3 Sep 2014

Setelah Dibelasah Parti Gerakan, Zahid Hamidi Pusing Tuduh DAP Pula


Kenyataan bukan Melayu ‘angkuh’ dituju kepada DAP, kata Zahid Hamidi

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menafikan golongan ‘bukan Melayu’ yang disebut olehnya bukanlah masyarakat bukan Melayu keseluruhan tetapi hanya merujuk kepada pemimpin dan penyokong DAP.

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengatakan kenyataannya bukan Melayu semakin angkuh, menghina kaum Bumiputera, institusi raja dan Islam disalah tafsir sebuah akhbar berbahasa Inggeris.

Menurut menteri dalam negeri itu, beliau sebaliknya berkata, "bukan Melayu" yang beliau maksudkan merujuk kepada pemimpin dan penyokong DAP.

"Tetapi tidak boleh dinafikan penyokong DAP mengambil pendekatan berbeza dengan keangkuhan mereka dalam politik," kata naib presiden Umno itu seperti dilaporkan akhbar berbahasa Inggeris The Star.

Zahid berkata, ini terbukti dalam kenyataan yang dikeluarkan parti pembangkang dan penyokong mereka, terutama yang disiarkan di laman portal pro-pembangkang dan media sosial.

Hari ini akhbar The Sun memetik beliau sebagai berkata, kaum Melayu terpaksa membayar harga kerana terlalu baik dan golongan bukan Melayu semakin angkuh di negara ini.

Beliau dilaporkan berkata penghinaan dibuat atas alasan demokrasi, kebebasan bersuara dan globalisasi.

Menurut Zahid, beliau tidak akan menyokong mereka yang mengeluarkan kenyataan menghina masyarakat Melayu dan mahu polis mengambil tindakan terhadap kumpulan tersebut. -TMI

Pemuda Gerakan mahu Zahid didakwa menghasut


Pemuda Gerakan hari ini menggesa Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi didakwa menghasut kerana kenyataannya yang mendakwa orang bukan Melayu kini angkuh kerana diberi muka oleh orang Melayu.

Timbalan Ketua Pemuda Gerakan, Andy Yong membuat perbandingan di antara kenyataan Zahid itu dengan tuduhan terhadap pensyarah undang-undang, Dr Azmi Sharom yang didakwa di bawah seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan pagi ini.

Menurut Andy, kenyataan Zahid itu menepati maksud "kecenderungan menghasut" yang dijelaskan dalam seksyen 3(1)(e) akta yang sama.

Kecenderungan menghasut dalam seksyen itu didefinisikan sebagai "mengembangkan perasaan niat jahat dan permusuhan antara kaum atau golongan penduduk yang berlainan di Malaysia".

"Walaupun saya tidak menggemari undang-undang itu, saya tak nampak sebarang sebab tindakan yang sama tidak boleh dikenakan terhadap Zahid," katanya dalam kenyataan hari ini.

Portal TheSunDaily semalam melaporkan Zahid berkata orang-orang Melayu kini "membayar harga" akibat terlalu baik kepada orang bukan Melayu.

Naib presiden Umno itu mendakwa orang bukan Melayu kini semakin angkuh dan menghina bumiputera, Raja dan Islam.

Kenyataan dilaporkan dibuat Zahid sewaktu merasmikan mesyuarat Umno bahagian Segambut.

Menurut Andy, Zahid sama sekali tidak perlu mengeluarkan kenyataan demikian sama ada di depan sekumpulan orang Melayu atau pun dengan tujuan menjadikan orang bukan Melayu secara keseluruhannya sebagai sasaran.

"Malah, kenyataan demikian menggalakkan lagi kebencian antara kaum dan mempolitikkan dominasi kaum yang tidak sihat dalam negara ini," katanya.
-mk


IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Dapatkan produk kesihatan untuk menambahkan kekuatan lelaki
dengan produk kami. Sila klik SINIHusam Dedah Ada Pihak Rancang Bentuk Kerajaan Bebas-PAS-UMNO Di Selangor

Kerajaan PAS-Umno di Selangor pancingan Umno

SAYA ditanya tentang desas desus pembentukan Kerajaan PAS-Umno-Ex PKR di Selangor.

Saya katakan, bukan sahaja sukar tetapi mustahil.

