20 Feb 2011

Pemimpin HRP Ditangkap, Kaum India Akan Tolak BN Di PRK Merlimau Dan Kerdau

Pemimpin HRP ditangkap di forum anti-Interlok

Tujuh pemimpin dan aktivis Parti Hak Asasi Manusia (HRP) ditangkap awal hari ini semasa forum mengenai novel kontroversi 'Interlok' di Lunas, Kedah.

Menurut mesej teks dari setiausaha agung penaja HRP, P Uthayakumar, mereka termasuk presiden HRP, W Sambulingam dan timbalan ketua HRP Kedah, P Muniandy.

Yang lainnya termasuk aktivis HRP - R Ramu, MS Maniam, S Dass, D Raja dan CF Mani.

Uthayakumar berkata parti juga menjangka tangkapan yang sama dibuat di satu lagi forum yang dijadual diadakan di Seberang Perai, Pulau Pinang.

Pihak polis, tambah Uthayakumar, telah memasang notis akan menangkap mereka yang menghadiri forum tersebut.

Sementara itu, ketua penerangan HRP, S Jayathas, ketujuh-tujuh mereka telah dibawa ke balai polis daerah Kulim.

Polis, kata Jayathas dalam lamanweb kumpulan itu berkata, telah menyatakan bahawa forum itu diadakan secara haram selepas permohonan untuk mendapatkan permit ditolak.

Forum tersebut adalah sebahagian daripada kempen HRP, dengan acara kemuncaknya merupakan perarakan pada 27 Februari ini, bagi menentang rasis dan novel Interlok.

Interlok, yang ditulis oleh sasterawan negara, Abdullah Hussain, telah didakwa mengandungi unsur-unsur rasis.

Sementara itu, ketika dihubungi, Uthayakumar berkata, polis di balai Kulim sedang cuba mengulangi usaha yang dilakukan minggu lalu untuk merampas baju-T oren yang dipakai oleh aktivis HRP sebagai syarat pembebasan mereka.

"Mereka kata jika aktivis HRP tidak menyerahkan baju itu, mereka akan ditahan di lokap selama tujuh hari," katanya.

"Tapi kita tidak akan menyerah baju itu. Mereka telah menjadi (seperti) suci kepada kami," tambahnya.

Uthayakumar, yang juga penasihat undang-undang Hindraf, berkata sedangkan ribuan anggota Pemuda PAS berkumpul di Kota Sarang Semut di Kedah tanpa terganggu oleh polis.

Tegasnya, tidak seorang pun aktivis atau anggota NGO dan parti yang diarahkan supaya menyerahkan kopiah atau baju mereka.

Ulasan GB

Tangkap ramai-ramai, mudah sikit kerja PR di PRK-PRK Merlimau Dan Kerdau.

Kapal Perang Iran Melintas Terusan Suez, Israel Geram

Teheran - Dua kapal perang Iran akan melintasi Terusan Suez, di Mesir. Ini merupakan kali pertama Republik Islam itu mengirim kapal perangnya sejak revolusi 1979. Keadaan ini diramal akan menambahkan ketegangan antara Iran dan Israel.

“Dua kapal perang Iran akan melintasi terusan dan akan menuju pelabuhan Suriah,” demikian dilaporkan stesyen televisyen berbahasa Arab Al Alam yang dipetik Reuters.

Keizinan untuk melintasi Terusan Suez diberikan tentera Mesir yang memegang kendali pemerintahan sejak Presiden Husni Mubarak mengundurkan diri pada 11 Februari lalu.

Tentera Mesir menyatakan, Negara Paramullah itu sebelumnya sudah meminta kebenaran untuk menggunakan Terusan Suez.

Pihak tentera sebenarnya sulit untuk memberikan izin tersebut mengingatkan Mesir adalah sekutu terdekat Amerika Syarikat dan dikenal dekat dengan Israel.

Kehadiran armada perang Iran di Laur Mediterania, sepastinya mengundang kecaman dari Israel. Menteri Luar Negeri Avigdor Lieberman menganggap hal ini sebagai provokasi.

Pihak berkuasa Terusan Suez yang mengumumkan maklumat melintasnya armada perang Iran ini, enggan memberi komentar. Menurut pihak berkuasa setempat kapal perang baru akan melintasi Terusan Suez pada hari Isnin, esok.

PRK DUN Kerdau: Siapa lawan siapa?

Temerloh - Umum sudah pun mengetahui bahawa Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau sudah pun diumumkan oleh Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof akan dilangsungkan pada 6 Mac depan serentak dengan PRK DUN Merlimau.

Melihat kepada keputusan itu, pastinya Barisan Nasional (BN) Pahang mahupun Pas Pahang sudah merangkan gerak kerja atau jentera parti masing-masing meskipun dalam tempoh yang amat singkat untuk melakukan persediaan.

Apa pun, PRK ini harus dilaksanakan sebagai satu proses demokrasi di negara ini yang mana sesuatu Kerusi DUN ataupun Parlimen perlu diisi apabila berlaku kekosongan seperti mana yang termaktub dalam Perlembagaan Negara.

Menyentuh mengenai PRK ini pastinya umum tertanya-tanya siapakah calon-calon yang layak untuk diletakkan oleh BN dan Pas dan kredibiliti calon-calon ini pastinya akan menentukan kejayaan kedua-dua parti yang bertanding.

BN akan mengumumkan calon PRK DUN Kerdau mereka pada Selasa ini. Malah Pengerusi BN Pahang, Datuk Seri Diraja Adnan Yaakob sudah pun menyerahan empat nama kepada Pengerusi BN, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Difahamkan empat nama yang diserahkan itu adalah Pegawai Khas Agama kepada Menteri Besar, Syed Ibrahim Syed Ahmad yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian Kuala Krau, Bekas Adun Kerdau, Datuk Redzwan Harun, Setiausaha UMNO Bahagian Kuala Krau, Abdul Razak Ahmad serta Ketua Wanita UMNO Bahagian Kuala Krau, Norahan Abu Bakar.

Manakala bagi Pas pula, tiga nama yang difahamkan dipendekkan daripada tujuh nama pada peringkat awal adalah Pesuruhjaya Pas Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang juga Naib Presiden Pas, Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Nasaruddin Hassan Tantawi serta Ketua Penerangan Pas Pahang, Hassanuddin Salim yang juga bekas calon DUN Kerdau Pas pada pilihan raya umum 2008 yang tewas kepada Allahyarham Datuk Zaharuddin Abu Kassim dari BN.

Bagaimanapun, siapa yang bakal bertemu siapa hanya akan diketahui pada Selasa (BN) dan Khamis (Pas) ini apabila kedua-dua parti yang bertanding menentukan calon yang sesuai untuk menggalas cabaran dalam PRK kali ini.

Adalah sesuatu yang amat menarik mengenai PRK Kedau pada kali ini apabila Pas dikatakan cuba meletakkan calon popular yang boleh menggugat BN yang pastinya mahu mempertahankan Kerusi Kerdau yang mereka menangi sebanyak 13 kali pilihan raya termasuk pilihan raya kecil Sanggang (1999).

Dengan 8,999 pengundi berdaftar dengan 88.36 peratus adalah Melayu, pastinya mana-mana parti pun tidak berani mempertaruhkan calon yang bukan Melayu kerana risikonya cukup tinggi.

Malah umum juga mengetahui bahawa Kerdau merupakan tempat pertama penubuhan Pas di negeri ini dan di situ jugalah letaknya Markas Pas Negeri.

Seperti mana yang dikatakan Tuan Ibrahim sendiri, peluang di Kerdau untuk Pas adalah 50-50 kerana banyak isu-isu boleh dibangkitkan terutamanya mengenai pembangunan di Kerdau sendiri sepanjang di bawah pemerintahan BN.

Sama ada isu yang akan dibangkitkan itu relevan atau tidak hanya rakyat di Kerdau sahaja boleh menentukan sama ada pembangunan yang diharapkan itu berlaku atau tidak.

Manakala bagi BN pula, peluang untuk mereka menang dilihat agak cerah berdasarkan rekod pilihan raya sebelum ini.

Mereka pastinya mahukan calon yang popular dan boleh menang bagi menggalas ‘wasiat’ yang ditinggalkan oleh Zaharuddin sebelum ini.

Penting bagi BN untuk menjelaskan kepada rakyat Kerdau mengenai pembangunan di kawasan itu agar keyakinan yang tertanam sebelum ini akan terus hidup subur di terus segar.

Apa pun segala keputusan terletak di tangan para pengundi yang akan menentukan siapakah wakil rakyat mereka pada 6 Mac nanti yang pastinya memperlihatkan satu pertandingan yang sengit.

Bagi BN pula tugas mereka adalah untuk mempertahankan kerusi adalah lebih penting daripada meningkatkan jumlah majoriti yang diperoleh Zaharuddin sebelum ini.

Manakala bagi Pas pula, kemenangan pada kali ini merupakan satu kejayaan menawan kubu BN yang sudah bertahan 13 kali pilihan raya. -SH


Kerdau: PAS putus calon Selasa, naib presiden antara pilihan

KUALA LUMPUR, 20 Feb — PAS akan memuktamadkan calonnya yang bakal bertanding di kerusi Kerdau Selasa ini selepas tiga nama diperakui oleh Dewan Harian parti itu hari ini, kata Naib Presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini.

“PAS Pahang telah mengangkat tiga nama pada hari ini di mana Dewan Harian telah memperakui ketiga-tiga nama itu. Keputusan akhir akan dicapai pada mesyuarat jawatankuasa kerja pusat Selasa ini,” kata beliau ketika dihubungi hari ini.

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan mengumumkan calon di Kerdau, Khamis ini.

Bagaimanapun Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang enggan berkongsi nama calon-calon yang diperakui oleh Dewan Harian pada mesyuarat hari ini.

The Malaysian Insider difahamkan salah satu daripada tiga nama yang dipertimbangkan itu termasukla Tuan Ibrahim sendiri selaku Yang Dipertua PAS kawasan Kuala Krau.

Sumber memberitahu kemungkinan PAS akan menurunkan beliau di Kerdau kali ini atas popularitinya di kawasan tersebut dan di Pahang.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan itu, Tuan Ibrahim memberitahu, “biar jawatankuasa pusat yang putuskan perkara itu dan nama calon akan diumumkan 24 Februari ini.”

Difahamkan ketiga-tiga nama yang diperakui hari ini merupakan anak tempatan kawasan Kuala Krau.

Pada 8 Mac 2008, Tuan Ibrahim bertanding di kerusi DUN Jengka.

Mesyuarat Dewan Harian PAS hari ini juga memutuskan untuk melantik Pengarah Pilihan Rayan PAS pusat Datuk Halim Abdul Rahman sebagai pengarah jawatankuasa induk pilihan raya kerusi DUN Merlimau.

Sebelum ini PAS melantik Tuan Ibrahim sebagai pengarahnya.

“Ada pertukaran, saya akan mengetuai jawatankuasa induk pilihan raya kecil Kerdau, Datuk Abdul Halim akan menjadi pengarah pilihan raya kecil Merlimau,” katanya lagi.

Kerusi DUN Kerdau kosong berikutan kematian wakil rakyatnya Datuk Zaharuddin Abu Kassim pada 12 Februari lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan 6 Mac sebagai tarikh pengundian manakala penamaan calon pada Sabtu ini.

Dalam pada itu, laporan Bernama memetik Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengumumkan nama calon Barisan Nasional (BN), Selasa ini.

“Empat nama calon berkelayakan telah diserahkan kepada pucuk pimpinan parti untuk dipilih bertanding, siapa saja yang dipilih akan diterima dan jentera BN akan memastikan kemenangannya,” kata Adnan.

Kata beliau, kerajaan negeri pimpinan BN akan menunaikan segala janji pembangunan di kawasan Dewan Undangan Negeri Kerdau yang telah dibuat bekas wakil rakyat kawasan itu.

Beliau berkata, kerajaan negeri akan meneliti projek pembangunan yang dijanjikan sebelum ini mengikut keutamaan dan kepentingan rakyat.

“Kerajaan Barisan Nasional tidak berjanji kosong, setiap janji-janji itu kita akan tetap laksanakan untuk kepentingan rakyat,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan tertutup dengan jentera pilihan raya kecil BN untuk pilihan raya kecil DUN Kerdau hari ini.

Adnan berkata, semua isu setempat di kawasan berkenaan juga akan diselesaikan secepat mungkin.

“Setakat ini tiada isu besar di Kerdau melainkan isu-isu berkaitan hak milik tanah dan berkaitan tanah, isu untuk mempertingkat kemudahan jalan raya dan bekalan air,” katanya.

Beliau yang juga Pengarah Pilihan Raya BN pada pilihan raya kecil itu berkata, semua jentera pilihan raya BN kini bersiap sepenuhnya.

“Kita akan mengambil pendekatan bersemuka dan menemui pengundi bagi mengetahui masalah mereka dan setiap masalah mereka kita akan atasi,” katanya. -TMI


Menjelang Pilihanraya Kampus Esok, Seorang Calon Wanita Hilang

Seorang calon wanita pro-M UM dilapor hilang

Dua laporan polis dibuat ekoran kehilangan seorang calon pro-Mahasiwa (pro-M) Universiti Malaya (UM) yang bertanding kerusi umum dalam pilihan raya kampus yang akan berlangsung berlangsung esok.

Kehilangan calon wanita tersebut - Masturah Abu Bakar - dilaporkan oleh seorang rakannya, Nurhanis Wahidah Mohd Mansor, di balai polis Pantai, jam 12.20 tengah malam tadi.

Dalam laporannya itu, Nurhanis berkata pada jam 4.15 petang semalam, dia bersama Masturah, 22, berkempen di blok pangsapuri Pantai Permai, Pantai Dalam - yang menjadi tempat penginapan luar pelajar UM.

Katanya, ketika merada berada di antara blok D dan blok E pangsapuri tersebut, Masturah memberitahunya yang dia hendak pergi membeli tambahan kredit telefon dan memintanya menunggu di blok E.

Menurut laporan polis itu lagi, Nurhanis berkata, selepas lama menunggu, Masturah tidak muncul dan dia cuba menghubungi rakannya itu tetapi gagal.

Selepas enam jam mencari bersama penduduk di situ, dan masih gagal menemui Masturah, Nurhanis membuat laporan polis pada jam 12.20 tengah malam tadi.

Dalam laporan polis itu juga, Nurhanis memberitahu bahawa seorang lagi rakannya telah menghubungi keluarga Masturah selepas insiden itu berlaku.

"Semasa kawan saya keluar, (dia) berpakaian baju kurung batik warna hijau merah jambu, bertudung warna merah jambu, kulit berwarna sawo matang bercermin mata, tinggi lebih kurang 173 (cm), berkot labuh warna hitam berkasut sandal berwarna putih," laporan polis itu dipetik.

Laporan polis itu juga menyebut bahawa sebelum itu, Masturah telah menerima kiriman SMS daripada seseorang yang tidak dikenali yang memberi amaran yang berbunyi "woi celaka jg sikit perangai kau, siapla kau lepas ni. Kau ingat kau bagus sangat".

Sehubungan itu, Nurhanis membuat laporan polis kerana "takut" tentang keselamatan Masturah di kemudian hari.

Sementara itu, wakil calon Masturah - Rohayu Rosli - pula membuat satu lagi laporan polis di balai yang sama pada jam 11.40 pagi tadi selepas menerima panggilan telefon yang mengugutnya supaya jangan membuat laporan polis berhubung kehilangan Masturah.

Salinan dua laporan polis tersebut diedarkan pada wartawan dalam sidang akhbar oleh sekumpulan pelajar pro-M yang diketuai oleh pengerusi pro-M UM, Farid Jalpah di depan Dewan Tuanku Canselor UM petang ini.

Dalam sidang media, Farid mendesak pentadbiran UM agar bertanggungjawab di atas kehilangan Masturah kerana penetapan tarikh kempen yang ditentukan pada hujung minggu bermula 18 Februari hingga 20 Februari.

