1 Okt 2010

Apa Ada Dengan Mustaffa Kamil Ayub?

Mustaffa Kamil sah tanding kerusi timbalan presiden PKR

Mustaffa Kamil Ayub mengumumkan keputusan bertanding jawatan timbalan presiden PKR pada sidang media petang ini.

KUALA LUMPUR, 1 Okt — Naib Presiden PKR Mustaffa Kamil Ayub dengan meletakkan tema “Kesinambungan Perjuangan”, hari ini secara rasmi menawarkan diri bertanding kerusi timbalan presiden parti itu.

Dengan keputusan itu pemilihan jawatan nombor dua PKR akan menyaksikan persaingan tiga penjuru antara Azmin Ali, Datuk Zaid Ibrahim dan Mustaffa.

“Saya dengan rasa rendah diri menawarkan diri untuk kerusi timbalan presiden,” kata beliau pada sidang media di Kelab Sultan Sulaiman di sini petang ini.

“Saya yakin, kesinambungan perjuangan perlu untuk meneruskan sumbangan yang bagi saya cukup besar oleh timbalan presiden Senator Dr Syed Husin Ali.

“Saya berharap anggota-anggota parti boleh membantu saya memperkukuh kepimpinan parti bersama Saudara Anwar dan Dr Wan Azizah,” katanya lagi.

Dari segi pencalonan, Azmin dan Zaid berada di depan berbanding Mustaffa.

Mustaffa mempunyai 23 pencalonan setakat sementara 34 cabang akan mengadakan mesyuarat tahunan esok dan luas - pusingan terakhir daripada tiga minggu.

Pemilihan pucuk kepimpinan akan bermula secara berperingkat mulai minggu ketiga dan keputusan akan diumumkan pada Kongres PKR November ini.

Mengenai pencalonan, Mustaffa berkata mengakui dua calon lain di depan, tetapi menjelaskan beliau yakin dengan kebijaksanaan ahli-ahli membuat pengundian terbaik.

“Bercakap mengenai pencalonan, pada tahun 2007 saya menduduki tempat keenam dari segi pencalonan tetapi dari segi undi terbanyak, saya muncul tempat ketiga.

“Jadi percaya pada kebijaksanaan pengundi dalam membuat keputusan. Saya kalah di Pasir Salak, tetapi mendapat pencalonan untuk jawatan timbalan presiden,” kata yang beliau yang pernah tewas dalam pemilihan jawatan timbalan ketua Angkatan Muda Keadilan PKR pada 2001.

“Saya tahu mereka ada kekuatan, mereka juga kelemahan. Saya pun ada kekuatan dan saya pun ada kelemahan. Saya yakin ahli-ahli akan membuat keputusan yang bijak,” katanya lagi.

Pada 2004 beliau memenangi pemilihan jawatan naib presiden dan dikekalkan tiga tahun lalu.

Mustaffa, 48, berkata beliau akan mengunjungi Presiden Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Syed Husin petang ini untuk menyatakan secara peribadi keputusannya mahu bertanding jawatan timbalan presiden.

Ditanya ada beliau akan berusaha mendapat sokongan kumpulan Syed Husin, Mustaffa secara berseloroh berkata, “saya mahukan sokongan beliau, sokongan semua pemimpin dan ahli parti.”

Beliau menemui kedua-dua mereka selepas sidang media yang turut dihadiri sekitar 200 penyokongnya yang turut melaungkan “lawan tetap lawan” dan “Hidup Mustaffa, Hidup PKR.”

Mustaffa yang tewas pemilihan ketua bahagian Pasir Salak minggu lalu berkata, dalam kempen kali ini beliau tidak mahu bertanding atas semangat “berpuak”.

“Saya ajak semua kita angkat politik nilai, saya pohon teman-teman dalam parti, bantu saya untuk sama-sama kita angkat nilai moderat, inklusif, sederhana, kasih sayang, perpaduan parti, semak dan imbang dalam parti sempena pemilihan kali ini,” katanya lagi.

Pengerusi PKR Perak ini berkata sekiranya diberikan amanah memikul jawatan timbalan presiden beliau akan memperkukuhkan politik ini sebagai satu kesinambungan perjuangan PKR.

Ketika ditanya sama ada kemungkinan akan berkompromi dan menarik diri daripada bertanding kelak, Mustaffa berkata, keputusannya hari ini adalah muktamad.

“Tidak tidak... ini keputusan muktamad, saya tidak akan tarik diri,” katanya lagi.

Mustaffa juga berkata sebagai calon beliau tidak menolak kemungkinan juga Umno akan “jadikan lagi beg tinju untuk mencalar imej parti masa depan ini.”

“Tetapi saya yakin PKR dan kematangan kita mampu menangani semua cabaran ini,” katanya lagi.

Ulasan GB

Tahniah Mustaffa kerana mengambil langkah berani.

Apabila GB selalu menyebut "perjuangan menegakkan kebenaran dan keadilan" maka sudah tentu Mustaffa sendiri tidak asing mendengar perkataan itu.

Mustaffa bakal menggalas tugas besar untuk merubah PKR dengan satu pewarnaan yang lebih holistik. Setidak-tidaknya itu harapan sebahagian besar ahli-ahli PKR jika mahu parti dipimpin oleh tokoh yang boleh menjadi role-model.

Pengalaman Mustaffa yang luas di dalam gerakan Islam dan karisma kepimpinannya mampu menjadikan beliau seorang yang boleh menggantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Biodata:

Anak kelahiran Pasir Salak ini mendapat pendidikan awalnya di Sekolah Kebangsaan Kg Gajah dan kemudiannya di Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim, Jitra, Kedah sebelum melanjutkan pengajian tingginya di Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Islam Antarabangsa.

Memperolehi ijazah sarjana muda sains dengan kepujian pada tahun 1987 sebelum meneruskan pengajian di peringkat diploma pendidikan di UIA pada tahun 1989 dan kemudiannya diploma kewangan Islam pada tahun 1994.

Beliau adalah seorang aktivis mahasiswa dan pernah menjadi Yang Di Pertua PMUKM sesi 1984/85.

Beliau pernah menjadi Presiden paling lama untuk Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) iaitu dari sessi 1986/87 sehinggalah 1989/90.

Menjadi Pengarah Persidangan antarabangsa ke-7,IIFSO pada tahun 1988

Mustafa Pengerusi Persatuan Pelajar Islam Asia Tenggara(PEPIAT).

Pada tahun 1989, beliau menyertai keluarga staf UIA dan dilantik ke jawatan Ketua Jabatan Latihan Kepimpinan sehinggalah beliau meninggalkan kerusi tersebut pada tahun 1995 untuk menyertai dunia politik sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Belia dan Sukan Malaysia.

Beliau pernah memegang jawatan Ketua Penerangan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM). Pada masa yang sama beliau mengetuai Majlis Kerjasama Belia Asean dan memegang jawatan Naib Presiden Majlis Belia Malaysia dari tahun 1994 hingga 1998.

Sepanjang perkhidmatannya dalam pergerakan belia, Mustaffa telah dijemput untuk membentangkan kertas kerja di Jepun, Brunei, Singapura, Thailand, Indonesia, Belanda, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Maldives.

Beliau juga aktif menulis. Antara hasil tulisannya ialah Generasi Muda; Penyemarak Kecemerlangan Alaf Baru dan Youth Renaissance - Partners in Development.


PKR, Hentikan Kerja Mengarut Dan Melalut.

Henti mengkritik sesama calon – Manikavasagam

PETALING JAYA: Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR S Manikavasagam hari ini mengeluarkan kenyataan yang pedas bercampur nasihat mengenai "perang mulut" yang berlaku sesama anggota parti terutama mereka yang bertanding untuk jawatan tinggi.

Beliau menasihat Naib Presiden Dr Lee Boon Chye supaya mengambil sikap neutral dan berhenti dari mengeluarkan kenyataan-kenyataan bernada serangan terhadap calon-calon lain, termasuk serangan ke atas Ketua PKR Wilayah Persekutuan, Dato’ Zaid Ibrahim.