Baik dari sudut bilangan, prinsip, pelaksanaan dan kesan jangka pendek dan panjang serta dinamisma parti-parti yang terlibat.

Untuk Ex PKR diterima menjadi ahli PAS bagi mencukupkan bilangan untuk digabungkan dengan 12 Adun Umno menjadikan bilangannya 29 bagi membentuk kerajaan minoriti, perlu diputuskan oleh AJK PAS Pusat.

Saya tidak nampak keahlian mereka akan diluluskan oleh PAS Pusat. Banyak sebab asas kenapa saya berpandangan demikian tetapi rasanya tidak perlu dihuraikan di sini.

Pokoknya, keahlian mereka tidak akan diterima.

Untuk permohonan mereka diangkat ke dalam mesyuarat PAS Pusat, mereka mesti terlebih dahulu secara rasmi keluar dari parti mereka.

Saya tidak fikir, jika ada, mana-mana pemimpin PKR akan mengambil risiko sedemikian.

Kalau ada orang bertanya kenapa mustahil bagi PAS Pusat menerima keahlian bakal Ex PKR, jawabnya sama seperti disebut oleh Presiden PAS sendiri semasa merasmikan Nekad hari ini (2 September) - itulah PAS. PAS berbeza dari parti-parti lain.

Saya tahu ada usaha terancang dari setengah kalangan Umno untuk menyerapkan agenda mereka ke dalam PAS. Khususnya dari team TPM.

Team ini berpendapat, dengan menguasai institusi tertentu dalam PAS, PAS akan bergerak mengikut kehendak mereka. Mereka gagal memahami PAS adalah parti yang berbeza dengan Umno.

Dalam Umno, jika Presiden menetapkan satu agenda tertentu, MKT akan bersetuju dan perhimpunan Agung Umno hanya akan menunggu untuk mengangguk.

PAS tidak sama.

Muktamar PAS adalah kuasa tertinggi. Majlis Syura sekalipun tidak boleh mengatasi Muktamar.

Tidak mudah untuk Umno menguasai 2/3 kawasan-kawasan PAS seluruh negara untuk menguasai Muktamar. Hasrat utama team ini adalah mencapai dua pertiga di Parlimen dan seterusnya meluluskan tambahan kerusi Parlimen yang kononnya memperkuat kuasa politik Melayu.

Selangor adalah umpan terdekat mereka.

Pelbagai helah dicari untuk memisahkan ikatan PR. Jika PAS sudah berpisah, fikir mereka, mudahlah Umno masuk meminang.

Masalah utama strategi mereka adalah tidak cukup bilang.

Dulu PAS mempunyai lima belas Adun dan Umno ada 12. Jumlahnya 27. Campur TSKI, komplot ini hanya memerlukan tambahan satu orang Adun sahaja lagi.

Melengah-lengahkan penyelesaian di Selangor memungkinkan satu dua orang lagi dapat dipancing.

Namun, trend yang kuat wujud supaya dua Adun yang membuat kenyataan terbuka menolak TSKI dan mengambil keputusan memperkuat kerajaan PR di Selangor untuk dipecat.

Malah, secara tidak rasmi, mereka sudah tidak dibilang sebagai Adun PAS. Dengan itu, dari lima belas, bilangan Adun PAS susut menjadi tiga belas.

Gagalnya TSKI mengajak rakan Adun yang lain memerlukan calon alternatif.

Untuk mengekalkan TSKI, mustahil untuk mendapatkan Azmin. Ia ibarat mendapatkan khutub utara, terlepas khutub selatan.

Team Umno tadi cuba meneroka untuk mencicirkan TSKI dan memancing tokoh lain PKR.

Jika PAS hendak dilihat menerajui Selangor, Umno kena mengizinkan tokoh bakal EX PKR itu menyertai PAS.

Saya telah jelaskan tadi, ia akan buntu. Mereka tidak akan diterima sebagai ahli PAS. Jika mereka tidak diterima sebagai ahli PAS, pilihan mereka adalah samada berdiri sebagai Adun bebas atau menjadi ahli Umno.

Jika Ex PKR dibiar berdiri sebagai Adun bebas, sukar bagi PAS dan Umno untuk menjelaskan kepada orang ramai bagaimana mereka boleh mendokong Adun bebas sebagai MB sedangkan parti mereka mempunyai kerusi yang lebih banyak.

