4 Jun 2010

Manikavasagam Tidak Faham Prosidur SELCAT Dengan Mahkamah

Siasatan Selcat, Mike Beri Keterangan, Teng Tegas Perlu Ikut Peraturan

Siasatan Selcat hari ini mendengar keterangan daripada Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam yang membuat dakwaan berlakunya rasuah dalam syarikat lombong pasir milik kerajaan negeri iaitu Kumpulan Semesta Sdn Bhd.

Namun Manikavasagam tidak dapat menyerahkan rakaman video dan senarai saks-saksi yang menurut beliau boleh membuktikan dakwaan berkenaan.

Pengerusi Selcat Teng Chang Kim berkata Selcat tetap menjalankan siasatan telus, namun meminta Manikavasagam untuk mengikut prosedur dalam member keterangan dan mengemukakan bukti.

Manikavasagam diminta oleh Teng menerangkan dokumen-dokumen yang didakwanya terkandung segala bukti dan senarai saksi yang diserahkannya kepada Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim kelmarin.

“Yang berhormat telah besetuju untuk memberi keterangan berhubung siasatan jawatankuasa ini ke atas urusniaga Kumpulan Semesta Sdn.Bhd dan Yb telah memberi beberapa maklumat berkenaan dengan Semesta ini, jadi dipersilakan YB apakah YB ingin memaklumkan pada jawatankuasa ini?,” soal Teng.

“Saya memang telah membuat aduan dan sebagai Pengarah Aduan Parti Keadilan Rakyat, saya telah menerima dua aduan, seorang kontraktor yang bernama Cheong dan juga pekerja Semesta, berjumpa saya di Pekan Meru dan memberi maklumat yang mereka hendak berikan pada saya.

“Seorang lagi pekerja Semesta, Encik Eng, seorang eksekutif dan juga saya telah menerima banyak lagi aduan daripada seorang kontraktor iaitu Encik Zahar, pelombong pasir di Mukim Rasa, di Hulu Selangor,” kata Manikavasagam.

Teng bagaimanapun menegaskan bahawa undang-undang tubuh Selcat menwajibkan mana-mana saksi yang hendak tampil perlu terlebih dahulu memberi keterangan bertulis yang ditandatanginya dan disampaikan kepada pejabat Menteri Besar.

“Sehubungan itu melalui pendengaran jawatankuasa hanya boleh mendengar keterangan daripada saksi untuk memberikan keterangan bertulis melalui jawatankuasa ini. Jadi saksi-saksi yang disebut oleh YB tadi, hanya seorang yang bernama Cheong yang telah pun membuat satu akuan berkanun dan telah diminta oleh jawatankuasa ini untuk membantu jawatankuasa ini,” kata Teng.

Bagaimanapun Manikavasagam meminta Selcat untuk mendengar keterangan semua saksi yang dimaksudnya walaupun mereka tidak membuat keterangan bertulis sebagaimana yang dikehendaki.

“Saya minta saksi penting Encik Eng pekerja Semesta sendiri datang memberi saksi hari ini sebab saya akan serahkan semua dokumen yang penting hari ini,” mohon Manikavasagam.

“Kita buat siasatan terbuka dan kita bukan siasatan macam polis mahupun SPRM, kita buat siasatan terbuka, kita perlu ikut prosedur, kalau saya tidak ikut prosedur, nanti Peguam Semesta akan buat aduan.

“Mengikut buku ini semua peguam perlu mengikut buku ini dan kalau mengikut buku ini semua jawatankuasa perlu mengikut buku ini, dan kalau di mahkamah pun tidak boleh tengah-tengah bicara di mahkamah dibuat, kemudian bicara diberhentikan kerana hendak membuat siasatan, jawatankuasa ini terikat dengan undang-undang jadi Dewan adalah pembuat undang-undang jadi kita perlu ikut undang-undang,” kata Teng.

Teng meminta Manikavasagam dan semua pihak supaya tidak menyalah tafsir keperluan untuk saksi memberi keterangan bertulis yang akan diperinchi sebelum keputusan dibuat sama ada perlu untuk memanggil mereka ke sidang Selcat.

“Bukan kita tidak mahu siasat tetapi masalahnya kita terikat, kita hendak panggil saksi yang kita sendiri tidak tahu siapa pun dia, akan menjadi satu perkara yang akan diketawa oleh dunia dan ini tidak mengikut peraturan, jadi ada prosedur-prosedur undang-undang yang perlu diikuti,” jelas Teng kepada Manikavasagam.

Teng juga berkata dokumen-dokumen yang ingin diserahkan oleh Manikasagam hari ini sepatutnya dibuat lebih awal.

“Dokumen perlu diserahkan pada masa peringkat siasatan bukan ketika hendak datang sini baru hendak menyerahkan dokumen, apakah pengetahuan yang ada pada YB selain daripada perkara itu yang hendak dikemukakan kepada jawatankuasa,” soal Teng.

Manikavasagam bagaimanapun tetap mahu panel Selcat melihat segala bahan bukti yang ada padanya termasuk cakera padat yang mengandungi rakaman video yang didakwanya terlibat dengan rasuah.

“Nanti dulu, sabar-sabar-sabar, saya jawap soalan, saya pun sabar Tuan Pengerusi dan datang pagi ini hendak beritahu perkara ini dan tuan pengerusi perlu panggil saksi-saksi ini! Satu-satu, memang satu-satu, sudah lama nanti sudah! Saya pun perlahan-perlahan, jadi saya hendak tanya semua dokumen itu ada pada siapa?”

“Semua dokumen ada pada Encik Eng,” jawap Manikavasagam.

Manikavasagam menggesa jawatankuasa tersebut tidak cuba untuk menyelindungkan mana-mana perkara dan bukti yang didakwanya benar terhadap isu penyelewengan rasuah pasir terhadap syarikat Semesta.

“Biar saya habiskan dahulu, yang penting dokumen-dokumen ini, panggil-panggil semua saksi ini dan sepatutnya tiada isu hendak tutup dalam isu ini, ini yang penting, tuan pengerusi perlu panggil semua saksi-saksi ini sahaja, saya minta itu sahaja, sekian terima kasih,” pinta Manikavasagam.

Manikavasagam kemudian meninggalkan dewan.

Teng berkata sidang siasatan Selcat adalah contoh yang mengutarakan ketelusan kerajaan negeri pakatan rakyat dalam menangani sebarang aduan penyelewengan kuasa dan rasuah.

Namun beliau berkata untuk memberi keadilan kepada semua prosedur-prosedur tertentu harus dihormati oleh pihak berkenaan.

“Mana ada satu jawatankuasa yang adakan pendengaran awam macam ini, siaran secara langsung, tiada cover up, semua ditanya, saya tidak kira daripada parti mana, ini dewan adalah dewan yang bebas.

“Kita ada daripada semua parti di sini, parti Keadilan ada, PAS ada, Umno ada, kita hendak menjalankan satu tugas dengan baik, mengikut amalan yang baik dan jangan cari publisiti di sini,” tegas Teng. -TVS


Hanya Saksi Buat Akuan Bersumpah Layak Beri Keterangan

Hari terakhir Pendengaran Awam Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban Dan Ketelusan (Selcat) berhubung salahguna kuasa dalam Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) yang ditangguh pada suatu masa kemudian menyaksikan pertikaman lidah berlaku ketika Ahli Parlimen Kapar S Manikavasagam memberi keterangan.

Suasana bertukar menjadi tegang apabila beliau yang merupakan saksi kedua hari ini ditegur Pengerusi Selcat, Teng Chang Kim dengan nada begitu tegas memintanya untuk menghormati panel Selcat.

Chang Kim cuba menenangkan Ahli Parlimen Kapar itu yang sangat beremosi dan marah apabila dihalang untuk membekalkan saksi-saksi yang merupakan pengadu berhubung pendengaran awam tersebut.

"Saya yang bawa isu, saya jawab tuan pengerusi, saya jawab soalan, saya sabar, saya pengarah aduan rakyat. Tuan pengerusi perlu panggil saksi-saksi ini. Dah lama saya nanti, dah lama saya sabar tuan pengerusi," katanya dengan nada tinggi.

Menurut Chang Kim, hanya saksi yang membuat akuan berkanun kepada jawatankuasa itu sahaja dibenarkan untuk memberi keterangan.

"Kita perlu memastikan keterangan yang akan diberikan saksi mestilah berkaitan kerana ini bukan mahkamah biasa.

"Sebab itu pada sesi pendengaran awam ini, jawatankuasa hanya boleh mendengar keterangan daripada saksi yang telahpun memberikan keterangan akuan bertulis kepada jawatankuasa ini. Ia bagi memastikan keterangan yang diberikan itu berkaitan atau tidak berkaitan.

"Daripada saksi-saksi yang disebut oleh Yang Berhormat (Manikavasagam) tadi, hanya seorang yang bernama Cheong Hoong Wooi telah membuat satu akuan berkanun. Jadi beliau telahpun disaman oleh jawatankuasa ini untuk membantu jawatankuasa ini.

"Lain-lain saksi disebabkan tidak ada sebarang keterangan berkanun maka mereka tidak dapat dipanggil oleh jawatankuasa ini. Diharap Yang Berhormat dapat memahami prosedur yang ditetapkan," jelas Chang Kim lagi.

Manikavasagam dalam keterangannya memberitahu panel Selcat bahawa terdapat dua pihak pengadu utama yang datang kepadanya membuat aduan berkenaan terdapatnya unsur salahguna kuasa di dalam KSSB.

Pengadu terbabit terdiri daripada seorang kontraktor, Cheong Hoong Wooi dan dua orang lagi merupakan kakitangan KSSB.

Antara nama kakitangan KSSB yang diberitahu beliau termasuk Ng Teck Yong. Saksi ini katanya telah memberikan dokumen berhubung isu ini.

Selain mereka, Manikavasagam juga mendedahkan terdapat beberapa sumber lain juga yang membuat aduan berhubung perkara sama.

"Yang penting hari ini saya akan panggil saksi-saksi ini dan mengemukakan dokumen-dokumen serta CD yang saya ada dan tidak ada sebarang percubaan untuk menutup apa-apa dalam pendengaran awam kes ini," tegasnya.

Berikutan itu, beliau menerima tepukan gemuruh daripada penyokongnya yang mengikuti pendengaran awam itu.

Chang Kim pula dengan tegas berkata, "Ini adalah prosiding yang serius, bukan satu ceramah politik. Jika anda ingin bertepuk tangan, sila keluar. Ini amaran tegas."

Sementara itu, ketika ditemui di lobi pejabat Selcat, Manikavasagam sekali lagi mengulangi ketegasan beliau hadir pada pendengaran tersebut untuk menyampaikan semua dokumen dan saksi-saksi yang berkaitan.

"Saya hari ini memang tak cakap banyak, kebetulan saya nak serah dokumen, dia (panel Selcat) pun tak tanya yang dia cakap cuma dua dokumen sahaja yang salah satunya dilabelkan sebagai surat layang. Itu yang saya marah sedangkan surat yang saya terima itu disampaikan kepada saya oleh orang dalam KSSB sendiri (Ng Teck Yeong). Jadi saya percaya.

"Saya juga marah sebab dia (pengerusi) tak benarkan saksi-saksi lain tampil untuk beri keterangan dan perlu mengikut prosedur sebagaimana yang dinyatakan dalam pendengaran tadi," katanya. -SKAdakah Najib Sekutu Yahudi, Tinggalkan Negara Semasa Rakyat Kutuk Rejim Israel?

Pakatan Rakyat berasa kesal dan kecewa di atas sikap Perdana Menteri yang mengasingkan diri bersama-sama rakyat untuk mengutuk dan membantah tindakan kejam tentera rejim Zionis Israel menyerang dan membunuh aktivis yang beada di atas kapal misi bantuan kemanusiaan Freedom Flotilla ke Semenanjung Gaza Isnin lalu.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mempengerusikan mesyuarat meja bulat pimpinan Pakatan Rakyat bersama badan bukan kerajaan di Kampung Baru berkata persidangan pagi tadi telah melakar sejarahnya yang tersendiri kerana berjaya diatur dalam masa yang singkat.

Beliau turut menyatakan kekesalan kerana tidak ada wakil dari Barisan Nasional mahupun Datuk Seri Najib Razak walaupun jemputan telah diberikan lebih awal.

Turut hadir pada persidangan meja bulat termasuk Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, Timbalan Presiden PAS Pusat, Nasharudin Mat Isa serta pimpinan Pakatan Rakyat dan NGO.

"Saya ingin maklumkan bahawa persidangan meja bulat ini telah melakar satu sejarah kepada Pakatan Rakyat dan juga NGO, selain itu saya kesal kerana tidak ada wakil dari BN dan juga Najib dalam menyatakan pendiriannya.

"Pelan tindakan keadilan dan keamanan untuk Gaza yang telah dianjurkan pada 4 Jun 2010 di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur mengambil pendirian bersama untuk mengutuk serangan Israel ke atas misi kapal kemanusiaan ke Gaza sebagai suatu tindakan ganas dan jenayah ke atas kemanusiaan.

"Dengan kesepakatan bersama kami mendesak agar tindakan Israel itu dihukum berdasarkan undang-undang antarabangsa, kami dengan ini merumuskan

1. Mengutuk dengan sekeras-kerasnya keganasan rejim Zionis Israel keatas aktivis misi keamanan berbilang warganegara.
2. Mendesak agar rejim Zionis Israel didakwa di Mahkamah Jenayah Antarabangsa dan membayar pampasan sepenuhnya kepada semua mangsa yang terlibat.
3. Menuntuk supaya semua barangan bantuan kemanusiaan dipulangkan kembali kepada penganjur Freedom Flotilla sebagai hak yang mesti disampaikan kepada rakyat Palestin di Gaza.
4. Menuntuk semua badan-badan antarabangsa memastikan agar kepungan ke atas Gaza yang dikenakan oleh Israel dengan bantuan Mesir hendaklah ditarik balik.
5. Menyokong perjuangan rakyat Palestin sebagai perjuangan keadilan untuk mendapatkan hak yang sah yang perlu didokong oleh semua masyarakat dunia merentas bangsa dan agama.


"Bahawa kami bersepakat Malaysia perlu memainkan peranan penting bagi memastikan hegemoni rejim Zionis Israel dikekang dan negara tidak dimanipulasi oleh mana-mana kuasa yang mempunyai kaitan dengan Israel samada secara langsung atau tidak langsung," kata Anwar.

Selain pendirian bersama yang telah dipersetujui, persidangan juga memutuskan untuk menghantar surat khas kepada Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama melalui Pegawai Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur selepas solat jumaat ketika demonstrasi bantahan kekejaman Israel. -

Ulasan GB

Seperti terang lagi bersuluh seolah-olah APCO menyuruh Najib dan UMNO APCO sisihkan diri daripada rakyat yang menentang Yahudi.

Najib banyak liabilitinya kepada rakyat, isu katak dan isu Perak, isu lesen judi, isu Scorpene, isu Model Ekonomi Baru yang sisihkan bumiputera, isu penjualan 40% tanah Kg. Baru kepada kaum bukan-bumi, isu konspirasi Liwat2, dan lain-lain. DIbandingkan dengan Pak Lah yang berkategori "lembab" tapi Najib lain pula rekodnya, buruk dan busuk.

Beliau ialah Bapa Rasuah, Bapa Judi dan kini kena tambah Bapa Zionis di Malaysia.

50,000 Sertai Demo Anti-Israel. Tiada Kekecohan Jika Polis Tidak Campurtangan

Demontrasi Anti-Israel telah berjalan lancar. Sekalipun jumlah yang hadir melebihi puluhan ribu orang, tidak timbul sebarang kekecohan seperti yang didakwa dan diramalkan oleh Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman yang melarang rakyat Malaysia menyertai demostrasi anti Israel.

3.48 petang: Perhimpunan disudahi dengan bacaan doa oleh Ustaz Nasharudin Mat Isa dan bersurai secara aman.

3.38 petang: Ustaz Nasarudin Mat Isa dalam sidang medianya berkata, perhimpunan ini melangkaui agama dan kaum bagi menyatakan kepada Washington berhubung tindakan kejam Israel Zionis. Perhimpunan ini juga katanya menunjukkan sokongan rakyat Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin.

3.32 petang: Penyerahan memorandum selesai dan delegasi keluar dari bangunan kedutaan. Anwar dalam sidang media memberitahu, dalam pertemuan bersama Duta Besar Amerika Syarikat itu, Pakatan Rakyat dan NGO lain yang turut serta memohon untuk menyampaikan memorandum tersebut secara terus kepada Presiden US, Barack Obama.

Mereka juga menjelaskan kepada duta besar tersebut bahawa tindakan Israel itu adalah disebabkan tiada tindakan tegas oleh pihak Amerika Syarikat terhadap israel.

3.30 petang: Turut berucap adalah Mohamad Sabu, Dr. Mahfodz Mohamad, Ustaz Azlee Musa dan Mustafa Akmil Ayub di hadapan menara See Hoy Chan berhampiran Kedutaan Amerika Syarikat.

3: 20 petang: Pimpinan termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Wan Azizah, Nasaruddin Isa dan Lim Kit Siang dilihat memasuki perkarangan kedutaan AS.

3:10 petang: Pimpinan utama berada di depan pintu masuk kedutaan AS.

3:04 petang: Kira-kira 50,000 peserta perhimpunan tiba di depan bangunan kedutaan AS

2.55 petang: Perarakan bersambung semula dan hampir tiba di hadapan bangunan Kedutaan.

2.50 petang: Perarakan sudah berada di hadapan menara Tabung Haji. Peserta barisan hadapan berhenti menunggu peserta barisan belakang tiba untuk sama-sama bergerak ke kedutaan US.

2.47 petang: Perarakan tiba di simpang menara Tabung Haji. Datuk Seri Anwar Ibrahim, Azmin Ali dan Pengerusi Teras, Cikgu Azmi Abdul Hamid turut serta menaiki kenderaan pacuan empat roda mengepalai perarakan bersama pimpinan PAS.

2.38 petang: Peserta berarak melepasi bangunan KLCC menuju ke Kedutaan Amerika Syarikat.

2.35 petang: Dianggarkan lebih 50,000 orang berarak menuju ke Kedutaan AS dan bergabung dengan sebahagian besar peserta himpunan yang sedang menunggu di sana.

2.20 petang: Ada 4 trak ditempatkan di hadapan bangunan kedutaan. Wakil Aqsa Syarif Selangor menyampaikan ucapan di hadapan kedutaan melaungkan 'Zionis Terrorist'. FRU mula memperketat kawalan. Timbalan Presiden JIM, Syed Ibrahim Syed Noh berkata mereka berkumpul untuk mengutuk tindakan Israel.

2.28 petang: Perarakan kini berada di hadapan Hotel Renaissance menuju ke Jalan Tun Razak. Kira-kira 3 km untuk tiba di Kedutaan Amerika Syarikat. Perarakan turut diiringi polis. Sekurang-kurangnya 7 trak FRU ditempatkan di Jalan Sultan Ismail.

2.20 petang: Sekumpulan NGO sudah menghampiri Keduataan Amerika dan melaungkan 'Hancur Yahudi'.

2.10 petang: Lebih 1,000 orang terdiri daripada NGO berkumpul di Masjid Tabung Haji dan sedia bergerak ke Kedutaan Amerika. Sebuah trak polis berada di hadapan kedutaan. Sebuah helikopter berlegar-legar di ruang udara sekitar Masjid Tabung Haji dan Kedutaan Amerika.

2.05 petang: Perarakan dimulakan, pimpinan yang berada dibarisan hadapan termasuklah Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, Dr Dzulkefly Ahmad dan Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad.

1.55 petang: Kg. Baru- Peserta mula berkumpul di hadapan masjid selepas selesai solat Jumaat sebentar tadi. Pasukan Unit Amal mula mengawal keadaan. Poster bantah Israel mula diedar kepada peserta di hadapan pagar masjid. Perarakan akan bermula bila-bila masa sebentar lagi. Pasukan anggota polis mula berkawal.

(Nota: Dikemas kini berdasarkan maklumat harakahdaily dan wartawan TV Selangor di lokasi, Radzi Razak)


Anwar: Memo ke Washington minggu depan

Demonstrasi anti-Israel bermula di Masjid Kampung Baru tanpa sebarang sekatan daripada pihak polis, walaupun amaran telah dikeluarkan semalam.

Diketuai Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, ribuan orang bergerak berarak pantas sambil bertakbir dan melaungkan slogan anti-Israel.

2.30pm: Berbeza dengan perhimpunan pembangkang, perhimpunan Pemuda BN di Masjid Negara telah pun tamat. Ia hanya berlangsung 30 minit dan diisi dengan ucapan pemimpin Pemuda BN. [Baca berita penuh]

Mereka kelihatan bertakbir dan melaungkan slogan anti-Israel.

Ketua Pemuda BN Khairy Jamaluddn dalam ucapannya berkata pihaknya berharap kerajaan sentiasa memberikan keutamaanya dan memastikan kepentingan rakyat Palestin terbela.

Pada masa yang sama, kumpulan Pakatan kini sudah berarak sampai Jalan Sultan Ismail dan melintas Hotel Rennaisance.

Slogan anti-Israel seperti "hancur Israel" dan "Khaibar ya Yahud" (perang Khaibar wahai Yahudi) dilaungkan.

Sementara satu lagi demonstrasi oleh sekumpulan aktivis NGO di Masjid Tabung Haji pimpinan Lifeline4Gaza sejak jam 2 petang tadi juga berarak ke kedutaan Amerika Syarikat di Jalan Ampang.

2.55pm: Anwar dan pemimpin kanan Pakatan tiba di bangunan Tabung Haji dengan trak pikap. Mereka kini berada kira-kira 100 meter daripada kedutaan AS.

3.07pm: Kumpulan daripada Masjid Tabung Haji bersurai setelah wakil mereka Zulkifli Nani berjaya menyerahkan memorandum kepada kedutaan negara sekutu rapat Israel itu lima minit sebelum jam 3 petang tadi.

3.10pm: Polis membuat benteng manusia di kedutaan AS dalam jarak 100 meter. Hadirin cuba merempuh sebelum ditenangkan pemimpin Pakatan yang hadir. Mereka diingatkan bahawa perhimpunan itu adalah aman.

Selepas rundingan, 12 pemimpin Pakatan dibenarkan masuk bagi menyerahkan memorandum kepada pihak kedutaan AS.

Dalam cuaca mendung di ibu negara, kelihatan beberapa helikopter polis berlegar di angkasa.

Selain Anwar, pemimpin Pakatan lain yang turut serta ialah pemimpin popular DAP Lim Kit Siang dan Naib Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa.

3.40pm Anwar berucap kepada ribuan rakyat Malaysia setelah berjaya menyerahkan memorandum kepada wakil kedutaan itu.

Dalam masa yang sama, beberapa orang kelihatan membakar bendera Israel dan gambar Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Dalam ucapannya Anwar berkata rakyat hari ini menunjukkan tentangan yang begitu hebat menentang kezaliman Israel.

"Saudara-saudara adalah pahlawan rakyat," kata anwar.

Katanya, dalam pertemuan dengan wakil kedutaan sebelum ini, beliau menegaskan mengutuk tindakan Israel tanpa tolak ansur.

"Amerika telah berlembut menyebabkan keganasan Israel. Kita minta Amerika mengekang kezaliman dan mendengar suara rakyat," katanya.

Anwar menjelaskan kedutaan Amerika berjanji akan membawa memorandum mereka ke Washington minggu depan.

3.50pm Kumpulan tersebut bersurai setelah mengutip kain rentang dan sampah yang dihasilkan. -mk


Ulasan GB

1) Demo Anti-Israel BN dihadiri 200 orang di Masjid Negara manakala demo Anti-Israel PR menjangkau 50,000 orang

2) Sekalipun polis ditempatkan di lokasi demo PR, namun tidak ada sebarang kekecohan berlaku seperti diwarwarkan.


BERNAMA Amalkan Kewartawanan Longkang

Cuepacs nafi 41% kakitangan awam amal rasuah

KUALA LUMPUR, 3 Jun — Presiden Cuepacs Omar Osman hari ini menafikan seramai 418,200 atau 41 peratus daripada 1.2 juta penjawat awam dikesan terbabit dengan aktiviti penerimaan rasuah sepanjang tahun lalu.

Sambil mendakwa media telah salah tafsir kenyataannya semalam, Omar berkata, bilangan kakitangan awam yang disoal siat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) antara 2007 dan 2009 hanya sekitar 39 peratus hingga 51 peratus.

Seramai 51 peratus daripada 591 orang yang ditahan oleh SPRM (Badan Pencegahan Rasuah sebelum 1 Jan 2009) merupakan kakitangan awam dan ia menurun kepada 47 peratus setahun kemudian dan 39 peratus tahun lalu.

“Saya cuma berkata sekitar 41 peratus daripada mereka yang ditahan untuk disoal siasat oleh SPRM merupakan kakitangan, bukannya 41 peratus daripada keseluruhan kakitangan awam... bila dikatakan 41 peratus daripada 1.2 juta kakitangan awam, ramai sudah bimbang dengan laporan ini,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider hari ini.

Omar mengakui beliau menerima banyak panggilan telefon daripada agensi-agensi awam dan ahli-ahlinya berhubung perkara tersebut sejak pagi tadi.

Sambil melahirkan rasa bangga kerana peratusan kakitangan awam yang disoal siasat SPRM yang terus menurun sepanjang tiga tahun lalu, Omar berkata, pihaknya yakin angka itu akan mencecah paras sifar menjelang tahun 2012.

“Dalam dua tahun, pada akhir 2012, kami yakin peratusan ini akan menurun ke paras sifar,” katanya.

Laporan Bernama semalam memetik Omar berkata, seramai 418,200 atau 41 peratus daripada 1.2 juta penjawat awam dikesan terbabit dengan aktiviti penerimaan rasuah sepanjang tahun lalu.

Omar dipetik berkata jumlah tersebut adalah membimbangkan dan harus ditangani segera.

Laporan itu menambah bagi menangani masalah tersebut, Cuepacs akan bekerjasama dengan SPRM supaya mereka yang terbabit dengan aktiviti rasuah diambil tindakan dan diheret kemuka pengadilan.

“Kita mahu memerangi rasuah di kalangan penjawat awam dan juga membuat laporan kepada SPRM terhadap pihak yang cuba menyogokkan rasuah kepada penjawat awam.

“Cuepacs tidak akan berkrompomi atau bertolak ansur dengan melindungai mana-mana penjawat awam dengan gejala ini yang boleh menjejaskan pembangunan negara,” katanya. -TMI


Cuepacs: 41 peratus penjawat awam terlibat rasuah tahun lepas
June 02, 2010
TEMERLOH, 2 Jun — Seramai 418,200 atau 41 peratus daripada 1.2 juta penjawat awam dikesan terbabit dengan aktiviti penerimaan rasuah sepanjang tahun lalu, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Omar Osman.

Beliau berkata jumlah tersebut adalah membimbangkan dan harus ditangani segera.

Bagi menangani masalah tersebut, Cuepacs akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya mereka yang terbabit dengan aktiviti rasuah diambil tindakan dan diheret kemuka pengadilan, katanya.

“Kita mahu memerangi rasuah di kalangan penjawat awam dan juga membuat laporan kepada SPRM terhadap pihak yang cuba menyogokkan rasuah kepada penjawat awam.

“Cuepacs tidak akan berkrompomi atau bertolak ansur dengan melindungai mana-mana penjawat awam dengan gejala ini yang boleh menjejaskan pembangunan negara,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung kali ke-8 Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Jabatan Kerja Raya dan Air Cawangan Temerloh, di sini hari ini.

Omar berkata selain rasuah, Cuepacs juga tidak akan melindungi penjawat awam yang terbabit dalam masalah disiplin termasuk cubaan memalsukan sijil cuti sakit dan ponteng kerja.

Beliau mengulangi kenyataannya bahawa dianggarkan antara 1,000 hingga 2,000 penjawat awam didapati memalsukan sijil cuti sakit atau mengubah jumlah asal cuti sakit yang diberikan oleh doktor.

“Mereka mendapatkan sijil cuti sakit palsu daripada klinik yang bukan panel dan ada sesetengahnya klinik berkenaan tidak wujud pun.

“Ada sesetengahnya pula mengubah jumlah cuti sakit yang ditulis oleh doctor misalnya 1 hari kepada 11 hari,” kata Omar. — Bernama


Ulasan GB

Wartawan manakah yang mula-mula membuat laporan berkenaan? Ya, BERNAMA!

Ini menunjukkan berita-berita BERNAMA terpesong dan tidak benar. Ini menunjukkan kepada kita juga berita-berita BERNAMA tidak authentik dan tidak seperti yang diucapkan oleh pembicaranya.

BERNAMA banyak melakukan penipuan malah di dalam berita-berita politik pula banyak berita yang direka-reka terutama yang berkait dengan Pakatan Rakyat.

BERNAMA mengamalkan kewartawanan longkang yang kemudian menghidangkan berita palsu untuk ditelan oleh rakyat Malaysia.