2 Jun 2014

Pasca Teluk Intan: Ramai Pengundi Saluran 3 & 4 Tidak Balik Mengundi


Jika 400 pengundi pulang mengundi, Teluk Intan milik Dyana Sofya

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata sekiranya 400 pengundi luar di kerusi Parlimen Teluk Intan pulang untuk mengundi, kerusi Parlimen itu sudah pasti menjadi milik calon mereka Dyana Sofya Mohd Daud.

Malah, ahli Parlimen Gelang Patah itu berkata, keputusan sudah pasti memihak kepada Dyana Sofya jika tarikh pengundian dilakukan pada hari ini (Ahad).

"Jika 400 pengundi luar atau 1% daripada 40,236 pengundi keluar mengundi di Teluk Intan, Dyana Sofya akan menjadi ahli Parlimen Teluk Intan hari ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini di Kuala Lumpur.

Lim berkata, perkara itu berlaku kerana pengundi luar tidak mempunyai masa untuk pulang ke Teluk Intan kerana ia diadakan pada Sabtu.

"Jika PRK Teluk Intan diadakan hari ini, Ahad, pengundi sudah pasti boleh pulang ke Teluk Intan untuk mengundi dan keputusannya sudah pasti berbeza.

"Kita mesti belajar daripada kesilapan kita," katanya.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada calon Barisan Nasional (BN) daripada parti komponen Gerakan, Datuk Mah Siew Keong atas kemenangan beliau.

"Dyana mungkin tewas dalam PRK Teluk Intan pada 31 Mei, tetapi apa yang penting, kehadirannya mewakili Malaysia baru untuk memenangi perjuangan hari esok dan memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia terhadap politik baru.

"Perjuangan mencapai impian rakyat Malaysia diteruskan bermula semalam," katanya.

Mah menewaskan Dyana Sofya dengan majoriti 238 undi, menjadikan beliau memenangi kerusi berkenaan sekali gus menjadi ahli Parlimen Teluk Intan. – TMI

Sokongan pengundi Melayu naik 3% tetapi Cina India jatuh untuk DAP di Teluk Intan

Walaupun gagal mengekalkan kerusi Teluk Intan, DAP mendapat rangsangan sedikit apabila sokongan Melayu kepada parti itu meningkat sebanyak 3% walaupun sokongan daripada Cina - undi tradisional parti itu - menjunam sebanyak 15% berbanding dengan pilihan raya umum tahun lepas.

Dalam penilaian awal pilihan raya kecil yang menyaksikan calon pembangkang parti Dyana Sofya Mohd Daud kalah oleh majoriti tipis 238 undi berbanding Barisan Nasional, Datuk Mah Siew Keong, DAP menemui kebaikan - bahawa sokongan orang Melayu meningkat 3%, daripada 25% pada PRU13 kepada 28% pada pemilihan semalam.

"Enam pusat pengundian majoriti Melayu, DAP mengalami kenaikan kecil dalam menyokong keseluruhan yang terdiri daripada 0.7% kepada 3.4%, suatu tanda yang menggalakkan memandangkan kami tidak menjangkakan sokongan Melayu meningkat," kata ahli strategi parti Dr Ong Kian Ming.

Bagaimanapun, sokongan daripada masyarakat Cina, yang secara tradisinya menyokong DAP, jatuh sebesar 15%, daripada 85% pada pemilihan kebangsaan tahun lepas kepada 70% dalam pilihan raya kecil ini, yang dipanggil Ong sebagai unjuran "yang paling pesimis".

"Ini agak mengejutkan memandangkan sambutan yang positif kempen itu daripada pengundi Cina termasuk ceramah gergasi pada hari terakhir kempen," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Sokongan India kepada DAP juga menurun sebanyak 10%, daripada 62% pada GE13 kepada 52% semalam semasa pilihan raya.

Ong berkata walaupun parti itu gagal mengekalkan kerusi separa bandar untuk kali ketiga, beliau percaya ia merintis jalan untuk Dyana Sofya, 27, yang masih baru dalam politik dan berjaya mengurangkan halangan kaum dan jantina.

Ong yakin lebih banyak kaum muda Melayu akan melihat DAP sebagai ruang untuk aktivisme politik dan lebih ramai belia akan menyokong pembangkang Pakatan Rakyat dengan alasan pakatan ini bergerak jauh daripada politik berasaskan kaum.

"Kami melihat kelibat ini dalam kempen Dyana di Teluk Intan. Jumlah kegembiraan dan suasana baik yang dia hasilkan di peringkat kebangsaan terutama di kalangan anak muda Melayu, berani saya katakan, tidak pernah berlaku sebelum ini.

"Oleh kerana pencalonan Dyana Sofya, pelajar UiTM yang bercakap tentang DAP tidak semestinya dalam naga yang negatif lagi!"

Etnik Dyana Sofya dan latar belakang pendidikannya membuat beliau menjadi sasaran serangan oleh pemimpin-pemimpin Umno, selepas dia dinamakan sebagai calon DAP di Teluk Intan.

"Di peringkat tempatan, Dyana Sofya mendapat sambutan menggalakkan daripada kanak-kanak dan juga anak-anak muda ke mana saja dia pergi. Walaupun kebanyakan daripada mereka bukan pengundi, mereka akan mengundi pada masa akan datang dan pemimpin muda seperti Dyana mempunyai kedudukan yang lebih baik untuk memenangi mereka akhirnya," katanya.

Oleh itu cabarannya, kata Ahli Parlimen Serdang, adalah untuk Pakatan Rakyat untuk menyediakan platform yang diperlukan untuk pemimpin muda, terutamanya daripada masyarakat Melayu.

Ia untuk membolehkan mereka, terutamanya pemimpin muda membentangkan idea-idea kreatif dan dasar-dasar yang boleh dipercayai untuk meyakinkan pengundi muda bahawa mereka adalah lebih baik daripada BN untuk menerajui negara di masa hadapan.

"Adakah Pakatan dapat memanfaatkan imejnya sebagai satu pakatan yang lebih baik dan menarik kepada generasi muda, dan oleh itu lebih ramai orang muda akan mengundinya?

"Tidak ada lagi persoalan bahawa Pakatan mempunyai ahli-ahli Parlimen muda, lebih menarik dan dan boleh dipercayai berbanding dengan BN," katanya.

Selepas keputusan semalam, Ong berkata Pakatan perlu juga memahami kesan-kesan isu-isu dan masalah dalam pakatan itu, yang mungkin membahayakan pengundi luar.

"Pertama, adakah mereka akan keluar mengundi pada pilihan raya umum akan datang setinggi PRU13 terutamanya jika pengundi dimatikan oleh masalah yang menjejaskan Pakatan seperti perbezaan pendapat mengenai hudud, masalah dalam pemilihan parti, isu-isu kepimpinan dalam Pakatan di negeri Selangor, isu Allah dan Bible Melayu, hanya untuk menamakan beberapa.

"Tidak ada jaminan bahawa masalah-masalah ini akan meningkat yang membawa kepada pilihan raya umum akan datang dan jika terjadi, ramai pengundi boleh memilih untuk tidak kembali mengundi.

"Kehadiran lebih rendah yang sebahagiannya menyebabkan DAP kehilangan Teluk Intan boleh berlaku di banyak kerusi lain," tegasnya.

Beliau juga berkata keperluan Pakatan untuk membangunkan satu mesej yang meyakinkan ke kawasan lain seperti Teluk Intan yang separa bandar dan lebih cenderung untuk yakin dengan janji-janji pembangunan, "Bukan mesej untuk memerangi rasuah dan untuk menghapuskan politik berasaskan kaum di negara ini."

Ini termasuk tempat di mana Pakatan dan BN dianggap lemah seperti Beruas, Bakri, Raub, Bukit Gantang, Kluang, Kuala Kedah, Bentong, Cameron Highlands, Labis dan Bagan Serai.

"Strategi yang berbeza dan pelengkap kepada apa yang Pakatan lakukan di peringkat kebangsaan boleh jadi diperlukan PR mempertahan dan memenangi kerusi jenis ini," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata parti itu perlu bekerja keras pada masa akan datang untuk meyakinkan pengundi luar kawasan untuk pulang mengundi.

Ia juga perlu memastikan pengundi memahami bahawa hak untuk semua, bukan hak istimewa dan bukan hak sesuatu pihak serta menolak politik perkauman.

Ini, katanya, bermakna seorang Melayu boleh mewakili kaum lain dan bukan Melayu juga boleh mewakili orang Melayu.

"Bukan saya atau mana-mana pemimpin DAP mempersalahkan Dyana kerana kekalahan ini. DAP juga tidak menyalahkan mana-mana komuniti untuk tidak menyokong DAP.

