22 Okt 2010

MCA, MIC & PPP Bakal Terpinggir Bila UMNO Desak Serahkan Kerusi Yang Kalah

PRU-13: Komponen BN digesa serah kerusi kalah kepada Umno tanding

KUALA LUMPUR, 22 Okt — Umno Negeri Sembilan membawa idea tegas hari ini dengan meminta Barisan Nasional (BN) mengkaji semula sistem kuota peruntukan kerusi — menggesa supaya parti-parti komponen perikatan menyerahkan kawasan-kawasan yang mereka kalah kepada Umno untuk wakili pada pilihan raya umum ke-13.

Sehubungan itu, Timbalan Ketua Umno Jelebu Datuk Jalaluddin Alias berkata, sebagai ganti komponen BN terbabit boleh dilantik sebagai senator dan diberikan kedudukan dalam Kabinet pusat ataupun negeri.

Beliau berkata BN tidak memperlihatkan prestasi baik disebabkan kekalahan teruk dialami oleh parti-parti komponen pada 8 Mac 2008.

“Sistem kuota (pembahagian kerusi) perlu ditukar, beri kepada Umno, kerana kita kalah besar ketika pilihan raya adalah kerana parti komponen yang kalah.

“Keputusan pilihan raya umum ke-12 (adalah) kerana ketidakkemampuan parti komponen lain.

“Calon komponen parti MCA (menang) tidak sampai 40 peratus, MCA juga begitu, begitu juga calon PPP.

“Saya mewakili Umno Negeri Sembilan mencadangkan agar kuota ini ditukar, beri peluang kepada MIC yang tidak bertanding, kita beri jawatan senator... begitu juga MCA dan PPP, beri mereka jawatan dalam Kabinet,” kata beliau pada sesi perbahasan Perhimpunan Agung Umno 2010 di sini hari ini.

Pada 8 Mac 2008, BN dinafikan penguasaan kerusi majoriti di Parlimen — kali pertama dalam sejarah pilihan raya negara ini.

Berbanding 198 kerusi Parlimen dikuasai pada 2004, BN hanya mempertahankan 140 kerusi dua tahun lalu. Bakinya dimenangi oleh pembangkang.

MCA, MIC, Gerakan dan PPP menyaksikan kekalahan teruk. Selain itu, lima negeri pula dikuasai oleh Pakatan Rakyat.

Di kalangan komponen BN di Semenanjung, Umno hanya memperoleh 78 kerusi, MCA (15), MIC (tiga) dan Gerakan (dua) manakala PPP kalah di satu kerusi yang ditandinginya.

Jalaluddin menambah, Umno juga perlu memberi mandat kepada golongan muda untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

“Umno perlu terus bertahan dan kita perlu pastikan bahawa parti ini terus kekal.

“Kita sudah tidak ada pilihan lain, perubahan perlu dilakukan segera. Ini penting untuk mendapatkan semula keyakinan rakyat kepada kita,” kata beliau.

Jalaluddin juga mahu perang psikologi antara parti komponen ditamatkan serta-merta demi perpaduan kaum.

“Saya cadangkan perang psikologi antara parti komponen ditamatkan supaya perpaduan antara kaum dapat dipertingkatkan.

“Kalau tidak mahu dengar, mereka nak juga sama rata, depan belakang sama sahaja, kita letak garis panduan kepada mereka.

“Selama ini kita tidak pernah cakap pasal hak kaum lain tapi mereka cakap macam-macam tentang kita. Mereka jadikan perhimpunan mereka sebagai medan untuk bantai orang Melayu,” katanya.

Beliau juga mahu pemimpin parti komponen BN supaya tidak lagi mempersoalkan hak keistimewaan orang Melayu.

“Saya minta kepada pemimpin parti komponen supaya tidak lagi mempersoalkan hak orang Melayu kerana selama ini kita tidak pernah mempersoalkan hak mereka, katanya. -TMI

Ulasan GB

Egonya UMNO. Macamlah UMNO tak der yang kalah. Silap gaya MCA & MIC boleh balas balik ucapan perwakilan UMNO itu, serahkan kerusi yang UMNO kalah kepada MCA & MIC.

Sebenarnya pokok utama ialah seluruh BN itu telah ditolak oleh rakyat, tak kira apa parti pun bertanding. Tsnami akan terlaku untuk membersihkan negara dari pemerintah yang korup dan rasuah. Dan hampir hampir tsunami kedua ini lebih besar daripada yang berlaku sebelumnya.

Jika Tsunami politik yang berlaku pada PRU12 mampu meruntuhkan kerajaan-kerajaan negeri Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Selangor, tsunami yang akan datang ini bakal melipuuti seluruh negara sehingga Putrajaya pun akan bertukar-tangan. Najib menghidunya lantaran itu terpaksa bertempik menyatakan... 'walau berkecai tulang dan juga badan, walau bercerai jasad dari nyawa...'

Kali ini, penjajahan UMNO di atas buminya sendiri, ke atas rakyatnya sendiri bakal ditamatkan oleh rakyat yang berpakat menegakkan kebenaran dan keadilan sejagat.

Perwakilan UMNO Salahkan "Pemimpin Dahulu" Sebabkan Melayu Pulau Pinang Kritikal

Keadaan orang Melayu pulau Pinang kini kritikal, kata wakil Umno negeri

Keadaan orang Melayu di Pulau Pinang sangat kritikal terutama dalam isu pemilikan tanah dan ketika ini kira-kira 7,000 penduduk negeri berhadapan dengan risiko diusir dari rumah yang mereka duduki, demikian menurut wakil Umno Pulau Pinang Mohamad Farid Saad.

Beliau yang mendedahkan hasil maklum balas kajian Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang yang dikumpul dari 13 ketua bahagian berkata, penduduk dari 60 perkampungan di Pulau Pinang didapati akan kehilangan tempat tinggal kerana tanah rumah yang didiami sekarang bukan milik mereka.

Katanya kerajaan Pulau Pinang di bawah pimpinan DAP dilihat semakin melampau apabila mereka mula membuka tanah yang selama ini dipertahan, untuk dibangunkan, dan beliau memberi contoh satu lot tanah yang di Sungai Burung yang dikhaskan untuk sawah dikeluarkan dari gazet, dan satu lagi kes yang membabitkan sebahagian daripada Taman Negeri yang dibuka untuk dibangunkan sebagai kawasan perumahan.

"Kes ini akan membuka laluan kepada pembukaan kawasan-kawasan lain dari kategori yang sama. Ini semua adalah penyalahgunaan kuasa yang mesti dihentikan," kata Anggota Umno Bahagian Balik Pulau itu ketika membahaskan usul ucapan presiden di Perhimpunan Agung Umno hari ini.

Mohamad Farid berkata apa yang berlaku di Pulau Pinang sekarang merupakan contoh kes pengusiran melalui polisi dasar, selain berlakunya pengusiran secara fizikal, psikologi dan terang-terangan.

Mohamad Farid berkata kerajaan perlu mempunyai kuasa untuk menghalang pembangunan di kawasan yang digazet, seperti kawasan-kawasan yang sensitif dalam menjaga alam sekitar di semua negeri.

"Jika tidak, lebih cepatlah orang Melayu diusir. Hari ini tanah milik orang Melayu di daerah timur laut hanyalah 1.16 peratus saja, tanah di Balik Pulau hanya 15.07 peratus, di Seberang Perai 44.2 peratus, Seberang Perai Tengah 23.5 peratus dan di Seberang Perai Selatan 18.09 peratus sahaja milik orang Melayu," katanya dan menambah ketika ini hanya 20.41 peratus sahaja tanah di Pulau Pinang dan Seberang Perai adalah milik orang Melayu.

Beliau berkata orang Melayu sudah lama bertapak di Pulau Pinang, tetapi hari ini, sedikit demi sedikit tanah yang dimiliki turun temurun dijual dan bertukar tangan.

Menurutnya jika generasi dahulu boleh bertolak ansur, generasi baru tidak ada lagi belas kasihan, di mana yang ada kini hanyalah 'you keluar dari sini, kalau tak puas hati jumpa di mahkamah nanti'.

Mohamad Farid berkata hakikat yang perlu diterima ialah keadaan ini berpunca daripada kealpaan "pemimpin dahulu".

--Bernama

Adukataruna Mula Dibicarakan

Seremban – Mahkamah Sesyen di sini, semalam memulakan perbicaraan kes remaja yang didakwa menghina institusi kesultanan Johor menerusi laman blognya.

Khairulizam Abdul Ghani, 29 atau dikenali sebagai adukataruna adalah seorang juruteknik komputer didakwa memuat naik secara sedar beberapa ayat menghina institusi kesultanan Johor dalam blognya.

Dalam perbicaraan semalam, dua saksi dipanggil memberi keterangan iaitu jurugambar polis, Konstabel Wan Khairul Al-Jufri Hashim, 24 dan Penolong Pengurus Maybank Seremban, Fazlita Abd Wahab, 42.

Timbalan Pendakwa Raya, Mahmud Abdullah memaklumkan, sepanjang perbicaraan yang dijadual berlangsung selama tiga sehingga esok, beberapa saksi terlibat akan dipanggil untuk memberikan keterangan.

Khairulizam yang memakai kemeja putih hadir ke mahkamah diwakili peguam bela, Mohd Radzlan Jalaludin.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan tersebut antara pukul 7.25 malam dan 9.05 malam, pada 22 Januari lepas di No. 297, Rumah Rakyat Panchor, Paroi, dekat sini.

Jika disabitkan kesalahan, Khairulizam boleh didakwa mengikut Seksyen 233(1) (a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 233(3) akta yang sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak melebihi setahun atau kedua-duanya.

Khairulizam bertindak menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu, Kelantan 26 Januari lalu atas perbuatannya itu. -SH

Nelayan Diselamatkan Setelah Terapung Di Laut 14 Jam

Nelayan terapung 14 jam sebelum diselamat

KUANTAN, 22 Okts — Seorang nelayan dilaporkan terapung selama 14 jam di laut sebelum diselamatkan tengah hari tadi.

Sebelum itu Harun @ Alias Ismail Abu Bakar, 34, dikatakan tejatuh ke dalam laut kira-kira 1.5 batu nautika dari Pangkalan Polis Marin Kuantan, kira-kira 10 malam tadi.

Menurut tekong bot yang dinaiki mangsa, Kee Kuang Hoi, 58, beliau bersama mangsa dan tiga yang lain turun ke laut untuk menangkap ikan malam tadi dan dijangka berada di laut selama 10 hari.

“Tetapi sebelum kejadian, saya tengok mangsa semacam penat lalu saya suruh dia berehat di belakang bot.

“Tetapi selepas kami mahu melihat keadaannya pada pukul 10 malam, kami dapati dia tidak ada di situ. Saya mencari dia di atas bot pula tetapi dia tidak ditemui juga. Saya lalu telefon anak dia untuk beritahu mengenai perkara yang berlaku,” katanya.

Kee berkata ekoran kejadian itu, mereka kembali semula ke darat dan membuat laporan tentang kehilangan Harun pagi tadi.

Menurut Pegawai Kanan Jabatan Bomba Dan Penyelamat Kuantan, Wan Daud Wan Awang, pihak bomba yang menerima panggilan tentang kehilangan mangsa kira-kira 10 pagi tadi telah menghantar pasukan mencari dan menyelamat.

“Akhirnya mangsa yang dalam keadaan lemah dan dihanyutkan ke tepi Pantai Telun Chempedak berjaya ditemui oleh sebuah bot nelayan,” katanya. — Bernama

UMNO Hanya Mampu Memfitnah, Geram PAS Letak Calon Wibawa,

Tidak sampai 24 jam selepas diumumkan bertanding dalam pilihan raya kecil DUN Galas, calon PAS Dr Zulkefli Mohamad menjadi sasaran media rasmi Umno - Umno Online - yang melaporkan bahawa beliau pernah ditangkap berkhalwat.

Media rasmi Umno yang memetik laporan beberapa blog mendakwa Dr Zulkefli pernah ditangkap khalwat dengan 'isterinya' sekarang, Ramelah Mat Jusoh.

Dalam reaksinya terhadap laporan itu, Dr Zulkefli yang juga pemangku Yang Dipertua PAS Gua Musang menafikan perkara itu.

Malah, katanya, Ramelah yang dilaporkan itu adalah ibunya.

Dr Zulkefli, sebaliknya menjelaskan isterinya bernama Zainab Jalar.

"Fitnah semata-mata, - boleh buat semakan di mana-mana pejabat agama di Kelantan dan seluruh Malaysia," katanya dalam jawapannya melalui SMS kepada Malaysiakini.

Selain mendakwa Dr Zulkefli pernah ditangkap berkhalwat, Umno Online juga memperlekehkan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang sebelum ini mengenakan syarat untuk menjadi calon adalah bukan perokok dengan memberikan gambaran seolah-olan beliau adalah perokok.

"Saya tidak merokok. Semoga Allah mengampuni dosa mereka yang membuat fitnah," kata Dr Zulkefli.

Ulasan GB

Kalau tak memfitnah, bukan UMNO namanya.

Bantah Festival Busana: Mana Dia Ulamak Muda UMNO?

Festival busana: Mana dia ulama muda Umno

"Di mana perginya 40 ulama muda Umno dan mana dia mufti yang selalu tangkas mengeluarkan kenyataan bila berlaku sesuatu peristiwa yang menyebelahi Umno," kata Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Yusni Mat Piah.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap dalam perhimpunan aman di hadapan Masjid Jamek Permatang Janggus selepas solat fardhu Jumaat tadi.

Seramai 200 orang jemaah mengadakan bantahan secara aman terhadap Festival Busana Muslim yang diadakan di sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur dan bakal diadakan lagi pada bulan depan.

Tegasnya, Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang mengecam sekeras-kerasnya tindakan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang merupakan penaung festival berkenaan kerana sanggup menggadai agama Islam semata-mata untuk mendapatkan publisiti.

“Kenapa ulama muda dalam Umno dan mufti di negeri-negeri membisu tanpa mengeluarkan sesuatu kenyataan yang membela Islam dan mendesak Rosmah Mansor memohon maaf pada umat Islam di dunia atau khasnya di Malaysia,” ujarnya.

Katanya, Rosmah yang juga mendapat gelaran baru 'First Lady' tidak wajar bertindak membelakangkan para agamawan disebabkan mahu namanya berada di kemuncak.

"Jelas isteri Datuk Seri Najib menghina Islam menerusi penganjuran festival yang berselindung di belakang nama Islamik tetapi fesyen yang diperagakan tidak sesuai dengan Islam bahkan Rosmah sendiri tidak mengenakan pakaian yang sesuai dengan tema ketika merasmikan program tersebut,” katanya.

Di Pulau Pinang, dua masjid dijadikan lokasi bantahan berkenaan iaitu di Masjid Jamek Hashim Yahya, Jelutong dan Masjid Jamek Permatang Janggus bagi zon Seberang Perai. -harakahdaily


Batal perhimpunan, Pemuda PAS WP jumpa Jakim

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (WP) hari ini membatalkan rancangan mengadakan demontrasi membantah tindakan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang didakwa menghina syariat Islam dan Rasulullah SAW dalam penganjuran Festival Busana Muslim di Monte Carlo 9 Ogos lalu.

Sebaliknya, ia memutuskan untuk mengadakan perbincangan mengenai perkara itu dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat Dewan Pemuda PAS Wilayah malam semalam, kata ketua penerangannya, Fadhil Osman. Sebelum ini, bantahan tersebut dirancang diadakan di Masjid Kampung Baru selepas solat Jumaat hari ini.

"Hasil perbincangan, Pemuda PAS Wilayah mengambil pendekatan yang lebih bersifat untuk mendapat sokongan politik.

"Kita akan berbincang mengenai isu ini dengan Jakim. Setakat ini mereka (Jakim) tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan (berhubung isu ini)," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Mesyuarat malam tadi juga, kata Fadhil, bercadang menghantar memorandum bantahan kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung perkara tersebut.

"Memorandum itu sudah siap. Kita akan menghantar surat memohon perkenan mengadap Seri Paduka untuk menyerahkan memorandum tersebut," katanya.

Fadhil berkata, pihaknya akan menghantar surat kepada Jakim dan Istana Negara petang ini.

Mengulas pendirian pemuda PAS Wilayah Persekutuan itu, Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan berkata pihaknya tiada halangan asalkan isu berkenaan ditangani dengan berkesan.

Katanya, tindakan itu diambil kerana mungkin mereka beranggapan masih ramai yang belum mengetahui isu tersebut.

“Nak tukar pendekatan hantar memo kepada Jakim dan Agong kerana merasakan isu ini masih ramai belum mengetahuinya dan mereka merasakan penyerahan memo itu lebih berkesan. Itu ok.

“Tidak mengapa dan saya setuju. Yang penting isu ini mesti ditangani secara berkesan,” kata Nasrudin dalam satu pesanan ringkas sms kepada Malaysiakini.

Semalam, Dewan Pemuda PAS pusat mengumumkan akan mengadakan bantahan secara aman di masijid-masid tertentu di seluruh negara selepas solat Jumaat hari ini bagi membantah tindakan Rosmah yang didakwa menghina syariat Islam itu.

Nasrudin dilaporkan mendakwa tindakan Rosmah, selaku penganjur festival fesyen itu, sesuatu yang keterlaluan.

Di festival itu seorang model - yang tidak menutup aurat - telah memperagakan pakaian dengan tulisan "Muhammad" secara terbalik dalam tulisan Arab pada bahagian dadanya.

Sementara itu, ditanya sama ada pihaknya membatalkan perhimpunan hari ini kerana menerima tekanan, Fadhil berkata:

"Kita tidak menerima tekanan dari mana-mana pihak. Ia adalah hasil persetujuan dalam mesyuarat malam tadi".

Katanya, pembatalan perhimpunan itu hanya di peringkat Wilayah Persekutuan sahaja.

Histeria: Kini Pelajar Sekolah Di Mersing Pula

Mersing: Suasana kelam kabut menyelubungi Sekolah Menengah Kebangsaan Anjung Batu (SMKAB) di sini apabila 15 pelajar termasuk seorang tukang sapu mengalami serangan histeria, semalam.

Kejadian itu berlaku pada jam 9.30 pagi apabila beberapa pelajar tingkatan tiga sekolah berkenaan tiba-tiba menjerit dan menangis ketakutan.

Salah seorang guru sekolah berkenaan yang enggan dikenali berkata, pihak sekolah terpaksa memanggil beberapa pengamal perubatan tradisional untuk memulihkan pelajar terbabit daripada gangguan yang menimpa mereka.

Menurutnya, pada mulanya hanya seorang pelajar yang mengalami histeria tetapi kemudian ia berjangkit kepada sepuluh pelajar.

“Bagaimanapun saya bersyukur dengan bantuan tiga pengamal perubatan tradisional, semua pelajar terbabit dapat dipulihkan,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Katanya, pada masa yang sama kesemua ibu bapa dan keluarga pelajar terbabit dihubungi pihak sekolah untuk memaklumkan kejadian yang menimpa anak masing-masing.

Sementara itu salah seorang daripada tiga pengamal perubatan tradisional yang dipanggil, Wahid Junid berkata, salah seorang pelajar terbabit mengalami histeria sejak Jumaat lalu.

Menurutnya, dia terpaksa meminta bantuan dua lagi rakannya untuk memulihkan pelajar yang mengalami gangguan makhluk halus berkenaan.

“Selepas memulihkan beberapa pelajar yang mengalami gangguan berkenaan, saya tidak berdaya dan memanggil dua rakan lagi bagi membantu, kerana lebih ramai pelajar terbabit terkena gangguan berkenaan,” katanya.

Wahid berkata, dia dan rakan akan cuba berusaha untuk mengelakkan gangguan makhluk halus berkenaan supaya tidak lagi berada di situ bagi mengelak perkara yang sama berulang dan mengganggu pelajar lain di sekolah tersebut. -SH

Ulasan GB

GB dah ulas mengenai punca histeria dari sudut sains di SINI

Apabila Speaker Berkata Bukan Bidang Kuasanya Halang Kain Rentang UMNO Di Parlimen

Speaker perlu tetapkan pendirian: PR

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) mendesak Speaker Dewan Rakyat menetapkan pendirian untuk membenarkan penggantungan sepanduk parti politik di bangunan Parlimen.

Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok membangkitkan perkara itu di dalam dewan pada Isnin lalu mempertikai tindakan menggantung sepanduk oleh UMNO sempena Perhimpunan Agung UMNO dan mahu semua parti diberi peluang sama.

Namun Speaker, Tan Sri Amin Mulia berkata, perkara itu tidak ada kena-mengena dengan persidangan dan tidak seharusnya dibawa ke Dewan Rakyat.

Menurut Speaker, perkara kain rentang itu bukan bidang kuasanya, tetapi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Setiausaha Organisasi DAP itu berkata, tujuan mereka mereka menggantung sepanduk Pakatan Rakyat bagi mengetahui pendirian pentadbiran Parlimen mengenai perkara itu.

“Selepas saya buat protes, Speaker kata ini bukan bidang kuasa beliau. Jadi kalau Speaker kata tak ada kuasa, maksudnya parti lain pun boleh buat perkara sama.

“Kita nak tahu apa pendirian Speaker atau pentadbiran Parlimen,” katanya dalam sidang media di lobi Parlimen semalam.

Tambah Teresa, tiada asas membolehkan UMNO menggantung sepanduk kerana berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), bukan di Parlimen.

Teresa turut mempersoalkan kewajaran pemasangan sepanduk UMNO di Parlimen walaupun program berlangsung di PWTC. -SH

Ulasan GB

Sekarang ini, zaman di mana pemimpin-pemimpin UMNO BN sentiasa mengelak dengan memberikan jawapan streotaip iaitu "tidak ada kuasa" atau "di luar bidangkuasa" apabila merasa diri mereka diasak untuk mengambil tindakan yang sewajar terhadap beberapa kes salahlaku.

Pandikar Amin Mulia Speaker pada hari semalam menyatakan beliau tidak ada kuasa untuk menyekat kain rentang "Perhimpunan UMNO" digantung di bangunan Parlimen.

Sebelum ini, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin sendiri selaku TPM dan Menteri Pelajaran membuat dakwaan serupa dengan menyatakan menteri tak ada kuasa nak pecat pengetua rasis.

Benar, sungguh benar - pemimpin-pemimpin UMNO BN sudah mula kepupusan kuasanya. Dan selepas ini perkataan-perkataan mereka akan dijadikan hal yang benar bahawa UMNO BN sebenarnya hilang kuasanya memerintah di negara ini juga.

Sabda Rasulullah : ”Kullu kalam addu’a, setiap perkataan itu adalah merupakan do’a”

Lagi Kes Gadis Hilang

Pokok Sena: Seorang gadis berusia 25 tahun yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 20 November ini dilaporkan hilang selepas keluar ke tempat kerja di Jalan Pegawai, Alor Setar, pagi Sabtu lalu.

Siti Sakinah Ismail, kerani di sebuah syarikat kuari keluar dari rumahnya di Kampung Kolam, di sini, kira-kira jam 7 pagi untuk bekerja tetapi dia tidak datang ke pejabatnya.

Ibunya, Zaiton Abdul Halim, 58, berkata Siti Sakinah yang memakai baju kurung biru dan tudung merah memandu kereta Perodua Viva miliknya dengan nombor pendaftaran KCB 7249.

Katanya, anak bongsu daripada empat beradik itu bertunang dengan seorang pemuda berusia 24 tahun dari Kuala Sanglang, Perlis seminggu sebelum Ramadan lalu hasil pilihan keluarga.

“Kedua-dua pihak sudah menyediakan pelbagai persiapan, termasuk bunga telur, pakaian pengantin dan kad jemputan.

“Keluarga kami juga sudah menerima wang hantaran daripada pihak lelaki sebanyak RM8,284 tetapi ketika tarikh berkenaan semakin hampir dia pula menghilangkan diri tanpa khabar berita,” katanya.
Zaiton berkata, dia menyedari kehilangan anaknya apabila pengurus tempat anaknya bekerja menelefon pada jam 9.30 pagi Sabtu lalu bertanyakan mengapa dia tidak hadir ke pejabat.

Katanya, dia ada menghubungi telefon bimbit anaknya tetapi tidak berjawab dan pada sebelah petang hari yang sama mereka cuba menghubunginya sekali lagi tetapi gagal kerana telefon bimbitnya dimatikan.

“Tiada perselisihan antara kami sekeluarga dengannya, malah kami gembira kerana dia bakal berkahwin.

“Dia juga tidak membantah calon pilihan keluarga itu. Kami bimbang keadaannya kerana dia memakai barangan kemas,” katanya.

Zaiton berkata, Siti Sakinah seorang anak yang baik kerana tidak suka berpeleseran dan tidak pernah meninggalkan solat.

Katanya, dia mengesyaki anaknya itu dilarikan pihak tertentu dan sudah membuat laporan di Balai Polis Pokok Sena selepas kehilangannya.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai Siti Sakinah diminta menghubungi talian 019-4649104 atau 019-4783421 atau balai polis terdekat. -BH

Himpun Di Masjid Hari Ini Bantah Tindakan Rosmah Hina Syariat Islam

Dewan pemuda PAS pusat akan berhimpun secara aman bagi membantah tindakan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang didakwa menghina syariat Islam dan Rasulullah SAW pada penganjuran Festival Busana Muslim di Kuala Lumpur, baru-baru ini, lapor Harakahdaily.

