26 Apr 2015

P44: PAS Pmtg Pauh Sertai Jentera Pakatan Rakyat Menangkan Calon PKR


PAS Permatang Pauh harap jangan timbul masalah lagi

Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu berkata, jentera parti itu akan bergabung tenaga dengan jentera PKR dan DAP dalam menjalankan gerak kerja seiring serta bersama.

"Malam ini kita lancarkan jentera PAS secara rasminya walaupun gerak kerja telah mula berjalan.

"Kita akan bergabung tenaga dengan DAP dan PKR supaya dapat mengekalkan kemenangan serta meningkatkan majoriti undi pada 7 Mei nanti," katanya yang juga Pengarah Pihan raya PAS bagi PRK itu.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas Majlis Pelancaran Jentera PAS PRK Permatang Pauh di Dewan Haji Yusof Rawa, Sama Gagah, malam tadi.

Hadir sama ialah calon PKR merangkap presiden parti, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua Wanita DAP, Chong Eng.

Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang itu menambah, perbezaan pendapat yang berlaku telah berjaya diuruskan dengan mencari penyelesaian terbaik.

"Sudah selesai, perbezaan akan ada sehingga hari kiamat tetapi kita cari jalan penyelesaian.

"Kita bertemu dan bersemuka dalam usaha menyelesaikannya ke arah kebaikan dan penyatuan.

"Alhamdulillah, semuanya telah selesai dengan baik seperti yang diharapkan oleh semua pihak," jelasnya lagi.

Sebelum itu, beliau dalam ucapannya menegaskan bahawa PAS akan mempertahankan dasar yang diperjuangkan dan dalam masa yang sama mahu mencapai kemenangan.

Sementara itu, Yang Dipertua PAS Kawasan Permatang Pauh, Omar Hassan menegaskan segala permasalahan dan perbezaan pendapat di antara parti itu dengan PKR telah selesai dari hati ke hati.

Beliau berkata, pihaknya mendapat arahan daripada Majlis Syura Ulamak dan dipersetujui Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang supaya membantu gerak kerja pilihan raya pada PRK kali ini.

Menurutnya, jentera pilihan raya PAS di peringkat negeri dan kawasan itu telah diarah untuk digerakkan untuk memberi sokongan ke arah kemenangan Pakatan Rakyat.

PAS kawasan, katanya berpuas hati dengan pertemuan yang telah dilakukan bersama pihak PKR berhubung isu yang berbangkit.

"Perbincangan ke arah kebaikan dan penyatuan. Semua permasalahan sudah 'settle', saya harap ia tidak ditimbulkan lagi," tegasnya. -HD


PAS Pmtg Pauh 'setuju untuk tak setuju' dengan PKR

PAS Permatang Pauh membuat keputusan untuk "bersetuju untuk tidak bersetuju" dengan pendirian yang diambil oleh PKR berhubung isu hudud selepas mengadakan pertemuan pertemuan dengan pimpinan PKR dan PAS Isnin lalu.

Yang Dipertuanya Omar Hassan berkata pihaknya mendengar penjelasan Presiden Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalannya Azmin Ali mengenai isu yang berbangkit termasuk hudud dalam pertemuan itu.

"Bersetuju untuk tak bersetuju bahawa pimpinan PKR sebagai orang Islam, tidak boleh menolak hudud," katanya kepada pemberita di Dewan Haji Yusof Ar-Rawa, Permatang Pauh malam tadi.

"Selepas mendengar semua penjelasan dari Azmin (Ali) dan Kak Wan (Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail) tentang isu yang berkobar pada masa kini dengan begitu teliti dan harmoni, maka kami pun setuju. Kami setuju untuk tidak setuju.

"Tak nak ulas (lanjut). Semua dah selesai," katanya lagi.

Turut hadir dalam sidang media itu ialah Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan Pengarah Pilihan Raya PAS Dr Hatta Ramli.

Sebelum ini Osman memberi kata dua kepada PKR supaya memohon maaf dan menarik balik kenyataan parti itu tidak menyokong rang undang-undang persendirian berkaitan hudud jika mahukan sokongannya pada pilihan ra kecil itu.

Sementara itu, Mohamad berkata, isu sama ada PKR akan memohon maaf berhubung keputusan mereka yang tidak bersetuju rang undang-undang itu dibentangkan di Parlimen tidak timbul.