Ini kerana katanya, penetapan tarikh itu menyukarkan proses berkempen disebabkan hampir semua pelajar universiti tidak berada di kampus, malah sebelum ini desakan pro-M meminta agar masa kempen ini diubah juga tidak dilayan.

Dakwanya, hampir seluruh kolej kediaman mengadakan sekatan kepada calon pro-M untuk berkempen dan pelajar yang mengakui diri mereka ahli jawatankuasa kolej turut didakwa menyekat kemasukan orang luar termasuk tempoh berkempen selama 10 minit.

"Oleh hal demikian, calon-calon pro-Mahasiswa mengambil inisiatif untuk menjalankan sesi ziarah ke luar kampus.

"Rentetan penetapan syarat-syarat yang dilakukan oleh ahli jawatankuasa induk inilah memaksa para calon menjalankan sesi ziarah diluar yang secara jelas tidak menjamin keselamatan para calon," katanya.

Farid juga menuntut agar pihak universiti menunda pilihan raya kampus sehingga Masturah yang juga pelajar Akademi Pengajian Islam UM ditemui semula.

Ketika ditemui pemberita selepas sidang media itu, Farid berkata pihak universiti juga turut dimaklumkan berhubung kehilangan Masturah.

Sehingga selesai sidang akhbar tersebut kira-kira jam 5.15 petang tadi, Farid memberitahu pemberita bahawa pihaknya masih belum menerima apa-apa perkembangan berhubung kehilangan Masturah.

UM adalah antara lima universiti utama yang akan mengadakan pilihan raya kampusnya esok. -mk

Merlimau & Kerdau Serentak Kerana UMNO Tertekan Asakan PR

PRK Kerdau, Merlimau serentak elak asakan Pakatan

Keputusan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mengadakan pilihan raya kecil (PRK) Merlimau dan Kerdau secara serentak merupakan isyarat jelas pilihan raya negeri Sarawak akan diadakan dalam masa terdekat, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Beliau berkata, PAS dan Pakatan Rakyat harus berwaspada dengan isyarat itu kerana kemungkinan Dewan Undangan Negeri (Dun) Sarawak akan dibubarkan sejurus selepas kedua-dua PRK ini.

"Ini satu isyarat yang harus diberi perhatian oleh PAS dan Pakatan Rakyat untuk persiapan menghadapi pilihan raya umum Sarawak.

"Kemungkinan SPR menyegerakan (pilihan raya kecil) Kerdau ini kerana mereka nak tumpu Sarawak. Kemungkinan selepas sahaja pilihan raya kecil di kedua-dua tempat ini, Dun Sarawak akan dibubarkan maka pilihan raya kecil itu disegerakan," kata beliau ketika ditemui di Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa-jaminan PAS di Shah Alam semalam.

Mahfuz yang juga ahli Parlimen Pokok Sena turut mendakwa Umno BN mahu PRK Merlimau dan Kerdau diadakan serentak kerana enggan berhadapan dengan asakan Pakatan Rakyat seperti siri PRK sebelum ini.

Umno BN dalam setiap PRK, katanya terpaksa menghabiskan wang yang banyak untuk menawan hati pengundi bagi bersaing dengan Pakatan yang menurunkan kekuatan jentera dari seluruh negara.

Contoh yang paling hampir ujarnya pada PRK di Tenang yang menyaksikan Umno BN terpaksa berusaha keras menarik hati pengundi meskipun kawasan itu merupakan kubu kuat Umno.

"Seperti di Tenang, walaupun Tenang itu kawasan kuat Umno tapi mereka tidak lagi mudah menang seperti pilihan raya kecil sebelum ini.

"Mereka terpaksa berhadapan dengan asakan Pakatan Rakyat, terpaksa berbelanja banyak untuk melaksanakan tawaran yang dijanjikan kepada rakyat kerana kita mengumpulkan seluruh tenaga kita di Tenang.

"Mereka mengharapkan dengan buat pilihan raya kecil serentak, tenaga kita tidak tertumpu kepada satu-satu tempat sahaja, terpaksa dipisah dua. Jadi pilihan raya itu tidak serancak yang berlaku sebelum ini," katanya.

Namun demikian, Mahfuz mahu jentera Pakatan Rakyat melihat keputusan itu secara positif dan menjadikannya sebagai latihan praktikal terakhir untuk menghadapi pilihan raya umum.

"Kepada petugas parti saya harap mereka melihat secara positif kerana memang pun dalam pilihan raya umum jentera di peringkat jentera kawasan dan negeri masing-masing yang berkerja. Kita boleh berkerja dan boleh menang di beberapa negeri.

"Kita harap kita hadapi pilihan raya kecil ini seperti kita hadapi pilihan raya umum. Tiada siapa yang membantu kita tapi jentera tempatan itu akan lebih agresif," katanya.

Selain itu katanya, Pakatan Rakyat boleh menggunakan waktu ini untuk mengenal pasti kelemahan sebelum ini dan memperbaikinya.

"Kita harap ini akan menjadi lapangan sasar menembak terakhir untuk membuat latihan praktikal hadapi pilihan raya umum untuk kita lihat di mana kelemahan kita sebelum ini yang perlu dibaiki.

"Jabatan pilihan raya pusat dan negeri perlu kenal pasti kenapa setiap negeri yang ditugaskan di setiap peti undi tak dapat nak meningkatakan lonjakan undi," katanya.

PAS, katanya akan membuat pengagihan jentera dengan sebaik mungkin untuk bertugas di kedua-dua kawasan.

"Kita akan buat pengagihan selepas ini supaya jentera dapat dimanfaatkan sebaiknya," katanya. -harakahdaily

Selangor Kesal Hishammuddin Politikkan Isu Keselamatan Rakyat

Isu keselamatan rakyat Selangor

SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor hari ini mengecam sikap Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang mempolitikkan isu keselamatan rakyat negeri itu.

Setiausaha Politik kepada Menteri Besar, Faekah Husin berkata, pihaknya kesal atas dakwaan Hishammuddin bahawa kerajaan negeri tidak pernah menolong membanteras jenayah.

“Tetapi pada masa yang sama menolak pula tawaran kami untuk menyediakan pasukan polis bantuan yang dicadangkan sejak Julai 2010,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Ujar Faekah, “inilah akibatnya apabila pemimpin-pemimpin mengutamakan kepentingan politik melebihi kepentingan rakyat.

“Amat menyedihkan apabila tawaran kami yang dibuat berkali-kali ditolak dengan alasan yang lemah dan jelas menunjukkan bahawa keputusan itu dibuat demi menjaga air muka pemimpin Barisan Nasional,” katanya.

Kadar jenayah menurun, bukan alasan

Beliau berkata, kenyataan Hishammuddin bahawa kadar jenayah di Selangor kian menurun tidak boleh menjadi alasan untuk menolak tawaran Selangor menyediakan pasukan polis bantuan.

“Walaupun kadar menurun, namun bilangan jenayah masih lagi tinggi dan dalam jumlah yang bahaya,” tambahnya.

Menurutnya, nisbah anggota polis dan rakyat yang disyorkan oleh Interpol adalah 1 anggota polis untuk 250 penduduk.

Mengikut statistik 2011, Selangor mempunyai 11,700 anggota, yang mana hanya 30% yang bertugas pada satu syif. Ini bermakna dalam satu syif nisbahnya menjadi 1:1,424.

Jelas katanya, pasukan polis tidak boleh menampung keperluan rakyat. Kerajaan Selangor amat prihatin dengan suara rakyat yang semakin kuat mendesak pihak berkuasa mengambil pendekatan yang lebih teguh untuk menangani gelombang jenayah yang semakin mengancam rakyat.

Ujar beliau, “walaupun Menteri Dalam Negeri mempunyai pendirian yang lain, kami tiada ragu-ragu bahawa kadar jenayah belum berada ditahap yang cukup rendah dan jaminan keselamatan untuk rakyat perlu dipertingkatkan.

“Rakyat Selangor jelas masih tidak puas dengan tahap keselamatan dan semakin bergantung kepada syarikat-syarikat swasta untuk menjaga keselamatan mereka,” katanya.

Faekah berkata, wakil rakyat yang ikhlas dan bertanggungjawab seharusnya elak dari sombong dengan ‘pencapaian’ setakat ini tetapi tetap gandakan usaha dan bekerjasama dengan semua pihak demi menyampaikan perkhidmatan terbaik untuk rakyat.

“Tiada alasan munasabah Kementerian Dalam Negeri menolak usahasama ini yang akan meningkatkan keselamatan semua rakyat di Selangor,” katanya.

Bagi kerajaan Selangor katanya, tiada sebarang unsur politik dalam cadangan kami untuk bekerjasama dengan polis dan Persekutuan untuk bersama mempertahankan keselamatan rakyat.

“Kami tidak mencari pengiktirafan atau berhasrat mengambil alih peranan pihak polis. Kami hanya inginkan kerajaan Persekutuan mengambil sikap yang lebih terbuka dan berpaksikan kepentingan rakyat, bukan kiraan politik,” katanya lagi. -FMT

17 Cedera Serangan Di Narathiwat

Bangkok: Penyerang tidak dikenali mengumpan polis dan orang ramai dengan melepaskan tembakan menggunakan senjata api sebelum melancarkan serangan kedua menggunakan bom seberat 20 kilogram yang menyebabkan 17 orang cedera parah termasuk anggota polis dan empat kanak-kanak di pusat bandar Narathiwat malam tadi.

Gambar: ANGGOTA skuad bom Thailand memeriksa kawasan kejadian serangan bom kereta yang dilakukan suspek militan selatan Thailand di wilayah Narathiwat, semalam. - Foto AFP

Gabenor Narathiwat, Tanon Vechakornthanon, berkata penyerang yang menaiki motosikal melepaskan tembakan ke arah sebuah pusat karaoke pada jam 7.30 malam dan kemudian meletupkan bom berkenaan dari jarak 100 meter apabila polis datang untuk menyiasat kes serangan pertama sambil dikerumuni orang ramai.

"Dua pekerja wanita cedera dalam serangan pertama, manakala 15 lagi cedera dalam serangan kedua," katanya tanpa memberi maklumat terperinci tentang mereka yang cedera.

Beliau berkata, bom buatan sendiri itu disembunyikan di dalam sebuah kereta yang diletakkan berhampiran tempat kejadian sebelum diletupkan dari jarak jauh menggunakan telefon bimbit.

Katanya, letupan itu turut memusnahkan empat rumah dan 12 kenderaan.

"Penyerang berniat mencetuskan keadaan huru-hara di bandar ini melalui serangan terancang dengan melepaskan tembakan pertama untuk menarik perhatian polis dan orang ramai, sebelum melancarkan serangan kedua," katanya.

Lebih 4,000 orang terbunuh sejak mereka yang disyaki menganggotai kumpulan pemisah melancarkan kempen bersenjata untuk mendapatkan kemerdekaan bagi tiga wilayah di selatan negara ini- Narathiwat, Pattani dan Yala tujuh tahun lalu. - BERNAMA

Wanita Mogok Makan & Jahit Mulut Di Jakarta Tolak Pembangunan Apartmen

Jakarta - Seramai empat perempuan tua warga RT 16/09, Rawasari Selatan, Cempaka Putih, Jakarta Pusat, melakukan aksi mogok makan dan jahit mulut menolak pembangunan apartmen D'Green Pramuka.

Dari empat orang tersebut, dua di antaranya mogok makan sejak Sabtu 12 Februari yakni Kardinah (54) dan Mak Buyung (56). Sedangkan dua warga lainnya nekad menjahit mulut adalah Lusi (53) dan Eet (45).

"Aksi mogok makan dan jahit mulut ini sebagai wujud penolakan atas pembangunan apartmen D'Green Pramuka. Kita melakukan aksi nekad karena yang kita hadapi orang gila," kata seorang warga, Feri (50), di lokasi kejadian, Minggu (13/2/2011).

Menurutnya, aksi yang dilakukan empat orang nenek tersebut dilakukan secara sukarela tanpa ada paksaan. Mereka merasa dibohongi pemerintah DKI Jakarta dan ingin pembangunan apartmen tersebut dibatalkan.

"Pada 10 Februari 2008 warga diusir pihak polis yang jumlahnya mencapai 1,500 orang. Mereka menyatakan lokasi tersebut akan dijadikan ruang terbuka hijau, tetapi tak lama kemudian malah membangunkan pintu masuk apartmen," tandasnya.

Penduduk yang menjahit mulutnya merasa telah dibohongi pihak pengurusan prokek Apartmen Green Pramuka (GP) dan Pemerintah DKI Jakarta.

Warga yang jahit mulut dan mogok makan hanya dapat berkomunikasi dengan cara menulis di buku.

“Ini belum seberapa. Saya lebih sakit waktu diusir,” tulis Lusi kepada Media Indonesia.

Hal tersebut nekad dilakukan para ibu-ibu ini guna menuntut hak mereka dan gantirugi para warga, yang diusir dan sebagai bentuk protes atas pembangunan apartemen Green Pramuka.

Haji Hadi Dan Mat Sabu Di Merlimau Malam Ini

Jasin : Tuan Guru Presiden PAS, Dato' Seri Hj Abdul Hadi Awang akan berceramah bersama Tuan Haji Mohamad Sabu di Taman Merlimau Utara esok 20 Feb pada jam 9.00 malam.

Kunjungan Tuan Guru Presiden esok dilihat sebagai sesuatu yang menarik kerana Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak baru sahaja datang ke Melaka juga di Merlimau Utara malam ini.

Datuk Seri Tuan Guru Presiden PAS ini juga sekali hadir ke Melaka pada 24 Feb ini bagi mengumumkan secara rasmi siapa calon PAS yang akan mewakili Pakatan Rakyat pada pilihanraya kecil N27 Dun Merlimau.

Seluruh rakyat negeri Melaka dijemput hadir untuk mendengar amanat beliau lebih-lebih lagi mutakhir ini terlampau banyak isu yang sudah tentu menarik untuk dikupas oleh Presiden PAS yang amat disegani di dalam dan luar negara ini. -pasprkmerlimau

Dicekup Semasa Menikmati Urut Badan

Seorang lelaki berusia awal 30-an separuh bogel yang khayal menikmati urutan badan gadis urut tidak panjang apabila dia dan gadis tersebut dicekup dalam operasi banteras maksiat, malam kelmarin.

Lelaki yang difahamkan antara puluhan pelanggan setia yang kemaruk mendapatkan khidmat urutan gadis-gadis gebu di premis pusat refleksologi di SS4 di sini itu ditahan bersama lima gadis urut berusia dalam lingkungan 20-an dan 30-an.

Pengarah Penguat kuasa Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Fauzi Maarop berkata tujuan operasi bersama Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) itu diadakan bertujuan gejala maksiat di bandar raya ini.

Menurutnya, operasi bertumpu di pusat urut dan spa di hotel dan premis urut sekitar SS24 dan SS2.

”Kita hendak pastikan pemilik premis ini tidak melanggar syarat lesen termasuk mengaji perempuan beragama Islam untuk menjadi tukang urut,” katanya ketika ditemui, semalam.

Operasi selama tiga jam itu turut memeriksa lesen dan juga kesalahan yang lain yang sering dilakukan oleh pemilik premis.

”Masalah sosial dalam masyarakat beragama Islam perlu diberi tumpuan dan termasuk aduan dan keprihatinan orang ramai dalam melaporkan perkara ini kepada kami,” katanya.

Fauzi berkata, kesemua yang ditahan beragama Islam dan disiasat di bawah seksyen 29 (1) Enakmen jenayah syariah Selangor 9/95 kerana berdua-duaan tanpa ikatan sah.

