14 Nov 2013

Dr.Mursi: Pemerintah Kudeta Perlu Dihapuskan & Dihadapkan Ke Muka Pengadilan


Kumpulan pembela Presiden Mursi mengadakan sidang akhbar semalam, Rabu (13/11/2013). Dalam sidang tersebut ini, disebutkan bahawa Presiden Mursi mengirimkan pesanannya kepada seluruh rakyat Mesir. Berikut ialah pesanan tersebut:

Rakyat Mesir yang mulia, aku ingin menyampaikan kepada kalian gambaran peristiwa yang terjadi pada tanggal 3 Julai. Peristiwa itu adalah sebuah pengkhianatan kepada rakyat. Apa yang terjadi adalah sebuah kudeta tentera.

Kudeta adalah sejenis kejahatan yang melanggar undang-undang dan peraturan dalam menggerakkan tentera. Kudeta adalah perbuatan mengkhianati Allah swt. dan Rasul-Nya ketika menteri pertahanan melakukan sumpah jabatannya. Kudeta juga perbuatan mengkhianati rakyat, kerana telah memecah rakyat Mesir padahal mereka adalah satu keluarga.

Mesir tidak akan kembali pulih sebelum semua akibat kudeta dihapuskan; semua orang yang terlibat dalam pembantaian diadili. Mereka harus mendapatkan hukuman qisas yang mendatangkan keridhaan Allah swt.

Sejak tanggal 2 Julai, aku telah diculik di markas jabatan kepresidenan. Kemudian pada tanggal 5 Julai aku dipindahkan secara paksa ke salah satu pangkalan tentera. Di tempat itu aku hanya sempat bertemu dengan Katerine Ashton (Uni Eropa), delegasi Uni Afrika, dan delegasi hakim yang melakukan pemeriksaan tapi aku menolak menjawab pertanyaan mereka.

Sejak saat itu aku tidak bertemu dengan siapapun sampai tanggal 4 November ketika aku dibawa ke gedung Akademi Polis. Aku tidak pernah bertemu dengan pimpinan tentera, media, dan siapapun. Kalau ada yang menyatakan aku bertemu dengan pihak-pihak tertentu, itu tidak ada buktinya.

Aku memberikan salam hormat yang tulus kepada seluruh rakyat yang telah melakukan tentangan terhadap kudeta ini. Sampai saat ini mereka masih memperlihatkan keteguhan yang tidak ada duanya di dunia. Walaupun ada juga yang tidak mempercayainya, seperti tidak mempercayai adanya matahari yang bersinar.

Akupun masih teguh dan sabar kerana semangat dari para demonstran di jalanan. Maka, bergabunglah dalam membela hak-hak negeri ini, jangan bergabung dalam membela individu siapapun dia dan apapun kedudukannya.

Masa kekuasaan kudeta akan segera berakhir. Pemerintahan kudeta mulai roboh. Roboh kerana keteguhan rakyat Mesir. Aku turut mendukung para syuhada dan keluarganya. Aku pastikan, darah mereka tidak akan hilang sia-sia. Darah merekalah yang telah melukis jalan bagi negeri ini.”


Sementara itu, Mohamed al-Damati, salah seorang peguam Mursi yang ditemui berkata: "Rancangan presiden ialah untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap kudeta, dan ini terserah kepada pihak peguam di dalam jangkamasa yang terdekat."

Mursi walaubagaimana pun belum menyetujui mana-mana peguam untuk mewakilinya di dalam pengadilan di mahkamah yang telah ditetapkan bersambung pada 8 Januari nanti.

Rory Challands, wartawa Al Jazeera di Kaherah berkata: "Beliau (Mursi) masih tegas menyatakan bahawa makhamah itu tidak sah dan tidak mempuyani apa-apa kuasa untuk melakukan apa yang mereka sedang lakukan.

Laporan Palsu: NST Minta Maaf & Bersetuju Bayar RM120,000 Kepada Empat NGO


Laporan 'gugat kestabilan': NST akan mohon maaf

Hari ini dianggap sebagai kejayaan untuk kewartawanan yang bertanggungjawab apabila harian arus perdana New Straits Times (NST) terpaksa tunduk kepada tuntutan empat NGO untuk meminta maaf kerana menyiarkan laporan palsu.

Permohonan maaf itu sebahagian daripada syarat ditetapkan oleh gabungan proreformasi sistem pilihan raya BERSIH 2.0, kumpulan hak asasi Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) dan badan penyelidik Merdeka Centre, untuk menggugurkan pertuduhan mereka.

NST juga bersetuju membayar RM120,000 kepada empat pihak itu, untuk laporan lebih setahun lalu yang mendakwa badan-badan itu terlibat dalam rancangan menggugat kestabilan kerajaan BN.


"Kerosakan telah berlaku pada masa itu... Saya harap perkara ini tidak menjadi tabiat NST untuk menulis laporan palsu dan kemudian minta maaf selepas itu," kata pengerusi bersama BERSIH 2.0 Ambiga Sreenevasan kepada pemberita di luar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

"Permohonan maaf bukan penghujungnya. Kami mahu melihat kewartawanan yang bertanggungjawab."

NST bersetuju menyiarkan permohonan maaf pada halaman 3 akhbar itu dalam tempoh 14 hari, kecuali Sabtu.

Ia juga akan menarik balik laporan itu dalam portal atas taliannya dan menyiarkan permohonan maaf yang sama.

Hakim Mahkamah Tinggi Lee Heng Cheong bersetuju menarik balik saman itu selepas bertemu dengan peguam kedua-dua pihak.

Laporan NST di muka depan pada 21 September tahun lalu menuduh BERSIH dan NGO lain merancang konspirasi untuk menggugat kestabilan kerajaan BN. -mk

Husam Berjaya Kekalkan Injunksi Halang Parpukari Tabur Fitnah


Naib Presiden PAS berjaya kekal injuksi terhadap penulis blog Parpukari

Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa berjaya mengekalkan perintah injuksi Mahkamah Tinggi Kota Bharu pada April lalu terhadap penulis blog Parpukari agar tidak terus melemparkan kenyataan fitnah kepada Husam.

Panel tiga hakim Makamah Rayuan Putrajaya diketuai Mohamad Ariff Md Yusof mengarahkan penulis blog itu atau nama sebenarnya Mohamad Salim Iskandar membayar RM5,000 kepada Husam.

Husam berjaya mengekalkan injuksi terhadap Mohamad Salim, 40, daripada terus menerbitkan artikel fitnah bertajuk "Parpukari productions mempersembahkan kisah cinta terlarang 2 benua!" pada Februari tahun lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi Kota Bharu Yazid Mustafa memerintahkan injuksi tersebut ke atas Mohamad Salim.

Perbicaraan saman Husam terhadap penulis blog Parpukari itu akan didengar pada Januari tahun hadapan.

Husam memfailkan saman terhadap Parpukari dan menamakan Mohamad Salim sebagai pemilik blog.

Katanya, penulis blog itu telah memaparkan gambarnya memiliki hubungan dengan wanita yang bukan isterinya.

Mohamad Salim turut mendakwa Husam sebagai parasit dalam PAS yang kemudiannya ditepis Husam dengan mendakwa artikel itu satu penipuan dan fitnah bertujuan untuk memburuk-burukkannya sebagai pemimpin PAS.


Husam dalam injuksinya meminta ganti rugi teladan dan ganti rugi teruk bernilai RM5 juta.

Mohamad Salim dalam pembelaannya menafikan dia memiliki dan menulis di blog itu.

Husam diwakili peguam Hisham Fauzi dan Ahmad Mustaqim Zaki sementara Mohamad Salim diwakili Parvinder Kaur Sandhu. -TMI

ULASAN GB

Selepas papagomo, padijantan, kini parpukari.

GB sudah ulas sebelum ini. Petikan:

Dan di dalam satu ulasan GB yang lain GB telah nukilkan

Keengganan beliau untuk mengakui blog itu kepunyaannya bukti awal kebinasaan papagomo! Beliau TAKUT untuk mengakui blog fitnah itu miliknya kerana tahu blog itu menyajikan berita palsu dan dusta.

Sepatutnya apabila beliau sudah tidak mengakui blog itu miliknya, pihak berkuasa sudah boleh menyiasat siapa pula yang mengemaskini blog tersebut selama ini kalau bukan papagomo sendiri, dan papagomo boleh pula didakwa kerana menipu jika sebenarnya beliau yang mengemaskinikan blog tersebut. Dusta di atas dusta!

Namun, kebal macamana pun papagomo yang dilindungi oleh polis, dengan hukum kebenaran dan hukum Tuhan, kita akan menyaksikan papagomo pasti hancur binasa!

Bukan saja papagomo, sekalian blogger pencacai UMNO yang menyebarkan dan menyemarakkan budaya fitnah, lucah dan porno.... mereka pasti binasa

Mahkamah Mesir Perintahkan Tempoh Darurat Ditamatkan


Kaherah - Mahkamah Mesir, pada Selasa (12/11) waktu tempatan, memerintahkan agar status keadaan darurat negara ditamatkan dua hari sebelum jadual sebenar pencabutan status tersebut.

Status darurat dikuatkuasakan tiga bulan untuk menumpaskan demontrasi gerakan Islam. Pengadilan tata usaha negara menyatakan dalam amar keputusannya bahawa menurut perhitungan keadaan darurat akan berakhir pada Selasa, demikian pejabat berita Mesir MENA melaporkan.

Kementerian Dalam Negeri dan tentera menyatakan, mereka akan terus menguatkuasakan darurat sampai mereka menerima pemberitahuan secara rasmi.

"Angkatan bersenjata secara rasmi belum diberitahu tentang keputusan mahkamah itu, dan akan tetap meneruskan darurat sehingga malam dalam beberapa jam," kata kementerian dalam satu pernyataan yang dikutip pejabat berita AFP.

Presiden sementara Mesir yang dilantik pihak tentera, Adly Mansour menyatakan, keadaan darurat pada 14 Ogos kerana kekerasan melanda Mesir setelah polis membubarkan dua protes besar yang didirikan para pendukung presiden yang digulingkan Mohamed Mursi.

Pengusiran tersebut menimbulkan ratusan korban jiwa.

Keadaan darurat dan jam malam semula akan berlaku selama sebulan sejak 14 Ogos tetapi pemerintah memperpanjangnya hingga dua bulan pada 12 September.

Sebelum keputusan pengadilan Isnin (11/11), jam malam dikuatkuasakan antara pukul 01.00 dan pukul 05.00 waktu tempatan. Menurut perlembagaan sementara yang ditandatangani oleh Mansour, perpanjangan masa keadaan darurat akan memerlukan referendum.

Keadaan darurat memberikan kekuasaan lebih besar kepada tentera yang berada di jalan-jalan untuk menangkap, khususnya pada saat jam malam.

"Dalam praktik, keadaan darurat hanya digunakan untuk jam malam dan kekuatan menangkap bagi tentera," kata Ketua Hak Asasi manusia di Mesir, Heba Morayef.

"Ini simbolisme Kementerian Dalam Negeri tampak memiliki keyakinan ini, bahawa undang-undang represif merupakan pencegah," katanya.