18 Ogo 2011

Proses Pemutihan PATI, Taktik Kotor UMNO BN Untuk Menang Pilihanraya

Pembongkaran demi pembongkaran berhubung kepincangan Program Pemutihan Pendatang Asing (6P) baru-baru ini jelas menunjukkan bahawa Umno-Barisan Nasional (BN) kini semakin terdesak serta sanggup melakukan apa sahaja taktik kotor bagi memastikan mereka terus kekal berkuasa.

Malah, tindakan terdesak itu juga jelas menggambarkan bahawa segala taktik kotor itu didalangi oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Ini berikutan, Najib didakwa pernah mengeluarkan arahan agar Umno Selangor bekerja bersungguh-sungguh dan menggunakan segala senjata yang ada bagi membolehkan Umno-BN menawan kembali negeri itu dalam pilihanraya umum akan datang.

Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, perkara tersebut ternyata menimbulkan kebimbangan di kalangan masyarakat kerana ia melibatkan keselamatan dan masa depan negara.

“Kita tidak terkejut tapi agak khuatir tentang masa depan dan keselamatan negara kita kerana perkara sebegini boleh dibuat sewenang-wenangnya. Kita juga prihatin dengan masa depan pendatang asing kerana mereka seolah-olah diancam sekiranya tidak memberikan sokongan yang diperlukan,” katanya memberitahu Tv Selangor.

Menurut Nik Nazmi, perkara tersebut juga jelas melanggar undang-undang malah tidak bertepatan dengan nilai-nilai agama Islam mahupun bangsa Melayu seperti yang di uar-uarkan selama ini.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin mendedahkan salinan surat sumpah kepada media selain mendakwa ianya sebahagian daripada syarat tetap yang perlu dipatuhi warganegara asing.

Helaian kertas yang didakwa mengandungi "skrip" berkenaan, yang antara lainnya menyebut "saya/ suami/ anak-anak, tanpa berbelah bagi akan menyokong dan mengundi Umno/ Barisan Nasional (BN)."

Namun begitu, gerak kerja penyampaian maklumat kepada rakyat mengenai situasi sebenar yang berlaku perlu diteruskan dan beliau percaya rakyat kini sudah cukup matang untuk menilai perkara sebenar walaupun cubaan penipuan ini akan berterusan.

Malah, beliau menegaskan, pihaknya tidak akan mengambil mudah situasi ini sebaliknya akan terus melakukan pemantauan dari semasa ke semasa.J/K Reformasi Pilihanraya Sekadar Helah Politik Najib & BN

Reformasi pilihan raya: Najib sekadar untuk menangguh?

Sekali lagi Perdana Menteri Najib Razak menampilkan dirinya sebagai pembawa perubahan apabila mengumumkan bahawa kerajaan akan meneliti dan mengkaji sistem pilihan raya dan sistem media yang sedia ada, selepas siri program transformasinya. Ia memberi persepsi seolah-olah Najib akur kepada suara rakyat.

Bagaimanapun, pemimpin Pakatan Rakyat pula menganggap janji Najib akan berakhir sebagaimana program transformasinya yang lain - semakin lenyap apabila masa berlalu.

Najib pernah menjanjikan ruang media yang lebih bebas selepas menerajui tampuk kerajaan, malah melancarkan siri program transformasi untuk mewujudkan "suasana feel good". Tetapi, ruang media tidak terbuka luas, malah semakin sempit berbanding zaman pemerintahan Abdullah Ahmad Badawi. Program transformasinya pula dihalang oleh golongan sayap kanan, misalnya PERKASA - dan akhirnya lari dari rupa bentuk asalnya - mungkin juga kerana tekad politiknya yang tidak teguh.

Perhimpunan BERSIH 2.0 memperlihatkan ketidakpuasan rakyat. "Suasana feel good" yang cuba diwujudkan Najib ranap. Kini, sekali lagi Najib menampilkan diri untuk membawa perubahan, cuma, sejauh manakah keikhlasannya, dan lebih penting, apa niatnya?

Ketiga-tiga orang ahli parlimen Pakatan Rakyat, Tian Chua (Batu-PKR), Liew Chin Tong (Bukit Bendera-DAP) dan Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor-PAS) ketika ditemuramah MerdekaReview, menganggap BERSIH 2.0 memberi tekanan yang besar terhadap kerajaan Najib, dan beliau perlu menyajikan janji reformasinya sebagai reaksi terhadap ketidakpuasan rakyat.

Dzulkefly Ahmad yang juga AJK PAS Pusat berkata, ini adalah kemenangan rakyat, kemenangan BERSIH 2.0 dan kemenangan Pakatan Rakyat. Naib Presiden PKR, Tian Chua turut berkata, ia adalah hasil tekanan yang tercetus daripada perhimpunan BERSIH 2.0. Tian Chua menambah, Najib mengalami tekanan sebelum dan selepas perhimpunan BERSIH 2.0, dan beliau tidak menggunakan cara yang terlalu drastik untuk menindas perhimpunan ini. Ini menunjukkan bahawa Najib tidak berani, malah tidak bersyarat untuk menentang kuasa rakyat. Maka, Najib memilih cara diplomatik untuk menyedapkan hati rakyat.

Sengaja untuk menangguh?

Oleh sebab bidang kuasa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membenarkan institusi itu untuk melakukan kebanyakan tuntutan reformasi, misalnya penggunaan dakwat kekal, pembersihan daftar pemilih dan sebagainya, Tian Chua menganggap pengumuman penubuhan Jawatankuasa Pilihan Parlimen sekadar untuk menangguhkan masa - sebagaimana yang dilakukannya ketika menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kematian Teoh Beng Hock. Kesudahannya bakal membuktikan, hasilnya jauh lebih kurang daripada apa yang dilaung-laungkan, kata Tian Chua.

Ketika ditanya kemungkinan Najib menyedari bahawa reformasi sistem pilihan raya adalah hasrat rakyat, maka dirinya perlu mengikut arus ini untuk mengembalikan keyakinan rakyat, Tian Chua (gambar kiri) sebaliknya mempersoalkan, "Mengapa perlu Najib berbuat sedemikian? Beliau tak perlu buat sedemikian, itu periuk nasinya."

Tian Chua menjelaskan, kerajaan tetap boleh menjalankan reformasi sistem pilihan raya meskipun tanpa Jawatankuasa Pilihan Parlimen. Tian Chua tetap menganggap bahawa Najib tidak berniat untuk melaksanakan agenda reformasi, yang bakal menjejaskan peluang kemenangan Barisan Nasional dalam PRU ke-13.

Dzulkefly Ahmad dan Liew Chin Tong meskipun mengalu-alukan respon positif Najib terhadap tuntutan BERSIH 2.0, namun meramalkan bahawa janji ini akan berdepan dengan rintangan dalam partinya ketika cuba dilaksanakan.

Umumkan tarikh PRU-ke13!

Dzulkefly Ahmad berkata, Najib tidak menampilkan apa-apa prestasi atau monumen politiknya sepanjang tiga tahun ini, meskipun beria-ia dengan program transformasinya - dan hanya "terkejut dari tidurnya" selepas ditekan BERSIH 2.0. Dzulkefly Ahmad menambah, seandainya Najib ingin meyakinkan rakyat bahawa dirnya memang ikhlas untuk melaksanakan perubahan, maka Najib harus memberitahu rakyat bila PRU ke-13 akan diadakan, selain menetapkan "jadual waktu" dan objektif pelaksanaan reformasi yang jelas.

