7 Apr 2010

MCA : Dua Ong Yang Sudah Takda "Ong" Malu Untuk Terima Tawaran Presiden

Presiden MCA yang baru dipilih Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata beliau telah menawarkan kepada Datuk Seri Ong Tee Keat dan Tan Sri Ong Ka Ting untuk menganggotai Majlis Presiden (PC), namun kedua-dua bekas presiden parti itu menolak.

Dr Chua berkata beliau telah menemui kedua-dua Ong itu selepas pemilihan parti 28 Mac lepas dan mereka bersetuju untuk membantu dalam usaha mengukuhkan perpaduan parti.

"Saya juga menawarkan kepada mereka untuk duduk di dalam PC tetapi mereka menolak kerana berasakan masih mampu menyumbang kepada parti tanpa perlu memegang jawatan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan tugas antara Tee Keat dan beliau, di sini Selasa.

"Saya berharap Ong (Tee Keat) dapat terus membantu kita dalam usaha menyatupadukan parti. Nasihat, teguran dan tunjuk ajar beliau sebagai seorang pemimpin kanan amat dialu-alukan," katanya lagi.

Dr Chua yang menewaskan kedua-dua Ong itu pada pemilihan tersebut juga belum menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menyerahkan senarai calon MCA bagi kemungkinan rombakan Kabinet.

Sambil menggesa orang ramai khususnya media agar tidak membuat spekulasi bahawa beliau akan kembali ke Kabinet, Dr Chua mengulangi perkara itu tidak sepenting misi beliau untuk menyatu dan menstabilkan parti selepas berbulan-bulan dilanda krisis dalaman.

Mengulas tindakan sesetengah pihak yang berkempen menentang kepimpinannya, Dr Chua yang imejnya tercemar gara-gara skandal seks, menyifatkan perkara itu sebagai isu kecil.

"Orang suka berkempen setiap hari. Saya gembira melakukan tugas saya dan memberi tumpuan sepenuhnya terhadap pengukuhan parti bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang," katanya.

Sementara itu Tee Keat yang ditemui pemberita selepas itu berkata beliau kini menumpukan kepada tugas-tugas di kementerian dan kawasan Parlimennya.

"Paling penting bagi saya sekarang ialah mengatur semula keutamaan saya. Selain tugas sebagai menteri dan tanggungjawab sebagai Anggota Parlimen Pandan, saya telah menambah satu lagi agenda iaitu meningkatkan tahap kesihatan saya," katanya.

Ditanya mengapa beliau menolak tawaran yang dibuat Presiden MCA, Menteri Pengangkutan itu yang kelihatan terkejut menjawab: "Ada ke tawaran itu?"

Bagaimanapun Tee Keat menghujahkan bahawa jawatan dalam PC adalah bagi barisan kepimpinan sekarang, dan seseorang tidak perlu berada dalam majlis itu untuk menyumbang idea bagi membina semula parti.

"Apa saja yang kita buat mesti selaras dengan perlembagaan parti. Kita boleh menyumbang tanpa perlu berada dalam PC kerana ianya ada kuota.

"Bagaimanapun saya tidak pernah mempertikaikan hak presiden, tidak seperti sesetengah orang," katanya.- BERNAMA

Ceramah Atas Lori, Polis Tutup Suis Mikrofon

Sekali lagi ceramah Pakatan Rakyat (PR) dilangsungkan dengan semangat apabila aktiviti pentas pemuda 'Siapa Pengkhianat Negara' berlangsung di atas lori selain 3 buah kerusi turut dimuatkan di atas lori tersebut.

"Kita buat program parti dan tidak mahu menyalahgunakan hak milik agensi kerajaan. Jelas kita berbeza dengan Barisan Nasional (BN) yang sering menggunakan dewan dan sebagainya untuk menyampaikan agenda mereka,"jelas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar ketika dihubungi erapakatan.com.

Namun beliau kecewa dengan tindakan pihak polis yang kelihatan terdesak dengan menghalang ceramah yang dijalankan oleh PR.

Pihak polis dilaporkan telah mula melakukan cubaan untuk mengepung pentas tersebut ketika ceramah dimulakan.

Namun hasil perbincangan antara pihak polis dan pemuda PAs serta Angkatan Muda Keadilan (AMK), pihak polis telah bersetuju untuk memberikan sedikit lagi masa untuk PR meneruskan ceramah tersebut.

"Walaupun PR memerintah Selangor dan berceramah di Bukit Beruntung, tetapi dia tak menyangka pada malam ini saya akan berceramah dari atas sebiji lori.

"Itulah antara bukti betapa PR tidak langsung mahu menyalahgunakan harta benda kerajaan dan pandai membezakan yang mana satu hak parti dan mana satu hak rakyat dan kerajaan," kata Ahli Parlimen Rasah (AP) Antony loke ketika memulakan ceramah beliau.

Namun Antony sempat berucap selama 45 minit apabila pihak polis bertindak menutup sius bekalan elektrik daripada sebuah gerai makan berhampiran.

Namun semangat pendengar apabila lebih 500 orang penyokong bertindak berdiri dan memnuhi ruang berhampiran 'pentas lori' tersebut untuk mendengar lebih jelas tanpa mempedulikan mikrofon yang tidak berfungsi.

Shamsul berharap rakyat dapat membuka mata dan melihat BN yang terdesak sehingga mengganggu setiap program yang dijalankan PR.

"Hal ini berlaku di hadapan mata mereka dan kita yakin rakyat bijak membuat keputusan dan pilihan," jelas Shamsul lagi.

Turut sama dalam program tersebut Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Adun Kota Anggerik, Yaakob Sapari yang sama-sama memberi semangat dalam program tersebut. -erapakatan

Itu Tandanya Pengecut!

Zambry: Tiada pilihan raya walaupun kajian positif

Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata kerajaan negeri tidak berhasrat membubarkan dewan undangan negerinya (DUN) bagi mengadakan pilihan raya baru sekalipun hasil kajian menunjukkan Barisan Nasional (BN) berupaya untuk menang.

Beliau berkata, buat masa ini kerajaan negeri pimpinannya itu mahu menumpukan kepada agenda pembangunan Perak selain mengotakan janji kepada rakyat negeri berkenaan.

"Terima kasih atas hasil kajian itu dan yang pasti ada pihak yang tidak gembira dengannya. Apa yang lebih penting bagi kita ialah kerajaan BN di Perak kini melaksanakan perkara yang betul dan berada di landasan yang betul untuk memenuhi janji ke arah kebaikan rakyat," katanya kepada pemberita di Selama, hari ini.

Bagaimanapun, Zambry yang ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat Exco negeri berkata, hasil kajian itu mendorong BN Perak untuk bekerja keras dalam melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat.

Beliau diminta mengulas kajian oleh sebuah badan pemikir bebas, Ilham Center yang menunjukkan sokongan majoriti rakyat Perak telah beralih kepada BN dan parti itu boleh memenangi pilihan raya DUN jika ianya diadakan sekarang.

"Dalam penilaian saya, rakyat akan memberi mandat baru apabila tiba pilihan raya berdasarkan apa yang kita laksanakan untuk mereka," katanya.

- Bernama

BN Sudah Gila. Mhafuz Pula Diheret Ke JK Hak Dan Kebebasan

Anggota Dewan Pakatan Rakyat membantah keputusan bercanggah Timbalan Speaker yang membenarkan usul untuk menghadapkan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar ke Jawatan Hak dan Kebebasan dengan menggunakan Peraturan 26(1) walhal usul di bentang oleh di bawah Peraturan 36(12).

Keputusan tersebut diambil datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar setelah Dewan ditangguh selama 15 minit apabila perbahasan dalam Dewan sudah tidak terkawal.

"Tindakan membenarkan usul tidak dibincang mengenai peraturan mana yang diguna dan ini bertentangan dengan peraturan Dewan sendiri," Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaafar.

Timbalan Speaker berkata sekiranya keputusan beliau tersebut dibantah oleh anggota Dewan mereka boleh menggunakan Peraturan 43 untuk mempertikaikan keputusan yang dibuat.

Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye dan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad bangun mendesak Timbalan Speaker membuat pendirian samada istilah Umno dan APCO boleh digunakan dalam Dewan.

"Saya tidak mahu menjelaskan perkara ini. Siapa yang tidak bersetuju boleh keluar Dewan," jawab Wan Junaidi.