"Dr Lee mesti sedar bahawa beliau juga dalam pertandingan untuk merebut jawatan tinggi dalam parti dan beliau tidak harus dilihat sebagai menjalankan kempen untuk meraih undi dengan memperlekeh orang lain," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Semalam Dr Lee mengeluarkan kenyataan membidas Zaid kerana mengkritik parti sendiri dalam satu wawancara eksklusif yang tersiar dalam akhbar milik Umno, Mingguan Malaysia Ahad lalu.

Mengenai pemilihan parti di peringkat Cabang yang sedang berlangsung, beliau berkata, "saya rasa parti dan ahli-ahli jawatankuasanya gagal untuk menegak prinsip asas demokrasi iaitu dengan mengadakan pemilihan yang bebas dan adil.

"Walaupun saya menjangkakan terdapat beberapa masalah timbul ekoran dari mengendalikan pilihan raya bercorak baru ’satu ahli satu undi’, saya merasa sedih apabila mendapat tahu keseluruhan proses pemilihan telah dicemari oleh anasir-anasir tertentu," katanya.

Manikavasagam yang juga Ahli Parlimen Kapar berkata, "saya berharap parti dapat mententeramkan keadaan bagi menghadapi pemilihan Cabang pada hujung minggu ini supaya parti kita tidak menjadi bahan ketawa di negara ini.

"Saya menyeru semua pihak supaya mengendalikan pemilihan ini dengan bersih dan adil.

Kita tidak seharusnya mengkritik Suruhanjaya Pilihan Raya mengenai cara mereka mengendalikan pilihan raya-pilihan raya di negara ini apabila kita sendiri tidak dapat melaksanakan tugas itu dengan baik," ujar beliau.


Parti perlu lebih ramai pemimpin reformasi

PETALING JAYA: Naib Presiden PKR Jeffrey Kitingan hari ini berkata parti memerlukan lebih ramai lagi pemimpin berpemikiran reformasi.

"Parti juga memerlukan para pemimpin yang mempunyai pemikiran yang terbuka supaya parti dapat bergerak maju ke hadapan," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Kata beliau, "saya fikir semua ahli parti harus mengalu-alukan cadangan-cadangan yang konkrit yang dibuat oleh sesiapa saja bertujuan untuk memperbaiki parti.

Sambil merujuk kepada kenyataan Naib Presiden Dr Lee Boon Chye semalam, beliau berkata beberapa cadangan Dato’ Zaid (Ibrahim) boleh membantu kita mencapai matlamat kita untuk rakyat.

Beliau berkata, "saya telah membaca kenyataan Dr Lee semalam dan merasakan kenyataan itu dibuat tidak kena pada masanya, terutama ketika parti sedang menghadapi saat-saat getir dalam pemilihan peringkat Cabang hujung minggu ini.

"Saya juga membaca beberapa wawancara dengan Zaid oleh pihak media. Saya rasa ia mengandungi aspirasi parti dan tidak lebih dari itu. Beliau bukan bertindak selaku "mangsa" sepertimana yang diutarakan oleh Dr Lee," katanya.

Beliau menggesa semua pemimpin parti berhenti dari menyerang calon Timbalan Presiden dan juga Ketua PKR Wilayah Persekutuan, Dato’ Zaid. -FMT


Ulasan GB

GB rasa cukuplah setakat ini disiarkan mengenai persoalan kekecohan di dalam PKR sekalipun nampaknya ia seperti takkan tamat walau selepas pemilihan.

Cuma GB menasihatkan pihak-pihak yang bertanding kembali kepada matlamat asal perjuangan disamping mengenepikan agenda peribadi sehingga membentuk klik-klik yang merosakkan parti.

Pemimpin tertinggi parti perlu adil, tidak boleh dilihat partisan.

Jawatankuasa Disiplin perlu peka dan cepat bertindak di atas sebarang aduan salahlaku untuk mempastikan parti tidak dirosakkan oleh parasit-parasit yang kelak seluruh parti akan hancur kerananya.

Media-media alternatif pula juga perlu tegak berdiri menjadi pendamai dan bersikap saksama kepada semua calon.
Apa yang ketara GB lihat beberapa media milik PKR condong kepada menyiarkan hanya berita-berita seorang calon tertentu, seolah-olah ada agenda tersembunyi untuk meletakkan seseorang itu di jawatan tertentu dengan menekan pihak lawannya. Kerana sikap itulah maka blogger seperti GB terpaksa membela pihak yang dilihat telah dizalimi, memberi ruang kepadanya sepertimana GB selama ini telah berjuang untuk Datuk Seri Anwar sendiri sekalipun GB bukan menjadi ahli kepada partinya.

Perjuangan menegakkan kebenaran dan keadilan perlu dimulakan dan dijayakan di dalam diri kita, dalam kumpulan kita dahulu, di dalam PR dahulu, sebelum dapat kita jayakan perjuangan itu di luar kita.

Kalau di dalam parti kita masih ada kezaliman, bagaimana parti hendak membenteras kezaliman di luar parti?

Jangan menjadi seorang doktor yang cuba membedah pesakit di pinggiran sedangkan tangan doktor itu sendiri rupanya sebahagian dari penyakit yang menyerang.

UMNO BN Nak Calonkan Ku Li Di PRK Galas

BN Sedia Timbang Tengku Razaleigh Calon Galas - Muhyiddin

PUTRAJAYA, 1 Okt (Bernama) -- Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah boleh dipertimbang sebagai calon Barisan Nasional (BN) untuk bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Timbalan Perdana Menteri berkata BN sedia membincangkan perkara itu kerana beliau percaya Tengku Razaleigh merupakan calon paling tepat dan sesuai berdasarkan pengalaman dan pengaruhnya di Gua Musang.

Namun, katanya, soal sama ada Tengku Razaleigh mahu bertanding atau terdapat calon yang lebih sesuai untuk dicadangkan kepada pucuk pimpinan, terpulang kepadanya.

"Sebagai mana biasa kita beri lebih ruang pada beliau (selaku pengarah pilihan raya kecil Barisan Nasional bagi kerusi) untuk senaraikan (calon) dan kalau fikir ada nama paling tepat, sesuai dan boleh beri kemenangan cemerlang di situ, kita akan berikan keutamaan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Majlis Sosial Negara pada hari Jumaat.

Muhyiddin berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan Ketua Pemuda Umno Kelantan Anuar Safian supaya Tengku Razaleigh mampu merampas semula kerusi DUN berkenaan daripada Pas jadi menjadi calon.

Mengenai dakwaan PAS kononnya pelantikan Tengku Razaleigh sebagai Pengarah Pilihan Raya BN bagi kerusi Galas memberi kelebihan kepada PAS kerana beliau turut menyokong tuntutan royalti minyak, Muhyiddin berkata PAS sebenarnya sedang "gundah-gulana".

"Dia (PAS) kata beri kelebihan pada dia sebab isu royalti sebenarnya mereka gundah-gulana dengan pengaruh besar yang ada pada Tengku Razaleigh sebagai pemimpin parti yang cukup berpengalaman, sudah sebati dan sinonim dengan Gua Musang.

"Tengku Razaleigh mempunyai pengaruh besar dalam masyarakat Melayu, Cina dan India kerana sudah biasa mengenalinya secara peribadi, soal isu royalti kita boleh jelaskan lebih-lebih lagi Tengku Razaleigh pastiya bukan sahaja faham tapi pakar dalam soal itu," katanya.

Muhyiddin berkata sebenarnya PAS sangat tertekan selepas mengetahui Tengku Razaleigh merupakan calon paling tepat yang dipilih sebagai Pengarah Pilihan Raya DUN Galas.

Pilihan raya kecil itu perlu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi Galas, Chek Hashim Sulaiman, 46, daripada PAS akibat barah usus.-- BERNAMA

Ulasan GB

PAS perduli apa hatta Najib sekalipun diletakkan bertanding di Galas, inikan pula Ku Li.

Kita memang menghormati dan berterima kasih dengan Ku Li kerana sokongannya terhadap perjuangan menuntut royalti minyak untuk rakyat Kelantan, tetapi apakah jika beliau menang di DUN Galas, maka Pusat berubah untuk memberikan royalti minyak yang diperjuangkan itu bersama PAS?

UMNO BN benar-benar tertekan kini untuk mencari calon yang sesuai. Tidak terjumpa. Lalu dicadangkan nama Ku Li pula. Walaupun pada awalnya nama Ku Li hanya sebagai pengarah, kini dinaikkan sebagai calon. Ia tanda UMNO BN desperate sesangat kini.

Bagi PAS, go ahead. Kita perjuangkan kebenaran dan keadilan... bukan kebangsaan dan kezaliman.

Politikus Murahan Dan Ingusan Penyebab Kegagalan Ke Putrajaya

Saingan ‘berpuak’ dalam PKR makin jelas, pro-Zaid bidas kumpulan Azmin

KUALA LUMPUR, 1 Okt — Persaingan berpuak dalam pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) mula memuncak dengan dua pemimpin pusat parti itu menggesa agar Datuk Zaid Ibrahim, yang menawarkan diri bertanding jawatan timbalan presiden, tidak dipinggirkan menerusi serangan bertubi-tubi.

Naib Presiden Datuk Dr Jeffrey Kitingan dan anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) N. Gobalakrishnan yang mempertahankan Zaid daripada serangan kumpulan yang memihak Azmin Ali mempersoalkan kenyataan terbuka Naib Presiden Dr Lee Boon Chye.

Azmin yang mendahului senarai pencalonan juga merupakan naib presiden.

“Sungguh aneh pemimpin-pemimpin ini bercakap kepada media mengenai isu ini. Mengapa sekarang Lee mengkritik Zaid (hanya) kerana memberi temu bual kepada media?” kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Ahli Parlimen Padang Serai ini mendakwa “adalah jelas Zaid secara terus-menerus dipinggirkan dalam parti.”

Cabang Padang Serai akan mengadakan mesyuarat agung tahunan dan pemilihan Ahad ini selepas ditangguhkan dua minggu lalu.

“Pelbagai insiden ketika pemilihan cabang PKR di seluruh negara sejak dua minggu lalu menunjukkan bahawa sentimen anti-Zaid sedang diatur sedemikian rupa dalam parti oleh mereka yang berjawatan tinggi dalam parti,” kata beliau lagi.

Gobalakrishnan berkata, persoalan sekarang ialah siapa yang bertanggungjawab terhadap perkembangan tersebut sekarang ketika PKR mengadakan pemilihan secara langsung.

“Menilai daripada kenyaatan-kenyataan yang datang daripada pemimpin kita sendiri termasuk Ketua Umum yang memberi amaran kewujudan kuda-kuda Trojan dalam parti, saya hanya boleh merumuskan bahawa orang-orang ini sememangnya dalam satu kumpulan — kumpulan yang mahukan Azmin menewaskan Zaid dalam saingan jawatan timbalan presiden,” katanya lagi.

Gobalakrishnan seterusnya berkata adalah “saya salah dalam membuat andaian ini?”

“Berdasarkan apa yang berlaku dalam parti, saya rasa tidak. Saya sudah mula mempercayai cerita-cerita mengenai Azmin adalah betul sekarang,” katanya yang menawarkan diri untuk bertanding jawatan naib presiden.

Katanya, adalah sesuatu yang menyedihkan buat parti kerana terpaksa melupakan tujuan dan prinsip hanya kerana mahu memastikan Azmin menang mudah dalam pemilihan bagi jawatan tertinggi parti.

“Saya berharap ia tidak berlaku. Biarkan PKR kekal bebas dan terbuka menghadapi pemilihan,” katanya lagi.

Kata Gobalakrishnan, ini bukan kali pertama kenyataan-kenyataan sentimen anti-Zaid muncul di kalangan pemimpin parti.

“Malah pengarah komunikasi parti seperti Nik Nazmi Nik Ahmad memilih untuk menyertai serangan ke atas Zaid Ibrahim, yang memperlekehkan jawatannya yang sepatutnya kekal berkecuali.

“Dan, kita ada timbalan presiden Dr Syed Husin Ali yang menyertai senarai (yang mengecam Zaid). Kemudian Naib Presiden R. Sivarasa, Ketua Wanita Zuraida Kamaruddin dan Pengarah Strategi Tian Chua yang meneruskan serangan,” katanya lagi.

Sementara itu, dalam kenyataan berasingan bertajuk “lebih banyak pemimpin pembaharuan diperlukan, Jeffrey menggesa kesemua pemimpin agar menghentikan serangan bertubi-tubi terhadap persaing jawatan timbalan presiden Zaid.

“Saya ada membaca kenyataan naib presiden Dr Lee Boon Chye semalam dan saya merasakan kesesuaian masa kenyataan itu sungguh malang sekali khususnya dengan mesyuarat cabang sedang berlangsung hujung minggu ini,” kata beliau.

“Saya juga ada membaca pelbagai wawancara yang diberikan oleh Zaid kepada media.

Saya merasakan ia membawa aspirasi beliau kepada parti. Beliau tidak mempersalahkan sesiapa (dalam menghadapi saingan) sebagaimana dikatakan oleh Lee,” kata pemimpin dari Sabah ini.

Justeru tegas Jeffrey, kesemua pemimpin parti perlu mengalu-alukan saranan-saranan konkrit oleh mana-mana pihak untuk memperbaiki perjuangan parti.

“Sesetengah saranan Zaid boleh membantu kita untuk mencapai matlamat buat rakyat.

“Parti memerlukan lebih banyak pemimpin yang mahu membawa pembaharuan. Ia juga memerlukan pemimpin berfikiran terbuka, yang boleh bergerak ke depan,” katanya lagi.

Semalam, Zaid menjadi tumpuan kenyataan dua pemimpin kanannya ekoran beberapa tulisan dan pandangan terbuka beliau yang dilihat sebagai menjejaskan imej parti itu termasuk pemilihan secara langsung “bersejarah” yang sedang berlangsung.

Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata parti itu yang mengadakan mesyuarat Biro Politik malam tadi tidak memutuskan sebarang tindakan disiplin ke atas Zaid berhubung kenyataan beliau baru-baru ini mengenai pemilihan yang sedang berlangsung.

“Biro Politik menegaskan juga bahawa tiada arahan, aduan mahupun apa–apa keputusan yang telah diambil untuk apa–apa tindakan displin terhadap Zaid Ibrahim dan menyangkal fitnah dan maklumat palsu berkenaan perkara ini,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan di sini.

Dalam kenyataannya bertajuk “Membalas kritikan terbaru Zaid Ibrahim terhadap PKR dan pemilihan parti” berkata, parti itu kebingungan dengan keluhan anggota Majlis Pimpinan Pusat itu yang tidak habis-habis kepada pihak akhbar tentang parti dan pemilihan parti yang sedang berlangsung, termasuklah wawancara eksklusif dengan Mingguan Malaysia yang pernah disebut beliau sebagai akhbar “Gestapo”.

“Apakah beliau lupa bahawa dirinya merupakan subjek kempen kotor Utusan, selama pilihan raya kecil Hulu Selangor dulu?

“Apakah beliau lupa serangan bertubi–tubi Utusan terhadap Pakatan Rakyat yang menyebabkan Pakatan tidak mengendahkan akhbar tersebut?” kata beliau yang dicalonkan untuk mempertahan kerusinya.

Lee menambah, Zaid turut membuat sindiran kasar bahawa sesetengah pemimpin termasuk Tian Chua dan Gobalakrishnan telah dihalang daripada bertanding jawatan cabang PKR sedangkan mereka mereka bebas bertanding dan berkempen sesuka mereka.

Sementara 34 cabang akan mengadakan mesyuarat esok dan lusa dalam pusingan terakhir manakala pusat pula mulai hujung bulan ini. -TMI


Azmin yakin kelebihan rebut kerusi nombor 2

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali, yakin mempunyai kelebihan berbanding pencabarnya dalam saingan merebut kerusi nombor dua parti itu.

Sebagai orang lama dalam parti yang memegang jawatan naib presiden selama 10 tahun, Mohamed Azmin menyifatkan beliau antara barisan pemimpin muda yang bukan saja setia pada parti, sebaliknya sudah diuji dan teruji dengan pelbagai cabaran yang menggugat kekuatan parti itu.

Malah, katanya, kesediaan Timbalan Presiden, Dr Syed Husin Ali untuk tidak mempertahankan jawatan pada pemilihan bulan depan juga antara faktor utama beliau menawarkan diri bertanding jawatan itu.

Bagi jawatan timbalan presiden, beberapa pemimpin termasuk Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim; Majlis Pimpinan Pusat (MPP), Datuk Zaid Ibrahim; dan Pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub antara yang layak bertanding selepas menerima pencalonan pada Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) yang berlangsung sejak 17 September lalu.

Mohamed Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak berkata, tidak timbul sama ada beliau layak atau tidak menduduki kerusi panas itu kerana sejarah perjuangan beliau dalam gerakan reformasi 1998 dilihat dan disaksikan oleh rakyat Malaysia, sekali gus menjadi kriteria penting bagi meneruskan kepemimpinan dalam PKR.

Saya tidak perlu melafazkan taat setia saya kepada presiden secara tergesa-gesa kerana kesetiaan saya kepada presiden, (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) dan perjuangan adalah sesuatu yang tidak boleh dinafikan oleh mana-mana individu yang bersikap rasional.

Saya berkhidmat dengan Anwar selama lebih 26 tahun termasuk 13 tahun dalam kerajaan dan saya adalah pegawai yang paling lama memberikan khidmat kepada beliau, tujuh tahun ketika beliau berada dalam penjara saya terus setia pada perjuangan dan menjaga kebajikan keluarganya.

Saya tidak pernah berganjak daripada prinsip perjuangan ketika PKR berada pada tahap paling lemah terutama ketika pasca 2004 walaupun pemimpin lain bertindak keluar parti. Ini adalah sejarah yang tidak boleh dipadamkan, saya diuji, teruji tetapi tetap istiqamah dalam perjuangan, katanya kepada Berita Harian.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa itu berkata, walaupun yakin dengan `kad laporan gerak kerjanya selama 12 tahun memberi kelebihan dalam perebutan jawatan timbalan presiden, pencalonan yang diterima ketika ini tidak meletakkan beliau dalam zon selesa. -Berita HarianKhalid Tak Percaya Azmin Ingin Jatuhkannya

SHAH ALAM, 1 Okt (Bernama) -- Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau tidak percaya bahawa Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali mahu menjatuhkannya seperti yang didakwa oleh beberapa pihak.

Ketika diminta mengulas pendedahan seorang bekas pemimpin PKR semalam mengenai perkara itu, beliau berkata : "Kita tidak boleh terima berita itu terutama tentang kesahihannya. Saya tidak percaya yang Azmin lakukan perkara itu."

Abdul Khalid berkata walaupun wujud banyak perbezaan pendapat dalam PKR, parti itu mencari jalan penyelesaian terbaik dengan cara yang tertib dan teratur melalui perbincangan oleh Biro Politik PKR.

Ketika diminta mengulas mengenai persediaan bagi pemilihan PKR Cabang Kuala Selangor yang diketuainya pada Ahad ini selepas berlaku kekecohan pada pemilihan di beberapa cabang parti tersebut baru-baru ini, Abdul Khalid berkata beliau telah meminta pasukan sukarelawan dari cabang itu untuk membuat beberapa persediaan supaya tidak berlaku perkara-perkara yang tidak diingini.-- BERNAMA


Ulasan GB

Alahai Azmin, sampaikan hal "menjaga kebajikan keluarga Anwar sewaktu Anwar dipenjara pun mahu diungkitkan bagi meraih sekongan dan simpati.

Bukankah kerja-kerja kebajikan sedemikian sebaik-baiknya dirahsiakan supaya ianya menjadi pahala sedekah daripada anda menceritakan kepada satu dunia konon peranan anda di dalam reformasi tak boleh dinafikan?

Ia sepatutnya diserahkan kepada ahli untuk menilai bukan kepada anda untuk mendabik dada mengakui andalah hero yang belum menapak keluar daripada parti seperti Ezam. Itu gaya politikus murahan dan masih ingusan.

Dan kini anda bercakap menggunakan saluran apa? Orang sekeliling anda menghentam Zaid kerana kononnya dia berbicara dengan Utusan, kini anda pula gunakan Berita Harian. It's a pot calling the kettle black!

Sekarang terdedah petualang sebenar di dalm PKR. Petualang yang menyebabkan mengalahkan Zaid di dalam pilihanraya kecil Hulu Selangor - meminjam kata-kata Siddiq Ghouse - kumpulan “bebiri yang pekak dan bisu” yang sedang berkira-kira nak menjadi “ketua umum kepada Ketua JKKK” apabila serigala itu sudah memperoleh kuasa dalam PKR dan kerajaan Pakatan Rakyat tahun depan.

Jika GB Ketua PKR, GB dah tubuhkan Jawatankuasa Khas Siasatan Dakwaan Ng Lam Yong, salah seorang veteran parti terhadap konspirasi Azmin untuk menumbangkan MB Selangor.

Dan jika terbukti benar Azmin perlu dilucutkan pencalonannya sebagai Timbalan Presiden parti.

Sekalipun MB Selangor tidak percaya Azmin berhasrat untuk menumbangkan beliau sebab semua orang tahu sifat Tan Sri Khalid yang berprofail rendah terutama di dalam soal kepimpinan parti
. Malah beliau sendiri sanggup "berkorban" menyerahkan jawatan Ketua PKR Negeri kepada Azmin dan itupun sebenarnya sebagaian dari perencanaan Azmin sendiri sejak dari program retreat lagi yang menyerang MB Selangor secara terbuka.

Tapi nampaknya pimpinan tertinggi parti samada terlalu sayangkan Azmin atau takut dengan "ugutan"nya. No hal. Sebijik macam dalam PAS jugak dulu. Ditekannya Khalid Samad dibiarkannya Hassan Ali.

Itu sebab perjuangan kita nak bebaskan sistem kehakiman negara dari ketidak-adilan tidak berjaya lagi. Sebab di dalam parti-parti sendiri masih penuh kepalsuan dan ketidak-adilan. Dan dengan sebabnya juga Allah menangguhkan kemenangan kita untuk menawan Putrajaya. Menangis tak berlagu rakyat yang meletakkan harapan besar kepada PR selama ini.

Dengan izin Allah,beberapa blogger yang tegak berdiri dengan kebenaran dan keadilan, akan "pancung" mereka yang menyebabkan kegagalan PR selepas ini tak kira besar mana pun pangkat kamu di dunia ini.

Muhyiddin Terperangkap Di Tahap Penafian Mengenai Perlantikan Ku Li

Pelantikan Ku Li tidak jejas peluang BN: Muhyiddin

PUTRAJAYA: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata pelantikan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah tidak akan menjejaskan peluang Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas walaupun Ku Li terbabit dalam kes royalti minyak.

Katanya, ia adalah demi kepentingan rakyat Kelantan.

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Sosial Negara di sini, sebentar tadi. -BHUlasan GB

Jika sebelum ini pemimpin UMNO sangat optimis di dalam kenyataan-kenyataannya mengenai perlantikan YBM Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengarah Pilihanraya UMNO BN di PRK Galas, tiba-tiba nada itu bertukar meletakkan UMNO di kepompong sindrom penafian atau ”state of denial” dengan menyatakan perlantikan Ku Li tidak jejaskan peluang BN.

Sebelum ini GB menyatakan bahawa perlantikan Ku Li sebagai Pengarah Pilihanraya UMNO BN bagi Galas dilihat sebagai usaha UMNO untuk "membalas dendam" kepada Ahli Parlimen Gua Musang tersebut ekoran kelantangan beliau menyebelahi kerajaan negeri Kelantan di dalam tuntutan royalti.

Banyak pihak menyifatkan tindakan tersebut adalah tindakan desperate UMNO sehingga sanggup mengenepi Muhyiddin yang biasanya akan mengetuai jentera pilihanraya-pilihanraya kecil di pantai timur.

Walau apa pun, GB sudah mengulas sebelum ini bahawa dengan satu isu sahaja, jika benar-benar dimenafaatkan oleh PAS, UMNO bakal terkangkang di Galas.

