3 Jan 2015

Faekah & 7 Yang Lain Diarahkan Pulangkan Wang Pampasan RM2.6 Juta


Bayaran pampasan RM2.6 juta perlu dipulangkan semula, kata Azmin

Pengurusan baru Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) (MBI) mengarahkan lapan orang pembantu yang menerima bayaran pampasan sejumlah RM2.6 juta ketika pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk memulangkan wang itu semula, kata Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata, siasatan MBI mendapati beberapa kesalahan yang melanggar tatacara kewangan dalam pembayaran pampasan atau "golden handshake " itu, menyebabkan pihak terbabit perlu memulangkan kesemua wang berkenaan dalam tempoh 14 hari.

Azmin berkata notis arahan tersebut sudah dikeluarkan dan akan dihantar kepada lapan pihak terbabit, termasuk kepada bekas setiausaha akhbar Khalid, Arfa'eza Abdul Aziz yang dilaporkan menerima bayaran RM358,000 dan RM55,000 sebagai ganti kepada notis tiga bulan.

"Pihak pengurusan sudah pun memaklumkan kepada saya yang surat akan dihantar kepada semua, untuk mereka kembalikan wang yang sudah dibayar kerana didapati beberapa perkara melanggar tatacara dan peraturan kewangan.

"Maka setelah mendapat nasihat pihak peguam, pengurusan baru memutuskan menghantar surat kepada mereka memberi peringatan untuk kembalikan wang yang dibayar, katanya kepada pemberita selepas program Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di Stadium Malawati, Shah Alam hari ini.

Pendedahan pemberian RM2.6 juta pampasan atau "golden handshake" yang diberikan kepada pembantu Khalid November lepas mengejutkan ramai pihak kerana bekas menteri besar itu sebelum ini dikenali sebagai pemimpin yang telus dalam menguruskan kewangan.

Dalam dokumen yang dilihat The Malaysian Insider, RM2.27 juta dibayar sebagai pampasan, berserta RM376,000 sebagai ganti kepada notis tiga bulan dikatakan dibayar kepada lapan pembantu Khalid.

Difahamkan, bayaran tersebut diluluskan Khalid yang juga ahli lembaga MBI, serta empat ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) PAS pada 22 September, salah satu tindakan akhirnya sebagai menteri besar.

Azmin berkata lagi, MBI juga akan meneliti semula jumlah pampasan baru terhadap lapan bekas pembantu tersebut setelah wang tersebut dikembalikan.

"Ini merupakan keputusan pengurusan baru, namun mereka tetap akan dibayar ikut peruntukan sedia ada.

"Tetapi, seperti saya kata tadi, pembayaran yang dibuat dengan jumlah besar jelas melanggar tatacara dan peraturan kewangan, serta melanggar syarat kontrak yang mereka setujui sebelum ini. Jadi, wang itu harus dikembalikan," katanya.

Beliau berkata kerajaan tetap akan memberi tempoh kepada lapan pihak berkenaan untuk meneliti notis arahan dan sekiranya mereka ingkar, MBI tidak akan teragak-agak mengenakan tindakan susulan.

"Sekiranya tidak mengikuti apa yang diarahkan, sudah tentu ada tindakan diambil, namun MBI beri peluang mereka yang berkenaan meneliti semula surat tersebut," katanya yang tidak menjelaskan lebih lanjut bentuk tindakan susulan itu.

Dokumen bayaran pampasan tersebut menunjukkan jumlah terbesar bayaran tersebut diberi kepada Faekah Husin, bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) MBI.

Beliau didakwa menerima RM581,400 sebagai pampasan dan RM114,000 sebagai ganti kepada notis tiga bulan.

Setiausaha politik Khalid, Mustapa Mohd Talib didakwa dibayar RM265,000.


