9 Nov 2009

Najib Altantuya Main Politik Isu Royalti Minyak

Exco Ekonomi Kelantan, Husam Musa berkata tindakan Perdana Menteri menolak tuntutan rakyat Kelantan berhubung isu pemberian royalti minyak Petronas adalah permainan politik UMNO-BN.

Husam berkata kerajaan BN beralasan bahawa pemberian royalti harus menepati syarat 3 batu nautika walhal syarat itu tidak terkandung dalam Akta Petroleum.

Sehubungan itu, Husam yakin bahawa Najib sekadar mahu bermain politik atau membuli rakyat Kelantan.

"Satu-satunya hujah yang digunakan oleh kerajaan Malaysia ialah 3 batu nautika tapi tidak ada di mana rujukan" ujar Husam.

"Sekarang Perdana Menteri hanya bermain politik dan ia tidak berasas kepada perjanjian" tambahnya lagi.

Perdana Menteri Najib Tun Razak telah mengumumkan Kelantan tidak layak untuk menerima wang royalti minyak kerana kedudukan kawasan minyak Bumi Selatan terletak lebih dari 3 batu nautika dari perairan Kelantan.

Namun ujarnya, pihak kerajaan negeri Kelantan tetap akan meneruskan tindakan perundangan demi mempertahankan hak rakyat Kelantan. Walau bagaimanapun, Husam berkeyakinan Perdana Menteri itu akan memberikan wang royalti kepada Kelantan setelah rundingan diadakan.

"Kita akan terus dengan tindakan kita untuk meminta royalti" tambahnya lagi.

Husam menambah tuntutan ini dibuat berasaskan kepada perjanjian yang telah dimeterai bersama Petronas. Isu ini juga bertitik tolak kepada soal ketanggungjawaban dan ketelusan pemerintah.

"Suka saya tekankan Kelantan bukan hendak duit sahaja tapi ketelusan" katanya.-TVSEra Najib Altantuya : Bai'ah Terapkan Disiplin, Elak Pemimpin Salah Guna Kuasa

UMNO-BN dan media arus perdana sengaja mensensasikan isu Bai'ah atau sumpah setia pemimpin PAS dengan memperlihatkannya sebagai perjanjian yang meletakkan institusi perkahwinan sebagai sesuatu yang boleh dipandang remeh.

Walhal Bai'ah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin PAS adalah satu sisitem disiplin dalam memastikan pemimpin parti itu berpegang kepada prinsip parti.

Pemimpin PAS, Husam Musa berkata Bai'ah adalah untuk melindungi kepimpinan parti itu dari jenayah rasuah dan salah guna kuasa.

"Ini bukan isu politik. Ini isu agama. Isu Islam. Amanah tidak boleh dikhianati" ujar Naib Presiden PAS, Husam Musa apabila diminta mengulas isu Bai'ah yang telah menimbulkan pelbagai kontroversi sejak Sabtu lalu.

Menurut Husam, Bai'ah bukanlah sesuatu yang mendera perasaan golongan isteri dan anak-anak pemimpin dalam PAS seperti yang disifatkan UMNO-BN dan media arus perdana.

"Bai'ah ini hanya untuk melindungi amanah ini, dan UMNO tidak puas hati kerana dia hendak beli wakil rakyat PAS di Selangor, mahu beli wakil-wakil rakyat PAS di negeri lain" ujarnya.

Tambah beliau lagi, PAS menggunakan sumpah setia ini antara lain untuk menghindari pemimpin parti itu daripada berpaling tadah kepada UMNO yang sentiasa berusaha menarik wakil rakyat PAS menyertai UMNO.

"Dulu pun mereka hendak beli wakil rakyat di Kelantan. Sampai RM 5 juta wang tunai diletakkan di atas riba" katanya.

Diminta mengulas mungkin adanya campur tangan daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) berkenaan hal terbabit, Husam berkata JAKIM sewajarnya menumpukan kepada isu-isu yang mendesak.

"Banyak lagi JAKIM boleh buat fatwa lain. Kenapa perlu sibuk hal ini? Bukan saya tidak setuju tetapi JAKIM ada banyak lagi tugas lain" ujarnya.Era Najib Altantuya : Dari Mahazalim Ke Greenboc (Updated)

Membaca berita utama Harakahdaily bertajuk "Presiden PAS arah guna IT lawan persepsi buruk", tiba-tiba saya merasa terharu lantaran saya merasakan seruan itu persis satu seruan ejekan dan hanya cuba mempersendakan blogger yang memang telah selama ini bekerja untuk parti tanpa disuruh dan diminta oleh sesiapa, hatta oleh Presiden parti sekalipun.

Sejak bila PAS mengiktiraf blogger? Hati kecil saya bertanya kerana selama ini, pimpinan PAS Pusat tidak pernah melakukan apa-apa pun untuk mempastikan kelansungan peranan blogger.

Dari muktamar tahun ke tahun sejak zaman reformasi lagi saya belum pernah dengar di dalam mana-mana ucapan dasar Presiden parti mengiktiraf golongan pejuang siber, sekalipun di luar, hakikat yang wujud, pejuang siberlah yang telah "bermati-matian" membantu dan menolong PAS dan Pakatan Rakyat (dulu Angkatan Perpaduan Ummah) untuk memenangi pilihanraya umum dan kecil.

Di dalam setiap kali pilihanraya, di belakang tabir siber, para pejuang siber akan menyengkang mata bersama komputer masing-masing mencari bahan, mengolah berita, mengumpul imej dan yang lebih hebat, mengadun dan mengedit video untuk disiarkan bagi melawan segala dakyah dan propaganda media massa arus perdana.

Mujur kini sudah ada blog dan beberapa peralatan yang memudahkan tugas-tugas itu dilaksanakan dengan pantas dan tuntas. Seorang rakan di sebuah blog boleh "copy and paste" lima artikel dalam tempoh 3 minit untuk siaran di blognya.

Tidak seperti di zaman awal perjuangan siber, dimana ketika itu belum wujud istilah blog dan blogger, yang mana keadaan lebih memeritkan dimana setiap pejuang siber perlu "belajar bahasa pemperogramman web" bagi menghasilkan portal-portal bagi tujuan penyebaran maklumat alternatif.

Dimana nak cari berita, nak olah, nak tetapkan koding web, nak tentukan design dan layout dan seumpamanya. Sebuah berita kadang-kala memerlukan 2-3 jam untuk diterbitkan sekalipun hanya dibaca di dalam tempoh 5-6 minit sahaja.

Tanpa rasa untuk berbangga diri, izinkan GB mengkisahkan pengalaman GB supaya masing-masing tahu dan faham dan kemudian boleh berlaku adil terhadap para blogger. Supaya jangan mudah untuk menuduh para pejuang siber dengan pelbagai tohmahan negatif atau melabelkan mereka pemfitnah secara wewenaangan atau semata-mata untuk mengejar hits bagi mempopularkan diri dan blog masing-masing.

GB telah berada di alam siber sekitar tahun 1996 - 2 tahun sebelum hari Anwar Ibrahim dipecat dari jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 1998.

