23 Jul 2010

Sungguh Dasyat Mentaliti Perkauman SPRM Tajaan UMNO, Bertentangan 1Malaysia Yang Dilaungkan

Inkues Teoh: 'You dari China kah?'

Ahli Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), Tan Boon Wah hari ini pada inkues kematian Teoh Beng Hock mendakwa pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang menyoal-siasatnya memaksa beliau berdiri selama empat jam.

Beliau yang tampil sebagai saksi juga menolak dakwaan peguam SPRM, Datuk Abdul Razak Musa, yang menuduh Tan mempunyai dendam dengan suruhanjaya itu selepas samannya berhubung soal siasat selepas waktu pejabat oleh SPRM ditolak oleh mahkamah.

Pada inkues pagi ini, Abdul Razak meminta Tan mengesahkan sama ada pengakuannya ke atas SPRM adalah palsu dan ia bertujuan mencemarkan nama baik suruhanjaya itu. Tan menafikannya.

Tan juga mendakwa disoal secara kasar termasuk dihambur perkataan kesat dan berbaur perkauman, selain menyentuh ahli keluarganya.

"Ada pegawai yang cucuk muka saya (bahagian dahi dengan jari) dan cakap 'you tak faham bahasa ka?','you dari China ka', 'macam ni ka ahli majlis'. Mereka juga tanya pasal bini (isteri) saya, tetapi mereka tidak percaya dan kata nak bawa anak bini saya ke situ," katanya.

Beliau berkata demikian apabila disoal peguam kepada keluarga Beng Hock iaitu Gobind Singh Deo.

Teoh Beng Hock, 30, ditemui mati pada 16 Julai, 2009 di Plaza Masalam, Shah Aam selepas memberi keterangan dalam satu siasatan kes yang dijalankan SPRM Selangor.

Beliau diminta membantu siasatan berhubung beberapa dakwaan terdapat salah-guna dana kerajaan negeri oleh exco Selangor, Ean Yong Hian Wah yang juga merupakan majikannya.

Bagaimanapun pada keesokan hari, mayat Teoh dijumpai di verandah tingkat lima bangunan itu.

Mundar mandir di pantri

Tan Boon Wah pada keterangan hari ini memberitahu bahawa tiada sebarang bunyi jeritan kedengaran dan tiada sesiapa dipukul sepanjang beliau ditahan di pejabat SPRM.

Katanya, beliau mula ditahan jam 8 malam pada 15 Julai tahun lalu di rumahnya dan dibebaskan keesokannya pada jam 3 petang.

Menceritakan bagaimana beliau terserempak dengan Teoh, Tan yang juga ahli perniagaan berkata beliau melihat pembantu politik kepada exco kerajaan negeri Selangor itu pada jam 5 pagi ketika beliau dalam perjalanan ke tandas.

"Saya nampak dia (Teoh) berjalan mundar mandir di pantri dengan muka mengadap ke lantai. Saya tanya dia 'Teoh, kamu masih di sini?', dia tengok saya dan tak balas, saya kemudian ke bilik air terus," katanya ketika disoal Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Abazafree Mohd Abas, yang membantu Koroner Azmil Muntapha Abas dalam prosiding itu.

Tan juga memberitahu bahawa beliau mendapati ketika itu Teoh tidak mengalami sebarang kecederaan serta tidak mengadu apa-apa.

Ketika disoal Abdul Razak adakah pada malam itu (ketika bertemu Teoh) beliau telah memarahi Teoh kerana Teoh menyebabkannya dipanggil oleh SPRM, Tan berkata: "Tidak."

Beliau juga menafikan memarahi Teoh kerana membabitkannya dalam isu tuntutan pembelian bendera sempena hari kemerdekaan serta menafikan marah dengan SRPM kerana beliau terpaksa membayar RM20,000 selepas kalah dalam kes samannya terhadap SPRM.

Suara agak kasar

Tan, ketika disoal Abdul Razak, kelihatan beremosi terutama apabila Abdul Razak memintanya menjawab soalan dengan serius dan tepat.

Tan juga menafikan beliau ada menjerit "ini semua lu punya pasal" kepada Teoh di dalam tandas sepertimana didakwa oleh penolong penguasa SPRM Putrajaya, Bulkani Paharuddin, dalam perbicaraan lalu.

Bagaimanapun, beliau tidak menafikan bahawa Teoh ada memintanya untuk membekalkan bendera melalui syarikat milik isterinya (Tan) dan SPRM menahannya untuk menyoal siasat berhubung perkara itu.

Tan yang berusia 40 tahun sekali lagi menegaskan kenyataannya itu bukan rekaan apabila disoal Ketua Pendakwa SPRM Datuk Abdul Razak Musa.

Tan juga menolak andaian Razak yang menyatakan beliau mahu mencemar nama baik dan berdendam terhadap SPRM melalui pendedahannya pada inkues berkenaan.

Tan berkata, selepas disoal selama empat jam, beliau dibenarkan minum air di pantri dan selepas itu dibenarkan tidur kira-kira jam 2.45 pagi. Beliau ke bilik air untuk kali pertama pada jam 5 pagi (bertembung dengan Teoh) dan kali kedua pada kira-kira jam 7 pagi.

Abdul Razak yang menyoal Tan kemudiannya mencadangkan bahawa keterangannya yang dirinya disoal dalam keadaan berdiri adalah rekaan semata-mata, Tan dengan tegas berkata: "Tidak."

Terdahulu, di awal prosiding, Koroner Azmil menolak permohonan Abdul Razak untuk memanggil saksi yang mempunyai kaitan dengan invois yang dicetak dari komputer riba Teoh.

Azmil menetapkan 9 Ogos untuk sambung bicara. -mk

Era Najib: FDI Pada Paras Paling Rendah

FDI Malaysia pada paras terendah

Laporan Pelaburan Dunia 2010 yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menunjukkan jumlah pelaburan langsung asing (FDI) ke Malaysia terus mencatatkan penurunan mendadak pada tahun lalu.

Jumlah itu berkurangan RM19.04 bilion berbanding RM23.47 bilion* yang diterima pada tahun 2008.

Perangkaan tahun lalu yang hanya bernilai RM4.43 bilion juga tidak mencerminkan separuh daripada apa yang lazimnya diterima oleh Malaysia pada 1995 hingga 2005.

Prestasi Malaysia juga dianggap memalukan jika dibandingkan dengan ekonomi Thailand dan Indonesia yang tidak mengecut dengan teruk di sebalik menerima tempiasan krisis kewangan dunia itu.

Thailand kehilangan RM14.24 bilion manakala Indonesia pula hanya berkurangan RM8.32 billion dalam FDI mereka, tahun lalu.

Paling buruk

Kejatuhan mendadak itu yang dikatakan paling buruk dalam 15 tahun menyaksikan jumlah terkumpul FDI yang mengalir keluar melebihi jumlah pelaburan yang diterima sebanyak RM3.21 bilion.

Bercakap di ibupejabat PBB di Kuala Lumpur hari ini, pensyarah ekonomi Universiti Malaya Raja Rasiah berkata prestasi buruk Malaysia menimbulkan kebimbangan sama ada hasrat negara menjadi negara penduduk berpendapatan tinggi boleh dicapai.

"Malaysia bertuah kerana terletak di rantau kejiranan yang baik di kalangan negara-negara yang membangun. Tiga negara terbesar yang menerima FDI terbanyak terletak di Asia tetapi Malaysia gagal menduduki senarai 10 negara teratas,” katanya.

Adalah pelik bagi keadaan seumpama itu sedangkan Malaysia mempunyai dasar FDI yang khusus berbanding Taiwan yang tidak mempunyai polisi yang jelas mampu menduduki tangga kesepuluh.

Sebaliknya, Malaysia menyaksikan pencatatan pengeluaran FDI dan berada di senarai kelima di kalangan negara-negara di selatan, timur dan tenggara Asia.

"Bercakap kepada pengurus dana, saya mendapat tanggapan bahawa kita mempunyai sumber untuk melabur di dalam negara tetapi kekurangan pilihan yang bernas bagi berbuat demikian. Malah, pelabur tempatan mendapati pelaburan di Malaysia tidak menarik.

Halangan utama katanya, adalah kekurangan sumber tenaga manusia berkebolehan yang menyebabkan tahap pengeluaran di takuk yang rendah. -mk

* Perangkaan diambil kira berdasarkan nilai 1 USD = 3.20650 MYR

Tuntutan Akar Umbi: Pecat Segera Hassan Ali

Saya akan bangkit isu Umno-PAS Ahad ini'

Ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad menjangka isu pertemuan pemimpin PAS dengan mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berhubung soal kerjasama dan perpaduan dengan Umno, akan dibangkitkan dalam majlis munaqasah PAS Selangor Ahad ini.

Majlis munaqasah atau perbincangan itu, diadakan oleh semua PAS negeri untuk membincangkan ucapan dasar Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam muktamar lalu.

"Kalau tak ada orang bangkit, saya akan bangkitkan," kata Khalid ketika ditanya mengenai isu tersebut dalam satu sidang akhbar di pejabatnya pagi.

Semalam, ketika menulis dalam blognya, Khalid menggesa PAS bertindak tegas terhadap pemimpinnya yang mengadakan pertemuan dengan mufti Perak itu.

Sebelum ini, Harussani mendedahkan terdapat pemimpin Umno dan PAS yang menemuinya berhubung usaha mewujudkan kerjasama antara kedua-dua parti Melayu itu.

Setakat ini, isu pertemuan yang didedahkan Harussani itu masih menjadi misteri apabila mufti veteran itu memilih tutup mulut berhubung perkara itu.

Bagaimanapun tersebar di laman-laman blog dan menjadi buah mulut di kalangan pemimpin akar umbinya bahawa pemimpin yang dimaksudkan ialah pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali.

Dr Hasan yang juga exco kerajaan negeri sendiri setakat ini belum tampil mengesah atau menafikan dakwaan itu.

Khalid yang selesai penggantungannya sebagai anggota biro politik PAS hujung bulan ini berkata, perkara itu juga akan dibangkitkan dalam mesyuarat biro berkenaan selepas ini.

'Lebih baik dia bersatu sekarang'

"Kalau benar, saya akan buat aduan kepada jawatankuasa pusat PAS kerana ini dikira melanggar keputusan muktamar," katanya yang juga yang dipertua (YDP) PAS Shah Alam.

"Bagi saya lebih baik orang seperti ini bersatu dengan Umno sekarang daripada bersatu tiga hari sebelum hari mengundi (dalam pilihan raya)."


Diminta mengulas berhubung dakwaan di blog bahawa pemimpin yang dimaksudkan itu ialah pesuruhjaya PAS negeri Datuk Dr Hasan Ali sendiri, Khalid enggan membuat sebarang spekulasi.

"Tanya dialah. Saya tidak boleh hendak mengesahkannnya," katanya sambil menegaskan penyatuan dengan Umno tidak boleh berlaku kerana kedua parti tersebut mempunyai dasar yang berbeza.

"Ahli PAS Melayu dan Islam. Ahli Umno Melayu dan Islam. Tetapi kedua-duanya mempunya dasar yang berbeza," katanya.

Sementara itu, Khalid juga menjelaskan dalam munaqashah parti itu yang bakal dihadiri oleh kesemua wakil PAS kawasan di Shah Alam hujung minggu ini, beliau menjangkakan isu persediaan menghadapi pilihan raya mungkin dibangkitkan sekali lagi.

"Kalau ikut 'bahasa badan' Umno, nampak macam pilihan raya tak lama dah," kata pemimpin PAS yagn terkenal dengan kelantangann itu.

Menurutnya, dalam membincangkan persediaan bagi tujuan itu, kemungkinan idea supaya pembubaran DUN Selangor tidak dilakukan serentak dengan parlimen akan dibincangkan.

"Kalau berjaya (jadi kenyataan), kita mungkin lihat trend baru, ikut (pilihan raya DUN) Sarawak," katanya. -mk

Ulasan GB

GB pun hairan kenapa pimpinan PAS Pusat dulu begitu tegas mengambil tindakan ke atas Khalid Samad, tetapi lemah gemalai terhadap Hassan Ali yang telah berkali-kali melanggar ketetapan Muktamar.

Apabila ditinjau barisan pimpinan yang ada, empat jawatan tertinggi parti dikuasai oleh mereka yang mempelupori gagasan Kerajaan Perpaduan PAS-UMNO iaitu Presiden, Timbalan Presiden, Setiausaha Agung dan seorang Naib Presiden.

Maka tidak hairan mengapa terdapat semacam konspirasi di dalam parti. Di depan hetam UMNO komain lagi, seolah mereka pejuang PAS sebenar, sedangkan hakikatnya mereka masih atur pertemuan dalam gelap.

Memang jahat bangat kumpulan tersebut.

Hasbunallah!


Apa? Saiful Ada Skandal Seks Dengan Peguam Pasukan Pendakwa?

Dakwaan ‘cinta’ Saiful, DPP hantui pasukan pendakwa kes liwat Anwar

Dakwaan bahawa salah seorang anggota pasukan pendakwa kes liwat kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim terlibat dalam hubungan 'romantik' dengan saksi utama Mohd Saiful Bukhari Azlan mula menghantui pendakwa raya, tetapi status staf muda berkenaan masih belum diputuskan.

Pasukan pendakwa raya belum memutuskan sama ada akan menggugurkan rakan mereka itu apabila perbicaraan disambung semula pada 2 Ogos ini.

Pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin awal hari ini mendakwa seorang timbalan pendakwa raya wanita, yang merupakan anggota junior dalam pasukan mereka, sedang menjalin “hubungan romantik” dengan Saiful, yang mendakwa dia diliwat oleh Anwar Jun 2008.

Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden menekankan bahawa sebarang keputusan sama ada anggota itu akan kekal dalam pasukannya boleh diketahui apabila kes disambung awal bulan depan.

Mohd Yusof enggan mengatakan sama ada anggota wanita itu akan digugurkan kelak.

“Saya tidak boleh mengatakan kepada anda buat masa sekarang. Saya tidak mendengar tentang dakwaan atau tuduhan ini.

“Bagaimanapun saya akan berbincang dengan pasukan saya dan kita akan melihat pada 2 Ogos ini sama ada dia akan bersama pasukan kami atau tidak,” kata Mohd Yusof kepada The Malaysian Insider.

Mohd Yusof menekankan, peranan staf itu adalah kecil memandangkan dia bukan “anggota rasmi” dalam pasukan itu apabila kes itu mula didengar.

Pasukan pendakwaan terdiri daripada lapan anggota iaitu Mohd Yusof, Datuk Nordin Hassan, Mohamed Hanafiah Zakaria, Wong Chiang Kiat, Noorin Badaruddin, Mira Mirna Musa, Naidatul Athirah Azmad dan Farah Azlina Latif.

Saiful dan Farah belum dapat dihubungi untuk reaksi.

Kata Mohd Yusof, anggota itu hanya dibawa untuk membantu pasukannya bagi menguruskan data dan mengambil nota prosiding kerana seorang pendakwa raya telah meninggalkan pasukan itu.

“Jadi, saya tidak boleh mengatakan dia telah digugurkan daripada pasukan ini kerana dia sebenarnya bukan sebahagian daripada pasukan saya, tidak seperti (timbalan pendakwa raya) Noorin (Badaruddin) atau Wong (Chiang Kiat), atau diri saya.

“Dia dibawa untuk membantu tetapi kini kami ada sekurang-kurangnya tiga peguam yang boleh melakukan kerja-kerja menghimpunkan (data) dan kadangkala Noorin juga mengambil nota,” katanya.

Selain itu menurut beliau, anggota berkenaan juga pendakwa raya yang turut mengendalikan kes-kes lain.

“Jika kami memutuskan untuk tidak menyertakan dia dalam pasukan kami, ia adalah kerana kami boleh mengendalikan kes ini tanpa dia... ini kerana dia juga ada kes lain untuk dikendalikan,” kata Mohd Yusof lagi.

Mohd Yusof sambil berkata beliau tiada maklumat mengenai tuduhan terbaru ini, apa yang dilakukan oleh anggota pasukannya adalah urusan peribadi.

“Saya tidak periksa kehidupan peribadi mereka... jadi saya tidak tahu. Saya tidak boleh komen. Apakah anda boleh percaya Raja Petra? Dia selaku menyebarkan khabar angin,” katanya.

“Saya memberitahu anda yang ini... saya perlu menemui anggota pasukan saya (terlebih dahulu) dan saya akan kembali kepada anda. Bagaimanapun dia bukan bahagian penting dalam pasukan saya, dia hanya akan membantu kami bila kami memerlukannya,” tegas Mohd Yusof.

Pada 19 Julai lalu perbicaraan kes liwat Anwar, Ketua Pembangkang, ditangguhkan sehingga 2 Ogos selepas ketua pasukan pembelaan Anwar, Karpal Singh, memperolehi cuti sakit selama dua minggu.

Anwar didakwa meliwat bekas pembantunya Saiful di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur, antara 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008. -TMI


Saiful having sex with prosecutor, says RPK

KUALA LUMPUR: In an allegation that startles even those used to his flamboyant style, fugitive blogger Raja Petra Kamarudin has accused one of the prosecutors in Anwar Ibrahim’s sodomy trial of having a sexual relationship with Saiful Bukhari Azlan, the star prosecution witness in the case.

In a posting entitled “The bizarre case of Sodomy 2,” he says Saiful and Farah Azlina Latif are lovers.

“Farah Azlina, one of the federal counsel of the trial unit of the Attorney-General’s Chambers, who is on the prosecution team in the Anwar Sodomy 2 trial, is having an affair with Saiful,” he writes.

The posting features a picture of Saiful with his fiancé, Janna Mohd Zaki.

The allegation about Saiful’s relationship with Farah Azlina is made towards the end of the article, which reproduces three earlier articles in which Raja Petra gives details of the alleged political conspiracy behind the sodomy charge against the opposition leader. -FMT


.....
Farah Azlina Binti Latif, one of the Federal Counsels of the Trial Unit of the Attorney-General’s Chambers who is on the prosecution team in the Anwar Ibrahim Sodomy 2 trial, is having an affair with Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Yes, that’s right, Farah Azlina is bonking Saiful Bukhari. Have you ever heard of any other case anywhere else in the world where one of the prosecutors in bonking the key witness in what can be considered the most important trial in Malaysian political history?

Just when you thought Sodomy 2 is a most bizarre case it gets even more bizarre. I suppose, to save face, they might now have to say that Farah Azlina, Saiful Bukhari and Anwar Ibrahim were all in it together and that they indulged in group sex or orgies.

Let’s see what happens from hereon. Will Farah Azlina still be retained in the prosecution team? Who she bonks is her business. But since Saiful Bukhari is the man who is going to testify against Anwar, then this would be conflict of interest of the first degree... MToday