29 Mei 2010

Khalid Terima Sokongan Padu Pemimpin PR Sekalipun Najib Berusaha Rampas Selangor "At All Costs".

Pimpinan Pakatan Rakyat Percaya Kepimpinan Khalid Ibrahim

Pucuk pimpinan Parti Keadilan Rakyat tidak pernah bercadang untuk menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar mahupun Ketua Perhubungan PKR Negeri Selangor.

Sebaliknya, Khalid digambarkan sebagai seorang pemimpin yang berjaya melakukan perubahan positif demi kepentingan rakyat di negeri yang diterajui PKR.

Malah, kepimpinan Khalid turut disenangi pimpinan lain.

Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail berkata demikian dalam sidang media selepas memberi ucapan dasar kongres PKR, di Kelantan Trade Center, Kelantan.

Presiden PKR menjawab soalan wartawan dipercayai berikutan isu Kumpulan Semesta Sdn Bhd yang dimanipulasi media arus perdana.

"Setakat ini tidak ada apa2 langkah untuk menukarkan Tan sri Khalid setakat ini,kita akan berbincang dengan pihak parti dan negeri Selangor tentang pandangan. Tetapi setakat ini dia sebagai menteri besar dia menakluki parti." jelas Wan Azizah

Malah, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga yakin dengan kepimpinan Khalid.

Pendirian Wan Azizah dan Anwar ini turut disenangi pimpinan parti gabungan Pakatan Rakyat.

Setiausaha PAS Datuk Mustaffa Ali menyatakan pihak PAS percaya sepenuhnya bahawa Tan Sri Khalid bekerja dengan baik

Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng yang juga Menteri Pulau Pinang terlalu awal untuk pihak tertentu melemparkan kritikan terhadap kepimpinan seseorang pemimpin.


Kongres PKR: Perkukuh Selangor, jadikan asas tawan Putrajaya

KOTA BARU, 29 Mei — Jika Datuk Seri Najib Razak meminta Barisan Nasional (BN) menggunakan apa jua sahaja cara untuk menawan semula Selangor, perwakilan Kongres Nasional mahu Parti Keadilan Rakyat (PKR) merangka formula mengekalkan negeri, selain dijadikan asas menawan Putrajaya.

Selari dengan ucapan dasar Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail perwakilan-perwakilan memberikan pandangan tegas agar kedudukan parti itu di Selangor diperkuatkan bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Perwakilan dari Terengganu, Rafizi Ramli berkata Selangor akan digunakan untuk menilai kewibawaan untuk menjadi kerajaan persekutuan.

“Mandat yang diberikan oleh rakyat kepada PKR untuk memerintah Selangor merupakan petanda bahawa mandat juga akan diberikan untuk menuju Putrajaya.

“Jadi setiap dasar yang diputuskan oleh kerajaan negeri akan diperhalusi oleh pengundi dan mereka percaya apa yang dilakukan di Selangor akan diulangi di Putrajaya,” katanya.

Rafizi berkata, rakyat memilih calon Pakatan Rakyat dengan harapan bahawa akan menjadi kerajaan bersih daripada rasuah khususnya di Selangor.

“Oleh itu kita mesti memastikan aspek ini dengan melaksanakan dasar-dasar yang telus,” kata beliau ketika berucap di hadapan kira-kira 2,010 perwakilan.

Malah beliau juga mengesyorkan indeks urus tadbir baik agar dilaksanakan di semua negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat.

“Dengan indeks urus tadbir baik ini, negeri-negeri Barisan Nasional tidak akan berani untuk menggunakannya kerana jika mereka menggunakan aspek itu, kedudukan mereka akan terjejas,” kata beliau lagi.

Selangor merupakan negeri yang dikendali oleh kerajaan persekutuan.

Ogos lalu, Najib, Perdana Menteri dan Presiden Umno berkata, beliau mahu Selangor dikembalikan semula kepada tangan BN kerana negeri itu adalah penting sebagai nadi negara.

Peluang untuk BN berkuasa di Selangor tetap ada tetapi dengan syarat partiparti komponen yang diterajui Umno sudah insaf dan menyedari kekurangan diri dan sanggup berubah, kata beliau yang juga Presiden Umno.

Selain itu, beliau berkata, Umno tidak boleh mempunyai perasaan benci kepada orang lain dalam keluarga BN dan perlu berjuang bersamasama dalam satu keluarga besar berganding bahu berjuang secara seia sekata dan sehaluan.

Najib berkata, perancangan itu yang dipanggil sebagai “Formula Pekan” telah membawa beliau ke persada yang lebih tinggi di dalam politik negara sehingga menjadi Perdana Menteri dan presiden parti.

Sementara itu, perwakilan Kelantan Amran Ghani ketika mengambil bahagian dalam sesi perbahasan memberitahu, “kekuatan kita rakyat bersama kita.”

“Oleh itu kita kena terus membawa harapan dan merealisasikan aspirasi mereka,” katanya.

Amran juga menambah, oleh kerana “Melayu Umno memang mudah”, mereka secara terus-menerus melakukan serangan ke atas PKR, yang akhirnya menjadikan lebih kebal dan kuat.

“Kita menyusun semula modus operandi dan menjadi semakin terbuka.

“Mereka tidak sedar bahawa serangan mereka menjadi kita semakin kuat,” kata Amaran lagi.

“Matlamat lawan ialah kita tiada hala tuju perjuangan tetapi pada masa yang sama... parti memerlukan transformasi dan menyiasat apa silapnya dan mencari cara untuk memperkuatkan parti,” katanya.

Katanya, “kepercayaan kita ialah kongres ini merupakan ruang paling bermakna dan perbahasan terbuka kita akan menjadikan demokrasi semakin kukuh.”

Perwakilan dari Kedah Dr. Krisna Moorty dengan mengisahkan prestasi PKR ketika pilihan raya umum ke-12 berkata, kuasa rakyat yang membawa ke kedudukan sekaeang.

Bagaimanapun kata Krisna, beliau sedih kerana PKR kehilangan kerusi Parlimen Hulu Selangor.

“Kekalahan di Hulu Selangor menunjukkan pentadbiran kita di Selangor masih belum meyakinkan untuk memperkukuhkan negeri dan (Menteri Besar Selangor) Tan Sri Khalid Ibrahim tidak harus mengambil beban seorang diri.

“Kita tidak mempersoalkan keuapayaan mereka tetapi kita hendak memastikan bahawa parti kita memainkan peranan lebih besar dalam memastikan semua dibantu,” katanya.

Krisna berkata kelemahan besar ialah soal komunikasi iaitu memaklumakan apa yang telah dibuat dan telah dicapai.

“Negeri mempunyai dana dan ramai pakar dalam bidang komunikasi dan jangan menggunakan alasan lama kerana mereka ada kemahiran,” kata beliau sambil menggesa agar Datuk Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya dan Majlis Bandaraya Shah Allam digantikan dengan mereka yang lebih layak.

“Tukar pengurusan GLC Selangor yang syarikat mereka tidak menunjukkan prestasi yang memuaskan,” katanya.

Aminuddin Harun, perwakilan dari Negeri Sembilan berkata kerajaan negeri Selangor perlu memberi perhatian ke atas ke atas kawasan-kasan felda yang merupakan satu institusi yang besar.

Kata beliau, PKR sudah pasti mampu mencapai kemenangan baik jika undi sokongan penerokan Felda adalah memuaskan.

PKR gagal mempertahankan kerusi Parlimen Hulu Selangor bulan lalu.

Sehubungan itu kata beliau, Selangor akan menjadi negeri pertama menganugerahkan geran tanah kepada peneroka-peneroka Felda.

“Kita belum melihat apa-apa tindakan dan pelan ke atas kawasan Felda di Selangor dan belum tahu lagi hasilan daripada badan khas yang dipengerusikan (bekas calon kerusi Hulu Selangor) Datuk Zaid Ibrahim.

“Kami ingin meminta Tan Sri Khalid Ibrahim agar memberikan sokongan kepada beliau agar peneroka-peneroka Felda akan menerima layanan yang adil,” katanya. -TMI


Penyokong UMNO Sendiri Tolak Model Ekonomi Najib

Kongres Ekonomi Bumiputera di ibunegara hari ini panas apabila Model Ekonomi Baru (MEB) yang disusun oleh Majlis Penasihat Ekonomi Negera (MPEN) telah dikritik oleh dua bekas pegawai tinggi kerajaan pusat kerana "tidak mengutamakan agenda bumiputera".

Mereka ialah bekas timbalan ketua pengarah Jabatan Perangkaan Malaysia, Senator Datuk Akbar Ali (gambar) dan bekas ketua pengarah Unit Perancang Ekonomi (UPE) Datuk Halipah Esa.

"Model ekonomi baru adalah dokumen MPEN yang belum diterima oleh kerajaan.

"Ia menyerang bangsa Melayu dan Dasar Ekonomi Baru (DEB)... MPEN kena berpegang kepada kekuatan sendiri, bukan kelemahan orang lain," kata Akbar disambut laungan beberapa peserta "bakar buku itu" dan "buang buku itu".

Modul itu kini dibukukan sebagai cadangan kepada kerajaan dan kulitnya berwarna merah.

Akbar mengulas pembentangan kertas kerja oleh Ketua Setiausaha MPEN, Prof Dr Normah Mansor (kiri) bertajuk "Agenda Melayu Dalam Model Baru Ekonomi" di Dewan Tun Hussein PWTC.

Kongres anjuran Majlis Perundingan Melayu (MPM) itu dihadiri oleh kira-kira 300 peserta hadir yang berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Normah mengakui kekurangan dasar-dasar khusus untuk bumiputera dan Melayu dalam model ekonomi baru tersebut.

Berikutan itu, katanya, MAPEN mahu mendengar dari kongres tersebut mengenai agenda Melayu dan bumiputera kerana ia tidak dirumuskan dalam MEB.

Sesi tersebut dipengerusikan oleh ahli akademik Datuk Kamaruddin Kachar yang meminta ahli panel supaya jangan takut untuk berterus terang mengenai MEB kerana mereka membela hak semulajadi orang Melayu.

Selain Akbar dan Halipah ialah seorang ahli akademik Rajini Ramlan dan profesor sejarah, Datuk Ramlah Adam.

Akbar (kiri) berkata, MPEN perlu bersikap adil kepada DEB agar tidak mengutuk atau menyalahkan DEB untuk menggalakkan model baru ekonomi.

Katanya MEB adalah pandangan MPEN dan beliau bimbang sekiranya modul tersebut digunakan sebagai senjata untuk menumbangkan kerajaan dan menjadi alat baru untuk menjajah bumiputera.

Sehubungan itu, Akhbar (kiri) menggariskan langkah dengan menjadikan Perkara 153 dalam Perlembagaan Persekutuan sebagai sumber penggubalan MEB demi menjamin kesejahteraan dan kualiti rakyat.

Beliau juga mencadangkan agar dihapuskan diskriminasi terhadap bumiputera dan menyusun semula guna tenaga dan kekayaan negara.

Manakala Halipah yang turut membahaskan kertas kerja tersebut, juga mengkritik modul MEB.

"Saya tidak nampak agenda bumiputera (dalam MEB). Tidak diberi tempat.

"Dalam lapan SRI (strategic, reform, initiative) dalam MEB, tidak letak agenda bumipoutera sebagai keutamaan," katanya.

Dalam menghadapi cabaran ekonomi hari ini, Halipah (kiri) menggesa agar agenda bumiputera perlu dizahirkan dengan meningkatkan kapasiti dan kebolehan yang tinggi.

Sehubungan itu, katanya, MEB dan Rancangan Malaysia ke-10 perlu lebih perkasa dengan menitikberatkan pendidikan dan latihan serta kouta biasiswa perlu diteruskan.

Sementara itu, pengerusi MPM, Datuk Ibrahim Ali ketika ditemui pemberita berkata agenda bumiputera mesti diutamakan dan menjadi agenda nasional.

"Kedua pembahas menimbulkan kesangsian (terhadap) model ekonomi baru.

"Agenda bumiputera tidak dijelaskan atau kabur dan tidak dititikberatkan, seolah-olah menyalahkan dasar kerajaan itu tidak benar," katanya. -mk


Kongres ekonomi bumiputera tolak MEB

Kongres Ekonomi Bumiputera hari ini yang dianjurkan oleh Majlis Perundingan Melayu (MPM) dengan "tegas dan jelas" menolak Model Ekonomi Baru (MEB) 'secara prinsip' sehingga cadangan kongres ini diterima pakai oleh kerajaan.

"MEB gagal meletakkan agenda bumiputera kerana ia adalah asas perlembagaan dan rumusan Model Ekonomi Baru ini adalah satu penghinaan kerana menolak semangat DEB," kata pengerusinya, Datuk Ibrahim Ali yang juga presiden PERKASA.

Sehubungan itu, kongres tersebut meluluskan 31 resolusi antara lain menggesa kerajaan menjadikan Perkara 153 Perlembagaan Malaysia dan Dasar Ekonomi Baru (DEB) sebagai sumber induk kepada pengggubalan MEB.

