26 Jan 2014

Cadangan Bawa Masuk Semula Mahathir Buktikan Najib PM Yang Tongong - Sakmongkol


Cadangan bekas menteri bawa masuk semula Dr Mahathir, bukti kepimpinan Najib lemah

adangan bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin supaya membawa kembali Tun Dr Mahathir Mohamad ke Putrajaya adalah satu lagi bukti betapa lemahnya pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Ahli Parlimen DAP Raub, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz berkata, ia membuktikan Najib langsung tidak mempunyai kredibiliti kepimpinan dan selama ini hanya bergantung pada nama bapanya, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein.

“Maksud cadangan itu jelas menunjukkan Najib tidak ada guna. Soalnya mengapa Mahathir?

“Dengan menggunakan alasan membawa kembali Mahathir supaya dapat memimpin tangan Najib dan menjadi mentor kepadanya, ini menimbulkan persoalan apakah Najib ‘baru pandai berjalan’?

“UMNO diterajui beliau jelas bercelaru sekali, jadi benarlah kata seorang mantan Menteri Kewangan bahawa Najib tidak memiliki kemampuan untuk mentadbir negara. Apa yang berjaya diperoleh hanya menjadi anak Tun Razak, itu saja,” katanya.

Menurut Mohd Ariff Sabri, cadangan Zainuddin itu turut mengesahkan bahawa Najib tidak mengutip sebarang pengalaman sepanjang proses ‘mentoring and apprenticeship’ di dalam UMNO sejak 1976.

“Terbukti Najib ialah seorang pemimpin dungu.
Jadi menteri sejak 1976, 2009 menjadi Perdana Menteri. Ertinya sudah dimentorkan selama 32 tahun, apa yang dilakukan?

“Ramai pemimpin yang boleh dipelajari cara kepimpinannya waktu itu, kecuali beliau tidur atau terlalu sibuk dengan ‘extra mural activities’ lain atau dipilih hanya kerana rakyat dirundung kesedihan akibat takut baka Tun Razak tidak ada di Pekan.

“Malaysia menuai apa yang ditanam. Kita telah tanam pokok mangga jantan yang tidak boleh menghasilkan buah,” ujarnya.

Beliau dengan sinis turut mencadangkan pimpinan UMNO membuat laporan polis terhadap Zainuddin atau lebih dikenali dengan panggilan Zam kerana mengemukakan cadangan yang amat menghina Najib.

“Buat masa ini, saya kira amat baik jika gerombolan ‘God-King and Country’ membuat laporan polis ke atas Zainuddin kerana cadanganya yang ternyata mencela dan menghina Najib. Tunggu apa lagi?,” ujarnya.

Portal The Malaysian Insider minggu lalu melaporkan saranan Zainuddin agar Najib membawa semula Mahathir dan menjadikannya sebagai mentor seperti Singapura mengambil Lee Kuan Yew supaya dapat kembali berkuasa serta berpengaruh.

Antara lain dalam cadangannya itu adalah menggesa kerajaan membuat keputusan segera supaya Mahathir diberi kedudukan khas agar dapat memberi sokongan moral kepada Najib.


Mentor-Mentee

UMNO dibawah pimpinan Najib amat bercelaru sekali. Najib kelihatan tidak tahu membuat apa2. Benarlah kata bekas seorang menteri kewangan- Najib hasn’t got what it takes to run the country. What has Najib got? He has an indisputable claim on being Tun Razak’s son. That’s all.

Maka kedengaran lah cubaan dan cadangan membawa Dr Mahathir sebagai mentor kepada Najib.

Apa maksud cadangan itu? Membawa kembali Dr Mahathir is as good as menjadikan Dr Mahathir PM sekali lagi. Maknanya, Najib must be a real dud and nitwit. Adapun alasan membawa kembali Dr Mahahir ialah supaya dia memimpin tangan Dato Najib dan jadi mentor kepada Najib. Najib baru pandai berjalan kah? Atau mempunyai kerencatan akal?

Bukankah Najib sudah melalui mentoring dan apprenticeship sejak tahun 1976 lagi? Bukan sedikit tokoh2 besar yang boleh dipelajari oleh Najib. Pada zaman Tun Hussein, dia boleh belajar dari pimpinan Ghazali Shafie, Musa Hitam, Tengku Razaleigh.

Pada zaman Mahathir- dari Mahathir sendiri dan dari kaisar ekonomi negara Daim Zainudin. Ertinya, jika mahu pengajaran dan tunjuk ajar, jika dia cergas otak- dia sudah boleh jadi PM yang terbaik. Kecuali ketika itu, Najib tidor atau sibuk dengan extra mural activities yang lain.

Dia sudah mendapat mentoring sejak tahun 1976 lagi setelah megambil alih tempat Tun Razak. Ketika itu, tidak ada orang tahu pun potensi pimpinan nya. kerana dirundung kesedihan maka rakyat Pekan menerima pergantian nya takut2 baka Tun Razak tidak ada di Pekan. Kini, Malaysia menuai apa yang kita tanam. Kita telah tanah pokok mangga jantan yang tidak boleh menghasilkan buah.

Cadangan membawa kembali Dr Mahathir, megesahkan Najib ialah seorang pemimpin tongong. Berapa lama dia sudah di mentor? Sejak Tun Hussein Onn, Tun Mahathir, Pak Lah. Dia jadi menteri sejak 1976. Pada tahun 2009 jadi PM ertinya dia sudah pun di mentorkan selama 32 tahun( 1976-2008) kalau dia tidak cukup lagi menimba ilmu memimpin negara, apa yang dia lakukan selama 32 tahun tersebut?

Jika Najib disahkan sebagai useless, mengapa tidak diganti? Soalanya kenapa mesti diganti oleh Dr Mahathir? Jika Mahathir dilantik sebagai mentor, it is as good as saying Dr Mahathir PM sekali lagi.

Jika terlalu bangsat sengat UMNO dari segi kepimpinan, kenapa tidak Tengku Razaleigh Hamzah? TRH satu2nya pemimpin UMNO yang boleh mengatasi kepandaian Dr Mahathir. Ramai tidak tahu bahawa idea mengujudkan pusat pentadbiran adalah hasil fikiran Tengku Razaleigh Hamzah. Tengku mahu membina Gua Musang sebagai pusat pentabiran Kelantan. Tapi bila Dr Mahathir jadi PM, idea tersebut ditamat riawayatkan. Idea itu kemudiannya mencetuskan penubuhan Putrajaya. Maka semua orang ingat Dr Mahathir memikirkan kelahiran Putrajaya.

Jika UMNO mahukan orang Melayu menyokong UMNO semula, panggil Tengku Razaleigh jadi presien UMNO dan PM.

Tapi buat masa ini, amat baik jika gerombolan God-King and Country membuat lapuran polis keatas Zainudin Mydin kerana cadangan nya mencela dan menghina PM Najib. Tunggu apa lagi?
-sakmongkol


ULASAN GB

Lepas "Kangkung", kena tongong pula... aduuuhhhh... wajar sangat letak jawatan!

Berapa Kos & Siapa Tanggung Mat Said Ke Antartika?

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said perlu menjelaskan siapakah menanggung perbelanjaan dan tujuan lawatan ke Antartika, tegas Pengerusi Pimpinan KEADILAN Terengganu, Azan Ismail.

“Kita minta dia tampil berikan penjelasan. Berapakah belanja, siapa sponsor, apakah tujuan lawatan itu. Adakah lawatan ke Antartika boleh menyebabkan harga barang turun dan jadi murah,” ujarnya yang juga Adun Bandar.

Pada 15 Januari lepas, media melaporkan Ahmad mengetuai lawatan ke Antartika selama 15 hari anjuran Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi melalui inisiatif Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM).

Kenyataan Pejabat Menteri Besar Terengganu menyatakan lawatan itu bertujuan membuka laluan bagi membantu kerajaan menubuhkan sebuah stesen penyelidikan bersama Instituto Antartico Chileno (INACH).

Bagaimanapun, semalam, YDSM dalam kenyataannya menafikan ia mempunyai kaitan dengan lawatan berkenaan.


Menurut Azan, beliau turut mempersoalkan atas kapasiti apa Ahmad Said mengadakan lawatan ke benua ais itu dan kelayakannya mengetuai misi berkenaan.

“Tujuan dia ke sana sangat kabur. Apa kaitan negeri Terengganu dengan antartika. Apakah belanja ini ditanggung dari sumber negeri, yayasan atau pihak luar,” ujarnya.

“Sekarang sudah jadi lucu. Ada yang kata cuaca sejuk di Terengganu kerana usaha Mat Said bawa balik ais batu dari antartika,” ujarnya.

Menurutnya, trend pimpinan negara kini mengadakan lawatan ke luar negara hingga menimbulkan bantahan ekoran pembaziran wang rakyat.

Dakwanya, Ahmad Said turut menghabiskan masa ke China Disember tahun lalu hingga menyebabkan persidangan Dewan Undangan Negeri disingkatkan.

Azan berkata, Mat Said sepatutnya menumpukan kepada pembangunan negeri Terengganu dan bukan menumpukan usaha di luar tugasan beliau.

“Kepimpinan Terengganu tidak mempunyai perancangan jelas. Pembangunan fizikal dibuat tanpa perancangan, tidak sempurna dan ada yang separuh jalan.

“Buat mall (kompleks beli belah), tak menepati kehendak dan aspirasi penduduk,” katanya yang turut merujuk Projek bebas cukai Tasik Kenyir yang didakwa tidak diuruskan dengan baik.

Tambahnya, bajet negeri Terengganu adalah bajet tertinggi di Malaysia dengan 80 peratus daripada peruntukan RM3.2 bilion disalur kepada pejabat menteri besar. -KD


YDSM nafi anjur lawatan MB ke Antartika

KUALA TERENGGANU: Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM) menafikan lawatan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said ke Antartika adalah anjuran yayasan tersebut.

Menurut Setiausaha Kerja YDSM, Mohd Azrul Ismail, lawatan ke Antartika itu tidak ada kaitan dengan program YDSM.

“YDSM menjalankan kerja-kerja amal bertujuan untuk memberi sumbangan ke arah peningkatan taraf sosio ekonomi, kesejahteraan hidup dan pendidikan rakyat Terengganu,” kata beliau dalam satu kenyataan kepada FMT.

Katanya lagi, YDSM juga menjalankan program penyelidikan, sejarah, warisan dan pemuliharaan alam sekitar negeri Terengganu.

“Kenyataan ini untuk mengelakkan salah faham dan kekeliruan yang timbul dari laporan tersebut,” katanya lagi.

Ahmad Said dikecam kerana mengadakan lawatan selama 15 hari ke Antartika untuk memberi laluan kepada kerajaan Terengganu membuat kajian tentang iklim dunia.

Malah ahli parlimen Kuala Terengganu, Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad berkata lebih baik Ahmad Said buat kajian di negeri sendiri daripada menghabiskan wang rakyat Terengganu di Antartika.
-FMT


Blogger UMNO Kangkungkan Najib, Mahu Najib Letak Jawatan Segera


Desakan supaya Perdana Menteri Najib Tun Razak meletakkan jawatannya semakin mendapat momentum di kalangan blogger pro- Umno, menndakan satu isyarat terhadap wujudnya usaha bersepadu dari dalam parti UMNO sendiri untuk mengeluarkan Perdana Menteri keenam itu dari Seri Perdana.

Panggilan nama yang jelek seperti "Najib kangkung" dan "PM tidak berguna" sedang menjadi buah mulut di kalangan para blogger pro- Umno seperti OutSyed The Box, The Unspinners dan Apanama sejak bulan lalu, dan mereka tidak menunjukkan tanda-tanda akan surut ke belakang.

"Saya harap Najib boleh membaca tulisan kami. Letak jawatan dan pergi berambus .... Kita akan melihat beliau terburai tidak lama lagi ... Hari demi hari manusia kangkung itu akan dihiris dan dipotong-potong jadi buah dadu. Oleh orangnya sendiri, " demikian tulis blogger terkenal Syed Akbar Ali di dalam satu postingnya minggu lepas.

Blogger Apanama pula menulis pada 8 Jan: "Kerajaan / kepimpinan hari ini kelihatan lebih teruk daripada kepimpinan zaman gelap Abdullah Ahmad Badawi ...

"Lebih baik Najib ambil tahu apa yang berlaku di peringkat akar umbi. Saya khuatir bahawa jika anda gagal untuk mencerna sentimen / fikiran / kesetiaan Kerajaan / penyokong kuat BN di kalangan rakyat, anda akan terpaksa turun seperti mana Pak lah telah lalui."

Serangan siber dari kalangan ahli Umno ini adalah imbauan terhadap tekanan serupa yang telah mereka lakukan ke atas bekas Perdana Menteri Abdullah Badawi pada tahun 2007; penulis blog pro- Umno yang sama mendakwa peletakan jawatan Abdullah dahulu adalah hasil-usaha mereka di dalam "konpsirasi membawa beliau turun".

Penganalisis politik tidak menafikan bahawa tulisan blogger berkenaan mempengaruhi 'cara masyarakat siber melihat pemimpin mereka, menggambarkan Najib, sepertimana ke atas Pak Lah, sebagai orang yang bebal yang terpisah daripada realiti.

Namun Profesor Dr James Chin dari Sunway Monash University berkata adalah tidak mungkin Najib akan turun sebagaimana cara Abdullah turun meskipun wujud serangan maya ini, kerana ketika ini belum ada calon yang sesuai yang sedang menunggu bagi menggantikan Najib.

"Apa yang blogger itu tulis mungkin mencerminkan sentimen beberapa ahli dalam Umno, yang mahu Najib meletakkan jawatannya. Tetapi pada masa ini, ia kelihatan belum mungkin Najib dapat diturunkan.

"Oleh kerana dalam Umno, nampaknya beluam ada sesiapa yang sesuai untuk mengambil alih peranan Perdana Menteri. (Timbalan Perdana Menteri) Muhyiddin ( Yassin ) tidak dilihat sebagai cukup mampu untuk menjawat jawatan itu," demikian kata penganalisis politik itu kepada FMT.

Beliau menegaskan bahawa jika Muhyiddin telah dilihat sebagai calon yang berpotensi, blogger tersebut tentu sudah melancarkan serangan pada pemilihan Umno tahun lalu, di mana waktu itu wujud peluang terbuka untuk Muhyiddin menjatuhkan Najib.

Apa yang dikehendaki oleh blogger pro- UMNO dan "tuan yang membiayanya" mahu, menurut Chin, ialah kebangkitan semula era Mahathir dan politik "orang-kuat".

"Blogger ini diupah oleh kem pro-Mahathir dalam Umno yang mahu seorang pemimpin yang kuat seperti Mahathir yang boleh menekan mereka yang menentang dengan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri.

"Tetapi mereka hidup dalam mimpi. Di dalam struktur yang Umno ada sekarang, tidak mungkin lagi untuk Umno melahirkan seorang menteri yang sedemikian, "kata Chin.

Sementara itu, Profesor Agus Yusoff dari Universiti Kebangsaan Malaysia berkata desakan untuk Najib meletakkan jawatan oleh para blogger pro-UMNO hanya akan mendapat perhatian jika ia adalah sebahagian daripada seruan yang lebih luas yang dibuat oleh masyarakat terbanyak.

"Masalahnya ialah bahawa ia hanyalah satu percikan yang lemah. Ia hanya setitis air yang jatuh ke lautan. Ia hanya akan mempunyai kesan jika seruan itu juga dibuat oleh pemimpin-pemimpin negara, oleh intelektual, rakyat kelas menengah, penjawat awam dan golongan elit politik, "kata Agus.

"Pada ketika ini, saya melihat tidak ada kesan ke atas landskap politik," katanya.

Tambahnya penulis blogger pro- Umno yang anti- Najib ini boleh mendapat pengaruh yang lebih jika mereka memusatkan kegagalan Najib berasaskan isu-isu, dan bukan terhadap hal-hal peribadi.

"Tetapi saya tidak fikir buat masa ini ia cukup untuk mempengaruhi pendapat orang ramai, kecuali jika blogger Umno tersebut bekerjasama dengan NGO-NGO lain dalam usaha bersepadu untuk membawa Najib turun, " kata Agus. -FMT/Terjemahan bebas oleh GB


Kangkung Kena Buang Kerja Lagi ??

Just last week some Pemandu Pengkhianat deliberately tweeted Kangkung as the 'Former Prime Minister'.

Today's Utusan Online has done something similar.

First they have put a picture of Muhyiddin Yassin ABOVE that of Kangkung. Imagine that - the TPM preceding the PM.

Then Utusan "mistakenly' addresses Najib as TPM - Timbalan Perdana Menteri. Please see the picture below.


I hope Najib can see the writing. Just resign and go. We are going to see more of this type of 'mishaps' happening more and more. This is typical Malay politics. 'Death by a thousand cuts'.

We are going to see him unravelling soon. Someone should keep track of all these happenings. Day by day the Kangkung fellow is going to be sliced and diced. By his own people.

Its your choice bro. You are responsible for what happens to you as a result of your own actions.
-syedoutsidethebox