"DPPP mengecam sekeras kerasnya tindakan Rosmah Mansor yang didapati menghina syariat Islam dan Nabi Muhammad SAW apabila salah satu fesyen mereka menulis nama Nabi dalam keadaan pakaian itu jelas mendedahkan sebahagian besar aurat mereka.

"Kita desak Rosmah bertaubat dan minta maaf kepada umat Islam secara terbuka," kata Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan.

Katanya, bantahan berkenaan akan diadakan di masjid negeri seluruh Malaysia selepas solat Jumaat, hari ini.

Pada festival itu, perkataan "Muhammad" dalam tulisan Arab secara terbalik didakwa diguna dan dipakai di dada salah seorang peraga fesyen yang tidak menutup aurat.

Tambahnya, pakaian yang diperagakan itu bukan pakaian Islam tetapi “pakaian wanita jalang dan jahiliah”.

"Sungguh memalukan dan jelas menunjukkan Rosmah jahil dan berniat jahat terhadap Islam," kata Nasrudin.

Sehubungan itu, beliau menggesa umat Islam bangkit menyertai perhimpunan itu bagi meluahkan bantahan terhadap tindakan Rosmah dan mendesak isteri perdana menteri itu bertaubat dan mohon maaf secara terbuka kepada seluruh umat Islam.

Rosmah merupakan Penaung Festival Busana Muslim atau Islamic Fashion Festival.

Semalam, ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Ghazali menggesa pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam suapaya mengkaji tindakan Rosmah berhubung perkara yang sama.

Katanya, festival busana itu jelas menghina Islam apabila menggunakan nama agama untuk mengesahkan tindakan penganjuran pertunjukan yang tidak wajar itu.

"Kita berarak bantah kartun Nabi yang dibuat di Denmark, di sini di Malaysia, seluruh maruah Islam ditelanjangkan oleh IFF tersebut," kata Lo' Lo'.


MEMO TAUBAT BUAT ROSMAH


1. Astaghfirullah.... satu tindakan yang cukup memalukan. jahil lagi berniat jahat terhadap ajaran Islam yang suci ini. Lebih - lebih lagi penganjurannya dinaungi oleh orang besar negara.

2. Islamic Fashion Show atau Islamic Fashion FestiVal [ IFF ] ini memang berasal dari Malaysia dan ianya diasaskan oleh Dato' Raja Rezza Shah sementara Datin Rosmah Mansur bertindak sebagai penaungnya [ founding patron ].

3. Bukan sahaja pakaian yang diperagakan ini bertentangan dengan prinsip pakaian Islam. lebih malang mereka berani menghina Rasulullah saw dengan melakarkan nama baginda di pakaian yang sedemikian.

4. Jika bukan niat menghina Islam. tindakan apakah seperti ini ? sungguh memalukan. Saya tidak jangka mereka sejahil itu. sehingga tidak mengetahui bagaimanakah bentuk pakaian Islam yang sebenarnya. sebagaimana yang dikehendaki oleh Allah swt. Firman Allah swt di dalam surah an Nuur ayat : 31

[ Katakan kepada orang - orang perempuan yang beriman. supaya mereka merendahkan pandangannya dan menjaga kehormatannya dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasannya kecuali apa yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka melabuhkan tudung hingga ke bawah dadanya.

Janganlah mereka memperlihatkan perhiasannya kecuali kepada suaminya. bapanya. bapa suaminya. anaknya. anak suaminya. saudaranya. anak saudaranya yang lelaki. anak saudaranya yang perempuan. perempuan muslimah. hamba sahayanya. orang - orang yang mengikutnya dari kalangan lelaki yang tiada syahwah kepada perempuan. atau kanak - kanak yang belum mengerti tentang aurat perempuan.
Jangan mereka berjalan sambil menggoyangkan kakinya supaya diketahui orang perhiasan yang tersembunyi. Bertaubatlah kamu sekelian kepada Allah wahai orang - orang yang beriman mudah - mudahan kamu beroleh kejayaan. ]

5. Datin Seri Rosmah telah diberikan peluang oleh Allah swt menjadi orang penting dan berpengaruh dalam negara ini. Suami Datin Seri adalah orang bertanggungjawab memimpin negara sebagai Perdana Menteri. Malang jika kedudukan yang dimiliki itu membawa Datin Seri jauh daripada Allah swt. apalagi secara terbuka menentang syariat Allah swt.

6. Baru - baru ini Datin Seri Rosmah berjaya mempengaruhi suami untuk menganugerahkan RM 111 juta bajet negara kepada PERMATA sebagai satu badan yang dipimpin oleh Datin Seri. Kini Datin Seri memiliki segalanya selain suami. iaitu harta dan takhta. Kemungkinan juga ia menjadikan Datin Seri Rosmah sebagai orang paling berkuasa di negara ini.

7. Namun kuasa bukanlah tiket untuk Datin Seri berbuat sesuka hati terutama terhadap agama Islam yang suci ini kerana ia adalah agama milik Allah swt Tuhan yang Maha Berkuasa. Tuhan yang memberi sedikit harta dan takhta kepada Datin Seri . Allah swt berhak dan mampu pada bila - bila masa sahaja menarik kembali segala nikmat yang dikurniakan justeru segala nikmat itu hanya ujian untuk melihatnya hambaNya bersyukur kepadaNya atau kufur.

8. Datin Seri Rosmah boleh memilih untuk bersyukur kepada Allah swt disamping segala keistemewaan dan kemewahan yang dimiliki. tetapi kenapa Datin Seri memilih untuk ingkar dan mempersenda Nabinya saw melalui tindakan Datin Seri menaungi Islamic Fashion Show yang jelas bertentangan dengan Islam ? dan pula menghina Rasulullah saw melalui satu khat nama Rasul yang ditulis secara terbalik pada pakaian murahan sebagaimana yang terdapat di dalam gambar di atas.

9. Tindakan Datin Seri Rosmah cukup meninggalkan kesan jengkel dan kesal dalam jiwa ummat Islam yang perihatin. Memandangkan Datin Seri Rosmah cukup berkuasa dalam negara ini. kenapalah tidak dijadikan kuasa yang dimiliki itu benar - benar memartabatkan Islam. Islamic Fashion Show adalah satu idea yang bijak tetapi malang salah pakaian yang di peragakan. Bukan begitu pakaian Islam. Jika Datin Seri keliru. bagaimanalah pakaian Islam yang sebenarnya. Datin Seri boleh merujuk kepada para mufti yang ramai dalam negara kita atau paling tidak Datin Seri boleh merujuk kepada 40 ulama' Muda yang baru - baru telah dirai dengan hebat lagi berprestij dikala mereka menyertai parti yang dipimpin oleh suami Datin Seri.

10. Justeru itu saya melihat jahil bukan alasan dan isunya di sini. Saya bimbang benar Datin Seri bersekongkol dengan pihak musuh - musuh Islam untuk menghina dan mempersendakan Islam lalu menjadikan Datin Seri sebagai boneka. Namun saya harap tidak begitu. sebaliknya apa yang saya harap ialah Datin Seri kembali kepangkal jalan dan bertaubat kepada Allah Azza wa Jalla terutama saat usia kita telah hampir ke penghujung.

11. Biarpun Datin Seri kelihatan masih sihat. muda. kaya dan berharta. namun suka saya mengingatkan kata - kata hikmah yang selalu dilafazkan oleh Tuan Guru Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man bahawa mati tidak syarat sakit dan mati juga tidak syarat tua. Sementelah jika kita selalu sakit dan usia pula telah meningkat tua.

12. Datin Seri berdepan dengan amanah ummah. Datin Seri masih ada ruang dan peluang untuk berbakti kepada ummah dan mentaati Allah Azza wa Jalla.

Pertama. janganlah diulang lagi kesilapan serupa. Tarik diri dari terus menaungi program mungkar seperti penganjuran Islamic Fashion Show yang menghina Islam dan mengelirukan ummah.

Kedua. melalui PERMATA yang dipimpin oleh Datin Seri. setelah memiliki peruntukan sedemikian banyak dari bajet negara [ RM 111 juta ]. mengatasi peruntukkan Sekolah Agama Rakyat [ RM 95 juta ] dan peruntukan rakyat marhain. Datin Seri sewajarnya manafaat kan anugerah tersebut untuk berbakti kepada agama. negara dan bangsa seperti mempertingkatkan bantuan pendidikan kepada pelajar luar bandar yang rata - ratanya tidak bernasib baik kerana faktor kemiskinan.