Sebelum itu keadaan menjadi tegang ekoran Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Mohamed Said bangun membawa usul untuk merujuk Mahfuz ke jawatankuasa tersebut kerana mengaitkan firma antarabangsa yang pro Zionis-Israel dengan Umno.

Dewan Rakyat menjadi kecoh semasa perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2009) 2010 apabila anggota Dewan dari Pakatan Rakyat berdiri menawarkan diri mereka untuk dirujuk kepada Jawatan Hak dan Kebebasan Parlimen berhubung isu kaitan APCO dan Umno.

Timbalan Speaker dilihat memihak kepada BN apabila bersetuju untuk membuat pengundian di dalam Dewan berdasarkan keputusan Speaker pagi tadi yang membolehkan usul di bawa sekiranya sesuatu isu berbangkit berlaku di dalam Dewan.

Melihat ketidakadilan yang berlaku beberapa Ahli Parlimen Pakatan Rakyat bangun membantah sikap dan pendirian Timbalan Speaker yang didakwa membuat keputusan yang berbeza dalam perkara yang sama apabila ia bersangkutan dengan anggota Pakatan Rakyat.

"Saya menawar diri untuk di hadapkan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan," kata Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff diikuti oleh rakan beliau dari Teluk Intan, M. Manogaran, Shah Alam, Khalid Samad serta Kelana Jaya, Gwo-Burne Loh sebelum Wan Junaidi menangguhkan Dewan selama 15 minit.

Laungan 'Umno-APCO, Umno-APCO, APCO-Umno, APCO-Umno terus bergema di dalam Dewan menyebabkan anggota BN menyingga kemarahan.

Sebelum itu Dewan membuat pengundian apabila anggota 15 anggota berdiri menandakan persetujuan untuk belah bagi.

Apabila pengundian dibuat, BN mendahului keputusan untuk meluluskan Rang Undang-undang yang dibentangkan oleh Timbalan Menteri Kementerian Dalam Negeri, Datuk Chor Chee Heung dengan 88 undi berbanding 57 undi dari Pakatan Rakyat.

Pagi tadi juga pengundian di buat atas usul untuk merujuk Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman yang melemparkan tuduhan bahawa DAP adalah ejen Singapura dalam Dewan semalam.

BN berjaya menangkis usul tersebut dengan 82 berbanding 56 dari Pakatan Rakyat.Ahli Parlimen Kubang Kerian Salahuddin Ayub berkata Pakatan Rakyat akan terus membantah dan mempertahankan tindakan Mahfuz mengaitkan APCO dan Umno.

MIC Kaki Pukul, Pengundi India Tolak Gelagat Samseng MIC

Tindakan kuncu-kuncu Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu memukul seorang aktivis sosial semasa satu majlis di Bukit Sentosa, Rawang Ahad lalu telah menyebabkan penduduk hilang keyakinan kepada parti komponen Barisan Nasional itu.

Aktivis sosial itu, S.Nadarajah yang bekerja sebagai perunding pengurusan memberitahu sidang media di lobi Parlimen hari ini beliau telah dipukul oleh beberapa individu yang didakwa ada hubungan dengan bekas menteri itu sewaktu menghadiri program di kawasan tersebut.

"Pada 4 April lepas lebih kurang pukul 5 petang saya telah pergi ke Taman Bukit Teratai di Bukit Sentosa, Rawang dengan tujuan untuk memberi perkhidmatan sosial disana.

Bila tiba disitu saya dapat ada satu perhimpunan yang turut dihadiri oleh Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu.

"Pada masa tersebut saya telah bertanya pada Samy Vellu berkaitan dengan saham Maika Holding yang saya juga sebagai pemegang sahamnya. Sebelum sempat saya menerima apa-apa jawapan dari beliau, orang suruhan beliau seramai enam orang telah memukul saya termasuk seorang jurugambar dari akhbar Tamil Nesan.

"Mereka telah memukul anggota badan saya dengan menendang dan menumbuk selain mencubit. Tindakan pantas mereka menyebabkan saya tidak sempat mengelak dan melakukan apa-apa. Samy Vellu yang ada disitu tidak mengambil apa-apa tindakan menghalang selain berdiam diri, tindakan tersebut seolah-olah beliau bersubahat dengan kumpulan terbabit.

"Saya kesal pendirian seorang pemimpin parti yang menyokong kaum India hanya melihat sahaja bangsa yang sama dengannya dipukul dan ini adalah imej yang sebenar Samy Vellu dalam perjuangannya yang dikatakan membela kaum India negara ini," kata Nadarajah.

Nadarajah juga menjelaskan beliau telah menbuat satu laporan polis di Balai Polis Petaling Jaya pada hari yang sama.

MCA Pulau Konvensyen BN Petanda BN Sedang Menuju Kehancuran

Konvensyen BN, wakil MCA bertindak keluar dewan

Usaha Barisan Nasional untuk merampas Selangor dari Pakatan Rakyat dengan agenda konvensyennya di Shah Alam, hari ini menerima tamparan apabila 15 perwakilan MCA Kapar bertindak meninggalkan majlis itu.

Ketua MCA Kapar, Datuk Song Kee Chai yang dihubungi melalui telefon berkata antara punca tidak puas hati mereka ialah kerana MCA dianak-tirikan pada konvensyen berkenaan.

Antaranya, hanya lagu BN dan Umno dinyanyikan sedangkan lagu parti komponen lain tidak diendahkan.

“Konvesyen itu dianjurkan oleh BN, jadi menyanyikan lagu Umno tidak mencerminkan semangat BN dan juga 1Malaysia,” kata Song lagi.

Selain itu, katanya, hanya tetamu dan pemimpin utama dari Umno yang dijemput duduk di pentas utama. Mereka termasuk Datuk Mohd Zin, Datuk Seri Noh Omar, Shafei Abdullah dan seorang lagi.

Tiada tetamu ataupun pemimpin parti komponen lain yang dijemput ke pentas utama.

Menurut Song apa yang menghangatkan lagi suasana ialah ketika ucapannya, Noh Omar yang juga timbalan pengerusi perhubungan Umno Selangor berkata orang Melayu telah banyak berkorban demi rakan-rakan bukan Melayu.

Menurut Noh, rakyat bukan Melayu sepatutnya berterima-kasih kerana diberikan kerakyatan.

Noh Omar juga memetik ucapan daripada presiden keempat MCA, Tun Tan Siew Sin dan presiden kelima MIC, Tun VT Sambathan pada zaman era tahun 1960an yang memuji Umno kerana memberikan kerakyatan kepada bukan Melayu.

Song berkata bahagiannya menganggap ucapan Noh itu satu penghinaan kepada masyarakat Cina dan India di negara ini.

Di sebalik memulaukan sebahagian besar aktiviti konvensyen itu, Song dan ahli-ahlinya akan kembali petang ini untuk menghadiri pelancaran kempen 'BN Mampu Berubah, Sayangi Selangor Yakini BN dan Selangor Take Over Plan (STOP) PRU 13.

Sementara itu, setiausaha agung MIC, S Murugesan juga melahirkan rasa kurang senang kerana tiada pemimpinnya diletakkan di pentas utama.

"Nampaknya mereka seperti tidak menghormati kami,” katanya.

Bagaimanapun katanya, aduan sudah disampaikan oleh pengerusi penganjur, Mohd Zin yang berjanji memperbetulkan keadaan.

"Mereka telah meletakkan kerusi tambahan di pentas dan berjanji kepada saya bahawa lagu Umno tidak akan dinyanyikan pada sessi petang apabila Perdana Menteri, Najib Razak tiba.

"Jadi buat masa ini, saya tiada masalah,” katanya.

Speaker Parlimen Diktator, Karpal Digantung 10 Hari

Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh digantung sepuluh hari daripada sidang Dewan Rakyat apabila melabelkan Speaker sebagai diktator apabila beliau menolak usul membincangankan isu APCO.

Tan Sri Pandikar Amin Mulia (gambar) mengambil tindakan menolak usul yang dibawa oleh Ahli Parlimen Batu, Tian Chua bagi membincangkan soal APCO tanpa sebarang penjelasan.

Ini telah menarik perhatian Karpal yang membantah keputusan Speaker itu.

Pada sidang media selepas beliau digantung, Karpal menyifatkan tindakan Speaker sebagai suatu yang memalukan.

"Tindakan yang diambil oleh Speaker Dewan dilihat sebagai berat sebelah dan memihak kepada Barisan Nasional sahaja dan juga telah memalukan Parlimen.

"Barangkali Speaker harus berehat selepas melakukan pembedahan bukannya hadir bertugas. Apa yang terjadi hari ini umpama seorang diktator yang duduk di atas kerusi dan mengunakan kuasa menyebelahi pihak tertentu.

"Kita mahukan penjelasan tentang APCO tetapi kenapa ditolak, keputusan ini amat mengecewakan kita Pakatan Rakyat tetapi membenarkan usul daripada Ahli Parlimen Bukit Rengas, Datuk Seri NAzri Aziz untuk mengheret Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan pada 22 April ini mengikut Peraturan 17(2)," kata Karpal.

Pendedahan Anwar Tentang APCO: Najib dan Khairy Perlu Disiasat

Polis Diraja Malaysia (PDRM) didesak supaya segera menyiasat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan juga Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berhubung pendedahan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Parlimen bersabit perkaitan Apco Worldwide Sdn Bhd dengan pimpinan Zionis Israel.

"Keterlibatan kedua individu ini secara langsung ataupun tidak memberikan impak yang sangat besar buat negara, dalam konteks keselamatan khususnya.

"Apatahlagi pembuktian konkrit di Parlimen mengenai perkaitan tokoh Zionis di dalam Apco yang dilantik sebagai perunding komunikasi Malaysia langsung tidak dinafikan secara imperikal oleh mana-mana pihak daripada kerajaan Malaysia khususnya Umno,"tegas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Mohd Akin dalam kenyataan medianya.

Menurut beliau, Najib sebagai pemimpin negara seharusnya sedar akan risiko yang diambil dengan membenarkan Apco terlibat untuk menasihati beliau dalam hal ehwal komunikasi dan ‘image building’, pun begitu kelihatan obsesi ke atas slogan 1Malaysia hanya mencetus polemik yang berpanjangan apabila wujud ‘acuan Zionis’ di dalam gagasan yang sedang disiulkan saban waktu oleh beliau.

Beliau berkata, hubungan baik Khairy dengan Omar Mustapha, Pengarah Ethos & Company yang dahulunya merupakan Penasihat kepada Najib sewaktu menjawat Timbalan Perdana Menteri boleh memberi petunjuk mengapa Khairy bermatian mempertahankan Ethos dan Omar yang bertanggungjawab menghubungkan kerajaan Malaysia dan Apco.

"AMK percaya bahawa hubungan baik sama sekali tidak boleh diguna pakai untuk menghalalkan susupan masuk puak Zionis di dalam pentadbiran negara," kata Shamsul.

Beliau yang mewakili AMK mengulangi gesaan Ketua Pembangkang betapa wujud keperluan untuk sebuah Suruhanjaya Diraja dibentuk untuk menyiasat keterlibatan ini, demi menjamin keselamatan negara tidak digolok gadai demi melampiaskan nawaitu politik UMNO semata. -erapakatan

Bukti Nyata SPR Alat Kepada UMNO BN

Selepas bertindak sebagai badan pemantau bebas dalam sembilan pilihan raya kecil sejak 2008, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan untuk tidak lagi mengiktiraf Badan Pemantau Pilihan Raya Bebas Malaysia (Mafrel) bagi memantau pilihan raya kecil Hulu Selangor.

SPR memutuskan untuk tidak lagi melantik Mafrel atas alasan ia telah melanggar syarat pelantikan — gagal mengemukakan laporan kerja pemantauan yang dilakukan semasa kesemua sembilan pilihan raya kecil sejak Ogos 2008.

Mafrel merupakan satu-satunya badan pemantau tempatan yang telah diiktiraf SPR untuk memantau perjalanan pilihan raya khususnya sejak enam tahun lalu.

“Kami tidak lagi melantik Mafrel sebagai badan pemantau bebas bagi SPR ketika pilihan raya kecil di Hulu Selangor,” kata Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Difahamkan Mafrel kemungkinan hilang pengiktirafan SPR selepas ini, tetapi boleh terus bertindak sebagai antara salah satu badan bukan kerajaan pilihan raya.

Penamaan calon pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor diadakan 17 April ini manakala hari pengundian pula dijadual 25 April.

Lazimnya pelantikan SPR membolehkan Mafrel diberi ‘lesen’ untuk memantau perjalanan pilihan raya bermula dari hari penamaan calon sehingga hari pengundian.

Sehubungan jelas Wan Ahmad, apa sahaja kenyataan yang dikeluarkan Mafrel adalah atas kapasitinya sebagai pertubuhan bukan kerajaan dan tiada kaitan dengan SPR.

“Itu kenyataan-kenyataan Mafrel (mengecam pengumuman kerajaan BN di Hulu Selangor), itu tiada kaitan dengan SPR,” katanya.

Menurut Wan Ahmad, keputusan untuk tidak melantik lagi Mafrel tiada kaitan dengan kenyataan Timbalan Pengerusi Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar kelmarin, yang mendakwa Mafrel tidak layak memantau pilihan raya kecil Hulu Selangor.

Noh mendakwa Mafrel bukan satu badan berwibawa kerana mengeluarkan kenyataan sebelah pihak semata-mata.

“Ini kerana kami telah membuat keputusan itu lebih awal lagi,” katanya.

Wan Ahmad berkata, SPR telah berulang kali meminta Mafrel supaya mengemukakan laporan kepada SPR selepas berakhirnya setiap pilihan raya kecil tetapi tidak diambil berat.

“Kita telah memberi peringatan demi peringatan kepada Mafrel supaya menghantar laporan tetapi sejak sembilan pilihan raya kecil, bermula dari Permatang Pauh tiada laporan yang diterima SPR,” katanya.

“Itu syarat pelantikan Mafrel oleh SPR, menghantar laporan pemantauan... sejak pilihan raya kecil Permatang Pauh (pada Ogos 2008) sehingga pilihan raya kecil Bagan Pinang tahun lalu, Mafrel tidak menghantar laporan walaupun diminta berbuat demikian,” tambah Wan Ahmad dengan menyifatkan Mafrel telah “mereka melanggar syarat pelantikan.”

Terdahulu dalam kenyataannya kepada The Malaysian Insider, Pengerusi Mafrel Syed Ibrahim Syed Noh menegaskan tiada mana-mana pihak sama ada SPR ataupun ahli politilk termasuk Noh berhak untuk menghalang daripada membuat pemantauan perjalanan pilihan raya.

Bagaimanapun Syed Ibrahim berkeyakinan kerjasama baik sedia terjalin antara pihaknya dengan SPR akan berterusan untuk melihat perjalanan pilihan raya bebas dan adil bagi semua.

“Apa yang dikatakan oleh Datuk Noh adalah hak beliau dan kami pun ada hak untuk memberikan pandangan,” kata beliau.

Semalam Noh menggesa SPR supaya mengkaji semula peranan Mafrel sebagai pemantau bebas pilihan raya atas alasan ia menjadi alat kepada parti pembangkang kerana didakwa tidak bersikap bebas dalam menyatakan pandangannya dan tidak layak dilihat sebagai sebuah badan yang benar-benar menyalankan peranannya.

Noh berkata Mafrel sepatutnya menegur kedua-dua sekali, bukan hanya BN kerana Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dari Pakatan Rakyat juga mengagihkan geran tanah kepada penduduk tetapi tidak ditegur.

Beliau mempertikaikan kredibiliti Mafrel yang menyelar tindakan kerajaan pusat meluluskan projek perumahan dan sekolah kepada penduduk di Hulu Selangor yang didakwanya menyalahi peraturan pilihan raya.

Jelas Syed Ibrahim, Mafrel telah menjalankan peranannya sejak 2001 termasuk pilihan raya negeri Sarawak pada 2006 dan siri pilihan raya kecil.

“Kami memantau dari luar dan dari dalam lingkungan hari pilihan raya. SPR mengiktiraf kami dan meminta kami memantau pada hari pengundian.

“Jadi kami membuat kerja sepanjang masa dan dari dalam ketika hari pengundian. Apa yang tidak betul kami tegur dan laporkan dan apa yang baik kami kata baik,” katanya.

Oleh itu tegas beliau, Mafrel tidak terikat dengan mana-mana pihak. -MI