Penulis Skrip Sandiwara "Pulangkan" Ditukar

Warga emas kesal EXCO Pulau Pinang tuduh mereka sandiwara

KEPALA BATAS: Sekumpulan hari ini melahirkan rasa kesal terhadap seorang ahli EXCO kerajaan Pulau Pinang yang menuduh mereka bersandiwara dan dipaksa oleh pihak tertentu untuk memulangkan balik wang bantuan RM100 setiap seorang kepada kerajaan negeri yang dilaporkan adalah daripada dana perjudian.

Imam Masjid Pulau Mertajam, Saidin Chik, 72, berkata beliau kecewa dengan tuduhan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Pulau Pinang Abdul Malik Abul Kassim yang mendakwa beliau dan rakan-rakanya berlakon menangis pada hari penyerahan wang ihsan berkenaan.

"Tidak patut dia bercakap begitu kerana kami memang tak berlakon atau bersandiwara dan air mata yang keluar itu adalah perasaan yang lahir dari hati yang sangat sedih.

"Air mata itu juga menunjukkan perasaan gembira dan puas kerana dapat memulangkan semula wang yang dikatakan daripada sumber haram," katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Abdul Malik semalam yang menuduh sekumpulan 40 warga emas yang memulangkan semula wang bantuan RM100 setiap seorang kepada kerajaan Pulau Pinang hanyalah satu sandiwara.

Saidin, yang berkhidmat sebagai imam sejak 17 tahun lalu di masjid berkenaan, turut menafikan dakwaan kononnya kumpulan warga emas terbabit memulangkan wang ehsan itu kerana dipengaruhi pihak tertentu.

"Kami tidak dipengaruhi oleh Umno atau sesiapa dan saya sebagai seorang imam tidak akan bercakap bohong. Abdul Malik yang juga seorang EXCO agama tidak patut menuduh tanpa usul periksa," katanya.

Md Saat Md Safar, 70, yang turut memulangkan duit berkenaan pada satu majlis yang turut dihadiri setiausaha UMNO Pulau Pinang, Datuk Azhar Ibrahim pada Rabu lepas, berkata beliau berbuat demikian atas kerelaan hati dan tidak pernah dipaksa sesiapa.

"Kenapa tuduh kami dipaksa, apa yang saya dan rakan-rakan lain buat itu adalah kerelaan hati selepas tahu wang itu dari sumber haram. Sebelum ini tidak tahu tetapi selepas tahu ia haram kami pulangkan semula," katanya.

Azhar pula berkata, beliau sangat kecewa dengan kerajaan negeri yang memanipulasi isu berkenaan dan menuduh UMNO memaksa warga emas memulangkan semula wang terbabit.

"Itu semua (sebak dan menangis) bukan lakonan dan UMNO sendiri tidak pernah paksa mereka untuk pulangkan wang, kalau tidak mahu pulangkan itu hak mereka.

"Mereka yang pulangkan wang itu juga fikir soal agama serta akidah kerana bab agama bukan boleh buat main-main," katanya. - BERNAMA

Ulasan GB

Skrip sandiwara "Pulangkan" pada awalnya ditulis oleh wartawan Berita Harian yang membat liputan kisah "pemulangan wang ihsan RM100 dari warga emas" yang dikutip oleh ADUN Penaga, Datuk Azhar Ibrahim.

Namun seperti yang GB utarakan sebelum ini, sandiwara itu penuh kecacatan sehingga kurang mendapat sambutan berbanding dengan dengan sandiwara "I'da World".

Pada hari ini kita menyaksikan ada perubahan kepada penulis skrip sandiwara berkenaan. Ia kini ditulis oleh wartawan Bernama supaya "Pulangkan" dapat benar-benar meyakinkan penonton dengan lebih ramai setelah kedudukan "I'da World" merudum minggu ini.

Apa-apa pun, seperti yang GB ulaskan di sini, Kerajaan negeri berhak untuk tuntut RM4 ribu yang kononnya dikatakan dipungut semula dari warga emas tersebut. Kalau pun betul wang itu pungutan dari warga emas, memang wajar YB Penaga itu perlu menyerahkan semula kepada Kerajaan Negeri.

Jika tidak YB Penaga itu boleh ditahan dan ditangkap kerana menipu warga emas berkenaan dengan melarikan wang ihsan itu. Kalau wang itu bukan wang ihsan tetapi milik YB Penaga sendiri tetapi cuma dilakonkan saja, dia sepatutnya ditahan juga kerana menipu.

Menunggu skrip dari Galas: Tonga Dan Sifu. Sama-sama kita nantikan.

Semua Jari Menghala Ke arah Mahathir Terhadap Kepincangan Yang Berlaku

Kepincangan Melayu Berpunca Dari Zaman Mahathir

Ahli Parlimen Machang Saifuddin Nasution Ismail berkata kepincangan yang ditanggung oleh bangsa Melayu kini adalah akibat kesan daripada dasar pentadbiran mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad selama 22 tahun yang mengangkat budaya kronisme dan nepotisme.

Akhirnya kata Saifuddin, Dr Mahathir dan Umno telah menjahanamkan nasib dan masa depan orang Melayu serta kesucian agama Islam.

"Yang jahanamkan orang Melayu bukannya orang Cina yang namanya Kit Siang, yang menjahanamkan agama kita bukannya Melayu, bukan Cina yang namanya Guan Eng, Karpal Singh, Sivarasa atau pun Tian Chua.

"Dalil yang pertama, apakah betul Umno jaga agama? Orang Melayu di negara kita ini agamanya Islam. Berita yang terbaru tetapi dilaporkan akhbar antarabangsa, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu meluluskan lesen judi kasino di Sabah.

"Baru-baru ini kita lawan dia nak bagi lesen bola sepak kepada Tan Sri Vincent Tan. Bukan Najib bagi tapi Mahathir bagi. Dua tiga minggu sebelum Mahathir berhenti dia bagi lesen judi tersebut," jelas beliau.

Beliau berucap pada ceramah umum di Kedai Buluh, Marang, Jumaat lalu ketika mengulas kenyataan Dr Mahathir yang mengugut kononnya Melayu akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat berjaya menubuhkan kerajaan pusat pada Pilihan Raya Umum akan datang

Menurut Saifuddin, selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi dilantik sebagai Perdana Menteri, Vincent Tan telah datang berjumpa dengan beliau meminta lesen judi kerana Dr Mahathir telah memberikan kelulusan untuk lesen judi bola sepak tetapi ditolak kerana takut akan dipersoalkan oleh PAS.

Katanya lagi, perkara itu didedahkan dalam sebuah buku oleh seorang penulis dari Singapura yang mempunyai pengalaman 25 tahun mengikuti perkembangan politik di Malaysia khususnya Umno.

"Ketika buku itu pada mula diterbitkan, Umno tidak benarkan buku itu dijual di Malaysia. Hari ini pula, seorang pelukis kartun, Zunar pula ditangkap kerana ingin melancarkan buku kartunnya. Dia kena tangkap, bukunya kena rampas. Kartun pun Umno takut sekarang ini," ujar beliau.

Beliau menegaskan Umno yang beria-ia ingin meluluskan lesen judi bermula zaman Dr Mahathir, kini diteruskan pula di zaman Datuk Seri Najib Razak.

Justeru itu katanya, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mencabar Najib supaya berterus terang menyatakan pendiriannya berhubung isu lesen judi yang mahu diluluskan sedangkan dalam Islam hukumnya jelas haram. -SK


PRU 1999: Saya mangsa konflik Mahathir-Anwar, kata Najib

'Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengimbas kembali situasi 11 tahun lalu dengan terbuka berkata beliau pernah menjadi “mangsa” ekoran pergolakan politik membabitkan Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kata Najib, beliau menyedari berhadapan dengan kesan prestasi buruk Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum 1999, yang diadakan setahun selepas Anwar, ketika itu timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno, dipecat dari kerajaan dan parti.

“Ada masanya saya rasa kecewa dengan keadaan ketika itu... seringkali, keputusan yang bukan kerana tindakan saya sendiri,” kata Najib pada forum mengenai Asean di sini hari ini.

“Itulah persekitaran anda rasakan ketika itu. Anda berhadapan dengan kemusnahan (kerosakan) kolateral... saya tidak pasti sama ada ia adalah perkataan yang tepat (untuk digunakan),” kata beliau ketika ditanya mengenai kekecewaan politik yang dialami ketika pilihan raya umum ke-10 pada akhir 1999.

Pemecatan Anwar pada awal September 1998 oleh Dr Mahathir ketika perdana menteri dan presiden Umno membawa kepada kemunculan Parti Keadilan Nasional yang kini dikenali sebagai Parti Keadilan Rakyat.

Kerjasama pembangkang menewaskan BN di Terengganu dan Kelantan, yang telah pun jatuh ke tangan PAS sembilan tahun sebelum itu.

Malah BN kehilangan undi pada jumlah yang banyak di kebanyakan negeri di pantai barat Semenanjung berbanding tahun 1995. Umno-BN kehilangan sokongan di kalangan pengundi Melayu.

“Jika anda lihat kembali 1999, ia satu situasi yang sungguh aneh. Majoriti saya jatuh menjunam sehingga, saya fikir 214 undi,” kata Najib yang ketika itu merupakan anggota Kabinet dan naib presiden Umno.

Najib berkata beliau sama sekali tidak dapat memahami mengapa situasi itu wujud.

“Tetapi saya tahu bahawa saya boleh pulih dan oleh itu saya tidak mahu mengubah kawasan (untuk bertanding),” kata Najib yang kekal di bahagian pilihan raya Parlimen Pekan sehingga sekarang.

Najib berkata beliau terpaksa bekerja keras untuk mengubah nasibnya di mana berjaya memperoleh majoriti 22,922 undi pada pilihan raya umum 2004.

Empat tahun lalu beliau menambah jurang perbezaan undi sehingga 26,464, yang tertinggi diperoleh oleh calon BN pada pilihan raya umum ke-12.

“Jika anda ada rasa keyakinan, anda tidak harus rasa putus asa dengan kekecewaan sementara.

“Apa yang penting ialah keupayaan untuk pulih. Nasib menyebelahi saya, saya berada di sini (hari ini),” kata Najib yang dipilih presiden Umno akhir Mac 2009 dan minggu berikutnya sebagai perdana menteri yang keenam.

“Dalam politik, kehidupan politik boleh jadi singkat jika anda dilihat berada dalam kelompok yang salah,” kata beliau lagi.

“Meskipun anda kompeten, meskipun anda berupaya, tetapi jika anda berada dalam puak yang salah, ia boleh jadi satu tragedi,” tambah Najib, anak kepada bekas perdana menteri Tun Abduk Razak Hussein. -TMI


Ulasan GB

Semua sudah buka mata buka mulut. Semua jari menunjuk ke arah Tun Dr Mahathir.

GB telah lebih awal menyatakan: Nyanyuknya Menjadi-jadi Sekalipun Kubur Dah Kata Mari

Dan kini GB difahamkan TDM terlantar di katil kerana dilaporkan tidak sihat. Kita sudah menyatakan sebelum ini bahawa Mahathir sepatutnya sudah wajar benar-benar bersara. Membersihkan diri demi menghadapi Rabbul-Jalil pada bila-bila masa dan supaya rohnya bisa tenteram di alam barzakh nanti.

Kalau degil juga, saksikanlah Ya Allah, bahawa kami telah menyampaikan seruanMu.

Tertepek Ke Muka Sendiri: Father Of The Great Liars

Wang ihsan: Umno minta Loke jangan ‘bising’, bukan orang Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 1 Okt — Ketua Penerangan Pemuda Umno, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menyifatkan Ketua Pemuda Sosialis DAP Loke Siew Foo tidak mempunyai hak untuk bersuara dan campur tangan dalam isu wang ihsan kerajaan negeri Pulau Pinang yang dipersoalkan pihaknya.

“Beliau (Loke) tiada hak untuk bercakap soal ini (wang ihsan), beliau orang luar bukan rakyat Pulau Pinang.

“Lagipun ini hal rumah tangga rakyat Pulau Pinang, jadi biar rakyat dan Ketua Menteri (Lim Guang Eng) sahaja yang terlibat,” kata Reezal kepada The Malaysian Insider.

Isu ini dilihat sebagai serangan terbaru Umno-BN terhadap pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Tambahnya, sebagai anak kelahiran Pulau Pinang beliau mempunyai hak untuk membawa rintihan rakyat di negeri itu.

“Saya bercakap sebagai seorang rakyat Pulau Pinang dan apa yang saya cuba bawa ini adalah rintihan rakyat,” katanya lagi.

Reezal berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Loke yang mengatakan bahawa beliau buta maklumat dan hipokrit apabila mempersoalkan skim wang ihsan dengan mendakwa ia bersumberkan hasil judi.

Loke berkata buat masa ini sebahagian hasil kerajaan persekutuan juga adalah hasil judi dan ia bukan perkara baru.

Kata beliau, hasil daripada aktiviti perjudian adalah dikategorikan sebagai hasil cukai kepada kerajaan.

Beliau memberitahu berdasarkan pada Perlembagaan Persekutuan Perkara 97 dan Akta Tatacara Kewangan 1957 (semakan) 1972 semua hasil atau terimaan yang diterima oleh kerajaan persekutuan hendaklah dikreditkan ke dalam Kumpulan Wang Disatukan.

Kumpulan Wang Disatukan Persekutuan adalah terdiri dari tiga akaun utama iaitu Akaun Hasil Disatukan, Akaun Amanah Disatukan dan Akaun Pinjaman Disatukan.

Menurut Loke, bagi semua hasil daripada bayaran cukai ia akan dimasukkan ke dalam Akaun Hasil Disatukan sama seperti semua hasil kerajaan yang lain dan digunakan untuk tujuan belanja mengurus dan pembangunan negara.


Sebelum ini Pemuda Umno negeri mendakwa kerajaan Pulau Pinang menggunakan sumbangan sebuah syarikat perjudian sebagai wang ihsan kepada warga emas negeri itu.

Dakwaan itu berdasarkan sepucuk surat yang dikeluarkan Pejabat Ketua Menteri kepada Pengurus Besar Kelab Lumba Kuda Pulau Pinang, Leow Khin Ming berhubung baki sumbangan cek bernilai RM500,000 untuk program tersebut.

Dalam kenyataannya selepas itu, Lim yang mengakui menerima sumbangan tersebut berkata ia digunakan bagi program membasmi kemiskinan tegar dengan menerimanya adalah bukan Islam, bukan untuk penghargaan warga emas.

Tambah Reezal, tindakan Lim yang berdolak-dalik dalam memberikan jawapan telus mengenai isu ini seolah-olah membuktikan dakwaan tersebut adalah benar.

“Sebelum ini saya minta supaya Ketua Menteri jelaskan mengenai isu wang ihsan ini tapi apa yang saya terima adalah satu penafian yang begitu sombong dibuat Ketua Menteri.

“Ketua Menteri cakap wang ihsan ini bukan hasil wang judi tapi bila disiasat kita dapati beliau berbohong.

“Jadi saya minta supaya beliau jawab dengan telus perkara ini dan jangan nak cuba tukar topik lain pula,” katanya.

Kelmarin, seramai 40 warga emas memulangkan semula wang bantuan daripada kerajaan negeri itu kerana wang itu dikatakan daripada sumber judi lumba kuda.

Kumpulan itu menyerahkan wang berkenaan kepada Setiausaha Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Azhar Ibrahim untuk dikembalikan kepada kerajaan negeri.

Ulasan GB

Kini terbukti nyata bahawa: The Father of the great liars is none other than Reezal Merican Naina Merican himself.

Dah tersepit, tak boleh nak jawab.

Filem sandiwara lakonan Ketua Penerangan Pemuda Umno ini walau bagaimanapun tidak begitu mendapat sambutan kerana Reezal Merican tidak berkarisma untuk memegang watak hero.

Ulasan sebelum ini di:
Songkok tinggi-tinggi bodoh bertingkat-tingkat.


UMNO Berusaha Lagakan Ku Li Dan Nik Aziz

Pertempuran Personaliti Ku Li Dan Nik Aziz Di Galas

KUALA LUMPUR: Keputusan pucuk pimpinan Nasional (BN)memilih pemimpin veteran Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pengarah pilihan raya parti bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas akan datang dialu-alukan oleh parti komponen BN dan penganalsis politik.

Mereka yakin personaliti utuh anggota Parlimen Gua Musang itu akan menjadi faktor utama yang dapat membantu BN merampas semula kerusi DUN Galas, berdasarkan rekod baik dan pengaruh beliau di kawasan itu.

Penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia Dr P. Sivamurugan berkata bagi memenangi semula sokongan kepada BN di Galas, tiga puak dalam Umno Kelantan perlu memberikan sokongan padu kepada Tengku Razaleigh.

"Mereka perlu menggunakan strategi Manik Urai, iaitu hanya ada satu pasukan," katanya semasa dihubungi pada Khamis.

Sivamurugan berkata walaupun Tengku Razaleigh mendapat sokongan padu daripada partinya di Gua Musang, beliau masih perlukan sokongan pemimpin Umno negeri seperti pengerusi badan perhubungan Umno negeri Datuk Seri Mustapa Mohamed, bekas pengerusinya Tan Sri Annuar Musa dan timbalan pengerusi sekarang Datuk Dr Awang Adek Hussein untuk membantu beliau sebagai pengarah pilihan raya.

"Jika mereka ini tidak memberikan sokongan padu kepadanya, dengan itu agak sukar bagi Tengku Razaleigh walaupun beliau merupakan ikon di kawasan itu," katanya.

Tengku Razaleigh menjadi Adun bagi Hulu Kelantan Barat pada 1969 dan kemudiannya anggota Parlimen Hulu Kelantan sejak 1974. Hulu Kelantan kemudiannya diubah nama kepada Gua Musang pada pilihan raya umum 1986.

Kerusi DUN Galas kosong berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, dari PAS akibat barah usus pada 27 Sept.Dalam pilihan raya umum 2008, beliau memperoleh 4,399 undi, menewaskan Mohamad Saufi Deraman dari BN dengan majoriti 646 undi.

Selain memilih Tengku Razaleigh sebagai pengarah pilihan raya, pucuk pimpinan BN juga berkata mereka akan memilih calon setempat untuk bertanding di kerusi itu.

"Dalam pilihan raya umum lepas, jumlah yang mengundi di kerusi ini agak tinggi, kira-kira 80 peratus ekoran kedua-dua pihak meletakkan calon setempat berwibawa. Bagaimanapun, satu-satunya masalah yang perlu ditangani BN ialah mengenai kemerosotan sokongan di kalangan bukan Melayu," kata Sivamurugan.

Hakikatnya, katanya kegagalan BN mengekalkan kerusi itu pada 2008; pertama kali mereka tewas, adalah disebabkan kemerosotan sokongan daripada pengundi Cina kerana undi Melayu terbahagi antara Umno dan PAS.

Menurut senarai daftar pemilih yang lepas, terdapat 10,330 pengundi di kawasan itu, 65.4 peratus Melayu, 22.3 peratus Cina, 10.5 peratus Orang Asli dan 1.8 peratus India. Kebanyakan masyarakat Cina tinggal di pekan Gua Musang.

"Kaum Cina pasti akan terpengaruh dengan pilihan raya kecil ini. Oleh itu, strategi BN perlu menumpukan mengenai bagaimana mereka memenangi pilihan raya kecil Bagan Pinang, iaitu kerana faktor calon dan bukannya faktor parti," katanya.

Bagaimanapun, Pengerusi Gerakan Kelantan Datuk Ng Chiang Chin berkata kemerosotan sokongan kaum Cina kepada BN di kawasan itu tidak boleh dipersalahkan bagi keputusan pilihan raya umum di kawasan itu.

"Dalam pilihan raya umum lepas, keadaan agak huru-hara. Sebab itu kita menyaksikan penurunan sokongan kaum Cina. Bagaimanapun, dalam pilihan raya kecil kelak, dengan jentera yang lebih tersusun dan lebih bersedia, kita mempunyai peluang lebih baik," katanya.

Walaupun Tengku Razaleigh sebagai pengarah pilihan raya kecil itu, masih merupakan pertandingan yang sukar bagi BN ekoran beberapa isu.

Seperti ditegaskan oleh Sivamurugan, isu utama ialah royalti minyak untuk Kelantan.

"PAS pasti akan memainkan isu bagaimana Tengku Razaleigh menyokong kerajaan negeri pimpinan PAS itu dalam tuntutan bagi royalti minyak.

"Sebab itu kenapa dalam pilihan raya kecil ini, kita bakal menyaksikan pertempuran personaliti antara Tengku Razaleigh dan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik (Abdul) Aziz Nik Mat," katanya. -BERNAMA

Ulasan GB

Perlantikan Ku Li sebagai Pengarah Pilihanraya UMNO BN bagi Galas dilihat sebagai usaha UMNO untuk "membalas dendam" kepada Ahli Parlimen Gua Musang tersebut ekoran kelantangan beliau menyebelahi kerajaan negeri Kelantan di dalam tuntutan royalti.

Banyak pihak menyifatkan tindakan tersebut adalah tindakan desperate UMNO sehingga sanggup mengenepi TPM, Tan Sri Muhyiddin yang biasanya akan mengetuai jentera pilihanraya-pilihanraya kecil di pantai timur.

Walau apa pun, GB sudah mengulas sebelum ini bahawa dengan satu isu sahaja, jika benar-benar dimenafaatkan oleh PAS, UMNO bakal terkangkang di Galas.


Taktik Licik: Penjenayah Bijak Hapuskan Bukti

Kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya bersama tiga yang lain, digambarkan sebagai trend bunuh yang banyak berubah berbanding dahulu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, kes bunuh dahulu dengan sekarang banyak perbezaan dari segi kaedah perlaksanaannya, kerana penjenayah kini semakin bijak menghapuskan bukti kejadian.

“Jika dahulu, penjenayah hanya menikam mangsa untuk membunuh tetapi, trend itu telah berubah.

“Sebagai contohnya kes membabitkan Sosilawati. Kita hadir di situ (ladang milik suspek utama di Ladang Gadong, Tanjung Sepat) bukan untuk berseronok tetapi untuk melakukan siasatan,” katanya ketika memberi penerangan berhubung konsep 4P di Bukit Aman, semalam.

Katanya, cara pembunuhan yang semakin rumit untuk dirungkaikan itu memerlukan siasatan yang lebih teliti bagi memastikan penjenayah itu dapat dihadapkan ke muka pengadilan.

Sosilawati yang merupakan pengasas produk Nouvelles Visages bersama pembantu peribadinya, Kamaruddin Shansudin, 44, peguam peribadi Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dan pegawai CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu.

Suspek mengakui mengikat, memukul, membunuh dan membakar kesemua mangsa, sebelum abunya dibuang ke laut.

Suspek utama berusia 41 tahun yang ditahan juga dikaitkan dengan kes lain membabitkan saudagar batu permata dari India, Alall Kanthan Muthuraja, seorang kontraktor dari Kedah, Shafik Abdullah, 37, dan rakannya.

“Kita sedang menyiapkan kertas siasatan dengan secepat dan sebaik mungkin. Kita jangka dalam tempoh masa terdekat,” katanya pada sidang media selepas majlis penerangan 4P tersebut. -SH

"Pulangkan" Siri Kedua. Pulangkan Wang Gaji Anda Jika Haram

Wei Aik: Adun Umno, Pulangkan Duit Gaji, 'Haram'!

PULAU PINANG 30 SEPT : "Kalau Umno cakap semua wang termasuk RM100 haram, maka, gaji yang diterima Adun Umno juga haram. Jadi, pulangkan duit gaji, jangan ambil,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Komtar, Ng Wei Aik, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan lebih 40 warga emas memulangkan sumbangan kerajaan negeri berjumlah RM100 berikutan propaganda media arus perdana, kononnya dana itu bersumberkan hasil judi.

Bercakap kepada TV Selangor, Wei Aik menganggap Umno merampas hak warga emas beragama Islam apabila mendalangi usaha dengan ‘memperbodohkan’ mereka dengan menyebarkan propaganda tidak bersandar fakta.

“Kesian mereka. Mereka tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku. Tapi jelas, Umno cuba merampas apa yang sepatutnya mereka dapat," kata ketika dihubungi dari Shah Alam, hari ini.