Meskipun mengalu-alukan respon positif daripada Najib, Liew Chin Tong berkata penubuhan Jawatankuasa Pilihan Parlimen sahaja tidak mencukupi, kerana negara kini memerlukan reformasi secara menyeluruh dari sistem demokrasinya, termasuk kebebasan media, pemilikan media, kebebasan perhimpunan, pendaftaran warga negara dan sebagainya - dan bukan hanya reformasi yang terbatas kepada bahagian-bahagian tertentu.

Beliau menambah, anggota Jawatankuasa Pilihan Parlimen belum diketahui setakat ini. Malah beliau berkata, seandainya ahli parlimen Pasir Mas merangkap Presiden PERKASA Ibrahim Ali tersenarai sebagai anggota jawatankuasa tersebut, maka usahlah berbicara mengenai reformasi.

Liew Chin Tong menganggap desakan BERSIH 2.0 dan tekanan dalam parti seperti Saifuddin Abdullah, yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, yang menyebabkan Najib terpaksa menampilkan imej pembawa perubahan. Bagaimanapun, kenyataan Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin semalam menunjukkan Najib bakal menghadapi halangan daripada golongan sayap kanan dalam UMNO.

Liew Chin Tong percaya bahawa Najib menyedari perubahan senario yang berlaku dalam kerangka yang lebih besar, malah faham bahawa pengawalan media tidak akan memberi kesan. Namun demikian, golongan kanan dalam UMNO mempunyai pemahaman yang berbeza dengannya dalam hal ini, yang menyebabkan usaha dirinya sentiasa tersekat dalam parti.

Tidak tegas, tidak mempunyai halatuju adalah masalah yang terbesar untuk Najib, sehingga agenda yang dikemukakannya itu sentiasa tidak "tulen" pada peringkat akhirnya, kata Liew Chin Tong. "Beliau tidak tahu untuk berada di posisi mana dalam politik demokrasi, di depan atau di belakang. Adalah bahaya untuk seseorang ketua yang tidak berhalatuju, lebih bahaya daripada membuat keputusan."

Dzulkefly Ahmad juga bersetuju dengan pandangan ini, "Najib ditentang partinya sendiri, partinya adalah musuh beliau, bukan Pakatan Rakyat atau rakyat. Dan Najib adalah musuh untuk dirinya, ini kerana beliau tidak bertulang belakang, beliau berdolak-dalik, gagal melakukan apa-apa!"

*Chan Wei See ialah Ketua Pengarang MerdekaReview. Diterjemah dan disunting dari teks asal yang disiarkan pada 16 Ogos 2011


Pakatan: JK khas berat sebelah, helah politik BN

Ahli parlimen Pakatan Rakyat hari membantah pembentukan jawatankuasa khas Parlimen untuk meminda undang-undang dan peraturan berkaitan pilihan raya di negara ini yang yang majoritinya dibarisi wakil rakyat daripada parti pemerintah.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata jawatankuasa yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak itu bertujuan sekadar untuk mengaburi mata rakyat.

Katanya, ini kerana penubuhan jawatankuasa itu untuk menambah baik proses pilihan raya, tidak dirunding bersama ahli parlimen Pakatan Rakyat dan bersifat berat sebelah.

“Kalau dikatakan ada jawatankuasa khas yang ditubuh, itu hanyalah untuk mengaburi mata kita sebab ini tidak dibincangkan dengan pihak pembangkang di parlimen. Sistem ini juga berat sebelah,” katanya dalam tulisan di blognya.

Menurut Wan Azizah, penubuhan jawatankuasa itu juga membuktikan kerajaan BN mengakui wujud kepincangan pilihan raya.

Bagi ketua parlimen DAP Lim Kit Siang, perkara yang paling mengecewakan ialah keengganan BN untuk berunding dengan Pakatan Rakyat sebelum membuat keputusan tentang pembentukan jawatankuasa khas parlimen itu.

Helah dan taktik

Ini katanya, termasuk keanggotaan, bidang tugas, tempoh masa, peranan BERSIH 2.0 dan perkara-perkara berkaitan. Menurut Lim yang juga ahli parlimen Ipoh Timur, pembentukan panel itu hanya helah dan taktik mengalih pandangan rakyat.

Beliau menjelaskan bahawa tanpa sasaran tempoh dan jaminan penuh daripada Perdana Menteri, segala kajian dan keputusan panel parlimen itu akan sia-sia jika Parlimen dibubarkan lebih awal.

“Malah, jawatankuasa pemilih Parlimen itu akan terbubar secara automatik apabila Parlimen yang ada sekarang dibubarkan,” katanya dalam satu kenyataan.

Lim berharap rakyat tidak mudah terpengaruh dengan janji-janji BN yang selama ini jarang dikotakan, selain dipergunakan sebagai helah politik dan taktik mengalih pandangan rakyat daripada masalah yang dihadapi parti pemerintah.

Turut membidas pembentukan jawatankuasa dengan majoriti ahlinya daripada pihak kerajaan adalah naib presiden PKR, Fuziah Salleh.

Katanya, amalan bermain wayang ini sering menjadi pilihan kerajaan Umno-BN dalam memberi gambaran baik kepada dunia bahawa mereka dalam cerdik mentadbir sesebuah negara.

“Pengumuman itu hanyalah wayang, nak tunjuk pada satu dunia yang kononnya (Umno-BN) akan melaksanakannya tapi apa pula dengan kenyataan Nazri yang tidak menjamin pembersihan daftar pengundi sebelum pilihanraya?

Tidak bersungguh-sungguh

“Mereka juga tidak bersungguh-sungguh dan tidak memberikan komitmen dengan betul,” katanya.

EMengulas lanjut, Fuziah yang juga ahli parlimen Kuantan, sama sekali tidak bersetuju dengan pembahagian Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) yang diumumkan Nazri Aziz semalam berikutan pembahagian kerusi yang tidak adil.

Menurut Fuziah, jawatankuasa yang dicadangkan itu jelas berat sebelah dimana ia dianggotai sembilan wakil - lima daripada parti kerajaan, tiga pembangkang dan satu Bebas.

Tambahnya lagi, ahli parlimen dari bebas tidak berhak mendapat pembahagian walaupun seorang, berdasarkan jumlah kesuluruhan ahli parlimen.

“Jika kita lihat pada peratus kerusi di Parlimen, ahli parlimen bebas yang memiliki 8 kerusi dari 222 kerusi keseluruhan tidak mewakili satu peratus dari lapan ahli jawatan kuasa,”

Tiada keseimbangan

“Kita boleh lihat ketidakseimbangan pembahagian jawatan kuasa ini kerana bebas tidak sampai 0.5 peratus pun untuk dilantik menjadi jawatankuasa. Satu wakil bebas dan hanya tiga wakil dari Pakatan tidak mengikut pembahagian,”

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz berkata kabinet bersetuju supaya usul mengenai cadangan penubuhan jawatankuasa itu dibentangkan dalam persidangan Parlimen Oktober ini.

Jemaah menteri juga bersetuju untuk mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam masa terdekat bagi membincang mengenai rangka kerja jawatankuasa itu yang akan diketuai oleh seorang menteri, katanya dalam sidang akhbar di bangunan Parlimen hari ini.

Nazri berkata jawatankuasa itu akan dianggotai sembilan wakil rakyat terdiri lima daripada parti kerajaan, tiga pembangkang dan satu bebas.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada Isnin lalu mengumumkan penubuhan jawatankuasa itu dalam usaha menambah baik proses pilihan raya di negara ini. -mk


Isu Gereja: Pendedahan Blog Pro-UMNO Bukti Nyata UMNO Dalang Tindakan JAIS

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menegaskan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) melengah-lengah isu siasatan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu berhubung laporan murtadnya hingga menimbulkan polemik umum, tidak mendatangkan kebaikan kepada semua.

Malah, katanya, ia diburukkan lagi apabila pada waktu yang sama, ada pihak dalaman yang meledakkan pelbagai bukti dalam blog pro-Umno.

“Kini, rakyat tengah menanti tindakan JAIS, lebih-lebih lagi PAS Pusat telah menyatakan pendirian mempertahankan aqidah umat Islam dari sebarang usaha untuk mengganggu-gugat oleh mana-mana pihak.

“Kita sedar dalam sebarang tindakan kita perlu berhemah dan tepat dalam tindakan, kerana bukan soal kita tidak pertahan aqidah ummah, tetapi tindakan yang terburu-buru hanya menjerumus kita kepada perangkap yang sengaja dipasang oleh Umno dan merosakkan lagi nama baik agama Islam yang kini sudah tercacat cela akibat perbuatan Umno selama ini,” katanya dalam satu kenyataan media.

Semalam, satu laporan yang didakwa ditulis oleh seorang pegawai kanan JAIS berhubung pemeriksaan di premis gereja itu telah disebarkan di internet, dengan beberapa blogger mendesak mengapa Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim masih belum menyatakan pendirian berhubung kontroversi tersebut.

Laporan itu juga menyenaraikan nama penuh dan kad pengenalan 12 orang Islam yang dikatakan hadir di majlis makan malam itu.

Menurut Tuan Ibrahim, timbul beberapa persoalan berhubung reaksi dan tindakan Umno sejurus selepas cetusan isu JAIS menyiasat gereja yang beliau sifatkan sebagai amat mencurigakan.

Katanya, yang paling aneh adalah semua bukti wujudnya usaha pengkristianan dibongkar dan dipelopori oleh blog-blog pro-Umno dan bukan oleh JAIS, sedangkan bukti berkenaan adalah bahan sulit yang tidak sepatutnya didedahkan selagi belum ada dakwaan di mahkamah.

Tegasnya, ini termasuklah kertas soal-selidik, nama mereka yang hadir, jumlah wang yang dibekalkan, dan terbaru klip video serbuan tersebut dan juga laporan JAIS yang sepatutnya dipersembahkan kepada Sultan Selangor terlebih dahulu.

“Isu siapa dalang di sebalik tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kini semakin hangat diperkatakan terutama apabila Setiausaha Agong PAS, Datuk Mustafa Ali menegaskan beliau mempunyai bukti kukuh penglibatan Umno dalam isu ini.


“Dengan ledakan sedemikian di blog pro-Umno, umum mengetahui dan boleh menjangkakan sememangnya wujudnya tangan-tangan ghaib di sebalik tindakan yang aneh ini. Kenapa perkara ini dapat keluar dan disiarkan oleh blog-blog pro-Umno?” soal Tuan Ibrahim.

Selain itu, beliau yang juga pesuruhjaya PAS Pahang berkata lebih mencurigakan lagi ialah kepantasan media arus perdana milik Umno dan BN yang terus melonjakkan isu itu dengan membuat serangan ke atas menteri besar Selangor dan kerajaan negeri.

Begitu juga demonstrasi yang dilakukan oleh Senator Umno Mohamad Ezam Mohd Nor yang diadakan di masjid negeri dengan membuat kecaman kepada kerajaan Selangor, termasuk membawa penyapu tandas, mangkuk tandas untuk dihantar ke pejabat menteri besar.

“Anehnya, mereka ini dikatakan menentang proses Kristianisasi yang dilakukan pihak gereja, bukankah ia sepatutnya demonstrasi dibuat di hadapan gereja?” soal Tuan Ibrahim lagi.

SU Agung PAS: Saya ada bukti campur tangan Umno dalam operasi JaisKUALA LUMPUR, 17 Ogos — Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali menegaskan beliau tidak akan meminta maaf kepada Umno berhubung dakwaannya bahawa ada campur tangan parti Melayu terbesar itu dalam serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas sebuah gereja baru-baru ini.

Sebaliknya tegas Mustafa, beliau mempunyai maklumat sahih bahawa Umno terlibat dalam tindakan Jais itu.

“Saya kekal dengan apa yang saya katakan di Kuala Terengganu, jadi soal minta maaf itu tidak berbangkit.

“Saya ada maklumat dan info yang sangat boleh dipercayai bahawa ada elemen campur tangan Umno dalam pemeriksaan itu,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Semalam, Umno Selangor memberi tempoh tiga hari bermula hari ini kepada Mustafa untuk memohon maaf kepada Umno.

Setiausaha Umno Selangor Datuk Seri Ir Mohd Zin Mohamed berkata, ini kerana kenyataan Mustafa jelas berniat jahat dan bertujuan memburuk-burukkan Umno sebagai salah sebuah parti pemerintah dalam komponen Barisan Nasional (BN).

Pada sidang akhbar di Kuala Terengganu kelmarin, Mustafa mendakwa Umno berperanan dalam pemeriksaan yang dilakukan oleh Jais ke atas Gereja Methodist Damansara Utama pada 3 Ogos lalu.

Mustafa turut mengatakan Umno memainkan peranan dalam mempolitikkan isu itu ekoran tindakan Jais yang sehingga kini belum mendedahkan hasil siasatan mereka ke atas gereja itu.

Tambah Mustafa, beliau sedia mendedahkan maklumat campur tangan Umno kepada Pengarah Jais Marzuki Hussin.

“Saya sedia dedahkan maklumat ini kepada Pengarah Jais sekiranya berjumpa dengan beliau.

“Memang ada elemen campur tangan Umno di belakang operasi Jais,” katanya.

Gereja Methodist Damansara Utama menjadi tumpuan sejak beberapa minggu lalu selepas Jais melakukan pemeriksaan ke atas satu majlis makan malam muhibah anjuran Harapan Komuniti di premis itu.

Jais berkata tindakan mereka hanya bersifat pemeriksaan tetapi pengurusan gereja mendakwa agensi itu melakukan serbuan.

Pemeriksaan itu mendapat bantahan banyak pihak dan kerajaan negeri Selangor di bawah Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim meminta satu laporan daripada Jais.

Jais juga telah mengambil keterangan dan memberi kaunseling kepada 12 individu beragama Islam yang berada dalam gereja semasa pemeriksaan itu dilakukan.

Pertemuan PAS dengan Jais dan Gereja Methodist Damansara Utama ditangguhkan. -TMI
Ibu Pejabat DAP Pulau Pinang Dibakar - Angkara Siapa?

Ibu pejabat DAP Pulau Pinang yang disimbah cat merah empat hari lalu, sekali lagi menjadi sasaran dengan percubaan membakar bangunan itu. Kali ini deretan akhbar lama yang diletakkan di luar bangunan itu dinyalakan pada kira-kira jam 3 pagi.

ADUN Komtar Ng Wei Aik, yang menulis di Twitter berkata: “Ada orang cuba bakar HQ DAP Pulau Pinang sekitar jam 3 pagi. Semua suratkhabar di luar HQ dibakar. Serangan kedua selepas empat hari.”

Ketika dihubungi, Ng berkata api berjaya dipadamkan oleh jiran-jiran di kawasan itu dan Jabatan Bomba kira-kira 20 minit kemudian. Bomba datang kira-kira 15 minit kemudian, setelah dihubungi oleh penduduk tempatan.

Tindakan mereka berjaya menghalang api daripada merebak ke bahagian lain bangunan itu.

"Sebiji botol dijumpai tetapi kita tidak dapat menentukan sama suspek itu menggunakan minyak tanah untuk memulakan api. Bomba telah ambil botol itu untuk diuji,” katanya.

"Seorang jiran yang tinggal di hadapan bangunan nampak seseorang menaiki motosikal meninggalkan kawasan itu selepas api dinyalakan.”

Ng percaya kejadian itu bermotifkan politik dan katanya, DAP akan membuat laporan polis pagi ini.

Pengerusi DAP Pulau Pinang Chow Kon Yeow iakan mengadakan sidang akhbar pada jam 10.30 pagi ini bagi memberikan butiran kejadian kepada wartawan.

Ahad lalu, ibupejabat DAP di Jalan Talipon ini dan pusat perkhidmatan Ng di Lorong Seratus Tahun, disimbah dengan cat.

Pintu masuk, pagar dan lantai kedua-dua premis tersebut disimbah dengan cat oren, manakala papan tanda disimbah cat merah.

Sebuah kereta yang diletakkan di hadapan pusat perkhidmatan Ng juga turut disimbah cat.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng pada sidang akhbarnya semalam berkata serangan cat empat hari lalu mungkin berkaitan dengan tindakan Majlis Fatwa Pulau Pinang yang membuat larangan terhadap masjid atau surau di negeri itu menggunakan pembesar suara untuk bacaan Al-Quran sebelum subuh. -mk

Ulasan GB

Persoalan kini, ia angkara siapa sebenarnya?

Bila ada saja kes yang melibatkan perkauman dan agama, maka akan timbul kes bakar-membakar, simbah cat, gelidah curi komputer/laptop dan seumpamanya.

Jika berlaku sekali atau dua kali mungkin orang tidak tahu dan tidak perasaan. Tetapi apabila melebihi tiga kali, orang sudah menghidu ia adalah perbuatan....

P.Ramli di dalam kisah "Ali Baba & 40 orang penyamun" memberitahu "Chief Penyamun" (Ibrahim Pendek) buah dadu yang dipinjam itu boleh baling 2 atau tiga kali sahaja. Kalau lebih daripada itu akibatnya nahaslah yang akan diterima nanti.

Ibrahim mendengar dan patuh pesanan gurunya itu. Sebab itu selepas membuat dua kali balingan dia gulung dadunya dan pulang dengan membawa wang keuntungan besar. Orang lain yang menikam atas nombor lain semuanya kalah kerana nombor dua sudah dikontrak oleh Ibrahim.

Semua orang yang menikam dadunya kena tipu hidup-hidup oleh Ibrahim Pendek.

Pengajaran dari filem Ali Baba & 40 orang penyamun itu cukup besar ertinya. Ia sepatutnya diamati dan dihayati oleh mereka yang nak buat jahat. Apa yang hendak disampaikan P Ramlee, kalau nak buat jahat jangan lebih daripada dua kali. Sekali dua mungkin boleh sebab orang tidak dapat mengesaninya, tetapi kalau hari-hari bohong, kelentung, ampu sana ampu sini lama kelamaan pembohongan itu akan makan diri.WASPADA: Barang Kemas Boleh Sebar Kuman Pada Makanan

Skudai: Peniaga Bazar Ramadan sekitar bandar raya ini diingatkan supaya tidak memakai barang kemas seperti cincin, jam dan gelang tangan ketika mengendalikan makanan di premis masing-masing, kerana perhiasan diri itu boleh membawa jangkitan menerusi kuman yang melekat padanya. Gambar fail

Jurucakap Pejabat Kesihatan Daerah Johor Bahru berkata, selain itu mereka juga tidak dibenar memakai selipar ketika berniaga selain wajib mendapatkan pelalian tifoid bagi mengelak mereka menjadi punca jangkitan penyakit berjangkit.

Katanya, dalam usaha memastikan semua syarat dipatuhi, penguat kuasa pejabat itu kini melancarkan pemeriksaan dan kempen secara mengejut di kawasan bazar Ramadan sekitar bandar raya ini.

"Menerusi pemeriksaan juga, semua peniaga diberi ingatan supaya mematuhi peraturan kebersihan kerana masih ada yang tidak mengambil berat termasuk gagal menutup makanan hingga mudah dicemari habuk atau lalat.

“Peniaga seharusnya faham maklumat disampaikan supaya mutu makanan terjamin bagi mengelak sebarang jangkitan kuman,” katanya ketika operasi kesihatan sambil mengedarkan risalah panduan pengendalian makanan ketika Ramadan di bazar dekat Jalan Kemuliaan, Taman Universiti, kelmarin.

Jurucakap itu berkata, hasil pemantauan, masih ramai peniaga dikesan tidak mematuhi peraturan dan penjagaan mutu makanan yang dikhuatiri boleh memberi kesan kepada kebersihan makanan yang dijual seterusnya menyebabkan pembeli menjadi mangsa.

“Kesedaran peniaga bazar terhadap aspek kebersihan ketika mengendali makanan penting untuk menghindari kejadian keracunan yang sering meningkat setiap kali Ramadan,” katanya yang turut disertai 12 orang petugas dalam operasi itu. -BH


Pendedahan BBC Akui Siarkan Propaganda K'jaan Malaysia Amat Memalukan Rakyat

Stesen penyiaran antarabangsa BBC mengakui bahawa ia telah menyiarkan rancangan yang diterbit oleh sebuah syarikat perhubungan awam yang diupah oleh kerajaan Malaysia kepada jutaan penonton di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun semua rancangan yang dibekalkan oleh syarikat perhubungan awam yang berpangkalan di London itu, FBC Media Ltd telah digantung. Sejak 2009, syarikat itu telah menerbitkan sekurang-kurangnya empat dokumentari mengenai Malaysia.

Menurut akhbar The Independent, BBC dalam satu kenyataan berkata bahawa "FBC telah mengaku kepada BBC bahawa ia bekerja untuk kerajaan Malaysia".

"Maklumat itu tidak didedahkan kepada BBC seperti sepatutnya apabila BBC memberikan kontrak kepada FBC bagi membeklakan program atau rancangan kepadanya. Berikutan perkembangan ini, BBC telah membuat keputusan untuk tidak lagi menyiarkan rancangan daripada FBC sementara ia mengkaji semula hubungan dengan syarikat itu," kata BBC dipetik akhbar itu.

The Independent juga sedang menjalankan siasatan sama ada mana-mana bahan yang dibekalkan oleh FBC itu melanggar garis panduan BBC berhubung laporan tidak berat sebelah.


Special investigation: TV company takes millions from Malaysian government to make documentaries for BBC... about Malaysia

Corporation suspends relations with leading film-maker accused of conflict of interests over 'palm oil' programmes

By Ian Burrell and Martin Hickman

The BBC has launched an investigation into how it broadcast to millions of people around the world programmes made by a company that had received millions of pounds in payments from the government of Malaysia.

It has suspended all programming from the London-based production company, FBC, which since 2009 has made at least four BBC documentaries dealing with Malaysia and controversial issues such as the country's contentious palm oil industry and its treatment of rainforests and indigenous people.

In a statement, the BBC said: "FBC has now admitted to the BBC that it has worked for the Malaysian government. That information was not disclosed to the BBC as we believe it should have been when the BBC contracted programming from FBC. Given this, the BBC has decided to transmit no more programming from FBC while it reviews its relationship with the company."

An investigation by The Independent has established that entries in the Malaysian government's Supplementary Budget 2010 show that FBC Media (UK) was allocated 28.35m Malaysian Ringgit (MYR) – nearly £6m – for work on a "Global Strategic Communications Campaign" ordered by the Malaysian government in 2009. A similar sum (MYR29.34m) was designated to the company the previous year. Concerns over the arrangements have been raised in the Malaysian parliament.

Documents filed with the United States government's House of Representatives in 2008 show that FBC Media (UK) contracted the Washington-based American lobbying company APCO Worldwide, which it paid more than US$80,000 (£50,000) in 2008 for the purpose of "raising awareness of the importance of policies in Malaysia that are pro-business and pro-investment as well as [showing] the significance of reform and anti-terrorism efforts in that country".

The BBC's guidelines on conflict of interest state: "Independent producers should not have inappropriate outside interests which could undermine the integrity and impartiality of the programmes and content they produce for the BBC."

Having obtained this information on the Malaysian payments, the BBC is conducting an investigation into whether any of the FBC material it broadcast was in breach of BBC guidelines on impartiality. At the same time, CNBC, a business channel owned by the giant American NBC network, has withdrawn "indefinitely" its weekly show World Business, which was made by FBC and featured Malaysia on many occasions. In a statement issued to The Independent, the broadcaster said: "In light of serious questions raised two weeks ago, CNBC withdrew the programme World Business indefinitely and immediately initiated an examination of FBC and its business practices. CNBC has made a formal inquiry to FBC for its explanation in relation to the allegations that have been made."

FBC denies any impropriety in its programmes for any broadcaster and said via its lawyers that "at no time have the television programmes made for the BBC ever been influenced or affected by our client's commercial activities". Its lawyers said that FBC ran both production and commercial divisions, which "are and always have been quite separate and distinct". They added: "Our client, having reviewed its procedures, is now taking steps to ensure that even the merest appearance of bias or overlap is fully avoided."

Last night, media regulator Ofcom said: "Ofcom is currently assessing this matter in accordance with our published procedures. We will shortly decide whether to launch a full investigation of the content in question under the broadcasting code."

The BBC and palm oil

With its lush vegetation and smiling workforce dressed in polo shirts, the footage from the Tuan Mee palm oil estate, to the north of Kuala Lumpur, gave no obvious reason for BBC viewers to think they were being shown anything more than an exotic travelogue and an intriguing business story.

But the coverage of the workings of one of Malaysia's most important industries, shown on BBC World News's Third Eye series this summer under the title "The Power of Asia", formed part of a much bigger picture.

The programme was made for the BBC by a London-based company called FBC Media, which has been hired by Malaysia to conduct a Global Strategic Communications Campaign, and has paid American lobbyists to raise "awareness of the importance of policies in Malaysia that are pro-business and pro-investment".

In the Third Eye programme, one of several productions made on Malaysia for the BBC in the last three years, viewers were told of the key role of the Malaysian palm oil industry in meeting the growing demand for food in countries such as China and India. "Once an efficient production centre for rubber, Malaysia over the years has increasingly turned to oil palm," said the voiceover. "The country is now one of the world's biggest exporters, producing 40 per cent of global supply, and is reaping the economic benefits of higher demand from Asia."

Azman Abdul Majid, of the Tuan Mee estate, was happy to tell his positive story. "The market now is so high that plantation in palm oil is a very good business in terms of profit, in terms of our benefit," he said. The BBC show also featured Kuala Lumpur Kepong, another Malaysian palm oil business, and other Malaysian business figures.

The programme dealt with the growing food crisis in Asia and the economic instability and social unrest that may result. It highlighted failures in harvesting rice in China and contrasted that with the successful Malaysian palm oil industry. "There are now more than 200,000 smallholders depending on the sale of palm oil," the programme stated.

It noted that "stocks in Asia's food companies from Mumbai to Kuala Lumpur are now hotly traded", but stressed the need to expand to meet the vast food demand. Indian companies were anxious to invest in Malaysian palm oil plantations "but land prices are now too high".

Only a brief reference was made to the reasons why the palm oil industry is the subject of fierce debate. Environmental groups complain that its spread has caused devastating levels of deforestation which harm biodiversity, threaten the livelihoods of indigenous people and put at risk the survival of the orang-utan.

The programme took the view that production needed to be stepped up fast: "Asia is now experiencing rising demand and rising prices for grains and oils but production is lagging, as is investment and increases in yield." It concluded with a sense of urgency: "Asia is going to have to grow its way out of trouble – and the clock is ticking."

It was not the first time that BBC viewers had shown programming on Malaysia produced by FBC. In February 2011, BBC World News broadcast on its One Square Mile programme a piece from Sarawak in which presenter Rian Maelzer, who describes himself as the "South East Asia Correspondent" for FBC's CNBC programme World Business, explored the lifestyle of the tribal Iban people and took a boat ride to visit a traditional longhouse.

"Tourism not only brings in money, it also encourages youngsters to keep alive skills that might otherwise have died out," he reported. "For the past 40 years, the Malaysian government has practised an affirmative-action policy aimed at raising the living standards of indigenous groups." The attractive portrayal of Sarawak, and the fight to preserve traditional culture, is at odds with the area's reputation among environmentalists, who have highlighted the battle of indigenous people in Sarawak to preserve the rainforest against logging and the development of palm oil plantations.

Similar subjects were examined in FBC's Develop or Die documentary for the BBC in March 2009. The programme opened with a cartoon that drew comparisons between colonialists who asked "Are the natives friendly?", and modern-day environmentalists who ask "Are the natives eco-friendly?" It examined the benefits of the Malaysian palm oil industry and its value to the economy, quoting smallholders whose lives have been transformed for the better by palm oil production. While it quoted environmentalists, it reported that "the major players in the industry resent the sweeping nature of environmental campaigns". The programme concluded by pointing out the pressure on nations such as Malaysia to develop. "Now that their economies are more likely to fuel global growth in the next few years, they are more than ever questioning why they should be punished by Western-imposed standards." As part of its Develop or Die series, BBC World News also screened an FBC co-production, "World Debate: Islam and Democracy in 2009", featuring Malaysian Prime Minister Najib Razak sitting alongside the host on the panel.

FBC's 'blue-chip service'

FBC is a media company with offices in London, Mumbai and Rome. It told The Independent that the programmes it has made "have always been fair, balanced and impartial". It also said that it was no longer working for Malaysia.

When The Independent first questioned the company about its business at the end of last month, it denied that it had ever done work for Malaysia. Confronted with evidence of contractual arrangements listed in Malaysian public records, the company's lawyers said they had made an "error", having "failed to spot an amendment made by our client to a draft letter that we had prepared".

It stated: "It is no secret that FBC received funds and performed consultancy work and media-buying for the Malaysian government in the past." Of its hiring of American lobbyists to promote Malaysia, it said: "The object of that work involved showing the economy of Malaysia to be attractive to investors and committed to battling terrorism."

After FBC was contacted by The Independent, most of its website was replaced with a single page, giving only the most basic of information. In its online promotional material for potential clients – now removed from the internet – FBC boasted: "We control blue-chip television editorial time-slots" and can "guarantee controlled messaging from A to Z on the world's leading news channels". Telling would-be customers that "FBC is not a traditional PR firm", it stated that it "can guarantee that your message is endorsed by prestige third-party ambassadors".

FBC also talked of its "broadcast news feeds" and informed clients that "by facilitating independent editorial coverage, broadcast news feeds can raise awareness amongst a highly targeted audience". In another statement on its former website, it said: "FBC specialises in the planning and execution of strategic communications and branding campaigns, helping raise awareness across the international media landscape". It then promised "an elite audience via" and listed a series of prestigious media brands including BBC World (now BBC World News), CNN, CNBC Europe and a number of print publications including The Economist, the Financial Times, Business Week, the Wall Street Journal and the International Herald Tribune.

FBC says that its company is split into two distinct divisions, one for television production and the other for branding. It says its references to "time-slots" were "to paid advertising commercial spots and paid advertorial programming that is clearly labelled as such".

The founder and chairman of the FBC Group, which is the 100 per cent owner of both FBC Branded Content and FBC Media (UK), is Alan Friedman, an award-winning journalist and former banking correspondent at the Financial Times. Friedman was credited as the "executive producer" of three of the FBC programmes featuring Malaysia made for the BBC.

Before the BBC broadcasts, it is understood that FBC, which has made 20 programmes for the BBC, signed the BBC's standard producer guidelines which guarantee to "not accept money or other services or benefits from any individual, company or organisation with a view to endorsing or promoting such services and/or products in the series or series publicity or which could lead to doubts about the subjectivity or impartiality of the series".

In a statement to The Independent, the BBC said: "All independent TV companies who produce programmes for BBC World News have to sign strict agreements to ensure programmes meet the BBC's editorial guidelines, including avoiding any conflict of interest."

BBC World News attracts 78 million viewers a week, is available in more than 200 countries and reaches around 300 million households and more than 1.8 million hotel rooms. The channel's content, which includes advertising, is also available on 57 cruise ships, 42 airlines, 35 mobile phone networks and a number of major online platforms including bbc.com/news.

The American-owned business channel CNBC has also begun an examination of "FBC and its business practices" and "withdrawn indefinitely" the programme the company produces, World Business. In the past two years, FBC has made at least 10 programmes for CNBC's World Business featuring Mr Razak. In other editions, the previous prime minister, Abdullah Badawi, appeared as well as senior figures from Iskandar Malaysia, Malaysia Airlines and palm oil company Sime Darby. In March this year, the channel showed Deforestation in Sarawak, which was syndicated to other broadcasters, including US state broadcaster PBS. The programme featured Sarawak leader Taib Mahmud talking positively about the condition of the state's rainforests and highlighted the area's attraction to tourists.

Eckart Sager, the president of FBC, is a former producer with CNN who, since joining FBC, has personally conducted interviews with Mr Razak, and separately his wife Rosmah Mansor, for CNBC's World Business. Friedman, who is an American and lives in Rome, has also personally interviewed Razak. FBC is also linked to another award-winning journalist, John Defterios, the host of CNN show Marketplace Middle East, since 2007.

Defterios, the former group president of FBC Media, last month conducted an exclusive interview for CNN with Mr Razak during his official visit to London. During the interview, Defterios questioned the Prime Minister on recent mass street protests by democracy campaigners in Malaysia. "Some would say you had 1,600 arrests of some 20,000 protesters. Are you satisfied with the security response to that particular round of protests, yourself?" he asked. Razak responded: "It was quite mild, you know, because although they were taken in, they were released after eight hours and they were treated very well. There was no undue use of force."

CNN issued a statement to say it had "never had an editorial relationship with FBC" and that FBC Media had not been involved in setting up interviews. "FBC has released a public statement that John Defterios resigned from the company," it said.

"While we appreciate that John Defterios's relationship with FBC during his tenure with CNN could present the appearance of an editorial conflict, we have been reviewing the situation and have found no indication that CNN's editorial standards were – or are in any way – compromised by that prior relationship."

The movers and shakers at the TV company

Alan Friedman, chairman and founder of FBC Group

The award-winning journalist, who studied at Johns Hopkins University, New York University and the London School of Economics, describes himself as a "media entrepreneur". He has worked for the Financial Times, the International Herald Tribune and the Wall Street Journal. In FBC material he is described as "one of Europe's most respected economic and political commentators". He is the author of books on the Italian industrialist Gianni Agnelli, and on America's arming of Iraq. Friedman was the executive producer of many of FBC's programmes for the BBC and has conducted some of FBC's interviews, including with Malaysia's Prime Minister Najib Razak.

Eckart Sager, president and head of production for FBC

German-born and educated in the US, Sager is a former senior producer for CNN, based in London. He previously worked for CNN in New York, travelling the world profiling leading business figures. He is the executive producer of many of FBC's documentaries and also "provides key strategic communications advice and support on behalf of FBC clients". Sager has also personally interviewed Mr Razak for FBC.

John Defterios, former group president of FBC Media from 2000-2011

Since 2007, he has been the presenter of CNN International's Marketplace Middle East programme and is a journalist with 25 years' experience. He is a CNN news anchor and former Reuters bureau chief. In July this year he conducted an exclusive interview with Mr Razak for CNN during the Malaysian Prime Minister's visit to London, CNN said the interview did not involve FBC. Defterios resigned from FBC in March, the company has told CNN.

The money trail

* Malaysian budget records show that MYR28.35m (nearly £6m) was allocated to FBC Media (UK) for a "Global Strategic Communications Campaign" in 2009. A similar allocation was made in 2008. FBC Media (UK) is a subsidiary of FBC Group Ltd

* Documents filed with the United States House of Representatives show that FBC Media (UK) hired the Washington lobbyists APCO Worldwide in 2008 for the purpose of "raising awareness of the importance of policies in Malaysia that are pro-business and pro-investment as well as the significance of reform and anti-terrorism efforts in that country"

The palm oil industry's history of misleading claims

The Malaysian palm oil industry has a history of offending the authorities by making false claims on BBC World.

Three years ago, the Advertising Standards Authority (ASA) criticised a campaign from the Malaysian Palm Oil Council (MPOC) for carrying "misleading" claims about its impact on the environment. The advertising from the MPOC, which was not made by FBC, appeared on BBC World in 2007 and showed a palm oil plantation interspersed with shots of a rainforest and wildlife. In a voiceover, it asserted that "its trees give life and help our planet to breathe, and give home to hundreds of species of flora and fauna. Malaysia palm oil: a gift from nature, a gift for life." The MPOC also claimed that palm oil had been "sustainably produced" since 1917.

A second advert showed a man running through a forest, cut with shots of a palm oil plantation and wildlife. The voiceover said of the palm oil industry: "Its trees give life and help our planet breathe. Its fruit provides vitamins for our bodies and energy for our daily lives." But the ASA upheld a complaint from Friends of the Earth International and Friends of the Earth Europe that the advert was misleading on the grounds that much palm oil was produced in a way that was not socially or environmentally sustainable. The advert was made before the Roundtable for Sustainable Palm Oil completed a verification system for sustainable palm oil.

The ASA ruled that the advert "was likely to mislead viewers as to the environmental benefits of palm oil plantations compared with native rainforest". It also said viewers were misled "because there was not a consensus that there was a net benefit to the environment from Malaysia's palm oil plantations".

In July this year, another campaign from the MPOC was banned by the advertising watchdog in Belgium for once again claiming that the production of palm oil is "sustainable". The Jury d'Ethique Publicitaire ruled that production had impacts on the environment and the campaign was in breach of its environmental advertising code. -The Independent

Gadis "Pura-pura Hilang" Ditahan Kerana Peras-Ugut Keluarga Kerana Jantannya

Gadis hilang ditahan peras ugut keluarga

PUCHONG – Tembelang Ameerah Asha Azizan, 17, yang dilaporkan hilang sejak enam hari lalu terbongkar selepas dia ditahan polis bersama teman lelakinya kerana disyaki menipu ibu bapanya dengan merancang penculikan diri sendiri dan meminta wang tebusan berjumlah RM50,000.

Sebelum dilaporkan hilang, Ameerah Asha, pelajar tingkatan lima dikatakan tidak pulang ke rumah selepas menghadiri kelas tambahan di Sekolah Menengah Puchong Utama 1 dekat sini pada 12 Ogos lalu.

Bagaimanapun, rancangan penculikan itu terbongkar apabila Ameerah Asha dan teman lelakinya seorang penganggur berusia 19 tahun ditahan ketika pasangan tersebut menaiki sebuah kereta di kawasan Saujana Puchong dekat sini pada pukul 9 pagi semalam.

Pada 27 Julai lalu, modus operandi sama digunakan oleh seorang pelajar wanita sebuah kolej swasta dekat Subang Jaya.

Gadis itu bersubahat dengan kekasihnya seorang lelaki Nigeria sebelum mereka meminta wang tebusan sebanyak RM1.5 juta daripada keluarga si gadis yang berada di Kuching, Sarawak.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Zainal Rashid Abu Bakar berkata, penahanan pasangan remaja itu dibuat susulan daripada panggilan ugutan seorang lelaki tidak dikenali diterima oleh bapa Ameerah Asha yang meminta wang tebusan.

“Panggilan ugutan tersebut merupakan petunjuk penting polis menyelesaikan kes kehilangan Ameerah Asha.

“Gadis itu tidak hilang sebaliknya mengikut teman lelakinya sebelum merancang penculikan untuk mendapatkan wang,” kata beliau kepada Kosmo! ketika dihubungi di sini semalam. -kosmo

BERITA SEBELUM INI


Gadis Hilang Selepas Hadiri Kelas TambahanAzizan Hassan (kiri) bersama isterinya, Shahrizad Shafian menunjukkan gambar anak gadis mereka yang hilang, Ameerah Asha Azizan di pejabat kosmo! di Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR – Kedatangan Ramadan kali ini disambut dengan hiba oleh Azizan Hassan, 43, dan isterinya, Shahrizad Shafian, 40, apabila anak perempuan mereka menghilangkan diri sejak 12 Ogos lalu.

Menurut Shahrizad, anak mereka, Ameerah Asha Azizan, 17, tidak pulang ke rumah selepas menghadiri kelas tambahan di Sekolah Menengah Puchong Utama 1 dekat sini.

Sharizad memberitahu, sebagai ibu dia amat bimbangkan keselamatan anak gadisnya kerana dia sebelum ini tidak pernah bersendirian di luar rumah tanpa ditemani ahli keluarga.

“Kali terakhir saya jumpa dia ialah semasa dia mahu ke sekolah Jumaat lepas. Dia beritahu akan pulang lewat sedikit sekitar pukul 4 petang kerana perlu menghadiri kelas tambahan.

“Namun pada pukul 5.30 petang dia menghubungi saya memberitahu bahawa dia lewat sebab tidak ada bas dan hari hujan,” ujarnya ketika datang ke pejabat Kosmo! di sini semalam. Bagaimanapun, pasangan itu mula bimbang apabila sehingga pukul 6.30 petang Ameerah Asha masih tidak pulang ke rumah di Puchong.

Menurut Shahrizad, mereka telah keluar mencari Ameerah Asha di sekitar sekolah dan juga hentian bas namun tidak berjaya dan telefon bimbitnya gagal dihubungi sehingga kini.

“Tidak ada sesiapa nampak dan tahu di mana dia berada termasuk guru dan rakannya,” katanya.

Shahrizad memberitahu, anak sulung daripada dua beradik itu merupakan seorang yang lemah lembut dan sangat menghormati ibu bapa.

“Dia juga seorang yang sangat menepati waktu dan akan menghubungi saya sekiranya dia terlewat pulang,” katanya.

Ujarnya, Ameerah Asha bakal menduduki ujian percubaan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada 5 September ini dan merayu orang ramai agar membantu mencari anaknya.

Mereka yang mempunyai maklumat mengenai remaja itu boleh menghubungi Azizan di talian 013-7743477 atau Shahrizad (012-6430432).


Ulasan GB

Iman tak dapat dijualbeli dan tak dapat diwarisi.

Sekalipun ayah seorang yang warak, ibu berpurdah - menyangkakan anaknya telah diberikan didikan agama sebaik-baiknya - tetapi iblis bijak untuk "mencuri" anak gadisnya dan mengikut pakwanya ke mana saja ia hendak dibawa..

Berwaspadalah sentiasa. Lindungilah diri dan diri keluarga dari tipudaya syaitan yang sentiasa menggoda....

Polis Keterlaluan: Tahanan PSM Diludah Di Muka Dan Dipaksa Bogel

Wakil Parti Sosialis Malaysia (PSM) hari ini tampil mengemukakan aduan kepada Bahagian Tatatertib Polis DiRaja Malaysia bersabit salahguna kuasa polis ketika menahan reman 31 aktivis parti itu Julai lalu.

Mereka menuntut satu siasatan dijalankan bagi mengenalpasti tindakan anggota polis yang tidak menghiraukan hak asasi manusia dengan melakukan penderaan dan gangguan seksual terhadap tahanan.

Setiausaha Agung PSM, S.Arutchelvan yang ditemui media menyifatkan polis enggan mengendahkan laporan yang telah dibuat sebelum ini oleh aktivis terbabit.

"Jadi kita rasa polis tidak serius. Mereka lebih serius buat tohmahan fitnah yang tidak ada kena mengena dan kenyataan pun tidak mahu ambil.Jadi kita terpaksa datang ke Bukit Aman untuk mengetengahkan isu disiplin dan siasatan jenayah," ujar beliau.

Antara salahguna kuasa polis yang dinyatakan dalam tujuh laporan yang dibuat di Balai Polis Pusat, Ipoh termasuklah perbuatan meludah ke muka tahanan oleh seorang anggota wanita selain menumbuk muka G. Packialetchumy kerana mempertahankan hak memakai kemeja T 'Udahlah tu... Bersaralah'.

Polis turut mengenakan gangguan seksual terhadap Packialetchumy apabila beliau dipaksa menukar baju di hadapan anggota polis lelaki selain bertanyakan soalan-soalan lucah berkaitan seks.

Laporan tersebut turut menyebut bagaimana P. Jody dan S. Ramasamy dipaksa berdiri sepanjang masa soal siasat tanpa membuka gari dan tidak dibenarkan ke tandas.

Kesemua 31 ahli PSM yang sedang menjalankan kempen 'Udahlah tu... Bersaralah' di seluruh negara ditangkap pada 25 Jun lalu sebaik melepasi tol Sungai Dua, Pulau Pinang, dua minggu sebelum perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai.

Polis kemudian menuduh kesemua mereka mempunyai niat melancarkan peperangan terhadap DYMM Yang DiPertuan Agong selain cubaan untuk menghidupkan semula fahaman komunis di negara ini.

Namun setelah direman kesemua tuduhan bersabit komunis digugurkan dan didakwa membantu organisasi haram di bawah Seksyen 43 dan 48 Akta Pertubuhan.

Manakala enam daripada mereka didakwa sebagai perancang utama perhimpunan Bersih 2.0 yang menuntut pilihan raya bersih dan adil.

Arutchelvan kemudian mengulas sikap berdiam diri oleh polis memperlihatkan perlaksanaan undang-undang dwi-standard pihak berkuasa tempatan yang mengabaikan pihak tidak berkepentingan.

Malah katanya, polis seharusnya menyiasat pihak yang mengemukakan laporan bersabit tuduhan terhadap parti itu sehingga membawa kepada penangkapan dan pencabulan hak asasi manusia.

"Apa yang polis buat setakat ini? Kalau mereka siasat, pertama sekali orang yang membuat aduan itu perlu disiasat. Kenapa dia tidak dipanggil? Adakah ini dwi-standard? Orang cakap bas kita ada senjata, tangkap semua dan duduk beberapa hari dalam lokap dan mereka kata tiada apa-apa," katanya lagi.


Dakwa dibogelkan, ahli PSM serah memo ke Bukit AmanTiga anggota wanita Parti Sosialis Malaysia (PSM) membuat aduan rasmi kepada lembaga disiplin polis mengenai 'layanan buruk, pencabulan kuasa dan ganguan seksual” ke atas mereka semasa ditahan Jun lalu.

G Packialetchumy , P Indra dan P Jody membuat aduan di ibu pejabat polis Bukit Aman, Kuala Lumpur, dengan diiringi beberapa pemimpin PSM hari ini.

Mereka menyerahkan memorandum empat halaman bersama tujuh laporan berhubung dakwaan salah laku polis.

Wanita berkenaan mendakwa mereka dipaksa berbogel dan menanggalkan pakaian mereka kepada baju lokap di hadapan dua anggota polis lelaki di kawasan terbuka di balai polis Kepala Batas di Pulau Pinang.

Ini, kata mereka berlaku pada malam 25 Jun, di mana 31 anggota PSM ditangkap semasa dalam program jelajah parti itu. Tiga belas daripada mereka adalah wanita.

“Sebaik saja tiba di lokap, kami bergilir dibawa ke lobi. Saya nampak ada 10 anggota wanita dan dua lelaki,” kata Packialetchumy yang mendakwa beliau kemudiannya diarahkan untuk menanggalkan bajunya.

Dakwanya lagi, dua anggota polis lelaki berkenaan yang berdiri kira-kira sejauh dua meter kemudiannya menjerit "Buka, kenapa tak buka?”.

"Bila saya enggan buka, seorang anggota wanita mara ke depan dan tarik baju saya,” kata Pakialetchumy (kanan), 40, dengan berang.

Beliau kemudiannya berselindung di belakang anggota polis wanita lain dan menukar kepada pakaian lokap itu seperti yang diarahkan.

Dalam aduannya juga, Jodie, 51, mendakwa seorang anggota polis lelaki menyepak kakinya apabila pada mulanya dia enggan mematuhi arahan itu.

Indra, 53, pula mendakwa seorang anggota polis cuba melondehkan seluarnya.


Menurut ketiga-tiga mereka, nasib yang sama juga dialami tahanan wanita lain. -mk
Ulasan GB

JIKA DAKWAAN MEREKA BENAR, MAKA TINDAKAN POLIS BERKENAAN PERLU DIKUTUK DAN MEREKA YANG TERLIBAT PERLU DIHERET KE MUKA PENGADILAN.

GB BERHARAP APABILA PAKATAN RAKYAT MEMERINTAH, TIDAK ADA LAGI POLIS-POLIS YANG BERTINDAK SEPERTI BINATANG INI, MALAH JIKA TIADA SEBARANG TINDAKAN DIAMBIL OLEH PIHAK PDRM SELEPAS LAPORAN TERSEBUT DIBUAT, KES INI AKAN DIBONGKAR DAN DISIASAT SEMULA BAGI MEMPASTIKAN ANGGOTA POLIS BERKENAAN TIDAK TERLEPAS BEGITU SAHAJA.

60 Pemandu Teksi Sertai Pas

Kumpulan pemandu teksi, di sini menyerahkan 60 borang keahlian Pas kepada pihak Pas Kawasan Gombak.

Pengerusi Persatuan Pemandu Teksi Terminal Putra Gombak, Pie Abdullah menyifatkan tindakan penyertaan golongan pemandu teksi terlibat sebagai sokongan usaha Pas menegakkan pimpinan ke arah keislaman.

“Kita adalah negara Islam, tetapi masih banyak pengurusan tidak mengamalkan konsep pentadbiran berlandaskan Islam, dengan tidak berpandukan al-Quran dan al-Sunnah.

“Ramai pemimpin parti tertentu suka mendabik dada tanpa mempedulikan masalah rakyat, mengundang banyak kepincangan. Untuk itu kita saran rakyat dapat bersama mengubah pentadbiran pihak yang tidak betul,” katanya semasa mewakili penyerahan 60 borang keahlian terbabit di Program Iftar Jamaie’ di Perkarangan Pejabat Pas Kawasan Gombak, di sini, malam kelmarin.

Hadir sama, Ketua Pemuda Pas Selangor, Hasbullah Mohd Ridzuan; Timbalan Ketua Dewan Muslimat Pas Gombak, Khatifah Zamani Sulong dan wakil pimpinan Pas Gombak.

Dalam pada itu menurut Pie, seramai 184 persatuan pemandu teksi pihaknya berhasrat untuk menyertai Pas.

“Pas kami lihat adalah parti yang mengamalkan ajaran al-Quran dan sunnah dengan ikon Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat yang utamakan rakyat daripada kepentingan diri sendiri dan keluarganya,” katanya.

Pada majlis sama, Setiausaha Pas Taman Pinggiran Gombak, Alias Yop turut menyerahkan 15 borang keahlian baru Pas yang dimaklumkan senarai terbabit adalah terdiri daripada bekas ahli UMNO setempat.

Menurutnya, sebelum ini sebanyak 20 borang dihantar dan diluluskan keahliannya, manakala pihaknya sedang dalam proses penyemakan kemasukan 30 ahli yang keluar daripada UMNO untuk menyertai Pas.

Mengulas perkara itu, Yang Dipertua Pas Kawasan Gombak, Sallehuddin Nasir melahirkan rasa syukur kerana Pas semakin diterima oleh masyarakat tanpa mengira bangsa.

“Penyerahan borang ahli Pas hari ini benar-benar membakar semangat kepada semua pucuk pimpinan untuk teruskan perjuangan ini dengan memastikan Pilihanraya Umum Ke-13 akan terus diperintah Pakatan Rakyat (PR),” katanya.

Beliau juga meminta agar semua ahli Pas terus mengikuti program dianjurkan Pas Gombak serta mengikuti semua usrah dibawa oleh Dewan Muslimat, Dewan Pemuda dan Dewan Ulama bagi memantapkan ilmu fikrah.

Sallehuddin berkata, dengan mengikuti program berkenaan mudah-mudahan ahli akan lebih mengerti perjuangan yang dibawa oleh Pas.