Juga membantu ibu tunggal dan anak - anak yatim di seluruh negara tanpa mengira dari parti manakah mereka warisi kemiskinan itu. Jadilah ibu kepada semua rakyat bukan hanya ibu kepada golongan bangsawan dan kenamaan. Rendahkan sayap untuk turun bersama rakyat. bukan hanya singgah dan berpaut di istana hinggap.

13. Andai Datin Seri terbaca atau membaca Memo Taubat yang saya hantar buat tatapan Datin Seri di alam cyber lalu ini. saya harap Datin Seri tidak marah kepada saya. Justeru saya hanya menyeru agar Datin Seri kembali kepangkuan Islam dengan melaksanakan suruhan Allah swt seperti menutup aurat lalu bertaubat kepada Allah swt atas kesalahan lsilam. Lantas pimpinlah tangan suami Datin Seri ke arah jalan yang betul agar ia menjadi Perdana Menteri yang juga taat kepada Allah swt.

14. Bicara atau Memo Taubat yang saya nukilkan ini memang tidak sedap di dengar oleh Datin Seri berbanding bisikan - bisikan para penasihat istana Datin Seri yang senantiasa mengampu dan memuji. Percayalah. kata - kata itu bukan kerana mereka kasihkan Datin Seri tetapi menjadikan Datin Seri lupa diri dan semakin angkuh di puncak bumi.

15. Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia bahkan seluruh ummat Islam yang terkilan dengan tindakan yang diambil oleh Datin Seri dalam menaungi program mungkar ini sangat berharap agar Datin Seri kembali menyusur pulang ke pangkal jalan dan insyaalah tidak hilang bisa ular dek kerana menyusur akar sebaliknya tawar ilmu sang pendita dek kerana menyusup laku.

Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat


Negeri-negeri Pakatan Rakyat Catat FDI Tertinggi - Mukhriz

Maju ke hadapan" walau FDI junam 81% 2009

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mukhriz Mahathir berkata, adalah tiba masanya Malaysia "maju ke hadapan" dari kejatuhan 81% dalam pelaburan langsung asing (FDI) pada 2009.

Laporan Pelaburan Asing Dunia (WIR) 2010 yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menunjukkan DFI di Malaysia menjunam 81% tahun lalu, tertinggal di belakang negara-negara jiran seperti Filipina, Vietnam, Thailand, Indonesia dan Singapura.

Mukhriz mengakui laporan itu menunjukkan kejatuhan yang signifikan namun mempertahankannya dengan menyatakan ia juga melibatkan negara-negara lain di dunia, bukan sahaja Malaysia.

"Pengaliran keluar FDI adalah lebih signifikan tapi apa yang penting, apa yang berlaku selepas ini," kata Mukhriz, sebagai menjawab soalan daripada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng (DAP-Bagan) dalam soalan tambahan di Dewan Rakyat semalam.

Menurut beliau, kerajaan telah menggariskan pelbagai dasar baru dari pertengahan 2009 termasuk Model Baru Ekonomi (MBE), Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10), Pelan Transformasi Kerajaan (GTP) dan Pelan Transformasi Ekonomi (ETP), yang bertujuan untuk menarik pelaburan asing.

Para pelabur tiada masalah

Beliau juga menolak dakwaan bahawa para pelabur asing enggan datang ke negara ini kerana sentimen perkauman yang meningkat sepertimana yang dinyatakan oleh Lim.

"Saya melihat para pelabur yang berkualiti dan bernilai tinggi datang ke negara kita. Ini menunjukkan mereka tidak mempunyai apa-apa masalah dengan apa yang berlaku di negara ini berbanding dengan negara-negara lain.

"Mereka masih melihat Malaysia sebagai sebuah destinasi yang menarik untuk pelaburan yang dapat memenuhi cita rasa dan aspirasi mereka," ujar beliau.

Namun demikian, Mukhriz mengakui bahawa jumlah DFI pada tahun ini semakin berkurangan pada tahun ini. Malaysia hanya mencatat FDI sebanyak RM9.6 bilion pada tujuh bulan pertama tahun ini berbanding RM22.1 bilion setahun penuh 2009.

"Sejumlah RM22.1 bilion FDI pada 2009 itu melibatkan sebanyak 390 projek pembuatan," katanya ketika menjawab Ahli Parlimen BN-Mukah, Dr Muhammad Leo Michael Toyad.

Mukhriz, juga memberitahu tiga buah negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat – Selangor, Kedah dan Pulau Pinang – mencatatkan FDI tertinggi di antara Januari hingga Julai tahun ini, dengan pelaburan sebanyak RM1.6 bilion setiap negeri. -FMT

Ulasan GB

Ya, perenggan terkahir tu jangan terlepas pandang nak baca. Ia pengakuan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mukhriz Mahathir sendiri bahawa negeri-negeri yang diperintah Pakatan Rakyat mencatatkan FDI tertinggi. Tahniah kepada MB/KM bagi negeri-negeri Selangor, Kedah dan Pulau Pinang.

Selama ini kerajaan UMNO BN, melalui kenyataan pemimpin-pemimpin sering mendakwa kononnya hanya merekalah yang pandai memerintah, mereka sahajalah yang membawa kebaikkan kepada rakyat. UMNO BN sedaya upaya ingin menggambarkan kepada rakyat kononnya Pakatan Rakyat hanya pandai membangkang tetapi tak pandai memerintah

Ternyata dan terbukti kini, hakikat yang sebenarnya, negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat lebih bijak dan menarik perhatian pelabur. Para pelabur dapat melihat sendiri potensi dan yakin untuk melabur di negeri-negeri berkenaan

Mengenai Kelantan, isu sebenarnya ialah persepsi buruk yang telah ditanamkan oleh kerajaan pusat terhadap Kelantan di dalam misinya mencari pelaburan asing yang telah dilakukan berdekad lamanya semenjak era Tun Dr Mahathir lagi.

Semasa itu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Rafidah Aziz, akan cuba menghalang kamsukan FDI ke Kelantan. Kelantan digambarkan sebagai negeri sengsara, negeri miskin, negeri termundur dan seumpamanya.

Tuhan Yang Maha Esa menterbalikkan kerjaya politik Rafidah Aziz akibat dari sikapnya itu.Pengakuan Dari Mulut Rozaliya Sendiri Apa Yang Sebenarnya Berlaku

Dia banyak berubah'

KEMAMAN: Rozaliya Mat Lazim, 20, bakal pengantin yang mencetuskan kontroversi hingga mendapat liputan meluas media mengaku tindakannya melarikan diri ke Kuala Lumpur turut berpunca tindakan keluarganya yang enggan memenuhi permintaannya supaya memutuskan pertunangannya.

Menurutnya, dia mengambil keputusan itu selepas hubungan dengan tunangnya, Mohd Helmi Mohd Noor, 24, sentiasa menghadapi masalah menyebabkannya hilang kepercayaan kepada lelaki berkenaan.

“Saya sudah tawar hati kerana sikapnya sudah banyak berubah dan tidak tahu menghargai diri saya, malah banyak tindakannya melukakan hati dan perasaan saya.

“Tindakan saya melarikan diri daripadanya kerana sudah tidak sanggup lagi meneruskan perkahwinan itu selepas permintaan saya untuk memutuskan pertunangan tidak dilayan keluarga sebelum ini.

“Saya rasa lebih baik saya berseorangan ketika ini daripada menanggung hati yang sentiasa terluka akibat sering berselisih faham dengan Helmi, malah hati saya sudah tertutup untuknya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Bandar Cheneh Baru, di sini, semalam.

Katanya, dia reda dengan apa yang berlaku dan sudah berbincang semula dengan keluarga dan mereka menerima keputusannya untuk memutuskan pertunangan.

“Keluarga saya meminta keluarga pihak lelaki datang ke rumah untuk memutuskan pertunangan ini dalam masa terdekat,” katanya.

Rozaliya mencetuskan kontroversi apabila didapati hilang selepas ditinggalkan tunangnya seketika selepas mereka membeli barang keperluan perkahwinan mereka di Kuantan, 13 Oktober lalu.

Selepas membeli-belah di sebuah kedai peralatan pengantin berhampiran Pasar Kuantan, Mohd Helmi bergegas pulang ke pejabatnya di Bandar Cheneh Baru kerana perlu menyelesaikan urusan penting dan berjanji menemui Rozaliya pada jam 3 petang.

Bagaimanapun, lelaki itu kemudian dikejutkan dengan SMS dihantar Rozaliya mengatakan dia diekori dua lelaki dan meminta tunangnya itu segera menjemputnya.

Mengulas kejadian itu, Rozaliya berkata, pada hari kejadian, Mohd Helmi menjemputnya ke Kuantan bagi membeli barangan keperluan perkahwinan mereka yang dijadualkan 12 November depan dan sepanjang perjalanan itu, mereka sentiasa berselisih faham dan bergaduh.

“Selepas membeli sebahagian keperluan, Helmi meninggalkan saya di depan sebuah pasar raya kerana dia mahu kembali ke pejabatnya kerana urusan kerja dan meminta saya menunggunya di situ. “Selepas itu, saya pergi ke sebuah bank berdekatan mengeluarkan wang bagi membuat bayaran tempahan set pelamin sebelum menyedari diekori dua lelaki.

“Selepas mengeluarkan RM1,500, saya melalui jalan belakang untuk menunggu Helmi di depan pasaraya berkenaan dan ketika nak memasukkan wang ke dalam beg tangan, tiba-tiba saya diragut dua lelaki berkenaan.

“Saya tergamam dan terkejut dengan kehilangan wang itu dan ketika itu terus mengambil jalan singkat meneruskan perjalanan ke terminal bas berhampiran.

“Ketika itu fikiran saya berkecamuk, buntu dan mengikut saja langkah kaki sebelum membeli tiket bas ke Kuala Lumpur dan turun di kawasan Bukit Bintang,” katanya.

Rozaliya berkata, sepanjang kehilangannya, dia sempat bekerja dua hari di sebuah kedai butik pakaian sekitar Bukit Bintang, tetapi kemudian berhenti kerja kerana bimbangkan keselamatannya yang pulang lewat malam.

“Selepas itu, saya bekerja pula di kedai serbaneka 24 jam di kawasan itu juga selama dua hari sebelum pengurus kedai memaklumkan kepada polis yang saya bekerja di situ,” katanya. Katanya, dia bersyukur kerana selamat pulang ke pangkuan keluarga dan berjanji tidak akan mengulangi perbuatan itu.

[Bergambar] Pengumuman Dr Zulkefli Sebagai Calon PAS Bagi PRK Galas

PAS Calonkan Dr Zulkefli Mohamad Sebagai Calon Di Galas

GUA MUSANG: Pengamal perubatan yang juga Pemangku Yang Dipertua PAS Kawasan Gua Musang, Dr Zulkefli Mohamad dipilih sebagai calon parti itu untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Galas 4 November ini.

Pengumuman nama calon itu dibuat oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan, pada ceramah perdana sempena 20 tahun pemerintahan Islam di Kelantan kira-kira 12 tengah malam ini di Dataran Ilmu GuaMusang.

Barisan Nasional akan mengumumkan nama calonnya untuk bertanding dalam pilihan raya kecil itu Ahad ini.

Dr Zulkefli, 44, yang memiliki sebuah klinik di Ciku, Gua Musang, merupakan anak bekas Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Guchil, Mohamed Awang pada tahun 1974 dan merupakan anak ketujuh daripada 10 beradik.

Beliau pernah kalah kepada Tengku Razaleigh Hamzah ketika bertanding merebut kerusi Parlimen Gua Musang dalam pilihan raya umum 2008, dengan majoriti 4,394 undi.

Kekalahan itu merupakan kali kedua beliau tewas kepada Tengku Razaleigh dalam pilihan raya umum bagi kerusi Parlimen Gua Musang. Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, daripada PAS, yang meninggal dunia akibat kanser usus pada 27 September lalu.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya, 11,553 pengundi layak untuk mengundi dalam pilihan raya kecil itu iaitu Melayu 7,125 orang atau 61.7 peratus, kaum Cina 2,317 atau 20.06 peratus, India 185, Bumiputera Siam 10 orang dan Orang Asli 1,889 orang. - BERNAMA

foto ehsan Topeng PerakKes Aminulrasyid: Siapa Letak Parang Dalam Kereta?

Kes kematian Aminulrasyid: Misteri parang belum terjawab

Tiga saksi nafi lihat, letak senjata dalam kereta dipandu Aminulrasyid

SHAH ALAM: Misteri penemuan parang dalam kereta dipandu Aminulrasyid Amzah, 15, remaja yang mati ditembak polis di Seksyen 11 di sini, 26 April lalu, belum terjawab selepas tiga saksi pendakwaan memberi keterangan di Mahkamah Sesyen, semalam.

Kakak kedua Aminulrasyid, Tuty Shahninza Anom Amzah, yang juga pemilik kereta jenis Proton Iswara putih dipandu Aminulrasyid pada hari kejadian; suami Tuty, Muzafar Mahali dan bapa mentua Tuty, Mahali Ramlan yang juga pemilik berdaftar kereta itu menafikan pernah melihat atau meletakkan parang dalam kereta berkenaan.

Parang itu ditemui polis di bahagian bawah tempat duduk penumpang di sebelah kiri kereta yang dipandu Aminulrasyid.

Dalam keterangannya, Tuty, 36, berkata beliau tidak pernah meletakkan parang di dalam kereta itu, dan apabila ditunjukkan sebilah parang yang juga barang kes, saksi pendakwaan ke-20 berkata beliau tidak pernah melihatnya dan tidak tahu siapa pemiliknya.

Ketika Timbalan Pendakwa Raya Mohd Dusuki Mokhtar menunjukkan parang itu, Mahali juga menafikan beliau pernah melihatnya.

Muzafar, 36, dalam keterangannya juga menafikan bahawa beliau pernah melihat dan meletakkan parang dalam kereta itu.
Saksi ke-22 pendakwaan itu berkata, beliau tidak tahu siapa pemilik parang dan menafikan isterinya, Tuty ada membawa parang dalam kereta.

Mereka memberi keterangan dalam perbicaraan kes anggota polis, Koperal Jenain Subi, 48, yang didakwa mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaan, menyebabkan kematian Aminulrasyid, jam 1.10 pagi, 26 April lalu.

Mahkamah juga semalam diberitahu Aminulrasyid tidak tahu memandu kereta dan tidak pernah dilihat memandu kereta oleh keluarganya.

Tuty berkata, pada pengetahuannya, adik bongsunya itu tidak pernah belajar memandu atau diajar memandu kereta sebelum hari kejadian pada 26 April lalu.

“Sekiranya adik mahu ke mana-mana, beliau akan memberitahu ibu, Norsiah Mohamad, 60, untuk menghantar dan menjemputnya. Jika mak saya tidak boleh, kakak sulung saya yang akan hantar adik,” katanya.

Dalam pada itu, Tuty berkata, pada 25 April lalu, beliau dan tiga anaknya ke rumah ibunya di Seksyen 11, Shah Alam untuk bermalam di sana kerana sudah mengambil cuti pada keesokan harinya.

Katanya, selepas makan malam, beliau naik ke bilik ibunya di tingkat atas untuk tidur selepas meletakkan kunci keretanya di tempat letak kunci di tingkat bawah.

Kehilangan Aminulrasyid dan kereta hanya disedari kira-kira dua jam selepas kejadian, apabila beliau menerima panggilan telefon daripada suaminya.

Tuty berkata, suaminya menghubungi jam 3.30 pagi bertanyakan mengenai kereta dan memintanya memeriksa sama ada kereta itu masih ada di rumah ibunya.

“Apabila menjenguk ke luar, saya mendapati hanya ada kereta milik adik saya, Muhammad Shahreeman Putra di halaman rumah, manakala kereta saya sudah tiada.

“Selepas itu saya memeriksa adik-adik saya dan mendapati Aminulrasyid tiada di rumah, lalu saya keluar rumah dan melihat ke luar pagar, sebelum melihat kereta peronda polis di hujung jalan masuk ke rumah ibu,” katanya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Latifah Mohd Tahar bersambung 28 Oktober ini.

Dr Zulkefli Mohammad Calon PAS Di Galas

Galas: Dr Zulkefli calon PAS

GUA MUSANG, 21 Okt: Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Gua Musang, Dr Zulkefli Mohamad diumumkan sebagai calon PAS mewakili Pakatan Rakyat bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) N.45 Dun Galas.

Pengumuman itu dibuat Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada majlis pengisytiharan calon di Dataran Ilmu, di sini sekitar jam 11.54 malam ini.

“Inilah pemimpin yang PAS pilih sebagai ‘Calon Kita’ bagi Pilihan Raya Kecil N.45 Dun Galas. Beliau adalah Dr Zulkefli Mohamad,” umumnya yang juga Menteri Besar Kelantan.

Menurut Tuan Guru Nik Aziz, Zulkefli dipilih kerana diyakini mampu meneruskan kerja cemerlang yang telah diusahakan wakil rakyat sebelum ini, Allahyarham Chek Hashim Sulaima.