Sebaliknya, terima kasih kepada semua mereka yang menyokong kita untuk mempercayai mimpi DAP dalam era baru politik baru tanpa rasuah dalam Malaysia baru bagi setiap warganegara," katanya dalam satu kenyataan ekoran beberapa laporan akhbar bahawa beliau mempersalahkan pencalonan muka baru politik.

"DAP akan terus bersama Dyana Sofya untuk poltik baru. DAP meminta semua rakyat Malaysia, muda dan wanita, untuk menyertai Dyana Sofya dalam DAP untuk mengatakan 'tidak' kepada politik perkauman," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam mengatakan bahawa parti itu menerima "keputusan yang benar" daripada pengundi, Ahli Parlimen Bagan berkata DAP akan berusaha untuk mendapatkan semula sokongan setiap rakyat Malaysia dalam tempoh tiga tahun akan datang di waktu untuk pilihan raya umum ke-14, yang perlu dibuat menjelang 2018.

Dalam mengucapkan tahniah Mah untuk kemenangannya, Lim berkata, tugas pertama Presiden Gerakan adalah untuk mendapatkan menteri Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk meminta maaf kerana berkata Cina tidak bersyukur kerana memberi sokongan mereka kepada pembangkang dalam PRU13.

"Mah perlu membuktikan bahawa dia boleh menunaikan janji yang dibuat kepada pengundi Teluk Intan dalam tempoh tiga tahun akan datang dan tidak hanya bergantung kepada 'gula-gula' yang diberikan kepada pengundi dalam tempoh pilihan raya itu nanti," katanya.
-TMI


ULASAN GB

Banyak ulasan dilakukan terhadap kekalahan Dyana Sofya di Teluk Intan. Namun yang nyata bahawa Gerakan/BN mengekalkan jumlah undi yang mereka perolehi semasa PRU13 iaitu sekitar 20,000 undi (PRU13: 20,086 PRK 2014: 20,157). Tetapi undi DAP menurun dengan begitu mendadak daripada 27,399 undi pada 2013 kepada hanya 19,919 undi pada PRK yang lalu.

Ini menjelaskan bahawa DAP gagal untuk mempastikan pengundi-pengundi Teluk Intan yang tinggal di luar kawasan untuk pulang mengundi. Malah usaha minimal dilakukan untuk mempastikan pengundi-pengundi yang tinggal di luar kawasan terutama "pengundi-pengundi muda" dari Saluran 3 dan 4 pulang mengundi. Hal ini diperkuatkan dengan tinjauan dan kenyataan SPR bahawa terlalu kurang pengundi dari saluran 3 dan 4 berbanding saluran 1 dan 2 semasa hari mengundi.

Isu "hudud" tidak menjadi masalah kerana walaupun ia dijadikan bahan kempen BN dengan menggambarkan "calon DAP menentang hudud" untuk menjauhkan pengundi Melayu/Islam terhadap DAP, namun yang jelas DAP mendapat tambahan dari undi Melayu (pertambahan sebanyak 3%). Ia menunjukkan isu tersebut tidak menjejaskan lansung sokongan kaum Melayu terhadap DAP.

Kemenangan Gerakan di Teluk Intan tidak perlu dihiraukan sangat. Kerana Gerakan cuma menang 238 undi dengan Presidennya yang bertanding. Seorang Presiden parti, bertanding pula di tempat sendiri hanya memperolehi 238 undi majoriti. Jadi apa yang mereka dan BN nak banggakan? Bila-bila masa boleh ditumbangkan semula.

Jadi, rumusannya, yang penting DAP dan Pakatan Rakyat perlu bekerja keras untuk mempastikan kes pengundi muda yang tidak pulang mengundi dapat diatasi di dalam setiap kali pilihanraya diadakan. Baru boleh cerita nak tawan Putrajaya.

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

[VIDEO] "Pailang" Bertudung - Aksi Samseng Pelajar Perempuan Di Sekolah


Kuala Lumpur: Disepak, dipijak dan diheret atas lantai. Itu nasib seorang pelajar perempuan yang menjadi mangsa belasahan sekumpulan pelajar samseng dalam kejadian dipercayai berlaku dalam kawasan sekolah dan dirakam oleh seorang daripada suspek.

Video yang tidak diketahui tarikh rakaman dan kini tersebar di laman sosial Facebook (FB) itu menunjukkan mangsa berdiri dikerumuni pelajar lain yang berkata sesuatu yang kurang jelas sebelum bertindak membelasahnya.

Dalam video berdurasi satu minit 17 saat, pelajar perempuan yang merakam kejadian berkenaan turut memperkenalkan dua rakannya sebagai ‘gengster’ dan ‘kak yong’ dan memanggil dirinya sebagai ‘pailang’ yang bermaksud samseng.

Mangsa yang bertudung ditendang oleh seorang pelajar sebelum ditarik rambut, ditumbuk dan ditendang oleh sekurang-kurangnya empat orang serta diheret atas lantai dengan menarik rambutnya.

Mangsa yang dibelasah selama kira-kira 30 saat tidak melawan dan kedengaran menangis teresak-esak pada penghujung rakaman berkenaan.

Video yang dipercayai dirakam menggunakan telefon bimbit mengundang kemarahan pengguna FB yang mendesak agar pihak berkuasa segera menyiasat kejadian berkenaan dan mengambil tindakan sewajarnya.

“Xpe.. nanti aku nk repot polis.

Muka dua orang budak ni aku dah buat screen shot...so senang nak cari,” kata seorang pengguna dikenali sebagai Mustapa Kamal.

Bagaimanapun lokasi kejadian dan sumber video berkenaan masih belum diketahui. -HMULASAN GB

Belum selesai kes seorang pelajar perempuan 15 tahun dirogol oleh 38 lelaki di Ketreh, kini timbul pula kes "Pailang Bertudung" di sekolah.

Apakah ini yang ingin dibentuk oleh sistem pendidikan negara?

Apabila sistem pendidikan negara telah jauh daripada roh pendidikan sebenar dengan tidak menitikberatkan aspek pendidikan rohaniah maka itulah kesannya.

Siapa Menteri Pelajaran Malaysia?IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

Kes Gadis 15 Thn Dirogol 38 lelaki Jadi Berita Antarabangsa


Berita seorang gadis 15 tahun dirogol oleh 38 lelaki kini menjadi bahan bacaan antarabangsa apabila disiarkan oleh laman Al-Jazeera hari ini.

Menurut Al-Jazeera, agensi berita Reuters memetik laporan media tempatan tentang peristiwa tersebut.

Kejadian itu berlaku apabila seorang gadis dipujuk memasuki sebuah rumah kosong yang menjadi tempat penagihan dadah di Kelantan 20 Mei lalu.

Semua lelaki itu bergilir-gilir merogol gadis itu. Polis juga menyiasat sama ada rakannya yang berusia 17 tahun juga dirogol.

Sehingga kini polis menahan 13 lelaki dan sedang memburu yang lain. Hampir semua lelaki itu positif dadah dalam ujian air kencing mereka.

"Apa yang mengecewakan saya adalah tidak ada seorang pun dari kampung itu mengesyaki apa-apa sedangkan rumah terdekat dengan rumah kosong itu hanya 20 meter sahaja," kata Ketua Polis Daerah Azham Othman, lapor Al Jazeera memetik sumber The Star.

Malam semalam, seorang kanak-kanak perempuan berumur dua tahun dibunuh dengan kejam apabila kepalanya dipenggal.

Ekoran kejadian ganas yang banyak berlaku sejak kebelakangan ini, pemimpin Islam termasuk dari PAS berhujah aktiviti jenayah yang berlaku disebabkan "kelemahan undang-undang buatan manusia".

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata kes tersebut membuktikan penjenayah tidak gentar atau gerun terhadap sistem perundangan yang ada.

"Keberkesanan sistem perundangan yang ada semakin diragui apabila kadar jenayah dalam negara tidak berhenti daripada terus meningkat," katanya dalam satu kenyataan. -TMI


Berita Terkini Kes Rogol 2 Wanita 38 Lelaki Di Kelantan

Kes melibatkan dua remaja bawah umur dirogol telah menggemparkan negara apatah lagi melibatkan 38 orang lelaki (perogol) dalam insiden berkenaan. Kejadian dipercayai berlaku pada 7.30 malam 20 Mei 2014 di sebuah rumah kosong di Ketereh Kelantan.

Salah seorang daripada mangsa telah membuat laporan polis pada 26 Mei 2014 dan terbukti terdapat kesan koyakan pada kemaluan mangsa. Hasil siasatan polis terkini telah menahan kumpulan suspek yang merogol mangsa secara bergilir-gilir. Untuk info, kedua-dua mangsa adalah gadis berusia 15 tahun (pelajar Tingkatan 3) dan seorang lagi 17 tahun.

Gambar Mangsa Kes Rogol 38 Lelaki Di Kelantan

Nota: Identiti mangsa tidak didedahkan demi menjaga maruah dan masa depan pelajar berkenaanSalinan Laporan Rasmi Polis Kes Rogol 38 Lelaki Di Kelantan
Kronologi Kes Rogol 2 Pelajar Perempuan 38 Lelaki

20 Mei 2014: Dalam kejadian 7.30 petang itu, dua pelajar perempuan berusia 15 dan 17 tahun mendakwa dirogol secara bergilir-gilir oleh 38 lelaki di sebuah rumah kosong di ketereh Kelantan yang dijadikan tempat penagih dadah melepaskan gian.

26 Mei 2014: Hanya salah seorang daripada mangsa iaitu gadis yang berusia 15 tahun membuat laporan polis berhubung isu dirogol. Pengadu selesai jalani pemeriksaan dan laporan awal doktor dapati kesan koyakan lama. Hymen mangsa hanya tinggal sisa sahaja, dan diameter disifatkan boleh masukkan satu jari dengan mudah ke dalam vagina. Terdapat kesan geseran pada posterior fourchette dan kesan lebam pada labia minora genitalia mangsa. Terdapat juga kesan koyakan (anal fissure) pada jam 7 anus mangsa.

27 Mei 2014: Polis bertindak dan telah mendapat maklumat suspek yang dipercayai tinggal dikampung yang sama.

28 Mei 2014: Sekumpulan perogol (Suspek) telah ditahan reman polis bagi membantu siasatan. Suspek kes rogol juga dipercayai didalam pengaruh dadah. Kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntuk hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Gambar Suspek Perogol Kini Ditahan Polis


Gambar Lokasi Kejadian 38 Lelaki Rogol 2 Gadis Di Kelantan


melvister.comPAS: Kes rogol bukti penjenayah tak takut

Naib presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata kes rogol berkumpulan terbaru di Ketereh, Kelantan membuktikan bahawa undang-undang jenayah sedia ada tidak memadai untuk pencegahan.

"Apa pun, kejadian tersebut membuktikan penjenayah tidak takut dengan undang-undang yang ada, kerana eleman pencegahan dari Allah hanya ada dalam sistem yang diturunkan Allah.

"Kepada mereka yang menentang perundangan Islam, khususnya hudud - apa perasaan anda kalau yang dirogol oleh 38 lelaki itu adalah anak gadis anda?," katanya dalam satu kenyataan.

Dalam kejadian pada 20 Mei itu, seorang pelajar perempuan berusia 15 tahun dari Kuala Krai dan gadis berusia 17 tahun yang tidak bersekolah dari Ketereh itu mendakwa dirogol secara bergilir-gilir oleh 38 lelaki.

Laporan menyebut, kejadian itu berlaku di sebuah rumah kosong yang dijadikan tempat penagih dadah melepaskan gian.

Polis setakat ini menahan seorang bapa bersama dua anaknya adalah antara, 14 yang ditahan bagi membantu siasatan kes rogol tersebut.

Dalam kenyataannya, beliau turut menyatakan kekecewaan kerana hudud masih belum dapat dilaksana sehingga menyebabkan peningkatan jenayah dan masalah sosial.

Boleh dakwa mengikut takzir

"Namun kebanyakan manusia masih merasakan undang-undang ciptaan sendiri lebih hebat meskipun ketidak-berkesanannya semakin terserlah hari ke hari.

"Mereka tetap enggan mengaku bahawa undang-undang ciptaan manusia telah gagal menakutkan penjenayah meskipun negara kini berhadapan dengan kemelut kerosakan akal, harta dan keturunan yang sangat serius," katanya.

Dalam kejadian pada 20 Mei lalu, dua orang remaja perempuan, masing-masing 14 dan 17 tahun dirogol bergilir-gilir oleh sekumpulan 38 orang lelaki.

Polis setakat ini menahan 14 orang suspek, termasuk tiga beranak.

Pada awalnya, kes tersebut dilaporkan hanya melibatkan seorang mangsa kerana mangsa kedua yang berusia 14 tahun hanya membuat laporan polis pada hari Rabu lalu.

Menurut Tuan Ibrahim, pesalah dalam kes tersebut tidak boleh didakwa mengikut undang-undang hudud kerana melibatkan banyak keraguan.

"Akan tetapi ia akan didakwa di bawah perundangan takzir. Ini tidak bermakna ia lebih rendah dari hudud.

"Ini kerana hukum takzir boleh lebih keras dari hudud sekiranya mahkamah melihat wujudnya keperluan menjatuhkan hukuman yang lebih berat," katanya.
-mk


IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI