21 Nov 2009

Ikan Berkepala Buaya - Ada Bersama Kita.

Penemuan ikan berkepala buaya oleh dua saudara mengemparkan masyarakat di sekitar kawasan ini menyebabkan rumah mereka tidak henti dikunjungi tetamu.

Mohd Shaiful Azhar Amin, 16 dan Mohd Razali, 25 menemukan ikan itu di Sungai Klang berhampiran Jalan Enggang yang berhadapan dengan Kilang Texas dekat sini pada pukul 6 petang, kelmarin.

Penemuan ikan itu menimbulkan pelbagai persoalan dari mana datangnya spesis ikan yang pelik ini.

Menurut Shaiful, dia dan Razali baru sahaja habis bermain bola dan memancing sememangnya menjadi hobi mereka berdua.

“Pada petang itu, saya dan Razali tidak berhajat untuk memancing tetapi sudah menjadi rutin harian ke sungai itu untuk memancing atau melihat orang memancing. Ketika saya duduk di tepi tebing sungai saya melihat seolah-olah ada biawak yang menggelupur di celah daun di tebing sungai itu,” katanya.

Katanya, Razali yang turun melihat memberitahu, bahawa itu adalah ikan, dan dia turun ke tebing untuk membantu Razali menangkap ikan itu.

“Saiznya juga besar, kepalanya seakan-akan kepala buaya tetapi badannya seperti ikan dan ia juga mempunyai dua pasang sirip,” katanya yang berasal dari Ipoh.

Kedua-dua saudara ini masih tiada sebarang cadangan apakah yang akan dibuat dengan ikan ini, tetapi mula menyayanginya kerana ini merupakan satu pengalaman yang menarik buat mereka.

Sementara itu, Ibu Shaiful, Zaleha Dollah berkata, anaknya memang gemar memancing sehinggakan ada jiran yang membeli ikan yang dipancingnya.

“Pada petang itu, saya sangat bimbang kerana sehingga Maghrib mereka tidak pulang lagi, dan sama sekali tidak menyangka yang mereka menemukan ikan yang pelik,

“Selalunya dia akan membawa pulang ikan Talapia dan jika ada permintaan, Shaiful akan menjualnya dengan harga RM5 satu kilogram,” jelasnya. -SH

Ulasan GB

GB, seperti sebahagian sahabat-sahabat semua, suka merenung tentang "hakikat" sesuatu yang tersurat.

Ikan berkepala buaya - satu isyarat dari Allah tentang kehadiran makhlukNya yang luarbiasa.

Ikan adalah manusia-manusia di lautan syariat sementara buaya adalah reptil bertubuh besar menghuni habitat perairan tawar seperti sungai, danau, rawa dan lahan basah lainnya. Buaya dapat bergerak dengan sangat cepat pada jarak pendek, bahkan juga di luar air. Buaya menyerang mangsanya dengan cara menerkam sekaligus menggigit mangsanya itu, kemudian menariknya dengan kuat dan tiba-tiba ke air.

Ikan berkepala buaya - sungguh dasyat. Dia ada di kalangan manusia. Ada di dalam kalangan kita juga. Badannya bersama-sama jemaah, tetapi kepalanya tak sama dengan kita. Kepalanya serupa musuh yang suka membaham. Dan kisah ini tidak jauh, di negeri Selangor adanya.

Anda kajilah sendiri di dalam politik kontemporari ini tentang petunjuk yang Allah bagi itu.. sepastinya dengan meminta petunjuk dariNya juga.

Berangkat dari penegasan Allah dalam surah Ali Imran ayat 191 yang menegaskan “orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): “Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka”.

Ayat tersebut lebih lanjut menegaskan bahawa manusia dengan segala penelitiannya tentang alam semesta ini akan memberikan nilai kesempurnaan bagi Penciptanya, iaitu Allah. Maka, manusia harus mahu meneliti dengan memahami ingatan Allah tentang apa saja, termasuk tentang alam semesta agar memperoleh keyakinan yang sempurna terhadap keagungan dan kesempurnaan Allah dengan segala ciptaannya.

I’tibar yang paling besar adalah, Allah sentiasa memberi petunjuk kepada kita termasuk hal-hal yang kita tempuhi di dalam hidup sehari-hari. Kerana sesungguhnya Allah punya peringatanNya tersendiri yang tidak sia-sia di dalam setiap kejadianNya.

Kubur Teoh Digali Semula, Bedah Siasat Rungkai Misteri Kematiannya

Mendiang Teoh Beng Hock hari ini digali semula dengan selamat setelah lebih 4 bulan dikebumikan di Taman Peringatan Nirvana, Semenyih pagi tadi.

Misteri kematian Teoh bakal dirungkai tidak lama lagi apabila operasi bedah siasat kedua dijangka bermula esok hari kira-kira jam 9.30 pagi di Hospital Sungai Buloh.

Satu upacara keagamaan diadakan terlebih dahulu seawal jam 9.00 pagi sebelum berjaya dikeluarkan selepas 2 jam penggalian.

Pihak keluarga memohon para hadirin dan wakil media memakai pakaian gelap sepanjang upacara.

Sebaik sahaja mayat Teoh berjaya dikeluarkan, wakil keluarga, forensik, polis dan pakar patologi membuat pengecaman mayat terlebih dahulu sebelum dibawa keluar ke Hospital Sungai Buloh.

“The body of Teoh Beng Hock was safely exhumed this morning, the process took about 2 hours. So far as i’ve been asked whether not the condition of the body is good as far as I can tell, im a lawyer, it look that it like was very good condition”, kata Gobind Singh Deo. Peguam Gobind Singh Deoh berkata demikian selepas upacara selesai diadakan. Upacara penggalian dibuat secara tertutup.

Kawasan dilitupi kain putih setinggi 3 meter menghalang pihak media daripada membuat liputan.

Bagaimanapun setelah selesainya upacara tersebut, hanya kelibat keranda Teoh sahaja kelihatan dengan dibaluti pembalut plastik lut sinar dan ditandai bagi melindungi bukti mahkamah daripada dicemari. Hadir sama Exco Selangor, Ean Yong Hian Wah, Ronnie Liu dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Sementara itu, Gobind menambah kehadiran pakar patologis antarabangsa Dr Pornthip Rojanasunand pada upacara pagi tadi amat penting bagi memantau proses penggalian semula mayat Teoh sebelum dibawa keluar ke Hospital Sg. Buloh.

Di samping itu, Gobind turut dimaklumkan bahawa pihak hospital dijangka membuat pengimbasan x-ray dan CAT Scan terhadap mayat Teoh sebaik sahaja tiba di hospital hari ini.

“The Sg Buloh has informed us that they will conduct x-ray and also scan today, so we will be in hospital later on, we will have representative of ours in all the time. We just want to have second x-ray done just to look again the injuries in point of brackage bones and fractures and things like that and those important areas we should look as well, I think they have to do second post mortem which is complete, maknanya they have to do whole thing”, jelas Gobind.

Kata Gobind lagi, sepasukan doktor pakar patologi dari Jabatan Forensik, Hospital Sg Buloh yang diketuai oleh Dr Shahidan dijangka melakukan bedah siasat esok.

Gobind bagaimanapun kecewa apabila pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia gagal menghantar sama ada wakil mahupun pakar pada upacara tersebut. Jelasnya, kehadiran mereka penting bagi mengelak tanggapan negatif daripada masyarakat.

“Sangat berat hati tapi kena buatlah untuk cari kebenaran. Harap bedah siasat kali ini kebenaran akan terdedah. Saya harap pada semua pakar patologi lebih profesional, boleh diharapkan, dan berpengalaman bagi mencari kebenaran dan sepertimana yang saya tahu tanggungjawab patologi ini adalah untuk mencari kebenaran dan saya bercakap bagi pihak mendiang, jadi saya berharap semua patologi bersikap seperti ini”, jelas Teoh Lee Lan, adik mendiang ketika diminta mengulas operasi penggalian semula kubur dan bedah siasat semula ke atas Teoh Beng Hock.

“I hope the that latest further autopsy and find out the truth of the mysterious death Teoh Beng Hock and those responsible to be caught for the justice”, kata Penasihat DAP, Lim Kit Siang kepada pemberita.

“Bagi pihak kerajaan negeri, kita mengucapkan terima kasih hari ni ramai penyokong-penyokong datang, untuk memastikan proses hari ni adalah baik dan tiada hal, kita memang mengharapkan autopsy yang kedua ni dapat mengenalpastikan siapa yang mendiang kerana kita tidak boleh menghadapi kes seumpama Teoh Beng Hock”, kata Exco Selangor, Ronnie Liu yang ditemui pada upacara pagi tadi. - MOHD SAHRULNIZAM MOHD ZAINSPRM Perlu Hentikan Bersandiwara

Tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan enam anggota Pemuda Umno Bahagian Kota Tinggi pada Jumaat dilihat hanya sebagai sandiwara SPRM untuk memulihkan imej setelah tercalar teruk ekoran keputusan mahkamah yang tidak membenarkan SPRM melakukan siasatan di luar waktu pejabat seperti yang lazim dilakukan oleh SPRM.

Ia bukan satu tindakan yang jujur kerana sebelum ini sudah berlaku kejadian seumpama itu apabila kredibiliti SPRM merudum dengan teruk, mereka melakukan penahanan seorang ADUN UMNO Terengganu, kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM20,000.

Tetapi selepasnya, apa yang berlaku?

Tiada sebarang pun tindakan diambil.

Hal yang sama juga bakal berlaku ke atas enam anggota Pemuda Umno Bahagian Kota Tinggi yang ditahan. Keenam-enam suspek berusia antara 30 dan 40 tahun, ditahan pada pukul 2 pagi di rumah bekas anggota jawatankuasa sayap itu selepas didakwa cuba memujuknya agar menarik semula peletakan jawatannya dengan menawarkan RM40,000.

Justeru itu dakwaan Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman bahawa tindakan SPRM itu kononnya tidak menyebelahi mana-mana pihak dalam menjalankan tugas mereka adala hanya sebagai satu usaha untuk membersihkan nama SPRM yang telah diketahui umum melaksanakan siasatan berpilih, tidak telus, kejam serta tidak profesyenal.

Kota Siputeh Bakal Menjadi Kota Sihitam?

Tindakan Bekas ADUN Kota Siputeh dan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) membuat rayuan ke mahkamah Rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Alor Setar amat membimbangkan akan menambah parah penghormatan rakyat dan dunia terhadap institusi kehakiman Malaysia.

Keputusan Mahkamah Tinggi Alor Setar telah mengesahkan kerusi DUN Kota Siputeh kosong berikutan ADUNnya, Abu Hasan Sharif hilang kelayakan sebagai ADUN setelah gagal hadir ke ersidangan DUN dua kali bertutur-turut tanpa memaklumkan dan kebenaran speaker.

Memperdebatkan perkara berkaitan keputusan speaker DUN dan Parlimen di mahkamah adalah tindakan yang mencabul demokrasi berparlimen ala westen Master dan boleh menggugat kepercayaan awam terhadap mahkamah.

Ini kerana mahkamah sebagai badan kehakiman tidak boleh mencampuri urusan badan eksekutif, begitulah sebaliknya. Kedua badan ini dalam kuasa berbeza. Demikian ditegaskan oleh Ahli MPT KeADILan juga bekas Ketua Perhubungan KeADILan Sabah, Hj Ansari Abdullah yang telah 30 tahun lebih terlibat sebagai pengamal undang-undang.

Menurut Hj Ansari, apabila badan eksekutif seperti DUN atau Parlimen membuat keputusan, maka SPR kena akur dan hormati keputusan yang telah dibuat oleh Speaker Dewan yang melaksana kuasa di bawah arahan tetap standing order.

Beliau kecewa apabila melihat Speaker DUN Perak dan Kedah terpaksa turun naik mahkamah untuk mempertahankan keputusan mereka. Sepatutnya perkara ini tidak akan berlaku sekiranya semua pihak terutama SPR menghormati bidang kuasa masing-masing.

Namun demikian, beliau menganggap keputusan Mahkamah Tinggi Alor Setar tepat kerana mengembalikan kuasa pemutus kepada speaker DUN dan mengikut undang-undang sedia ada. Hj Ansari juga menyokong penuh kenyataan Tengku Razaleigh Hamzah berhubung tindakan-tindakan yang mencemar institusi kehakiman.

Institusi kehakiman kita terus merudum semenjak pemecatan Tun Salleh Abas pada tahun 1988 dan telah mendapat teguran pedas Bapa kemerdekaan Malaysia, Tunku Abdul Rahman Putra yang menyatakan tahun 1988 merupakan tahun terburuk dalam institusi kehakiman semenjak merdeka. Keputusan-keputusan mutakhir ini juga menunjukan bagaikan ada campurtangan dalam membuat keputusan.

Kes Video Linggam, Menteri Besar Perak, ADUN katak Perak dan Persiangan memperlihatkan keputusan akan menyebelahi BN sekiranya kes dibawa ke mahkamah Rayuan. Tidak mustahil kes Kota Siputeh akan menjadi seperti kes Persiangan dan akan menambah hitamkan lagi institusi kehakiman. -FAIZAL OKADAU (sabahkini)

Sidang DUN Negeri Sembilan Kecoh

Hari pertama Persidangan Ketiga (Belanjawan) Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan ke-12, di sini semalam ‘panas’ seketika apabila berlaku dua babak pertikaman lidah antara wakil rakyat pembangkang dan Barisan Nasional (BN).

Kedua-dua insiden berlaku berikutan rasa tidak puas hati pakatan pembangkang kerana tidak dibenarkan mewakilkan soalan pada sesi soal jawab dan usul untuk membahaskan kejadian banjir yang berlaku di Temiang, baru-baru ini ditolak.

Kekecohan bermula apabila Ketua Pembangkang, Loke Siew Fook (DAP – Lobak) bangun dan meminta supaya soalan membabitkan penilaian prestasi anggota Exco Kerajaan Negeri yang sepatutnya dikemukakan Rashid Latiff (PKR – Ampangan) diwakilkan kepada beliau kerana Rashid tidak dapat hadir dengan makluman.

Katanya, walaupun Rashid tidak hadir, beliau berhak bertanyakan soalan bagi pihak ADUN Ampangan berdasarkan penggiliran soalan seperti tertera dalam buku soal jawab.

Permintaan Siew Fook itu bagaimanapun ditolak Speaker DUN, Datuk Razak Mansor dengan alasan, soalan tersebut boleh dibangkitkan pada hari lain, seterusnya memberi laluan kepada Aminuddin Harun (PKR – Sikamat) untuk mengemukakan soalan lain.

Datuk Aziz Shamsudin (BN – Palong) kemudian mencelah dengan menyifatkan permintaan Siew Fook itu membuang masa dan meminta undian dilakukan.

Siew Fook yang masih tidak berpuas hati menyifatkan keputusan Speaker itu sebagai tidak adil sambil merujuk buku peraturan persidangan dewan yang membolehkan soalan diwakilkan kepada ADUN lain.

Razak bagaimanapun menjelaskan, mengikut peraturan, beliau mempunyai kuasa untuk memanggil mana-mana ADUN mengemukakan soalan dan bukan berdasarkan kepada buku soal jawab seperti yang didakwa Siew Fook.

Berikutan itu, berlaku pertikaman lidah antara beberapa wakil rakyat pembangkang dan BN yang turut mencelah sehingga keadaan ‘kecoh’ menyebabkan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan (BN – Rantau) bangun memberi penjelasan.

“Tujuan Speaker (adalah untuk) mengendalikan mesyuarat. Jangan mendesak Speaker. Speaker mempunyai (kuasa) bila mahu bertanyakan soalan,” kata Mohamad.

Sementara itu, selang beberapa minit selepas itu, sekali lagi kekecohan berlaku sebaik saja sesi soal jawab selesai apabila Ng Chin Tsai (DAP – Temiang) bangun dan memohon supaya kejadian banjir di kawasannya sebelum ini dibahaskan dalam dewan.

Permintaan itu mendapat bantahan Aziz dan meminta Speaker tidak melayan usul tersebut.

Speaker kemudian membuat keputusan menerusi undian secara mengangkat tangan, bagaimanapun mendapat bantahan Cha Kee Chin (DAP – Bukit Kepayang) yang mahu supaya undian dilakukan selepas Chin Tsai selesai membentangkan usul tersebut. -SH

PKR Kuala Krai Tidak Bubar

Pengerusi Majlis Pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan, Saifuddin Nasution berkata, pihaknya akan membuat perjumpaan dengan semua peringkat cabang dan ranting parti tersebut di negeri ini susulan tindakan keluar parti yang dibuat oleh pimpinan Kuala Krai Selasa lalu.

Beliau yang baru mengambil alih kepimpinan negeri berkata, perjumpaan tersebut penting untuk mencari persamaan di antara pemimpin parti selain daripada menyelesaikan isu yang berbangkit dalam kalangan anggota cabang dan ranting peringkat negeri.

Saifuddin berkata, krisis yang berlaku tersebut adalah kecil dan tidak menjejaskan semangat anggota untuk meneruskan perjuangan parti.

“Dalam kes ini, hanya Pendaftaran Pertubuhan (ROS) yang berhak untuk membubarkan sesuatu bahagian, jadi bahagian Kuala Krai tidak dibubar sebaliknya ahlinya sahaja yang bertindak keluar parti,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas tindakan Pemangku Ketua PKR Kuala Krai, M Amavasay bersama dengan ahli jawatankuasa termasuk Pemuda, Naib Ketua Wanita dan empat Ketua Cawangan mengumumkan keluar parti setelah hilang kepercayaan terhadap Kerajaan Negeri dan PKR kerana gagal memperjuangkan nasib kaum India.

Amavasay berkata, beliau yakin kesemua ahli PKR di bahagian ini yang kini berjumlah seramai kira-kira 1,500 orang akan turut mengikut jejak langkah yang dilakukan oleh pihaknya.

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, beliau tidak gusar dengan krisis yang dihadapi oleh kepimpinan PKR Kuala Krai memandangkan parti itu telah melalui banyak pengalaman anggota parti yang mengambil tindakan sama.

“Dalam PKR, bukan sahaja ahli, tetapi Timbalan Presiden, Dr Chandra Muzaffar, Ketua Pemuda Ezam Mohd Nor dan ramai lagi nama-nama besar yang telah bertindak keluar parti, namun seperti dapat dilihat kini PKR semakin kuat dan bukannya lemah, buktinya kita sekarang mempunyai 31 kerusi Parlimen berbanding dahulu.

“Oleh yang demikian, saya tidak menjangkakan bahawa tindakan beberapa orang individu terbabit akan melumpuhkan PKR, apa pun saya mengucapkan terima kasih kepada mereka yang banyak menabur budi kepada parti ini,” katanya.

Dalam masa yang sama, Saifuddin berkata, pihaknya tetap meneruskan pendekatan melalui perbincangan dan perundingan seperti mana yang digunakan sebelum ini bagi menyelesaikan isu-isu berbangkit dalam kalangan anggota parti. -SH

Mayat Mendiang Teoh Telah Selamat Digali Semula

Mayat mantan Setiausaha Politik Exco Kerajaan Negeri, Teoh Beng Hock selamat dikeluarkan semula jam 10.37 pagi setelah kerja-kerja menggali kubur dilakukan seawal jam 9.15 pagi di Nirvana Memorial Park, Semenyih.

Kerja-kerja menggali diawasi sepenuhnya oleh Polis, kawalan ketat dilakukan dan hanya keluarga terdekat yang dibenarkan menyaksikan kerja-kerja mengeluarkan mayat dilakukan.

Keranda tersebut kemudiannya dibawa keluar dari tanah perkubuhan itu pada kira-kira jam 11.15 pagi selepas selesai upacara sembahyang dan proses disinfeksi.dilakukan.

Kesemua itu dilakukan di sebalik kain pengadang besar di sekeliling kubur Teoh.

Sebelum itu, polis menutup kawasan sekitar 30 meter dari situ dengan memasang pita kuning.

Hadir sama di kawasan perkuburan berkenaan adalah Pakar Patalogi Thailand, Dr. Porntip Rojanasunand dan peguam mewakili keluarga mendiang, Gobind Sigh Deo.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang turut hadir berharap pembedahan kali kedua ke atas mayat Beng Hock dapat merungkai punca kematian mendiang.

"Saya berharap proses bedah siasat kali ke dua yang dilakukan esok dapat mengetahui punca sebenar kematian Beng Hock," katanya.

Sementara itu, Gobind berkata keputusan bedah siasat yang akan dilakukan esok dijangka dapat merungkai faktor penyebab kematian Beng Hock.

Mahkamah Koroner sebelum ini mengarahkan kubur mendiang di gali semula hari ini manakala bedah siasat kedua ke atas mayat akan dijalankan esok di Hospital Sungai Buloh.

Koroner Azmil Muntapha Abbas berkata bedah siasat ini akan diketuai oleh Ketua Jabatan Patologi dan Forensik Hospital Sungai Buloh, Dr Shahidan Md Noor.

Dr Porntip, yang dibawa oleh kerajaan negeri Selangor, mendakwa dalam keterangannya itu bahawa berdasarkan foto dan laporan bedah siasat pertama, beliau mendapati ada kemungkinan 80 peratus punca kematian Teoh adalah homisid, dan 20 peratus bunuh diri.

Gobind berkata mayat Teoh 'dalam keadaan baik' dan mengucap terima kasih kepada Taman Peringatan Nirvana dan polis kerana bantuan mereka.

Bagaimanapun, beliau hairan mengapa tiada seorang wakil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hadir pagi ini.

"Mereka sepatutnya menghantar wakil. Saya tidak nampak seorang pun, tetapi ia terpulang kepada budi bicara mereka," tambahnya.

Koroner telah mengarahkan bekas doktor Forensik, Dr K.Saravanan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang untuk membantu Dr Shahidan dengan mengambil gambar semasa bedah siasat dilakukan.

Permohonan bedah siasat kali kedua dibuat keluarga mendiang setelah Dr Porntip mendedahkan kemungkinan 80% Beng Hock dibunuh.

Krisis MCA Tak Mungkin Selesai 100%

Akhirnya, Pengerusi Barisan Nasional merangkap Presiden UMNO, Najib Abdul Razak terpaksa mengakui bahawa krisis MCA semakin serius dan buruk. Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM), dan Pelan Perpaduan kemudiannya berakhir dengan tangisan dua orang ketua sayap MCA, Wee Ka Siong (Pemuda) dan Chew Mei Fun (Wanita) pada 18 November 2009.

Antara jalan penyelesaian yang dicadangkan termasuklah EGM kedua dan pemilihan semula dalam parti, seperti yang didesak oleh puak Liow Tiong Lai sebelum ini. Jikalau dilihat senario terkini, iaitu insiden "pancungan kepala 9 orang" dari Majlis Presiden, maka tuntutan ini nampaknya hanya boleh dipenuhi dengan campur tangan Najib Razak.

Persoalannya, apakah EGM kedua dan pemilihan semula itu bakal menyelesaikan kemelut MCA dengan 100%?

EGM dan pemilihan semula

Senario terkini menyaksikan bagaimana Presiden MCA, Ong Tee Keat berganding dengan musuhnya sebelum ini, Chua Soi Lek untuk bertempur dengan puak yang mendesak kedua-dua mereka berundur. Liow Tiong Lai menjadi pemimpin yang "ditonjolkan" (bukan menonjol) oleh puak ini untuk berperang dengan Ong-Chua.

Sebaliknya, Ong Tee Keat pula menyatakan bahawa dirinya bersedia untuk melapangkan dada agar "menerima semula" Liow, dengan mendakwa bahawa Liow sebenarnya dihasut oleh "orang-orang tertentu" untuk menentang Pelan Perpaduan. "Keterbukaan" Ong ini juga boleh dibaca sebagai strategi untuk memecah-belahkan antara Liow Tiong Lai, Wee Ka Siong dengan Chew Mei Fun. Gambaran semakin jelas apabila Wee dan Chew disingkir oleh Ong Tee Keat dari Majlis Presiden, sementara Liow dikekalkan pada 18 November.

Di samping itu, EGM kedua yang cuba dipanggil oleh "kumpulan pendesak" turut digagalkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Pusat pada 18 November, dengan 23 undi menentang 10 undi (2 undi berkecuali). Dengan kata lain, puak Liow menemui jalan buntu untuk merombak semula pucuk pimpinan tertinggi, malah semakin ramai orang Ong-Chua dimasukkan ke dalam Majlis Presiden dan Jawatankuasa Pusat MCA.

Mengapa EGM kedua digagalkan? Jawapannya mungkin boleh ditemui seandainya pertanyaan ditujukan kepada "siapa yang paling berisiko seandainya EGM dan pemilihan semula diadakan?"

Perubahan lanskap kuasa

Jawapannya, Ong Tee Keat. Ong yang pada mulanya ingin mencantas Timbalannya, Chua Soi Lek, kini perlu berdepan dengan realiti bahawa "tiada jalan lain kecuali bekerjasama dengan Chua". Retakan yang berlaku dalam puak Ong sendiri, menyebabkan Ong semakin bergantung kepada Chua untuk mempertahankan kedudukannya.

Asas yang menyokong Ong sebagai Presiden MCA ialah Pelan Perpaduan, hasil muafakat antara Ong dengan Chua. Maka, beberapa rombakan pucuk pimpinan selepas Pelan Perpaduan menyaksikan bagaimana orang-orang Chua, seperti anaknya, Chua Tee Yong, Tan Chai Ho, Gan Ping Sieu dan lain-lain lagi dimasukkan ke dalam pucuk pimpinan, sama ada Majlis Presiden mahupun Jawatankuasa Pusat.

Percaturan sedemikian bukan sahaja untuk menghakis pengaruh puak Liow, tetapi pada masa yang sama mengukuhkan pengaruh Chua. Chua Soi Lek sebelum 26 Ogos 2009 dilihat keseorangan sebagai Timbalan, kehilangan segala-galanya pada 26 Ogos, dan hanya mampu mengembalikan keahliannya pada 10 Oktober. Namun, kuasa Chua kini bertambah selepas rombakan demi rombakan, malah kembali menguasai Johor sebagai Pengerusi MCA di negeri itu.

Jelas, Chua memilih untuk bekerjasama dengan Ong atas kepentingan bersama. Hakisan kuasa pada puak Liow tidak menjejaskan kepentingan Chua. Senario terkini memperlihatkan bagaimana kuasa Chua semakin berkembang, sementara puak Ong (pada asalnya) semakin meretak.

Maka, jika EGM kedua atau pemilihan parti diadakan dalam masa terdekat, siapa pula yang akan memperolehi kelebihan? Ong sememangnya akan berwaspada kepada Chua, kerana "kawannya" kini adalah "bekas musuh", dan berpotensi menjadi "bakal musuh". Chua mungkin menjadi calon yang menentang Ong, ataupun sabotaj Ong pada saat terakhir, seandainya pemilihan parti diadakan.

Ong pula tidak dapat berdiri atas kaki sendiri, lebih-lebih lagi anak buahnya telah meninggalkannya. Ong sebelum ini bangkit kerana "imej moral"-nya, dilihat oleh akar umbi sebagai pemimpin yang lantang bersuara dalam isu kepentingan kaum. Namun, kemelut parti yang berlanjutan untuk beberapa bulan ini sedikit sebanyak mencalar imejnya itu.

Oleh itu, pemilihan parti semestinya bukan jalan penyelesaian dari kaca mata Ong.

Campur tangan Najib

Kemungkinan perundingan antara Ong-Chua dengan puak Liow dimatikan begitu sahaja. Pendek kata, kepentingan Ong menghadapi risiko jika diadakan pemilihan semula, sementara kepentingan puak Liow tidak terjamin dalam struktur kuasa yang sedia ada.

Maka, Najib (gambar kiri) terpaksa mencampur tangan pada saat-saat yang genting ini. Persoalannya, apakah campur tangan Najib bakal menyelesaikan kemelut MCA?

Ketika puak Liow bernaung di bawah Ong Tee Keat, salah satu tuduhan terhadap Chua adalah cubaannya untuk mengundang kuasa dari luar parti untuk mencampur tangan dalam hal ehwal dalaman parti. Maka, jikalau puak Liow kini mengangguk kepada campur tangan Najib, mereka semestinya akan dilempar dengan tuduhan yang sama.

Malah, jikalau sentimen ini dimainkan, mereka semestinya akan dilabel sebagai pengkhianat parti. Misalnya, Ti Lian Ker, pemimpin muda yang terserlah sebagai penyokong setia Ong, telah menuduh Wee dan Chew seolah-olahnya disokong oleh "political godfather". Maksud tersiratnya terlalu nyata untuk dibaca.

Dalam keadaan sebegini, Najib menghadapi kesukaran untuk meleraikan kemelut ini, lebih-lebih lagi jikalau kesudahannya tidak memenuhi tuntutan semua pihak.

Misalnya, jikalau EGM kedua dibatalkan dengan syarat pemilihan semula diadakan, Ong akan bangkit menentang; jikalau Liow dikekalkan jawatan parti dan dalam kabinet, dengan syarat pemilihan dibatalkan, puak Liow akan meretak kerana Wee dan Chew akan menganggap dirinya dikhianati Liow; jikalau pemilihan diadakan dalam tempoh yang dipersetujui ketiga-tiga pihak, iaitu Ong-Chua-Liow, kemelut ini akan berlanjutan sepanjang tempoh ini.

Ringkasnya, tiada penyelesaian sebenarnya untuk kemelut MCA!

Punca kemelut gagal diselesaikan

Najib semestinya menyedari bahawa seandainya pemilihan diadakan, maka MCA akan berperang lagi sesama sendiri. Persoalannya, apakah puncanya yang menjadikan kemelut ini gagal diselesaikan?

Melihat kepada senario terkini, secara kasar, MCA kini berpecah kepada tiga puak, yang masing-masing diketuai Ong Tee Keat, Chua Soi Lek dan Liow Tiong Lai. Tiada antara mereka yang mampu menguasai MCA secara 100%. Senario ini lumrah di setiap parti kerana tiada orang yang boleh menguasai 100% parti.

Masalah wujud apabila mereka yang gagal menguasai 100% itu, mahu tuntutan mereka dipenuhi 100%. Ini yang menyebabkan kemelut MCA gagal diselesaikan sehingga hari ini. Kerana dahagakan penguasaan 100%, maka Ong cuba mencantas Chua. Kerana mahukan penguasaan 100%, ganding Ong-Chua kini memancung kepala puak Liow. Selagi pemimpin MCA terperangkap dengan mental sedemikian, kemelut MCA gagal diselesaikan.

PAS mungkin mengambil iktibar daripada EGM MCA untuk menggagalkan Muktamar Khas. Ironinya, MCA kini mungkin boleh mencuri konsep "Kerajaan Perpaduan" yang sudah dikunci ketat oleh PAS, untuk digunakan dalam pengagihan kuasa dalam partinya itu. -Lim Hong Siang (Merdeka Review)

Wartawan Utusan Hina Mahkamah

Wartawan Noraini Abdul Razak dari Utusan Malaysia telah menulis di akhbar berkenaan yang boleh disifatkan "menghina mahkamah".

Di dalam rencananya bertajuk "Bertambah lambat siasatan SPRM bila waktu dihadkan", Noraini telah mempertikaikan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi yang menafsirkan penggunaan perkataan 'sehari ke sehari' tidak boleh 'dibaca' sebagai 24 jam, sebaliknya adalah waktu bekerja serta tidak boleh mendatangkan kesan terhadap seseorang.

Di dalam tulisannya, beliau ada menyebutkan bahawa:

Kita tidak menolak hujah hakim Mohamad Ariff Md. Yusof, malah keputusan mahkamah itu membuka ruang untuk semua pihak berfikir perihal prosedur siasatan SPRM - apa yang boleh dan apa yang sepatutnya dielakkan.


Ia menjelaskan bahawa penulis telah menerima keputusan Hakim berkenaan. Dan kemudian dijangka beliau hanya membuat ulasan mengenai kenyataan Karpal Singh:

Namun kenyataan peguam Karpal Singh yang menyusul selepas keputusan tersebut dibuat mengundang sedikit tanda tanya dan menuntut perbahasan mengenainya dibuat.

Semacam ada yang tidak kena apabila peguam veteran itu menyimpulkan bahawa keputusan mahkamah itu bukan sahaja mengikat mahkamah malah memberi kesan kepada penyiasatan polis.

Ini kerana jika penyiasatan polis juga mahu dihadkan kepada waktu pejabat, tentunya ia bukan sesuatu yang bijak.


Tetapi selepas itu, beliau tidak menumpukan tulisannya kepada mengulas kenyataan peguam Karpal Signh, tetapi telah mula mempertikaikan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi pula:

Mengehadkan siasatan SPRM kepada lapan jam - ketika semua orang sibuk dengan tugas masing-masing juga dari satu sudut membataskan fungsi SPRM itu sendiri.

Paling dibimbangi adalah kreativiti rakyat Malaysia menggunakan keputusan mahkamah itu sebagai alasan utama untuk tidak memberi kerjasama kepada SPRM ketika menjalankan siasatan.


Ini adalah satu bentuk penulisan yang cuba mengelirukan pembaca untuk menghasut rakyat untuk tidak menghormati keputusan Mahkamah.

Noraini cuba untuk melakukan pembelaan ke atas tindakan SPRM yang selama ini telah jelas mencabuli undang-undang yang mengambil kesempatan tehadap ungkapan penggunaan perkataan 'sehari ke sehari' untuk menyoal-siasat saksi-saksi sekalipun lewat malam sehinga berlakunya kejadian tragedi kematian Teoh Beng Hock.

Alasan berbuat demikian kononnya jika dibataskan waktu SPRM menyoal-siasat, maka nantinya akan berlakulah kelambatan siasatan SPRM.

Kita ingin persoalkan setakat ini, berapa banyak kes yang soal-siasatnya dilakukan di waktu pejabat. Kita juga ingin bertanya wartawan berkenaan, berapa ramai pula sakasi-saksi yang enggan untuk berkerja-sama dengan pihak SPRM di waktu pejabat.

Ayatnya "keputusan mahkamah itu sebagai alasan utama untuk tidak memberi kerjasama kepada SPRM" adalah persangkaan semata-mata yang tidak mempunyai sebarang justifikasi dan bukti.

Justeru itu sewajarnya pihak-pihak berkenaan seperti Majlis Peguam sendiri atau mana-mana peguam yang terlibat dengan kes ini mengheret wartawan tersebut untuk didakwa di mahkamah kerana telah melakukan penghinaan yang ketara terhadap keputusan mahkamah untuk disiarkan di akhbar tempat beliau bertugas bagi menghasut rakyat mempertikaikan keputusan hakim berkenaan.

Tutorial Blog : Membina Tabview

Banyak pertanyaan yang GB terima bagaimana untuk membina gadget atau widget "tabview" seperti yang terpapar di blog Kelab GB.

Di sini akan diberikan penerangan ringkas bagaimana untuk membinanya dan meletakkan di dalam blog.

Sekadar makluman pengatahuan asas HTML adalah berguna untuk memahami koding-kodingnya suapaya dapat mengelakkan kesilapan (namun ia tidaklah diperlukan sangat).

Cara membinanya mudah iaitu :


Pertama kena tambah sedikit koding di blog theme.

i) Buka Dashboard dan klik Layout
ii) Pilih Edit HTML dan klik kotak kecil "Expand Widget Templates" di sebelah kanan.
ii) Cari tanda ]]> (Gunakan fungsi Find yang terdapat di dalam browser anda)
iii) Sejurus sebelum koding itu,
iv) Masukkan koding berikut dan JANGAN LUPA MASUKKAN URL IMEJ LATABELAKANG di perkataan "masukkan url imej anda". Biarkan url atau alamat imej itu berada di dalam kurungan seperti begini:
background: url(http://www.apa-apa.com/imej.jpg) repeat-x;


div.TabView div.Tabs
{
height: 24px;
overflow: hidden;
background: url(masukkan url imej anda) repeat-x;
}
div.TabView div.Tabs a
{
float: left;
display: block;
width: 80px; ⁄* Width top main menu - Tab Buttons*⁄
text-align: center;
height: 24px; ⁄* Height top main menu - Tab Buttons*⁄
padding-top: 3px;
vertical-align: middle;
border: 1px solid #000; ⁄* Top Main menu border color *⁄
border-bottom-width: 0;
text-decoration: none;
font-family: "Times New Roman", Serif; ⁄* Top main menu font *⁄
font-weight: 900;

}
div.TabView div.Tabs a:hover, div.TabView div.Tabs a.Active
{
background-color: #F4F4F4; ⁄* Top main menu background color *⁄
}
div.TabView div.Pages
{
clear: both;
border: 1px solid #A2ABB0; ⁄* Content Border color *⁄
border-top:0; font-size:90%;
overflow: hidden;
background:#000 url(masukkan url imej anda) no-repeat;
⁄* Content background color *⁄
}
div.TabView div.Pages div.Page
{
height: 100%;
padding: 0px;
overflow: hidden;
}
div.TabView div.Pages div.Page div.Pad
{
padding: 3px 5px;
}


v) Setelah itu klik SAVE TEMPLATES
vi) dan beralih pula ke Dashboard anda semula, pilih Layout diikuti dengan Add A Gadget dan pilih HTML/JavaScript.

Di kotak yang telah disediakan, masukkan kod-kod berikut dengan menggantikan ayat-ayat yang anda ingin paparkan.


<center>
<div id="TabView" class="TabView">
<div style="width: 350px;" class="Tabs">
<a>TERKINI</a>
<a>KOTAK2</a>
<a>KOTAK3</a>
<a>KOTAK4</a>
</div>
<div style="width: 350px; height: 250px;" class="Pages">

<div class="Page">
<div class="Pad">
<br/><p><center>
<span style="FONT-WEIGHT: bold; font-size:175%;COLOR: rgb(255,0,0)">
BERITA TERKINI</span></center><br/>
<p><marquee onmouseover="this.scrollAmount=1"
direction="up" width="100%" onmouseout="this.scrollAmount=1" scrollamount="1" loop="true"> <span style="color: rgb(255, 255, 51);">

Ini kotak utama. Mesej akan diskrolkan
dari atas kebawah
Taipkan apa-apa di sini

</span></marquee></p>
<br/>
</p></div>
</div>
<div class="Page">
<div class="Pad">
<center><p>

Ini kotak kedua. Masukkan apa-apa di sini.

</p></center></div>
</div>

<div class="Page">
<div class="Pad">

<center>
<p>Ini kotak ketiga. Masukkan apa-apa di sini.</p>

</center></div>
</div>

<div class="Page">
<div class="Pad">

<center>
<p>Ini kotak keempat. Masukkan apa-apa di sini.</p>
</center>
</div>
</div>

</div>
</div>

<script type="text/javascript">
tabview_initialize('TabView');
</script>


Setelah siap, klik SAVE. Itu saja.
Selamat mencuba dan selamat berjaya.

Era Najib Altantuya : Kubur Teoh Beng Hock Digali Hari Ini

Kubur mendiang mantan Setiausaha Exco Kerajaan Negeri, Teoh Beng Hock digali semula hari ini bagi membolehkan mayat mendiang dibedah siasat untuk kali kedua esok di Hospital Sungai Buluh.

Para petugas yang mengali kubur berkenaan bersiap sedia seawal jam 7.30 pagi di Nirvana Memorial Park, Semenyih dan upaca berkenaan akan diawasi sepenuhnya oleh Polis.

Kerja-kerja menggali kubur berkenaan dianggarkan berjalan selama dua jam dan dijangka selesai jam 11.30 pagi.

Ketua Jabatan Patalogi dan Forensik Hospital Sungai Buluh, Dr Shahidan Md Noor hadir ke upaca berkenaan bagi mewakili hospital tersebut untuk menerima mayat mendiang.

Hadir sama dalam upaca berkenaan adalah Pakar Patalogi Thailand, Dr. Porntip Rojanasunand dan peguam mewakili keluarga mendiang, Gobind Sigh Deo.

Mahkamah Koroner sebelum ini mengarahkan kubur mendiang di gali semula hari ini manakala bedah siasat kedua ke atas mayat akan dijalankan esok di Hospital Sungai Buloh.

Koroner Azmil Muntapha Abbas berkata bedah siasat ini akan diketuai oleh Ketua Jabatan Patologi dan Forensik Hospital Sungai Buloh, Dr Shahidan Md Noor.

Bagaimanapun Pakar Patologi dari Thailand yang dilantik kerajaan negeri, Dr Pornthip Rojanasunan dan doktor pakar luar yang dilantik oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dibenarkan menyaksikan bedah siasat berkenaan.

Koroner juga mengarahkan bekas doktor Forensik, Dr K.Saravanan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang untuk membantu Dr Shahidan dengan mengambil gambar semasa bedah siasat dilakukan.

Permohonan bedah siasat kali ke dua dibuat keluarga mendiang setelah dr Porntip mendedahkan kemungkinan 80% mendiang dibunuh. -TVS