16 Feb 2015

Bukan Islam Turut Merasai Kehilangan TG Nik Aziz


Mengapa tangisi pemergian Tok Guru

RAMAI menangis terima berita kembalinya ke rahmatullah Tok Guru Nik Abdul Aziz 12 Februari lalu termasuk yang bukan Islam. Kalau ditanya apa hikmah tahaluf siyasi, bagi saya inilah. Tahaluf siyasi buka ruang untuk bukan Islam mengenali keperibadian Tok Guru sebagai pemimpin Islam.

Akhbar Cina menyebut Allahyarham sebagai 'Yi Tai Zhong Si' atau 'Tok Guru Sepanjang Zaman'. Begitu tinggi penghormatan untuk Mursyidul Am Pas itu.

Mengapa ramai yang menangis? Saya percaya, mereka menangis bukan atas pemergian Tok Guru. Kita semua pun akan ke sana juga dan beliau sekadar mendahului.

Kita juga tahu Tok Guru sudah cukup bersedia untuk menghadapi masa kepulangannya malah persediaan itu sudah dibuat lama, sejak muda.

Apa yang sebenar ditangisi sama ada oleh penyokong Pas ataupun yang bukan Pas adalah kerana kita, umat Islam di Malaysia kehilangan seorang murabbi.

Kehilangan ini bukan dirasakan oleh orang Pas atau rakyat Kelantan semata-mata, bukan juga di dalam negara sahaja bahkan juga seluruh dunia Islam yang mengenali Tok Guru dan kepimpinannya yang berteraskan ilmu dan sentiasa berusaha untuk menunaikan dengan sebaik mungkin tanggungjawabnya sebagai khalifah ALLAH.

Ya, benar kita ada ramai ulama dan kita juga ada ramai umara' malah berebut-rebut orang mahu jadi umara'. Tetapi siapa umara' daripada kalangan ulama dan siapa ulama yang sanggup berperanan sebagai umara'? Jawapannya: Tidak ramai, sangat sedikit atau mungkin tidak ada.

Ini kerana seseorang ulama dengan ilmunya amat sedar bahawa tanggungjawab sebagai umara' adalah sangat berat.

Kedua, ada juga ulama yang lebih selesai ambil pendekatan mesra dengan pemerintah, sedia untuk memejam sebelah mata melihat kebejatan berbanding menasihat atau menegur yang 'haq' tatkala melihat kebatilan demi sedikit habuan keduniaan atas alasan, pemerintah selagi daripada kalangan orang mukmin wajib ditaati.

Akan tetapi bagi Tok Guru, beliau ketepikan kepentingan diri baik bagi tujuan dunia (pernah ditawar jawatan Mufti Kelantan sebelum menang pilihan raya dan jadi MB pada 1990) juga atas kepentingan dirinya sendiri di akhirat (berkaitan tanggungjawab berat yang dipikul dan akan dipersoalkan kelak) demi melunaskan kepentingan ummah yang disandang di bahunya sebagai orang berilmu dan juga tanggungjawab kepada ALLAH.

Lebih daripada itu, Tok Guru tidak bermegah apa lagi bermewah dengan kuasa dan kedudukan yang disandang selama lebih 20 tahun, satu tempoh yang cukup lama bagi sesiapa sahaja untuk bersabar dengan ujian seumpama itu.

Naiknya Tok Guru sebagai Menteri Besar Kelantan selepas pilihan raya 1990 juga mendedahkan kepada rakyat jelata yang selama ini tidak tahu berbagai elaun puluhan ribu diperuntukkan kepada seseorang menteri besar yang Tok Guru sendiri terkejut apabila dimaklumkan mengenai perkara itu.

Tok Guru terkejut, kita juga turut terkejut. Ada elaun baju panas, elaun majlis hari raya dan bermacam-macam lagi elaun yang ditolak oleh Tok Guru meskipun kesemua itu jadi haknya untuk digunakan.

Tidak lama dahulu, Tok Guru juga terkejut apabila dihulurkan cek royalti bukunya, Bicara Ini Demi Ilahi yang diterbitkan Grup Buku Karangkraf yang mana saya difahamkan beliau selama ini tidak tahu pun bahawa ilmu yang dikongsinya menerusi kuliah dan ceramah yang disusun dan dibukukan melayakkannya untuk menerima royalti. Meskipun diperjelaskan, Tok Guru tetap menolak bayaran itu hingga akhirnya terpaksa dialih kepada Madrasah Darul Anwar yang diasaskannya.

Sebagai orang berilmu, Tok Guru sedar jawatan tidak boleh dibiar menjadi istidraj, sumber dosa yang melalaikan sekali gus menjadi selebar-lebar lebuh raya ke neraka. Sebab itu beliau kekal dengan kezuhudannya kerana reda ALLAH paling utama.

Bercerita tentang risiko, siapa kata orang seperti Tok Guru tidak diancam nyawa dan keselamatannya?

Selain mereka yang tidak menerima pemerintahan Islam, golongan ekstremis juga tidak senang hati dengan kehadirannya sebagai ikon perjuangan dan pemerintahan Islam di rantau ini.

Dalam satu ceramahnya, Tok Guru pernah mendedahkan bagaimana beliau berhadapan dengan ancaman daripada kumpulan yang tidak bersetuju dengan cara beliau dan Pas memperjuangkan negara Islam mengikut lunas demokrasi berpilihan raya sebaliknya mahu parti itu bersikap lebih radikal yang kononnya itu sahaja cara membolehkan negara Islam ditegakkan.