Kenyataan beliau senada Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Pulau Pinang, Abdul Malik Abul Kassim yang mengecam tindakan Umno menakut-nakutkan warga emas.
.
Wei Aik berkata kerajaan negeri tidak pernah memaksa mana-mana syarikat menghulur sumbangan baik badan korporat mahupun kelab lumba kuda tetapi dana itu diasing mengikut kategori.
.
"Bantuan ini terletak di bawah pegawai kewangan negeri. Mereka boleh mengasingkan sumbangan tanpa ada masalah", katanya yang kesal kerana warga emas disogok maklumat tidak tepat dan percaya ia didalangi pimpinan Umno.

"Itu majlis yang diaturkan Umno. Tak adalah, mana boleh warga emas yang minta majlis macam itu. Ini memang didalangi mereka. Siapa yang membangkitkan isu ini terlebih dahulu? Umnolah,” katanya lagi. -TVS


Saya Buat pertama kali dikejutkan dengan pendedahan yang amat DAHSYAT. RM 2,370 juta bukanlah angka yang kecil. Tetapi inilah hasil negara yang diagihkan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Ada beberapa fakta hebat dalam perbahasan peringkat jawatankuasa di parlimen pada hari rabu 18 November 2009.

Pertama: Penyertaan begitu ramai Ahli Parlimen Bukan Muslim yang mendesak supaya judi dihapuskan.

Kedua: Tiada seorangpun Ahli Parlimen BN yang menyokong supaya judi dihapuskan.

Ketiga: Hasil judi DISEMBUNYIKAN daripada pengetahuan rakyat Malaysia. Ia terus dimasukkan ke dalam Akaun yang disatukan. Ada maklumat sahih mengatakan ia disembunyikan di bawah hasil kastam. Tiada BUTIRAN atau KOD hasil!!

Keempat: Ini adalah pendapatan yang diperolehi oleh kerajaan. Sudah tentulah keuntungan industri judi ini puluhan kali ganda lagi. Akaun boleh sahaja dimanipulasi. Perolehan Syarikat judi tentulah berkali ganda berbanding cukai yang dibayar

Kelima: Judi disalurkan kepada Sukan, Kebajikan, Sosial, Kebudayaan dan Kesihatan.

Keenam: Special Draw dimulakan untuk membantu mangsa JE di Bukit Pelanduk ia bermula 1998. Sekarang sudah ada 6 syarikat yang menganjurkan Special Draw. Setiap Syarikat 12 Kali. Ia menjadikan Special Draw dianjurkan 72 kali Setahun!!

Ketujuh: Pertaruhan biasa adalah sebanyak 3 hari seminggu iaitu Hari Rabu, Sabtu dan Ahad.

Lihatlah Faktanya

Syarikat Perjudian Kutipan Tahun 2008 – (RM)
Genting Malaysia Berhad - 949,802,170
Sport Toto - 509,739,584
Magnum Corporation – 396,477,793
Pan Malaysia Pools – 270,764,197
Pan Malaysia Racing – 138,576,130
Daily One Corporation – 18,082,749
Sandakan Turf Club - 18,182,034
Sarawak Turf and Equestrian Club – 29,776,000
JUMLAH 2.37 BILION

-nasirzakaria
Kejutkan Tonga Dan Sifu Di Galas, UMNO Pasti Terkangkang Dengan Isu Royalti

BN Jangka Isu Royalti Minyak Dibangkitkan Di Galas : Mukhriz

NILAI, 30 Sept (Bernama) -- UMNO dan Barisan Nasional (BN) akan berusaha untuk menjelaskan sebaik mungkin isu royalti minyak yang mungkin ditimbulkan oleh PAS dalam kempen pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas nanti, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir.

"Kita yakin pada pilihan raya kecil Galas ini kita akan dapat terus menjelaskan sebaik mungkin apa keadaan sebenarnya kerana yang kita lihat kerajaan negeri PAS di Kelantan khususnya kerap kali memutarbelitkan fakta dan mengelirukan rakyat yang akhirnya ianya sebenarnya menjadi isu politik semata-mata," katanya kepada pemberita selepas merasmikan pembukaan kilang Astra Manufacturing Sdn Bhd di Mantin dekat sini pada Khamis.

Kerusi Galas kosong berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, daripada PAS kerana barah usus pada Ahad lepas.

Mengenai pelantikan Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pengarah pilihan raya BN bagi pilihan raya kecil itu, Mukhriz berkata pelantikan itu sangat tepat memandangkan kerusi Galas terletak di kawasan Parlimen yang diwakili Tengku Razaleigh.

"Tengku Razaleigh mempunyai pengaruh yang besar di kawasan tersebut dan saya kira dengan pengaruh itu ianya akan dapat memberi kelebihan kepada kita," katanya. -- BERNAMA


Kalau Umno nak marah, marahlah – Ku Li

KUALA LUMPUR, 2 Feb: Mantan Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah tidak bermasalah biarpun Umno mahu mengambil tindakan terhadapnya ekoran sokongannya kepada kerajaan Kelantan menuntut royalti minyak.

Beliau berkata, sokongan terhadap kerajaan Kelantan dibuat berdasarkan undang-undang bahawa Kelantan berhak mendapat royalti seperti perjanjian yang dibuat dengan Petronas.

"Saya tidak kisah, saya buat keputusan ikut apa yang benar berdasarkan undang-undang bukan nafsu, kalau Umno nak marah, marah lah.

"Dengan Mahathir pun saya berani lawan, saya tidak takut siapa,” katanya berseloroh.

Isu hak Kelantan mendapat royalti juga, jelasnya tidak perlu dipolemikkan dan tidak perlu dijadikan isu kerana ianya telah diselesaikan pada tahun 1974 lagi sewaktu beliau menjadi Pengerusi Petronas.

Asas penubuhan Petronas, jelasnya adalah untuk menyatupadukan rakyat di Malaysia bagi mengekalkan satu Persekutuan.

"Apabila saya dipilih menjadi Pengerusi Petronas, berundinglah dengan semua kerajaan negeri dan ketua-ketua kerajaan negeri.

"Kita buat perjanjian, kerajaan negeri perlu serah hak minyak kepada Petronas selama-lamanya, dan kalau Petronas dapat sahaja minyak, Petronas kena bayar lima peratus walaupun dua sen sekalipun, wajib dibayar,"
jelasnya.

Beliau berkata demikian dalam pertemuan sewaktu kunjungan hormat Dewan Pemuda PAS Pusat ke kediamannya, di sini.

Tengku Razaleigh adalah satu-satunya pemimpin Umno yang menyokong usaha kerajaan Kelantan mendapatkan hak royalti.

Beliau pada 28 Januari lalu juga telah memenuhi jemputan kerajaan negeri bagi menjelaskan kedudukan tuntutan tersebut kepada rakyat negeri itu.

Ekoran sokongan kepada kerajaan PAS Kelantan itu, Umno berkemungkinan akan mengambil tindakan terhadap Razaleigh yang Ketua Umno Bahagian Gua Musang.

Ditanya, sama ada beliau sedang diperalat parti pembangkang, beliau menolak dakwaan tersebut.

"Saya bukan alat mana-mana pihak sama ada pembangkang ataupun kerajaan, saya hanya alat rakyat," katanya. -harakahdaily


Ulasan GB

Mukhriz resah gelisah jika isu royalti dibangkitkan di dalam PRK Galas. Bukan sahaja isu itu boleh menyatukan selruh rakyat Kelantan menentang UMNO BN, malah isu juga itu juga akan memerangkap Pengarah Pilihanraya UMNO BN, Tengku Razaleigh Hamzah yang selama ini vokal dan tegas memperjuangkan hak negeri Kelantan terhadap royalti minyak.

Beliau (Mukhriz) sedar bahawa UMNO BN bakal terkangkang apabila saja isu royalti dikemukakan di Kelantan. Kerana beliau tahu bahawa isu tidak mungkin boleh dijawab oleh mana-mana menteri dan pemimpin UMNO BN.

Justeru itu, PRK GALAS: Masa terbaik royalti diperjuangkan. Pakai baju merah ini di Galas nanti. Kejutkan Si Tonga dan Si Sifu dan suruh mereka keluar beramai-ramai tuntut royalti minyak.