Jika mereka menjadi ahli Umno, terlepaslah peluang PAS mendapat post MB Selangor dan tiga belas Adun PAS Selangor terpaksa berketuakan Umno dalam sekelip mata.

Rasanya, pengundi mereka dan ahli PAS akan mengutuk mereka dan hiduplah mereka terlaknat sepanjang masa.

Dari sudut bilangan dan strukturnya sahaja pun, ia sudah mustahil.

Apa lagi, dari segi hukum dan amalan demokratik, tiga belas Adun PAS harus diberikan kebebasan, dalam situasi itu, sama ada untuk sama bersekongkol dalam persepakatan pintu belakang seperti itu atau membebaskan diri mereka.

Jika kebebasan diberi, rasanya bilangan tiga belas itu boleh susut tinggal separuh.


Kerajaan Bebas-PAS-Umno atau Kerajaan Umno-PAS tadi akan runtuh sekelip mata juga.

Kerana itu, saya ingin meyakinkan rakyat Selangor dan Malaysia amnya, tidak ada mana-mana pemimpin PAS akan terfikir perkara itu.

Ia sebahagain dari khayalan Umno dan itu pun team tertentu dalam Umno.

Team ini masih dalam rangka agenda dalaman mereka sesama Umno.

Itulah sebabnya team PM tidak berminat sepenuhnya dengan apa yang cuba diatur.

Mendapatkan PAS melalui pintu belakang Selangor bermakna akan berlaku garis pemisah politik Malaysia yang sangat menakutkan.

Umno mendapat tambahan sokongan pengundi Melayu dengan dukungan PAS melalui pencabulan moral politik itu. Tetapi kesannya adalah akan menjarakkan lagi sokongan pengundi bukan Melayu kepada BN.

Pengundi bukan Melayu terpaksa terus menyokong PR tanpa PAS. Malaysia terbelah dua.

PAS akan menjadi parti yang malang kerana Islam yang universal untuk melindungi semua kaum dan menjadi teraju utama politik Malaysia akan memencilkan dirinya kembali di dalam politik kemelayuan sempit untuk dekad-dekad yang panjang.

Serangan T Mahathir terhadap Najib ada asasnya. Selain skandal 1MDB yang telah terperangkap dalam hutang bukan untuk kepentingan negara sebanyak berbillion-billion ringgit, Najib gagal memulihkan kepercayaan majoriti rakyat Malaysia sampai hari ini.

Setakat yang saya ikuti perbincangan pelbagai kumpulan strategik Umno, masalah terbesar Umno kini bukan sangat parti-parti PR tetapi telah menjadi satu trend umum bahawa Umno ditolak oleh rakyat atas nama dan sifat mereka sebagai Umno. Rakyat yang menolak UMNO.

Najib gagal pada mata Tun M.

Jika Umno mahu diselamatkan, Najib kena diundurkan.

Dalam rangka itu juga lah sesetengah team dalam Umno melihat peluang dari keadaan di Selangor sekarang. Tinggal lagi, mereka gagal memahami PAS sepenuhnya dalam rangka gerakan strategi mereka.

Jika Tun M melepaskan semua pelurunya, Najib tiadk mungkin dapat bernafas panjang.

Apa pula pendirian pimpinan PAS?

Kerajaan Selangor adalah sebahagain dari kerajaan PAS juga. Exco-exco dari PAS mendapat gaji dan elaun dari Kerajaan Selangor. Hingga kini mereka masih berada dalam kerajaan.

Untuk bekerjasama dengan Umno, ia akan melanggar sekian banyak prinsip, kaedah, cara dan proses.

Secara mudah, ia telah dijelaskan melalui kenyataan akhbar SUP Presiden PAS bahawa usaha mewujudkan Kerajaan PAS-Umno-Azmin tidak wujud.

Kita bertolak dari jaminan Presiden PAS itu kerana orang Islam, seperti kata Nabi Muhammad s.a.w, tidak akan sama sekali berbohong.

Kini, semua parti dalam PR perlu duduk bersama menguruskan isu di Selangor. Lupakan Umno.

Ia perlu diurus.

Tanpa diurus, dua Adun PAS misalnya telah mengambil pendirian sendiri. Saya difahamkan, sepanjang masa itu Perhubungan PAS Selangor tidak pun bersidang.