Sekarang, ketika kehilangannya, ALLAH sedang menguji Pas dengan masalah perpecahan dan pudarnya rasa hormat sesetengah ahli termasuk daripada anggota kepimpinan terhadap golongan ulama yang selama ini menjadi tunjang keutuhan parti itu.

Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang bukan sekadar dilihat kurang cengkamannya dalam menghadapi cabaran kumpulan ini malah beliau sendiri jadi sasaran mereka.

Di kala inilah, Tok Guru sebagai tokoh paling ditaati dan satu-satunya yang dilihat boleh meredakan masalah itu, dipanggil pulang oleh Penciptanya.

Mungkin tiada lagi yang setanding Tok Guru pada saat beliau amat diperlukan ketika ini. Itulah apa yang kita hilang, yang kita tangiskan sebenarnya!

Kepada yang mengeji Tok Guru selama ini, perhatikan dengan mata hati betapa ALLAH menganugerahkannya kemuliaan, penghormatan dan pengiktirafan yang selayaknya hanya untuk pembesar negara.

Untuk dirinya, Tok Guru telah berusaha sekian lama untuk mencukupkan bekalan yang perlu dibawa mengadap tuhannya, kita sendiri bagaimana?

Kita disoal seperti Tok Guru juga

Tok Guru yang kita tangisikan pemergiannya, lahirnya seperti kita juga.

Beliau tidak dilahirkan terus sebagai ulama. Yang membezakan kita dengannya adalah ilmu. Beliau berusaha mencari ilmu dan kemudian berkongsi ilmu mengenai tuhan dan arah tuju hidup kita, hampir sepanjang usia. Ilmu yang menjadikan beliau bertaqwa.

Semakin banyak ilmunya, semakin takut dan taat Tok Guru kepada ALLAH sedangkan kita, kerana kurang atau tidak ada ilmu, tidaklah kita kenal erti takut kepada ALLAH. Kalau pun mengaku takut, hanya setakat bibir mulut, tidak sampai ke lubuk hati.

Kalau pun hadir taqwa di hati, hanya sesekali, tidak sampai berakar umbi.

Azalinya, Tok Guru pun seperti kita, ada nafsu, ada emosi. Tetapi dengan ilmu, beliau berupaya mengekang nafsu, mengawal emosi. Dengan ilmu, beliau jadi insan bertaqwa lagi zuhud.

Akhirnya atas istiqomah, beliau dihormati sebagai tok guru, sebagai murabbi dikagumi dan disanjung tinggi.

Tinggi sanjungan diterima, beliau tidak alpa pada tujuan hidupnya, reda ALLAH sentiasa diutama.

Ketika lahir, Tok Guru sama seperti kita. Tetapi kemudiannya, beliau jadi sangat jauh beza dengan kita. Ilmunya, taqwanya, imannya, istiqomahnya.... jauh seperti syurga dengan neraka.

Tok Guru bukan dilahirkan terus sebagai ulama. Tetapi beliau sedar tanggungjawabnya sebagai hamba tuhan sebaliknya kita sendiri yang selalu tidak sedar diri.

Apa pun, harus diingat, di hadapan ALLAH nanti, walaupun kita bukan Tok Guru, kita tetap akan disoal tentang tanggungjawab sama seperti apa yang disoal Al Khalik kepada Tok Guru. Jika gagal, kita dihumban ke neraka.

Soalan dan pertanggungjawabannya sama, tidak kira tok guru atau bukan tok guru. Tok Guru sudahpun menyiapkan diri dan menyempurnakan hukum ke atas dirinya sedang kita pula bagaimana?

Pesan buat pemimpin Islam

Untuk renungan mereka yang bergelar pemimpin:

Kalau hati anda tidak bersama ALLAH ketika mengurus kuasa, anda hanya akan berpengaruh ketika memegang kuasa.

Apabila anda sudah tidak lagi berada di tampuk kuasa, ingat pesanan orang tua, kura-kura pun boleh meniti pokok yang sudah tumbang.

Itu yang banyak berlaku dalam masyarakat kita. Seseorang pemimpin yang ketika di puncak kuasa, dipuja bagaikan dewa tetapi apabila sudah tidak lagi di takhta, bukan sahaja tidak dipandang malah ditohmah dan dicerca semahu-mahunya. Orang yang pernah dipimpin turut sama berlumba-lumba menjadikannya sasaran untuk memenangi hati sang pengganti.

Tetapi kalaulah hati anda sentiasa dengan ALLAH, matlamat anda hanya keredaan ALLAH, tujuan hidup anda hanya ALLAH, zuhud anda kerana ALLAH... ALLAH jualah yang akan memberikan anda kemuliaan.

Petunjuknya... jangankan ketika anda berkuasa atau berpengaruh, bahkan tatkala jasad anda diusung orang pun, anda akan terus dimuliakan oleh mereka yang tidak berharap apa-apa balasan, jauh sekali soal ganjaran kedudukan yang boleh memberikan mereka wang, harta atau kemewahan.

Selama anda memimpin mereka dengan hanya ALLAH sebagai tujuan, nescaya ALLAH jua akan memuliakan anda kerana segala kemuliaan yang zahir mahupun yang sembunyi, adalah hak dan urusanNya.

Wallahua'lam. -SH


Walaupun saya non-muslim, tetapi saya memang respect kepada TGNA.

