7 Nov 2009

Era Najib Altantuya : Janganlah Angkuh Dan Sombong Wahai Pemimpin PAS...

Tak sangka rupa-rupanya perkara itu begitu serius. Nasib baiklah Tok Guru Nik Aziz meletupkannya cepat. Kalau tidak, semua orang pakat duk sembunyikan benda-benda yang mereka tak suka itu, dengan anggapan ia hanya perkara kecil. Rupa-rupanya ia bukan lagi perkara kecil.

Selepas ia dipecahkan oleh Tok Guru Nik Aziz, barulah semua orang nak mengaku, barulah semua orang nak bercerita, barulah semua orang nak buka rahsia, dan saya pun menerima bermacam-macam aduan melalui SMS, emel dan telefon.

Memang kita tak menduga ia seserius itu. Nampak di permukaannya macam biasa saja. Nampak airnya tenang. Ada sedikit berolak dan berkocak di sana-sini sekali-sekala, itu biasalah. Lebih-lebih lagi selepas musim kemenangan. Ada yang terlebih gembira sikit. Ada yang mulai khayal dengan kesenangan dan kebendaan. Ah, manusia ...!

Makanya ramai juga yang jadi melenting dengan tindakan Tok Guru Nik Aziz itu. Tak dinafikan saya pun terima banyak juga reaksi yang marah kepadanya dan menuduhnya melalut dan meminta dia melepaskan jawatan dan sebagainya. Tapi, lebih banyaklah lagi yang bercerita dan membuka rahsia-rahsia buruk yang selama ini dipendamkan.

Seseorang dari Seri Gombak misalnya menelefon saya mengadukan cerita yang berlaku setahun yang lalu.

Rumahnya kena pecah dan dimasuki perompak, dan isterinya kena tetak hingga hampir putus tangan. Ketika isterinya di hospital hampir satu bulan, tidak ada seorang pun pemimpin parti atau wakil mereka datang menjenguk.

Dia sendiri berjumpa dengan seorang tokoh pimpinan di kawasannya selepas tokoh tersebut berpidato penuh semangat di hadapan ribuan penyokong, dan dia menceritakan peristiwa yang menimpa keluarganya itu, dengan harapan tokoh itu akan datang menziarahi isterinya di hospital.

"Kita bukan nak minta duit," katanya, bercerita melalui telefon kepada saya.

Lalu terhamburlah cerita yang dia pernah bekerja untuk parti, menampal poster, memasang bendera, membawa makanan kepada jemaah yang bekerja di musim kempen pilihan raya, dan macam-macamlah.

"Waktu kempen pilihan raya," katanya, "habis semua orang tua, orang yang uzur, orang yang sakit, kita cari hingga ke hujung-hujung kampung, untuk tunjukkan keprihatinan kita dan parti kita. Tapi selepas menang, kita beritahu sendiri ke telinga dia pun dia tak datang!"

Cerita itu berlaku lebih setahun yang lalu. Tetapi kenapa tiba-tiba dia perlu menceritakannya lagi, sekarang? Dan itu hanya satu daripada puluhan cerita dan aduan yang saya terima dalam tempoh yang singkat selepas ledakan oleh Tok Guru Nik Aziz itu.

Beberapa orang pula bercerita tentang tokoh-tokoh yang sudah pandai hidup bergaya, lupa pada cara hidup serba sederhana sebelum menjadi YB dulu. Jemput berceramah pun kalau orang tak ramai dah tak mahu datang. "Tanya pula, dah dapat permit? Dulu tak peduli pun itu semua."

Ada pula tokoh tu, kalau naik kapalterbang mesti kelas satu atau business class! (Ha, terkejut kau!) Buat rumah banglo baru lagi. Ah, macam-macamlah, hal-hal yang negatif begitu. Saya pun malaslah nak ceritakan semula. Anda tahulah apa yang saya maksudkan.

Maka saya merumuskan - Nasib baiklah Tok Guru Nik Aziz meletupkannya cepat. Seperti saya kata dalam tulisan lalu: "Lebih baik ia ribut sekarang daripada ia ribut tahun depan."

Betul! Bukan tujuan nak menyalahkan sesiapa. Cuma ... Lihatlah! Buka mata, buka telinga, dan dengarlah apa yang rakyat bawahan nak cerita. Memang mereka nak bercerita sekarang. Dulu mereka sanggup pendamkan rahsia-rahsia yang kurang enak mengenai pemimpin mereka. Tetapi hari ini tidak lagi. Hari ini mereka mahu bercerita. Maka dengarlah!

Dengarlah luahan rasa orang-orang di bawah yang sebahagian mereka ada yang sudah jadi bosan dan meluat disebabkan terlalu keliru dan sebagainya, hinggakan ada yang nak keluar parti pun. Janganlah pula kita sendiri yang keliru disebabkan terpesona dengan kemenangan, hingga mahu menganggap suara-suara dari bawah ini semuanya remeh dan tak perlu diambil kira.

Bagi saya, seperti yang saya sebut dalam tulisan dulu: "Ini suatu saat yang genting dan mencabar. Tiap gerakan atau organisasi perjuangan akan ada saat ujian yang sebegini. Menguji kebijaksanaan kepemimpinan, untuk menghadapi cabaran yang lebih besar di hadapan. Ada hikmah-Nya, untuk PAS (satu-satunya wadah untuk Islam didaulatkan di negara ini) menjadi lebih kukuh dan mantap."

Tak mengapa. Jangan takut menghadapi krisis. Dan jangan takut mendengar tuduhan, aduan, kekecewaan, kemarahan dan sebagainya itu. Ini semua adalah tanda-tanda parti yang sedang membesar dan menjadi dewasa. Kalau tak mahu ada krisis seperti ini, apakah kita lebih suka melihat 'satu-satunya wadah untuk mendaulatkan Islam di negara ini' terus kekal sebagai parti yang kecil untuk golongan tertentu sahaja?

Saya dan kawan-kawan seniman-budayawan-cendekiawan – kami bukan orang politik. Tetapi kami adalah pemerhati yang mempunyai komitmen dengan kebudayaan, kesenian dan ketamadunan bangsa dan negara (yang sebenarnya tidak boleh dipisahkan dengan politik).

Golongan ini (seniman-budayawan-cendekiawan) sebenarnya mempunyai peranan tersendiri dalam perjalanan hidup bangsa dan negara. Inilah mesej yang selama ini cuba dihantar oleh golongan ini kepada orang-orang politik, agar dapat dijalinkan persefahaman, demi untuk mewujudkan kehidupan yang lebih jernih dan bererti.

Tetapi sayangnya kami masih mendapati orang-orang politik itu kebanyakannya terlalu angkuh dan sombong (apalagi selepas menang), hingga bukan sahaja mahu menafikan kepentingan golongan 'budayawan' ini, tetapi juga mahu menafikan kepentingan untuk mendengar suara-suara di peringkat bawah, seperti yang cuba saya paparkan di atas itu.

Maka ada seorang penulis di kalangan kami, yang melihat dari sudutnya tersendiri, selalu menegaskan bahawa: "Orang politik ni semuanya sama saja. Umnokah, PASkah, KeADILankah, sama saja."

Saya dan kawan-kawan lain selalu membantah pandangannya. Tetapi akhir-akhir ini apabila dia mengungkit kata-katanya itu, kami hanya berpandangan sesama sendiri, walaupun sebenarnya saya sendiri tidak bersetuju dengan pandangan itu. -Dinsman

Era Najib Altantuya : Hadapkan Abu Bakar Chik Ke Lembaga Disiplin!

Rupa-rupanya tiada satu pun peminpin PAS yang berkata benar mengapa TG Nik Aziz tidak menghadiri sidang akhbar selepas mesyuarat khas yang diadakan pada malam Rabu 28 Oktober 2009. Tiada seorang pun yang jujur mahu menyatakan hakikat. Penulis sedih. Penulis terpaksa menyatakan hakikat yang sebenar. Anda semua tahu apa yang berlaku pada malam mesyuarat khas itu ?? Mari sini penulis ceritakan. Ini sudah tidak menjadi rahsia lagi.

Ketika masing-masing menyatakan hujah, tiba-tiba Abu Bakar Chik(ABC) telah menyergah TG Nik Aziz.

"Nik Aziz dah tua dan nyanyuk, lebih baik letak jawatan sebagai Mursyidul Am PAS dan Pesuruhjaya PAS Kelantan".

Woiii mangkuk !!! kot iye pun nak peluk UMNO jagalah adab bahasa tu. Kau bercakap dengan Mursyidul Am PAS.

"Kalau boleh MB pun rakyat tok say(tolak) mu(TG Nik Aziz) sekarang ni...," ABC menambah.

Kurang ajar. ABC kata Ustaz Abdul Halim Abdul Rahman sudah bersedia menggantikan TG Nik Aziz sebagai Pesuruhjaya PAS Kelantan.

"Menteri Besar...banyak lagi yang boleh keje kalau Tok Guru berhenti...,"

Pandai pulak ABC ni panggil TG Nik Aziz sebagai Tok Guru. Kira bahasa lembut dia lah ni nak mintak TG Nik Aziz berhenti. Walhal dia tengah menekan TG Nik Aziz. Dia sedang memaksa Tok Guru letak jawatan. Sabar je la den.

ABC terus sambung gesaan dia supaya Tok Guru berhenti. ABC tegaskan, Prof. Harun Din(Mastermind UG) sedia pangku jawatan Mursyidul Am PAS.

Mesyuarat khas malam itu dihadiri lebih 50 orang pemimpin PAS. Dan ABC sanggup mencerca dan menghina batang tubuh TG Nik Aziz dalam mesyuarat yang disaksikan oleh semua orang. Banyak lagi diolog yang mahu penulis coretkan di sini. Tapi tidak sampai hati. Cukuplah. Dah tiada bahasa carut yang sesuai untuk ABC ni. Ini khas untuk mu ABC. ISA SAMAD KAU !!!

Cercaan dan penghinaan ABC dalam mesyuarat khas itu menyebabkan TG Nik Aziz sebak, lemah dan mulai sesak nafas. Lantas TG Nik Aziz dikejarkan Institut Jantung Negara(IJN). Itu sebab TG Nik Aziz tidak muncul dalam Press Confrence. Ulang sekali lagi. TG Nik Aziz tidak hadir sidang akhbar selepas mesyuarat khas kerana semasa itu TG Nik Aziz sudah berada di IJN.

Hairan bagaimana TG Nik Aziz dalam keadaan sesak nafas dan tangan memegang dada keluar dari pejabat agung PAS tanpa disedari oleh semua wartawan dan lain-lain?? Mesyuarat khas itu diadakan di tingkat 5. TG Nik Aziz dengan dibantu beberapa orang turun melalui lif. Lif turun terus ke B iaitu basement atau tempat parking kereta bagi Pimpinan utama PAS. Tok Guru terus naik kereta di basement lalu dikejarkan ke IJN. Para wartawan tidak akan perasan kerana basement di Pejabat Agung PAS jalan raja laut terkebelakang dan terlindung dari pandangan mata. Sedangkan mereka iaitu para wartawan berkubu di tingkat G bangunan tersebut.

Tetapi yang lebih hairan mengapa boleh ada pimpinan PAS seperti ABC sanggup mencerca TG Nik Aziz dan memaksa TG Nik Aziz letak kesemua jawatannya samada dalam parti dan dalam kerajaan negeri. Itu namanya kurang ajar. Penulis yakin ABC ini telah diarahkan oleh Mustafa Ali dan dipersetujui oleh TG Hadi dan Harun Taib. Mula-mula mereka sindir TG Nik Aziz dengan mengeluarkan press statement supaya pemimpin jangan guna blog untuk meluahkan rasa hati. Sindiran itu hanya khas untuk TG Nik Aziz. Tetapi pemimpin PAS seperti Hasan Ali, Nasarudin Mat Isa dan Roslan SMS boleh guna dan memperalatkan blog dengan memanggil blogger UMNO dan blogger PAS yang pro UG. Siap boleh dedahkan rahsia besar PAS kepada blogger UMNO semata-mata nak menyelamatkan tengkuk masing-masing. Hasan Ali, Nasarudin Mat Isa dan Roslan SMS hanyalah budak suruhan puak PAS Terangganu. Roadshow Hasan Ali di seluruh negeri Selangor pun atas arahan dari Mustafa Ali konon dengan roadshow tersebut Hasan Ali dan puak PAS yang pro UG tidak bersalah dan memperlekehkan TG Nik Aziz dalam pada masa yang sama.

Nampak tak macam mana politiking pemimpin PAS Terangganu. Memang menjijikkan. Geng Terangganu ini sebenarnya sudah mabuk kuasa. Kuasa yang mereka terlepas pada Pru tahun 2004 amat menghantui mereka. Macam orang gila talak. Ini bukan tuduhan, tetapi pemimpin PAS Terangganu merompak kekayaan negeri mereka dengan serban dan jubah pada tubuh mereka. Pandai tak mereka menipu rakyat ?? Mereka tak pandai mana pun tetapi kita lah yang bodoh kerana mempercayai mereka dan menganggap mereka maksum kerana jubah dan serban mereka. Mereka senyum semasa mereka menipu kita.

Selain gilakan jawatan Menteri Pusat dalam Kerajaan Persekutuan, geng-geng Terangganu ini ego dan tidak pandai merendah diri. PAS boleh lupakan Pru-13 jika tidak membuang pemimpin dari clan Terangganu ini dengan seberapa segera.

Bagi mereka yang ragu dengan cerita penulis mengenai bagaimana ABC menghina dan mencerca TG Nik Aziz supaya letak jawatan hingga Tok Guru dikejarkan ke IJN, anda sendiri boleh bertanya terus kepada lebih 50 orang pimpinan PAS yang hadir pada mesyuarat khas pada malam itu. Sahihkan fakta ini dengan mereka. Suruh mereka bersumpah atas nama ALLAH. Suruh mereka bersumpah bohong.

Kepada ABC yang kurang ajar, Mustafa Ali yang penipu dan TG Hadi yang khianat kepada pengundi !!! Sila nafikan segala pendedahan ini jika kalian bermaruah.

Buat sekian kalinya, penulis menegaskan sebab mengapa TG Nik Aziz tidak menghadiri press confrence selepas mesyuarat khas pada malam itu kerana TG Nik Aziz dipaksa letak jawatan oleh clan PAS Terangganu lalu sakit dan dikejarkan ke IJN bagi menerima rawatan. - Ali_baganutama

Ulasan GB

Saya minta Pengerusi Lembaga Disiplin, Ust Tuan Ibrahim Tuan Man jangan buat-buat terlepas pandang terhadap isu ini. Jangan hanya tahu nak membelasah kumpulan anti-UG sedangkan golongan kamu sendiri yang menyokong Ug yang mengina Mursyidul Am PAS dibiarkan.

Malah di Seminar Memperkasakan PAS hari ini sekali lagi Abu Bakar Chik melakukan penghinaan terhadap Prof Abd Aziz Bari yang dijemput PAS sebagai ahli forum apabila beliau menyatakan "Minta maaflah, hari ini saya sampai tidak boleh nak lihat muka Prof Aziz". Hebat dan tinggi sangat ker ilmu Abu Bakar Chik berbanding orang lain terutama Prof Abdul Aziz yang sehingga tak boleh pandang mukanya. Kalau begitu mengapa datang? Mengapa bangun berbahas? Beliau sepatutnya menghormati keputusan jawatankuasa Seminar yang mengundang Abdul Aziz. Abdul Aziz pada bila-bila masa boleh menyatakan "pinggan tak retak nasi tak dingin - orang tak hendak aku pun tak hingin!"

Itulah satu contoh terbaik gelagat salah seorang pemimpin PRIMITIF dari Trengganu! Abu Bakar Chik namanya.

Era Najib Altantuya : PAS Perlukan Usaha Pembaharuan - Dr Abu Hassan

Data yang dikeluarkan Dr Abu Hasan Hasbullah, salah seorang panel dalam seminar politik Pas, menerusi kajiannya benar benar mengejutkan.

Beliau yang mengkaji pola demografi keadaan politik Pas pasca PRU13 nanti jelas menunjukkan satu usaha pembaharuan perlu dilakukan sekiranya Pas mahu mengekalkan kerusi sedia ada.

Data yang diperolehi merangkumi setiap lapisan masyarakat di seluruh Negara bagi mengkaji kestabilan politik Pas selepas pilihanraya yang lalu.

“Sudah tiba masanya masayarakat di Negara ini tanpa mengira destinasi politik masing masing untuk membincangkan nasib masyarat di Malaysia”, katanya.

Beliau turut menambah “Anggaplah penyelidikan saya ini satu pandangan membina. Saya setuju bahawa 1bentuk pemilihan, pembentukkan gerakan, pembangunan jentera bagi memastikan cita-cita Pas tercapai”.

Kajian menunjukkan golongan muda mengiktiraf sistem parti Pas, namun terdapat beberapa faktor lain dalam pimpinan Pas yang menggusarkan mereka.

Walaubagaimanapun kedudukan Musyidul Am Nik Aziz Nik Mat sebagai pemimpin tertinggi parti itu diiktiraf dan masih kukuh di kalangan pendukung setia parti dan masyarakat umumnya.

Rata-rata pola yang dibentangkan berbentuk pyramid iaitu dengan peratusan tahap lemah yang sangat tinggi.

Ini meliputi semua aspek merangkumi pentadbiran, pimpinan, strategi politik dan ideologi parti itu sendiri.

Berbanding PRU12 dengan statistik yang menunjukkan 70% bersetuju dengan kebijaksaan strategi Pas,kajian kali ini menunjukkan kemerosotan sebanyak 20% dari aspek itu.

Selain itu,sebanyak 50% yang berpendapat Pas bermasalah dari segi kepimpinan dalam parti.

Kajian Dr Abu Hasan Abdullah turut menyentuh persepsi media yang meliputi media dari blog, jurnal dan juga facebook terhadap parti ini.

Data yang diperolehi amat mengejutkan kerana sebelum ini golongan media mula positif dengan Pas.

Namun, data terbaru menunjukkan peningkatan peratusan negative yang amat tinggi daripada media, iaitu sebnayak 213% penolakkan kepada parti ini.

Selain itu, kajian Dr Abu Hasan menunjukkan, tindakan Pas bergabung dengan Pakatan Rakyat bagi memperkuatkan benteng melawan Umno menjelang PRU13 adalah wajar.

Namun, Pas tidak perlu bergabung membentuk sebuah Parti baru bersama Pakatan Rakyat kerana menurut Dr Abu Hasan,Pas mampu berdiri sendiri sebagai satu parti yang kuat. - laporan : TVS imej : idhamlim

Era Najib Altantuya : PAS Berdosa Jika Gagal Menjadi Alternatif Untuk Rakyat - Aziz Bari

Prof Abdul Aziz Bari menggesa Pas mencari anjakan baru sekiranya ia mahu kekal relevan di mata rakyat.

Bercakap kepada lebih 1,000 perwakilan di seminar pemerkasaan Pas, Prof Aziz berkata kritikan yang dilemparkan terhadap Pas terbit dari hasratnya untuk melihat Pas muncul sebagai parti alternatif yang berwibawa.

"Pas memerlukan anjakan baru. Dalam pilihanraya akan datang, coraknya berbeza. Politik masa hadapan bukan lagi Asalkan Bukan Umno. Pemilihan isu dan ketrampilan parti menjadi kritikal dalam pilihanraya akan datang," katanya.

"Rakyat tidak akan memaafkan Pas jika ia gagal menonjolkan calon yang berwibawa. Pas berdosa kepada rakyat kalau gagal menjadi alternatif untuk rakyat," tegasnya.

Pensyarah dari Universiti Islam Antarabangsa ini menarik perhatian umum dengan kritikan keras terhadap Pas khususnya Presiden Abdul Hadi Awang mutakhir ini, seperti yang dilaporkan oleh portal Malaysiakini semalam.

Memulakan ucapan dengan mempertahankan kritikan beliau di hadapan pimpinan Pas Pusat dan Dewan Ulamak, Prof Aziz berkata kritikannya tidak eksklusif kepada Pas, bahkan untuk Parti Keadilan Rakyat, DAP, Umno dan Barisan Nasional.

Tambah Aziz Bari, Pas harus sedar bahawa rakyat mengharapkan Pas menjadi sebuah parti arus baru, bebas dari pengaruh politik Umno.

"Di Malaysia sudah ada parti Melayu. Kalau parti yang dikatakan Islam, bercakap macam parti Melayu maka ini tidak elok untuk gerakan Islam," katanya.

"Bagaimana boleh kita kata kita bersama Pakatan Rakyat kalau tindak-tanduk kita menunjukkan sebaliknya," tegas beliau. laporan :TVS imej : idhamlim


KD Altantuya Kapalselam Yang Tak Boleh Menyelam

Kapal selam Scorpene pembelian dengan rakan kongsi Najib Altantuya tidak dapat berfungi dengan sepenuhnya setelah mengalami beberapa kegagalan untuk berfungsi di dasar laut. Agak pelik kapal selam tidak boleh menyelam.

Kapal selam yang baru dibeli dan baru sampai dikhabarkan dalam perjalanan ke Sepanggar tidak boleh menyelam di beberapa tempat. Ini menyebabkan kapal selam selam tersebut diiring oleh kapal pengiring. Ini kes yang agak pelik. Kapal selam tidak pandai menyelam.

Kapal selam malang itu diberi nama KD Tunku Abdul Rahman tetapi lebih popular di kenali sebagai ‘KD Altantuya’ dikalangan Tentera Laut Diraja Malaysia. Apa dah jadi dengan kapal selam kebanggaan Najib Altantuya ini. Kapal karam pun boleh menyelam inikan kapal selam tidak boleh menyelam.

‘KD Altantuya’ dan sebuah lagi kapal selam dibeli dengan harga RM3.4 bilion dengan Perimekar meraih komisyen RM530 juta. Komisyen itu menimbulkan kontroversi kerana nilai kapal selam berkenaan jauh lebih tinggi dari kapal selam model sama yang dibeli oleh Chile dan India.

‘KD Altantuya’ mula dibina pada tahun 2000 dan sepatutnya berkeupayaan menyelam sedalam 100 hingga 200 meter ke dasar laut. Mungkinkah kapal selam itu takut lemas? Itu yang kena siasat. -wargamarhaen

Ulasan GB

Dari maklumat yang diperolehi, belanja penyenggaraan sebuah Scorpene termasuk membersihkan kapalselam tersebut dari lumut dan sebagainya mencecah RM1 juta untuk satu hari.

Kirakan sahaja penyenggaraan tahunan untuk 2 buah Scorpene. (1 lagi kapalselam diberitakan akan tiba ke negara initidak berapa lama lagi).

Era Najib Altantuya : Layanan Ahli PAS Kepada Pengkritik

Melihat kepada perkembangan mutakhir menjelang Seminar Khas Politik PAS nampaknya Prof Aziz Bari sudah Berjaya ‘mencipta’ musuh dari kiri dan kanan.

Musuh PAS

Yang jelas sejak dari awal lagi semenjak tercetusnya tulisan awal Prof Aziz dan disambut oleh TGNA ulasan komen kritikan dan kecaman bertali arus diterimanya.

Sudah sah bagi setengah pemimpin dan juga ahli sehingga saat ini Prof Aziz Bari sudah menjadi musuh No. 1 parti PAS kini.

Dikatakan Prof Aziz ingin menghancurkan PAS dan membuat kritikan tidak mengikut saluran yang betul.

Harus diingat Prof Aziz bukan lah ahli PAS. Jadi bukan lah satu pilihan yang tepat untuknya dengan menggunakan saluran parti.

Maka tidak menjadi kesalahan saluran media blog digunakan. Kesannya lebih baik dan berkesan.

Tengoklah apa yang terjadi hari ini. Sangat menakjubkan.

Sebenarnya Prof Aziz lebih bermatlamat untuk menyelamatkan PAS.

Itulah cara yang terbaik.

Biar semua orang tahu. Dedahkan kepada umum.

Bukan untuk pengetahuan 3 4 orang saja.

Ahli – ahli di peringkat bawahan jarang benar dikhabarkan dengan mesyuarat orang – orang atasan. Terima dan telan saja.

Cuba lihat kecaman penuh bernafsu Ketua Pemuda PAS Pusat ini begitu juga dengan artikel ini malah juga yang ini terbukti bukan hakikatnya Prof Aziz sudah menjadi musuh PAS No. 1 kini.

Tetapi tidak bagi TGNA yang lebih faham dan mengerti erti hubungan dengan UMNO. 19 tahun berdepan dengan UMNO secara langsung menyebabkan TGNA lebih memahami isihati Prof Aziz Bari

Musuh UMNO

Pelik juga UMNO turut memusuhi Prof Aziz Bari kini. Kerana artikel awal Prof Aziz telah menyebabkan segala perancangan UMNO selepas 08 Mac 2008 hancur lebur kini.

Kerajaan Perpaduan sudah hampir menjadi reality. Hassan Ali sudah berkira - kira menjadi MB Selangor dan bukannya Khalid Ibrahim.

Sebenarnya Kerajaan Perpaduan antara senjata terbaik UMNO untuk melumpuhkan PAS seterusnya Pakatan Rakyat dan yang lebih ditakuti dan sangat mengerikan UMNO ialah Anwar Ibrahim. -prof

Era Najib Altantuya : Ungkapan Ukhwah Untuk Siapa?

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man telah menulis di dalam blognya mengingatkan ahli PAS agar tidak terperangkap dengan "agenda musuh" dan lupa fokus utama untuk memenangi PRU13.

Ia satu peringatan yang baik dan amat dialu-alukan tetapi kenapa hanya kini baru peringatan itu dikeluarkan. Kenyataan yang seolah-olah ditujukan kepada "pihak yang bertelingkah" di dalam parti sehingga mengheret beberapa nama untuk diadili didepannya selaku Pengerusi Lembaga Disiplin PAS.

Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, sama ada sedar mahupun tidak, PAS katanya sedikit demi sedikit telah masuk ke perangkap musuh apabila menyerang 'sahabat dalam satu jemaah' lebih hebat dari menyerang musuh sebenar.

Selain merugikan jemaah, membuang masa, tenaga dan wang ringgit, tindakan itu juga seperti menghulurkan peluru kepada musuh untuk menyerang PAS itu sendiri.

"Jangan masuk perangkap musuh yang sengaja menimbulkan perpecahan di kalangan kita. Di mana ukhuwah jamaah, sehingga kita menyerang sahabat dalam satu jamaah lebih hebat dari kita meyerang 'musuh' kita sebenar, tulisnya.

Persoalan kini, siapa yang memulakan? Siapa yang menyebabkan perpecahan di dalam jemaah ini timbul? Apakah cukup dengan hanya mengeluarkan arahan blanket "tutup isu UG" setelah ianya membarah dari hujung kepala ke hujung kaki jemaah?

"Apakah sudah hilang ukhuwah jamaah, sudah hilang rasa sayang pada saudara sesama jamaah, sehingga kita sanggup memberikan peluru kepada musuh untuk menyerang sahabat kita," tulisnya lagi.

Mengapa sekarang baru nak berbicara soal ukhwah? Mengapa hal yang sama tidak diperingatkan kepada mereka yang terlebih awal menimbulkan perpecahan? Mengapa Pesuruhjaya PAS Selangor tidak diberitahukan supaya meletakkan keutamaan kepada ukhwah sebelum mengambil tindakan menyingkirkan beberapa pimpinan dari Dewan Harian PAS? Siapa yang sebenarnya yang telah "menyerang sahabat lebih hebat dari menyerang musuh?

Apakah hanya mereka yang menentang UG perlu menjaga ukhwah sedangkan yang menyokong UG boleh berbuat apa yang mereka suka? Menjaga ukhwah dengan UMNO tetapi di dalam masa yang sama membaraikan ukhwah sesama ahli di dalam jemaah?

Isu UG telah ditutup, dikuburkan, kata sesetengah pihak terutama dari mereka yang mengutarakan gagasan tersebut tanpa sebarang permohonan maaf dan tanpa sebarang kesedaran untuk bertaubat bahawa isu itulah yang sebenarnya yang telah mencerai-beraikan ahli.

Mereka menjadi pemain utama tetapi dalamasa yang sama bertindak sebagai pengadil.

Sekalian ahli PAS menuntut keadilan supaya pihak yang bersalah dihukum, bukan untuk membuat seruan baru serta menampal mulut serta mengikat tangan ahli supaya menghentikan berbicara mengenai soal UG, demi untuk "melepaskan" pihak yang ternyata bersalah dan kemudian menyalahkan orang lain.

Cara sedemikian tidak sesekali mampu untuk menyelesaikan kemelut yang ada. Saya pernah menyatakan tindakan pimpinan meengeluarkan arahan untuk menutup perbicaraan mengenai UG sebelum tindakan diambil terhadap mereka yang bertangungjawab mengenainya diadili adalah laksana menyapu sampah-sarap ke bawah karpet. Bau hapaknya akan tetap terhidu apabila tiba masanya. Inilah yang berlaku kini.

Tetapi malang di dalam PAS yang mengikut budaya UMNO, takut dan dayus untuk mengambil tindakan ke atas pimpinan yang jelas merosakkan jemaah tetapi mempersalahkan dan menindas mereka yang tidak bersalah.

Yang nyata UG adalah satu penderhakaan kepada Allah dan Rasulnya, pengkhianatan kepada jemaah dan ummah seluruhnya.

Perbuatlah sesuka hati kamu selepas ini. Kerana Nabi berpesan "tiada ketaatan kepada makhluk di dalam perkara yang menderhakaiNya dan RasulNya".

Nak pecat saya? Silakan. Tetapi jangan lupa pecat sekalian ahli yang menentang UG termasuk Mursyidul Am kami dan biarkan PAS hanya dianggotai oleh mereka yang dahulu pembawa gagasan berbaik-baik dengan UMNO tetapi kini berlagak seperti hero konon aku pendamai parti dan penentang UMNO terunggul seperti yang dilakukan oleh Setiausaha Agong, Mustafa Ali.