Resolusi tersebut akan diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang dijadualkan menyampaikan ucapan penutup kongres tersebut di di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra, jam 9 malam ini.

Kongres itu juga meluluskan dua usul tergempar mendesak lembaga pengarah termasuk pengerusi Sime Darby dan pegawai kanan syarikat kaitan kerajaan itu, meletak jawatan serentak ekoran kerugian besar yang dialaminya.

Satu resolusi tergempar turut diyang diluluskan adalah mendesak kerajaan menarik balik keputusan meluluskan lesen ramalan bola kerana ianya memberi kesan buruk kepada masalah sosial.

Kesemua resolusi tersebut diluluskan sebulat suara kira-kira 300 peserta yang hadir dalam kongres sehari itu di Dewan Tun Hussein di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) petang ini.

Bercakap dalam satu sidang akhbar hari ini, Ibrahim yang juga ahli parlimen Pasir MAS ditanya mengenai gesaan kongres itu supaya pengagihan kekayaan negara 67 peratus kepada Bumiputera, manakala 33 peratus untuk bukan bumiputera.

Dalam jawapannya, Ibrahim berkata ia "hanya melibatkan pembahagian domestik sahaja".

Dalam sidang media yang sama, Ibrahim turut menegaskan kongres turut bersetuju agar kerajaan mewujudkan semula Kementerian Pembangunan

Kongres itu juga meluluskan dua usul tergempar mendesak lembaga pengarah termasuk pengerusi Sime Darby dan pegawai kanan syarikat kaitan kerajaan itu, meletak jawatan serentak ekoran kerugian besar yang dialaminya.

Kesemua resolusi tersebut diluluskan sebulat suara kira-kira 300 peserta yang hadir dalam kongres sehari itu di Dewan Tun Hussein di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) petang ini.

Dalam resolusi dalam bidang ekonomi, kongres turut mendesak kerajaan memastikan keadilan sosial di negeri ini terlaksana dengan mengagihkan kekayaan negera mengikut komposisi penduduk berdasarkan kaum di negera ini iaitu 67 peratus kekayaan negara wajib diagihkan kepada bumiputera, manakal bakinya 33 peratus untuk bukan bumiputera.

Selain itu, resolusi itu juga turut menggesa kerajaan mendapatkan akujanji daripada pihak swasta untuk menghapuskan diskriminasi terhadap bumiputera, menyusun semula gunatenaga dan kekayaan dan 'mewujudkan permainan yang rata'.

Manakala Majlis Amanah Rakyat (MARA) perlu dipertingkatkan dengan meletakkannya di bawah Jabatan Perdana Menteri dan pengerusinya dinaik taraf menjadi menteri yang mempunyai NKRA membangunkan usahawan bumiputera.

Dalam bidang pendidikan pula, kongres itu bersetuju supaya Institut Kajian Stretegik Tun Razak ditubuhkan bagi mengumpul segala data berhubung dengan pembangunan ekonomi orang Melayu dan membekalkan data-data tersebut kepada NGO Melayu.

Selain itu, kongres juga mendesak agar kerajaan mengembalikan sistem kuota sebagai dasar kemasukan ke semua Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang mana memperuntukan 67 peratus untuk bumiputera dan 33 peratus kepada bukan bumiputera.

Dalam resolusi itu juga, kongres turut mendesak kerajaan mengambil tindakan sewajarnya bagi memastikan Petronas tidak meminggirkan bumiputera di dalam pengurusan Petronas dan juga di dalam pemberian kontrak perkhidmatan dan pengeluaran minyak dan gas.

"Kongres bimbang perubahan model pengurusan baru Petronas yang tidak mesra bumiputera ini akan secara tidak langsung merubah seluruh lanskap sosio-ekonomi negara dan memberi kesan kepada bumiputera," resolusi itu dipetik.

Resolusi tersebut dipetik menyebut, difahamkan semenjak Datuk Shamsul Abbas mengambil alih dari Tan Sri Hassan Merican, beliau telah memperkenalkan Model Baru Pengurusan antara lain komposisi ahli lembaga Pengarah (BOD) mengandungi dua wakil kerajaan dan kesemua naib presiden eksekutif dan warga asing boleh dilantik menjadi BOD.

Ibrahim Ali berkata, kongres juga bersetuju mendesak Shamsul meletakkan jawatan kerana didakwanya terdapat "perlantikan jawatan terpenting menggangu gugat kepentingan bumiputera".Siasat 3 Puaka Ini. Jho Low, Big Mama & Khairy

AMK Mahu SPRM Siasat Jutawan Muda Jho Low

KOTA BHARU 28 Mei - Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat latar belakang seorang rakyat Malaysia bernama Jho Low lulusan Wharton School of Business dan bagaimana beliau mampu memperolehi kekayaan sebegitu banyak dalam usia 28 tahun.

Shamsul mendakwa Jho juga terlibat sebagai penasihat kepada Terengganu Investment Authority, badan yang ditubuhkan untuk mengurus pelaburan hasil daripada royalti minyak negeri itu.

Malah lebih mengejutkan Shamsul mendakwa Jho merupakan individu misteri yang terlibat dalam usaha merampas tanah Pengkalan Tentera Udara DiRaja Malaysia Sungai Besi dengan bersekongkol dengan anak dan isteri Perdana Menteri.

"Kita desak SPRM menyiasat siapa Jho Low ini. Bagaimana dia memdapat kekayaan sehingga The New York Times melaporkan bagaimana anak muda ini berbelanja beratus ribu dolar berseronok di kelab-kelab eksklusif di bandaraya itu dalam beberapa bulan dan terus berbelanja besar. Semua maklumat berkenaan individu ini adalah daripada media luar negara dan kemudiannya dilaporkan oleh media tempatan. Ini menimbulkan keraguan siapa gerangan Jho Low ini dan bagaimana dia boleh menjadi begitu kaya dalam usua muda dan mempunyai kaitan dengan tokoh politik.

"Saya juga mendapat maklumat bahawa beliau juga memainkan peranan untuk merampas tanah kem TUDM di Sungai Besi bersama anak Perdana Menteri dan 'Big Mama' (Datin Seri Rosmah Mansor)," kata beliau dalam ucapan dasar pada perasmian Kongres Nasional Tahunan AMK 2009 di sini pagi tadi.

Dalam ucapan beliau yang bertema "Mewarisi Nilai Mempertegas Perjuangan" Shamsul berkata kalau dahulu angkara KKN - Korupsi, Kronisme dan Nepotisme - di terajui golongan veteran seperti mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tetapi kini KKN dipelopori oleh golongan muda.

"AMK juga mendesak Dr Tun Mahathir yang dilaporkan oleh Barry Wain dalam bukunya telah melenyapkan lebih RM100 bilion aset dan harta rakyat selama beliau menjadi Perdana Menteri.

"Kita juga mahu SPRM siasat 'Prebet' Khairy Jamaluddin yang mana rakan baik beliau mencadangkan kepada kerajaan menggunakan Apco, firma yang semua tahu berselirat dengan tokoh Zionis yang zalim," kta beliau dengan penuh semangat.

Beliau bertegas negara bakal bankrup bukan disebabkan rakyat mahukan subsidi tetapi oleh golongan pemimpin Umno-Barisan Nasional yang korup.

"Kita mahu tiga 'puaka' ini disiasat oleh SPRM," tegas Shamsul lagi. -sk


Siapa Jho Low, Big Ma? AMK minta siasatan

Ketua pemuda PKR (AMK) Shamsul Iskandar Mat Akin menggesa supaya seorang pemuda Malaysia yang dilaporkan sering berbelanja mewah di luar negara disiasat.

Pemuda tersebut, Taek Jho Low sebelum ini mencuri perhatian apabila dilaporkan oleh akhbar New York Post sebagai rakyat Malaysia yang berbelanja ratusan ribu ringgit untuk mendampingi selebriti Hollywood.

Mengikut New York Times, Jho Low didakwa membelanjakan AS$50,000 semalaman untuk berhibur dan menghadiahkan 200 botol arak berjenama bernilai AS$1,000 sebotol kepada pelakon Hollywood, Megan Fox.

Shamsul Iskandar mendakwa beliau menerima maklumat bahawa pemuda berkenaan juga berhubungan akrab dengan seorang daripada anak kepada perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Bercakap ketika menyampaikan ucapan dasarnya di kongres AMK di Kota Bharu hari ini, beliau meminta siasatan sama ada Jho Low adalah individu yang terlibat dalam pembangunan komersil tanah lapangan terbaang Sungai Besi milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Kuala Lumpur.

"Tolong siasat, anak muda ini berbelanja sakan, apa kaitannya dengan Malaysia. Apa kaitannya dengan Big Ma?," soalnya.

Beliau berkata, Najib dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor perlu memberi penjelasan berikutan lelaki berusia 28 tahun itu memiliki kekayaan melimpah ruah hingga berita kekayaan Jho Low dikaitkan dengan keluarga Perdana Menteri.

Dalam ucapannya itu, Shamsul Iskandar juga mahu siasatan dijalankan ke atas bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad atas dakwaan penyelewengan wang, seperti yang didedahkan penulis Barry Wain.

Selain itu, beliau turut mendesak supaya 'Private Khairy Jamaluddin' disiasat berhubung kaitan ketua pemuda Umno itu dengan firma perundingan Apco.

"Kerana maklumat yang kita terima, rakan baik (Khairy) yang beri cadangan supaya guna Apco," katanya lagi.

Dalam sidang medianya selepas itu, Shamsul Iskandar mendakwa Taek Jho Low juga merupakan seorang penasihat bagi pihak berkuasa pelaburan bagi negeri Terengganu yang kini dikenali sebagai 1Malaysia Development Berhad.

Katanya, maklumat itu diperolehinya daripada pihak yang tidak senang dengan perkembangan berkenaan.

Tambahnya, beliau pasti Jho Low mempunyai harta bernilai berbilion ringgit jika mampu berbelanja sebanyak 50 hingga 60 ribu setiap malam dan tinggal di apartmen mewah.

"Saya minta (Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia) SPRM supaya siasat," katanya yang mempertikaikan bagaimana seorang pemuda seperti Jho Low mampu berbelanja seperti itu. -mkBig-spending Malaysian is the mystery man of city club scene
By JENNIFER GOULD KEIL and BRIAN NIEMIETZ

A fleet of black Cadillac Escalades hums outside Chelsea hot spot Avenue -- the A-list watering hole of such celebrities as Justin Timberlake and Lindsay Lohan.

As the car doors open, a dozen men emerge and a bouncer whisks them over the club's threshold, past a group of shivering models behind the velvet rope.

"Who is it?" one of them wonders out loud. "Is it P. Diddy?"

But the man at the center of the entourage isn't a celebrity. He isn't even a mogul. He's Taek Jho Low, a 20-something Wharton grad from Malaysia who has burned through hundreds of thousands of dollars at the city's hottest nightspots in the last three months -- and shows no signs of stopping.

The nightlife scene is abuzz with tales of this international man of mystery -- who goes by the name Jho Low and whose chubby, bespectacled appearance hardly meets the image of a wealthy gadabout.

In September, during Fashion Week, sources said, Low helped rack up a $160,000 bar tab at Avenue, including several $900 bottles of Cristal champagne.

One month later, Lindsay Lohan was belatedly celebrating her 23rd birthday at downtown drinking den 1OAK when 23 bottles of Cristal suddenly appeared. They were reportedly paid for by a "mystery Malaysian," who, sources claim, was Low.

At chic 27th Street hangout Pink Elephant, Low routinely spends $50,000 to $60,000, according to the club's owner, David Sarner. One night, at the Pink Elephant outpost in Southampton, Low enjoyed himself so much that he kept the revelry going -- all the way to Malaysia, Sarner said.

"He ended up flying eight of our [waitresses] to Malaysia for a party," he added.

Strangely, for a man attracting so much attention, very little is known about Low.

According to his official biography, he currently serves as a group adviser of several international corporations and was appointed to the board of UBG Berhad, a financial-services group in Kuala Lumpur, last year.

But when The Post interviewed Malaysian experts at such think tank as the Council on Foreign Relations, no one had ever heard of Low.

According to inside sources, Low lives at a $100,000-a-month apartment in the Park Imperial, on West 56th Street, home to James Bond actor Daniel Craig and Sean "P. Diddy" Combs -- and he won't go anywhere, not even on the elevator, without at least one bodyguard.

Some of Low's entourage of eight to 12 people also reside in two other apartments at the Park Imperial -- a $30,000-a-month pad and a 2,200-square-foot loft with Central Park views that costs $20,000 a month, according to real-estate investor Michael Hirtenstein, who used to live in the latter.

"Diddy lived right below me, and that's where his [Low's] security staff is now," Hirtenstein said. "I know because I tried getting a friend in there. My friend offered $17,000; Jho Low came in with $20,000."

But Low's flashy ways during a time of economic hardship have appalled Park Imperial residents, who complain that the building's entire staff acts like his personal servants. Every day, shopping bags get delivered from the city's biggest stores, such as Bergdorf Goodman.

And Low's caravan of Escalades constantly crowds the area outside the building, several sources said.

"It used to be that when you saw the Cadillac Escalades outside, you knew Sean [Combs] was in town. Now it's this guy," said one amused neighbor.

Speculation is brewing over where Low is getting his money from. One inside observer said, "Nobody spends their own money like that. It's just weird."

Low did not respond to e-mails for comment, and his spokesman David Tan refused to reveal his boss' birthday or background.

"Mr. Low is currently in the USA for holiday and has on several occasions stayed in New York City with his friend[s]," Tan said via e-mail. "He, however, has not rented any property or purchased any property in New York City. Mr. Low did not spend $160,000 at Avenue on one night during Fashion Week."

Indeed, Low's name is not attached to the real-estate deals sources say he is involved in.

A spokesperson for Avenue confirmed Low helped rack up a $160,000 bill in September but added: "The tab was picked up by a friend of [Low's] from Kuwait."

That friend is international man about town Hamad Alwazzan, who also lives at the Park Imperial, according to an e-mail he sent to The Post.

In the e-mail, Alwazzan claims it is he, not Low, who's the big spender in town.

"I have been on holiday in New York since August 2009 and grown quite fond of the city," Alwazzan wrote. "I am especially fond of investment opportunities in real estate, as well as the food, quality of life, and lifestyle."

As for the $160,000 bar tab, he wrote: "[It] was to celebrate the engagement of a close personal friend to his longtime girlfriend, which was jointly hosted by myself and 19 other close friends. I don't have an exact breakdown of the cost, but it was a mixture of entertainment, food and drinks -- and it happened to be during Fashion Week."

But while Low clearly prefers to stay under the radar, he is splurging at a rate that's getting noticed all over the city. According to an inside source, Low recently bought at least six exclusive memberships, for $300,000, at an upscale club in Midtown.

And just this month, sources said, Low celebrated his birthday at a lavish bash in Las Vegas -- where Megan Fox was reportedly flown in to party with him and his entourage. The actress' Fox's publicist could not be reached for comment yesterday. -New York Post

PKR Gesa Pengerusi SPR Letak Jawatan

angkatan Muda Keadilan hari ini mendesak Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (GAMBAR) meletakkan jawatan dengan segera ekoran dakwaan beberapa salah laku dalam mengendalikan pilihan raya kecil Hulu Selangor dan Sibu.

Sayap pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) ini berpendapat bahawa beliau harus meletakkan jawatan kerana kelemahan yang wujud dalam kedua-dua pilihan raya kecil itu melibatkan bidang kuasanya selaku pengerusi SPR sendiri.

AMK mengemukakan gesaan itu dalam usul berkaitan pilihan raya yang diluluskan pada Kongres Nasional Keenam hari ini.

PKR yang menurunkan Datuk Zaid Ibrahim gagal mempertahankan kerusi itu yang dimenangi dua tahun lalu.

Zaid telah memfailkan petisyen awal minggu ini, antara lain atas alasan salah laku dalam bentuk pembelian undi ataupun unsur rasuah.

Dalam usul berkaitan pilihan raya yang dibentangkan itu, AMK berkata, pengerusi SPR haruslah dilantik daripada kalangan rakyat Malaysia yang berwibawa dan mempunyai rekod pencapaian yang terbukti mempertahankan integriti dalam tugas.

Selain itu, AMK juga mendesak SPR mewujudkan sistem pendaftaran pengundi baru secara automatik bagi semua rakyat Malaysia yang mencecah usia 21 tahun.

Malah ia juga masuk SPR mempermudahkan kaedah mengundi agar rakyat tidak mempunyai alasan untuk tidak turun mengundi pada hari pengundian.

AMK juga berpendapat PKR peringkat pusat mewujudkan jentera khas untuk melakukan penetrasi kawasan luar bandar dalam dua aspek pendaftaran pengundi baru dan penyaluran maklumat-maklumat berhubung Keadilan-PR.

Di samping itu, sayap pemuda itu menambah, SPR haruslah bertanggungjawab kepada Parlimen untuk memastikan adanya unsur semak dan periksa pada SPR dan memastikan SPR bebas dari manipulasi pihak pemerintah.

Dalam pada itu mengenai usul Pakatan Rakyat, AMK juga berpendapat bahawa kepimpinan dan akar umbi PKR-PR tidak harus terbuai dengan kemenangannya dalam pilihan raya umum ke-12 beberapa siri pilihan raya Kecil seperti di Parlimen Sibu.

“Kemenangan PR dalam menafikan majoriti dua pertiga Umno-BN merupakan satu petanda bahawa rakyat mempunyai kuasa untuk memastikan bahawa hak mereka diperjuang dan dijamin keadilannya.

“Sekretariat Pakatan Rakyat ditubuhkan secara rasmi di peringkat negeri-negeri dan sebarang penganjuran program melibatkan parti-parti komponen haruslah dibawah Pakatan Rakyat.

“Serentak dengan ini Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat akan ditubuhkan secara rasmi di peringkat pusat dan negeri,” katanya. -TMI

TGNA : Jangan Guna ISA Dalam Persaingan Politik

Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat menyindir penggunaan Akta Keselamatan Negara (ISA), penangkapan dan penahanan musuh politik sebagai pendekatan yang digunakan oleh mereka yang ketandusan akal.

Sambil berseloroh bahawa Kelantan mempunyai KTC (Kelantan Trade Centre), berbanding PWTC (Putra World Trade Centre, juga ibu pejabat UMNO), Menteri Besar Kelantan ini berkata, "Bersaing (itu) fikrah manusia..."

"Kita bersaing (dalam politik)...tapi jangan guna ISA, jangan tangkap orang..."kata beliau sebelum menamatkan amanat ringkasnya yang disampaikan kepada lebih 300 orang anggota Angkatan Muda Keadilan, dalam Kongres Nasional Tahunan ke-6 yang diadakan di Perdana Resort, Pantai Cahaya Bulan, Kelantan, tengahari ini.

Dalam amanat ringkasnya kira-kira lima minit, Nik Aziz mengimbas sejarah bagaimana Nabi Muhammad membuat perjanjian dengan musuh tradisi, Yahudi. Nik Aziz menjelaskan selanjutnya bahawa umat manusia sekadar penumpang di bumi, maka perlu membuat persetujuan politik agar membentuk satu suasana yang aman untuk kehidupan.

"Kita pijak bumi orang lain, bukan kita buat, Allah buat. Kita bernafas dengan udara yang orang lain buat, Allah yang buat. Dalam udara yang kita bernafas ini lengkap dengan asam garam untuk membolehkan jantung kita, paru-paru kita hidup. Ada nama oksigen, ada nama nitrogen...semua ramuan ini Allah yang bacuhkan...," katanya.

Nik Aziz turut menjelaskan bagaimana PAS sebagai parti politik membuat perjanjian dengan Barisan Nasional, Semangat 46 dan kini bersama Pakatan Rakyat. Beliau menyangkal tuduhan UMNO yang menyelar PAS kerana bekerjasama dengan DAP, sedangkan UMNO pula bekerjasama dengan MCA. -MR


BN jadi bengong bila PAS tahaluf dengan DAP

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata parti itu telah membuat kajian ketika menyertai BN sebelum ini dengan mengambil kira tindakan Nabi Muhammad SAW dalam membuat perjanjian dengan penduduk Yahudi Madinah.

Kontrak yang dikenali dengan nama Perjanjian Hudaibiah itu "lebih teruk kerana Nabi banyak beralah," kata menteri besar Kelantan itu ketika menyampaikan amanat di kongres Angkatan Muda Keadilan di Kota Bharu hari ini.

Namun, demi menjaga keselamatan, baginda tetap menyetujui perjanjian bertulis tersebut, kata Nik Abdul Aziz lagi.

"Kita berkongsi dulu dengan BN, (kita) dapat tubuh kerajaan. Dengan (Semangat) 46 dulu pun dapat buat kerajaan dan sekarang dalam Pakatan pun dapat buat kerajaan.

"Oleh itu gangguan yang dibuat oleh Melayu Umno terhadap PAS tentang unity government memang ada asas.

"Tapi BN jadi bengong bila kita tahaluf dengan DAP... Sedangkan DAP pun Cina, MCA pun Cina," katanya lagi.

Dalam ucapan ringkas selama kira-kira lima minit itu, beliau turut mengambil peluang mengkritik BN kerana sering menggunakan undang-undang ISA dalam memenangi persaingan politik.

"Tapi jangan marah, jangan guna ISA. Guna ISA ini tanda orang mati akal," katanya lagi. -mk