13 Jun 2015

Hanipa Turut Tidak Akan Terima Sebarang Perlantikan...


Kalah Dalam Pemilihan, Kumpulan Bukan Ulama Pilih 'Jauhi' Jawatankuasa PAS Pusat

KUALA LUMPUR: Beberapa pemimpin PAS dari kumpulan bukan ulama yang kalah dalam pemilihan baru-baru ini tidak berminat untuk dilantik memegang jawatan dalam Jawatankuasa PAS Pusat.

Hanipa Maidin berkata sudah tiba masanya untuk kepimpinan baharu yang didominasi oleh kumpulan pro-ulama membuktikan kemampuannya tanpa perlu berdepan sebarang bentuk 'gangguan'.

"Saya tidak akan menerima tawaran (untuk jawatan tertentu) kerana saya mahu memberi peluang kepada barisan baharu untuk membuktikannya kemampuan mereka sendiri. Kami tidak mahu kacau mereka,"
katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, Khamis.

Ahli Parlimen Sepang itu yang juga bekas ahli Jawatankuasa PAS Pusat berkata beliau tidak berpuas hati terhadap cara di mana pemimpin dari kumpulan progresif 'ditendang keluar' dari jawatan mereka semasa pemilihan parti baru-baru ini.

"Ia benar-benar menghina. Dengan adanya 'chai', anda tahu, saya tidak fikir ia adil untuk mana-mana parti menendang keluar mana-mana pemimpin tanpa mengambil kira prestasi dan pengalaman
, " katanya.

Beliau merujuk kepada 'chai', atau senarai calon pro-ulama dan bukan ulama-yang diedarkan kepada para perwakilan sebelum pemilihan parti pada 4 Jun.

Datuk Dr Mujahid Yusof juga menunjukkan bahawa beliau akan menolak sebarang tawaran jawatan dalam Jawatankuasa PAS pusat.

"Saya belum lagi diberitahu tentang hal itu, dan saya tidak tahu jika saya telah dilantik. Tetapi jika saya dilantik, saya akan menolak, " kata Ahli Parlimen Parit Buntar.


Dr Hatta Ramli, yang telah berulang kali dituduh oleh puak pro-ulama sebagai punca di sebalik plot untuk menggulingkan Presiden parti hanya ketawa apabila diminta mengulas.

"Soalan ini membuatkan saya kelihatan 'perasan'. Tetapi tidak ada tawaran seperti itu dan kita tidak mengharapkan apa-apa.

"Kecuali jika mereka mahu menawarkan saya jawatan presiden, maka saya tidak akan menolak yang itu," katanya berjenaka, sambil menambah beliau akan mengumumkan keputusannya apabila jawatan itu benar-benar ditawarkan.

Bekas Ahli Jawatankuasa PAS Pusat dan bekas Timbalan Ketua Muslimat PAS Dr Siti Mariah Mahmud tidak terfikir bahawa beliau akan ditawarkan sebarang jawatan.

"Jika mereka melantik saya, saya memilih untuk menumpukan perhatian kepada kawasan saya," kata Ahli Parlimen Kota Raja itu.

Bekas Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar bagaimanapun, memilih untuk tidak mengulas lanjut terhadap perkara yang belum jelas.

"Tidak, saya tidak menerima sebarang surat," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Kepimpinan baharu PAS telah berkata bahawa beberapa pemimpin yang kalah akan ditawarkan enam jawatan dalam Jawatankuasa PAS pusat.

Jawatan yang akan dilantik termasuklah setiausaha agung dan ketua penerangan. -mstar

ULASAN GB

Cyba perhatikan foto yang dimlampirkan.Tatkala Hanipa juga bekas Pengerusi Lajnah Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (Luham) sebak dan menitiskan air mata tatkala mengenang kembali ketika bercerita mengenai seorang petugas PAS, Syed Mohamad Syed Hasan yang sudah meninggal dunia, golongan yang menamakan mereka pro-ulama di belakangnya masih boleh "bergembira dan gelak ketawa.

Demikianlah "hebatnya" akhlak dan pekerti mereka yang dikatakan "ulamak".

Malah pada hari sebelumnya, Hanipa Maidin, peguam yang banyak berjasa kepada PAS dan pemimpin PAS sendiri yang bermasalah di mahkamah, telah diboo oleh sebahagian perwakilan dan pemerhati dari kalangan pro-ulama dalam PAS. Mereka (yang memboo) itulah parasit yang sebenar dalam parti tetapi yang dituduh ialah orang lain.

Dan pihak parti lansung tidak mengambil tindakan ke atas mereka yang berakhlak buruk berkenaan walaupun ia telah berlaku semenjak Muktamar tahun lepas lagi di Batu Pahat seolah-oleh "merestui" tindakan samseng-samseng berkenaan.

GB sudah ulas sebelum ini. Petikan:

Inilah akibatnya bila ulamak-ulamak yang tidak profesyenal berada di dalam PAS dan golongan profesyenal di dalam bab undang-undang disisihkan malah diejekkan dalam muktamar oleh perwakilan. Yang ada ulama-ulama yang buta perlembagaan dan buta undang-undang. Ia petanda bala dan malapetaka bakal menimpa PAS. Jika sebelum ini banyak kes yang menang di mahkamah yang melibatkan PAS dan pemimpinnya termasuk kes Presiden PAS sendiri, kerana adanya profesyenal undang-undnag di dalam PAS.

Maka selepas ini dapat dijangkakan ramai pula yang akan tewas di mahkamah dan masuk penjara bila profesyenal disisihkan. Yang ada dalam PAS kini ialah para peguam "mediocer" serta tukang fitnah, tukang jerit, tukang ejek, tukang ketawa dan tukang caci yang otaknya mereng, juga sama seperti pejuang-pejuang rasis seangkatan PEKIDA, Jaringan Melayu Rani Kulop, PERKASA dan seumpamanya.

Kita sama-sama tunggu dan lihat kesudahannya nanti.

Kaum Cina Tak Undi PAS Lagi, PAS Bakal "Hanyut" Pada PRU Akan Datang...


Cina tidak akan undi PAS lagi, kata pemerhati

Keputusan muktamar PAS baru-baru ini disifatkan sebagai satu pemisah dan menghancurkan harapan rakyat, termasuk kaum Cina yang sebelum ini pernah mengambil keputusan drastik dengan menyokong PAS dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 lalu, kata kolumnis politik Lim Hong Siang.

Namun, Lim yakin perkara sedemikian tidak akan berulang pada PRU yang akan datang kerana keputusan muktamar itu jelas menghancurkan sentimen dan semangat mereka.

"Orang Cina yang sekian lama fobia kepada PAS, fobia kepada Islam, akhirnya mengambil satu keputusan sedaya upaya menyokong PAS dalam PRU13," katanya yang menceritakan isi kandungan buku Tsunami Cina pada forum ‘Pasca Muktamar, ke Mana Hala Tuju PAS’ di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor semalam.

Beliau yang merupakan salah seorang ahli panel forum tersebut menceritakan bagaimana masyarakat Cina Tiong Hwa buat pertama kalinya memacakkan bendera PAS di depan rumah mereka sebagai tanda sokongan kepada parti Islam tersebut.

"Buat pertama kalinya mereka terbang dari Hong Kong , Shanghai, Taiwan, Australia, Amerika Syarikat, balik ke sini untuk mengundi parti Pakatan Rakyat (PR), roket (DAP) atau, PKR atau PAS.

"Dan di sini hari ini saya janji, fenomena ini, sentimen ini tidak akan berlaku dalam PRU14. Itu janji," katanya.

Katanya, muktamar pada 4 Jun lalu dianggap sebagai pemisah kerana pihak progresif selama ini dilihat membawa PAS ke tengah, menggalas aspirasi rakyat seluruh Malaysia.

Manakala puak yang terdiri daripada golongan konservatif dilihat cuba untuk mengekalkan perjuangan tradisi mereka.

"Kembali kepada prinsipnya tidak mahu berganjak dan melakukan apa saja asalkan jawatan tidak hilang," katanya merujuk golongan konservatif dalam PAS.

"Perwakilan PAS mengulangi sejarah, bukan mencipta sejarah. Jadi apa yang kita buat lebih daripada satu dekad kebelakangan ini habis begitu saja.

"Untuk satu dekad lalu, masyarakat Cina masih takut dengan PAS, yang dulunya dianggap sebagai pengganas. Begitu lama kita cuba nak bersihkan daripada label itu," katanya.

Lim berkata individu seperti Mohamad Sabu, Dr Dzulkefly Ahmad, Datuk Dr Mujahid Yusof dan Mohamed Hanipa Maidin merupakan mereka yang perlu diberi penghormatan dan tabik kerana membawa pendekatan yang berbeza dalam PAS.

"Mat Sabu turun ke demonstrasi, Dr Dzul hadir ke forum, Mujahid menjadi orang yang berdialog di gereja, Hanipa berbuih-buih berbahas dalam Dewan Rakyat.


"Semua ini menonjolkan yang PAS boleh menggalas untuk membawa kebaikan kepada rakyat, mengangkat maruah rakyat.

"Dan malam itu juga, kita lihat muka-muka itu. Walaupun mempunyai otak ekonomi paling cerdik - Husam Musa, kita melihat mereka yang boleh berdebat secara akademik - Dr Dzul, tewas kepada lutut dan siku di dalam jubah," katanya.

Beliau merujuk kepada ahli Dewan Ulama PAS Nasrudin Hassan yang pada muktamar itu mengatakan mahu mengajar DAP menggunakan siku dan lutut.

ULASAN GB

Demikianlah kisahnya. Hukum kebenaran dan keadilan berjalan.

PAS yang dulunya parti kampungan, dangkat martabatnya ke persada politik negara dengan kewujudan para profesyenal yang berjaya bukan saja merubah persepsi bukan Islam terhadap PAS, malah terhadap Islam sendiri.

Tegasnya, PAS membina asas kekuatan baharu dengan cara meruntuhkan prejudis serta tembok halangan golongan pengundi bukan-Melayu dan bukan-Islam. Juga golongan pengundi Melayu Islam bandar dan pinggir Melayu, mula memberi kepercayaan kepada PAS dan memenangkan calon PAS.

Bagi menjayakan pelebaran dan pengukuhan tapak sokongan baharu, PAS melalui satu anjakan besar di segi mesej politiknya.

Kehadiran golongan profesyenal seperti Mat Sabu, Dr.Dzulkefly, Dr.Mujahid, Mohd Hatta, Hanipa Maidin, Mohd Nizar Jamaluddin, Salahuddin Ayub, Suhaizan Kayat, Mahfuz Omar, Asmuni Awi, Husam Musa, Haji dan Kamaruddin Jaafar di peringkat pusat dan Adly Zahari, Dr. Rani Osman, Tengku Puji, Hj Aminulhoda Hassan dan ramai lagi di peringkat negeri telah berjaya menambat hati bukan-Islam untuk menyokong PAS dan golongan "ulama" begitu cemburu sehingga bermacam fitnah dan cacian dilemparkan terhadap mereka kononnya mereka kumpulan liberal, pro-DAP, Jebon, Anwarinas dan sebagainya... tuduhan yang direka-reka untuk menjatuhkan mereka.

Kini masyarakat bukan Islam telah bersuara. Malah NGO dalam PAS sendiri iaitu Dewan Himpunan Penyokong PAS terkejut dengan sikap ulama yang buruk pekerti dan perangainya "menghalalkan" cacian dan makian yang menyebabkan ketuanya mengkritik secara terbuka sikap dan perangai ulama dalam PAS di dalam muktamar baru-baru ini.

Bukan saja bukan Islam, malah dari kalangan ahli PAS yang beragama Islam sekalipun, kini telah ada yang meletak jawatan dan keluar PAS. Ada yang merobohkan markas dan membakar bendera {AS seperti yang berlaku di Teluk Bachok. Satu fenomena yang tidak berlaku selepas muktamar tetapi berlaku di muktamar kali ini.

Quo vadis PAS?

PAS akan menjadi parti kampungan semula. PAS bakal kehilangan banyak kerusi di Parlimen dan DUN di dalam pilihanraya akan datang.TINGGAL KENANGAN, MENJADI SEJARAH