun kebetulan rakyat negeri Kelantan". -TVSUMNO BN Dalang Perpecahan Kaum India Di Malaysia

EExco Kerajaan Selangor, Dr Xavier Jayakumar berkata Umno dan parti suruhan MIC mendalangi perpecahan kaum India di Malaysia.

Ketika dihubungi Tv Selangor, Xavier melahirkan kekesalan dengan isu ini dan berkata kaum India bukan sahaja berpecah sama sendiri, bahkan terpisah daripada kaum lain.

Statistik menunjukkan kadar kemiskinan dan belia bermasalah dalam masyarakat India amat tinggi. Dipinggirkan sekian lama, tidak mengejutkan jika elemen-elemen ekstrem lahir dari ketidakpedulian kerajaan sebelum ini.

Sehubungan itu, Xavier berkata kerajaan negeri hari ini mengambil pelbagai langkah membantu masalah kemiskinan masyarakat India melalui pendidikan dan bantuan sewajarnya agar kaum minoriti ini tidak terputus dari arus perdana.

“Kita beberapa kali telahpun nyatakan bahawa seorang pemimpin India memang kena belajar dan dia kena tolong dan bantu semua orang, bukan sahaja kaum India, begitu juga dengan pemimpin Cina dan Melayu”, jelasnya.

Xavier berkata kewujudan Badan Bertindak Hak Hindu, Parti Makkal Sakhti dan Parti Hak Asasi Manusia menunjukkan perpecahan kaum India semakin serius.

Beliau berpendapatan perpecahan ini didalangi oleh Umno-BN, bagi memastikan kaum India tidak terikut dengan arus perubahan menyeluruh yang dibawa Pakatan Rakyat.

“Saya nampak sekarang ialah Makhal Sakhti ini yang telah didaftarkan macam itu cepat sangat satu permainan oleh Najib dengan Umno dan Barisan Nasional untuk pecah belahkan orang-orang India dalam kalangan rakyat di Malaysia. Dan ini adalah satu-satu caranya macam mana orang British gunakan pecah dan perintah ini ditunjukkan dan dipermainkan oleh Najib”, kata Xavier lagi.

Mengulas kemungkinan penyertaan Parti Makkal Sakhti menyertai Pakatan Rakyat Selangor, Xavier berkata ia tidak memberi impak besar kerana masyarakat India di negeri ini sedia maklum bahawa perubahan hanya akan berlaku jika semua kaum berganding-bahu.

“Parti Makhal Sakhti ini tidak akan ada banyak kesan atas Pakatan Rakyat sebab orang India sudah faham sekarang macam mana keadaan situasi sekarang”, tegasnya. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAIN (TVS)