"Sudah selesai. Perbezaan pandangan ini hingga kiamat akan ada. Kita manusia, cari penyelesaian dan bersemuka dan selesai.

"Benda dah selesai. Mereka dah beri penjelasan. Tak ada timbul soal minta maaf," kata Mohamad.

Beliau yang mesra dipanggil Abang Mat turut melancarkan jentera PAS bagi membantu PRK Permatang Pauh demi memastikan kerusi parlimen itu kekal milik PKR.

"Kita lancar jentera PAS dan bergabung tenaga dengan PKR supaya mengekalkan kemenangan dan majoriti pada 7 Mei nanti," katanya lagi. -mk


ULASAN GB

Syukur alhamdulillah. Mudah-mudahan calon Pakattan rakyat menang besar di P44 Permatang Pauh. Kemenangan yang cukup penting untuk memberi isyarat jelas kepada Najib dan BN: bahawa rakyat kini menderita di bawah pimpinannya apatah lagi dengan pengenaan GST.

Video Najib & Rosmah Berjoget Sakan Di Kazakhstan Menjadi Viral Di Media Sosial


Sebuah video menjadi viral di laman sosial facebook dan whatsapps sejak beberapa hari lalu dimana di dalam video berkenaan kelihatan PM Malaysia, Najib Tun Razak dan Rosmah dengan disertai beberapa orang lain termasuk pasangan anaknya yang baru melansung perkahwinan sedang rancak berjoget.

Melihat dari suasana persembahan tersebut, dipercayai ianya berlansung di hotel di mana majlis resepsi perkahwinan anak najib, Nooryana dengan Daniyar Kessikbayev di Kazakhstan.

Menurut kenyataan yang disiarkan Jabatan Perdana Menteri sebelum ini majlis resepsi berkenaan telah diadakan di Grand Ballroom, Hotel Royal Tulip dan ia turut dihadiri oleh lebih 250 jemputan dari Malaysia.

Rakyat sebelum ini telah mempersoalkan siapakah sebenarnya yang menanggung perbelanjaan ssebgitu ramai tetamu dari Malaysia ke Kazakhstan tersebut. GB juga ada mengulas sebelum ini. Petikan:

Anehnya pemergian mereka ke sana lansung tidak diberitakan. Ianya hanya diketahui apabila akhbar di Kazakhstan yang memberikan liputan.

Dilaporkan lebih 250 orang jemputan dari Malaysia mengikuti rombongan tersebut. Wah ramai tu... Berapa kos dan siapa yang menanggung perbelanjaan? Mungkin ia acara persendirian Najib dan Rosmah dan tidak sepatutnya ditanggung oleh negara.

Tetapi berdasarkan maklumat di akhbar Kazakhstan satu pertemuan dua hala di antara Najib dan Presiden Kazakhstan telah berlansung pada Nursultan Nazarbayev pada 17 April yang lalu. Bererti lawatan Najib itu ke Kazkhstan itu adalah satu LAWATAN RASMI yang ditanggung dengan wang rakyat.

Apakah ia juga bererti kesempatan itu digunakan oleh Najib dan Rosmah membawa 250 orang jemputan untuk majlis yang bukan majlis rasmi negara iaitu majlis resepsi perkahwinan anaknya dengan ditanggung menggunakan wang rakyat?

Nampaknya dari awal, Najib dan PMO telah sembunyikan laporan Najib & dan Rosmah ke Kazakhstan itu bersama-sama lebih 250 jemputan dari pengetahuan rakyat.

Tun Mahathir turut mengkritik majlis perkahwinan anak Najib berkenaan dengan menyifatkannya sebagai "perkahwinan abad ini".

"Tetapi bila mereka pergi ke Kazakhstan dengan 300 orang, (ia) tak dilaporkan oleh media arus perdana.

"Siapakah 300 orang ni?" tanya bekas perdana menteri itu di majlis 'Bicara Negarawan: Anda Tidak Keseorangan' di Kuala Lumpur seperti dilaporkan oleh sebuah portal hari ini.

Tatkala GST sedang mengganas menyebabkan kehidupan rakyat begitu tertekan rupa-rupanya lain hal yang berlaku di Kazakhstan, Najib dan Rosmah sedang berjoget sakan. Sama halnya semasa bencana banjir melanda rakyat pantai timur dulu, Najib leka bermain golf bersama Obama...

Wahai Malaysia, inilah PM yang anda ada kini...