8 Jun 2015

Wan Aisyah Tolak Bincang Dengan Dewan Muslimat PAS


Wan Aishah Wan Arifin, penyanyi bersuara lunak dan Juara Lagu 1990 telah menolak untuk bertemu dengan kepimpinan Dewan Muslimat PAS yang baru.

Di dalam satu status di facebooknya Wan Aisyah, menyatakan dalam keadaan beliau yang kini sedang sakit, beliau menerima mesej yang meminta beliau untuk bertemu kepimpinan muslimat PAS yang baru bagi membincangkan mengenai Lajnah Kesenian, Kebudayaan dan Reakreasi (LKKR).

Namun Wan Aisyah dengan sinis menyatakan

"Hai la ustazah nak cari gak jebon2 parasit PAS buat apa...ustazah carilah ustazah yg boleh buat kerja tu...hehe jgn cemari 'kebersihan' pimpinan baru ni...say NO to perlantikan"

Jawapannya itu merupakan satu tamparan hebat kepada kepimpinan muslimat PAS yang rata-rata diboloti oleh para ustazah dan mengenepikan golongan profesyenal, sama seperti di dewan pemuda dan AJK PAS Pusat.

Wan Aisyah yang telah menyertai PAS di pertengahan tahun 2012 sebelum ini telah melahirkan rasa terkejut dengan perkembangan yang berlaku di dalam mutakhir ini.

Beliau menyatakan pada awalnya beliau amat tertarik dengan keterbukaan PAS semasa itu dan menjangkakan bahawa jika PAS ingin memerintah Malaysia, tindakan PAS pada waktu itu adalah satu langkah yang mesti dilakukan.

Tetapi kini keadaan sedemikian sudah berubah. Slogan "PAS FOR ALL" sudah semacam menjadi satu bahan jenaka, katanya.

Sambil mengaku beliau sebagai "orang baru di dalam PAS, beliau terkejut dengan penggunaan bahasa kesat beberapa orang ulama dan pemimpin tertinggi PAS. Luahan beliau itu merujuk kepada ungkapan-ungkapan seperti "Barua", "Tolol" dan lain-lain istilah yang digunakan oleh sesetengan pemimpin PAS terhadap ahli-ahlinya yang tidak sehaluan dengan mereka.

Di dalam status terbarunya pula, Wan Aisyah menyatakan:

PAS yg dulu bukannya yg sekarang,
Dulu PAS for All sekarang PAS for ustaz
Dulu dulu dulu dakwah kasih sayang sekarang dakwah siku lutut
Cita2ku menjadi hamba mulia
Dibimbing oleh orang yg kuat agama
Tapi tapi tapi apa dah jadi
Jemaah dicaci begini
Citaku ingin jadi pejuang Islam
Sekarang ini Islam apa punya brand
Dari diri muflis di akhirat nanti
Baik duduk buat kerja sendiri

Tanpa Profesyenal, Ceramah PAS Bakal Lengang ...


Pentas ceramah Pas akan sepi selepas ini Oleh Shahbuudin Hussin

Salah satu kekuatan Pas selama ini ialah penguasaannya dalam pentas-pentas ceramah di seluruh negara. Sama ada terdapat isu-isu besar yang melanda negara atau sekadar menyampaikan mesej perjuangan, kekuatan di pentas ceramah itulah antara sebab yang menjadikan Pas semakin kukuh di hati orang-orang Melayu.

Dalam ceramah yang disampaikan itu, bukan saja aspek perjuangan Islam, keperluan menegakkan apa yang disuruh Allah dan menghuraikan isu-isu semasa yang menjadi penekanan, tetapi penting juga ialah siapa yang menyampaikan ceramah itu.

Bagi kebanyakan orang, khususnya yang tinggal jauh di pedalaman atau kampung-kampung, menghadiri ceramah Pas bukan saja untuk mengukuhkan lagi keyakinan terhadap perjuangan parti, bahkan juga untuk mendapat tambahan ilmu dan maklumat mengenai isu-isu semasa berikutan ahli Pas memang dididik untuk tidak mempercayai berita daripada media arus perdana.

Selebihnya, ramai juga yang menghadiri ceramah Pas kerana tertarik, kagum atau terhibur dengan penyampaian penceramah yang dijemput itu.

Suatu ketika Allahyarham Datuk Fadzil Noor, bekas Presiden Pas amat dikagumi dan sentiasa mendapat limpahan hadirin setiap kali ceramahnya diadakan. Beliau bukan saja berceramah dengan lantang mengenai ketidakadilan dan pelbagai salah UMNO dan BN yang diselitkan dengan ayat-ayat Al Quran dan Hadis, tetapi mempunyai kritikan dan analisa yang tajam dari sudut politik. Lawak jenaka dan sindiran politiknya seringkali membuatkan ramai tidak kering gusi mendengar ceramahnya.

Datuk Seri Haji Awang pula, ketika zaman mudanya digilai di mana saja ceramahnya diadakan kerana isi dan suaranya yang keras serta tiada komprominya dalam memperkatakan kebenaran. Perkataan kafir, taghut, zalim, munafik dan seumpamanya jarang lekang daripada pengucapannya. Anak-anak muda dan mereka yang baru mengenal perjuangan Pas amat mudah terangsang dengan kata-kata semangat yang disampaikannya.

Allahyarham Nik Aziz tidak terkecuali daripada kehebatan menguasai pentas-pentas ceramah di seluruh negara. Kedudukannya sebagai seorang yang alim, zuhud dan kata-kata yang disampaikannya bersandarkan hukum Al Quran dan Hadis menjadikannya antara paling digemari.

Namun sejak 10 atau 15 tahun kebelakangan ini pula, antara tokoh Pas yang menjadi minat ramai di pentas-pentas ceramah ialah Mohamad Sabu, Mahfuz Omar, Husam Musa, Salahuddin Ayob, Khalid Samad, Dr Mujahid, Dr Hatta Ramli, Nizar Jamaluddin dan ramai lagi. Mereka ini bukan saja hebat di pentas ceramah dengan pembongkaran isu-isu semasa politik negara, bahkan juga aktif dalam forum, sidang akhbar dan sentiasa peka untuk mengulas isu-isu semasa dalam negara.

Antara kelebihan mereka ini ialah kehebatan berpidato atau berceramah dan memberi penerangan mengenai pelbagai isu semasa. Sambil berceramah, menegakkan hukum, mengukuhkan keyakinan dan memberi penerangan berkaitan isu-isu semasa negara, mereka juga menyelitkannya dengan unsur hiburan atau lawak jenaka.

Selama berpuluh tahun itu, tokoh-tokoh Pas daripada kalangan profesional inilah yang ligat menguasai pentas ceramah di seluruh negara, tambahan pula Haji Hadi Awang tidak lagi seagresif dulu menyampaikan ceramahnya berikutan kesibukan lain sebagai Presiden Pas banyak mengekang jadualnya.


Seiring dengan itu, tokoh-tokoh Pas dari kalangan ulama atau berpendidikan agama hampir tenggelam di pentas ceramah berikutan isu-isu semasa yang berlarutan dan silih berganti menjadikan mereka daripada kalangan profesional ini lebih digemari oleh khalayak ramai.

Bagaimanapun, berikutan pertembungan antara kumpulan ulama dan profesional dalam Pas, semua tokoh-tokoh ini kecundang dalam pemilihan baru-baru ini. Mohamad Sabu kecundang di tangan Tuan Ibrahim Tuan Man bagi jawatan Timbalan Presiden. Bagi jawatan Naib Presiden pula, Husam Musa, Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayuh tewas ditangan Idris Ahmad, Mohd Amar Abdullah dan Iskandar Samad.

Bagi jawatan AJK, kecuali Mazlan Aliman, kesemua tokoh daripada kalangan profesional yang mana antaranya menjadi Ahli Parlimen, bekas Menteri Besar dan sebagainya serta cukup dikenali di kalangan rakyat, telah "dibersihkan" oleh kumpulan ulama daripada menduduk kerusi kepimpinan Pas di peringkat pusat.

Dengan wajah baru Pas sekarang, tidak dapat tidak Pas akan berdepan dengan masalah yang berbagai di masa depannya. Walaupun ingin kekal bersama PR, tetapi kepimpinan baru ini semestinya lebih bermasalah dengan DAP dalam fasa-fasa seterusnya.

Selain undi dan dan sokongan daripada bukan Melayu akan berkurangan, Pas juga mungkin tidak lagi diminati oleh kalangan profesional, kakitangan awam, swasta dan pengundi muda berikutan ketiadaan kepimpinan profesional dalam kepimpinan tertinggi parti itu. Mereka selama ini menyokong perjuangan Pas adalah kerana tertarik dengan Islam yang dibuktikan dengan penyertaan ramai kalangan profesional menyertai dan menguasai kepimpinan parti itu.

Sudah tentu tidak ramai golongan tersebut yang menyertai Pas kerana tertarik dengan Tuan Ibrahim Tuan Man, Nik Abduh atau Nasharuddin Tantawi berbanding daya tarikan daripada Mohamad Sabu, Husam Musa, Salahuddin Ayub, Mahfuz dan seumpamanya.

Yang lebih memberi kesan kepada Pas selepas ini ialah kelopongan dalam menguasai pentas-pentas ceramah di seluruh. Tuan Ibrahim sebagai Timbalan Presiden tidak dinafikan boleh berceramah kerana selalu muncul dalam program Forum Perdana Ehwal Islam di TV sebelum ini, tetapi kehebatannya menarik audiens tidaklah sekukuh Mohamad Sabu.

Di kalangan Naib Presiden, siapakah yang mahu mendengar ceramah Idris Ahmad, Nik Amar Abdullah dan Iskandar Samad berbanding Husam, Mahfuz dan Salahuddin Ayub sebelum ini?

Begitu juga di kalangan AJK baru yang ada sekarang, mereka mungkin lebih ilmu agama dan pengetahuan dalam hukum halal haram, namun hampir tidak dikenali dan kosong aura dalam menarik kehadiran orangramai di pentas- ceramah berbanding tokoh-tokoh profesional yang tewas itu.

Dengan ini, dalam tempoh dua tahun akan datang di mana kepimpinan baru ini memikul tanggungjawabnya, kesuraman dan hilangnya daya tarikan Pas sudah pun dapat dirasai. Jika berlarutan sehingga PRU 14 akan datang, tidak mustahil bukan saja kehilangan lebih banyak kerusi akan dialami oleh parti itu, bahkan Kelantan pun akan kembali ke pangkuan BN. -aintdaily

Percayalah PAS akan sunyi tanpa aura mu ... Oleh Zulkifli Yaacob


Walau apa kamu kata ,kata kepada insan ini, macai DAP, tak wala kepada Presiden, mendahului Presiden serta berbagai kata nista dn fitnah ...

Aku lebih menghormati beliau daripada 10 Ustaz dlm AJK PAS PUSAT skrg ini.

Walaupun ada gelaran DATO, ada gelaran Dr, ada latar belakang agama, Aku lebih percayakan Abg Mat dari kamu.

Aku mengenali beliau ketika kamu masih di Universiti AlAzhar, ketika kamu masih di Pakistan dan India, ketika kamu masih UM dn UKM, ketika kamu baru pegang jawatan dlm Kastam.

Biar tiada latar belakang Agama, biar tiada gelaran TOK GURU, Biar tiada gelaran USTAZ, Biar tiada gelaran DR PHD... Namun Istiqomah dlm perjuangan Pas menyebabkan aku kagum kepadanya.

Insan ini telah melalui pahit maung perjuangan yang begitu lama. ISA dan lokap adalah rumah keduanya, jutaan wang telah dikumpul melalui ceramah beliau, tiada malam yangg berlalu tanpa ceramahnya.


Berapa ramai mereka yg menyertai Pas selepas mendengar ceramahnya. Kehadiran dalam PAS sebelum kemenangan di Kelantan.

Sebak mendengar luahan perasannya sepanjang perjalanan ini.

Kalah menang adat bertanding, tapi yang tak boleh diterima adalah kata nista dn fitnah terhadapnya.

Tak pe lah Abg Mat, Allah nak bag Abg Mat rehat, sebelum ini Abg Mat tak ada rehat langsung,

Sekarang tanpa ada jawatan Abg Mat boleh rehat ...

Percayalah PAS akan sunyi tanpa aura mu. Dan mereka akan tercari2 mu selepas ini.

Catatan dlm flight Qatar airways QR 853 2.57am 6/6/2015.
-muktamarpas61
Ahmad Kardee Enggan Terima Sebarang Lantikan Dalam PAS


Jangan lantik saya lagi dalam PAS'

Tiada tanda-tanda PAS akan berpecah susulan pembersihan penuh kumpulan ulama dalam parti itu susulan keputusan pemilihan Jumaat lalu.

Tetapi mungkinkah pemimpin yang dianggap daripada kem pencabar presiden Ahmad Awang perlahan-lahan menjarakkan diri daripada kepimpinan pusat?

Ketika Mazlan Aliman, satu-satunya calon pro-Pakatan Rakyat yang terpilih, masih berkira-kira meletakkan jawatan, pemimpin muda PAS daripada Sarawak Abang Ahmad Kerdee Masagus pula mengumumkan haluannya.

Setelah 12 tahun terlibat dalam kepimpinan pelbagai peringkat, Ahmad Kerdee berkata beliau kini tidak akan menerima lagi sebarang pelantikan ke dalam PAS negeri, sayap Pemuda mahupun jawatankuasa pusat.

Dalam kenyataannya, beliau memberikan alasan mahu memberi tumpuan terhadap dua kawasan pilihan raya PAS di Sarawak, iaitu Beting Maro dan Sebuyau.

“Keputusan ini pada saya, yang terbaik untuk diri saya buat masa ini.

“Boleh jadi sahabat-sahabat dan teman- teman pimpinan punya pandangan yang berbeza, saya mohon untuk dihormati pendirian ini dan beri peluang kepada saya bergerak ke hadapan dalam 'zon khas' bagi sesi ini
.

Jawatan terakhir peguam itu sebagai anggota jawatankuasa pusat. Beliau juga anak Sarawak pertama dilantik ke jawatan itu.

Dalam pemilihan kali ini beliau bertanding mempertahankan jawatannya tetapi kalah selepas kumpulan proulama mencapai kemenangan besar hampir seratus peratus. -mk

ULASAN GB

Tegas dengan prinsip. Itulah pendirian seorang pemimpin sejati.