Pada masa itu GB melihat ketidak-adilan dan kezaliman berharajalela. Pemalsuan fakta dan berita begitu ketara dilakukan oleh media massa arus perdana dan sebagai seorang ada ada serba sedikit ilmu IT (yang dibelajar secara sendirian) dan mempunyai talian internet, maka GB merasakan satu kewajipan untuk memulakan perjuangan siber.

Pada waktu itu, talian internet adalah secara dail-up dengan akaun-akuan tmnet dan jaring. Pada awal-awal zaman internet tiba ke Malaysia, sebuah modem berkelajuan 16Kbps berharga RM300-RM400!

Bayaran talian internet begitu mahal watu itu - seminit 3 sen dan bayangkan jika terpaksa menggunakan talian itu sepanjang hari... 8 jam sehari. (8x60x0.03x30hari=RM432 sebulan)

Tetapi hati gundah gelana apabila masyarakat tidak memperolehi maklumat yang adil di zaman itu. Suara-suara parti pembangkang tidak tersebar dan pada pendapat GB, adalah menjadi fardhu kifayah bagi mereka yang berkebolehan untuk tampil memulakan penyebaran maklumat yang seimbang menggunakan alam siber sebagai media.

Dan dari situlah segalanya bermula... Laman Reformasi MAHAZALIM!

Namanya itu dipilih sebagai menggambarkan satu watak dan perwatakan buruk seorang Perdana Menteri yang licik lagi hipokrit darjah tertinggi. Melakukan grand design untuk menjatuhkan Timbalan Presidennya apabila beliau menghidu Timbalannya itu telah cuba untuk merebut jawatan Timbalan Presiden UMNO ketika itu.

Anwar dipecat dan gerakan refomasi bermula.

Diringkaskan, Anwar ditahan dan diperlakukan dengan pelbagai siri kezaliamn polis sewaktu ditahan polis sehinggalah diheret ke mahkamah dan dipenjarakan.

Setiap hari ketika itu GB terpaksa mengikutinya dengan mengulas dan melaporkan hal tersebut sehinggalah Laman Refomasi Mahazalim mendapat hits tertinggi di dunia ketika itu... dengan 2 juta pengunjung setiap malam, dikunjungi terutama oleh rakyat Malaysia yang dahagakan berita alternatif, mengalahkan lamanweb-lamanweb lucah yang menjadi lamanweb popular di dunia waktu itu.

Berkerja sendirian setiap malam berbulan-bulan lamanya. Tugas penyebaran maklumat alternatif kemudian dibantu oleh pendatang-pendatang baru alam siber dengan portal-portal mereka, Mahafiraun, Marhaen, Mindarakyat dan lain-lain. Pada waktu itu tak timbul soal plagiat dan ciplak. Do whatever to distribute information as many and as fast as possible. Tujuan utama di alam siber, sebarkan maklumat sebanyak dan secepat yang mungkin sebelum minda masyarakat diracuni oleh media massa arus perdana.

GB terpaksa ke Kuala Lumpur beberapa kali mengikuti siri jelajah ceramah-ceramah Anwar untuk mendapatkan berita dan sentiasa diburu ketakutan kerana "Mahazalim" sentiasa menjadi buruan....

Banyak ketika GB terpaksa bermalam di dalam kereta usang GB waktu itu di Hentian Sebelah atau R&R berhari-hari kerana khuatir untuk pulang ke rumah. Pada waktu itu tiada hanfon, tiada streamyx, tiada boradband dan sebuah laptop termurah berharga RM6,000 - di luar kemampuan GB untuk memilikinya.

Untuk mengemaskinikan berita terpaksa meminjam talian telefon di rumah saudara-mara untuk dipasangkan kepada komputer 486 ketik itu.. dengan hard-disk cuma berkapasiti 20MB. Terpaksa ditambah berkali-kali. Kos 20 MB hard-disk ketika itu RM400 sebjji.

Tak perlu dikisahkan pahit maungnya perjalanan menjadi pejuang siber waktu itu dengan belantan terkena di kepala sewaktu melarikan diri dari hambatan FRU, semburan asid kimia, dn kamera yang telah berkali-kali ditukar kerana dirampas atau tercampak sewaktu menyelamatkan diri. (Kamera belum digital waktu itu!) Kos kamera dan filem juga wang untuk mencuci file perlu sentiasa ada setidak-tidaknya RM200-RM300.

GB tidak berkemampuan untuk menanggung segala kos.... dengan pekerjaan seorang ..., berapalah pendapatan GB waktu itu...

Tapi tugas dah dimulakan. Genggam bara api biar sampai jadi arang. Alang-alang seluk pekasam biar sampai lengan.


Tetapi dalam 1999 - apabila GB terpaksa akur dengan sunnatullah, bahawa kita ini di alam syahadah bukan alam batin, GB jatuh sakit. Tubuh zahir memerlukan penjagaan. Bertemankan seorang isteri setia dan ibu yang pengasih GB harungi juga melakukan tugas dengan setiap malam. Bahawa Perdana Menteri itu mesti ditentang habis-habisan. Bahawa kezaliman polis perlu dihentikan. Bahawa laporan media massa perlu dijawab dan dikembalikan dengan kebenaran, bahawa institusi kehakiman perlu diletakkan di tempatnya yang lebih wajar.

Dan apabila keadaan kesihatan menjadi lebih kritikal, GB terpaksa menyerahkan baton kepada orang lain. Puas mencari pengganti, tiada di dalam jemaah sendiri yang tampil, tetapi seorang sahabat dari Keadilan bersetuju mengendalikannya.

GB berrehat tetapi mengikut perkembangan. Alhamdulillah Mahazalim2 tidak menghampakan.

Sewaktu itu belum ada harakahdaily, belum ada malaysiakini. Kalau adapun Tranungkite yang diusahakan Pemuda PAS Dungun yang menyalin bulat-bulat kandungan Mahazalim. Apa perasaan GB waktu itu? Marah? Oh tidak, malah gembira, terlalu gembira kerana ada sahabat sekalipun tidak mampu menghasilkan portal sendiri tetapi sudah boleh "menyalin-tampal" dan "menyebarkan" apa yang GB telah usahakan.

Diringkaskan, 1999 - Pilihanraya Umum. APU menang besar. PAS dominan di dalam APU. Mahazalim2 yang menggantikan GB mengendalikan Laman Refomasi turut bertanding dan berjaya menjadi Ahli Parlimen, dan GB hanya mampu melafazkan kesyukuran dan GB membawa diri dengan menanggung kesakitan tidak boleh bergerak dari tempat tidur waktu itu. Tiada siapa mengetahui kecuali isteri dan ibu serta saudara-mara terdekat.

Aduhai, tiada sumber pendapatan berbulan-bulan lamanya. Kadangkala 3 beranak ini tepaksa makan cekodok setiap waktu makan tengahari dan lempeng setiap kali malam. Tetapi rasa berdosa menyelubungi diri kerana lelaki ini yang bernama GB ini kenapa dayus, tak boleh diharapkan untuk menanggung seorang isteri dan seorang ibu pada ketika itu.

Takdir Allah, GB melayari lamanweb sebuah universiti yang menawarkan kursus ijazah sarjana, GB memohon dan diterima dengan tidak tahu dimana nak membiayai ongkosnya.

