1 Ogo 2014

BN Goyang, 70% Penduduk Sabah & Sarawak Tidak Puashati Layanan K'jaan Pusat


Pungutan suara beri gambaran pergolakan di Malaysia Timur

Satu pungutan suara mengesahkan trend rakyat Malaysia Timur kini yang semakin bergolak, dengan kebanyakan penduduk bandar Sarawak bercakap secara terbuka mengenai meninggalkan idea meninggalkan Malaysia.

Tinjauan terhadap 100 orang di Malaysia Timur mendedahkan 72% daripada rakyat Sarawak berasa meninggalkan Persekutuan adalah pilihan terbaik, dengan hanya 14% di Sabah bersetuju.

Tinjauan itu juga mendedahkan 43% daripada mereka percaya cara terbaik untuk Sabah dan Sarawak menyelesaikan masalah mereka adalah dengan meninggalkan Malaysia.

Pemisahan dianggap pengkhianatan mengikut undang-undang Malaysia.

Undian itu mendedahkan perasaan curiga dan kekecewaan yang masih wujud di antara Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak setengah abad selepas Persekutuan ditubuhkan pada 16 September 1963.

Keputusan undian The Malaysian Insider ini sama dengan kaji selidik atas talian sebelum ini yang menunjukkan semakin ramai rakyat Malaysia Timur mahu Sabah dan Sarawak meninggalkan Persekutuan.

Seorang ahli akademik kanan yang berpangkalan di Sarawak melihat keputusan undian berkata terdapat perbezaan besar di antara responden Sarawak dan Sabah dalam analisis serta memahami masalah mereka.

"Penduduk Sabah mempunyai analisis lebih baik berkenaan masalah utama Sabah. Tetapi analisis Sarawak sebaliknya," kata Prof Madya Dr Andrew Aeria.

Pungutan suara dijalankan secara temu bual bersemuka dengan 50 orang penduduk dari Sabah dan Sarawak ke atas semua kumpulan umur. Responden ditemu bual di Kota Kinabalu, Penampang dan Papar, Sabah. Responden Sarawak adalah dari Kuching, Serian dan Sri Aman.

Sebanyak 71% penduduk Malaysia Timur mengatakan Putrajaya tidak melayan Sarawak dan Sabah dengan adil.

Bilangannya lebih tinggi di kalangan rakyat Sarawak berbanding Sabah.

Di kalangan penduduk Sarawak, 96% daripada mereka berkata masalah terbesar Sarawak adalah Putrajaya tidak melayan mereka dengan adil.

Jawapan ini dipilih daripada senarai yang termasuk kelembapan ekonomi tempatan, jenayah yang tinggi, pembangunan yang tidak cukup atau peluang pekerjaan.

Responden Sarawak mengadu Sarawak tidak mendapat bahagian saksama daripada dana pembangunan dari Putrajaya

Sedangkan Sarawak membekalkan Putrajaya dengan hasil minyak setiap tahun.

Ramai mengadu jalan yang teruk, bekalan air dirawat keruh dan elektrik terputus di kawasan pedalaman Sarawak.

Kebanyakan penduduk Sabah yang ditemubual atau 42% juga berpendapat kerajaan Persekutuan tidak melayan Sabah dengan adil. Sebahagian 32% berkata Putrajaya adil kepada Sabah.

Bagaimanapun, 57% daripada 100 orang yang ditinjau berkata mereka berpuas hati dengan prestasi kerajaan Sarawak atau Sabah.

Sebanyak 76% daripada rakyat Sarawak yang mengundi berpuas hati dengan kerajaan Sarawak. Manakala antara 50 rakyat Sabah, 38% berpuas hati dengan kerajaan mereka berbanding 32% yang tidak.

Majoriti rakyat Sabah ditinjau atau 52% mengatakan kebanjiran pendatang tanpa izin adalah masalah utama mereka. Ini diikuti ekonomi yang menurun pada 18%, tidak cukup pembangunan (10%), kadar jenayah yang tinggi (8%) dan pekerjaan tidak mencukupi (6%).

Aeria, seorang ahli ekonomi politik di Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), memberi amaran terhadap pungutan suara sebagai mewakili apa yang rakyat Sabah dan Sarawak sebenarnya fikirkan.

Beliau berkata maklum balas daripada 50 penduduk Sarawak kemungkinan besar daripada mereka yang mempunyai akses kepada Internet.

Mereka mempunyai sikap politik yang dibentuk media sosial.

"Responden Sarawak menerima keseluruhan propaganda pembangkang dan kerajaan Persekutuan dipersalahkan bagi semua masalah Sarawak.

"Daripada mengadakan perbincangan mendalam tentang masalah Sarawak, mereka lebih gemar bersikap menyalahkan," kata Aeria.

Beliau berkata terdapat sentimen anti-kerajaan Persekutuan Semenanjung yang kuat dalam pilihan raya umum tahun lepas yang disebabkan Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN) Sarawak.

BN Sarawak menemui penduduk dan menggesa orang ramai hanya mengundi "orang kita" atau parti Sarawak asli. Para pengundi menggesa menolak calon-calon dari parti berasaskan Semenanjung, seperti dalam PR.

Bersama-sama retorik PR terhadap BN Persekutuan, ia melahirkan perasaan anti-Persekutuan yang diarahkan kepada Putrajaya. Sentimen ini terlepas pandang penglibatan BN Sarawak dalam masalah Sarawak.

Maklum balas daripada 50 rakyat Sarawak seolah-olah menunjukkan bagaimana sentimen anti-Semenanjung ini membentuk wacana politik di Sarawak.

"Jika anda marah dengan kerajaan Persekutuan BN kenapa anda masih mengundi untuk kerajaan BN negeri? BN Sarawak masih sebahagian daripada BN Persekutuan. Ia merupakan satu analisis masalah Sarawak," kata Aeria. -TMI

ULASAN GB

Di dalam PRU13 yang lalu, BN menang dengan cuma 133 kerusi. Itu termasuk 48 kerusi di Sabah dan Sarawak. Di Semenanjung sahaja tanpa Sabah dan Sarawak, BN cuma menang 85 kerusi. Bererti lebih rendah dari Pakatan Rakyat yang memperolehi 89 kerusi.

Tanpa Sabah dan Sarawak BN telah pun menjadi pembangkang dan telah keluar dari Putrajaya.

Demikianlah Hukum Kebenaran dan Keadilan berjalan. Tipulah dengan macamana sekalipun, peralatkanlah SPR dengan cara apa pun, apabila "kebenaran dan keadilan" muncul, segala penipuan itu akan berbalik kepada mereka sendiri sepertimana janji Allah swt:

“Walhal rencana jahat itu tidak akan menimpa melainkan ke atas orang yang merancangnya.”
(Fatir: 43)IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI
[VIDEO & GAMBAR] 100,000 Rakyat Britain Berarak Sokong Rakyat Palestin


Untuk hujung minggu yang kedua berturut-turut, puluhan ribu penunjuk perasaan telah keluar berarak di jalan-jalan Kota London pada hari Sabtu lepas, 26 Julai, untuk menunjukkan sokongan mererka terhadap penduduk Gaza dan Palestin.

Sokongan yang berkembang dengan pesat - dengan pendapat awam - telah meninggalkan jauh ke belakang para ahli politik dan media tradisional yang masih terperangkap dengan sokongan mereka terhadap penjajah, Israel.

Penunjuk perasaan dan pemidato yang menggerakkan orang ramai pada hari Sabtu lalu mencerminkan ketebalan dan kepelbagaian sokongan untuk perjuangan rakyat Palestin di UK, dan, dari segi pemidato, wujud kesediaan baru di kalangan arus perdana untuk bersuara bagi pihak rakyat Palestin.

Anggaran rasmi polis perarakan yang bermula di kedutaan Israel dan terus melepasi kediaman Perdana Menteri menuju ke Parlimen, dianggarkan 45,000 orang.

Walau bagaimanapun, anggaran polis terhadap demonstrasi sedemikian biasanya diberikan angka yang rendah, sedangkan bilangan yang memenuhi Parlimen Square, Whitehall dan Westminster Bridge di perhimpunan terakhir telah mencecah 100,000.


Di luar Parlimen pula, bintang rock Brian Eno dan Dave Randall berucap kepada orang ramai, bersama-sama penyair dan penulis buku kanak-kanak, Michael Rosen serta pelawak Jeremy Hardy itu. Wakil-wakil dari kesatuan sekerja utama UK juga berucap menyokong rakyat Palestin di Gaza.

Sokongan untuk boikot

Lesley Mercer dari Kongres Kesatuan Sekerja (TUC), sebuah badan yang mewakili 54 kesatuan gabungannya dengan 6.2 juta orang pekerja di UK, menyatakan sokongan yang TUC terhadap rakyat Palestin di Gaza dan mengulangi sokongan rasmi TUC mengenai pemboikoton barangan dari Israel.

Seruan untuk pemboikotan, penjualan dan sekatan telah dibuat oleh ramai pemidato.

Dave Randall daripada kumpulan Faithless memberitahu orang ramai yang berkumpul di luar Parlimen: "Kali terakhir Faithless mengadakan pengembaraan sedunia, kami semarakkan budaya pemboikotan Israel. Saya amat gembira untuk melihat rakan saya dan rakan-rakan penyanyi, Sinéad O'Connor, menyuarakan beliau juga akan memboikot Israel. Mesej saya kepada rakan artis saya adalah untuk menyertai pemboikotan Israel. Jangan layan apartheid Israel. "

Brian Eno juga menggesa pembpoikotan itu. Beliau berkata ia adalah "perkara-perkara kecil" yang dia melihat pada lawatannya ke Tebing Barat yang membuat dia menyedari skala besar pendudukan Israel.

"Ia adalah perkara-perkara seperti seluruh kampung telah dipindahkan dan tinggal di dalam gua supaya tiga keluarga peneroka Israel boleh mengambil tanah mereka dan dilindungi oleh tentera," Eno berucap di perhimpunan tersebut. "Pemboikotan akan membuat perbezaan. Ia adalah satu-satunya cara yang boleh menggerunkan Israel."

Walter Wolfgang, seorang aktivis sosialis dan keamanan berusia 91 tahun berkelahiran Jerman yang tidak berupaya untuk mendaki tangga ke pentas, namun berucap dari lantai, menggemakan kembali kata-kata yang diucapkan oleh pemidato-pemidato di atas pentas.

"Saya berdiri di sini untuk membantah kebiadaban Israel, dan saya berbuat demikian di atas nama seorang Yahudi. Ini adalah satu pencerobohan terang-terangan oleh kerajaan Israel, dan ia perlu dibalas dengan demikian juga. Kita perlu ambil langkah-langkah ekonomi. Kita perlu tamatkan pengepungan Gaza. Kita perlukan sebuah Palestin yang bebas," iystiharnya.

Sekatan Senjata Israel

Ola, seorang anak muda Palestin dari Gaza yang rumahnya telah dibom oleh Israel, telah berucap pada perarakan pada hari Sabtu lau semasa Kempen Solidariti Palestin. menyatakan:

Bukan sahaja mereka telah membunuh lebih daripada 1,000 orang, mereka juga telah memusnahkan 55 peratus daripada jalur tanah yang kecil ini. Mereka telah musnahkan yang sedikit bumi kami yang masih tertinggal ini. Apa yang mereka belum musnahkan adalah harapan dan tentangan yang masih ada di dalam jiwa setiap rakyat Palestin.

Ia (Israel) adalah sebuah rejim yang telah dibina di atas penyembelihan dan pembunuhan beramai-ramairakyat Palestin. Mereka berkata bahawa dari kalangan rakyat Palestin yang tua akan mati dan yang muda akan lupa. Tetapi, saya seorang anak muda Palestin, dan saya tidak pernah melupainya.


Di luar kedutaan Israel, sebelum perarakan dileraikan, Owen Jones, seorang wartawan dan pengulas, memberitahu penunjuk perasaan: "Hari ini kita menyatakan perpaduan kami yang tidak berbelah bahagi untuk rakyat Palestin. Ini bukan konflik, ini bukan peperangan, tetapi ini adalah pembunuhan beramai-ramai. Satu pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin."

Sarah Colborne daripada Kempen Solidariti Palestin menekankan salah satu daripada tuntutan utama dalam perarakan dan perhimpunan - hentikan penjualan senjata kerajaan UK kepada Israel.

"Ia amat memalukan, ia adalah menjijikkan dan ia adalah keterlaluan apabila Britain menjual komponen kepada Israel untuk dijadikan senjata," katanya kepada orang ramai. "Ia amat memalukan apabila senjata yang Israel gunakan didalam ujian ke atas rakyat Palestin telah dibeli pula oleh Britain. Perdagangan senjata dengan Israel perlu ditamatkan sekarang juga."

Kibaran Bendera Palestin

Demonstrasi di London pada hujung minggu yang lepas telah dianjurkan sebagai sebahagian daripada gelombang protes bagi menyokong Gaza di seluruh UK pada hari Sabtu, dari Edinburgh di utara ke Hastings di pantai selatan, dan dari Cardiff di barat ke Cambridge di sebelah timur. Pada 19 Julai, kira-kira 100,000 orang telah mengambil bahagian dalam perarakan melalui London bagi menyokong Palestin.

Kepelbagaian masyarakat yang menyokong perjuangan rakyat Palestin juga berkembang. Pada 20 Julai, sebuah band terkenal "Massive Attack"menggunakan Pesta Longitud di Dublin menyuarakan sokongan kuat untuk Gaza. Mesej yang tertera di satu latar belakang yang besar berbunyi: "Gaza telah diduduki atau di bawah sekatan sejak 1948"

Dan sepucuk surat menuntut sekatan senjata ke atas Israel - yang telah dihantar ke kediaman Perdana Menteri pada hari Jumaat oleh Kempen Solidariti Palestin - telah ditandatangani bukan hanya oleh ahli-ahli Parlimen dan ahli akademik, tetapi ramai tokoh-tokoh budaya yang terkenal juga.

Penandatangannya termasuk bintang rock Peter Gabriel dan Ken Loach, dan juga pereka Bella Freud, wartawan dan aktivis Jemima Khan, pemuzik Bobby Gillespie daripada Primal Scream, Robert Del Naja dari Massive Attack, Brian Eno dan Bryan Adams, penulis-penulis Will Self, Hanif Kureishi, Ahdaf Soueif, Esther Freud, Laura Bailey dan William Dalrymple, serta pelakon David Morrissey, Maxine Peake dan Alexei Sayle.

Dua dewan bandar di bandar-bandar England - Preston dan Bradford - kini mengibarkan bendera Palestin bersama bendera tempatan mereka.

Orang tidak lagi takut untuk bersuara untuk hak asasi manusia Palestin, dan kekuatan serta keluasan sokongan yang telah dilihat di seluruh UK baru-baru ini menyerlahkan tanda-tanda tersebut. Ia amat memalukan para ahli politik dan organisasi media arus perdana yang, dengan agenda pro-penjajah mereka, menunjukkan bahawa diri mereka sebagai anakronisme (hal ketidakcocokan dengan zaman) yang tidak dipedulikan. -electronicintifada.net/Terjemahan bebas: GB
VIDEO
IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI