28 Dis 2009

SPR Sedang Mempersempadankan Semula Kawasan DUN & Parlimen Perak

Perak tidak akan berpilihanraya selagi Suruhanjaya Pilihanraya belum habis menyiapkan kerja-kerja persempadanan semula kawasan Parlimen dan DUN di Perak.

Ia adalah untuk mempastikan Barisan Nasioal tidak diaibkan dengan kekalahan lagi seandainya pilihanraya diadakan di negeri itu, demikian tegas seorang pemerhati politik.

"Pilihanraya yang lepas menunjukkan bahawa negeri Perak telah jatuh ke tangan pembangkang dengan kebanyakan kerusi di bandar telah dirampas oleh Pakatan Rakyat. SPR dipercayai menjadi kuda tunggangan BN untuk mempersempadankan semula Perak supaya kawasan Parlimen dan DUN yang dimenangi oleh BN akan dapat ditambah dengan mengecilkan kawasan luarbandar dan melebarkan kawasan sebelah bandar," tegasnya.


"Hal yang serupa mereka telah dan akan lakukan di Wilayah Persekutuan dan Selangor, dan juga di negeri-negeri lain seperti Kedah dan Pulau Pinang," tambahnya.

Dalam satu perkembangan berkaitan, Menteri Besar Kerajaan Haram BN Perak, Zambry Abdul Kader menyatakan beliau tidak menolak kemungkinan langkah persempadanan semula dilaksanakan.

"Jika perlu diadakan, kita tidak ada masalah," katanya.

Beliau menolak dakwaan gerakan mesra rakyat anjuran Sekretariat Pilihan Raya Barisan Nasional (BN) Perak yang dilancarkan hari ini adalah persiapan BN bagi menghadapi pilihan raya negeri seperti yang dicetuskan oleh pembangkang sebelum ini bahawa Dewan Undangan Negeri (DUN) akan dibubarkan.

Zambry yang juga Pengerusi BN Perak berkata gerakan itu dilaksanakan secara agresif mulai Januari ini dengan tujuan mendekatkan pemimpin dengan rakyat di samping mengukuhkan semangat antara parti komponen BN.

"Ia juga adalah antara satu strategi kita untuk memastikan setiap rakyat (yang layak) mendaftar sebagai pengundi dan dengan cara ini kita berharap BN dapat menambah bilangan pengundi," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program itu bagi peringkat Parlimen Bagan Serai di sini hari ini.

Beliau bagaimanapun tidak menolak bahawa program tersebut adalah sebahagian daripada persediaan awal BN Perak bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.Banjir Di Jeddah Bulan Lalu : Pegawai Datuk Bandar Ditahan

Kira-kira 40 pegawai Arab Saudi dan kontraktor ditahan bagi membantu siasatan berhubung banjir 25 November lalu di Jeddah yang meragut 120 nyawa, menurut laporan media negara itu hari ini.

Saudi Gazette melaporkan lapan pegawai atasan pejabat Datuk Bandar Jeddah dibawa polis semalam bagi membolehkan penyiasatan peringkat awam dilaksanakan susulan kemarahan orang ramai berikutan bencana itu.

Antara mereka yang ditahan ialah pembantu kepada Datuk Bandar Jeddah, empat ketua jabatan dan bekas ketua bahagian projek bandar itu.

Ia susulan penahanan 30 atau lebih pegawai, juru runding dan kontraktor yang mana mereka akan dihadapkan ke jawatankuasa penyiasatan.

Jawatankuasa itu yang ditubuhkan atas arahan Raja Abdullah, diketuai Putera Khaled al-Faisal, Gabenor paling berkuasa di Makkah, termasuk Jeddah. - AFP

Ulasan GB

Peristiwa banjir di Jeddah sepatutnya menjadi pengajaran kepada kita semua.
Diantara beberapa Ayat Al-Quran dan hadith untuk renungan bersama:

“Tidak akan datang hari Kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai.” Hadith Riwayat Ahmad

”Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya.” Surah Al-A’raaf : Ayat 96

”Maka apakah penduduk negeri-negeri itu merasa aman dari kedatangan siksaan Kami kepada mereka di malam hari di waktu mereka sedang tidur? Atau apakah penduduk negeri-negeri itu merasa aman dari kedatangan siksaan Kami kepada mereka di waktu matahari sepenggalahan naik ketika mereka sedang bermain? Maka apakah mereka merasa aman dari azab Allah (yang tidak terduga-duga)? Tiadalah yang merasa aman dari azab Allah kecuali orang-orang yang rugi. Dan apakah belum jelas bagi orang-orang yang mempusakai suatu negeri sesudah (lenyap) penduduknya, bahawa kalau Kami menghendaki tentu Kami azab mereka kerana dosa-dosanya; dan Kami kunci mati hati mereka sehingga mereka tidak dapat mendengar (pelajaran lagi)?” Surah Al-A’raaf : Ayat 97-100"Dacing" Dah Tak Relevan

Bekas ketua menteri Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak mencadangakan agar BN merintis usaha penjenamaan semula termasuk memperkenalkan logo baru yang lebih menarik serta mempunyai ciri-ciri dan pengertian gagasan 1Malaysia.

Dalam proses penjenamaan semula itu untuk mendekatkannya dengan hati rakyat, Barisan Nasional hanya perlu "dipasarkan" dengan singkatan BN saja, katanya dalam laman webnya www.keruak.com.

Salleh, yang juga timbalan pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah, berkata penjenamaan BN itu amat penting kerana dalam suasana politik sekarang, rakyat sudah mempunyai pilihan, iaitu satu komponen BN dan satu lagi Pakatan Rakyat.

Untuk memastikan BN terus unggul dan relevan, beliau juga mencadangkan agar ia mewujudkan sistem keahlian secara terus.

"Menerusi kaedah baru ini, mereka yang komited atau minat dengan BN dan dasar serta pemimpinnya, tetapi tidak menyukai parti-parti komponen tertentu kerana terlalu banyak politiking, akan dapat terus bersama kita,"
kata Salleh.

Namun, katanya, cadangan itu memerlukan perincian lanjut dengan mengambil kira sistem dan perlembagaan dalam BN. BERNAMA

Ulasan GB

Ada dua isu. Yang pertama, tukar lambang dacing degan lambang yang ada kaitan dengan 1Mlaysia dan perkataan BN saja
Yang kedua, keahlian terus, ertinya tak melalui parti-parti komponen yang terlalu banyak politiking.

Itu cadangan penjenamaan semula parti "dacing" dari Datuk Seri Salleh Said Keruak.

Ertinya dacing dah outdated. Tak relevan. Selepas ini ahli-ahli parti dacing akan tersipu-sipu malu nak kibarkan dacing, ia telah usang dan boleh dilongkangkan.Kerajaan Malaysia Dalam Ketakutan

Kes kehilangan enjin jet F-5E baru-baru ini telah menjadikan banyak pihak tertanya-tanya: mengapa beriya-iya benar Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menyatakan tidak akan ada "cover-up" terhadap siasatan kes berkenaan.

Ini ikuti pula dengan kenyataan Peguam Negara, Abdul Gani Patail bahawa beliau memberi jaminan pejabat beliau akan berusaha habis-habisan bagi menyelesaikan kes itu.

"Ini perkara serius. Setahu saya, ia melibatkan dua enjin dan apa yang lebih teruk lagi ialah kehilangan itu hanya diketahui kira-kira setahun kemudian. Saya mahu siasatan penuh dibuat. Saya berpendapat orang ramai berhak mengetahuinya," kata beliau.

Uniknya, dengan usaha yang dilihat masih untuk melindungi pihak tertentu, Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi menyatakan tiada pegawai kanan terlibat dalam kejadian kehilangan dua buah enjin pesawat tempur F-5E milik TUDM). Sebaliknya beliau menjelaskan, hanya Pegawai Lain-Lain Pangkat (LLP) yang didapati terlibat.

"Setakat ini yang kita tahu hanya Pegawai LLP terlibat, maknanya pangkat sarjan ke bawah, dalam siasatan tidak ada pegawai kanan yang terlibat", katanya.

Pihak Amerika Syarikat telah meminta Malaysia menyediakan laporan lengkap kehilangan dua enjin pesawat tempur, F-5E, milik TUDM dua tahun lalu.

Difahamkan, permintaan dibuat atas kapasiti AS sebagai negara pengeluar pesawat dan mahu menggunakan laporan itu untuk siasatan kerana membabitkan isu keselamatan.

Pada Jun dan November 2007, dua enjin pesawat F-5E yang berpangkalan di Skuadron 12 Scorpion Butterworth, Pulau Pinang dilaporkan hilang ketika proses penyenggaraan rutin.

Kecurian itu dipercayai didalangi orang dalam syarikat penyenggaraan pesawat dan skuadron tersebut.

Kehilangan enjin pertama dilaporkan di Gudang Material Udara I, Sungai Besi manakala enjin kedua sebaik sahaja meninggalkan pangkalannya di Butterworth untuk ke ibu negara.

Ia dipercayai dijual sebagai komponen alat ganti kepada sindiket antarabangsa di luar negara.

Bagaimanapun, kehilangan kedua-dua enjin bernilai RM100 juta itu hanya disedari setahun kemudian sebelum laporan dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields pada 4 Ogos 2008.

Jika Malaysia gagal untuk menyediakan laporan lengkap terhadap kehilangan jet enjin tersebut sepertimana yang diminta oleh pihak berkuasa Amerika, Malaysia akan menjadi negara yang diperhatikan.

Maka itu Najib, Gani Patail dan Zahid kini terpaksa seorang demi seorang keluarkan kenyataan tentang komitmen kerajaan membongkar kes itu, bukan untuk rakyat Malaysia mendengarnya, tetapi untuk AS!

Ada petunjuk Kerajaan Malaysia dalam ketakutan di dalam hal ini.

Israel Curi Organ Rakyat Palestin

Seorang ahli Knesset (Parlimen) berkata terdapat bukti penduduk-penduduk Palestin yang mati, dibedah dan diambil organ badan yang penting ketika di bawah tahanan polis di Tel Aviv, demikian lapor PTV.

Ahli politik Israel dan pemimpin parti nasionalis Arab, Ahmad Tibi hari Sabtu lalu berkata, institusi perubatan di Israel mengeluarkan organ-organ dalaman penduduk-penduduk Palestin dalam tahun 1990an.

Menurut Tibi, anggota-anggota badan, termasuk saluran jantung, tulang, tisu mata, digunakan dalam pemindahan organ untuk tentera-tentera Israel.

Sementara itu, dalam satu dokumentari di stesen televisyen Israel telah memaparkan kejadian ini dan mendakwa ahli politik Israel dan ahli Knesset, Aryeh Eldad adalah dalang utama di belakang insiden mencuri organ manusia ini.

Isu kecurian organ manusia pada mulanya dibongkar dalam satu laporan yang disiarkan bulan Ogos lalu oleh Aftonbladet, akhbar harian terbesar Sweden.

Menurut laporan itu, tentera-tentera Israel menculik dan membunuh lelaki Palestin untuk mengorek organ-organ dalaman untuk jualan di pasaran gelap.

Laporan ini sekali gus membongkar kejadian sebenar yang berlaku ke atas pemuda Palestin berusia 19 tahun, Ahmed Ghanem, yang ditembak mati tahun 1992 oleh tentera-tentera Israel di Imatin, sebuah kampung di Tebing Barat.

Mayat Ghanem, dikembalikan oleh tentera-tentera Israel beberapa hari kemudian dengan terdapat tanda-tanda dipotong dari perut hingga ke tengkok yang telah dijahit.

Dalam pada itu, Israel mengaku mereka "menuai" organ-organ penduduk-penduduk Palestin dan Israel yang telah mati tanpa persetujuan daripada keluarga mereka.

Pengakuan ini terkandung dalam wawancara dengan Jehuda Hiss, bekas ketua institut forensik, yang mengatakan pekerja-pekerja di institut tersebut telah "menuai" kulit, bola mata, saluran jantung, tulang daripada anggota badan penduduk Israel, Palestin dan pekerja-pekerja asing.


Israel Menjarah Organ Tubuh Rakyat Palestin

Dunia mengetahui banyak orang Palestin yang hilang diculik Israel, dan tidak banyak yang tahu apa yang terjadi atas mereka selama ini. Kini misteri itu sebagiannya telah tersingkap

Hidayatullah.com--Surat kabar ternama di Swedia, Aftonbladet, Isnin (17/8) menurunkan sebuah laporan yang membuat media massa dan orang-orang Israel panik seperti kebakaran jenggot. Isinya tentang Israeli Defense Force (IDF) yang telah membunuh orang-orang Palestin, termasuk anak-anak, kemudian menjual organ mereka.

Begitu meresahkannya berita itu hingga harian Israel Haaretz menulis, bahwa surat kabar Swedia, Sydsvenskan, terlalu cepat mengutuk berita pencurian organ itu, dan menuduhnya sebagai anti-Semit.

Yigal Palmor, seorang juru bicara di Kementerian Luar Negeri Israel menyatakan berita itu tidak masuk akal. Ia mengatakan bahwa berita itu sengaja memicu kebencian terhadap Yahudi. "Ini sangat memalukan bagi kebebasan berekspresi, dan seluruh orang Swedia harus menolak (berita) itu tanpa kecuali," katanya kepada The Jerusalem Post.

Laporan yang berjudul "Våra söner plundras på sina organ" (Mereka menjarah organ putra-putra kami) ditulis oleh Donald Boström--seorang jurnalis, fotografer dan penulis buku Palestin--disusun berdasarkan apa yang dilihat, didengar dan diamati sendiri.

"Saya bisa disebut sebagai 'match maker'," kata Levy Izhak Rosenbaum dari Brooklyn, Amerika Serikat, dalam rekaman rahasia, yang berisi obrolannya dengan seorang agen FBI yang dikiranya sebagai seorang pembeli. Demikian Boström memulai tulisannya.

Sepuluh hari kemudian Rosenbaum, pada akhir bulan Juli 2009 ini ditangkap bersama 40 orang lainnya, terkait kasus korupsi besar di New Jersey, yang menyingkap adanya keterlibatan rabi Yahudi, pejabat terpilih, terpercaya dan terkenal -- 3 diantaranya adalah walikota--dalam praktek pencucian uang dan jual beli organ ilegal yang sudah berlangsung selama bertahun-tahun. Sebagian besar uang yang berasal dari Israel itu disalurkan melalui bank-bank di Swiss sebelum akhirnya bermuara di rekening-rekening di New Jersey.

Berdasarkan pernyataannya sendiri, Rosembaum membeli mayat-mayat dari orang-orang yang tidak berpunya di Israel seharga USD 10.000, kemudian menjualnya di AS dengan harga USD 160.000. Untuk mendapatkan sebuah organ ginjal dengan proses resmi di AS, masa menunggunya rata-rata 9 tahun.

Fakta tersebut sangat menguncangkan industri transplantasi organ di AS. Jika benar demikian, maka itu adalah organ trafficking pertama yang berhasil didokumentasikan di AS, demikian kata seorang pakar sebagai mana dikutip New Jersey Real-Time News.

Ditanya berapa banyak mayat yang telah dijual olehnya, Rosenbaum menjawab: cukup banyak. "Dan saya tidak pernah gagal," katanya membanggakan diri. Bisnisnya itu sudah ia lakoni sangat lama.

New Jersey Real-Time News menulis, menurut Francis Delmonici, profesor pakar bedah transplantasi dari Harvard yang juga anggota dewan direksi National Kidney Foundation, organ trafficking seperti yang ada di Israel juga terjadi di belahan dunia lain. Setidaknya 10 persen dari 63.000 transplantasi ginjal, dilakukan secara ilegal.

Negara dengan kes transplantasi organ ilegal tertinggi adalah Pakistan, Filipina dan China. Dikatakan, kemungkinan organ-organ di negara-negara itu diambil dari narapidana yang dieksekusi. Tetapi di Palestin, diduga kuat organ-organ diambil dari para pemuda yang berhasil ditangkap oleh Israel. Sebagaimana di Pakistan dan China, organ mereka diambil sebelum mereka dibunuh.

Separuh dari ginjal baru di Israel yang ditransplantasi sejak awal tahun 2000 dibeli secara ilegal dari Turki, Eropa Timur dan Amerika Latin. Otoritas kesehatan Israel sangat mengetahui masalah tersebut, tapi mereka tidak melakukan hal apapun untuk menghentikannya. Dalam sebuah konferesi di tahun 2003, diungkap bahwa Israel merupakan satu-satunya negara yang tidak melarang adanya praktek jual beli organ ilegal. Dan para praktisi medis dan kesehatan yang terlibat tidak akan pernah dikenakan sanksi kriminalitas karena melakukan transplantasi organ ilegal. Bahkan dokter-dokter kepala di banyak rumah sakit besar terlibat dalam operasi transplantasi organ ilegal, demikian menurut Dages Nyheter (5 Desember, 2003) sebagaimana dikutip Boström.

Untuk mengatasi kurangnya pasokan organ, Ehud Olmert yang ketika itu menjadi menteri kesihatan, pada musim panas tahun 1992 melakukan kempn besar-besaran. Setengah juta pamflet disebar melalui surat kabar lokal, mengajak penduduk Israel agar mau menulis pernyataan bahwa mereka bersedia mendonorkan organnya setelah mereka mati. Ehud Olmert menjadi orang pertama yang menulis pernyataan itu.

Beberapa pekan kemudian Jerusalem Post melaporkan bahwa kempen itu sukses besar. Tidak kurang dari 35.000 orang telah menulis pernyataan. Padahal biasanya hanya ada 500 orang dalam sebulan. Masih dalam laporan yang sama, ditulis bahwa permintaan dan persediaan organ masih tidak seimbang. Israel masih kekurangan banyak organ. Dari 500 yang perlu transplantasi ginjal, hanya 124 orang yang bisa menjalani operasi. Dari 45 orang yang memerlukan organ hati baru, hanya 3 yang punya kesempatan operasi.

Selama kempen itu berlangsung, banyak laki-laki Palestin yang menghilang. Kalaupun kembali, mereka datang pada waktu malam, lima hari kemudian, dalam keadaan mati dengan bekas jahitan ditubuhnya.

Pembicaraan mengenai kematian yang dramatis tersebut merebak di kalangan orang Palestin, di Gaza maupun Tepi Barat, seiring dengan semakin banyaknya pemuda Palestin yang menghilang, mati, dan dikembalikan dalam keadaan "sudah diotopsi."

Boström menuliskan, saat itu ia sedang menulis sebuah buku , ketika beberapa kali ia dihubungi staf PBB yang peduli mengenai masalah tersebut. Mereka yang menghubunginya curiga ada semacam pencurian atas tubuh-tubuh orang Palestin, tapi mereka tidak bisa berbuat apa-apa.

Atas nama sebuah stasiun televisi, Boström kemudian berkeliling mendatangi banyak keluarga orang-orang Palestin di Tepi Barat dan Jalur Gaza, guna mencari tahu tentang masalah tersebut. Salah satu fakta yang ia dapat dalam perjalanannya yang menyedihkan itu adalah menyangkut Bilal Ahmad Ghanan.

Saat itu jam menunjukkan tengah malam ketika suara kendaraan militer Israel terdengar di luar desa Imatin di Tepi Barat sebelah utara. Desa yang dihuni 2.000 orang itu sunyi senyap, gelap, karena Israel telah mematikan aliran elektrik di sana. Orang-orang berdiam di rumah mereka, di atap, di balik tirai, di balik pohon, menanti siapa yang akan menjadi korban pertama dari kekejaman tentara Israel. Tidak ada yang bisa keluar bahkan seekor kucing pun, tanpa mempertaruhkan nyawa mereka.

Lima hari sebelumnya, 13 Mei 1992, tentara Israel mendatangi desa itu untuk menangkap Bilal Ahmad Ghanan, pemuda 19 tahun yang sangat aktif melempari Israel dengan batu, membuat hidup penjajah menjadi tidak nyaman.

Ia merupakan salah satu pemuda Palestin yang paling dicari, karena merupakan pelempar batu yang cukup dikenal. Oleh sebab itu ia hidup berpindah-pindah di sekitar Nablus bersama pemuda pelempar batu lainnya, mereka bahkan tinggal di gunung. Jika mereka tertangkap oleh Israel, itu artinya kematian. Entah apa yang membuat Bilal turun ke desa pada hari itu, sehingga ia berhasil ditangkap Israel. Menurut kakaknya Talal, mungkin ia kehabisan makanan.

Malam itu, semuanya berjalan lancar sesuai rencana tentara Israel, ketika Bilal sudah mendekat, tembakan pertama mengenai dadanya. Menurut penduduk desa yang menyaksikan peristiwa itu, Bilal kemudian ditembak di tiap kakinya. Kemudian muncul dua orang tentara yang menembak bagian perutnya. Mereka lalu menyeret Bilal dengan menarik kakinya sepanjang kira-kira 20 langkah. Menurut saksi mata, beberapa orang dari PBB dan Palang Merah yang sedang berada disekitar tempat kejadian dan mendengar tembakan, segera mendatangi tempat itu untuk melihat dan merawat korban. Terjadi perdebatan di antara mereka mengenai siapa yang berhak mengurus Bilal. Perdebatan itu berakhir dengan diangkutnya Bilal ke jeep tentara Israel yang segera membawanya keluar desa. Tidak ada yang tahu ke mana pemuda itu di bawa.

Lima hari kemudian, ketika hari sudah malam, Bilal kembali dalam keadaan sudah mati dan terbungkus kain hijau dari rumah sakit. Kapten Yahya, yang memimpin tentara Israel membawa Bilal pulang, berbisik ke telinga Boström, di tengah kegelapan, "Saat yang paling sulit bagi mereka." Ketika orang-orang Kapten Yahya menurunkan mayat Bilal dan mengganti kain hijau itu dengan kain katun, ia menyuruh beberapa kerabat Bilal untuk menggali lubang kubur dan mengaduk semen.

Ketika mereka menggali lubang kubur, tentara Israel tak hentinya tertawa-tawa dan bercanda dengan sesamanya hingga mereka pulang.

Saat Bilal diturunkan ke liang kubur, kain penutup terbuka, dan terlihat dadanya. Tubuhnya telah disayat pisau bedah dari bawah dagu hingga ke pusar, lalu dijahit kembali.

Bilal bukanlah orang pertama yang telah dikuburkan dalam keadaan serupa. Hal tersebut menimbulkan dugaan kuat bahwa sesuatu telah terjadi terhadap tubuh-tubuh orang Palestin itu.


Orang-orang Palestin di Tepi Barat dan Jaur Gaza akhirnya yakin apa yang telah terjadi dengan putra-putra mereka. Anak-anak kami telah dijadikan pendonor organ secara paksa, demikian kata keluarga dari Khaled di Nablus, ibu dari Raed di Jenin, dan paman-paman Mahmud dan Nafes di Gaza kepada Boström. Mereka semuanya menghilang selama beberapa hari, kemudian kembali pada malam hari, dalam keadaan tewas dan tubuhnya disayat pisau bedah.

Mengapa mereka harus menahan mayat-mayat mereka selama beberapa hari sebelum kami bisa menguburnya? Apa yang terjadi pada tubuh-tubuh mereka ketika itu? Dan mengapa otopsi perlu dilakukan, padahal penyebab kematiannya sudah jelas, dan tidak ada izin dari kami untuk melakukan itu? Dan mengapa mayat mereka harus dikembalikan pada malam hari? Mengapa tentera yang membawa mereka pulang ke rumah? Mengapa mereka menutup area sekitar tempat penguburan? Dan mengapa mereka harus memadamkan elektrik ketika itu? Banyak pertanyaan yang muncul.

Sekarang, keluarga dari para pria Palestin yang dibunuh itu ditidak lagi mengajukan pertanyaan semacam itu. Mereka sudah tahu jawabannya.

Jurubicara tentera Israel menyanggah pernyataan orang-orang Palestin, dan mengatakan bahwa pencurian organ itu merupakan cerita bohong yang dikarang orang Palestin. Semua orang Palestin yang terbunuh selalu diotopsi, itu merupakan hal rutin, demikian katanya.

Bilal Ahmad Ghanan merupakan satu di antara 133 orang Palestin yang mati terbunuh tahun itu. Menurut data statistik, tahun itu orang Palestin tewas karena bebagai macam sebab, ada yang ditembak di jalan, karena ledakan, dipukuli, terkena gas air mata, dihantam keras, digantung di penjara, ditembak di sekolah, dibunuh di rumah, dan lain sebagainya. 133 orang itu usianya bervariasi, mulai dari 4 bulan hingga 88 tahun. Ada 69 tubuh yang kembali dalam keadaan sudah "diotopsi." Itu berarti hanya separuhnya. Dengan demikian, pernyataan jurubicara militer Israel yang mengatakan bahwa otopsi selalu dilakukan atas orang-orang Palestin yang tewas terbunuh, sama sekali tidak benar. Dengan demikian masih patut dipertanyakan, ada apa sebenarnya?

Sebagaimana diketahui, keperluan organ di Israel sangat tinggi, oleh karena itu, donor ilegal pasti terjadi sudah sejak lama. Dan hal itu dilakukan atas sepengetahuan pemerintah Israel. Bahkan para dokter senior di rumah-rumah sakit besar terlibat, sebagai mana petugas-petugas lainnya di setiap level. Faktanya, banyak pemuda Palestin yang menghilang, kemudian dikembalikan pada hari ke 5 di waktu malam dengan penuh kerahasiaan, dalam keadaan mati, dan tubuhnya disayat pisau bedah yang dijahit kembali.- hidayatullah.com

SPR Perlu Buktikan Dulu Kes Dakwat PRU-12 - MAFREL

Badan bebas Pemantauan Pilihan Raya (Mafrel) mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengemukakan bukti yang menyokong tindakan suruhanjaya itu menarik balik pelaksanaan dakwat kekal dalam Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12) lalu.

Pengerusinya, Syed Ibrahim Alhabshi berkata, pendedahan tersebut perlu dibuat bagi menangkis tanggapan negatif rakyat terhadap SPR berulang.

“Tindakan menarik balik pelaksanaan dakwat kekal diketahui oleh semua rakyat, jadi SPR perlu telus dan membawa individu yang bertanggungjawab ke muka pengadilan,” katanya.

Menurutnya, Mafrel sentiasa bersetuju dengan penggunaan dakwat kekal itu bagi mengelakkan bilangan pengundi yang layak bertambah pada hari pengundian.

“Mafrel kecewa dengan SPR ketika itu dan berharap agar dakwat kekal digunakan pada pilihan raya akan datang,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Sebelum ini, Pas menggesa SPR mendedahkan kebenaran berikutan dakwaan terdapat individu yang dilaporkan membeli dakwat khas (kekal) untuk tujuan pilihan raya secara haram hingga menyebabkan suruhanjaya itu terpaksa membatalkan penggunaannya pada PRU-12.

Pas turut menyatakan SPR berbohong dan membazirkan wang rakyat bernilai RM 2.4 juta bagi tujuan itu untuk lakonan yang sengaja dicipta bagi menafikan tuntutan rakyat melalui Gabungan Pilihan raya Bersih dan Adil (Bersih) yang mahu dakwat kekal digunakan. -SH

Kartika Bertemu Nik Aziz - Kehebatan Aura Seorang Tuan Guru

Bekas model sambilan, Kartika Saridewi Shukarnor yang pernah mencetus polemik berhubung hukuman sebat atas kesalahan minum arak telah mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam.

Beliau bersama anggota keluarga dan rombongan dari Pusat Pendidikan Al Baroqah, Manjor, Ipoh mengunjungi Mursyidul Am PAS itu di kediaman rasminya di JKR 10 di sini

Turut bersama anak bongsunya, Kaitlynn Saridewi yang berusia lima tahun.

Kartika ketika ditemui menyatakan beliau sudah lama menyimpan hasrat menemui Nik Aziz.

Sebelum ini Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan menjatuhkan hukuman ke atasnya pada 20 Julai lalu selepas beliau mengaku bersalah minum arak.

Hukuman enam sebatan dan denda RM5,000 dikenakan.

Bagaimanapun hukuman sebatan tersebut masih ditangguh sehingga sekarang biar pun Kartika bertegas mahu menjalani hukuman tersebut.

Bagaimanapun banyak pihak merayu hukuman ke atasnya dikaji semula atas alasan bertentangan dengan hak asasi manusia.

Hadir sama pada pertemuan tersebut ialah anggota-anggota Exco kerajaan negeri, Dr Mohamed Fadzli Hassan dan Wan Ubaidah Omar serta Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusof. -petikan Harakahdaily

Ulasan GB

Selain dari menerima kunjungan dari rakyat Islam dan bukan Islam dari seluruh negara, TGNA menjadi tumpuan kepada golongan artis seperti Renggo, Siti Nurhaliza dan lain-lain.

Hebat aura TGNA. Semakin ada yang membenci semakin ramai yang mengkagumi. Tengok sahaja pada bulan lalu, bila 100 orang berdemo meminta Nik Aziz meletak jawatan, puluhan ribu yang lain bangun tanpa disuruh untuk memberi sokongan kepada beliau.

Kita berharap, aura yang sama juga dimiliki oleh pemimpin PAS yang lain terutama TGHH, Nasharuddin dan Mustapa, aura yang semakin menebal, bukan yang semakin mengecut dan menipis.

Teringatkan Nabi Mohd s.a.w. di musim Maal-Hijrah ini. Sewaktu baginda di dalam perjalanan ke Madinah, aura baginda yang dikurniakan Ilahi begitu hebat sehingga bukan sahaja penduduk Madinah menyambutnya, malah seluruh alam sehingga awan turut berarak untuk memayungi baginda sewaktu berhijrah itu.

Human beings have aura irrespective of their behavior or character, which may have positive or negative vibrations, strength and width (range) depending upon conduct, mental state and character of the person. If the person is positive, the aura will be positive but if he/she is negative, vibrations of his/her aura will also be negative. That is how the aura, its color, brightness and range indicates the character, conduct, health and emotions of an individual. The aura of holy persons is much wider and brighter than a common human being. Similarly, objects having spiritual value like holy buildings, holy books and other holy objects have a much wider aura whose range depends on the strength of the spiritual value. Aura is a true electromagnetic picture of a person revealing what the person actually is. It is not possible to have a positive aura with negative thought pattern, no matter how the person may be presenting himself outwardly. Remember that Nature cannot be deceived.

Aura is the first to pick up the energy of a place. If we go near a person with a strongly positive or negative aura, in a room or at a place with excessive negative or positive energy, it is the aura that senses the energy immediately and translates it to perception. That is why we get a pleasant or repulsive feeling when we go near an individual or at a particular place. It is said that external effects and diseases first manifest themselves in the aura before they become physical in nature. It sounds true in most of the cases but is hard to believe in every case.


Agenda Untuk Menutup Mulut Di dalam PAS

PAS akan menggunakan mekanisme khas yang hanya membolehken sesetengah pemimpinnya mengeluarkan kenyataan media, dipercayai usaha terbaru parti itu untuk mengawal impak kerosakan akibat liputan media massa.

Di bawah mekanisme itu hanya pemimpin tertentu dalam PAS sahaja yang akan dibenarkan mengeluarkan kenyataan media.

Perkara itu dinyatakan oleh timbalan presiden PAS Nasharudin Mat Isa (gambar)ketika sesi soal jawab pada program Munaqasyah Ucapan Dasar Muktamar Tahunan PAS-55 PAS Pengkalan Chepa, malam tadi.

Bagaimanapun beliau tidak menyatakan butiran barisan pemimpin yang bakal diberi kebenaran.

“PAS memang mengambil perhatian serius terhadap perkara itu. Dan, kita telah membincangkan perkara ini dalam mesyuarat Majlis Syura ulama diadakan hampir dua minggu lepas,” katanya.

Beliau juga tidak menyatakan khusus kenyataan media yang dimaksudkan.

The Malaysian Insider difahamkan ia berkaitan dengan siri isu kontroversi PAS Kelantan dan PAS Selangor sejak kebelakangan ini.

Ahli Parlimen Bachok ini berkata situasi itu berpunca daripada media yang kadang-kadang suka mengolah atau menterjemahkan setiap kenyataan mengikut cita rasa masing-masing.

“Mereka (media) tidak memuatkan intisari sebenar statement yang diperolehi itu.

“Banyak kenyataan dilaporkan adalah tidak sama. Mereka hanya mengambil sebahagian daripada kenyataan dan diolah secara tersendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan salah seorang peserta program tersebut berhubung kenyataan pemimpin PAS yang dilihat sejak kebelakangan ini seringkali bertindih dan mengelirukan rakyat terutama berkaitan isu semasa politik tanah air.

Jelas beliau, mesyuarat ahli jawatankuasa PAS Pusat semalam juga memutuskan untuk mengadakan seminar kemanfaatan media untuk kebaikan parti.

Ahad lalu PAS telah mengadakan konvensyen untuk penulis blog.

Menyentuh pasal penggunaan blog secara berleluasa di kalangan pemimpin PAS, beliau tidak menolak kebaikan teknologi dunia maya itu buat setiap lapisan masyarakat.

“Tapi biarlah rasional. Biar ada bukti dan fakta semasa membuat apa-apa luahan atau kenyataan melalui blog,” katanya.

Program Munaqasyah Ucapan Dasar Muktamar Tahunan PAS merupakan aktiviti tahunan PAS diadakan di seluruh peringkat pusat, negeri dan kawasan.

Ucapan dasar yang bertajuk “Islam Memimpin Perubahan” telah disampaikan presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Muktamar Tahunan PAS-55 hampir enam bulan lalu.

Hadir sama Timbalan Pesuruhjaya III PAS Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang juga Yang Dipertua PAS Pengkalan Chepa.

Mohd Amar semasa mengulas cabaran politik semasa berkata kekuatan serta kejayaan PAS menghadapi segala cabaran itu berpaksikan kepada dua asas utama iaitu akidah dan ukhuwah.

“PAS mewarisi dua asas itu daripada ulama-ulama terdahulu dan dipraktikkan dalam perjuangannya sejak penubuhannya pada 1951,” katanya.

Kata beliau, kegagalan menerapkan falsafah itu dalam perjuangan parti adalah punca budaya politik negara mudah dicemari budaya negatif.

“Itu lah antara punca banyak berlakunya gejala pecah amanah, rasuah, salah guna kuasa dan sebagainya. Sehingga enjin jet pun boleh hilang, satu perkara tak masuk akal, mengaibkan negara pada kaca mata dunia.

“Masjid runtuh, stadium runtuh, jambatan runtuh, runtuh-runtuh itu sudah menjadi perkara biasa,” katanya.

Justeru, beliau menyeru seluruh ahli PAS dari semua peringkat agar sentiasa memperkukuhkan asas tersebut dalam usaha memperkasakan parti terutama menjelang pilihan raya umum ke-13. -Malaysian Insider

Ulasan GB

Baru semalam GB ulas bahawa terdapat keperluan pemimpin PAS menghadiri kursus. Kursus membuat kenyataan media, kursus Kominukasi Massa dan sebagainya.

Yang menarik pula di dalam laporan Malaysian Insider di atas ialah hanya pemimpin tertentu dalam PAS sahaja yang akan dibenarkan mengeluarkan kenyataan media dengan alasan untuk mengawal impak kerosakan akibat liputan media massa. Harakahdaily, tidak atau belum melaporkan apa-apa lagi.

Yang menjadi persoalan apakah ini (larangan tutup mulut) adalah satu cara untuk mengunci mulut pemimpin-pemimpin yang tak sehaluan dengan pimpinan tertinggi terutama di dalam isu UG? Dan apakah ini juga untuk menutup mulut TG Nik Aziz, Mursyidul Am PAS, yang pernah menimbulkan kontroversi sehingga PAS terpaksa mengadakan mesyuarat khas kerana menimbulkan isu beberapa pemimpin yang dilihatnya bermasalah?

Atau apakah ini juga menjadi justifikasi untuk nantinya munaqasyah menetapkan hanya Presiden, Timbalan Presiden dan Setiuasaha Agong sahaja boleh keluarkan kenyataan? Atau hanya pemimpin tertentu sahaja yang boleh berceramah? Da blogger tertentu sahaja boleh menulis blog?

Satu hal yang perlu diberikan perhatian bahawa saya dimaklumkan terdapat satu kajian yang menyatakan bahawa ceramah-ceramah PAS yang disampaikan oleh pimpinan parti yang dikaitkan dengan isu UG udah tidak mendapat sambutan rakyat, manakala sebaliknya berlaku kepada ceramah para pemimpin anti-UG. Sejauh mana kebenaran GB masih cuba untuk mendapatkan hasil kajian berkenaan dari seorang pensyarah sebuah IPTA.

Yang kedua, soal blogger. dilaporkan Timbalan Presiden menyatakan "beliau tidak menolak kebaikan teknologi dunia maya itu buat setiap lapisan masyarakat, tapi biarlah rasional. Biar ada bukti dan fakta semasa membuat apa-apa luahan atau kenyataan melalui blog,”.

Biasanya di dalam blog GB, GB akan sentiasa berhujjah menggunakan fakta. Kadang-kala GB terpaksa gunakan video dan cekupan (snapshot) sumber berita. Tidak sekadar tepek dan tampal.

Misalnya di dalam isu Jawatankuasa Disiplin. GB telah kemukana fakta-fakta asas bahawa Jawatankuasa Disiplin yang dipengerusikan oleh Tuan Ibrahim Tuan Man adalah sebuah jawatankuaa yang tidak sah, kerana ianya bertentangan dengan Perlembagaan.

Faktanya jelas. Dari Perlembagaan. Walaupun ada yang mendakwa GB tak gunakan perlembagaan pindaan terkini, tetapi apabila diminta untuk membawakan mana-mana resolusi muktamar untuk menunjukkan fasal-fasal penting yang dipinda mengenai Jawatankuasa Disiplin, ia tidak dapat dikemukakan, maka dituduhnya GB memfitnah.

GB telah mengulanginya berkali-kali untuk meletakkan kebenaran ke tempatnya yang hakiki, tetapi tiada dari kalangan pimpinan yang tampil memberikan keterangan, yang bererti bahawa apa yang didedahkan itu benar.

GB mengutarakannya supaya PAS kembali ke pangkal jalan. PAS perlu bergerak mengikut asas Perlembagaan. PAS perlu diperkasakan dengan menyedarkan pemimpin-pemimpin parti yang telah terlajak perahunya di dalam menggunakan kuasanya.

Apabila hujjah GB tidak berjawab atau terjawab, maka diwujudkan istilah "fitnah yang benar" yang kononnya tak boleh disebarkan, kerana ia memudharatkan parti. Yang mengimplikasikan bahawa "kebenaran itu mesti disembunyikan demi maruah parti. Konsekuennya, naiknya maruah parti lantaran kebenaran tidak didedahkan. Bermaruahkah apabila fitnah yang benar itu disembunyikan? Sedangkan kudis yang bernanah akan terus bernanah, membesar dan membusuk lantaran ianya disembunyikan.

Ia satu langkah untuk menyerang dan memBTNkan blogger yng kritikal dan konstruktif, tetapi tidak akan berjaya. Kerana di dalam lurning curve PAS, kita sedng bergerak ke depan bukan mengundur ke belakang.

Saya juga membaca dua komen di bawah artikel berkenaan (versi Inggeris)


written by Anak Kedah, December 27, 2009
Leaders should be allowed to speak freely. This is a democratic world. Any party wishes to be in the first world must allow its members to have differences in opinion. There is nothing wrong to have differences.

PR should move away from BN/UMNO style of autocratic rule. PAS must show that it is a party that is vibrant, democratic and forward looking. Free speech is one of them


written by zackeye, December 27, 2009
The party should practise the freedom of speech since it is also fighting for the freedom of speech for all Malaysians. The media will always misinterpret or confuse the public because that is their job being the propaganda arm of opposing parties. The problem with certain PAS leaders will come out of meeting rooms and speak differently from the official communique issued by the meeting secretariat. Leaders should stick with principles and speak consistently on issues.


I'd like to thank the commentators on their responses, as both of you have shown the PAS leader exactly how they should think and act. Thank you.