PTPN muncul dan menawarkan GB pinjaman - alhamdulillah dan bermula era baru, GB menjadi pelajar semula. Sebahagian wang digunakan untuk menampung perbelanjaan keluarga. Di univeristi inilah juga GB berkenalan dengan beberapa rakan terdiri dari golongan pensyarah yang sama-sama cintakan agama... tetapi mereka tidak mengenali inilah "mahazalim" yang mereka sibuk ceritakan selalu dengan GB.

Diringkas, GB berjaya, memadailah dengan segala kekurangan ynag GB ada untuk tamatkan pengajian dengan 3.56. Untuk membawa isteri dan ibu ke majlis graduasi itu pun jauh dari istilah mampu!

GB berkerja selepasnya, tetapi tak sesuai dengan jiwa GB.. kerana di sebuah syarikat yang dikuasai oleh sebuah parti yang tidak sejiwa dengan GB. Berhenti. Mula berniaga. Tak pandai berniaga dan tak ada bakat marketing. Lintang pukang. Hutang kelilingpinggang pulak. So, pilih free lancer sambil menjadi seorang pensyarah part-time di sebuah universiti. Tak berapa sen, memang tidak memadai untuk survive, jauh sekali kaya-raya.

Malaysiakini, harakahdaily, malaysianinsider, TKO telah menggantikan portal-portal reformasi. Syukur kerana perjuangan yang dirintis oleh GB telah kini diinstitusikan sedemikian rupa. Dan kewujudan puluhan malah ratusan blog dari negara ini dengan TVPAS, MalaysikiniTV dan TVAntara sebagai penyalur media berbentuk audio-visual menyebabkan GB merasa gembira dan puashati.

Namun GB masih terkilan, PAS dan PR belum melakukan yang terbaik untuk mengiktiraf media baru ini. Sehingga semalam Presiden PAS dengan tidak menjiwai apa yang diucapkannya sendiri, meminta PAS menggunakan IT sepenuhnya untuk melawan segala tohmahan sehingga melahirkan persepsi buruk terhadap PAS.

GB hanya menjawab di dalam hati kecil GB, kami telah melaksakannya sebelum Tuan Presiden meminta kami melakukannya. Malah portal-portal reformasi pernah meletakkan Tuan Presiden sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen dan sebagai MB Terengganu satu ketika. Syariatnya, blog-blog mengembalikan Presiden kami ke Parlimen Marang dan DUN Rhu Rendang dan memenangkan sekalian ramai wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat untuk dinobatkan sebagai YB-YB supaya berkhdmat demi agama, bangsa dan tanahair. Siapa peduli nasib kami selama ini?

Namun Allah itu Maha Kaya dan Maha Berkuasa. Mujur tauhid masih mantap dan GB tersenyum puas bersyukur dihadapanNya. Tidak sia-sia menjadi anak dan murid kepada seorang ayah yang telah lama pergi.


Presiden PAS arah guna IT lawan persepsi buruk

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang meminta PAS menggunakan IT sepenuhnya untuk melawan segala tohmahan sehingga melahirkan persepsi buruk terhadap PAS.

Beliau berkata demikian ketika memberikan ucapan di majlis perasmian sambutan 10 Tahun Jabatan IT PAS Pusat.

"Kita memang tersekat untuk masuk dalam semua rumah rakyat negara ini, tetapi saya yakin ICT boleh melakukannya," kata Abdul Hadi dalam ucapannya itu.

Untuk melaksanakannya, beliau meminta kajian, penyelidikan dan inovasi dibuat untuk membolehkan perkara ini dilaksanakan.

"Kita mesti mendahului lawan kita dalam hal ini walaupun kita kekurangan jentera, petugas dan sebagainya," kata beliau.

Dalam ucapannya itu juga, Abdul Hadi menyelar pihak-pihak yang menggunakan IT sekarang untuk menyebarkan maklumat salah sehingga menimbulkan fitnah.

"Kena ingat, fitnah ini besar dosanya," katanya.

Turut hadir dalam majlis sambutan ini adalah Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa, Naib Presiden, Datuk Mahfuz Omar, Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali serta Ketua Penerangan, Ustaz Idris Ahmad.

Arahan Abdul Hadi ini diadakan sehari selepas seminar memperkasakan PAS yang banyak mendapat imput baru untuk memperkasakan parti Islam itu. -harakahdaily


Era Najib Altantuya : Dari Mahazalim Ke Greenboc

Membaca berita utama Harakahdaily bertajuk "Presiden PAS arah guna IT lawan persepsi buruk", tiba-tiba saya merasa terharu lantaran saya merasakan seruan itu persis satu seruan ejekan dan hanya cuba mempersendakan blogger yang memang telah selama ini bekerja untuk parti tanpa disuruh dan diminta oleh sesiapa, hatta oleh Presiden parti sekalipun.

Sejak bila PAS mengiktiraf blogger? Hati kecil saya bertanya kerana selama ini, pimpinan PAS Pusat tidak pernah melakukan apa-apa pun untuk mempastikan kelansungan peranan blogger.

Dari muktamar tahun ke tahun sejak zaman reformasi lagi saya belum pernah dengar di dalam mana-mana ucapan dasar Presiden parti mengiktiraf golongan pejuang siber, sekalipun di luar, hakikat yang wujud, pejuang siberlah yang telah "bermati-matian" membantu dan menolong PAS dan Pakatan Rakyat (dulu Angkatan Perpaduan Ummah) untuk memenangi pilihanraya umum dan kecil.

Di dalam setiap kali pilihanraya, di belakang tabir siber, para pejuang siber akan menyengkang mata bersama komputer masing-masing mencari bahan, mengolah berita, mengumpul imej dan yang lebih hebat, mengadun dan mengedit video untuk disiarkan bagi melawan segala dakyah dan propaganda media massa arus perdana.

Mujur kini sudah ada blog dan beberapa peralatan yang memudahkan tugas-tugas itu dilaksanakan dengan pantas dan tuntas. Seorang rakan di sebuah blog boleh "copy and paste" lima artikel dalam tempoh 3 minit untuk siaran di blognya.

Tidak seperti di zaman awal perjuangan siber, dimana ketika itu belum wujud istilah blog dan blogger, yang mana keadaan lebih memeritkan dimana setiap pejuang siber perlu "belajar bahasa pemperogramman web" bagi menghasilkan portal-portal bagi tujuan penyebaran maklumat alternatif.

Dimana nak cari berita, nak olah, nak tetapkan koding web, nak tentukan design dan layout dan seumpamanya. Sebuah berita kadang-kala memerlukan 2-3 jam untuk diterbitkan sekalipun hanya dibaca di dalam tempoh 5-6 minit sahaja.

Tanpa rasa untuk berbangga diri, izinkan GB mengkisahkan pengalaman GB supaya masing-masing tahu dan faham dan kemudian boleh berlaku adil terhadap para blogger. Supaya jangan mudah untuk menuduh para pejuang siber dengan pelbagai tohmahan negatif atau melabelkan mereka pemfitnah secara wewenaangan atau semata-mata untuk mengejar hits bagi mempopularkan diri dan blog masing-masing.

GB telah berada di alam siber sekitar tahun 1996 - bermula di hari Anwar Ibrahim dipecat dari jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Pada masa itu GB melihat ketidak-adilan dan kezaliman berharajalela. Pemalsuan fakta dan berita begitu ketara dilakukan oleh media massa arus perdana dan sebagai seorang ada ada serba sedikit ilmu IT (yang dibelajar secara sendirian) dan mempunyai talian internet, maka GB merasakan satu kewajipan untuk memulakan perjuangan siber.

Pada waktu itu, talian internet adalah secara dail-up dengan akaun-akuan tmnet dan jaring. Pada awal-awal zaman internet tiba ke Malaysia, sebuah modem berkelajuan 16Kbps berharga RM300-RM400!

Bayaran talian internet begitu mahal watu itu - seminit 3 sen dan bayangkan jika terpaksa menggunakan talian itu sepanjang hari... 8 jam sehari. (8x60x0.03x30hari=RM432 sebulan)

Tetapi hati gundah gelana apabila masyarakat tidak memperolehi maklumat yang adil di zaman itu. Suara-suara parti pembangkang tidak tersebar dan pada pendapat GB, adalah menjadi fardhu kifayah bagi mereka yang berkebolehan untuk tampil memulakan penyebaran maklumat yang seimbang menggunakan alam siber sebagai media.

Dan dari situlah segalanya bermula... Laman Reformasi MAHAZALIM!

Namanya itu dipilih sebagai menggambarkan satu watak dan perwatakan buruk seorang Perdana Menteri yang licik lagi hipokrit darjah tertinggi. Melakukan grand design untuk menjatuhkan Timbalan Presidennya apabila beliau menghidu Timbalannya itu telah cuba untuk merebut jawatan Timbalan Presiden UMNO ketika itu.

Anwar dipecat dan gerakan refomasi bermula.

Diringkaskan, Anwar ditahan dan diperlakukan dengan pelbagai siri kezaliamn polis sewaktu ditahan polis sehinggalah diheret ke mahkamah dan dipenjarakan.

Setiap hari ketika itu GB terpaksa mengikutinya dengan mengulas dan melaporkan hal tersebut sehinggalah Laman Refomasi Mahazalim mendapat hits tertinggi di dunia ketika itu... dengan 2 juta pengunjung setiap malam, dikunjungi terutama oleh rakyat Malaysia yang dahagakan berita alternatif, mengalahkan lamanweb-lamanweb lucah yang menjadi lamanweb popular di dunia waktu itu.

Berkerja sendirian setiap malam berbulan-bulan lamanya. Tugas penyebaran maklumat alternatif kemudian dibantu oleh pendatang-pendatang baru alam siber dengan portal-portal mereka, Mahafiraun, Marhaen, Mindarakyat dan lain-lain. Pada waktu itu tak timbul soal plagiat dan ciplak. Do whatever to distribute information as many and as fast as possible. Tujuan utama di alam siber, sebarkan maklumat sebanyak dan secepat yang mungkin sebelum minda masyarakat diracuni oleh media massa arus perdana.

GB terpaksa ke Kuala Lumpur beberapa kali mengikuti siri jelajah ceramah-ceramah Anwar untuk mendapatkan berita dan sentiasa diburu ketakutan kerana "Mahazalim" sentiasa menjadi buruan....

Banyak ketika GB terpaksa bermalam di dalam kereta usang GB waktu itu di Hentian Sebelah atau R&R berhari-hari kerana khuatir untuk pulang ke rumah. Pada waktu itu tiada hanfon, tiada streamyx, tiada boradband dan sebuah laptop termurah berharga RM6,000 - di luar kemampuan GB untuk memilikinya.

Untuk mengemaskinikan berita terpaksa meminjam talian telefon di rumah saudara-mara untuk dipasangkan kepada komputer 486 ketik itu.. dengan hard-disk cuma berkapasiti 20MB. Terpaksa ditambah berkali-kali. Kos 20 MB hard-disk ketika itu RM400 sebjji.

Tak perlu dikisahkan pahit maungnya perjalanan menjadi pejuang siber waktu itu dengan belantan terkena di kepala sewaktu melarikan diri dari hambatan FRU, semburan asid kimia, dn kamera yang telah berkali-kali ditukar kerana dirampas atau tercampak sewaktu menyelamatkan diri. (Kamera belum digital waktu itu!) Kos kamera dan filem juga wang untuk mencuci file perlu sentiasa ada setidak-tidaknya RM200-RM300.

GB tidak berkemampuan untuk menanggung segala kos.... dengan pekerjaan seorang ..., berapalah pendapatan GB waktu itu...

Tapi tugas dah dimulakan. Genggam bara api biar sampai jadi arang. Alang-alang seluk pekasam biar sampai lengan.

Tetapi dalam 1998 - apabila GB terpaksa akur dengan sunnatullah, bahawa kita ini di alam syahadah bukan alam batin, GB jatuh sakit. Tubuh zahir memerlukan penjagaan. Bertemankan seorang isteri setia dan ibu yang pengasih GB harungi juga melakukan tugas dengan setiap malam. Bahawa Perdana Menteri itu mesti ditentang habis-habisan. Bahawa kezaliman polis perlu dihentikan. Bahawa laporan media massa perlu dijawab dan dikembalikan dengan kebenaran, bahawa institusi kehakiman perlu diletakkan di tempatnya yang lebih wajar.

Dan apabila keadaan kesihatan menjadi lebih kritikal, GB terpaksa menyerahkan baton kepada orang lain. Puas mencari pengganti, tiada di dalam jemaah sendiri yang tampil, tetapi seorang sahabat dari Keadilan bersetuju mengendalikannya.

GB berrehat tetapi mengikut perkembangan. Alhamdulillah Mahazalim2 tidak menghampakan.

Sewaktu itu belum ada harakahdaily, belum ada malaysiakini. Kalau adapun Tranungkite yang diusahakan Pemuda PAS Dungun yang menyalin bulat-bulat kandungan Mahazalim. Apa perasaan GB waktu itu? Marah? Oh tidak, malah gembira, terlalu gembira kerana ada sahabat sekalipun tidak mampu menghasilkan portal sendiri tetapi sudah boleh "menyalin-tampal" dan "menyebarkan" apa yang GB telah usahakan.

Diringkaskan, 1999 - Pilihanraya Umum. APU menang besar. PAS dominan di dalam APU. Mahazalim2 yang menggantikan GB mengendalikan Laman Refomasi turut bertanding dan berjaya menjadi Ahli Parlimen, dan GB hanya mampu melafazkan kesyukuran dan GB membawa diri dengan menanggung kesakitan tidak boleh bergerak dari tempat tidur. Tiada siapa mengetahui kecuali isteri dan ibu serta saudara-mara terdekat.

Aduhai, tiada sumber pendapatan berbulan-bulan lamanya. Kadangkala 3 beranak ini tepaksa makan cekodok setiap waktu makan tengahari dan lempeng setiap kali malam. Rasa berdosa menyelubungi diri kerana lelaki ini yang bernama GB ini dayus, tak boleh diharapkan untuk menanggung seorang isteri dan seorang ibu.

Takdir Allah, GB melayari lamanweb sebuah universiti yang menawarkan kursus ijazah, GB memohon dan diterima dengan tidak tahu dimana nak membiayai ongkosnya.

PTPN muncul dan menawarkan GB pinjaman - alhamdulillah dan bermula era baru, GB menjadi pelajar semula. Sebahagian wang digunakan untuk menampung perbelanjaan keluarga. Di univeristi inilah juga GB berkenalan dengan beberapa rakan terdiri dari golongan pensyarah yang sama-sama cintakan agama... tetapi mereka tidak mengenali inilah "mahazalim" yang mereka sibuk ceritakan selalu dengan GB.

Diringkas, GB berjaya, memadailah dengan segala kekurangan ynag GB ada untuk tamatkan pengajian dengan 3.56

Gb berkerja, tetapi tak sesuai dengan jiwa GB.. kerana di sebuah syarikat yang dikuasai oleh sebuah parti yang tidak sejiwa dengan GB. Berhenti. Mula berniaga. Tak sesuai dan tak ada bakat marketing. Lintang pukang. Hutang keliling pinggang pulak. So, pilih free lancer sambil menjadi seorang pensyarah part-time di sebuah universiti. Tak berapa sen, memang tidak memadai untuk survive, jauh sekali kaya-raya.

Malaysiakini, harakahdaily, malaysianinsider, TKO telah menggantikan portal-portal reformasi. Syukur kerana perjuangan yang dirintis oleh GB telah kini diinstitusikan sedemikian rupa. Dan kewujudan puluhan malah ratusan blog dari negara ini dengan TVPAS, MalaysikiniTV dan TVAntara sebagai penyalur media berbentuk audio-visual menyebabkan GB merasa gembira dan puashati.

Namun GB masih terkilan, PAS dan PR belum melakukan yang terbaik untuk mengiktiraf media baru ini. Sehingga semalam Presiden PAS dengan tidak menjiwai apa yang diucapkannya sendiri, meminta PAS menggunakan IT sepenuhnya untuk melawan segala tohmahan sehingga melahirkan persepsi buruk terhadap PAS.

GB hanya menjawab di dalam hati kecil GB, kami telah melaksakannya sebelum Tuan Presiden meminta kami melakukannya. Malah portal-portal reformasi pernah meletakkan Tuan Presiden sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen dan sebagai MB Terengganu satu ketika. Syariatnya, blog-blog mengembalikan Presiden kami ke Parlimen Marang dan DUN Rhu Rendang dan memenangkan sekalian ramai wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat untuk dinobatkan sebagai YB-YB supaya berkhdmat demi agama, bangsa dan tanahair. Siapa peduli nasib kami selama ini?

Namun Allah itu Maha Kaya dan Maha Berkuasa. Mujur tauhid masih mantap dan GB tersenyum puas bersyukur dihadapanNya. Tidak sia-sia menjadi anak dan murid kepada seorang ayah yang telah lama pergi.Era Najib Altantuya : Abu Bakar Chik Ajak Berdebat

Lagi-lagi debat. Saya cukup tak suka dengan debat. Orang PAS cukup suka berdebat. Dan orang UMNO pula tampak tak berapa berani dengan debat.

Bagi saya, debat bukan cara berkesan untuk menarik sokongan rakyat. Debat sudah terbukti memberi kesan yang sangat minima dalam menarik sokongan dan kepercayaan rakyat. Debat sekadar untuk menonjolkan pendebatnya dan mengaibkan lawan. Lepas debat, yang nampak lancar akan dipuji-puji. Yang mungkin nampak agak gelabah sikit, akan disindir. Tetapi yang sokong A akan tetap sokong dan puji A dan perasan B gelabah. Dan yang sokong B akan tetap sokong B dan puji B dan perasan A gelabah. Bukan nampak siapa benar siapa salah pun.

Apatah lagi tajuk debatnya nampak kelakar. "SIAPA LEBIH BERAGAMA?". Ini pun nak didebatkan ? Masing-masing nak tonjolkan diri sendiri ? Nak puji diri sendiri ? Beragama pun nak diwar-warkan ? Dihebahkan ? Apa ni ? Aku banyak solat berjemaah, aku solat tahajjud, aku banyak baca Quran, aku banyak zikir, aku banyak bina masjid, aku amalkan isi kandungan Al Quran, buktinya bla bla bla ....

Tak ada kerja lain ke ? Kita nak ungkit-ungkit kerja ibadah kita ? Nak ungkit kerja dakwah kita ? Nanti ter"reset" semua pahala amal kita. Mana perginya keikhlasan kita ?

Sudah-sudahlah Abu Bakar Chik. Carilah cara lain untuk tonjolkan diri. Dekati rakyat dengan turun padang, itukan lebih baik dan berkesan. -yanaam


KUALA TERENGGANU – Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik mencabar pemimpin Umno bersemuka dan berdebat atas tajuk ‘siapa lebih beragama?’

“Saya cabar Ustaz Khazan ( Exco Kerajaan Negeri) YB Khazan untuk berdebat atas tajuk (siapa lebih beragama) ini, pada bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa syarat,” ujarnya ketika ditemui di Pejabat Perhubungan PAS, disini semalam.

Beliau membuat cabaran tersebut ketika mengulas dakwaan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri Terengganu, Khazan Che Mat bahawa pemimpin Umno lebih ‘beragama’ berbanding dengan PAS.

Khazan yang juga Naib Ketua Pemuda Umno Terengganu berkata menyifatkan pemimpin PAS ’kurang beragama’ kerana menolak perbincangan berkaitan Kerajaan Perpaduan, dan menuduh PAS menolak penyatuan yang dituntut Islam.

Oleh itu, Ustaz Abu Bakar yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat turut mempelawa mana-mana pemimpin Umno berdebat atas tajuk tersebut, sekiranya Khazan tidak mampu.

Katanya, mungkin pemimpin Umno mempunyai bukti bahawa parti itu lebih baik dalam bab ‘beragama’.

“Itu yang kita (PAS) minta dia berdebat, yang dia berani mendakwa, kita belilah, dia jual kita belilah, mungkin dia ada bukti Umno lebih baik (beragama) kita nak dengar lah,

“Sebab, bagi kita (PAS) Umno (parti) ini termasuk pemimpin dia (Umno) tidak(lah) baik, dari segi ugama tidak ada (yang) lebih baik dari PAS.

“(Saya bersedia jadi) ahli panel pada bila-bila masa sama ada secara solo dengan Khazan ke atau secara berkumpulan, bila-bila,” jelasnya.-buletinonlineUlasan GB

Persoalan "siapa lebih beragama" tidak sewajarnya didebatkan kerana ia adalah hak Tuhan bukan hak manusia di dalam menentukan siapa lebih bergama atau tidak.

Sekalipun dicabar dan diprovokasi, hendaklah kita menyerahkan urusan itu kepada Allah s.w.t. justeru seseorang makhluk tidak mungkin dapat menilai amalan seseorang makhluk yang lain.Era Najib Altantuya : Mengata Dulang Paku Serpih

Salam satu Malaysia. Terima Kasih kepada semua yang sudi melawat kami di Baganutama. Rupanya artikel mengenai Abu Bakar Cik di sini menjadi persoalan sesetengah pihak.

Apa yang didakwa oleh penulis-penulis blog terhadap Ust Abu Bakar Chik dalam Mesyuarat Khas PAS Pusat adalah bohong dan tidak benar. Kononnya Ust Abu Bakar Chik menyergah dan mengherdik Tok Guru dengan biadab, mengatakan Tok Guru nyanyuk, orang tua dan perlu letak jawatan sebagai Mursyidul Am.

1] Penulis tidak pernah guna perkataan herdik walaupun maksud dia lebih kurang dengan word sergah. Nampaknya Misbahul Munir ada buat sedikit penambahan dari artikel penulis. Bohong ?? Terpulang pada perawi cerita. Mari kita teruskan point by point.

Saya sangat kenal dengan semua AJK PAS Pusat berbanding dengan penulis-penulis blog. Saya boleh telepon semua AJK untuk mengetahui cerita yang sebenar,...

2] Ini bukan hujah. Penulis pun kenal dengan semua AJK.

Walau bagaimanapun saya hubungi juga beberapa orang Jawatankuasa Harian dan AJK PAS Pusat yang sangat rapat dengan saya untuk mengetahui kebenaran dakwaan dalam blog tersebut. Ternyata semua dakwaan dalam blog tidak betul, Ust Abu Bakar Chik tidak pernah mengeluarkan kata-kata seumpama itu, tidak keluar ucapan Tok Guru Nyanyuk, orang tua, letak jawatan dan sebagainya sebagaimana yang didakwa oleh blog.

3] Orait. Betul ke Abu Bakar Cik tidak pernah mengeluarkan kata-kata seumpama itu ?? Kenapa tidak Abu Bakar Cik yang sendiri tampil mengeluarkan statement penafian terhadap artikel penulis ?? Kenapa perlu Misbah yang pertahankan Abu Bakar Cik ?? Bukankah Abu Bakar Cik seorang pemberani mempertahankan TG Hadi semasa mengkritik secara bersopan-santun dan berhikmah terhadap Prof. Aziz Bari semalam ?? Jika dengan Aziz Bari yang dijemput semalam sebagai tetamu dalam seminar khas pun boleh ABC berkata demikian, inikan pula dengan Tok Guru yang puluh tahun dia selalu berjumpa.

Ust Abu Bakar Chik sama macam AJK yang lain bersuara menyatakan pandangan terhadap isu-isu yang dibincangkan, beliau ada menegur Tok Guru supaya tidak menulis dalam blog bagi menyatakan pandangannya terhadap masalah dalaman parti, dan Tok Guru menerima terguran tersebut dengan hati terbuka.

4] Point ini dinantikan oleh semua. Bagaimana cara teguran Abu Bakar Cik terhadap Tok Guru ?? Bukan setakat blog sahaja. Banyak perkara yang telah diperkatakan oleh dia. Abu Bakar Cik memang desak Tok Guru letak jawatan. Seperti gesaan penulis dalam artikel yang lalu, sila Abu Bakar Cik nafikan sendiri. Tok Guru menerima teguran dengan terbuka ?? Kenapa Tok Guru secara tiba-tiba tinggalkan mesyuarat ?? Walhal mesyuarat itu diadakan khas untuk beliau. Beliau pencetus kepada mesyuarat itu. Tidak relevan lagi mengadakan mesyuarat tanpa kehadiran Tok Guru.

Keesokan hari Tok Guru ditanya oleh wartawan di Bachok, Kelantan tentang mesyuarat khas yang diadakan, Tok Guru menyatakan kepada wartawan beliau sangat puas hati dengan perjalanan mesyuarat, Tok Guru menjawab ringkas "biasalah dalam mesyuarat, ada tegur menegur, saya ditegur, Presiden PAS juga saya tegur, Hasan Ali juga ditegur". Beliau sangat puas hati dengan perjalanan Mesyuarat Khas tersebut dan bersetuju dengan keputusan mesyuarat untuk mengadakan Seminar Memperkasakan Parti bagi menggantikan EGM yang dicadangkan.

5] Ini cuma statement politik dari Tok Guru yang licik. Tidak mungkinlah dia nak beritahu isi dan intipati mesyuarat kepada wartawan arus perdana secara terus. " Ambo didesak letak jawatan malam tadi," takkan lah Tok Guru nak cakap macam tu. Tun Mahathir pun didesak letak jawatan jugak semasa jadi PM dulu. Tapi dia cerdik dengan tidak berterus-terang. Tok Guru pun cerdik sama.

Kepada penulis blog yang mengaku ahli dan penyokong PAS, tulislah dengan jujur, jangan tulis hanya sekadar untuk mendapat hit yang tinggi setiap hari,

6] Penulis adalah penyokong Pakatan Rakyat. Ahli PAS ?? Ha Ha Ha. Den raso nak muntah jap. Tulis sekadar dapat hit yang tinggi setiap hari ?? Untuk apa ?? Laman ini tidak punya apa-apa iklan pun samada iklan ubat tenaga batin atau iklan perniagaan yang lain. Bukan jadi kaya pun den menulis kek sini. Ringkas cerita blog ini tidak punya kepentingan apa-apa pun.

7] Oklah. Penulis dan Misbah sama-sama mengaku tidak berada dalam dalam mesyuarat. Masing-masing mengaku mendapat sumber dari orang yang berada dalam mesyuarat itu. Dan publik tidak tahu samada penulis atau Misbah yang berkata benar.

Tetapi publik boleh mengkaji qorinah-qorinah ini.

>Apa sebab Tok Guru tinggalkan mesyuarat pada malam itu dengan begitu sahaja ?? Wartawan langsung tidak tahu menahu. Kenapa dalam sidang media, semua orang tutup mulut tentang ketidakhadiran Tok Guru dalam Press Confrence ?? Padahal mesyuarat itu khas untuk Tok Guru. TG Hadi sikit pun tak menyatakan ketidakhadiran Tok Guru pada wartawan. Muka semua AJK(yang interframe bersama Presiden) dalam sidang akhbar tersebut adalah sengal dan tidak ceria. Tiada satu pun senyuman ikhlas dari mereka. Senyuman hanya dibuat-buat.

>Intipati mesyuarat tidak diketahui ramai. Kenapa tidak dedahkan minit mesyuarat kepada pengundi iaitu kami rakyat Malaysia ?? Di mana ketelusan yang dilaung-laungkan selama ini.

>Untuk berlaku adil, semasa mesyuarat memang ada ketika lebih dari seorang yang akan bercakap. Jadi untuk mendapatkan perhatian dari ahli mesyuarat dalam bilik itu, seseorang akan meninggikan suara untuk bercakap. Dalam kes ini ABC telah meninggikan suaranya dalam menyatakan pendapat sebab nak dapatkan perhatian yang lain. Bila bersuara tinggi dalam meeting, ia boleh juga didefinasikan sebagai sergah. Ini terpulang pada penafsiran masing-masing. Tetapi apa perlu meninggikan suara dihadapan Tok Guru ??

>Untuk sekian kalinya seperti artikel yang lalu, ABC perlu nafikan ini semua. Benarkah anda mendesak Tok Guru meletak jawatan ?? -ali_baganutama

Ulasan GB

Ust Misbah menulis:

Kepada penulis blog yang mengaku ahli dan penyokong PAS, tulislah dengan jujur, jangan tulis hanya sekadar untuk mendapat hit yang tinggi setiap hari

Petikan asal tulisan Misbah

Kononnya Ust Abu Bakar Chik menyergah dan mengherdik Tok Guru. dengan biadab, mengatakan Tok Guru nyanyuk, orang tua dan perlu letak jawatan sebagai Mursyidul Am


Petkan asal tulisan Ali

Ketika masing-masing menyatakan hujah, tiba-tiba Abu Bakar Chik(ABC) telah menyergah TG Nik Aziz.


