21 Jan 2014

ADUN Tahan Fail Cerai, "Isteri" Kata Mereka Tak Pernah Berkahwin..

Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur semalam, dikejutkan dengan kes permohonan cerai yang dikemukakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tahan, Datuk Wan Amizan Wan Abd Razak terhadap isterinya, Azma Azifazilla Azan.

Bagaimanapun, ketika prosiding bermula, perempuan berusia 28 tahun itu mendakwa, tidak ada sebab beliau diceraikan kerana mereka tidak pernah berkahwin.

Keadaan itu menyebabkan Hakim Syarie Shaiful Azli Jamaludin mencadangkan supaya defendan memfailkan pembelaan atau mengemukakan bantahan awal sekiranya berpandangan tuntutan yang dibuat oleh plaintif itu tidak relevan.

Wan Amizan selaku plaintif memfailkan permohonan cerai itu pada Disember tahun lalu mengikut Seksyen 47 Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

Dalam prosiding sebutan kes itu, ADUN berkenaan yang diwakili peguam Anita Arifin dan Mohd Isa Abd Ralip turut mengemukakan satu lagi permohonan iaitu memfarakkan (membubarkan) perkahwinan antara Azma Azifazilla dengan suami yang baru dinikahinya, Rizal Md. Radzi, 40, empat bulan lalu.

Bagi kes itu, Wan Amizan menamakan Azma Azifazilla sebagai defendan pertama dan suaminya, Rizal sebagai defendan kedua mengikut Seksyen 61(3)(b)(i) Enakmen Pentadbiran.

Ketika kesnya disebut di hadapan Shaiful Azli, peguam Mohd Isa menyatakan, anak guamnya (Wan Amizan) mengemukakan permohonan untuk membubarkan perkahwinan terhadap Azma Azifazilla dan Rizal kerana mendakwa dia masih suaminya yang sah.

Azma Azifazilla bagaimanapun membantah permohonan itu dan menegaskan dia tidak pernah berkahwin dengan plaintif, maka tidak perlu plaintif memfailkan penceraian.

Azma Azifazilla turut membawa akuan bersumpah mengenai perkara itu bagi menyokong kenyataannya.

Sementara itu, Shaiful Azli berkata, defendan perlu memasukkan pembelaan terhadap tuntutan palintif atau mengemukakan bantahan awal secara bertulis kepada mahkamah sebelum kes itu diteruskan.

Hakim turut meminta Azma Azifazilla melantik peguam dan menetapkan 20 Februari ini untuk sebutan semula kes itu.

Sementara itu, ketika ditemui di luar mahkamah, Azma Azifazilla dan Rizal memberitahu media, bahawa mereka telah berkahwin pada 28 September 2013 di Hulu Langat.

Wan Amizan dikatakan telah menikahi Azma sebagai isteri kedua beberapa tahun lalu di Thailand dan mendaftarkan perkahwinan mereka di Kelantan.

Semasa prosiding kes, Wan Amizan yang hadir ke mahkamah ditemani isteri pertama, bagaimanapun terpaksa meninggalkan mahkamah kerana mempunyai urusan penting.

Seorang Lagi "Blogger Kangkung" Dilaporkan Kepada Polis


Kaitkan DAP dengan isu tudung untuk bakar sentimen kaum

KUALA LUMPUR: Tindakan tidak bertanggung jawab seorang blogger pro-Umno yang cuba mengaitkan DAP dengan isu seorang guru mualaf yang diarah membuka tudung oleh pihak pengurusan sekolah mendorong Setiausaha Politik Ahli Parlimen Gelang Patah, Dyana Sofya Mohd Daud membuat laporan polis semalam.

Kenyataan provokasi, menghasut dan berniat jahat itu telah dikeluarkan blogger dikenali Azmy Awang Kelana Jaya di laman web azmyawangklanajaya.blogspot.com.

Menurut Dyana, tajuk artikel "DAP Makin Kuat di Johor, Islam Makin Dipijak: Guru Mualaf Dipaksa Buka Tudung" tiada kena mengena dengan artikel yang ditulis blogger tersebut.

Tulisan itu, ujar Dyana merujuk isu seorang guru mualaf di Johor yang diarah membuka tudung oleh Pengerusi Lembaga Pengurusan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) Nan Ya.

"Kenyataan yang dikeluarkan oleh blogger Azmy Klana Jaya berniat jahat dan menghasut, untuk membangkitkan pemusuhan di antara golongan masyarakat, di samping memburukkan parti DAP yang tiada kena mengena dalam hal ini," tegas beliau.

Pada 17 Januari lalu, Pengerusi Lembaga Pengurusan SJKC Nan Ya, Pang Ah Ngang dan Guru Besar, Chiew Swee Tuan telah meminta maaf secara terbuka kepada guru mualaf tersebut dalam satu majlis di Dewan Terbuka Kampung Johor Lama.

Guru terbabit, Choi Yi Shan, 25, yang masih merahsiakan nama Islamnya telah memaafkan Pengerusi dan Guru Besar tersebut.

"DAP mengambil pendirian bahawa semua rakyat Malaysia mempunyai hak kebebasan beragama seiring dengan Perkara 11, Perlembagaan Persekutuan.

"Saya membuat laporan ini demi kepentingan orang awam dan tindakan diambil secepat mungkin kerana kenyataan itu boleh memberikan kesan tidak baik kepada masyarakat berbilang kaum khususnya di Johor," jelas Dyana.

Turut sama mengiringi Dyana untuk membuat laporan polis ialah Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Senai, Wong Shu Qi, Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, Mazlan Aliman dan para penyokong Pakatan Rakyat.

Dyana dalam kenyataan medianya kesal kerana masih ada pihak tidak bertanggungjawab cuba melakukan provokasi perkauman.

Beliau bagaimanapun yakin rakyat Malaysia sudah matang dan tidak akan termakan dengan provokasi perkauman yang hanya menguntungkan sesetengah pihak.

"Dimanakah semangat Bapa Kemerdekaan, Tunku Abdul Rahman yang mementingkan semangat kebersamaan dan toleransi sejak kita merdeka lagi?" soal Dyana.

Mengulas isu yang sama, Teo yang juga Penolong Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan terkejut dengan tindakan blogger pro-Umno itu dan mengecam tindakan tidak bertanggungjawab 'tentera siber' Umno dalam mengaitkan DAP dengan isu guru mualaf yang dipaksa membuka tudung.

"Ketika pertama kali membaca berita guru muslim berusia 25 tahun di SJKC Nan Ya, Kota Tinggi diarah membuka tudung jika mahu terus mengajar di sekolah itu oleh salah seorang ahli lembaga pengarah sekolah; saya telah mengeluarkan kenyataan segera mengutuk tindakan tersebut dan menggesa beliau memohon maaf kepada guru tersebut tanpa berlengah-lengah," tegas Teo.

Beliau menegaskan bahawa DAP menjunjung prinsip bahawa setiap rakyat mempunyai kebebasan untuk mengamalkan agama anutan mereka.

"Sebenarnya ini bukan pertama kali Umno cuba meletakkan kesalahan kepada DAP apabila wujud kenyataan berunsur diskriminasi atau insiden berbau perkauman di Johor.

"Pada pertengahan tahun lalu apabila seorang guru berbangsa Cina didakwa mengeluarkan kenyataan berunsur perkauman, terdapat sepanduk bertulis "DAP Johor SokongCikgu Poh; Melayu Bodoh Puk*m*k” digantung di beberapa tempat," ujarnya kesal.

Menurut Teo, adalah jelas bahawa DAP menjadi sasaran mudah Umno dan tektik ini akan digunakan berulang kali bagi memesongkan kemarahan umum terhadap kegagalan kerajaan BN menyelesaikan masalah kenaikan harga barangan.

"Kami ingin mengingatkan Umno bahawa 'kamu boleh menipu semua manusia pada sebahagian masa dan sebahagian manusia pada semua masa, tetapi kamu tidak boleh menipu semua manusia pada semua masa'," ujar Teo memetik kata-kata Presiden Amerika Syarikat, Abraham Lincoln. -HD

[DEMO MELAMPAU UMNO] BN Akan Hilang Deposit Di Lebih Banyak Kerusi - Mat Sabu


Georgetown - BN bukan saja akan kehilangan deposit di kerusi Pengkalan Kota dan Berapit, tetapi percayalah mereka akan hilang lebih banyak deposit di kerusi-kerusi lain dalam Piihan Raya Umum ke-14 yang akan datang.

“Bantahan dan demo secara melampau yang dipamerkan oleh ahli mereka di Seberang Jaya dan Bukit Mertajam baru-baru ini akan membuat masyarakat yang cintakan keharmonian benci kepada tindakan sedemikian.

“Jika mereka tidak mengubah akhlak dan perangai, saya begitu yakin, banyak lagi kerusi di Pulau Pinang akan hilang dalam PRU akan datang, apabila rakyat telah dapat membuat perbandingan antara kedua-dua pihak, ” kata Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu semasa ditemui di Mahkamah Majistret, Butterworth pagi tadi.

Beliau yang juga merupakan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang juga berkata, rakyat negeri ini sedang memerhatikan setiap gerakan pembangkang di sini.

“Apabila menyedari mereka adalah pembangkang, sudah pasti pelbagai tindakan akan diakukan bagi meraih sokongan masyarakat khsususnya umat Islam dan orang Melayu di sini.

“Namun begitu dengan paparan tindakan melampau sepertimana demonstrasi kelmarin dan malam kelmarin sudah jelas bentuk kepimpinan yang sebeginikah harus dijadikan pemimpin untuk memimpin masyarakat berbilang kaum dalam negara ini.

“Islam adalah agama mulia dan suci yang mesti dibuktikan melalui tindakan oleh umat Islam sendiri. Sekiranya Islam hanya pada anutan dan kepercayaan, tapi tidak diresapkan dalam sanubari ia umpama hiasan yang dilihat indah pada wajah tetapi buruk pada hakikatnya,” tambah beliau lagi.

Oleh kerana itu, umat Islam mesti buktikan bahawa setiap kekeliruan boleh diselesaikan melalui perbincangan dan mendapat pandangan dari mereka yang ahli dalam sesuatu isu yang diperkatakan.-malaysiagazette

ULASAN GB

Demikianlah hukum kebenaran dan keadilan.

Hukum kebenaran dan keadilan bersifat alamiah, tidak dibatasi dengan warna kulit, bangsa atau agama.

Berdemo sampai membelasah orang awam dengan letak undang-undang id tangan sendiri, mengeluarkan kata-kata perkauman adalah sesuatu yang melampaui batas.

Setiap yang melampaui batas akan tetap terhukum jua akhirnya. Malah Allah banyak kali menegaskan di dalam Al-Quran

إِنَّهُ لا يُحِبُّ المُسرِفينَ
Sesungguhnya Dia (Allah) tidak suka orang-orang yang melampau batas

Fenomena "kangkung" yang merupakan luahan dan bantahan rakyat terhadap peningkatan kos sara hidup bakal menghumbankan Najib, UMNO & BN dari tampuk kekuasaan. Mukhriz sendiri mengakuinya:

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir bimbang dasar “betul tapi tak popular” dalam menangani masalah khususnya kenaikan kos sara hidup rakyat menyebabkan kerajaan sedia ada tumbang pada pilihan raya umum akan datang.

Mukhriz dilaporkan berkata kerajaan wajib mendengar rintihan pihak yang memberikan kemenangan pada BN dan dikhuatiri mereka kesal kerana "pihak yang disokong seolah-olah tidak prihatin, tidak peduli suara akar umbi".

"Malangnya dalam keadaan sekarang, BN menang tipis tak dapat dua pertiga majoriti seperti sebelum ini.
Ada perkara yang boleh dibuat, ada yang tak mampu dibuat selagi kita tidak dapat keyakinan sepenuhnya daripada rakyat.

"Saya bimbang kalau hanya fikirkan dasar yang baik dan betul saja dengan ketepikan terus soal populariti, maka akhirnya dalam PRU (pilihan raya umum) akan datang, walaupun kita buat perkara yang betul tetapi disebabkan persepsi rakyat sudah begitu, kita akan kecundang.

"Ketika itu, tiada apa yang boleh dilakukan kerana nasi dah jadi bubur," katanya dalam wawancaranya yang disiarkan dalam Berita Minggu hari ini.
-petikan mk

[VIDEO] Najib & Rosmah Diboo, Sudah Sampai Masa Untuk Najib Berundur!


Kes boo dan tidak tepuk tangan: Najib kena berundur

PETALING JAYA: Sudah sampai masanya bagi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berundur.

Menurut bekas calon Ketua Pemuda Umno Malaysia, Syed Rosli Syed Harman al Jamalulail, rakyat kecewa dengan kenaikan harga barang yang melanda negara sejak akhir-akhir ini dan secara spontan mereka melahirkan rasa tidak puas hati kepada Perdana Menteri dan isteri di majlis penyampaian hadiah di pertandingan akhir badminton Malaysia Open malam tadi.

“Sekali tengok nampak mereka biadab apabila mereka menyorak (boo) Datin Seri Rosmah Mansor yang memberikan kalungan bunga kepada Datuk Lim Chong Wei, tetapi sebenarnya mereka kecewa dengan apa yang berlaku pada negara,” kata beliau kepada FMT mengulas isu Rosmah diboo dan Najib tidak diberi tepukan ketika menyampaikan hadiah kepada pemenang.

Katanya, jangan salahkan mereka tidak hormati pemimpin negara kerana mereka melihat pemimpin negara mewah berbelanja, suka membazir sedangkan rakyat disuruh berjimat cermat.

Syed Rosli menambah insiden yang tidak disangka-sangka itu membuktikan rakyat sudah muak dan menyampah dengan pemimpin negara yang gagal menangani masalah kenaikan kos sara hidup.

Sehubungan dengan itu beliau bersetuju dengan pandangan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir bahawa jika isu ini gagal ditangani kerajaan, BN akan kalah pada PRU ke 14 nanti.

Dalam wawancara dengan sebuah akhbar tempatan semalam, Mukhriz berkata jika kerajaan mengekalkan tindakan yang tidak popular ini, BN akan tewas pada PRU akan datang yang dijangka diadakan pada tahun 2018.

Syed Rosli berharap makmal yang akan diadakan untuk menangani masalah ini dapat dihidupkan segera dan dapat mencari jalan penyelesaian secepat mungkin.

“Rakyat tertekan dengan apa yang berlaku seperti kenaikan harga minyak, kenaikan harga gula, kenaikan harga barang serta ura-ura kenaikan harga tol yang mana mereka lihat kerajaan gagal menangani isu ini secara berkesan,” katanya lagi. -FMT
Najib perlu letak jawatan segera, kata Tamrin

KUALA LUMPUR: Pelbagai pihak terus mendesak agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melepaskan jawatannya apabila gagal serta tidak bertanggungjawab dalam melaksanakan janjinya sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Datuk Mohd Tamrin Ghafar ketika ditemui Harakahdaily turut menggesa agar Najib lebih bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku di dalam negara ini atas kegagalannya sebagai pemimpin.

Jelas beliau lagi, Malaysia sekarang hampir terjerumus ke dalam keadaan yang teruk terutamanya membabitkan ekonomi, justeru keengganan Najib melepaskan jawatan akan memberi tekanan yang amat teruk kepada rakyat.

"Saya mahu Najib segera melepaskan jawatan, tidak boleh tangguh lagi sebab negara ini sudah berada dalam keadaan yang semakin teruk terutamanya dari sudut ekonomi.

"Selain itu Najib juga dilihat mungkir janji beliau pada PRU13 yang lalu dan beliau turut bersikap sambil lewa serta tidak bertanggungjawab dengan apa yang berlaku sekarang ini.

"Soal ekonomi, agama, perkauman, rasuah dan penyelewengan, apa yang dilakukan olehnya untuk mencari jalan penyelesaian. Semuanya semakin teruk, Najib dan kerajaan gagal menyelesaikannya," jelas bekas Pengerusi Mara itu.

Menurut bekas ahli Umno itu lagi, negara ini memerlukan seorang pemimpin yang lebih bertanggungjawab serta berhemah dalam soal membabitkan rakyat dan perbelanjaan wang negara.

"Sebelum PRU13 Pakatan Rakyat telah menjelaskan jika dapat memerintah maka harga kereta akan turut termasuk juga harga minyak dan lain-lain keperluan.

"Begitu juga Najib yang turut berjanji bahawa harga minyak tidak akan naik, tetapi apa yang kita lihat sekarang ini, harga minyak terus naik dengan alasan pengurangan subsidi.

"Jelas sikap tidak bertanggungjawab beliau dalam isu membabitkan kos sara hidup rakyat, sekarang sudah sampai masanya negara ini memerlukan seorang pemimpin yang lebih bertanggungjawab, dapat merasa keperitan hidup rakyat serta mengembalikan ekonomi negara," katanya yang menyertai PAS pada Ogos 2012.

Beliau yang turut berpendapat, semakin lama Najib memegang jawatan tersebut, keadaan ekonomi dan sistem pentadbiran negara tidak lagi dapat diselamatkan, malah rakyat akan terus menanggung beban hutang negara yang mencecah RM600 bilion.
- HD