Selebihnya didakwa dibayar antara RM97,000 dan RM230,000 masing-masing sebagai pampasan dan di antara RM18,000 dan RM69,000 sebagai ganti kepada notis tiga bulan mereka. – TMI


MB: Lapan pembantu mantan MB diarah kembalikan RM2.6 juta


Lapan pembantu mantan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid, diarah menyerahkan kembali wang pembayaran gratuiti RM2.6 juta yang diterima mereka kepada Pemerbadanan Menteri Besar Selangor (MBI).

Pembayaran perlu dilakukan dalam tempoh 14 hari selepas penerimaan surat diutus pengurusan baharu MBI kepada lapan individu itu.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali berkata MBI mendapati wujud beberapa perkara yang melanggar tatacara dan peraturan kewangan berhubung pembayaran berkenaan serta syarat kontrak yang dipersetujui.

“Setelah mendapat nasihat pihak peguam maka pengurusan baharu memutuskan menghantar surat kepada mereka bagi memberi peringatan supaya mengembalikan semula wang yang dibayar itu,” katanya kepada media, selepas menghadiri majlis sambutan Maulidur Rasul 1436 hijrah peringkat Selangor di Stadium Malawati.

Katanya, tindakan akan diambil sekiranya pihak terbabit tidak mengembalikannya tetapi Kerajaan Negeri memberi peluang kepada mereka meneliti dahulu surat berkaitan dan berbuat seperti diarahkan.

“Sudah tentulah mereka kena kembalikan semula wang berkenaan kepada MBI dan MBI akan meneliti jumlah kelayakan yang akan dibayar kepada mereka,” katanya.

Sebelum ini, lapan pegawai Abdul Khalid yang dilantik MBI dilaporkan menerima bayaran pampasan bernilai RM2.6 juta.

Pembayaran itu didakwa dibuat pada penghujung tempoh perkhidmatan Abdul Khalid sebelum Azmin mengambil alih jawatan Menteri Besar.

Hasil semakan laporan audit ke atas bayaran pampasan itu dibentangkan di Dewan Negeri Selangor (DNS) pada 3 Disember lalu mendapati wujud kesalahan dari segi tatacara dan prosedur pembayaran.

Ia membabitkan lebihan pembayaran kepada bekas Ketua Pegawai Eksekutif MBI, Faekah Husin dan bekas Setiausaha Politik, Mustapha Mohd Talib.
-selangorku
[VIDEO & GAMBAR] 30 Mayat Ditemui, Ada Yang Masih Terikat Di Tempat Duduk


BBadan SAR Nasional mengumumkan hasil pencarian mangsa dan pesawat AirAsia QZ8501 yang jatuh di Selat Karimata, perairan dekat Pangkalan Bun, Kalimantan Tengah, Minggu (28/12/2014) lalu. Hingga lewat semalam, Basarnas menyatakan sudah ada 30 jenazah yang ditemukan dalam pencarian hari keenam lapor kompas.com.

"Sampai saat ini, saya boleh mengesahkan sudah ada 30 jenazah yang ditemukan," kata Ketua Basarnas Marsekal Madya FH Soelistyo, dalam sidang media di Pejabat Basarnas, Jumaat (2/1/2015) petang.

Bambang Soelistyo kemudian menjelaskan, sebanyak 10 jenazah sedang dalam penerbangan dari Pangkalan Bun ke Surabaya untuk menjalani proses identifikasi. "Sedangkan 4 jenazah masih ada di Pangkalan Bun," ucap Soelistyo.

Selain itu, masih ada juga 7 jenazah yang ketika ini sedang berada di KRI Bung Tomo. "1 jenazah juga masih berada di Kapal Diraja Pahang (milik Malaysia)," ujar Soelistyo. Hingga saat ini, 8 jenazah yang berada di dua kapal itu masih belum dapat diterbangkan ke Pangkalan Bun.

Selain itu, Soelistyo juga mengatakan ada 8 jenazah lain yang berada di Surabaya. Empat jenazah di Surabaya itu sudah menjalani diketahui identitasnya dan dikembalikan kepada keluarga. Sedangkan 4 jenazah lain masih dalam proses identifikasi.

Berikut perinciannya:

- 10 jenazah berada dalam penerbangan dari Pangkalan Bun ke Surabaya
- 4 jenazah masih berada di Pangkalan Bun
- 7 jenazah masih berada di KRI Bung Tomo.
- 1 jenazah berada di KD Pahang
- 8 jenazah di Surabaya


QZ8501: Mayat Ditemui Masih Terikat Di Tempat Duduk


PANGKALAN BUN: Sudah hampir seminggu penerbangan AirAsia QZ850 hilang tetapi pasukan mencari masih belum dapat mengesan kotak hitam penerbangan, walaupun 30 mayat telah ditemui, termasuk beberapa yang masih dalam keadaan terikat di tempat duduk dan serpihan menyerupai bahagian ekor dikesan.

Tentera laut Indonesia menemui sekurang-kurangnya lima mayat yang masih memakai tali pinggang keledar dan mengesan serpihan dengan sistem sonar, komander kapal perang Bung Tomo, Kolonel Yayan Sofiyan memberitahu MetroTV.

"Pasukan kami menemui apa yang kita syak adalah sebahagian kecil daripada ekor pesawat," katanya, Jumaat.

"Ia berada di bahagian dasar laut, pada kedalaman 29 meter."

Ketua Ketua Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas), Bambang Soelistyo, memberitahu media pada malam Jumaat bahawa masih belum dapat disahkan jika objek itu adalah sebahagian daripada ekor pesawat.

Tumpahan minyak juga ditemui di zon merah yang telah diberi keutamaan dalam carian. Zon ini terletak berhampiran dengan Kumai Bay.

Dalam perkembangan berasingan, laluan AirAsia Surabaya-Singapura dan Singapura-Surabaya digantung oleh Kementerian Pengangkutan Indonesia kerana perlanggaran kontrak oleh syarikat penerbangan itu.

Dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan pada Jumaat, Kementerian Pengangkutan berkata, AirAsia, berdasarkan kontrak bertarikh 24 Oktober 2014 hanya dibenarkan untuk terbang di laluan Surabaya-Singapura-Surabaya pada hari Isnin, Selasa, Khamis dan Sabtu, tetapi syarikat penerbangan itu telah didapati terbang di laluan itu pada Ahad.

"Penggantungan itu bermula pada 2 Januari dan akan kekal, sementara menunggu hasil penilaian dan siasatan kami," kata kenyataan itu, yang ditandatangani oleh jurucakap kementerian, J.A Barata.


"AirAsia tidak pernah memfailkan permohonan untuk menyemak semula jadualnya. Ia adalah melanggar perjanjian," kata kenyataan itu.

Daripada 30 mayat yang dutemui, empat daripadanya telah dikenal pasti.

Polis berkata, tiga warga Indonesia, termasuk pramugari Khairunnisa Haidar, penumpang Grayson Herbert Linaksita dan Kevin Alexander Soetjipto, telah dikenal pasti berdasarkan cap jari dan rekod perubatan. Ia dikenalpasti selepas identiti penumpang Hayati Lutfiah Hami disahkan.

Pakar antarabangsa dari Perancis, Singapura dan Indonesia yang dilengkapi dengan peralatan pengesanan akustik canggih menyertai pasukan mencari di lokasi kemalangan disyaki di perairan Borneo, bagi memperkukuhkan usaha pencarian kotak hitam pesawat Airbus A320-200 itu.

Tetapi angin kencang dan laut bergelora sekali lagi menghalang carian penyelam 'untuk menyiasat bangkai pesawat, yang terhempas pada Ahad ketika dalam perjalanan dari bandar kedua terbesar Indonesia Surabaya ke Singapura dengan 162 orang di dalam pesawat. Tiada mangsa selamat telah ditemui.

Pegawai Basarnas memberitahu pemberita pada Jumaat bahawa usaha carian kini memberi tumpuan kepada kawasan seluas 5 km persegi laut di mana serpihan telah dikesan.

"Lebih banyak bukti dan serpihan ditemui, lebih hampir untuk kita mengesan pesawat," kata Pengarah Operasi Basarnas S.B Supriyadi.

"Kami memberi tumpuan kepada 5 km persegi laut di mana serpihan timbul. SEbelum ini kami mengambil serpihan di kawasan itu, termasuk gelongsor kecemasan, tetapi serpihan lain muncul."

Soelistyo berkata operasi pada Jumaat telah memberi tumpuan kepada kawasan seluas 1,575 batu nautika persegi, dengan melibatkan 29 kapal dan 17 pesawat. Ia adalah satu persepuluh saiz carian pada Khamis, yang meliputi kawasan seluas 13,500 kilometer nautika persegi.

"Ada dua tugas utama dalam sektor keutamaan ini: Pertama, untuk mencari bahagian yang paling besar badan pesawat. Tugas kedua adalah untuk mencari kedudukan kotak hitam, atau perakam penerbangan, yang akan dijalankan oleh KNKT (Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan) yang mula bekerja hari ini, " kata Bambang Soelistyo pada sidang akhbar.

"Para penyelam sudah bersiap sedia di kapal tentera laut Banda Aceh untuk menyelam di kawasan keutamaan untuk mencari badan kapal terbang," katanya.

"Saya berharap kita akan mendapat hasil yang ketara hari ini."

Dua kapal yang membawa hidrofon, atau peranti pendengar dalam air, meninggalkan pelabuhan selatan Borneo di Pangkalan Bun pada Jumaat, kata para pegawai Indonesia.

Dua pesawat pengawasan Orion Korea Selatan pada Jumaat mengesan enam mayat, jurucakap tentera udara Indonesia Hadi Tjahjanto berkata dalam satu kenyataan akhbar.

"Selepas menjalankan pemerhatian di kawasan itu selama lebih dari dua jam, pada pukul 11.58 pesawat Orion menemui tiga mayat dalam keadaan duduk dalam satu barisan," dan tiga lagi hanya ditemui beberapa minit kemudian.

Supriadi berkata hujan turun di lokasi kemalangan yang disyaki pada pagi Jumaat, dengan ombak setinggi 3-4 meter dan kelajuan angin 30-40 knot.

Pesawat itu telah hilang pada 28 Disember 2014, dan serpihan ditemui tiga hari kemudian di selatan perairan wilayah Kalimantan.

Indonesia mengetuai operasi mencari multinasional itu dengan bantuan dari Malaysia, Singapura, Britain, dan Amerika Syarikat. Jepun pada pagi jumaat menghantar dua kapal ke Laut Jawa.

Memandangkan pesawat terhempas di laut cetek, pakar berkata usaha mencari kotak hitam sepatutnya tidak akan menjadi sukar jika isyarat beacon, dengan jarak 2,000 hingga 3,000 meter berfungsi.
-mstar

Kisah Mengharukan Putra Pilot Air Asia


Keluarga Kapten Irianto, pilot Air Asia QZ8501 yang jatuh di perairan Pangkalan Bun, Kalimantan Selatan, masih diselimuti duka. Namun hingga kini, Arya Galih Gegara, putra bungsu Irianto yang masih berusia 8 tahun belum menyadari nasib ayahnya.

Menurut adik Irianto, Budi Sutiono, Galih masih berfikir ayahnya masih hidup dan bekerja di tempat yang jauh. Anak ini tak tahu bahawa pesawat yang diterbangkan ayahnya terkena musibah.

"Saya bilang kalau ayahnya tidak akan pulang kerana ada pekerjaan lain. Dia fikir ayahnya masih bekerja," kata Budi Sutiono seperti yang dikutip dari The Telegraph, Rabu, 31 Desember 2014.

Galih, kata Budi, selalu bertanya kepada dirinya soal d mana ayahnya. Galih sering menangis karena rindu pada ayahnya yang pernah menjadi penerbang pesawat tempur F-5. "Pilot sering pergi jauh jadi dia faham saat saya ceritakan itu. Tetapi Galih terus bertanya dan menangis karena dia rindu ayahnya," kata Budi.

Kapten Irianto menerbangkan pesawat Air Asia QZ8501 rute Surabaya-Singapura pada Ahad pagi, 28 Desember 2014. Irianto dikabarkan sempat meminta izin pada pengawas penerbangan agar diizinkan menaikkan pesawat ke ketinggian 38 ribu kaki untuk menghindari awan kumulonimbus yang berbahaya.

Namun, pesawat itu kemudian hilang kontak saat berada di ketinggian 34 ribu di atas Perairan Tanjung Pandan, Bangka Belitung. Badan SAR Nasional menemukan puing dan korban pesawat di perairan Pangkalan Bun, Kalimantan Tengah.
-tempo.co

[PANAS] Jet Rasmi Kerajaan Bawa Rosmah Keliling Dunia (?)


Najib pulang, jet masih keliling dunia

Genap dua minggu, jet VIP milik kerajaan dengan nombor pendaftaran 9M-NAA membuat perjalanan mengelilingi dunia dan mendarat di Bangkok petang ini namun teka-teki mengenai lokasi isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor masih belum terjawab.

Sehingga kini masih belum jelas, siapakah yang menggunakan pesawat tersebut memandangkan suaminya, Datuk Seri Najib Razak sudahpun pulang ke tanah air sejak Sabtu lalu.

Menurut laman penjejak penerbangan Flightradar24, pesawat jet Airbus 319 jet itu berlepas dari pengkalan udara Subang pada 20 Disember dan berlepas ke Honolulu, Hawaii selepas persinggahan singkat di Osaka, Jepun.

Najib dilaporkan bermain gol dengan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama di Hawaii, namun kemudiannya bergegas pulang apabila mendapat kritikan meluas kerana tiada dalam negara ketika situasi banjir meruncing.

Perdana menteri turut memberitahu media bahawa keluarganya berasa sedih kerana beliau terpaksa memendekkan percutiannya.

Najib tiba di Kota Bharu pada petang 27 Disember dengan satu pesawat lain.

Beliau dipercayai dijemput dengan menggunakan pesawat kerajaan di Hong Kong, namun tidak dapat dipastikan bagaimana beliau tiba ke destinasi tersebut dari Honolulu.

Rekod Flightradar24 menunjukkan bahawa pesawat eksekutif Boeing 737 tiba di Kota Bharu pada masa yang sama dengan ketibaan Najib, seperti dilaporkan.

Pada masa tersebut, jet asal yang digunakannya sudahpun berada di Indianapolis, Amerika Syarikat, selepas persinggahan singkat di Los Angeles.

Pesawat itu berada di Indianapolis selama enam hari sehingga 31 Disember, dan kemudiannya berlepas ke Long Angeles, dan seterusnya ke New York, London, Dubai dan destinasi terakhir di Bangkok – dengan perhentian singkat sehingga beberapa jam di setiap lapangan terbang sehingga ia tiba di Bangkok.

Pesawat tersebut mendarat di Don Mueang International Airport, Bangkok pada jam 2.11 petang ini selepas perjalanan semalam 41,900 kilometer dan masih berada di destinasi tersebut ketika berita ini ditulis.

Malaysiakini telah menghubungi Pejabat Perdana Menteri (PMO) untuk mendapatkan penjelasan mengenai perjalanan pesawat tersebut namun sehingga kini masih belum menerima jawapan.

Pesawat 9M-NAA merupakan antara beberapa jet orang kenamaan yang dikendalikan oleh Tentera Udara Diraja Malaysia.

Dalam kenyataan tahun lalu, PMO menyatakan bahawa jet itu masing-masing melibatkan sebuah pesawat Boeing Business Jet, Global Express, a Falcon 900, dan terbaru sebuah pesawat Airbus.

Menurut kenyataan tersebut, pesawat berkenaan bukan untuk kegunaan eksklusif Najib tetapi juga untuk Yang di-Pertuan Agong, Yang Dipertua negeri, anggota kabinet, tetamu kerajaan dan pegawai tinggi serta orang kenamaan.

Menurut PMO, ia bagi membolehkan individu tersebut membuat perjalanan dengan selamat dan membantu melicinkan tugas mereka. -mk


Najib perlu jelaskan tujuan jet rasmi kerajaan ‘keliling dunia’, kata PKR


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu memberi penjelasan tujuan jet rasmi kerajaan Malaysia, 9M-NAA dipercayai diterbangkan ke beberapa kawasan di Amerika Syarikat, United Kingdom, Emiriah Arab Bersatu dan Thailand dalam tempoh beberapa hari sejak 31 Disember hingga semalam.

Ketua Penerangan Pemuda PKR Lee Chean Chung berkata semakan menggunakan aplikasi 'Flightradar' mendapati pesawat itu terbang ke New York dari Indianapolis, dan ke New York dari Los Angeles, Amerika Syarikat pada 31 Disember, manakala pada 1 Januari, pesawat itu meneruskan perjalanannya ke Dubai, dari London dan Bangkok dari Dubai.


"Nampaknya jet misteri tersebut akan pulang ke Malaysia tidak lama lagi.

"Yang menarik perhatian saya ialah 'misi misteri' ini bergerak ke arah barat dari Indianapolis ke Los Angeles, tetapi kemudian ke arah timur pula dari Los Angeles ke New York. Apakah tujuan penerbangan yang berulang-alik dan pelik itu?" soalnya, dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Semambu itu berkata, ketiadaan jet rasmi kerajaan selama 7 hari ketika Malaysia dilanda banjir yang paling teruk dalam sejarah menjadi tanda tanya orang awam dan menimbulkan keraguan masyarakat antarabangsa.

"Tiada pemimpin yang berintegriti akan menggunakan jet rasmi kerajaan untuk bercuti, apatah lagi dalam keadaan rakyat sengsara menghadapi malapetaka yang menyakitkan ini.

"Tambahan pula, jet tersebut boleh ditinggalkan untuk penggunaan 'VIP misteri' untuk terbang ke sana sini sempena pesta Krismas dan Tahun Baru di negara barat," katanya.

Beliau sebelum ini mendakwa, penggunaan jet VIP Angkatan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) M53-01 untuk menghantar Najib pulang ke Malaysia, adalah pembaziran kerana beliau boleh balik dengan jet 9M-NAA.

Katanya, ia membazirkan wang rakyat sebanyak RM73,620 sebagai pembayaran kos bahan api.

Lee berkata, wang sejumlah itu sepatutnya boleh digunakan bagi membantu mangsa banjir.

"Jumlah ini belum termasuk kos penggunaan jet asal 9M-NAA yang sudah pasti akan mencecah jutaan ringgit," katanya.

Selaku pengguna jet rasmi 9M-NAA, Lee berkata, Najib wajib memberikan penjelasan tujuan penggunaan jet tersebut, dan adakah ia diguna pakai oleh keluarga atau isterinya.

Beliau juga mahu tahu adakah perbelanjaan pesawat itu akan ditanggung rakyat yang kini menderita akibat banjir ini.

"Saya turut menyeru sesiapa yang mempunyai maklumat dan gambar 'VIP misteri' yang menggunakan jet tersebut supaya membekalkan informasi kepada PKR dan saya untuk pendedahan lanjut," katanya. – 2 Januari, 2015.
-TMI