Hadir sama pada majlis tersebut, semua pimpinan utama PAS Pusat termasuk Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan timbalannya, Nasharudin Mat Isa. Turut serta ialah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Setiausaha Agung DAP, Datuk Ngeh Koo Ham.

Biodata Zulkefli:

Beliau merupakan anak kepada seorang pemimpin PAS, Mohamad Awang yang pernah dinobatkan sebagai Tokoh Penerangan PAS Kelantan tahun 1996.

Bapanya juga adalah bekas Adun Guchil, Kuala Krai tahun 1974-1978.

Ibunya pula, Ramelah Mat Jusoh seorang yang gigih mendidik 10 orang anak.

Hasilnya, calon PAS ini adalah anak yang ketujuh, seorang yang benar-benar mewarisi bakat perjuangan ayahnya.

Dr Zulkefli dilahirkan pada tanggal 16 Januari 1966 bertempat di Guchil 3, Kuala Krai.

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Banggol Guchil, Kuala Krai. Kemudian meneruskan pengajian di peringkat menengah di Sekolah Menengah Sultan Yahya Petra.

Kecemerlangannya dalam pelajaran terbukti apabila mendapat tawaran belajar di Universiti Malaya dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Sarjana Muda Pembedahan tahun 1992.

Pengalamannya sebagai seorang doktor kerajaan di Hospital Taiping, Perak (1992) kemudian berpindah ke Hospital Besar Kota Bharu (1993) dan Pusat Kesihatan Ciku 3 Gua Musang; telah mendidik beliau menyayangi masyarakat dan memahami kesusahan hidup rakyat.

Justeru itu, beliau mengambil keputusan membuka klinik sendiri di Ciku 3, Gua Musang sebagai meneruskan khidmat dan merapatkan lagi hubungannya dengan rakyat.

Dr Zulkefli mula aktif dalam PAS apabila terlibat dengan cawangan ketika berkhidmat di Ciku 3, sehinggalah beliau terpilih untuk jawatan Yang Dipertua PAS Kawasan Gua Musang.

Beliau juga pernah bertanding dalam pilihan raya umum 2004 di Dun Galas dan pilihan raya umum 2008 bagi Parlimen Gua Musang.


Meskipun begitu, beliau menyedari bertanding di kubu kuat Tengku Razaleigh bukanlah mudah untuk mencapai kemenangan, namun dengan kegigihan dan kesungguhan, beliau tetap menghadapinya dan sedia memikul tanggungjawab parti.

Justeru, masyarakat dan parti menilainya sebagai seorang pemimpin yang ikhlas, taat dan rela berkorban demi perjuangan Islam. -harakahdaily

[Bergambar] Ucapan TGNA Sempena Sambutan 20 Tahun Pentadbiran PAS Kelantan

Ucapan TG Nik Abdul Aziz Nik Mat Sempena Sambutan 20 Tahun Pentadbiran Membangun Bersama Islam Negeri Kelantan

Pada 12 Zulkaedah 1431 bersamaan 20 Oktober 2010, jam 9.00 malam di Dewan Konvensyen Kelantan Trade Centre (KTC), Kota Bharu.

Firman Allah SWT, (Surah Al Hasyr Ayat 18) bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya); dan hendaklah tiap-tiap diri, melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). (Sekali lagi diingatkan): Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha meliputi pengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan.”

Alhamdulillah segala syukur dan pujian itu hanya bagi Allah S.W.T., selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W., ahli keluarga baginda serta sekalian sahabat dan pendukung perjuangan baginda.

Mengadap Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad Ke-V, Al-Sultan bagi Negeri Kelantan Darulnaim.

Ampun Tuanku, sembah patik harap diampun.

Di kesempatan yang bermakna ini, patik bagi pihak diri patik dan seluruh warga pentadbiran Negeri Kelantan mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih diatas kesudian Tuanku, untuk berangkat mencemar duli, merasmikan Majlis Sambutan 20 Tahun Pentadbrian Membangun Bersama Islam, pada malam yang penuh berbahagia ini. Semoga dengan keberangkatan Tuanku menambahkan keserian majlis ini. Harapan patik, agar Tuanku sentiasa dilimpahkan keberkatan oleh Allah S.W.T. di dunia dan di akhirat.

Untuk pengetahuan Tuanku, pada hari ini, 20 Oktober 2010 genaplah dua dekad atau 20 tahun Kerajaan Negeri Kelantan diterajui dengan dasar Membangun Bersama Islam. Alhamdulillah, dan segala puji bagi Allah S.W.T. yang telah memberikan kekuatan kepada patik dan seluruh warga pentadbiran Kerajaan Negeri, untuk terus cekal, mengharungi segala pahit-maung yang ditempuhi selama menerajui kerajaan ini. Semoga dengan limpah perkenan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku, menambahkan lagi kekuatan bagi patik sekalian, untuk terus memikul amanah, yang telah dipertanggungjawabkan ini.

Ampun Tuanku, sembah patik harap diampun.

Sekali lagi patik merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Tuanku, diatas kesudian berangkat mencemar duli, hadir ke majlis ini. Semoga dengan kehadiran Tuanku, bertambahlah kasih dan sayang rakyat Kelantan, khususnya, dan akan sentiasa mengutuskan doa, agar Kerajaan Tuanku disirami rahmat oleh Allah S.W.T., Patik mohon izin limpah perkenan Tuanku, untuk menyampaikan kata-kata pesanan kepada pacal rakyat sekalian.

Sesungguhnya ingat mengingati dan tegur menegur adalah merupakan kerja agama. Al-Quranul karim menggunakan pelbagai bahasa bertujuan untuk menegur manusia. Ada yang dimulakan dengan berkataan “wa iz” iaitu ingatlah olehmu. Ada yang terang-terang menggunakan “Wazkur” Atau “wazakkirhum”. Demikian juga Al-Quran itu sendiri dinamakan dengan tazkirah menunjukkan bahawa ingat memperingati adalah merupakan salah satu daripada ajaran agama. Justeru, apa yang kita lakukan pada hari ini iaitu mengingati dua puluh tahun Kelantan Membangun Bersama Islam adalah kerja agama. Ia bukan dilakukan hanya sekadar untuk bersuka-suka semata-mata.

Dua puluh tahun yang lampau, pada tarikh ini 20 Oktober, rakyat Kelantan telah membuat keputusan yang terpahat selama-lamanya di dalam sejarah. Pilihan yang termaktub lewat Pilihan Raya Umum pada tahun 1990 telah menjadi bahan perhatian bukan sahaja di seluruh negara bahkan seluruh dunia. Bolehkah sebuah negeri, ditadbir dengan dasar-dasar Islam? Lebih jauh lagi, bolehkah dasar yang diperkenalkan, iaitu Membangun Bersama Islam, dapat diterima di dalam sebuah masyarakat majmuk?

Persoalan demi persoalan muncul, bukan sahaja di kalangan non muslim. Bahkan umat Islam sendiri pun, yang tidak memahami dengan baik dasar-dasar pentadbiran secara Islam, mempertikaikan hasrat Kerajaan Negeri Kelantan, pada masa itu. Segala pujian bagi Allah S.W.T. tempoh tiga bulan yang diberikan sesetengah pihak, berjaya kita lalui, bulan demi bulan, tahun demi tahun, kita berdepan dengan tekanan yang tidak menghormati amalan demokrasi dan federalisme. Dan hari ini Alhamdulillah, Membangun Bersama Islam sebagai dasar utama pentadbiran Kerajaan Negeri Kelantan, kini sudah berusia 20 tahun.

Memerintah dan mentadbir negara, pada hakikatnya termasuk di dalam urusan agama. Ini dibuktikan oleh Rasulullah S.A.W. sendiri yang juga merupakan Perdana Menteri Negara Islam Pertama berpusat di Madinah Al-Munawarrah telah setiap hari mengurus tadbir urusan negara. Ini sekaligus menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa pentadbiran negara, ialah urusan yang berasingan dengan agama. Rasulullah S.A.W. telah membuat perjanjian bertulis dengan musuh tradisi iaitu Yahudi di Madinah. Baginda juga turut mengirim surat-surat kepada Raja-Raja yang ada di sekitar Semenanjung Arab serta mempunyai cop mohornya sendiri. Ini menunjukkan asas-asas pentadbiran negara telah diletakkan oleh baginda.