Malam ini, lain sungguh rasa nya bila mendapat berita mengenai kematian Tok Guru Nik Aziz, TGNA.

Saya, secara peribadi, memang kagum dan menghormati beliau.

Dan saya ingin kongsikan pengalaman ketika bertemu dengan beliau di salah sebuah restauran makan di Kelantan beberapa tahun dahulu.

Memandangkan saya dan rakan rakan saya, semua nya berbangsa Punjabi (kami semuanya 5orang sahabat, cuma saya sahaja yang tidak memiliki sarban), maka nak dijadikan cerita, masa itu, rakan rakan saya sentiasa dipandang oleh penduduk Kelantan. Rasa macam artis pulak, semua nak berkenalan....hmmm

Di restoran itu kami berkumpul untuk mkn . Sambil jamu selera, rakan saya memberitahu, bahawa orang yang duduk di hujung meja itu adalah TGNA.

Saya tak percaya, takkan la TGNA sebagai Menteri Besar nak makan kat kedai ini (tak ingat pulak nama kedai tu), dah tu pulak takde bodyguard, mustahil, mana mungkin seorang yang diberikan mandat menguruskan negeri jalan senang lenggang macam tu je tanpa bodyguard.

Kawan saya pula confident sungguh beliau adalah TGNA. Saya pun bangun pergi, nak tanya sendiri, betul ke?

Bila saya beri ucapkan Selamat Pagi kat beliau, dan saya tanya betul ke Encik ni TGNA. Dia menjawab yer...Opocot!!! betul laa...aduhai, terkezut siot. Saya pun senyum dan toleh kat kawan saya, saya angguk kepala memberikan isyarat yang mereka itu betul.

TGNA pun bertanya, siapa nama, dari mana, nak kemana...saya pun bagi tau yang kami daripada Ipoh Perak, datang melawat Kelantan selepas balik dari pulau perhentian. Dan TGNA pun cerita tempat yang menarik saya dan kawan kawan saya boleh lawati....sempoi je bercerita dan bersembang dgn TGNA ini.

Lepas tu saya pun join member saya, makan....

TGNA selepas selesai makan, datang ke meja kami, dan dia ucapkan selamat datang ke Kelantan dan terus membawa diri....ringkas je dia wish kat kami semua, mungkin ade urusan ler tu yang perlu dikerjakan....

Dan kami pun selepas beberapa minit, habis makan nak bayar. Bila pergi ke kaunter nak bayar, rupa rupa nya bill makan minum kami telah disettle kan oleh TGNA...uishhh...sampai mcm tu sekali!

nak ucapkan terima kasih pun kami tak sempat, beliau masa tu dah lama beredar.

Memang pengalaman yang sungguh menarik.

Dan ketika saat itu, ianya menjadi turning point pada diri yang kerdil ini, bahawa apa jua yang saya ketahui mengenai TGNA dan juga parti nya adalah amat serong sekali (terima kasih kepada media tempatan yang menanamkan pemikiran negatif kami terhadap TGNA dan juga parti nya...

saya tak berminat nak ceritakan pasai media kita, utusan meloyakan, dan juga berita hairan dan mana mana yg sekutu dgn nya, sudah lebih 10 tahun diri ini tak layan mainstream media).

Itu lah cerita yang saya nak sampaikan..dan memang betul, TGNA ini, memang humble orang nya. Banyak juga member kenalan memberitahu saya, dia tinggal dirumahnya dan tidak pun bangga tinggal dikediaman rasmi yang sepatutnya.

Tiada protokol yang ketat untuk berjumpa dengan nya...mudah nya nak berurusan tanpa banyak karenah.

Malah saya juga mendapat tahu, beliau banyak menderma duit gaji nya....sungguh mulia hati TGNA ini....segala jua urusan yang dia lakukan adalah kerana Allah s.w.t

Semoga, pendekatan beliau menjadi ikutan kepada barisan pemimpin yang memimpin negara ini.

Walaupun saya non-muslim, tetapi saya memang respect kepada TGNA. Pernah juga terkilan dengan member lain yang mengkutuk dan menghina beliau hanya kerana perbezaan ideologi politik. Lebih terkilan dan tersentap apabila hinaan itu datangnya dari Muslim....aduhai....

Ape ape pun, kita ketepikan fahaman masing masing, ambil yang jernih, buang yang keruh.

Kepada rakan KGM semua, terutamanya yang beragama Islam, hari ini, hari Jumaat, dan ketika menunaikan solat Jumaat nanti, doakan TGNA semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang orang beriman.

Rajinder Singh a.k.a Tutor RajThere will not be another Nik Aziz — Tay Tian Yan

FEBRUARY 15 — I met Nik Aziz on several occasions, but one particular occasion stays firmly in my head even until this day.

During the Bukit Gantang by-election in Perak in 2009, one of the ballot districts was Kuala Sepetang, a Chinese fishing village.

Pakatan Rakyat’s campaign dinner at a local temple was met with overwhelming response from the local residents.

The atmosphere was more and more intense as Pakatan leaders arrived one by one. Pakatan’s candidate Mohd Nizar Jamaluddin’s arrival was greeted with thunderous cheers from the participants, showing that indeed he won the sympathy vote of the constituents, having just lost his menteri besar office. The applause following Lim Kit Siang’s arrival was even more encouraging. So was Anwar Ibrahim. The local fishermen never concealed their political inclination and their strong passion, but everything was in a very orderly manner.

When the MC announced the arrival of Nik Aziz, the speech that was being delivered had to be halted abruptly, and people started cheering loudly while others flocking to the stage in hope of seeing Nik Aziz at the closest possible distance.

The physically frail Nik Aziz was helped by the staff on duty, and it took him a tremendous amount of effort to pass through the cheering crowd to the stage.

Before long the stage was surrendered to him. Even with the microphone, Nik Aziz’s voice was still feeble. This, coupled with his unmistakable Kelantanese accent, almost made his speech unintelligible.

But, whatever he said was not the most important, as the audience continued to shower him with thunderous applause. Right then it was not the person standing on the stage cheering up the audience, but the audience cheering up the speaker on the stage.

Nik Aziz became the superstar of the evening, his popularity far exceeding that of Nizar, Lim Kit Siang and Anwar.

I was observing all this at a corner, feeling skeptical and unbelievable.

How could all these people crowding the temple in a typical Chinese fishing village would ever become so passionate with a PAS leader that many Chinese Malaysians had chosen to reject and whom they knew very little of? What a dramatic change!

Nik Aziz was put high on the political pedestal probably arising from the need of the big political environment and public expectations towards him, especially the role he played during this time of political transformation.

Whatever it is, Nik Aziz’s moral stature indeed demands some admiration.

There were few such politicians before him, and not going to be many after him as well.

He lacked the personal charisma of Hadi Awang, nor the eloquence essential for Malay politicians. But, he won the support of the people in a most approachable manner.

To reign in the Malay political world one needs to go through the aggressive struggle. The same does not apply to Nik Aziz. He became the most convincing and revered leader in his most unpretentious way.

The Muslim community particularly requires religious guidance and clerics who will serve as role models. The emergence of Nik Aziz fills that very vacuum.

His devout beliefs and most incorrupt way of running his administration set him apart from the rest of the pack. He managed to garner widespread support through his characters and not the power in hand.

While Nik Aziz appeared commonplace, many have overlooked the fact that he possessed very astute political competency and some degree of farsightedness.

He could play a guiding and mediating role in the midst of conflicts between the clerics and professionals within his party. He could lay down short-term political interests to reject a cooperation with Umno, and can set aside the hudud law and Islamic state issues for the sake of Pakatan’s election needs..

PAS was at its strongest when Nik Aziz was in the prime of his political career, and Pakatan Rakyat at its most united.

His demise will leave behind an irreparable vacuum for both PAS and Pakatan Rakyat.

Nik Aziz’s incorruption, thriftiness, self-discipline and to a certain extent his openness and pragmatism have all won him genuine respect from the public and leaders on both sides of the political divide.

That said, he never backed down on his aspiration to run the country on religious lines. He never compromised in pushing ahead his hudud law agenda, Islamisation of public policies, and his requirement for the public to adhere to religious teachings in day-to-day life.

His simplistic religious background was somewhat a barrier that stood between him and the country’s modern economic development, the need to preserve our secular state diversity as well as connection with the outside world. Perhaps he never saw this as a barrier in the name of religion.

His lofty personal moral values made it justifiable for the party to push ahead Islamisation policies.

And his departure will continue to have a bearing on the country’s political environment in the years to come.
-mysinchew.com
Tak Tanding Cempaka: Helah UMNO Raih SImpati PAS Dalam Isu Anwar


Ketiadaan Anwar dan Nik Aziz Semarakkan Semangat PR -Pengalisis

Pemergian Mursyidul Am PAS, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan peristiwa Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan akibat kesalahan meliwat bekas pembantunya tidak akan melemahkan Pakatan Rakyat (PR).

Penganalisis Politik, Profesor Datuk Dr Abdul Rahman Abdul Aziz, menyifatkan peristiwa itu sama seperti yang pernah berlaku pada tahun 1998 apabila Anwar dimasukkan ke dalam penjara.

“Selepas Anwar dimasukkan ke dalam penjara, barulah Pakatan Rakyat akan semakin kuat,” ujarnya.

“Saya positif, dalam erti kata Pakatan Rakyat akan makin kuat, kerana generasi baru ini akan duduk dalam Majlis Ulama PAS dan juga akan duduk sekali dalam Majlis Presiden Pakatan Rakyat,”
katanya sewaktu dihubungi Free Malaysia Today (FMT).

Jelasnya lagi, walaupun terdapat beberapa gangguan, namun Abdul Rahman percaya ia akan membuatkan Pakatan Rakyat lebih matang dan fokus.

“Gangguan yang saya maksudkan itu adalah mereka diugut dengan pelbagai jenis undang-undang, dan solidariti Pakatan Rakyat juga tergugat dengan set undang-undang negeri,” ujarnya.

Bukan itu sahaja, Abdul Rahman turut memberikan pandangannya mengenai masa depan Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali.

“Azmin berpeluang untuk menjadi pemimpin yang hebat kerana Azmin boleh memimpin dan untuk Azmin menjadi seperti Anwar dan Nik Aziz memang tidak boleh.Tetapi ‘in the making’ Azmin boleh,” katanya.

Selain itu, beliau turut melihat Nurul Izzah Anwar dan Khairy Jamaluddin sebagai prospek pemimpin masa depan.

“Nurul Izzah dan Khairy berpeluang untuk menjadi Perdana Menteri, kemungkinan untuk mereka berdua itu ada,” katanya lagi.

Sementara itu, Pakar Perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari yang dihubungi FMT, turut menyatakan perkara serupa mengenai masa depan Pakatan Rakyat tanpa Anwar dan Nik Aziz.

