8 Okt 2009

Era Najib Altantuya : Pemuda PAS Diserang (updated)

Segerombolan 100 pemuda berkemeja-T Barisan Nasional menyerang Pemuda PAS di markas parti PAS, Bagan Pinang mengakibatkan beberapa petugas pilihanraya cedera.

Keganasan yang berlaku jam 1.30 malam semalam menyaksikan tiga bilik operasi Pas di kepung gerombolan belia bermotor dengan senjata tajam.

Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat Nasruddin Hassan at-Tantawi berkata pihaknya akan memfailkan laporan polis di Balai Polis Port Dickson.

“Dan kita juga sedang lagi menyiasat beberapa kes kerana kita mendapat banyak lagi program petugas kita diugut, dikepong, diprovok bahkan dihalau ketika menjalankan tugas memasang poster, memasang bendera bahkan ada laporan bendera-bendera kiat dibakar oleh pemuda-pemuda yang tidak dikenali ini dan sebahagiannya memakai baju BN.

“Pada jam 6 petang ini, kami akan membuat satu report polis di Balai Polis Port Dickson bagi menjelaskan semua aduan-aduan dan juga kes-kes yang akan kita kumpul di seluruh kawasan DUN Bagan Pinang insiden-insiden yang mencemar sistem demokrasi dalam negara kita,” katanya.

Nasruddin berkata pihaknya yakin BN semakin terdesak sehingga terpaksa menghantar askar-askar parti itu untuk mengempur dan menutup operasi Pas di Bagan Pinang.

Dalam kejadian semalam, harta benda kempen milik Pas turut di bakar gerombolan terbabit.

Seramai tiga orang tercedera dan mereka telah membuat laporan polis pada pagi tadi secara peribadi.

“Mengapa tidak ramai polis di Bagan Pinang mengawal keamanan jika dibandingkan sebelum ini di pulau Pinang dan Kuala Terengganu dalam pilihanraya kecil yang lalu,” katanya. -TVA


Era Najib Altantuya : Rakyat Tolak Politik Samseng UMNO

9 laporan Polis telah dibuat pagi ini ekoran serangan hendap Pemuda Umno keatas petugas PAS pada jam 3.30 pagi, kata Pengarah Opreasi, Jentera Pilihanraya Kecil PAS Bagan Pinang, Dr Dzulkefly Ahmad.

Dr Dzukefly berkata, nampaknya Umno/BN semakin terdesak melakukan tindakan ganas terhadap petugas-petugas PAS.

Beliau berkata demikian dalam sidang media sebentar tadi di Markaz Induk PAS Bagan Pinang yang turut dihadiri oleh Pemimpin Pakatan Rakyat.

Sebelum itu, Pakatan Rakyat akan terus melaksanakan Program Lawatan rumah ke rumah melalui Program Gerak Gempur ke atas semua UPU-UPU yang diketuai olh pimpinan Pakatan Rakyat PAS, PKR dan DAP sehingga hari akhir berkempen pada 10 Oktober 2009.
Turut berucap dalam pelancaran Gerak Gempur Pakatan Rakyat sebentar tadi Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar, Ahli MPT PKR Dato’ Johari Abdul dan Pengerusi DAP Negeri Sembilan Antony Loke Siew Fook.Kenyataan Akhbar N31 Bagan Pinang
8 Oktober 2009


1. Terima kasih kepada semua pihak, wartawan dan media kerana masih setia melaporkan berita secara adil dan berani. Semoga tiga hari berkempen yang mencabar ini terus mendapat laporan Tuan Puan sekalian.

2. Semalam, sebelum dan selepas pertemuan kami dengan SPR di Putrajaya; Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar telah mengakui bahawasanya terdapat pertindihan dalam daftar pemilih N31 Bagan Pinang.

Akhirnya, apa yang kita perjuangkan, apa yang kita dakwa selama ini adalah yang benar.

3. Kesempatan ini, saya mewakili PAS merakamkan pernghargaan kepada PKR dan seluruh peneroka Felda Sendayan dan Felda L.B. Johnson; kerana bertungkus lumus mahu Isa dihukum dalam pilihanraya kecil ini; disebabkan beberapa dakwaan rasuah dan penyalahgunaan kuasa Isa dan krono-kroninya.

Isu rompak tanah, rasuah, ali baba tanah felda oleh Isa sewaktu menjadi Menteri Besar 22 tahun lalu sah dilakukan oleh Isa.

Yang membuat dakwaan berat ini bukannya saya, atau PAS atau pemimpin Pakatan Rakyat sendiri.

Yang membuat dakwaan ini adalah mangsa-masng kerakusan rasuah Isa sendiri. Mereka memberi akuan dan testimonial.

Saya cabar Isa menafikan segala dakwaan tersebut sekiranya beliau masih bermaruah dan mempunyai integriti.

4. Di tangan saya ini, adalah satu grant tanah pantai, yang membuktikan bahawa kronisme dalam kalangan kenalan rapat Isa sah menerima rasuah.

Lebih mengejutkan, Akta Tanah sebenarnya tidak membenarkan mana-mana individu memiliki tanah takrif persisiran pantai yang menjadi milik kerajaan negeri.

Apakah dengan adanya grand ini, diluluskan pada zaman Isa menjadi Menteri Besar menandakan bahawa berlaku penyelewengan kuasa dalam skala yang begitu besar di peringkat negeri?

Saya pulangkan kepada Tuan Puan untuk memberikan perhitungan.

5. Dari grant tanah pantai ini, beberapa pendedahan boleh dibuat. Antaranya:

i. Lott tanah laut di Bt 3, Jalan Pantai, Telok Kemang antara Astana Hotel dan Corus Hotel milik syarikat yang dikuasai oleh Yb Ismail Taib (Adun Linggi sekarang) Exco Kerajaan Negeri dan Ibrahim Embi – rujukkan foto yang ada.

ii. Lot tanah laut antara Corus Hotel dan Mayang Sari Hotel milik syarikat yang dikuasai oleh Hashim Ismail (anak buah kepada Tan Sri Isa Samad) dan Zul Ghafar.

iii. Legend Hotel Sea Front dan tanah laut yang dimiliki oleh Hjjh Rohani ( Ketua Wanita Bahagian) serta beberapa ajk wanita bahagian.

iv. Lot tanah costa rica hotel dan laut milik syarikat yang dikuasai oleh Sabri Aini (Ajk Bahagian) dan Paiman.

6. Daripada pendedahan di atas, rumus yang paling layak diberikan kepada bekas Menteri Besar itu adalah; ISA IKON RASUAH. Sekian…

BERSAMA KEHENDAK RAKYAT
Salahuddin Ayub
Naib Presiden PAS
merangkap Pengarah Jentera Pilihanraya Kecil N 31 Bagan Pinang


Era Najib Altantuya : Bersama Talkinkan UMNO BN Di Bagan Pinang

Walaupun pilihan raya di Bagan Pinang ini merupakan pilihan raya keciltetapi ianya cukup bermakna terutama pada keputusan pada 11 Oktober nanti. Azmin Ali mengajak semua kaum mengambil kesempatan ini untuk membuat perubahan demi menegakkan keadilan.

Calon PAS berbeza dengan calon BN dimana calon BN merupakan calon yang dikitar semula yang dahulunya seorang yang seluruh Malaysia mengenalinya sebagai seorang yang mengamalkan rasuah.

Manakala calon PAS merupakan calon anak muda yang mempunyai kelayakan akademik yang baik, berkredibiliti, berakhlak mulia dan dapat menyelesaikan masalah rakyat sekaligus boleh membawa suara rakyat ke Dewan Undangan Negeri.

Mantan Perdana Menteri, Tun Sri Dr Mahathir Mohammad yang juga merupakan bekas presiden UMNO dan orang yang pernah melantik Isa Samad menjadi ajk Umno itu sendiri menyatakan rakyat Bagan Pinang mesti "kuburkan" Isa Samad.

Sepanjang 22 tahun Isa Samad memerintah beliau tidak pernah membuat apa-apa perubahan inikan pula dalam masa 2 tahun menyatakan hendak membuat perubahan.

Umno-BN benar-benar tiada calon yang hendak diketengahkan sebaliknya hanya menggunakan calon lama yang dikitar semula.

Anak muda yang dicalonkan di Permatang Pasir dahulu terlibat dengan rasuah, menggelapkan duit koperasi iaitu duit orang bumiputra sedangkan Umno sendiri menyatakan mereka memartabatkan orang Melayu.

Ini terbukti Umno-BN tiada calon yang berwibawa.

Setiap hari BN menggunakan media untuk membantu mereka berkempen dan menghentam Dato' Seri Anwar Ibrahim seolah-olah Anwar yang bertanding bukannya Zul.

InsyaALLAH 9hb ini Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat akan bergagung tenaga dengan Dato' Seri Anwar Ibrahim turun ke Bagan Pinang untuk berkempen.

Marilah kita sama-sama mentalkinkan BN pada 11 Oktober ini sekaligus menjadi titik permulaan kebangkitan di negeri Selatan Malaysia.

Era Najib Altantuya : Banner TOLAK ISA Diturunkan MPPD, Polis

Tindakan pihak DAP memasang poster 'Tolak Isa' di Pusat Penyelarasan DAP di Batu 9, Telok Kemang, Port Dickson menimbulkan rasa tidak senang BN sehingga memaksa pihak Majlis Perbandaran Port Dickson(MPPD) dan polis menurunkan kain rentang dan sepanduk tersebut.

Ketua Pemuda DAP Negeri Sembilan, Loke Siew Fook yang berada di tempat kejadian cuba untuk mengadakan perbincangan dengan anggota keselamatan yang terbabit namun ianya tidak dipedulikan.

Malah mereka terus mengambil tindakan menurunkan gambar terbabit selain bendera DAP yang dipasang turut diminta agar diturunkan.

Semasa kejadian tersebut berlaku, pihak anggota simpanan persekutuan (FRU) terus sahaja mengambil tindakan menurunkan kain rentang dan sepanduk DAP sebelum sempat mengadakan sebarang perbincangan mereka mengugut untuk melakukan tindakan yang lebih agresif.

Malah katanya, anggota polis yang tiba di tempat kejadian juga menunjukkan wajah yang bengis dan seolah-olah ingin mengugut petugas-petugas DAP dan Pakatan Rakyat yang berada di sana.

"SPR sememangnya bersikap tidak adil kepada kita," katanya pada satu sidang media di Pusat Penyelarasan DAP petang semalam.

Ditanya alasan kain rentang dan sepanduk DAP diturunkan, mereka memberikan alasan ianya mencetuskan rasa tidak harmoni kepada mereka yang melihatnya.

"Saya memberitahu mereka dua isu yang dipaparkan pada sepanduk iaitu kes Teoh Beng Hock dan Kugan merupakan isu sebenar yang berlaku sebelum ini tetapi ia masih menimbulkan keraguan tentang siapakan yang sedang melakukan kezaliman yang sebenar kepada rakyat biasa.

"Kita hanya kata tolak BN zalim, dan saya ingin mempertikaikan kenapa mereka menurunkan kain rentang kami yang dipasang? saya mencabar mereka untuk menunjukkan surat yang melarang kami berbuat demikian selain memberikan garis panduan mengenai pemasangan kain rentang dan sepanduk," katanya.

Pihaknya bersedia untuk mematuhi arahan tersebut dengan syarat terdapat arahan yang lengkap sebaliknya pihak yang terbabit terus datang dan mengugut mereka.

"Saya anggap ini merupakan tindakan yang melampau batas dan pihak SPR bertindak dengan melebihi bidang kuasa mereka.

"Ini merupakan tempoh kempen dan kami dihalang daripada mengetengahkan isu-isu yang berkaitan, jika tidak maka tidak perlulah kita mempunyai tempoh kempen," ujarnya.

Menurutnya, tidak guna diadakan kempen jika sekadar memasang poster dan bendera sahaja.

Beliau menyifatkan tindakan tersebut berbentuk provokasi, tambahan pula semasa kejadian tersebut berlaku terdapat beberapa kumpulan petugas BN berhampiran dengan kenderaan masing-masing.

"Polis pula tidak mengambil sebarang tindakan untuk menyuraikan mereka yang sebenarnya mungkin mencetuskan suasana provokasi dan kurang aman," demikian katanya.

Era Najib Altantuya : Peneroka Dedah Wajah Sebenar Isa Samad

Parti Keadilan Rakyat bersama jenteranya di pilihan raya Bagan Pinang lewat petang semalam berjaya mendedahkan Wajah sebenar perasuah yang terpalit pada peribadi Isa dan kepimpinan Umno negeri lebih jelas, jika ditanya sendiri kepada penduduk kedua-dua Felda tersebut.

Testimonial Pertama | Saparudin Mohd Yasin (70), Peneroka Felda Sendayan Generasi Pertama menjelaskan, lebih 80 keluarga sebenarnya tidak bersetuju dengan rundingan tertutup antara broker tanah dan JKKK yang juga pemimpin Umno tempatan.

Namun, tanah rakyat tetap dirampas secara profesional.

“Saya kata mereka rampas tanah kami di Felda. Kalau kami tak beri (jual), tetapi mereka tetap ambil (membeli secara paksaan), itu rompak namanya…perompak itu Umno.”

“Umno (kerajaan) sanggup rampas tanah kami, guna Akta Pengambilan Tanah…dua ekar tanah kita dijual dengan harga RM3 sekaki, tapi kerajaan paksa kita beli semula tanah itu RM4 sekaki.”

“Bila Mohamad Hassan jadi Menteri Besar, dia tawar pakej yang lebih baik… (seperti) tanah dibeli dalam lot-lot tertentu. Apabila kita pergi lihat sendiri tanah lot-lot itu, ada yang di paya, ada di hutan dan ada di atas jalan. Tanah asalnya sudah tidak ada, sebab Mohamad dan Isa telah rompak.”

Beliau mengatakan bahawa 2 ekar tanahnya sudah dbelikan semula denan harga RM34, 000, tetapi belaiu dihalang mengutip hasil pertanian di tanah Felda mllik keluarganya sendiri.

Testimonial kedua | Thinshem (54), seorang peneroka Felda Sendayan berbangsa India mendakwa Isa sendiri turun memaksa penduduk di Feldanya menjualkan tanah, pada tahun 1996.

“Berpuluh tahun tanah jadi milik rakyat, satu sen pun tarif harga tanah naik. Tetapi, apabila PKNNS mengambil tanah itu, tiba-tiba sahaja ianya menjadi begitu mahal.”

“Selama 10 tahun tersebut juga, rakyat tidak mendapat apa-apa hasil. Semuanya dikaut oleh pemaju.”

Beliau juga sanggup berdebat secara terbuka dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak – Adakah Felda itu untuk manfaat rakyat atau kroni-kroni Umno?

[Saparudin (berbaju puteh) dan Thinshem (berbaju batik) masing-masing memegag dokumen rasuah dan pembangunan palsu.

Tegasnya lagi, lebih 40 tahun rakyat Felda tidak sukar mendapatkan semula tanah Felda, tetapi warga asing dan penduduk luar senang sahaja memiliki tanah tersebut kerana ada wang dan boleh melakukan rasuah.

Testimonial ketiga | Hj. Mokhtar Maidin (82) dari Felda LBJ pula menyifatkan Isa dan Mohamad Hassan sebagai pengkhianat rakyat.

Beliau yang juga bekas pemimpin Umno tempatan berasa kecewa dengan sikap rasuah dan pentingkan diri beberapa kroni-kroni Isa.

Beliau juga menasihatkan rakyat di Bagan Pinang agar menolak Isa kerana Isa seorang perasuah serta banyak menjual tanah-tanah milikan rakyat kepada kroni-kroni Umno.

Beliau yang baru sahaja menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyeru orang-orang Melayu meninggalkan Umno; kerana parti itu mengutamakan kroni dari kepentingan rakyat.

Berdasarkan beberapa testimonial rakyat malang di Felda Sendayan dan LBJ, sudah tentu menggamit perhatian pengundi Bagan Pinang untuk tidak lagi mengundi Isa.

Jika Isa sewaktu di gigi kekuasaan Menteri Besar dahulu pun, sanggup mengkhianati harapan dan tanah rakyat, tidak mustahil selepas terpilih menjadi Adun Bagan Pinang atau mungkin Menteri Besar kelak; menjadikan Isa kembali rakus mengamalkan kronisme dan rasuah sebagaimana sebelum ini.

Ditanya sama ada beliau mendapat duit raya Felda baru-baru ini, Mokhtar menjelaskan bahawa duit raya Idulfitri yang diumumkan Perdana Menteri tersebut suatu pembohongan belaka.

Suara rakyat kedua-dua Felda sudah kedengaran mengkritik peribadi Isa yang dipalitkan rasuah; pengundi N31 diseru menolak Isa kerana rasuah demi memastikan kesejahteraan dan kualiti hidup rakyat kian berubah bersama Pakatan Rakyat.

Melalui pendedahan PKR dan peneroka-peneroka yang jelas nyata dianiaya ini, PAS menyerahkan kepada rakyat di Bagan Pinang ini menilai siapakah pemimpin yang mereka mahukan, sama ada pemimpin yang membela rakyat atau mencekik duit rakyat.

Era Najib Altantuya : Bekas ADUN Dakwa Isa Khianati Masyarakat Cina

Di sebalik cubaan UMNO Barisan Nasional yang ghairah menggambarkan populariti dan kualiti calonnya untuk Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang Tan Sri Isa Samad, pelbagai pihak mula mendedahkan sebaliknya.

Antara yang tampil adalah bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Jimah dari MCA Yap Ah Ping. Beliau menjadi ADUN di kawasan berkenaan dari tahun 1974 sehingga 1986.

Ah Ping berkata Isa bersama dengan Pengerusi MCA Negeri Sembilan Dr Yeow Chai Thiam bertanggungjawab menyeleweng tanah yang diperuntukan untuk penternak dengan menjualnya pada harga terlalu tinggi.

Akibat tidak mampu membeli tanah itu, penternak terbabit terpaksa terus menetap di Bukit Pelanduk dan menanggung kesan penularan virus Nipah atau JE

Menurutnya beliau mempunyai segala bukti berhubung tindakan Isa yang menyeleweng tanah yang telah diwartakan oleh kerajaan kepada penternak.

Tanah berkenaan disediakan kepada penternak dan dijual pada harga RM8500 namun Isa menjual tanah berkenaan dengan harga yang jauh yang lebih tinggi.

“Umno tidak tahu apa yang telah dibuat oleh Menteri Besar Negeri Sembilan. Isa pernah cakap sebagai Meneteri Besar tidak ada apa perkara pun yang tidak boleh dilakukan sebab itu dia lakukan ikut suka dia termasuk menjual tanah projek ternakan babi bagi mengawal penternakan babi

“Belia menjual tanah itu dari harga asal RM8500 seekar kepada harga yang terlalu mahal iaitu RM145000 seekar. Penternak tidak mampu membeli tanah dengan harga yang terlalu tinggi. Isa bertanggungjawab terhadap penularan wabak virus Nipah di Bukit Pelanduk sehingga mengakibatkan 136 orang penternak terkorban,” katanya ketika ditemui TV Antara.


Ah Ping berkata tanah seluas 1520 ekar yang diperuntukkan kerajaan kepada penternak dijual Isa kepada Impro Sdn. Bhd. Syarikat berkenaan menjualkan tanah berkenaan kepada Nikmat Maju Sdn. Bhd. yang akhirnya menjualkan tanah berkenaan dengan harga RM145,000 kepada penternak.

Menurutnya Isa juga pernah mengadakan pertemuan dengan para penternak pada tahun 1994 dan membidas mereka kerana enggan membeli tanah berkenaan pada harga berkenaan.

Menurutnya sejak kejadian serangan wabak berkenaan Isa tidak lagi berani pergi ke kawasan berkenaan

Beliau berkata akhirnya tanah seluas 3000 ekar yang merupakan kawasan ternakan asal dan 1520 ekar tanah di kawasan ternakan baru terabai.

Penutupan ladang babi di Bukit Pelanduk juga menjadikan kawasan berkenaan terkebelakang lebih 30 tahun berbanding dahulu kerana tiada kegiatan ekonomi.

“Dari peristiwa ini semua penduduk tidak mempunyai kerja. Ada yang berpindah ke bandar-bandar. Mereka tidak tahu melakukan pekerjaan lain selain daripada menternak babi. Ini membawa kepada masalah sosia,” katanya.

Ah Ping berkata penternak telah memfailkan saman terhadap Isa di Mahkamah Tinggi Seremban namun sehingga hari ini tiada sebarang perbicaraan dilakukan kerana sering ditangguh.

Beliau turut mendedahkan mengenai tindakan Isa menjual lebih 30000 ekar tanah di Negeri Sembilan dari sewaktu beliau menjadi Menteri Besar untuk diberikan kepada kroni-kroninya.


“Isa membuat projek dalan negeri hanya untuk kroni-kroni sahaja. Ada seorang dua Tan Sri dan dua tiga orang Datuk. Rakyat biasa tiadak dapat menikmati kemajuan dan faedah sejak beliau menjadi Menteri Besar memimpin kerajaan negeri.

“Dia main wayang seolah-oleh mesra . Dia tidak lakukan apa-apa untuk rakyat sebagai Menteri Besar dia hanya jaga kroninya sahaja.

“Daripada 1991 hingga 2001 setiap daerah seperti Seremban 6000 ekar, di PD 4000 ekar. Dia telah ambil tanah sehingga 30000 ekar untuk dijual sebab itu dia ramai ‘machai’,” katanya.

Mengulas mengenai dakwaan UMNO Barisan Nasional kononnya Isa adalah hero masyarakat di Bagan Pinang Ah Ping berkata pimpinan parti berkenaan tidak mengetahui perilaku sebenar Isa.

“Umno tidak tahu apa yang telah dibuat oleh bekas Menteri Besar Negeri Sembilan ini. “Dia memang hero kalau dia bukan hero bagaimana dia berani jual tanah...Buat benda jahat boleh dipanggil hero, bukan hanya lakukan benda baik," kata Ah Ping -TVA

Era Najib Altantuya : UMNO Terdesak. Ceroboh Markaz dan Tetak Petugas PAS

Petugas- petugas Dewan Pemuda PAS (DPP) pilihanraya kecil Bagan Pinang cedera parah ditetak oleh sekumpulan 20 lelaki bermotosikal dipercayai penyokong UMNO Barisan Nasional kira- kira jam 3.30 pagi tadi.

Selain ditetak mereka juga ditumbuk dan dihalau keluar meninggalkan markas induk di Bagan Pinang itu.

Turut difahamkan ramai lagi petugas PAS di pukul malah ada juga yang dikejar dengan parang hingga ke rumah.

Exco DPP, Suhaizan Kayat berkata penyokong UMNO Barisan Nasional terbabit dikatakan tidak berpuas hati kerana mendakwa pemuda PAS telah menjatuhkan bendera dan kain rentang parti mereka.

"Mereka tuduh kita jatuhkan berndera dan poster Umno BN. Mereka semua datang ke markas induk, terus tumbuk petugas kita bertubi tubi. Bayangkan dari luar mereka tumbuk sampai la ke dalam markas," ujar Suhaizan yang juga Ketua Penerangan DPP.

Kejadian sama juga berlaku di beberapa lagi markas pemuda yang lain, namun semua bukti dan maklumat lengkap sedang dikumpulkan.

Ekoran kejadian tersebut, DDP telah mengarahkan semua pemuda di seluruh negeri datang ke Bagan Pinang hari ini bagi membantu gerak kerja kempen di sini.

"Kita arahkan semua pemuda seluruh negeri datang bantu kita di sini, kita bukan nak buat kacau, tapi kita nak berkawal untuk keselamatan," ujar Suhaizan lagi.

Mereka juga yakin tindakan penyokong Umno tersebut sebagai terdesak dan cuba memerangkap pemuda PAS agar bertindak agresif bagi dijadikan modal kempen mereka.

"Kita yakin, ini satu provokasi dan perangkap mereka. Modus operandi sama sebelum ini diguna Abdul Azeez, tapi nampaknya tak berjaya. Jadi ini dia agenda mereka seterusnya," ujarnya lagi.

Era Najib Altantuya : Nak Wakil Rakyat Atau Wakil Pos? Pilihan Di Tangan Pengundi Bgn Pinang

Perajurit adalah pemegang saham terbesar dalam mempertahankan kedaulatan negara kita. Ketumbukan anggota tentera yang terlatih dan memiliki disiplin yang tinggi telah berjaya menangani dan menghadapi ancaman keselamatan dari luar dan juga di sempadan negara.

Pengorbanan mereka cukup besar; senantiasa siap siaga di perbatasan, meninggalkan keluarga tersayang di kampong halaman, mendepani cabaran dan risiko serangan, mengharungi ranjau dan belukar atas nama perjuangan, menyemai bakti untuk anak bangsa dan tanah air kesayangan.

Port Dickson menjadi salah satu dari markas penting dalam melahir dan melatih ramai perajurit dan pejuang negara sejak sebelum Perang Dunia Kedua lagi.

Saya juga tidak sunyi dari kehidupan keluarga tentera. Allahyarham ayah saya, Ali Omar atau lebih dikenali sebagai Ali Kupang ( kerana berasal dari Kedah ) berkhidmat selama 21 tahun termasuk dalam British Army dengan memakai nombor tentera 3443.

Masih segar diingatan saya nombor tenteranya ! Beliau pernah berkhidmat di Kuala Pilah dan Singapura. Allahyarham bapa saya sering menceritakan kepada anak-anaknya bagaimana pengalaman pahit beliau ketika berdepan dengan serangan komunis dalam hutan belantara. Bapa saudara saya juga adalah pegawai tentera.

