25 Ogo 2010

Rampas Kekayaan Luarbiasa Abdul Taib Untuk Rakyat Sarawak

Taib sedia undur jika tak diperlukan, trend pengundi Cina bingungkan

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang sudah hampir lima dekad aktif dalam politik dan menerajui negeri itu sejak 29 tahun lalu menegaskan "akan berundur" jika tidak lagi lagi diperlukan.

Kemungkinan itu masih menjadi teka-teki ketika Sarawak bersedia ke arah pilihan raya umum negeri.

Bagaimanapun beliau masih belum membuat keputusan sama ada akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri yang diwakilinya pada pilihan raya negeri ke-10, yang disebut-sebut dalam waktu terdekat ini.

Pemimpin berusia 74 tahun itu yang merupakan Ketua Menteri yang paling lama berkhidmat iaitu sejak 26 Mac 1981, berkata beliau tidak dapat membuat keputusan mengenai perkara itu kerana ia perlu dibincangkan dan diluluskan oleh pucuk pimpinan.

"Saya tidak tahu... terserah kepada parti dan perdana menteri," katanya di Kuching semalam.

Pada 1981, beliau turut bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sebandi bagi membolehkannya kembali ke Sarawak dan menjadi Ketua Menteri menggantikan Tun Abdul Rahman Yaakub.

Taib juga mempertahankan kerusi DUN Sebandi pada 1983, 1987; kerusi DUN Asajaya (1991, 1996) dan DUN Balingian (2001 dan 2006).

Kata Taib, beliau bersedia untuk berundur jika keadaan memerlukan beliau berbuat demikian.

"Banyak orang kata saya tidak diperlukan. Jika saya tidak diperlukan, saya akan berundur," kata beliau dipetik Bernama.

Taib yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sejak 1981 dan pengerusi Barisan Nasional (BN) Sarawak berkata beliau sebenarnya mahu berundur daripada politik pada 2006 tetapi ramai di kalangan dalam parti menentang hasratnya itu dan akhirnya beliau memutuskan untuk tidak bersara.

Mengenai bila beliau kemungkinan mengadakan pilihan raya negeri, Ketua Menteri berkata perkara itu masih belum diputuskan lagi.

Mengenai sentimen pengundi Cina di Sarawak yang masih memilih pembangkang berbanding BN, Taib mengakui trend itu masih membingungkannya sehingga kini.

"Saya juga bertanyakan soalan yang sama, saya mahu tahu," katanya.

Kata beliau, kerajaan negeri secara ikhlas cuba memenangi hati pengundi Cina tetapi masih gagal berbuat demikian sehingga kini.

Pada pilihan raya negeri 2006, PBB memenangi 34 daripada 71 kerusi negeri diikuti Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dengan 11 kerusi, Parti Rakyat Sarawak (PRS) sembilan kerusi dan Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) lapan kerusi manakala selebihnya dimenangi parti-parti pembangkang.

Mengulas isu lain, Taib dipetik Berita Harian berkata, beliau tidak akan campur tangan dalam hal ehwal dalaman Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) yang pernah kalah teruk pada Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri Sarawak 2006.

"Selama ini saya sudah banyak membantu SUPP, sama ada mereka mahu menerimanya atau tidak, ia perkara lain.

"Saya sudah memberikan analisis dan nasihat mengenai masalah mereka sebelum ini," kata beliau.

"Kini terpulang kepada mereka. Jika saya melakukan lebih dari itu, ada di kalangan pemimpin SUPP akan mengkritik saya kerana mencampuri hal ehwal dalaman parti itu," katanya.

Taib menambah SUPP sebenarnya lebih perlu membantu diri mereka sendiri, bukannya mengharapkan bantuan dari luar dalam memulihkan kekuatan parti berkenaan.

Beliau pertama kali mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen ketika era perdana menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 1967 ketika berusia 31 tahun.

Taib dilantik Timbalan Menteri Perdagangan dan Industri pada 1968.

Sementara itu ketika kepimpinan Tun Abdul Razak, beliau dilantik Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada September 1970 dan dua tahun kemudian dilantik sebagai Menteri Sumber Asli dan selepas itu memegang pelbagai portfolio di bawah Tun Razak dan Tun Hussein Onn sehingga 1981.

Beliau juga pernah dilantik Menteri Wilayah Persekutuan pertama pada 1980.

Abdul Taib mempertahankan kerusinya dalam pilihan raya umum 1969 hingga 2004 termasuk beberapa kali menang tanpa bertanding sebelum memutuskan untuk tidak bertanding kerusi Parlimen pada 2008, dengan anaknya Datuk Seri Sulaiman Taib menggantikannya. -TMI


Kekayaan Luarbiasa Tan Sri Abdul Taib Mahmud

Dua dokumen didedahkan di laman web bagi membuktikan hubungan secara langsung antara ketua menteri Sarawak dengan sebuah syarikat hartanah yang berpangkalan di Amerika Syarikat - Sakti International Corporation.

Laporan sesawang Sarawak Report memuat-naikkan perjanjian bertulis oleh lembaga pengarah Sakti bahawa adik beradik Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan anak-anaknya akan memegang kepentingan 50 peratus dalam syarikat itu bagi pihaknya.

Perjanjian itu dimeterai tidak lama selepas syarikat itu ditubuhkan pada 1987 dengan laporan meletakkan nilainya pada RM80 juta.

Lima proksi berkenaan adalah adik beradiknya Onn dan Ariff, anak perempuannya, Jamilah dan anak-anak lelakinya, Mahmud dan Sulaiman.

Mengikut perjanjian yang bertarikh 8 April, 1988, sejumlah 1,000 unit saham dikeluarkan. Separuh daripada jumlah itu dipegang oleh lima individu berkenaan sebagai amanah kepada seorang yang dikenali sebagai 'Abdul Taib Mahmud'.

Perjanjian itu mempunyai tiga tandatangani - dipercayai oleh Onn, Ariff (meninggal dunia tiga tahun lalu) dan Mahmud.

“Bukan menjadi rahsia, dalam syarikat milik keluarga Taib, ketua menteri itu sentiasa mengelakkan namanya disenaraikan dalam sebarang dokumen,” kata Sarawak Report semalam.

“Beliau selama ini sering-kali mendakwa selaras dengan jawatannya sebagai ketua menteri, beliau tidak mempunyai kepentingan perniagaan. Adalah jelas, bahawa beliau menubuhkan Sakti International, dengan menggunakan alamat rumahnya sendiri di San Francisco.”

Sakti international memiliki beberapa hartanah penting di bahagian pantai barat Amerika Syarikat. Antaranya termasuk bangunan Abraham Lincoln di Seattle - yang antara lain menempatkan pejabat Biro Siasatan Persekutuan (FBI) dan unit anti pengganas Washington Fusion Centre.

“Sistem berkenaan memastikan bahawa Taib Mahmud memiliki separuh daripada saham-saham itu yang dipegang secara amana untuk dirinya sendiri, manakala yang lain memegang tidak lebih daripada 200 saham,” petik artikel itu.

“Dengan cara ini, beliau menguasai syarikat itu secara langsung dengan berpura-pura tidak memilikinya.”

Laman web itu juga mendedahkan satu lagi dokumen - kenyataan saham tempatan yang dimiliki Sakti yang mesti dikemukakan setiap tahun kepada kerajaan California.

Kenyataan yang difailkan pada 17 Sept, 1987 menamakan Taib, Onn dan Ariff sebagai pengarah Sakti pada masa penubuhannya.

Anak sulungnya, Mahmud (Abu Bekir Taib) dinamakan sebagai ketua pegawai eksekutif, setiausaha dan juga ketua pegawai kewangan syarikat itu.

Kedua-dua dokumen itu didedahkan pada perbicaraan mahkamah yang membabitkan Sakti.

Seperti pendedahan empayar hartanah Taib di luar negara, Sarawak Report menggesa ketua menteri itu supaya menjelaskan kekayaan dan bagaimana beliau mendapat dana untuk menguruskan syarikat-syarikat berkenaan.

“Dengan bukti seumpama itu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah tidak boleh lagi tidak memperdulikan tuntutan supaya siasatan dilakukan ke atas Raja Sarawak yang berambut putih itu?” akhiri artikel itu.-mk


Api Perkauman Lebih Menjulang Di Era 1Malaysia

Menolak ekstremis perkauman, Mempertahan hak kebudayaan semua kaum

Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG berasa khuatir terhadap kenyataan dan tindakan perkauman secara berleluasa baru-baru ini, lebih memeranjatkan ialah sehingga kini Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri berdiam diri dalam isu-isu tersebut, ini mengakibatkan rakyat hilang keyakinan terhadap slogan inklusif umpamanya "Satu Malaysia" dan "Rakyat Didahulukan" yang diketengahkan Perdana Menteri selepas mengambil alih pemerintahan kerajaan.

Dua orang guru besar sekolah kebangsaan memaki murid-murid "balik China" dan mengejek gelang keagamaan Hindu yang dipakai oleh pelajar India seperti rantai anjing. Pada awalnya, alasan yang diberikan oleh pejabat pendidikan ialah "salah faham", tetapi selepas dikecam oleh parti-parti politik dan pertubuhan-pertubuhan, Timbalan Perdana Menteri baru berkata isu ini akan disiasat.

Di samping itu, Majlis Perundingan NGO Melayu (MPP) dan PERKASA mahu kerajaan menahan Presiden MCA Chua Soi Lek (gambar kiri atas) di bawah ISA kerana menyokong cadangan kuota 30% bumiputera dimansuhkan; MPP menyaran kerajaan memansuhkan sekolah ibunda; Utusan Malaysia cuba mengapi-apikan isu pemansuhan kuota bumiputera dan perlembagaan baru, sebuah surau Seremban disimbah cat merah; amat kesalnya pimpinan tertinggi kerajaan tidak mengkritik perkembangan kurang sihat ini.

Kami berharap Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri "cakap serupa bikin", menjaga konsep inklusif dan kepelbagaian yang diketengahkan, mempertahan hak-hak kebudayaan semua kaum dan sekolah ibunda, jangan biar kenyataan dan tindakan ekstremis perkauman merosakkan hubungan kaum.

Satu lagi kekhuatiran ialah, sejarah telah menunjuk-ajar kita, bahawa dalam satu negara berbilang kaum yang politiknya belum berlandaskan demokrasi, spekulator politik sering menggunakan alasan "hubungan kaum tegang" untuk menindas musuh politik dan pihak berlainan pendapat, ia menghalang perkembangan sihat demokrasi.

Pihak tertentu telah memberi amaran bahawa fenomena-fenomena ini telah timbul di Malaysia. Kami ingin memperingatkan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, jika kerajaan berhasrat menjadikan Malaysia sebuah Negara maju, tidak wajarnya patah balik dalam arah perkembangan politik sekarang, mereka harus mencegah perlakuan tersebut.

Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG berpendapat, bagi fenomena perkauman berleluasa ketika ini, puncanya ialah ideologi perkauman yang telah diinstitusikan selama ini. Politik perkauman yang melaksanakan pecah dan perintah, Pemuda UMNO menjulang keris dan mengugut akan membakar Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, kenyataan diskriminasi perkauman terang-terang Ahmad Ismail dan Nasir Safar, unsur-unsur perkauman yang diindoktrinasikan oleh Biro Tata Negara - tanpa "teladan negatif" semua ini, sekolah dan media tidak akan dijangkit virus perkauman.

Perdana Menteri Najib Razak mesti berani menghapuskan ideologi perkauman yang diinstitusikan, memimpin Barisan Nasional keluar daripada kongkongan politik perkauman, jika tidak "Satu Malaysia" akan menjadi satu kenyataan hampa.

*Kenyataan media oleh Toh Kin Woon selaku Presiden Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG. -MR

Saksi Utama Kes Videk Lingam Diancam

Kes Video VK Lingam: Bekas Setiausaha Diancam, Pejabat Ahli Parlimen Diceroboh

Dua orang saksi utama yang terbabit dalam kes video VK Lingam, Loh Gwo Burne dan G Jayanthi mendakwa menerima ancaman terhadap keselamatan diri mereka daripada pihak yang tidak diikenali.

Jayanthi yang merupakan bekas setiausaha peguam VK Lingam, mendesak pihak polis menjalankan siasatan terperinci termasuk ugutan serta ancaman yang diterima melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar ke telefon bimbit miliknya.

Dalam satu laporan bertarikh 7 Julai lalu yang dibuat di Balai Polis Daerah USJ 8, Subang Jaya antara lain menyatakan, Jayanthi mempercayai SMS tersebut dihantar dari luar negara melalui nombor yang di daftarkan di United Kingdom.

Kata beliau sebanyak tujuh SMS ancaman diterima dari individu yang tidak dikenali.

Antara teks pesanan berbentuk ancaman yang dihantar oleh individu tidak dikenali itu berbunyi, "Ini hanyalah permulaan, bulan ini kau akan menangis, sehingga tiada air mata lagi untuk dikeluarkan. Kau akan dimalukan di khalayak ramai".

Selain itu, teks lain yang dihantar berbunyi, "Aku akan hantar pita audio tentang kau, yang mana amat disukai oleh semua orang untuk dengar. Aku ada cap jari dan suara kau. Harap kau akan seronok menikmatinya".

"Ancaman yang diterima ini menakutkan saya. Perkara ini serius. Saya telah menyerahkan bukti kepada Suruhanjaya DiRaja Penyiasatan. Bukti dalam bentuk kertas dokumen termasuk juga telefon bimbit saya. Apa lagi yang mereka mahu?

"Tambahan pula, bekas pemandu VK Lingam, Ramachandran dan adiknya, Rajendran telah meninggal dunia. Saya tak tahu sekiranya kematian ini ada kaitan (dengan kes ini). Ada yang kata kerana kemalangan, dan ada yang kata kerana sakit akibat serangan jantung. Kita tidak tahu. Ia memang misteri," kata Jayanthi pada sidang media semalam.

Sementara itu, Gwo Burne yang juga Ahli Parlimen Kelana Jaya yang merakam perbualan VK Lingam dalam video kontroversi tersebut menjelaskan, Pusat Khidmat Masyarakat yang dikendalikan oleh pembantu khas yang juga adiknya, Loh Gwo Fynne di Bandar Sunway telah berkali-kali disabotaj sejak beliau menjadi wakil rakyat.

Terbaru, penceroboh didakwa memotong empat kabel utama yang menghubungkan bekalan elektrik ke pejabatnya.

Selain itu terdapat barangan yang hilang, termasuk peralatan komputer dan juga makanan dan minuman yang disimpan.

Siling di bilik utama juga dipercayai telah dipecahkan oleh penceroboh.

Berikutan itu, satu laporan polis telah di buat di Balai Polis Sungai Way Isnin lalu.

"Untuk mengatakan perbuatan ini bukan tindakan politik juga sukar. Untuk mengatakan bahawa ia tidak berkaitan juga tidak boleh. Masalahnya kejadian pecah masuk ke Pusat Khidmat ini terlalu kerap dan khusus disasarkan ke pejabat saya.

"Saya memang berasa bimbang dengan keselamatan saya, terutamanya apabila bergerak di tempat terbuka. Tetapi sebagai Ahli Parlimen, saya perlu menjalankan tugas saya. Saya tiada pilihan," kata Gwo Burne.

Sehubungan itu Gwo Fynne menjelaskan, tiada dokumen penting atau sulit yang hilang di pusat khidmat tersebut namun kata beliau beberapa barangan yang hilang antaranya borang keahlian KEADILAN dan juga wang tabung derma di kaunter pusat khidmat tersebut.

"Perkara ini hanya diketahui apabila saya datang ke pusat khidmat ini semalam. Sebelum ini pun memang ada perbuatan khianat dan sabotaj dilakukan. Mereka datang berulang kali untuk melakukan (perkara) ini," kata Gwo Fynne. -SK

Ulasan GB

Yang nyatakan hal ini berlaku hampir seretak dengan permohonan VK Lingam membuat permohonan semakan terhadapan peenemuan Suruhanjaya Diraja di Mahkamah Rayuan.

Sementara modus operandinya hampir serupa dengan kes-kes pencurian laptop mereka yang terlibat di dalam perbicaraan di mahkamah.

Orang Islam Boleh Laksana Hudud - Naib Presiden DAP

Orang Islam boleh laksana hudud: Seng Giaw

DAP tidak bersetuju dengan pelaksanaan hukum hudud kerana ia adalah perkara yang tidak disenangi oleh orang bukan Islam dan Barisan Nasional (BN) diminta tidak mengeruhkan perhubungan DAP dan Pas berhubung perkara ini.

Naib Pengerusi Kebangsaan DAP, Dr Tan Seng Giaw berkata, orang Islam boleh menggunakan dan melaksanakan hukuman ini, manakala orang bukan Islam mempraktikkan hukuman yang ditetapkan kepada mereka mengikut undang-undang yang dipersetujui bersama.

“Orang bukan Islam tidak perlu bimbang kerana hukuman berkenaan hanya dijatuhkan kepada pesalah yang beragama Islam setelah melakukan penyiasatan dengan teliti.


“Hukum hudud adalah isu yang sangat sensitif dan memerlukan perbincangan yang teliti oleh semua pihak,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, dalam beberapa dekad ini, hukum hudud disarankan oleh sebahagian individu yang terdapat di dalam parti BN.

Seng Giew berkata, dahulu BN menggunakan isu ini untuk memecahbelahkan DAP dan Pas. Dan sekarang keadaan kedua-dua parti semakin tenang, kami sudah berjaya mengatasinya.

“Dalam Pakatan Rakyat (PR) isu-isu sensitif dan menyentuh agama dielakkan, umum mengetahui bahawa PR terdiri daripada pelbagai kaum,” katanya.

Kelmarin, Pengerusi DAP, Karpal Singh tidak bersetuju dengan cadangan yang dikemukakan oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengatakan hukum hudud bagi menggantikan undang-undang sivil adalah cara terbaik untuk menangani masalah jenayah dan sosial yang semakin berleluasa. -SH

Ulasan GB

Satu kenyataan terbaik daripada pemimpin DAP yang tidak beragama Islam.

Kita berharap ia dapat menjernih kekeruhan yang ada dan mententeramkan sdra Lim Kit Siang dan Karpal Singh yang vokal menentang hudud.

Nothing to be afraid of because hudud is only for muslims unless the non-muslims themselves agree to be abided by the Islamic law.

Dan kita berharap mereka yang bukan-Islam di dalam Pakatan Rakyat akan belajar memahami sedikit demi sedikit hudud yang diperjuangkan PAS kerana yang bukan Islam juga sepatutnya menyokong hudud supaya semua pemimpin UMNO BN yang korup dan rasuah tidak akan terlepas daripada dihukum dengan dipotong tangannya sekalipun kebanyakan mereka berjaya meloloskan diri di celah-celah rekahan undang-undang sekular. (p/s itu sebab mengapa UMNO cukup takut dengan hudud!).

Oh ya, tentang kenyataan Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Nik Nazmi Nik Ahmad bahawa hukum hudud adalah tidak sesuai dilaksanakan, berkata: "PAS patut menerima hakikat bahawa mengubah Malaysia menjadi sebuah negara Islam merupakan langkah sia-sia dan tidak akan dapat dicapai", saya memandang ia kenyataan dari seorang "budak" yang tidak faham agamanya sendiri.

Kepada Nik Nazmi, saya nasihatkan hampirkan dirimu dengan membaca Al-Quran dan menuntut lebih dalam lagi di bidang agama. Perkataan anda bukan sahaja menguntungkan UMNO, tetapi boleh menjejaskan pengucapan dua kalimah syahadat anda sendiri. Mengikut kitab-kitab dari ulamak muktabar seperti Said Hawa menjelaskan perkataan-perkataan yang meragukan hukum Islam boleh membawa kepada murtad. Mestika Hadith terbitan Jabatan Perdana Menteri sendiri, ada menyebut beberapa contoh kata-kata yang boleh membatalkan iman seseorang atau yang boleh menjadi murtad iaitu:
Kata-kata (menghina atau merendahkan) mana-mana hukum Islam seperti :

• Hukum apa ini ?
• Hukum ini sudah lapuk.
• Zaman sekarang tidak sepatutnya diharamkan riba' kerana menghalang kemajuan.
• Dalam zaman serba maju ini kaum wanita tak perlu dibungkus-bungkus (tutup aurat dengan memakai telekong).
• Berzina kalau suka sama suka apalah haramnya?
• Minum arak kalau dengan tujuan hendak menyihatkan badan untuk beribadat apa salahnya.
• Berjudi kalau masing-masing sudah rela menerima untung ruginya apa salahnya.
• Kalau hendak sangat menurut hukum-hukum Islam, sampai kiamat kita tidak maju.
• Seseorang berkata,"Perbuatan yang demikian tidak beradab", apabila diceritakan bahawa Nabi Muhammad SAW selepas makan baginda menjilat sisa makanan dijarinya (sebelum dibasuh tangan).
• Seseorang berkata,"Aku tidak mahu memotong kuku sekalipun sunnah", apabila diberitahu bahawa memotong kuku adalah sunnah.
• Membaca ayat-ayat suci al-Quran, hadith nabi dan nama-nama Allah dengan cara mempersenda dan mempermain-mainkannya.

Itu baru ungkapan yang contoh kata-kata yang boleh menjadi murtad. Dan Nik Nazmi pula menyatakan "mengubah Malaysia menjadi sebuah negara Islam merupakan langkah sia-sia dan tidak akan dapat dicapai" seolah-olah merendahkan usaha perjuangan Islam yang diarahkan oleh Allah dan RasulNya. Setentunya kesalahannya itu lebih besar lagi.


Isu Khutbah: Fitnah UMNO Yang Gagal

Isu doa khutbah Jumaat: Ustaz Zakaria pertahankan pendirian

Khatib yang didakwa terlibat dalam isu doa khutbah Jumaat, Ustaz Zakaria Ahmad, mempertahankan pendirian beliau bahawa tiada kesalahan yang dilakukan semasa doa khutbah tersebut dibacakan bagi mendoakan kesejahteraan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Zakaria Ahmad yang bercakap kepada media selepas menemui panel jawatankuasa Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) di pejabat MAINPP semalam, berkata bahawa tidak menjadi satu kesalahan untuk berdoa (kepada orang bukan Islam).

"Cuma caranya sahaja perlu diperbetulkan. Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak MAINPP yang telah membantu bagi memberi panduan mengenai keperluan yang ada dalam isu khutbah ini."

"Namun begitu isu ini hanyalah satu isu kecil. Sebelum ini pun ada orang lain yang membacakan doa dalam khutbah Jumaat kepada pemimpin tetapi kenapa mereka tidak dipanggil?" tanya beliau.

Mungkin ambil tindakan saman malu

Zakaria juga berkata beliau tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan saman malu kepada mereka yang telah melemparkan fitnah kepada beliau dalam isu ini dalam tempoh terdekat.

Tambah beliau lagi adalah suatu yang dikesalkan kerana isu sekecil ini telah dipolitikkan oleh mereka yang tidak memahami erti sebenar khutbah Jumaat sehingga sanggup menjadikan ia sebagai modal politik sempit mereka.

Manakala Yang Dipertua MAINPP, Ellias Zakaria berkata pertemuan dengan jawatankuasa siasatan MAINPP kali ini bertujuan untuk mendapat penerangan sebenar dari khatib yang terbabit sebelum apa-apa tindakan diambil. Beliau juga berkata perbincangan yang diadakan berjalan dalam suasana yang baik.

Tiada tindakan terhadap khatib Zakaria

"Tiada tindakan yang akan diambil terhadap beliau setelah adanya penerangan sebenar dari insiden yang membabitkan isu doa dalam khutbah Jumaat yang hangat diperkatakan sejak minggu lalu," jelas Ellias Zakaria.

"Kita juga berharap dalam suasana ramadan ini tiada pihak yang akan mengambil kesempatan isu ini dan mengeruhkan suasana yang ada," kata Ellias Zakaria.

Katanya lagi jawatankuasa yang turut dihadiri oleh Pengarah Jabatan Agama Islam Pulau Pinang, Sazali Hussain dan Pegawai Tadbir Agama Daerah itu turut berpuas hati dengan penerangan yang telah disampaikan oleh Zakaria.

Sebelum itu Zakaria yang tinggal di Taiping, Perak telah disoal-siasat di Balai Polis Butterworth bagi diambil keterangan beliau setelah adanya laporan dibuat oleh Pemuda UMNO Pulau Pinang, baru-baru ini.

Isu doa khutbah Jumaat yang didakwa menyebut nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah disebut oleh Zakaria di Masjid Jamek Kubang Buaya, Butterworth dan Masjid Jamek Padang Menora,Tasek Gelugor.

Dakwaan oleh Ahmad Zahid

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini telah mendakwa terdapat khatib yang mendoakan Lim Guan Eng di beberapa buah masjid dalam kawasan Permatang Pauh, Tasek Gelugor dan Jelutong.

Namun begitu tiada pula nama kawasan Bagan yang dinyatakan sedangkan Masjid Jamek Kubang Buaya berada dalam kawasan Bagan. Begitu juga dengan dakwaan ianya berlaku dalam kawasan Permatang Pauh.

Nama masjid yang didakwa dalam kawasan Permatang Pauh belum dapat dikenal pasti sehingga ke hari ini.

Banyak pihak mempertikaikan tindakan yang diambil oleh UMNO dan Barisan Nasional dalam isu doa khutbah Jumaat ini. Sesetengahnya mendakwa isu ini sengaja dijadikan modal politik oleh UMNO dan BN setelah melihat kewibawaan yang ada pada kepimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) semakin mendapat dokongan rakyat.

Tindakan yang diambil oleh UMNO dan BN ini bukan saja menambahkan hilangnya keyakinan dan kepercayaan rakyat kepada mereka, tetapi juga membuka ruang kepada masyarakat khususnya orang Melayu untuk melihat setakat mana isu agama sebegini akan dimanipulasikan sebagai modal politik untuk meraih sokongan.

Sekiranya isu sekecil ini tidak dapat diselesaikan dengan cara musyawarah apakah akan menjadi kenyataan perpaduan dan penyatuan Melayu yang sering menjadi omongan bagi UMNO dan PAS untuk bersatu di bawah satu payung bagi membela nasib masyarakat Melayu dan Islam dalam negara ini? -MR

Ulasan GB

Apa yang berlaku nampaknya mendedahkan kejahilan UMNO, daripada pemimpinnya yang paling tinggi sehingga ke paling bawah, terhadap agama Islam.

Fitnah dilakukan oleh UMNO di bulan Ramadhan pula.

Nah kini ia ibarat meludah ke langit, kini dengan segala ludah dan kahaknya terkena ke muka sendiri.

Dan UMNO tidak akan berputus asa untuk memfitnah lagi. Hubaya-hubaya.


PR Pulau Pinang Semakin Dihentam Semakin Kukuh

Umno Fitnah Kerana Terancam Kekuatan Pakatan Rakyat

Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyelar segelintir pimpinan Umno Pulau Pinang yang sengaja menjadikan isu doa khutbah Jumaat sebagai satu cara untuk meraih sokongan yang sudah jelas semakin pudar terhadap mereka.

Dr Wan Azizah membidas sikap Umno Pulau Pinang yang terpaksa menggunakan taktik murahan dengan usaha menaikkan kemarahan rakyat berhubung isu agama dan kaum di negeri itu.

"Dengan kepimpinan yang ditunjukkan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang di bawah teraju Pakatan Rakyat, Umno dan Barisan Nasional sudah semakin hilang taringnya. Mereka melihat kekuatan yang ada pada Pakatan Rakyat semakin lama semakin mencengkam dan menggugat kedudukan mereka.

"Apa lagi dengan pemberian wang khas sempena menyambut Aidilfitri kepada 3,577 kakitangan awam Pulau Pinang sebelum 3 September ini. Ini semua memberi tamparan hebat kepada mereka yang menerajui Kerajaan Pusat setelah melihat negeri yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat mampu untuk menghargai rakyat negeri ini.

"Mereka semakin tertekan dan dihimpit pelbagai kemungkinan. Apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang kebelakangan ini merupakan tamparan kepada Umno dan Barisan Nasional. Kejayaan kepimpinan Pakatan Rakyat di bawah teraju Ketua Menteri sekarang adalah di luar jangkaan mereka," tegas Dr Wan Azizah.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian sumbangan sempena Ramadhan kepada 50 ibu tunggal di Tanah Liat, Bukit Mertajam, Seberang Perai Tengah Ahad lalu.

Majlis anjuran Koperasi Ibu Tunggal Seberang Perai Tengah itu turut dihadiri isteri Timbalan Ketua Menteri I, Datin Aishah Zainol serta Ketua Wanita KEADILAN Pulau Pinang, Norhayati Jaafar.

Dr Wan Azizah juga berkata ketakutan Umno-BN kini adalah kerana sokongan yang semakin kuat diberikan oleh rakyat di negeri Pulau Pinang kepada kepimpinan Lim Guan Eng.

Menyentuh mengenai dakwaan penderhaka terhadap Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berhubung isu pertahanan, beliau membidas menteri itu yang dianggap enggan berpijak dibumi nyata.

"Sedangkan dalam Parlimen lagi perkara ini telah pun didedahkan berkali-kali oleh ahli parlimen mengenai kegagalan kapal selam milik negara kita berfungsi.

"Kerajaan jangan cuba hendak mengalihkan perhatian rakyat terhadap penyelewengan berleluasa yang telah mereka lakukan selama ini. Di bawah pemerintahan mereka segala pengkhianatan berlaku. Wang rakyat mereka habiskan mengikut acuan mereka. Kronisme, korupsi dan skandal yang cuba mereka selindungi juga tidak akan bertahan lama.

"Lambat laun saya yakin, Umno dan BN akan tumbang dalam pilihan raya umum yang akan datang apabila rakyat sendiri melondehkan segala kejelekan yang telah mereka lakukan dan hanya rakyat yang mampu memberi pengajaran kepada mereka," ujar Dr Wan Azizah lagi. -SK