Dalam pengalaman PAS Kelantan, lazimnya dalam situasi sebegini, semua Adun diuruskan.

Hari-hari yang tinggal, jika tidak diuruskan dengan baik, memungkin segala kemungkinan, termasuk pembubaran Dun Selangor.

Jika Dun Selangor dibubar, semua parti khususnya PAS mesti melihat unjuran politik yang bakal diterimanya. Saya tidak ingin menghuraikan unjuran itu di sini.

Dalam pendekatan politik Islam, tidak ada pelepasan perasaan, atau dalam bahasa lain, memuaskan nafsu geram dan marah, sehingga mengundang mudharat dan menolak maslahah.

Jika atas apa jua sebab syar’ie PAS tidak boleh mencadangakan calon MB dan mengambil langkah menyerahkan kepada budi bicara Tuanku Sultan sehingga PAS terkesan kehilangan Selangor, pada hemat saya, ia jauh lebih tidak syar’ie lagi.

Malah rekod kepimpinan PAS kerana gagal menguruskan isu ini dengan cara yang sebaik-baiknya, termasuk saya, akan kekal hitam untuk tempoh yang lama.

Bagi Saudara Azmin, sekalipun namanya saya sebutkan di sini untuk tujuan perbincangan, saya terkesan dengan kata-kata ringkas semasa pertemuan sebelum mesyuarat PR pada 17 Ogos lalu: ‘Saya nak pastikan Kerajaan Pakatan Rakyat kekal.’

Saya kagumi sikap dan pendirian beliau.

Sebenarnya bukan untuk kita, tetapi untuk perjuangan kita yang masih panjang di hari muka. -HD


IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

[BERGAMBAR] UMNO BN Guna Akta Hasutan Untuk Tekan Pemimpin Pakatan Rakyat


Rayer hadapi dua tuduhan bawah Akta Hasutan

ADUN Seri Delima RSN Rayer berdepan dua pertuduhan di bawah Akta Hasutan kerana didakwa mengeluarkan perkataan "celaka" kepada tiga pemimpin Umno.

Rayer didakwa di mahkamah sesyen di Pulau Pinang hari ini di bawah Seksyen 4(1)(b) kerana mengeluarkan perkataan itu dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada jam 9.30 pagi 20 Mei.

Wakil rakyat DAP itu turut dituduh mengucapkan perkataan itu dalam satu ceramah dua hari kemudian, semasa pilihan raya kecil Bukit Gelugor.

Kes itu akan disebut pada 17 Oktober.

Hakim Zulhazmi Abdullah mendengar kes pertama manakala peguam Gobind Singh Deo, Ramkarpal Singh dan S Raveentharan mewakili Rayer.

DPP Razali Che Ani dan Charanjit Singh bertindak sebagai pendakwa.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan beberapa pemimpin DAP, Timbalan Ketua Menteri 1, Rashid Hasnon; Ahli Exco Abdul Malik Kassim dan ADUN Batu Uban, Dr T Jayabalan, hadir menyokong Rayer.

Sementara itu, Bernama melaporkan Rayer menghadapi dua tuduhan menyebut kata-kata menghasut di persidangan DUN dan ceramah di Jalan Delima, Island Glades Jelutong, di George Town Mei lepas.

Rayer, 43, yang juga seorang peguam, turut mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan pilihan mengaibkan dan membangkitkan kemarahan ahli-ahli Umno dengan melafazkan kata-kata menghasut pada ceramahnya itu.

Di Mahkamah Sesyen 2, Rayer didakwa menyebut kata-kata menghasut itu ketika sesi perbahasan di dalam DUN Pulau Pinang, pada pukul 9.30 pagi, 20 Mei lepas.

Wakil rakyat itu menghadapi pertuduhan berkenaan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 (Akta 15) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.


Kerajaan Umno-BN guna Akta Hasutan lumpuhkan Pakatan


KUALA LUMPUR: Kerajaan Umno-BN semakin undur apabila masih menggunakan Akta Hasutan 1948 yang tidak lagi relevan, bertujuan untuk melumpuhkan Pakatan Rakyat.Pada hal Akta Hasutan sepatutnya sudah tidak wujud lagi, malah penggunaannya sangat memalukan negara di mata dunia.