“Saya fikir ketiadaan Nik Aziz dan Anwar bukan masalah besar. Jangan kita nafikan kemampuan Pakatan Rakyat untuk merangka pelan B.

Aziz turut menolak dakwaan yang mengatakan Pakatan Rakyat akan berpecah kerana perjuangan tersebut bukan disebabkan oleh dua pemimpin tersohor itu.

“Tidak mungkin. Semua tahu bahawa perjuangan ini bukan kerana Nik Aziz atau Anwar. Meskipun mereka tokoh besar yang amat berjasa, saya yakin ketiadaan mereka akan membakar semangat untuk mereka yang tinggal selepas ketiadaan Anwar dan Nik Aziz.

“Paling tidak, mereka tentu mahu membuktikan bahawa mereka juga, sebagaimana dua tokoh besar itu, mampu menerus dan menyudahkan perjuangan yang mereka mulakan,” katanya.

Bukan itu sahaja, Aziz turut menyatakan secara ringkas pengganti bagi Anwar di Permatang Pauh tidak semestinya Nurul Nuha Anwar.

“Ada bahayanya untuk Nuha sebagai pengganti Anwar. Bagaimanapun, saya tidak nafikan Nuha boleh menang di Permatang Pauh, tetapi ke mana selepas itu?

“Ini bukan soal Anwar secara peribadi, ini soal perjuangan,” katanya.-FMT

UMNO Jangan Cepat Mimpi Kerjasama, Pas Tak Mungkin Khianati Nik Aziz

UMNO nampaknya terdesak benar mahu berbaik dan bekerjasama dengan Pas. Perginya Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim menghuni penjara untuk tempoh lima tahun dan meninggal dunianya Mursyidul Am Pas, Nik Aziz Nik Mat cuba dijadikan batu loncatan ke arah mencapai tujuan itu.

UMNO ketika ini sedar kedudukannya sedang merudum. Pemenjaraan Anwar menjadikan semakin meluas golongan yang menyimpan simpati dalam diam.

Oleh itu, UMNO merasakan hanya menjalinkan kerjasama dengan Pas saja dapat memberi harapan kepada masa depannya, sekaligus juga menjadikan PR terus tempang.

Bermula dengan pujian dan sanjungan sebahagian besar pemimpin UMNO sebaik tersebarnya berita kematian Nik Aziz sehinggalah pengkebumiannya sedangkan Tok Guru inilah yang dikata dan dicerca macam-macam semasa hidupnya, UMNO meneruskan lagi pengiktirafannya dengan kemungkinan tidak meletakkan calon dalam pilihanraya kecil DUN Cempaka pula.


DUN Cempaka sejak sekian lama diwakili oleh Nik Aziz dan berikutan kematiannya, pilihanraya kecil mesti diadakan dalam tempih 60 hari.

Selepas Pengerusi UMNO Kelantan, Mustapha Mohamad menyuarakan kemungkinan itu, beberapa pemimpin UMNO termasuk KJ, Shahrizat dan lain-lain turut berpandangan sama.

Selain banjir yang baru melanda Kelantan dijadikan alasan dan kini dikatakan tempoh untuk bekerja membantu mangsa-mangsa banjir, alasan lain ialah kononnya sebagai penghormatan kepada Nik Aziz yang baru meninggal dunia.

Hahaha...sejak bila UMNO berperangai sedemikian kepada pemimpin parti lain? Ikhlas dan dari hati yang jujur lagi suci kerana Allahkah semua perbuatan itu?

UMNO tidak perlu pura-pura bahawa mereka sebenarnya sangat terdesak ingin berpeluk cium dan "ya hanana" dengan Pas. Semua tindakan yang dilakukan oleh pemimpin UMNO ketika ini tidak lain ialah untuk menunjuk baik kepada Pas supaya lebih terbuka di ruang hati para pemimpinnya untuk menyambut kerjasama itu.

Sebelum ini, bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa ada menyatakan kematian Nik Aziz mungkin membuka ruang semula kepada kerjasama itu yang tertangguh sejak 2008 lagi. Tetapi belum ada pemimpin Pas yang bercakap secara terus-terang mengenainya, cuma kerenggangan hubungan Pas dalam PR dan dengan DAP dilihat memungkinkan ke arah kerjasama dengan UMNO itu.

Tetapi yang kuat menentang kerjasama Pas dengan UMNO sebelum ini ialah Nik Aziz sendiri, malah pernah membuat kenyataan akan meludah sesiapa yang berani bercakap dengannya mengenai perkara itu.

Nik Aziz juga berulangkali menyatakan Pas hanya sedia bekerjasama jika UMNO bersedia membuang perjuangan assabiyah atau kebangsaan yang didokongnya dan menukar seratus peratus kepada Islam.

Pendirian kukuh Nik Aziz dalam menentang UMNO ini secara umumnya dikongsi oleh majoriti ahli di seluruh negara serta pelbagai peringkat kepimpinannya. Nik Aziz juga berulangkali kecewa dengan UMNO dan kerajaan Pusat yang menafikan royalti minyak untuk rakyat Kelantan.

Yang terpana dengan silau dan sinar yang sesekali kelihatan di wajah UMNO dan para pemimpinnya hanyalah segelintir pemimpin Pas saja.

Walaupun golongan ini yang dipanggil "kelompok UG atau "Unity Goverment" cuba juga mengeluarkan kenyataan atau pendirian yang lebih condong kepada UMNO dan kerajaan Pusat, tetapi Nik Azizlah yang kuat membentengi usaha-usaha ke arah kerjasama itu.

Kadang-kadang disebabkan Nik Aziz yang begitu dihormati dan kukuh pendiriannya itu, kelompok dalam Pas yang terhegeh-hegeh mahu berbaik dengan UMNO turut malu sendiri untuk lebih kerap bercakap soal kerjasama dengan UMNO itu.

Begitulah kuatnya pengaruh Nik Aziz dalam Pas. Beliau bukan saja kukuh dengan pendirian Pas bersama PR, malah tidak pernah goyang keyakinan dengan Anwar Ibrahim sejak daripada awal lagi.

Kini Nik Aziz sudah meninggal dunia dan Anwar pula di dalam penjara. Apakah semudah itu Pas mahu bekerjasama dengan UMNO dan melupakan pendirian yang dipegang Nik Aziz semasa hayatnya?

Tidakkah jika Pas sedia bekerjasama dengan UMNO bererti parti Islam itu mengkhianati perjuangan Nik Aziz selama ini?

Memang UMNO terdesak untuk bekerjasama dengan Pas ketika ini, sebutlah atas nama Islam atau Melayu sekali pun, tetapi hakikatnya kerjasama itu tidak lain ialah menyelamatkan kuasanya yang semakin rapuh.

Pemenjaraan Anwar, selain pengundi muda semakin menjauhkan diri, pengundi bandar, separa bandar dan bukan Melayu juga menjadi semakin kukuh dengan PR atas nama perubahan.

Harapan UMNO yang tinggal hanyalah pengundi Melayu dan luar bandar yang boleh diperkukuhkan lagi jika kerjasama dengan Pas dapat dijadikan kenyataan.

Namun, UMNO janganlah terlalu cepat bermimpi. Walaupun Nik Aziz sudah tiada, pengaruh dan ajarannya tetap kukuh di hati majoriti ahli dan pimpinan Pas sendiri. Tidak semudah menukar baju bagi Pas untuk bercerai dengan PR dan bercanda-candaan dengan UMNO.

Memuji-memuji dan menyanjung pemergian Nik Aziz, termasuk tidak bertanding di DUN Cempaka tidak mungkin menjadikan kerjasama sebagai kenyataan. Lainlah jika UMNO serta-merta menukar perjuangannya kepada Islam dan sepantasnya juga melunaskan royalti minyak untuk Kelantan.
-shahbudindotcom


ULASAN GB

Jika benar UMNO BN tidak bertanding di DUN Cempaka, ia boleh ditafsir dari pelbagai sudut.

Ada yang berkata UMNO takut, UMNO pasti kalah, UMNO belum kukuh malah bertambah rapuh.

PAS pula melalui kenyataan Naib Presidennya, Tuan Ibrahim Tuan Man menyatakan langkah UMNO itu sebagai satu penghormatan.

Soalnya betulkan ia satu penghormatan, atau ada maksud lain yang lebih tersirat dari yang tersurat?

Sebenarnya buat masa ini UMNO amat memerlukan sokongan PAS terutama di dalam isu Anwar Ibrahim yang telah dipenjara.

UMNO BN ini dibelasah habis-habisan dari dalam dan luar negara kerana banyak pihak percaya tindakan pemenjaraan Anwar adalah bermotifkan politik. Jika tidak masakan pendakwa kes tersebut, Mohd Shafee Abdullah masih terus menghentam Anwar di saat Anwar sudah tidak lagi dapat membela dirinya?

UMNO amat berharap PAS akan berlembut dan akan meninggalkan Pakatan Rakyat untuk bersamanya. Masa depan UMNO sudah gelap selepas dan ia hanya akan mampu bangun jika PAS menghulurkan tangan untuk menyelamatnya.

Pilihan yang ada ialah memberi laluan mudah untuk PAS menang di DUN Cempaka. Dengan harapan PAS akan rasa terhutang budi.

Tetapi apakah PAS mahu menggadai "body"nya nanti dengan budi yang kecil itu?

Rakyat Kelantan ada jawapannya, apakah royalti rakyat Kelantan yang dicuri selama ini nak didiamkan begitu saja?

[MENYENTUH HATI] Tuan Sabariah: Kenanganku Sebagai Isteri TG Nik Aziz..


Baju kurung kesukaan Nik Aziz jadi kenangan isteri

Sehari selepas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meninggal dunia, isterinya Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak mengenakan baju kurung kegemaran suaminya ketika menerima kunjungan tetamu di rumahnya di Pulau Melaka, Kota Baru.

Baju kurung kain kapas berwarna krim berbunga kecil itu paling disukai bekas mursyidul am PAS itu yang sering memuji corak yang dikatakannya sangat sesuai dengan isterinya.

"Baju inilah yang abang paling suka saya pakai," katanya dalam wawancara eksklusif dengan Sinar Harian yang diadakan pada Sabtu.

"Abang tidak suka saya pakai baju warna terang dan bunga besar dan banyak, tetapi tidak pula pernah melarang atau menegur sehingga saya berkecil hati," kata Sabariah, 67.

Sabariah melangsungkan perkahwinan dengan Nik Aziz atas pilihan ibu bapa pada 1962. Beliau ketika itu berusia 14 tahun sementara suaminya 31. Mereka dianugerahkan 10 anak.

Bersyukur dikurniakan seorang suami yang baik dan penyayang, beliau mengakui pernah menyimpan baju pemberian rakan apabila ditegur bekas menteri besar Kelantan itu, walaupun baru beberapa kali dipakai.

"Ini kerana abang pernah menegur saya secara bergurau, 'Yah nampak tua pakai macam tu'. Saya hanya membalas dengan ketawa dan terus menyimpan baju itu dan tidak dipakai lagi," katanya yang melahirkan kerinduan terhadap suaminya selepas 53 tahun berkongsi hidup bersama.

Nik Aziz meningggal dunia Khamis lepas akibat kanser prostat yang dialaminya sejak beberapa tahun lalu. Keadaan beliau mula merosot Disember lepas dan kerap berulang alik ke Hospital Universiti Sains Malaysia bagi mendapatkan rawatan.

Menyifatkan Nik Aziz ‘insan istimewa yang tiada galang gantinya’, Sabariah berkata, apa yang terbaik untuk suaminya ialah yang terindah baginya, dan beliau menghormati kata-katanya termasuk hal yang mungkin dianggap remeh seperti dalam berpakaian.

"Itulah keutamaan bagi saya untuk menjadi isteri yang patuh kepada suami," katanya.

Sabariah berkata, tiga hari sebelum meninggal dunia, ketika dirawat di HUSM, Nik Aziz pernah berkata: "Nanti abang takda lepas ni, siapa nak jaga Yah?"

Sambil menggenggam tangan suami yang sangat dikaguminya itu, beliau menjawab "anak-anak kita kan ada, mereka boleh jaga saya," tetapi di dalam hatinya, perasaan sebak tidak terkata.

Mengenang Nik Aziz yang dalam keadaan sakit dan tidak bermaya masih bangun di sepertiga malam bagi mengerjakan solat sunat tahajjud, Sabariah berkata memang begitu amalan suaminya sejak dulu lagi.

"Malah tidak pernah diabaikannya atau mengeluh penat untuk melaksanakannya, walaupun kadangkala balik lambat hingga jam 2 pagi (waktu menjadi menteri besar), bertahajjud tetap menjadi keutamaan,” katanya. – 15 Februari, 2015.


'Walau baru sehari, saya amat rindukan dia...'

PERMERGIAN insan tersayang yang berkongsi hidup selama 53 tahun sudah pasti memberi kesan hebat kepada diri seseorang, apatah lagi insan itu seorang suami penyayang yang lebih dikenali sebagai Tok Guru, juga menjadi pemimpin disayangi ramai, di dalam dan luar negara.

Ikuti luahan hati DATIN TUAN SABARIAH TUAN ISHAK, isteri bekas Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam wawancara eksklusif bersama wartawan Sinar Harian, ROSMIZA KASIM dan SITI FATIHAH AWANG di kediaman beliau sehari selepas pemergian suami yang dicintai itu.“Nanti abang tak dok (meninggal dunia) lepas ni, sapo nak jago Yah,” itulah kata-kata yang membuatkan hati saya sedih dan sayu apabila mengenangkan suami yang baru sehari meninggalkan saya buat selama-lamanya.

Kata-kata abang itu yang diluahkan tiga hari sebelum meninggal dunia, ketika dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) itu saya sambut dengan senyuman, sambil memegang tangan insan yang selama ini berkongsi hidup suka dan duka dengan saya.

Sambil menggenggam tangan abang, saya kata “anak-anak kita kan ada, mereka boleh jaga saya sampai bila-bila. Abang janganlah risau,” walaupun dalam hati saya ketika itu sebak tidak terkata.

(Perasaan yang ditanggung itu diluahkan Tuan Sabariah sambil menyapu air mata dengan tisu yang dihulurkan saudara-mara yang datang menziarahi keluarganya di kediamannya).

Kini, anak-anaklah yang akan menjadi peneman saya, menghilangkan kesunyian hidup saya. Walaupun baru sehari, saya mengakui saya sangat merindui beliau.

Dengan izin, hari ini (semalam) saya dan semua anak-anak awal-awal pagi lagi ke kubur. Dalam keadaan sayu hati dan reda dengan ketentuan ALLAH SWT, saya sedekahkan Al-Fatihah dan ayat suci al-Quran kepada suami tercinta di perkuburannya.

Saya reda dan saya juga tidak 'berhutang' apa-apa lagi dengan abang. Saya memang menjaga abang sepenuh hati saya sebagai seorang isteri sebagaimana yang abang mahukan selama ini, walaupun saya juga kadang kala diuji dengan kesihatan yang tidak menentu.

Sebelum ini, makan, minum dan pakaian abang dijaga dengan baik. Makanan sentiasa terhidang untuk suami tersayang dan tidak pernah sekalipun saya menyuruhnya mengambil sendiri.

Cuma, saya perasan satu kelainan kerana beberapa bulan lalu, abang kadangkala menyediakan sendiri minumannya tanpa bantuan saya.

Saya menghormati abang, memang abang seorang insan istimewa yang tiada galang gantinya bagi saya. (Beliau terus menyapu air mata dan kemudiannya cuba memujuk diri dengan melemparkan senyuman kepada hadirin).

Biarpun abang seorang menteri besar dan pemimpin masyarakat, namun abang bukanlah seorang yang cerewet, terutamanya dalam soal memilih makanan.

Senang sangat, malah saya yakin setiap isteri di dunia ini mengimpikan seorang suami yang 'mudoh baso' (senang kira) malah tidak keterlaluan jika saya katakan, saya antara yang bertuah kerana memiliki abang.

Masakan kampung memang menjadi keutamaan abang. Sedap atau tidak bukanlah satu kepentingan. Apa yang pasti, itulah menu pilihan, tambahan pula jika disajikan dengan ikan darat, ditambah pula kuih paling digemari, lompat tikam serta jala emas.

(Mengimbas semula kisah hidupnya sebagai suami isteri, Tuan Sabariah juga memberitahu setiap malam dia akan mengurut dan menyapu minyak di tubuh Tok Guru sebelum tidur).

Sentiasa saya ingat, kata-kata abang yang memberitahu, tidak ada harta yang banyak boleh ditinggalkan untuk anak-anak. Semuanya sudah diberikan. Harta yang dimaksudkan adalah ilmu untuk menjadikan anak-anak yang soleh, berguna kepada agama dan bangsa.


Memang abang pentingkan ilmu kepada anak-anak, kerana baginya, ilmulah darjat yang paling tinggi di akhirat.

Itulah yang sentiasa menjadi pesanan abang kepada semua anak-anak.

Bukan sahaja pentingkan ilmu, malah abang juga seorang yang penyayang. Masih terbayang-bayang lagi tiga hari sebelum abang menghembuskan nafas terakhir, kami ketawa bersama apabila dia mengenyit mata kepada saya ketika terbaring di katil hospital.

Malah saya membalasnya dengan senyuman yang penuh ikhlas dari hati saya sambil menggenggam tangannya.

Walaupun ketika itu abang tidak gagah namun abang masih lagi memujuk hati saya dengan bersikap demikian kerana abang tahu, saya terlalu risaukan kesihatan abang.

Saya kagum kerana abang masih lagi (berusaha) menghiburkan saya walaupun dalam keadaan uzur.

Saya sangat bersyukur kerana dikurniakan seorang suami yang baik, biarpun dalam keadaan terlantar, masih lagi menjaga batas-batas saya sebagai seorang Muslim.

Pernah satu ketika, saya bercakap dengan seseorang. Pada mulanya abang hanya menghentak tangannya pada saya dengan perlahan, tapi lama-lama semakin kuat.

Rupa-rupanya abang tidak suka saya bercakap perkara yang tidak sedap didengar di telinganya.

Sampai begitu sekali dia sayangkan saya, supaya saya tidak buat perkara yang merugikan, malah abang sering berpesan ia adalah kebaikan untuk dijadikan contoh kepada anak-anak.

Ini juga yang patut dicontohi dan saya amat bersyukur semasa dalam keadaan sakit dan tidak bermaya, abang masih lagi bangun sepertiga malam untuk bertahajud.

Sangat tersentuh hati saya apabila kira-kira jam 3 pagi saya mendengar abang sedang membaca ayat-ayat suci al-Quran ketika bertahajud dan pernah satu ketika, bacaannya agak kuat kerana sengaja untuk bangunkan saya daripada tidur.

Memang inilah amalan abang sejak dulu lagi, malah tidak pernah abang abaikan dan mengeluh penat untuk melaksanakannya, walaupun kadangkala balik lambat sehingga jam 2 pagi (sewaktu menjadi menteri besar) pun.

Bertahajud tetap menjadi keutamaannya.

Pernah juga abang bergurau, “Pahala solat sunat abang lakukan ini tidak boleh berkongsi dengan Yah, amalan masing-masing. Jadi kita kena sentiasa beribadah”.

Walaupun nada nya bergurau, tapi saya tahu pesanannya itu adalah daripada seorang suami yang mahukan yang terbaik buat isterinya.

Abang memang utamakan solat. Setengah jam sebelum masuk waktu abang akan bersedia dengan wuduk dan saya masih ingat perumpamaan yang ditujukan kepada saya mengenai solat. Katanya, seperti menghadiri majlis kenduri, jika lewat datang sudah pasti lauk-pauk tidak akan cukup lengkap. Katanya sama juga dengan solat, jadi jangan tangguh-tangguhkan.

(Sekali lagi air mata Tuan Sabariah mengalir dan tetamu yang berada di ruang tamu juga kelihatan sayu sambil kedengaran tangisan kecil apabila berkongsi mengenai baju paling disukai oleh Tok Guru yang digayakan oleh isterinya.

Keadaan menjadi lebih sayu dan masing-masing memandang Tuan Sabariah apabila baju kegemaran Tok Guru itu dipakai sehari selepas pemergian Allahyarham, sambil tangannya digenggam erat oleh penulis)

Baju inilah (baju kurung kain kapas krim berbunga kecil) yang abang paling suka saya pakai, malah sering memuji corak yang katanya begitu sesuai dengan saya. Abang tidak suka saya pakai baju warna terang dan bunga besar dan banyak, tetapi tidak pula pernah melarang ataupun menegur sehingga saya berkecil hati.

Pernah juga baju pemberian rakan terpaksa disimpan walaupun hanya beberapa kali dipakai.


Ini kerana abang pernah menegur saya secara bergurau, “Yah nampak tua pakai macam itu." Saya hanya membalas dengan ketawa dan terus menyimpan baju itu dan tidak dipakai lagi.

Bagi saya, apa yang terbaik untuk abang adalah yang terindah bagi saya. Walaupun hal pakaian adalah perkara remeh bagi sesetengah isteri, namun itulah keutamaan bagi saya untuk menjadi isteri yang patuh kepada suami.
-SH