Jika sabit kesalahan boleh didenda RM3,000, penjara dua tahun atau kedua-keduanya sekali. -SH

Lagi Rumah Terbakar: Suami Warga Emas Rentung

Kuala Pilah: “Saya terkejut apabila suami tiba-tiba mengambil tongkat lalu berjalan masuk ke rumah yang marak terbakar,” kata isteri kepada warga emas yang ditemui rentung dalam kebakaran di Kampung Cheriau, Senaling, dekat sini, petang kelmarin.

Selamah Radin, 70, berkata dia tidak sempat menghalang suaminya, Mohd Diah Alum, 80, daripada masuk semula ke rumah selepas dibawa keluar sebelum itu.

“Sejurus masuk ke rumah yang terbakar, suami hilang begitu saja dan saya serta seorang anak gagal menyelamatkannya kerana ketika itu api marak.

“Mayat suami kemudian ditemui rentung di ruang tamu oleh pasukan bomba selepas selesai kerja memadam kebakaran,” katanya ketika ditemui selepas menerima kunjungan Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, Datuk Hasan Malek di rumahnya, di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.30 petang, rumah papan didiami warga emas itu bersama seorang anak dan cucu musnah sama sekali.

Menceritakan kejadian terbabit, Selamah berkata, ketika itu dia berada dalam bilik air memandikan cucu lelakinya berusia lima tahun sebelum terdengar anak perempuannya menjerit mengatakan rumah mereka terbakar.

Katanya, dia kemudian berlari mendapatkan suaminya di dapur dan membawanya keluar untuk menyelamatkan diri.

“Saya dan anak tidak dapat menyelamatkan barang berharga kerana api marak dengan cepat dan kini tinggal sehelai sepinggang selain kehilangan suami tercinta.

“Buat masa sekarang, saya dan anak menumpang sementara di rumah jiran dan terharu apabila mereka memberi sumbangan wang dan barang keperluan seperti beras, susu, gula, serta pakaian,” katanya.

Jiran mangsa, Khairee Nizam, 20, berkata dia memancing di kolam 500 meter dari tempat kejadian sebelum melihat asap dan mendengar suara orang menjerit meminta tolong.

“Saya bergegas ke rumah itu untuk memberi bantuan dan menghubungi bomba untuk memadam kebakaran,” katanya.

Sementara itu, Hasan yang juga Ahli Parlimen Kuala Pilah berkata, pihaknya mengadakan rundingan bersama pejabat daerah untuk menyegerakan bantuan dan membina semula rumah mangsa di bawah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di tapak rumah yang musnah itu.

Menurutnya, kebakaran itu mungkin disebabkan sistem pendawaian yang usang.

“Saya meminta penduduk memeriksa semula sistem pendawaian di rumah masing-masing bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku,” katanya. -hm


Datuk terperangkap dalam api

KUALA PILAH – Tindakan seorang datuk masuk semula ke dalam rumah ketika rumahnya itu sedang terbakar mengundang padah apabila dia terperangkap dalam api marak, petang kelmarin.

Kejadian berlaku kira-kira 4.30 petang di Kampung Cheriau, Senaling, di sini mengakibatkan mangsa, Mohd Diah Alum, 80, rentung.

Isteri mangsa, Selamah Radin, 70, berkata, semasa kejadian, dia sedang memandikan cucunya dan terkejut mendengar pekikan anak perempuannya dari ruang tamu.

“Saya dengar anak saya menjerit ‘api...!’. Lepas tu, saya cepat-cepat bawa cucu keluar dan melihat bahagian rumah tengah sudah terbakar teruk.

“Saya terus tarik suami yang sedang berehat di dapur keluar dari rumah. Masa itu, cucu dan anak perempuan saya sudah berada di luar kawasan rumah dan pergi meminta bantuan,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, di sini semalam.

Bagaimanapun, Selamah berkata, dia terkejut apabila secara tiba-tiba suaminya bergegas masuk semula ke dalam rumah yang sedang terbakar tanpa diketahui sebabnya.

“Saya tak tahu kenapa dia masuk semula ke dalam rumah,” katanya.

Sementara itu, saksi kejadian, Khairil Nizam Mohd Ali, 20, berkata, sewaktu kejadian, dia sedang memancing di kawasan berdekatan sebelum terlihat kepulan asap serta jeritan minta tolong.

“Saya terus ke situ dan melihat rumah terbakar teruk. Lalu saya terus menghubungi bomba,” katanya.

Dia yang juga seorang daripada saudara terdekat keluarga mangsa bagaimanapun gagal menyelamatkan Mohd Diah kerana api begitu marak.

Dalam pada itu, jurucakap bomba berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian pada 4.34 petang.

“Lapan anggota membabitkan dua jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Pilah bergegas ke tempat kejadian sejurus selepas itu.

“Api dapat dikawal beberapa minit selepas itu sebelum padam sepenuhnya pada 7.49 malam,” katanya.

Menurutnya, jumlah kerugian dan punca kebakaran masih dalam siasatan. -SH


PKR Merlimau: Program Doktor Ziarah Rumah Ke Rumah Bantu Rawat Pesakit

Kempen rumah ke rumah amat penting di Merlimau

DISEBABKAN padang permainan pilihan raya tidak adil, hanya ada satu cara bagi memenangkan calon Pakatan Rakyat (PAS) pada pilihan raya kecil Dun Merlimau, Melaka yang bakal diadakan pada 6 Mac depan, dakwa Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution.

Gambar: Semalam, UPU Merlimau Utara menjalankan kempen "Doktor Turun Padang". Beberapa orang doktor menziarahi pesakit dari rumah-ke rumah menghulur bantuan perubatan dan diognasis pesakit. -GB

Bercakap dalam ceramah umum sulung Pakatan Rakyat pada malam 12 Februari lalu di Maahad Tahfiz Solihin di Permatang Pasir dekat pekan Merlimau menjelang penamaan calon (26 Februari), Saifuddin mengambil contoh kejayaan beliau dalam pilihan raya kecil Lunas pada 2000 melalui pendekatan tersebut yang dijalankan secara terancang dan dilaksanakan sepenuh hati.

“Pada pilihan raya umum sebelumnya (1999), kita kalah dengan majoriti lebih 6,000 tetapi pada pilihan raya kecil itu (tahun 2000) saya pula menang dengan majoriti lebih 200 undi. Ini bermakna kita boleh memadamkan sokongan 6,000 pengundi kepada BN; bagaimana kita lakukannya? Saya percaya jentera kita yang bergerak secara efisyen dari rumah ke rumah berjaya mendapatkan sokongan bagi kejayaan itu.

“Jadi saya percaya inilah cara untuk kita menang di Merlimau. Pasti kita tidak terlepas daripada mengunjungi walau sebuah rumah pengundi pun,” katanya dalam ceramah yang turut membabitkan Ketua Angkatan Muda PKR, Shamsul Iskandar Mat Akin; Ketua Pemuda DAP, Anthony Loke; dan Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelatan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Saifuddin antara lain menyenaraikan ketidak-adilan proses pilihan raya seperti penetapan hari mengundi (hari mingguan bagi kawasan yang berpotensi dimenangi BN tetapi hari bekerja bagi kawasan di mana pembangkang kuat), pelambakan projek segera, penyalah-gunaan jentera kerajaan (di Merlimau, Politeknik Merlimau sudah jadi macam markas BN), penguasaan terhadap media massa, dan pemberian hadiah dan wang, menyebabkan pengundi menjadi gelap mata.

“Itulah sebabnya kita perlu berjumpa setiap pengundi, menyakinkan dia untuk mengundi kita,” katanya. Menurut beliau tidak kiralah mereka ahli atau penyokong Umno-BN, biarlah mereka begitu tetapi apa yang amat mustahak mereka mengundi (memangkah) calon PAS (Pakatan).

Benar, penulis yang mengikuti majlis ceramah berkenaan yang dihadiri lebih 3,000 orang itu mengakui poin (point) yang dikemukakan oleh Saifuddin. Memang hadirin ramai pada majlis itu (dan juga pada kebanyakan majlis ceramah Pakatan Rakyat) tetapi hal itu tidak boleh diterjemahkan sebagai sokongan padu pengundi kepada calon Pakatan Rakyat. Ini kerana kebanyakan mereka yang hadir itu penulis kesan bukanlah orang tempatan tetapi orang luar yang sanggup datang dari jauh.

Orang luarlah yang memeriahkan setiap ceramah umum Pakatan Rakyat. Peminat sanggup datang dari jauh bagi mendengar ucapan pemimpin dihormati dan diminati mereka seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Anwar Ibrahim tetapi apakah majlis ceramah ini boleh mendatangkan impak yang kuat kepada pengundi?

Berdasarkan pengalaman penulis singgah di masjid sebelum ke majlis ceramah, didapati penduduk tempatan tidak ghairah malah ada yang mencemuh majlis-majlis ini yang kononnya menimbulkan pelbagai masalah di tempat mereka seperti kesesakan dan bunyi bising. Ini bermaksud kebanyakan orang tempatan tidak tergerak hati mereka, jadi benarlah kata Saifuddin pengundi mesti ditemui seorang demi seorang; jangan seorang pun ‘dibiarkan terlepas’!

Merujuk kepada pengundi Dun Merlimau, Saifuddin berkata, petugas dari rumah ke rumah mesti memasuki kubu kuat Umno-BN seperti di Permatang Serai. Umno memang kuat di kawasan ini, tetapi kalau PAS (Pakatan) bermatlamat menang, mahu tidak mahu penduduk zon ini perlu disantuni. Satu majlis ceramah besar membabitkan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu diadakan di Permatang Serai pada 15 Februari dan selepas itu petugas PAS (Pakatan) perlu mendekati seterusnya menyantuni penduduknya.

Dun Merlimau yang mempunyai lebih sedikit daripada 10,500 pengundi, kira-kira 65 peratus daripadanya Melayu; 21 peratus Cina; 14 peratus India dan bakinya bangsa-bangsa lain, tidaklah luas sangat dengan kebanyakan penduduknya tidak terlalu aktif pergerakan mereka (seperti pekedai, petani, pekerja estet dan kakitangan kerajaan dan swasta) membolehkan petugas menemui mereka dengan selesa bagi menerangkan kepentingan mengundi calon Pakatan.

Pengundi boleh diterangkan bahawa memenangkan calon PAS (Pakatan) sebenarnya tidak membawa perubahan status quo kerajaan Negeri Melaka, hakikatnya mereka akan mendapat lebih banyak lambakan projek jika kawasan ditawan pembangkang. Ini kerana bagi memenangi kawasan itu pada pilihan raya berikutnya, pihak berkenaan akan bekerja lebih keras, sekali gus membawa faedah kepada penduduk.

Lagi pun terlalu sangat kurang risikonya untuk membuat ujian dengan memberi hadiah anak sulung kepada PAS kerana tempoh khidmat wakil rakyat Dun Merlimau ini terlalu singkat, kurang dua tahun sebelum pilihan raya umum ke-13. Malahan tempohnya hanya beberapa bulan saja jika pilihan raya umum mahu diadakan serentak dengan pilihan raya negeri Sarawak yang perlu diadakan pertengahan tahun ini. Jadi, kepada pengundi Dun Merlimau, inilah masa terbaik membuat UJIAN! -LanH

Kuarters PGA Musnah Dijilat Api, Pasangan Suami Isteri Melecur

Kota Bharu – Empat daripada enam blok kuarters Pasukan Gerakan Am (PGA), Batalion 8 di Pengkalan Chepa dekat sini hangus dijilat api dalam kebakaran awal pagi semalam menyebabkan 16 keluarga tinggal sehelai sepinggang.

Gambar: FATIN Hamdan, 5, (kanan) bersama rakannya, Nurulerdina Zaharoi, 4, mencari barangan yang masih selamat selepas rumah mereka di kuarters Pasukan Gerakan Am (PGA) Pengkalan Chepa terbakar pagi tadi. - Foto Fathil Asri

Dalam kejadian pukul 6 pagi itu, seramai 89 mangsa dikatakan sedang nyenyak tidur dan kebakaran menyebabkan 24 buah rumah papan ranap.

Walaupun tiada kemalangan jiwa, dua mangsa yang merupakan sepasang suami isteri melecur di tangan, belakang badan dan muka.

Kebakaran tersebut yang disifatkan terbesar melibatkan kuarters PGA itu diburukkan lagi dengan masalah bekalan air apabila paip bomba di situ tidak mempunyai air.

Ia diakui sendiri oleh Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Kelantan, Annurrul Hakim Mohny.

Katanya, 41 anggota dengan enam jentera bertungkus-lumus mengawal kebakaran daripada merebak menggunakan air dari sumber terbuka termasuk sebuah tangki air yang dibawa daripada Pangkalan Kubor.

Najib Ketar Jika Ledakan Mesir Tercetus Di Malaysia

Mahunya Najib tak takut: Tidak mustahil ledakan Mesir tercetus di Malaysia

UMNO perlu melihat kejatuhan Hosni Mubarak di Mesir dari dua sudut. Pertama, kerana terlalu lama dan kedua, kerana terlalu angkuh. Hari ini, apabila Hosni Mubarak meninggalkan Mesir selepas 18 hari diasak penunjuk perasaan, apakah yang ditinggalkan Mubarak di Mesir? Yang pasti, ada 300 nyawa terkorban selama tunjuk perasaan ini berlaku dan ribuan yang lain cedera.

Seperti yang dilaporkan, tentera yang mengambil alih kuasa sekarang ini, kelihatan merestui tunjuk perasaan ini dan akhirnya, pengumuman rasmi dibuat, mengesahkan Mubarak yang pada peringkat awalnya tidak mahu mengalah, akhirnya terpaksa melepaskan jawatannya.

Kalau boleh, Mubarak mahu menunggu sampai September, kononnya penggal pemerintahannya berakhir, tetapi rakyat tidak tertanggung lagi dengan perangai dan sikap angkuh Mubarak. Apa yang pasti, rakyat Algeria juga seperti mendapat suntikan semangat dari apa yang dicapai oleh rakyat Mesir.

Apakah Presiden Algeria, Abdelaziz Bouteflika sudah bersedia untuk berundur? Atau, mahu terus berdegil hingga kejadian lebih buruk berlaku? Begitu juga dengan Yaman, khabarnya keadaan sudah mula bergegar dengan ura-ura tunjuk perasaan.

Panglima Angkatan Tentera Mesir, Fil Marsyal Mohammed Hussein Tantawi berkata, beliau akan menghormati semua perjanjian yang dimeterai Mesir, satu berita yang cukup melegakan negara Yahudi dan Amerika Syarikat.

Antara perjanjian itu ialah perjanjian damai dengan Israel 1979. Selain kebongkakkan Hosni Mubarak, hakikat sebenarnya apa yang berlaku di Mesir ini ialah disebabkan terlalu khayal dengan mabuk kuasa. Keresahan dan kesusahan rakyat tidak dapat dihidu sejak awal. Hingga, apabila Dataran Tahrir dipenuhi dengan penunjuk perasaan dan semua jalan raya sudah tidak boleh dilalui disebabkan dipenuhi dengan penujuk perasaan, mulalah ekonomi Mesir lumpuh.

Hanya beberapa bulan lagi pilihan raya akan diadakan. Tidak pula diketahui apakah boleh dipercepatkan pilihan raya tetapi, belum ada jaminan suasana aman selepas peralihan kuasa berlaku. Satu perkara yang perlu dijadikan ingatan pihak yang sedang berkuasa sekarang ialah penggunaan laman sosial faebook dan internet menjadi komponen penting dalam revolusi rakyat Mesir.

Jika ada ura-ura Kementerian Dalam Negeri (KDN) mahu menyekat Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) seperti yang dinyatakan Ketua Setiausaha (KSU) KDN, Mahmud Adam baru-baru ini, ia sebenarnya sudah terlewat.

Rakyat sudah ke hadapan di dalam penggunaan media baru ini dan sekatan demi sekatan yang dibuat sebenarnya satu usaha memenjarakan kecerdikan berfikir rakyat. Ada penulis yang mempertahankan Malaysia kononnya, apa yang berlaku di Mesir tidak akan berlaku di Malaysia kerana rakyat Malaysia cukup makan dan tidak seperti di Mesir.

Kerisauan rakyat Malaysia yang sentiasa dikelilingi pendatang asing hingga keselamatan keluarga mereka terancam, tidak diambil kira sebagai keresahan dan kesusahan rakyat. Ternyata, kerajaan telah gagal menyelesaikan masalah pendatang asing ini walaupun pelbagai formula diketengahkan termasuk usaha menubuhkan makmal pendatang asing.

Ternyata, ia hanya cakap-cakap yang mahu menghalalkan sejumlah peruntukan besar diluluskan kerajaan untuk menubuhkan makmal tersebut. Namun, tidak seorang pun pendatang asing yang dapat dikurangkan dari bumi Malaysia, melainkan bertambah dari hari ke hari.

Jika desakan dibuat, Menteri Dalam Negeri akan muncul dengan amaran terbaru termasuklah akan mencari hingga ke lubang cacing tetapi, yang pasti pendatang asing makin bertambah. Bukan kecil jumlah rakyat Malaysia yang terperangkap dengan isu keldai dadah tetapi setakat hari ini, pihak berkuasa masih tetap memberi nasihat kepada mereka supaya berhati-hati dengan perangkap tersebut.

Apakah keresahan rakyat ini, selain kenaikan cukai, kenaikan harga barang-barang keperluan dan kesukaran mendapatkan pekerjaan bukan keresahan dan kesusahan yang membolehkan rakyat Malaysia bangkit seperti bangkitnya rakyat Mesir di Dataran Merdeka (Tahrir) mereka?

Bukankah kerana lamanya itulah yang menyebabkan rakyat menolaknya. Berbeza, kata mereka yang menjadi pengampu UMNO, dengan BN. Yang lama adalah parti tetapi individu yang memimpin parti belum pernah mencapai usia 30 tahun pemerintahannya, kecuali sekali Tun Dr. Mahathir Mohamad mencipta rekod 22 tahun.

Kemenangan besar Tun Abdullah Ahmad Badawi, kata penulis-penulis yang pro UMNO dalam tahun 2004, kerana Abdullah baru dan jika diadakan Pilihan Raya Umum ke 13 kelak, Perdana Menteri, Najib Tun Razak akan mengulangi kejayaan BN seperti yang pernah berlaku dalam PRU 11, 2004 yang lalu.

Bukan senang mahu menyedarkan mereka yang sudah terlalu lama di tampuk kuasa. Malahan, jika mereka dikatakan lama, mereka akan berkata, parti mereka yang lama, tetapi pemimpin-pemimpinnya sering bertukar ganti.

Mereka lupa, 2008 apabila Abdullah nyaris-nyaris tumbang bersama-sama BN bukan kerana dia sudah lama tetapi kerana parti yang diwakilinya sudah terlalu lama berkuasa di Malaysia. Begitulah juga apa yang berlaku kepada Gerakan, MCA dan MIC kerana terlalu lama, parti mereka (calon-calon) ditolak.

Hari ini, walaupun MCA berhempas-pulas mahu memberitahu rakyat dan pengundi bahawa mereka mempunyai pemimpin yang baru, dari Ong Tee Kiat kepada Chua Soi Lek, namun, rata-rata pengundi menolak mereka.

Pengundi-pengundi sudah jemu dengan parti yang terlalu lama berkuasa. -Sanggahtoksago

Noh Omar Terdesak Untuk Buktikan Konon Dirinya Masih Relevan Di Selangor

MBI sedia diaudit – Faekah

SHAH ALAM: Banyak tuduhan yang cuba dilemparkan oleh Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar (gambar) berkenaan pentadbiran Negeri Selangor walaupun kepimpinan Umno-Barisan Nasional (BN) ditolak oleh rakyat.

“Ini jelas menunjukkan bahawa beliau terdesak untuk membuktikan dirinya masih relevan di Selangor,” kata Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin dalam satu kenyataan media hari ini.

Terkini katanya, beliau (Noh) membangkitkan isu perbelanjaan penginapan yang dibayar oleh Menteri Besar Diperbadankan (MBI).

“Agak hairan perkara tersebut ditimbulkan sedangkan adalah menjadi amalan sesebuah Kerajaan Negeri menerima tetamu dari dalam mahupun luar negeri,” terang beliau.

Faekah berkata, jelas beliau merujuk kepada tetamu kerajaan dari Sabah dan Sarawak yang telah mengadakan kunjungan rasmi ke Selangor dan mengadakan perjumpaan dengan Menteri Besar.

“Senario ini bukanlah sesuatu yang janggal yang tidak diamalkan oleh mana-mana kerajaan negeri BN mahupun di peringkat pusat,” katanya.

Katanya, memandangkan Noh telah membangkitkan perkara ini kita menggesa beliau mengemukakan bukti bahawa telah wujud penyalahgunaan wang kerajaan dan rakyat.

“Sedikitpun kita tidak berasa gusar kerana Kerajaan Selangor khusus MBI bersikap terbuka dalam hal ini dan sedia disemak oleh Bahagian Audit Dalaman hatta disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Kerajaan Selangor yang mendokong prinsip ketelusan dan kebertanggungjawab, tidak akan menyembunyikan sebarang maklumat dan fakta. Rakyat boleh menyemak setiap perbelanjaan yang dibuat Kerajaan Negeri,” tambahnya. -FMT

Kilang Proses Minyak Sawit Terbakar - 5 Cedera

Nilai - Lima pekerja kilang memproses minyak kelapa sawit, EcoOils Processors Sdn Bhd di kawasan perindustrian Nilai Utama di sini, cedera apabila bahagian pengasingan minyak kilang itu terbakar hari ini.

Pengarah Bomba dan Penyelamat Negeri Sembilan Saadon Mokhtar berkata, siasatan awal mendapati kebakaran itu berpunca daripada kebocoran paip saluran cecair bahan pembakar yang digunakan untuk memproses minyak berkenaan menyebabkan api menjulang tinggi pada bangunan empat tingkat bahagian pengasingan minyak kilang itu.

"Ketika kejadian pada 8.30 pagi itu kesemua pekerja yang tercedera dipercayai terkena bahang api. Dua daripada pekerja kilang itu parah akibat melecur dan dikejarkan ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban manakala tiga lagi cedera ringan dan mendapat rawatan di klinik swasta berhampiran.

"Empat pekerja itu adalah warga Nepal manakala seorang warga tempatan.

Mereka berumur 30-an dan 40-an," katanya ketika ditemui pemberita di tempat kejadian.

Saadon berkata, pihaknya menerima panggilan pukul 8.50 pagi dan empat jentera bersama 33 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Nilai, Mantin dan Seremban serta pasukan Hazmat dari Seremban 2 telah dikejarkan ke tempat kejadian.

"Kita berjaya mengawal api pada pukul 9.45 pagi dan memadamkan sepenuhnya pada pukul 11.25 pagi. Sekarang kita sedang menutup kebocoran yang berlaku pada kilang yang melibatkan bahan cecair N-Haxane iaitu bahan yang mudah terbakar dan 'corrosive'.

"Selepas itu kita membuat proses penyejukkan dengan menggunakan 15 tong buih (foam) pada tangki berkenaan.

"Api bermula dari bawah dan menjulang tinggi pada bangunan empat tingkat itu. Kebakaran itu berlaku di bahagian pengasingan minyak dan kita dapat kawal api daripada merebak ke kilang utama," katanya.

Katanya jumlah kerugian sedang disiasat. -Bernama


Jika Benar Jenayah Menurun Di Selangor, Berani Buang Semua Pagar Keselamatan

Polis bantuan kerana rakyat rasa tidak selamat

(Gambar fail: Di mana-mana pengawal keselamatan swasta ditubuhkan kerana rakyat rasa tidak selamat tetapi Hishamudin tidak faham)

SHAH ALAM, 19 Feb: Kerajaan Selangor kesal dengan sikap Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang mempolitikkan usaha kerajaan negeri untuk membantu meningkatkan keselamatan rakyat di Selangor.

"Beliau katakan kerajaan negeri tidak pernah menolong membanteras jenayah tetapi dengan masa yang sama menolak pula tawaran kami untuk menyediakan pasukan polis bantuan yang telah dicadangkan sejak Julai 2010," kata Faekah Husin, Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor.

Bagi beliau, kenyataan Hishamudin adalah akibat apabila pemimpin-pemimpin mengutamakan kepentingan politik sebelum kepentingan rakyat.

"Amat menyedihkan apabila tawaran kami yang dibuat berkali-kali ditolak dengan alasan yang lemah dan jelas menunjukkan bahawa keputusan itu dibuat demi menjaga air muka pemimpin Barisan Nasional," katanya.

Menurutnya, kenyataan Menteri Dalam Negeri bahawa kadar jenayah di Selangor kian menurun tidak boleh menjadi alasan untuk menolak tawaran Selangor menyediakan pasukan polis bantuan.

Walaupun kadar menurun, namun bilangan jenayah masih lagi tinggi dan dalam jumlah yang bahaya, katanya dalam kenyataan media hari ini.

Nisbah anggota polis dan rakyat yang disyorkan oleh Interpol adalah 1 anggota polis untuk 250 penduduk.

Mengikut statistik 2011, Selangor mempunyai 11,700 anggota, yang mana hanya 30% yang bertugas pada satu syif. Ini bermakna dalam satu syif nisbahnya menjadi 1:1,424, katanya.

"Jelas pasukan polis tidak boleh menampung keperluan rakyat. Kerajaan Selangor amat prihatin dengan suara rakyat yang semakin kuat mendesak pihak berkuasa mengambil pendekatan yang lebih teguh untuk menangani gelombang jenayah yang semakin mengancam rakyat," beritahu beliau.

Walaupun Menteri Dalam Negeri mempunyai pendirian yang lain, kata Faekah, kerajaan negeri Selangor tiada ragu-ragu bahawa kadar jenayah belum berada ditahap yang cukup rendah dan jaminan keselamatan untuk rakyat perlu dipertingkatkan.

Rakyat Selangor jelas masih tidak puas dengan tahap keselamatan dan semakin bergantung kepada syarikat-syarikat swasta untuk menjaga keselamatan mereka.

"Wakil rakyat yang ikhlas dan bertanggungjawab seharusnya elak dari sombong dengan 'pencapaian' setakat ini tetapi tetap gandakan usaha dan bekerjasama dengan semua pihak demi menyampaikan perkhidmatan terbaik untuk rakyat.

"Tiada alasan munasabah Kementerian Dalam Negeri menolak usahasama ini yang akan meningkatkan keselamatan semua rakyat di Selangor," katanya.

Bagi kerajaan Selangor, kata Faekah, tiada sebarang unsur politik dalam cadangan kami untuk bekerjasama dengan polis dan Persekutuan untuk bersama mempertahankan keselamatan rakyat.

"Kami tidak mencari pengiktirafan atau berhasrat mengambil alih peranan pihak polis. Kami hanya inginkan kerajaan Persekutuan mengambil sikap yang lebih terbuka dan berpaksikan kepentingan rakyat, bukan kiraan politik," jelas beliau. -harakahdaily


DAP minta KDN henti beri alasan tempang

DAP mendesak kerajaan berhenti bermain politik dan memberikan alasan tempang berhubung penolakan terhadap hasrat kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menubuhkan pasukan polis bantuan sendiri bagi mengurangkan jenayah.

Setiausaha publisiti DAP Tony Pua berkata alasan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein - bahawa tindakan itu bertentangan dengan perlembagaan - itu tidak bertanggungjawab.

"Alasan menteri dalam negeri, bahawa pasukan polis bantuan bertentangan dengan perlembagaan pincang sepenuhnya ekoran tiada sebarang peruntukan menghalang pembentukan pasukan itu, sebagaimana tiada peruntukan menentang penggajian petugas keselamatan," kata Tony.

Semalam, Hishammuddin dilaporkan tidak berganjak daripada keputusan menolak permohonan Selangor yang mahu meneruskan permohonan menubuhkan pasukan polis bantuan sendiri kerana ia "bertentangan dengan perlembagaan".

Beliau sebaliknya mendakwa, kerajaan negeri mahu melakukan provokasi sedangkan mereka didakwa tahu ia bercanggah dengan perlembagaan dan tidak masuk akal.

Hishammuddin turut dilaporkan melahirkan rasa terkilan terhadap kerajaan Selangor yang didakwa tidak pernah tampil ke hadapan membantu polis dalam usaha mengurangkan indeks jenayah di negeri itu.

Dalam satu kenyataan hari ini, Tony mencabar Hishammuddin membuang semua pagar keselamatan, penghadang automatik dan rumah pengawal keselamatan sekiranya dia benar-benar yakin bahawa kadar jenayah menurun.

Tony menambah, kerajaan negeri selama ini bertolak ansur dengan pembinaan pagar yang munasabah - walaupun keabsahannya dibangkitkan - kerana simpati dengan perasaan takut penduduk kepada jenayah yang memuncak pada 2008 dan 2009.

"Tindakan rakyat Malaysia itu sebaliknya membuktikan bahawa mereka tidak percaya polis mempunyai sumber yang cukup untuk melindungi mereka dan sebaliknya terpaksa mengambil alih fungsi itu sendiri," kata Tony.

"Bagaimanapun, sekiranya diberi peluang, rakyat Malaysia tidak perlu mengeluarkan wang sendiri untuk membayar pengawal keselamatan dan tinggal dalam kawasan berpagar yang tidak selesa, yang menjadikan bandar seperti Petaling Jaya umpama "zon perang". -mk[Bergambar & Video] Larry Dilantik Sebagai Ketua Pembasmi Tikus Di Rumah PM

Inilah Larry, Ketua Bahagian Pembasmi Tikus di Rumah PM Britain

Larry, Kucing baru di kediaman PM Britain di Downing Street 10, London.

London - Downing Street 10, kediaman Perdana Menteri Britain akhirnya mengambil pekerja khusus bernama Larry. Ia akan menjadi ketua penangkap tikus di tempat tinggal yang kini dihuni PM David Cameron.

Kucing betina berusia 4 tahun itu berjaya memperolehi pekerjaan yang memestikan ia berdepan dengan hama tikus tepat di pusat pemerintahan. 'Pembasmi tikus' itu dipilih dari sejumlah senarai perusahaan penyedia dan perawat haiwan, Battersea Dogs & Cats Home.

Ketua Pengarah Battersea, Claire Horton, menggambarkan Larry 'cukup cerdik dan padano' serta menyatakan kucing tersebut sudah pasti sesuai untuk pekerjaan barunya di lingkungan pusat 'pemerintah' Britain.

"Saya diberitahu bahwa David Cameron, yang dikonfrontasi akibat kewujudan tikus di kawasan Downing Street, berharap Larry sudah dapat turun ke kawasan tersebut untuk memulakan pekerjaannya minggu ini," kata Clair.

"Kami perlukan seekor kucing yang mampu menangani masalah tikus tanpa kasihan, tapi juga tahu bagaimana hendak menjaga perabot dengan baik," bisik pemberi maklumat saya," tambah Claire lagi.

"Larry seolah-olah jenis kucing yang kami cari selama ini, seekor pembunuh dalam kawasan dalam bandar," kata Claire.

Masalah hama rodensia di Downing Street kian parah setelah sejumlah tikus berukuran yang agak besar terlihat melintas di belakang para pemberita televisyen ketika mereka melaporkan berita di luar kediaman rasmi Perdana Menteri.

Kucing, ketua penangkap tikus terakhir Perdana Menteri yang tinggal di Downing Street adalah Humphrey. Ia pencen pada 1997, tepat ketika Tony Blair menjadi PM. -TelegraphBerita sebelum ini

[Bergambar & Video] Tikus Berkeliaran Dirakam Di Pejabat PM Britain