Ia menunjukkan sikap sebenar kerajaan yang enggan menerima kepelbagaian pandangan dan percambahan ilmu bagi mendidik masyarakat ke arah yang lebih harmoni.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato’ Mahfuz Omar berkata, Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak jelas double standard apabila hanya menggunakan Akta Hasutan 1948 ke atas para pemimpin Pakatan Rakyat. “Kenapa kerajaan tak ambil tindakan ke atas pemimpin Pekasa dan pihak BTN yang jelas menghasut rakyat dan boleh mengancam perpaduan kaum melalui undang-undang.

Ketika dihubungi 29 Ogos lalu, Mahfuz berkata, Najib sepatutnya sudah menggantung Akta Hasutan 1948 kerana kerajaan sendiri telah menubuhkan jawatankuasa khas yang dianggotai pelbagai parti untuk mencadangkan penggubalan Akta Keharmonian Nasional 2014 bagi menggantikannya.

Kesediaan kerajaan menubuhkan Jawatankuasa tersebut ujarnya, merupakan isyarat untuk memansuhkan Akta Hasutan kerana akta itu sendiri sudah tidak lagi relevan. Antara AJKnya ialah Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa daripada PAS.Kata Mahfuz, seramai enam ahli parlimen dan tiga Adun daripada Pakatan Rakyat didakwa dengan Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan bakal kehilangan kerusi masing-masing jika sabit kesalahan.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena menyifatkan, tindakan Najib menyalahgunaankan Akta Hasutan 1948 ialah untuk melumpuhkan pengaruh dan kekuatan Pakatan di mata rakyat.

Pendakwaan secara terpilih yang semakin kerap terhadap pemimpin Pakatan, memberi signal Umno- BN kini semakin tidak diterima rakyat menyebabkan pemimpin mereka terdesak.

Merujuk isu yang sama, Ketua Biro Undang-undang DAP, Gobind Singh Deo berkata, beliau khuatir apa yang berlaku akan menjadi duluan untuk mengabsahkan siasatan dan pendakwaan ke atas ahli politik Pakatan Rakyat di bawah Akta Hasutan.

“Kita bimbang pada masa akan datang, hal yang sama akan dilakukan terhadap ahli parlimen yang menjalankan tugas, kerana apa yang dikatakan akan menjadi asas pertuduhan (dibawah Akta Hasutan),” katanya kepada Roketkini

Gobind yang juga Timbalan Pengerusi DAP Selangor berkata, tindakan ahli politik Pakatan mengkritik Kerajaan BN adalah perkara yang dibenarkan oleh undang- undang sebagai sebahagian daripada proses semak- imbang, sama seperti diamalkan oleh mana-mana negara demokrasi di dunia.

Justeru itu, tindakan pentadbiran Najib meneruskan pendakwaan adalah langkah mundur, bercanggah dengan ikrarnya sendiri dua tahun lalu untuk memansuhkan undang-undang lapuk ISA, Akta Hasutan dan Akta Penerbitan Mesin 1984.

“Perdana Menteri di Parlimen berkata bahawa undang-undang ini adalah kuno dan seharusnya digantikan dengan Akta Keharmonian atau akta lain yang dicadangkan. “Tetapi, mengapa semakin ramai ahli politik pembangkang yang didakwa dan dituduh dibawah akta tersebut?” kata Gobind.

Sehingga kini, 11 wakil rakyat Pakatan Rakyat dan aktivis disiasat dan didakwa di bawah Akta Hasutan termasuk Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, Teresa Kok (MP Seputeh), Nik Nazmi Nik Amad (Adun Seri Setia), Khalid Samad (MP Shah Alam) selain aktivis Hishamuddin Rais, Adam Adli dan Tamrin Tun Ghafar.
-Aziz Muda


ULASAN GB

Setakat ini nampaknya kerajaan menggunakan Akta hasutan sebagai senjata ampuh menekan pemimpin Pakatan Rakyat.

Sedangkan selama ini yang agresif dan yang melampau adalah terdiri dari kalangan UMNO BN sendiri. Jika hendak kita paparkan bukti bergambar dan video mengenainya, blog ini tidak cukup halamn untuk memuatkannya. Cukup beberapa keping foto berikut sebagai bukti:

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI