6 Jan 2015

[VIDEO] QZ8501: Memilukan - 5 Mayat Terikat Di Kerusi


Semarang: Sayu dan sedih. Itu gambaran diberikan anggota pasukan Kapal Perang Republik Indonesia (KRI) Bung Tomo ketika melakukan pemeriksaan ke atas lima mayat masih terikat di kerusi penumpang pesawat AirAsia Indonesia QZ8501, kelmarin.

Keinginan untuk membantu menyebabkan pasukan berkenaan sanggup berhadapan cabaran ombak besar dan angin kencang semata-mata untuk mengangkat mayat berkenaan ke atas kapal.

Dua baris kerusi penumpang iaitu masing-masing tiga kerusi bergabung kini berada di geladak KRI Bung Tomo. Masih terdapat genangan air laut pada kerusi beberapa bahagian kerusi penumpang itu.

Komandan KRI Bung Tomo, Kolonel Yayan Sofiyan berkata, ketika pihaknya melakukan pemeriksaan, keadaan ombak bergelora disertai angin kencang namun atas semangat mahu membantu, mereka tetap mahu mengambil kerusi yang masih terikat tiga mayat dan terumbang ambing dibawa arus.

"Dipercayai tiga mayat itu membabitkan ibu bapa dan anak serta masing-masing masih berada di atas kerusi sambil memakai tali pinggang keledar. Hati kami cukup sayu.

KD Kasturi temui 3 mayat mangsa pesawat AirAsia

KUALA LUMPUR - Kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), KD Kasturi (KAS), menemui tiga lagi mayat terapung di Laut Jawa ketika menyertai operasi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 yang memasuki hari kesembilan hari ini (semalam).

Panglima TLDM, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar menerusi akaun Twitternya hari ini berkata, mayat itu terdiri daripada seorang wanita manakala dua lagi belum diketahui identitinya.

"KAS menjumpai satu lagi jasad pada 11.30 pagi di Sektor IV. Jasad itu dan dua lagi yang ditemui pada 051000H (10 pagi hari ini) tadi telah dinaikkan. Ia seorang wanita, dua lagi tidak diketahui," katanya.

Dengan penemuan itu, menjadikan keseluruhan tujuh mayat mangsa pesawat berkenaan berjaya ditemui pasukan SAR TLDM yang menyertai misi SAR QZ8501 di perairan Laut Jawa sejak Isnin minggu lepas.

Abdul Aziz berkata KAS menggantikan KD Lekir yang menamatkan operasinya pada misi itu dan telah kembali ke Malaysia.

Pada Rabu lepas, KD Lekir menemui satu mayat terapung di kawasan pencarian Sektor I di Laut Jawa manakala pada sebelah petangnya, KD Pahang pula menemui tiga mayat di Sektor IV.

Selain tiga kapal TLDM iaitu KD Pahang, KD Lekir dan KD Lekiu yang dilengkapi helikopter jenis Fennec, Malaysia juga menghantar pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) iaitu C-130, CN235 dan Beechcraft, untuk menyertai operasi mencari pesawat malang berkenaan.

Pesawat Airbus A320-200 bersama 162 penumpang dan anak kapal itu berlepas dari Surabaya pada 5.35 pagi Ahad dan dijadual tiba di Singapura pada 8.20 pagi hari yang sama.

Ia terputus hubungan dengan menara kawalan udara Indonesia pada 7.24 pagi.

Penumpang pesawat itu terdiri daripada warga Indonesia seramai 149 orang, Korea Selatan (tiga), Singapura, Malaysia dan United Kingdom (masing-masing seorang).

Pesawat dikendalikan dua juruterbang dan lima petugas kabin.
-BernamaUMNO Masih Enggan Terima Fakta Mereka Tewas Undi Popular PRU13 - Sakmongkol


Anggota PERKASA watak kartun – Ariff Sabri

PERKASA tidak layak membela institusi raja kerana dianggotai oleh watak-watak kartun. Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul AzizPETALING JAYA: Ahli Parlimen DAP-Raub, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz berkata, Raja-raja Melayu tidak memerlukan pembelaan mana-mana pihak untuk mengekalkan kedudukan, termasuk oleh PERKASA.

Beliau secara sinis menyatakan, PERKASA tidak layak membela institusi raja kerana dianggotai oleh watak-watak kartun kerana ”Jatuhlah martabat Raja Melayu kalau ada terlintas fikiran mahukan pembelaaan dari kumpulan-kumpulan seperti ini.”

Menulis di dalam entri terbarunya di blog sakmongkol.blogspot.com, beliau mendakwa, UMNO sebenarnya sedang terdesak untuk mengekalkan kuasa politiknya termasuk menggunakan institusi raja yang akan terhapus sekiranya pembangkang berkuasa di Malaysia.

Bekas Ketua Penerangan UMNO Bahagian Pekan itu mendakwa, sesiapa pun yang menguasai kerajaan tidak memberikan kesan atau menggugat kedudukan Raja-raja Melayu.

Sehubungan itu katanya, rakyat tidak boleh membiarkan diri terus diperbodohkan oleh UMNO yang didakwanya sebagai sebuah parti politik feudal.

”Orang Melayu itu majoriti bukan? Selagi mereka majoriti dan berkehendakkan Raja-raja mereka, maka Raja Melayu tetap wujud. Maka Raja yang patut ambil hati rakyat. Kecintaan dan perasaan mahabbah terhadap Raja bukan boleh dipaksa-paksa. Tak perlulah UMNO menakutkan orang Melayu. UMNO sudah menakutkan orang Melayu sejak 1946 lagi,” ujar Mohd Arif.

Kata Mohd Ariff, UMNO enggan menerima fakta parti itu telah tewas dalam undi popular pada Pilihan Raya Umum ke-13 yang menunjukkan mereka tidak ada legitimasi moral serta tidak layak memperkatakan kerajaan campuran atau perpaduan.

Sehubungan itu beliau mempersoalkan mengapa perlu bercakap mengenai perpaduan nasional dan perpaduan Melayu antara PAS dan UMNO.

”Kenapa kita tidak bercakap mengenai perpaduan nasional?” soal bekas ADUN Pulau Manis itu dan menambah: ”Apa yang besar dan keramat sangat kita mahu bercakap mengenai perpaduan Melayu antara PAS dan UMNO?”

”Idea kerajaan perpaduan antara PAS dan UMNO sedikit sangat melibatkan agama, bangsa dan Raja Melayu. Perkara sebenarnya ialah UMNO sedang terdesak untuk kekalkan kuasa dan sekarang benar-benar menangguk di air keruh dan menahan lukah di pergentingan,” tulisnya. -FMT

Menangguk di Air Keruh; Menahan Lukah di Pergentingan

Kenapa kita tidak bercakap mengenai perpaduan nasional? Apa yang besar dan keramat sangat kita mahu bercakap mengenai perpaduan Melayu antara PAS dan UMNO? Idea kerajaan perpaduan antara PAS dan UMNO sedikit sangat melibatkan agama, bangsa dan raja Melayu. Perkara sebenarnya ialah UMNO sedang terdesak untuk kekalkan kuasa dan sekarang benar2 menangguk di air keruh dan menahan lukah di pergentingan.

Ini hanya cakap politik yang beragendakan pengekalan kuasa memerintah dan hak menguasai perbendaharaan negara. Bayangkan apa jadi kepada UMNO jika mereka tidak ada kuasa keatas perbendaharaan dan keatas sumber kewangan dari GLC2 yang jadi ATM UMNO? Parti itu akan gulung tikar.

UMNO itu Melayu bukan? Mengapa mereka sekat bayar royalty minyak atau bantuan lain kepada Kelantan yang bukan sahaja kerajaan nya kerajaan Melayu lagi Islam, bahkan majority rakyat nya pun Melayu.

Define win-win yang UMNO pakai; konsep menang-menang yang UMNO pakai ialah kita menang, kamu kalah.

Perpaduan antara rakyat berbilang kaum, agama dan budaya kenapa UMNO tidak mahu cakap? Ini suatu cabaran yang lagi besar yang mencukai kapasiti berfikir kita. Cakap mengenai perpaduan Melayu sebetulnya adalah cakap politik dan agenda nya ialah mengekalkan kuasa. Golongan yang mempunyai kepentingan terbesar dalam mengekalkan kuasa ialah UMNO.

Seperti yang kita tahu, dan puak UMNO enggan terima ialah fakta UMNO tewas dalam undi popular PRU13 yang bererti mereka tidak ada legitimasi moral.

Jadi apa yang mereka lakukan? Tidak berhenti menakutkan orang Melayu menggunakan bangsa, agama dan Raja Melayu. Cuba pembaca renungkan isiu yang paling akhir sekali; adakah kepentingan raja Melayu tergugat?

Siapa pun yang jadi kerajaan, kedudukan raja Melayu tetap terjamin oleh perlembagaan dan oleh kekuatan demografi orang Melayu. Jangan kita biar diri kita dibodohkan oleh UMNO. UMNO itu parti feudal yang ertinya, kedudukan seseorang ditentukan oleh eksiden keturunan. Kalau kita keturunan baik, maka kedudukan kita tejamin.

Orang Melayu itu majoriti bukan? Selagi mereka majority dan berkehendakkan raja2 mereka, maka raja Melayu tetap ujud. Maka Raja yang patut ambil hati rakyat. Kecintaan dan perasaan mahabbah terhadap raja bukan boleh dipaksa paksa. Tak perlulah UMNO menakutkan orang Melayu. UMNO sudah menakutkan orang Melayu sejak 1946 lagi.


Kemudian tanya lagi- adakah kepentingan bisnes raja Melayu yang buat bisness tergugat bila kerajaan selain dari UMNO memerintah? Kepentingan bisness keluarga diraja Kelantan- tidak terjejas sedikit pun walaupun PAS yang memerintah. Di Selangor, kepentingan bisnes Raja yang berbisnes sedikit pun tidak terjejas walaupun dulunya Khalid Ibrahim jadi MB dan sekarang Azmin Ali jadi MB. Raja2 Selangor masih dapat buat bisness juga. Kita tiak pernah dengar kerajaan bukan UMNO rampas atau sekat raja Melayu melakukan bisness.

Kemudian, Raja Melayu sebenarnya tidak memerlukan pembelaan dari mana2 pihak pun. Takkanlah Raja Melayu mahukan pembelaan dari Perkasa misalnya yang anggota nya terdiri dari watak2 kartun? Jatuhlah martabat Raja Melayu kalau ada terlintas fikiran mahukan pembelaaan dari kumpulan2 seperti ini.

Cuba kita ambil lagi satu isu orang Melayu. Ekonomi mereka. Dari semua sudut kedudukan orang Melayu semua orang tahu. Setakat ini strateji membaiki keadaan tersebut ialah melancarkan dasar affirmative dalam bentk DEB atau dasar2 yang mengandungi roh DEB. Apa sudah jadi? Memang secara umum keadaan orang Melayu bertambah baik tapi ia juga mengujudkan segelintir Melayu terpilih yang menguasai habuan dasar ekonomi tersebut.

stateji menyusun ekonomi orang Melayu mengikut bandingan dan perlumbaan bangsa gagal menyelesaikan masaalah kemunduran ekonomi orang Melayu kerana perjuangan itu bersifat isolasi dan menyendiri. Kenapa tidak menjadikan perjuangan membangunkan orang Melayu sebahagian dari pejuangan yang lebih besar yakni perjuangan mengukuhkan rakyat miskin? Jika perjuangan demikian jadi perjuangan yang dikongsi bersama, keadaan orang Melayu tetap terbela sebab majority yang mundur ekonomi ialah Melayu.
-sakmongkol


PMO Bertanggungjawab Jika Nanti Betul-betul Jet Ada Isu Teknikal & Najib Kena E-Coli


Jet PM ada isu teknikal, tak diguna keluarga'

Jet kerajaan yang digunakan untuk membawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Hawaii, Amerika Syarikat (AS) ditinggalkan di negara itu selepas mengalami isu teknikal.

Ia tidak ditinggalkan untuk kegunaan keluarga perdana menteri atau dibawa ke tempat lain seperti dilaporkan sebelum ini.

“Pesawat itu tidak ditinggalkan untuk digunakan oleh anggota keluarga PM.

“Ia juga tidak berada di Indianapolis,” menurut reaksi pegawai kanan di Jabatan Perdana Menteri (JPM), seperti disiarkan oleh tokoh wartawan Datuk A Kadir Jasin.

Bekas ketua pengarang kumpulan New Straits Times itu menyiarkannya di ruangan komen pada blog seorang lagi pemimpin media eranya Tan Sri Zainuddin Maidin, yang terus mengulas berhubung isu 'diplomasi golf' Najib.

Penjelasan JPM juga menyebut bahawa perdana menteri pulang bersama pesawat komersial melalui Hong Hong sebelum diambil oleh pasukan tentera udara dan dibawa terus ke Kota Bharu.

Kadir berkata, jawapan di atas diperoleh selepas menghantar SMS kepada pegawai perdana menteri.

'Seperti misteri MH370'

Bagaimanapun, penjelasan itu nampaknya seperti tidak memuaskan hati Kadir.

“Rosak atau flight plan-nya sudah diluluskan yang menunjukkan ia akan terbang ke tanah besar AS selepas Hawaii?

“Kalau isteri PM tak guna pesawat itu, macam mana ia dikesan dari AS hingga Bangkok?” soalnya,


Beliau juga menyifatkan persoalan berhubung pesawat itu seperti “misteri MH370” yang hilang sebelum ini.

“Nampak macam ada pihak yang cuba putar belit hakikat,” tulis Kadir lagi.


PM diserang kuman E coli

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terkena jangkitan bakteria e-coli semasa lawatan ke kawasan banjir sebelum ini.

Perkara itu dinyatakan oleh Pejabat Perdana Menteri melalui Twitter rasmi sebentar tadi.

“Doktor nasihat supaya berehat. Beliau akan kembali bertugas secepat mungkin,” menurut tweet itu.

Najib baru pulang daripada lawatan kerja di Bangkok.

E coli boleh menyebabkan cirit-birit, muntah, demam dan penyahhidratan yang boleh membawa maut.

Walaupun belum sihat, perdana menteri berjanji akan terus memantau keadaan banjir di seluruh negara.

“Saya akan terus memantau operasi bantuan banjir dari rumah,” tulisnya di Twitter sebentar tadi.

Tweet beliau mendapat pelbagai reaksi yang rata-rata berharap kepimpinan utama negara itu cepat sembuh.

Acara pagi diganti TPM

Perdana menteri sepatutnya melepaskan konvoi bantuan banjir sukarelawan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Putrajaya pagi tadi.

Bagaimanapun, ekoran masalah kesihatan itu, tempatnya digantikan oleh timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Najib sebelum ini terpaksa pulang awal daripada cuti selepas banjir besar melanda beberapa tempat di semenanjung Malaysia, terutamanya Kelantan.

Beliau juga dikritik hebat selepas gambarnya bermain golf dengan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama ketika bencana melanda Malaysia didedahkan media.
mk


ULASAN GB

Di kedua dua kes hanya alasan-alasan diberikan TANPA sebarang BUKTI.

Di dalam kes pertama bab jet 1Malaysia yang dikatakan mengalami masalah teknikal dan ditinggalkan di Amerika betul-betul memperbodohkan rakyat.

Ini kerana laman sesawang Flight Radar 24 mempunyai data "kedudukan" jet berkenaan.Semasa Najib balik pun tidak ada cerita tentang "masalah teknikal" jet berkenaan.

Alasan yang diberikan PMO hanya itu muncul apabila terdapat kritikan hebat kenapa Najib balik tetapi jet masih berlegar ke sana ke mari dan anehnya Rosmah juga tidak kelihatan semasa Najib balik ke Malaysia. Oleh itu tidak boleh dipersalahkan rakyat jika ada spekulasi bahawa jet itu sebenarnya menerbangkan Rosmah di beberapa lokasi untuk bershopping kerana Rosmah sudah pun dikenali sebagai wanita yang kuat bershopping.

Sungguh berani PMO memberikan "alasan" jet menghadapi masalah teknikal untuk "cover line" Rosmah Mansor. Nanti betul-betul jet berkenaan menghadapi masalah teknikal disaat Najib dan Rosmah ada di dalamnya barulah tahu penting rupanya untuk bercakap benar!

Kes kedua Najib kena e-coli. GB tak sanggup nak printscreen ulasan dan komen orangramai terhadap tweet dari PMO berkenaan. Hakikatnya ramai yang tidak yakin dengan perkara tersebut. Kalau penat nak layan rakyat dan nak berehat bersama isteri kerana baru balik dari Bangkok nyatalah terus-terang, tak perlu PMO nak buat cerita terkena wabak e-coli ker ebola ker. Sikit punya gempak alasan berkenaan kerana e-coli bukan sebarang wabak - ia wabak maut.

Kalau betul kena wabak e-coli kita doakan segera sembuh. Tetapi jika itu alasan yang direka-reka kita khuatir nanti ia betul-betul jadi kenyataan. Sebab apa-apa perkara baik dan buruk yang jika disebut-sebut ia bakal menjadi nyata.

Jadi dua perkara yang PMO ternyata membuat pembelaan tanpa mengetahui ia boleh menjadi kenyataan. Pertama jet yang bawa Najib dan Rosmah menghadapi masalah teknikal, bererti boleh juga terhempas. Kedua Najib boleh terkena wabak e-coli yang boleh segera mematikannya. Jika berlaku salah satunya atau kedua-duanya sekali salah siapa? PMO yang memintanya!

Kalau Najib dan Rosmah tak kena, Kita khuatir pegawai-pegawai PMO itulah yang kena... kapalterbang dinaiki meletup sebab masalah teknikal, atau masing-masng tersadai kena e-coli sebab mereka yg beri alasaalasan itu. Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap berjalan... Jangan main-main. kami hanya memberi peringatan...