17 Feb 2014

Guru Terima Ugutan Rogol Dari Murid Tahun 3

Seorang guru di Kedah mendakwa menerima ugutan rogol daripada seorang murid Tahun Tiga.

Murid lelaki dari SK Lanai menghubungi guru wanita itu dan menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) yang berbunyi: "Cikgu, tunggu saya akan rogol anda, tidak lama lagi."

Rakan kepada guru tersebut yang menghubungi pejabat The Star di sini berkata, ugutan dari murid tersebut amat mengejutkan sekolah di Kupang yang terletak kira-kira 6km dari bandar Baling dan seluruh negeri itu.

"Dia (guru) trauma kerana anak muridnya berani membuat ugutan seperti itu," kata rakan mangsa, guru berusia 29 tahun dari Alor Gajah di sini yang kini mengajar di sekolah terbabit.

Murid lelaki itu didakwa bertindak mengancam guru tersebut kerana ingin mempertahankan seorang rakannya yang tidak dilantik sebagai ketua kelas.


Guru berusia 39 tahun itu berada di rumahnya di Bandar Putri Jaya, Sungai Petani, ketika menerima ugutan tersebut kira-kira pukul 10.30 malam, 13 Februari lalu.

Beliau yang dalam keadaan ketakutan meminta suaminya untuk memeriksa siapa yang menghubunginya dan mendapati panggilan itu dibuat oleh seorang kanak-kanak lelaki.

Suaminya turut menghubungi nombor tersebut semula dengan menggunakan telefon awam dan seorang lelaki dipercayai berusia sekitar 30-an menjawab panggilan itu.

Lelaki itu kemudiannya mengaku anak saudaranya telah menggunakan telefon bimbit miliknya.

Dia turut memberitahu akan menghukum kanak-kanak lelaki itu dan melaporkan perkara tersebut kepada ibu bapanya.

Guru itu membuat laporan polis di ibu pejabat polis Kuala Muda pada 14 Februari lalu.

Perkara itu disahkan oleh seorang pegawai kanan polis.

Ketika dihubungi, seorang lelaki yang mendakwa dirinya sebagai pembantu kanan di sekolah rendah itu berkata, mereka telah meminta ibu bapa kanak-kanak lelaki itu datang ke sekolah tersebut hari ini (Isnin).

"Kita ingin mengenal pasti apa yang mendorong kanak-kanak itu untuk membuat ancaman tersebut kepada gurunya dan sama ada kanak-kanak itu memerlukan bantuan psikiatri," katanya.

Kanak-kanak lelaki itu turut diberitahu tidak hadir ke sekolah pada Ahad. -mstar

MCA Sudah Lama Dikebumikan Orang Cina... Lagi Mahu Cakap Besar?


MCA ikrar 'kebumikan' Anwar di Kajang

Presiden MCA Liow Tiong Lai berikrar untuk “mengebumikan” Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim yang dipersalahkan kerana mencipta sebuah lagi pilihan raya kecil di Kajang.

“Oleh kerana dia gali lubang, kami akan tutup (lubang itu), kami akan kebumikan dia,” katanya dalam ucapan ketika melancarkan pusat operasi MCA di Sungai Chua semalam.

“Dia (manipulasi) demokrasi dan cipta pilihan raya kecil, kita tidak boleh biarkan dia dalam kes ini.”

Menurut Liow, MCA akan membuka sembilan pusat operasi yang lebih kecil selain pusat operasi utama di Sungai Chua.

Setiap sebuah akan dijaga oleh pemimpin pusat parti itu.

Ditanya tentang kehadiran ramai dalam program Anwar di Gereja Holy Family pagi semalam, Liow berkata beliau tidak bimbang dengan perkara itu. -mk

ULASAN GB

Berikut ialah komen-komen menarik yang sempat GB kutip di bawah berita berkenaan:


KPN Sepatutnya Terlebih Dahulu Ambil Tindakan Ke Atas Nazri Aziz


Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar (gambar) memberi amaran tegas kepada pihak yang cuba memainkan sentimen agama dengan membantah isi kandungan khutbah Jumaat tentang Hari Valentine agar menghentikan tindakan sedemikian, demikian lapor sebuah akhbar tempatan.

Menurutnya, pihak terbabit terutama bukan Islam tidak berhak mengeluarkan pendapat atau komen berhubung khutbah Jumaat yang dikhususkan untuk masyarakat Islam sahaja.

Katanya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak teragak-agak mengambil tindakan keras terhadap pihak yang melampaui batas itu.

“Saya memberi amaran dan ingatan terakhir kepada pihak yang cuba menimbulkan kemarahan awam kerana perkara itu boleh mengancam keselamatan mereka," katanya dalam sidang akhbar selepas menghadiri malam penghargaan masyarakat kepada PDRM di sini malam ini.

ULASAN GB

Jika demikian, KPN perlulah terlebih dahulu memberi amaran dan mengambil tindakan keras terhadap seorang menteri kabinet yang bernama Nazri Abd Aziz yang sebelum ini telah dilaporkan berkata:


“Why can’t it be celebrated? I disagree...it is not a form of prayer,” kata beliau.

"What is wrong with Valentines’ day? People just want to express their love to one another.

“How different is it from other days, where we can do the same thing?” kata Nazri


Orang bukan Islam mengkrtik adalah kerana mereka tidak faham ajaran Islam, tetapi bagaimana pula seorang yang beragama Islam?

Justeru itu, pihak polis perlulah rasional dan adil di dalam tindakan mereka.

A.Kadir Jasin Tempelak Najib: "Henti Jadi Santa Klaus Sebelum Negara Bankrap"!


Pemberian tunai Najib boleh bangkrapkan Malaysia, kata pakar kepada Dr Mahathir

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak harus menghentikan pemberian tunai kepada golongan berpendapatan rendah kerana ia akan membangkrapkan Perbendaharaan, selain tidak mengurangkan jurang pendapatan antara orang Melayu dan Cina, kata wartawan veteran.

Bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times, Datuk A Kadir Jasin mengatakan, ini adalah diantara rungutan dibuat kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menasihatkan pengadu supaya “menjerit” mengenai isu dan permasalahan jika mereka berasa Najib dan kerajaan perlu memberikan perhatian.

“Hentikan menjadi Santa Klaus. Duit bukan segala-galanya dan pemberian tunai akan bangkrapkan Perbendaharaan. Cari jalan yang lebih mampan untuk membantu golongan miskin dan merapatkan jurang pendapatan di antara yang miskin dan kaya di kalangan kaum berbeza,” tulis Kadir dalam blognya, The Scribe semalam.

“Sama ada ia kebetulan atau lahir daripada polisinya, program dan proklamasi, jurang pendapatan nominal antara orang Melayu dan Cina semakin melebar sejak 2009 (tahun Mohd Najib menjadi PM), memadamkan keuntungan yang dibuat dalam dekad yang lalu,” tambahnya.

Menurut Kadir, Najib harus menghentikan penggunaan dana awam untuk pemberian tunai dan kenaikan gaji yang tidak membantu produktiviti dan kemampanan.

“Penduduk luar bandar – penyokong kuat Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum 2013 – lebih teruk sekarang berbanding pada 1957 jika dibandingkan dengan penduduk bandar,” katanya dalam tulisan terbaru diblognya.

Kadir mengatakan, Umno harus ingat, kebanyakan daripada 88 kerusi Parlimen dimenangi di Semenanjung tahun lepas adalah di kawasan pedalaman.

Begitu juga kerusi dimenangi BN di Sarawak dan Sabah juga di kawasan pedalaman.

Semasa mengumumkan Bajet 2014, Najib mengatakan isi rumah dengan pendapatan RM3,000 ke bawah layak menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM650 sementara bagi yang bujang dan berpendapatan tidak lebih daripada RM2,000 akan menerima bantuan sebanyak RM300.

Sejumlah RM4.6 bilion diperuntukkan kepada 7.9 juta rakyat Malaysia menerima BR1M yang Najib mulakan tiga tahun lalu sebagai langkah untuk membantu 40% rakyat Malaysia.

Kadir yang memimpin New Straits Times dari 1988-2000 juga berkata, hanya 10% Bumiputera digajikan di dalam sektor pengurusan dan profesional pada 2012, menurun sedikit dari 2009.

Sejumlah 62% digajikan dalam sektor semi-mahir termasuk pemandu bas, dan selebihnya pekerjaan tidak mahir, katanya dan menambah kadar penggangguran anak muda sangat tinggi.

Bagi kumpulan umur 15 hingga 19, 25.7% adalah India, 15.6% (Melayu), 18.9% (Bumiputera bukan Melayu) dan 9.9% (Cina) yang mengganggur pada 2012.

Bagi kumpulan umur 20-24, 14.1% daripada penggangur adalah India, 9.9% Melayu, 13% Bumiputera bukan Melayu dan 7.1% Cina.

“Ini menjelaskan mengapa pengelibatan masyarakat India dalam jenayah tinggi,” kata Kadir apabila mendedahkan kebanyakan komen datang daripada sesi tidak formal Perjumpaan Kedai Kopi (KKA) dengan ahli politik, ahli politik veteran, ahli ekonomi dan pemberita.

Beliau mendedahkan salah satu daripada sesi ini melibatkan Dr Mahathir di mana tiga ahli ekonomi Melayu “terdesak untuk didengari.”

“Dr Mahathir menasihatkan mereka untuk ‘menjerit” mengenai isu dan masalah yang mereka rasa PM dan kerajaan harus tahu dan ambil perhatian.

“Ini adalah vintage Dr Mahathir. Mesej ‘jerit’ itu adalah benar-benar Mahathir. Apabila kamu tidak mempunyai kuasa untuk bertindak, kamu jerit,” tulis Kadir dalam blognya.

Wartawan veteran itu mengatakan, Dr Mahathir pernah memberitahunya, “apabila beliau di luar Umno dan tidak berkuasa, beliau menjerit untuk didengari”.

“Daripada barisan yang beratur di pejabatnya, di Yayasan Kepimpinan Perdana, Proton dan Yayasan Albukhary, jelaslah walaupun beliau sudah tidak berkuasa, beliau masih lagi berpengaruh, mengadakan pertemuan Kabinet Rakyat dengan pelbagai golongan dalam masyarakat yang mempunyai sesuatu untuk diceritakan, nasihat untuk diminta, dan semangat untuk dikuatkan – seperti pemimpin veteran Wanita Umno yang dihalau di pejabat perdana menteri kerana datang tanpa membuat temujanji,” tambahnya.

Kadir juga mengatakan, persoalan mengenai perubahan dalam kepimpinan politik sudah dibincangkan dalam siri-siri kedai kopi.

“Dalam satu jamuan makan malam makanan Yemen yang mahal, satu soalan timbul: Jika Mohd Najib letak jawatan (atau dipaksa berbuat demikian), siapa yang boleh menggantikannya?

“Jawapan tidak spontan. Saya terpaksa mengambil masa menggaru kepala sebelum mereka menyebut nama Muhyiddin Mohd Yassin. Ini kerana Muhyiddin sudah menyatakan beliau tidak berminat untuk jawatan itu dan sudah letih,” katanya.

Kadir mengatakan mengikut hiraki, Muhyiddin seharusnya menjadi pengganti kerana beliau merupakan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno.

"Akan tetapi seperti Mohd Najib, beliau tidak dipilih oleh ahli. Beliau hanya disokong untuk Majlis Tertinggi Umno.

“Pemimpin Umno yang paling kanan dan dipilih secara demokratik adalah Ahmad Zahid Hamidi yang menang naib presiden dengan jumlah undi tertinggi dalam pemilihan tahun lepas. Akan tetapi kebanyakan delegasi KKA tidak memikirkan beliau adalah pengganti pilihan.

“Pilihan adalah kepada Hishamuddin Hussein, naib presiden Umno ketiga dan adik saudara Mohd Najib,” katanya. -TMI