Kita menyaksikan bagaimana usia dakwah Rasulullah S.A.W. ialah selama dua puluh tiga tahun; tiga belas tahun di Mekah dan sepuluh tahun di Madinah. Tempoh yang begitu panjang ini, sangatlah mustahil dijadikan oleh Allah S.W.T. hanya untuk mengajar solat dan puasa semata-mata, tanpa sebarang aktiviti yang lain khususnya pengurusan negara. Melalui Perlembagaan Langit yang namanya Al-Quran, Allah S.W.T. menyampaikan wahyuNya yang bukan sekadar memerintah supaya bersolat dan berpuasa, bahkan terdapat padanya urusan hukum-hukum jenayah, jihad, urusan pembahagian harta pusaka, mengurus rampasan perang, melantik al-ummal, umara al ajnad, menjawab persoalan-persoalan rumah tangga dan menyelesaikan kekusutan jenayah seks dan mal. Alangkah salahnya jika wujud dakwaan bahawa Islam dan Al-Quran langsung tidak berbicara mengenai pemerintahan walhal ia telah menyusun semua urusan hidup manusia semenjak seribu empat ratus tahun sebelum wujudnya Perlembagaan Lord Reid. Allah S.W.T sendiri menjanjikan pahala di sebalik setiap amalan yang dilakukan asalkan selari dengan syariat Allah. Bagaimana pahala boleh dianugerahkan kiranya ianya tidak dikira agama? FirmanNya (Surah At Taubah Ayat 120) bermaksud:

“Yang demikian kerana sesungguhnya (tiap-tiap kali) mereka merasai dahaga, dan merasai penat lelah, dan juga merasai lapar (dalam perjuangan) pada jalan Allah; dan (tiap-tiap kali) mereka menjejak sesuatu tempat yang menimbulkan kemarahan musuh; dan juga (tiap-tiap kali) mereka menderita sesuatu yang mencederakan dari pihak musuh – semua itu ditulis bagi mereka: (pahala) amal yang soleh. Sesungguhnya Allah tidak menghilangkan pahala orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya. Bahkan diantara tujuh golongan yang dijemput berteduh di bawah naungan Arasy-Nya ketika mana tidak ada sebarang teduhan lain di Padang Mahsyar ialah Imam adil.”

Menyedari hakikat itulah, dasar Membangun Bersama Islam kita perkenalkan apabila diberikan mandat oleh rakyat pada tahun 1990. Membangun Bersama Islam dengan maksud kita akan terus memacu pembangunan selari dengan landasan yang ditentukan oleh Allah S.W.T. Pembangunan perlu terus dilaksanakan kerana dunia ini dijadikan oleh Allah S.W.T. untuk manusia, bukan untuk malaikat atau makhluk lain. Namun pembangunan yang kosong rohaninya hanyalah umpama pokok besar yang akarnya buruk dan reput. Daunnya sekalipun merimbun tidak akan lama menaungi, masanya tersemban jatuh sangat mudah. Di antara ajaran penting dalam Islam ialah dunia ini bersambung dengan akhirat dan ini tidak ada di dalam ajaran ideologi yang lain selain Islam. Oleh yang demikian, sangatlah jauh berbeza pemikiran seorang mukmin dan seorang pendukung sekular. Orang-orang Mukmin melihat jauh ke akhirat berbeza dengan orang-orang sekular melihat hanya setakat dunia sahaja. Umpama seorang anak yang berumur dua tiga tahun bila bersama ibunya ke pasar. Anak kecil itu hanya berfikir untuk membeli belon dan alat-alat permainan yang boleh menyeronokkan. Berbeza dengan pemikiran si ibu yang berfikir lebih jauh, pemikiran ibu berkisar kepentingan sekeluarga, apakah lauk pauk atau makanan yang perlu dibawa pulang untuk kesiapan rumah nanti. Itulah perumpamaan pemikiran sekular yang hanya terhenti setakat di dunia, ia tidak lebih umpama seorang anak kecil yang hanya berfikir untuk alatan permainannya semata-mata!

Alhamdulillah, dengan amanah diberikan oleh Allah S.W.T. ini, kita melaksanakan apa yang selama ini hanya dapat disebut di dalam masjid sahaja. Sudah lama kita menyebut tentang haramnya judi, arak, riba, pendedahan aurat dan sebagainya. Namun ia hanya dapat dikuatkuasakan bila kita ada kerajaan. Kita telah mengharamkan riba dan kita wujudkan Ar-Rahn apabila ada kerajaan dan menggalakkan perbankan Islam dengan memindahkan semua wang kerajaan ke perbankan Islam. Di dalam bidang pendidikan, kita wujudkan Maahad Tahfiz Al-Quran Wal-Qiraat dan Maahad Tahfiz Sains yang dulunya dianggap mustahil. Di dalam pentadbiran, kita namakan teras UMI atau Ubudiyyah, Masuliyyah dan Itqan. Tenaga urus tadbir diajar bahawa kerja yang dilakukan ini dikawal oleh CCTV Allah S.W.T. melalui Polis Rahsia Allah yang namanya Malaikat.

Hasilnya, dalam masa 20 tahun, kita tidak dengar warga tadbir Kerajaan Negeri Kelantan didapati bersalah atas tuduhan rasuah di mahkamah. Untuk keselesaan tenaga pekerja, kita perkenalkan cuti dua hari seminggu. Masih tergiang-giang tuduhan yang menyatakan rakyat Kelantan akan menjadi pemalas dengan perubahan ini. Namun kini tanpa segan silu ia ditiru oleh seluruh negara. Rupanya untuk memperkenalkan dasar semudah itupun, tidak terlintas di benak pemikiran mereka kerana terlampau bergantung kepada telunjuk barat.

Di samping itu, kebajikan rakyat tidak dilupa, kita wujudkan Skim Takaful Kifaalah untuk warga emas tanpa mengira fahaman politik, Ladang Rakyat diwujud yang kini ditiru oleh sesetengah negeri di samping kita menjaga kebajikan armalah atau ibu tunggal. Alhamdulllah, budi yang ditabur ini saya yakin dapat dinikmati setelah Kelantan mempunyai kerajaan berlandaskan Islam. [Pantun]

Di sana padi di sini padi
Baru sempurna bernama bendang
Di sana budi di sini budi
Baru sempurna bernama orang

Perubahan dan pembaharuan selama 20 tahun tentunya tidak dapat diceritakan di dalam masa yang singkat. Apa yang pasti, Kelantan Alhamdulillah terus membangun. Rakyat Kelantan menikmati arus pembangunan tanpa terjejas dengan gangguan-gangguan yang dibuat-buat. Bezanya, pembangunan ini dipasak di atas asas yang namanya rohani. Pembangunan rohani inilah yang sering kali tidak dipedulikan. Yakinlah, manusia jika hanya membangun jasmaninya tetapi mengenepikan rohaninya, ia akan pincang. Umpama kapal terbang yang mempunyai dua sayap dipaksa terbang dengan satu sayap, bagaimana jadinya? Manusia diciptakan menggunakan dua bahan mentah satunya jasmani manakala satu lagi rohani. Kedua-duanya dicampur dan bercantum seperti kembar siam yang tidak boleh dipisahkan. Firman Allah S.W.T. (Surah al-Hijri Ayat 29) bermaksud:

“Kemudian apabila Kami sempurnakan kejadiannya, serta Aku tiupkan padanya roh dari (ciptaan) Ku, maka hendaklah kamu sujud kepadanya.”

Kerana itu, Allah S.W.T. menjanjikan di sebalik kesenangan di dunia dan kemewahannya itu, disediakan satu lagi ganjaran abadi di akhirat, sekiranya hidup itu dilandaskan di atas iman dan taqwa kepada Allah dalam semua bidang hidup.

Firman Allah S.W.T. (Surah Muhammad Ayat 36) bermaksud: “Sesungguhnya kehidupan dunia hanyalah permainan dan senda gurau. Tetapi jika kamu beriman dan bertaqwa, Allah akan memberikan pahala kepadamu di akhirat dan Dia tidak akan meminta harta-hartamu.”

Akhir kata, besarlah harapan saya agar benih yang kita tanam pada hari ini dapat dijaga sebaik mungkin oleh generasi yang akan datang. Nakhoda bahtera boleh bertukar ganti, namun kemudinya biarlah sentiasa terarah ke destinasi yang betul, iaitu arah “Siratal lazi na an am ta alaihim, Minan nabi yiin wassa diqin wasyuhada’ wassalihin” seperti yang setiap masa kita pohon dalam sembahyang. Semoga Negeri Kelantan terus dipayungi dengan rahmat dan keberkatan oleh Allah S.W.T. dan terus membangun bersama Islam. Junjung kasih patik Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Kelantan yang sudi berangkat mencemar duli merasmikan majlis ini pada malam ini. Sekian, saya sudahi dengan “aqu lu qau li wastaghfirullah al azim li wa lakum, wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.”