Ali jawab:

Penulis tidak pernah guna perkataan herdik walaupun maksud dia lebih kurang dengan word sergah. Nampaknya Misbahul Munir ada buat sedikit penambahan dari artikel penulis

Justeru itu perhatikan tulisanmu sendiri yang lebih bersifat pembohongan dari orang yang anda tuduh berbihong.

Kepada Ustaz Misbah, yang mengaku dirinya jauh lebih dikenali oleh setiap AJK PAS Pusat dari Datuk Presiden sehinggalah semua AJK PAS Pusat berbanding-banding penulis blog-blog tersebut., tulislah dengan jujur, jangan tokok-tambah dan jangan tempelak orang lain sebelum memerhatikan diri sendiri.

Era Najib Altantuya : Anonymous, Makhluk Halus Alam Siber

1. Sewaktu Nabi Muhammad s.a.w wafat, para sahabat sibuk berhimpun di Balai Saqifah. Mereka bincang siapa yang patut mengetuai umat Islam selepas ketiadaan nabi. Dalam pertemuan tersebut, para sahabat Nabi berbincang tetapi sesetengah pendapat mengatakan berdebat, bertengkar sampai ungkit tentang merekalah yang banyak membantu nabi sewaktu nabi Muhammad berada dalam kesusahan. Ada yang mengungkit tentang susur jalur keluarga masing-masing. Macam-macamlah. Sekali pandang macam tak patut betul sahabat Nabi (termasuk yang dijamin masuk syurga) bertengkar kerana nak cari pengganti nabi. Kalau sekarang, masing-masing claim sebagai orang Kedah...orang Kelantan.... orang Perak.... Tak orang Jawa, orang Bugis.... Mandeling, Banjar.....

2. Ada yang mengatakan para sahabat memang membelakangkan Syaidina Ali yang sibuk mengurus jenazah Nabi. Ada riwayat menyebut, Syaidina Ali patut jadi khalifah kalau beliau hadir dalam mesyuarat itu. Kalau..

3. Bagi orang yang mahu menerima Abu Bakar sebagai khalifah, mereka terus memberikan ketaatan kepadanya. Sebaliknya mereka yang enggan, sering mengulangi cerita apa yang berlaku di Balai Saqifah.

4. Keadaan inilah yang berlaku dalam mesyuarat, seminar, persidangan dan sebagainya. Tak kira apa jenis mesyuarat atau apa pertemuan. Keputusan mesyuarat atau pertemuan, ramai tak ambil kisah. Yang dikisahkan ialah cerita dalam mesyuarat atau pertemuan. Memanglah dalam mesyuarat, kita berdebat, bertengkar, berhujah dan kadangkala sampai tumbuk meja untuk menguatkan pendapat. Memang ada jenis yang datang mesyuarat bawa telinga tapi apabila balik mulut pula sibuk pet pot pet pot.....

5. Orang Melayu (UMNO ke, PAS ke, PKR ke....) memang tidak mahu bergaduh depan-depan terutama dalam mesyuarat. Nanti dipanggil orang tak beradab. Orang Melayu dulu-dulu, kalau dengki, marah, tak reti nak bantah...... mereka main hantu (macam Sultan Abdullah nak bunuh J.W.W Birch) ataupun main santau..... sekarang depa main internet.....sejenis makhluk halus jugalah. Banyak yang halimunan. Anonymous.

6. Sebab itulah, sesetengah orang Melayu memang kelihatan sopan santun walaupun dalam hati penuh rasa dengki yang meruap-ruap. -muhaiminsulam

Era Najib Altantuya : MB Selangor Bidas Perwakilan PAS

Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini berkata beliau kecewa dengan tuduhan perwakilan Pas kelmarin bahawa Pakatan Rakyat tidak bersungguh-sungguh memperjuangkan Islam.

Beliau memberitahu mereka supaya melaksanakan dulu apa yang mereka cakapkan.

Di satu seminar khas Pas kelmarin, beberapa perwakilan parti menuduh PR tidak memperjuangkan hak-hak Muslim dan sangsi mengenai peranan Islam dalam hubungan parti itu dengan DAP dan PKR.

Menteri Besar Selangor itu menegaskan, Islam mahukan orang Muslim bukan saja berdakwah tetapi mesti turut proaktif.

“Islam sendiri mahukan kita orang Islam jadi proaktif, bukan dengan mengharapkan orang lain, tetapi ummah mempunyai tanggungjawab sosial. Dalam Islam kita bukan saja mesti berdakwah tetapi mesti bertindak.

“Jadi jika ada orang mahu komplen mengenai Pakatan Rakyat, maka orang itu mesti berkata dia telah menghabiskan 2,000 jam berdakwah, dan tidak ada orang telah berbuat demikian," katanya.

Tambahnya perwakilan Pas mesti menunjukkan contoh yang baik sebelum membuat sebarang tuduhan.

“Saya sendiri berbuat demikian, kami tidak komplen, kami mempromosi Islam," katanya.

Khalid juga memberitahu Pas supaya jangan mengharapkan diberi begitu saja peranan sebagai pemimpin. Sebaliknya parti itu mesti berusaha untuk mendapatkannya.

“Jika anda mahu jadi pemimpin, orang ramai mesti menerima anda sebagai pemimpin. Bukan anda memaksa orang mengaku anda pemimpin. Tidak sekali. Anda mesti berusaha mendapatkan taraf pemimpin dan hormat orang lain," katanya. -sbhgn terjemahan artikel dari MI oleh tekanenter

Ulasan GB

berkatalah Sang Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS bahawa anda hendaklah menggunakan saluran yang betul untuk mengkritik. Jangan kritik depan-depan, tak bagus untuk kesihatan parti.

Tetapi apabila PAS Selngaor mengkritik kerajaan PR Selangor depan-depan seperti Hassan Ali mengkritik SELCAT dan perwakilan Selangor mengkritik MB Selangor seperti yang berlaku di dalam Seminar tempohari apakah komen Tn Ibrahim? Tak der tindakan? sebab mereka yang mengkritik itu dari UG.Era Najib ALtantuya : Mengapa Hanya Hassan Ali?

Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hassan Ali, berdepan dengan tindakan disiplin parti sehingga boleh digugurkan daripada jawatan yang disandangnya kini sekiranya gagal ‘membela’ diri dalam tempoh ditetapkan.

Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata selain Hassan ada juga beberapa pemimpin lain turut disiasat jawatankuasa itu atas beberapa tuduhan.

“Kita bebas mengenakan tindakan, sama ada menggantung keahlian, gugur keahlian atau kita gugurkan jawatan dia. Itu antara peraturan dalam parti dan kita akan bertindak mengikut saluran parti.

“Jawatankuasa disiplin akan menegakkan keadilan bagi setiap ahli. Kita bebas dan akan meneliti dokumen, tindakan sudah mula dilakukan dan saya ingin tegaskan bukan Hassan saja malah ada beberapa orang lagi,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, Pesuruhjaya Pas Selangor itu perlu membela diri daripada tuduhan yang dilemparkan terhadapnya dengan mengemukakan bukti dalam masa 14 hari daripada tarikh surat tunjuk sebab diterima.

Jawatankuasa itu yang diketuai Tuan Ibrahim sebelum ini mengenal pasti beberapa pihak, termasuk Hassan bagi `membela' diri berhubung tuduhan yang dibangkitkan Mursyidul Amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Ia ekoran dakwaan yang mengaitkan Hassan dan beberapa pemimpin parti itu dikatakan menyokong cadangan penubuhan kerajaan perpaduan dengan Umno selain berusaha membawa Pas menyertai Umno.

Kelmarin, wakil Selangor, Salihin Mohyi, yang berucap pada sesi membahas ucapan Presiden parti pada Seminar Memperkasakan Parti itu turut mendesak Pesuruhjaya Pas negeri itu menjawab tuduhan dilemparkan terhadapnya secara terbuka.

Ditanya apakah terdapat kes yang boleh dikaitkan dengan Hassan, beliau berkata terdapat pertuduhan terhadap Exco kerajaan negeri Selangor itu, bagaimanapun ia hanya di peringkat pertuduhan saja.

“Jadi kita beri masa kepada beliau untuk buktikan bahawa apa yang dituduh itu tidak betul ataupun betul. Lepas itu kita akan teliti dan beliau akan dipanggil sekiranya ada kes,” katanya.

Sementara itu, Tuan Ibrahim berkata Pas akan menjalankan satu kajian bagi mencari kebenaran terhadap hasil kajian yang dilakukan Pensyarah Pengajian Media Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah.

Beliau berkata, Pas perlu melakukan kajian semula terhadap hasil kajian itu yang mendakwa parti pembangkang terbabit kehilangan sokongan pengundi muda, selain mengenal pasti punca terbabit.

“Kita terima kajian beliau (Abu Hassan), namun kita juga akan melakukan kajian bagi mencari kebenaran terhadap dakwaan itu kerana kajian yang dikemukakannya tidak memberi tumpuan terhadap punca.

“Jadi kajian akan dibuat bagi mengenal pasti faktornya dan akan disusuli dengan pelan tindakan. Pas memberi perhatian serius terhadap perkara ini,” katanya.

Abu Hassan mendedahkan hasil kajiannya bertajuk ‘Kajian Mikro Kepercayaan Politik di Malaysia Dari Persepsi Pola Kepercayaan Untuk Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 mendapati sokongan pengundi muda kepada parti itu berpaling arah dengan mendadak dan 70 peratus golongan muda yang percaya pentadbiran Pas sangat baik ketika pilihan raya umum lalu, kini beralih pantas. -BH

Ulasan GB

M engapa hanya Hassan Ali? Bagaimana beberapa personaliti lain yang telah disebut-sebutkan sebelum ini? Tiada bukti kukuh? Bagaimana nak dapat bukti kukuh jika lansung tak mahu lakukan sisatan?

Apakah Jawatankuasa Disiplin juga mcam SPRM, melakukan sisatan dan dakwaan berpilih?

Dan kini pengadu yang disiasat. Sama macam SPRM lah juga, siasat Khalid dan anggota PR yang anti-UMNO tapi mild-investigation untuk Khir Toyo.

Dah GB katakan dulu.Era Najib Altantuya : Buat Sang Nakhoda

Kulihat ombak makin bergelora, biarlah bahtera terus berlayar.

nakhoda lebih mengerti bicara laut, angin dan langit
dari aku di seberang benua
mencatat setiap bintang
yang beredar,
sejarah mengajar
kita jua yang jarang belajar:

"Kita selalu berbangga dengan
monyet di hutan
biarpun monyet itu comel, jinak
dan menghiburkan
Jangan bergantung pada ekor
monyet
berdirilah pada kaki sendiri"

- muhaiminsulam

Era Najib Altantuya : 1PAS, Kelmarin Pandai, Esok Tengin ...

Teman petik beberapa tulisan dalam pelbagai blog ...

Kata-kata AJK PAS Pusat,Ustaz? Abu Bakar Chik di mesyuarat yang turut dihadiri oleh TGNA.

1. Nik Aziz dah tua dan nyanyuk, lebih baik letak jawatan sebagai Mursyidul Am PAS dan Pesuruhjaya PAS Kelantan
2. Kalo boleh MBpun rakyat tok seimu sekarang ni
3. Menteri Besar, banyak lagi yang boleh keje kalau Tok Guru berenti

Kata-kata AJK PAS Pusat, Ustaz? Abu Bakar Chik ditujukan kepada Dr. Aziz Bari dalam Seminar Khas.

1. Kenapa secara jelas jadi agen Barat, apabila paksa kita ikut system dua parti? Kalau tidak agen Baratpun, agen nafsu dia. Turun, jadi orang politik

Ulasan teman : Takde teman sior berketuakan ustaz ABC. Pemikiranya masih primitif. Di Perakpun ada sorang macam ni .. si Taliban tu

Kata-kata Presiden PAS semasa penggulungan Seminar Khas

1. Pemimpin dipilih melalui muktamar parti dan ia adalah amanah. Saya tidak akan membuang baju amanah ini.
2. Pemimpin PAS ibarat pemain bola dan kita berjiwa besar dalam menghadapi masalah. Walaupun ada teguran yang keras, suruh pecat kapten, buang pengurus dan pemain, tapi kita belum habis separuh masa pertama. Kita pemain profesional, bukannya pemain kampung.

Ulasan teman : Hilang hormat teman pada tuan presiden. Pemikiran tuan masih dalam lingkungan feudal. Pepandai pulak kata professional. Dalam bola, kalo pemain, kapten atau pengurus bermasalah, lama udah dikeluarkan. Tak payah tunggu perlawanan abih. Ituler lain kali, main bola bagi gheti. Tak sesuai langsung PAS diibaratkan dengan bola .. Memang bola. Lantun sana, sepak sini ..

Dan lima resolusi hasil Seminar Khas

1. PAS menetapkan sasaran untuk meningkatkan semula sokongan golongan muda terutamanya bagi menghadapi pilihanraya umum akan datang.

2. PAS juga akan mengukuhkan Pakatan Rakyat dan meningkatkan persiapan menghadapi PRU 13 secara lebih proaktif

3. PAS juga berusaha untuk meningkatkan sokongan bukan Muslim dengan bertindak aktif menubuhkan Kelab Penyokong PAS di setiap Kawasan PAS

4. PAS akan memantapkan pendirian parti berdasarkan maklumat, informasi serta menguatkan parti di peringkat akar umbi seluruh Negara

5. PAS akan berusaha merealisasikan pelan tindakan dalam kempen nasional supaya menepati tema “PAS UNTUK SEMUA”

Ulasan teman : Kalo takat tulih ataih kertas tapi lambat buat, baik tak payah tulih. Getik teman kalo ungkapan PAS masih digunapakai dalam menghadapi UMNO. Tak bolehker tukor kepada Kelab Penyokong PR? Tak bolehker tukor kepada PR Untuk Semua? Memang PAS tak mahu berubah. Kalo berubahpun, masih dalam mangkuk primitif dan feudal.

Tengin .. -dango mamamat