Mejar Nayan Omar berkhidmat dan menetap lama di Port Dickson. Abang kandung saya, Azman Ali mendapat latihan ketenteraan di Port Dickson dan berkhidmat selama lebih satu dekad dalam perkhidmatan ketenteraan dengan berpangkat Leftenan sebelum mengambil pilihan persaraan awal.

Siapa tidak kenal Leftenan Muda Adnan yang memimpin Rejimen Askar Melayu dan telah mengadai jiwa raga demi mempertahankan tanah air dari pencerobohan tentera Jepun. Sejarah merakamkan pengorbanan besar anggota perajurit Malaysia sejak sebelum merdeka lagi dalam mendepani zaman darurat dan konfrantasi dari Indonesia.

Namun, amat malang dan sedih sekali apabila sumbangan dan pengorbanan anggota perajurit dan para pejuang tanah air sering dipandang sepi oleh UMNO dan Barisan Nasional.

Pendapatan anggota tentera dan juga imbuhan untuk mereka tidak setimpal dengan perkhidmatan mereka mempertahankan kedaulatan negara ini. Kebajikan pesara tentera dan juga keluarga mereka tidak diberikan perhatian yang serius oleh Kerajaan Pusat. Apabila tamat perkhidmatan khususnya persaraan wajib, sebahagian besar pesara-pesara tentera dan keluarga mereka terpaksa melalui kehidupan yang payah dan getir; ibarat kais pagi makan pagi, kais petang belum tentu makan. Kos kehidupan yang semakin meningkat akan terus membebankan masa depan keluarga pejuang-pejuang tanah air ini. Pada umur persaraan, keadaan kesihatan juga mungkin terganggu.

Namun, anggota tentera dan keluarga mereka tidak mampu untuk mendapat perkhidmatan kesihatan yang terbaik kerana kos yang mahal.

Pak Menteri dan Sang Penguasa membuat pegumuman untuk berbelanja besar bagi meningkatkan prestasi ketenteraan melalui pembelian senjata moden dan canggih. Tapi umum sedia maklum.

Matlamat yang tersirat adalah untuk memunggah komisyen yang berjumlah ratusan juta ringgit untuk pemimpin bangsawan UMNO dan kroni serta suku sakat mereka. Masalah dan kebajikan warga perajurit masih tidak diselesaikan. Malahan keringat mereka diperah untuk kepentingan segelintar Sang Perasuah.

Pakatan Rakyat ingin menjayakan program untuk anggota tentera dan perajurit serta keluarga mereka melalui peruntukan yang besar untuk program perumahan anggota tentera, peluang pendidikan untuk anak-anak melalui biasiswa dan pinjaman pendidikan serta latihan teknikal dan sokongan selepas persaraan untuk menyediakan anggota tentera dan perajurit menceburi bidang perniagaan.

Saya juga ingin mencadangkan pembinaan sebuah hospital khas untuk warga tentera dan keluarga mereka yang bertaraf dunia dan dilengkapi dengan kemudahan dan teknologi perubatan yang moden termasuk pakar-pakar perubatan dan kemudahan terapi untuk anggota-anggota tentera yang tercedera semasa dalam perkhidmatan. Kos perubatan perlulah minima sebagai menghargai sumbangan dan pengorbanan mereka.

Pengumuman Port Dickson sebagai Bandar Tentera Darat tidak lebih dari satu lagi projek Barisan Nasional untuk memperhangatkan kempen pilihan raya di Bagan Pinang. Penggunaan undi pos adalah perbuatan diskriminasi berterusan terhadap para perajurit kita. Usaha terancang untuk memanipulasi undi pos masih berleluasa di kem-kem tentera.

Maruah perajurit kita terus tercalar ekoran kerakusan UMNO untuk berkuasa. Benarlah hujah seorang pegawai tertinggi SPR kepada saya beberapa tahun lalu apabila diajukan soalan penghapusan undi pos. Jawabnya ringkas, “Najib tidak mahu undi pos dihapuskan kerana undi pos menjamin survival kuasa UMNO” !

Berdasarkan laporan Malaysiakini disini, seorang bekas sarjan yang dikenali sebagai Abu Kassim mengakui pernah memangkah BN bagi pihak anggota-anggota tentera yang lain dalam dua pilihan raya umum yang lalu.

Kenyataan ini sudah cukup membuktikan bahawa UMNO tidak menghormati kemuliaan dan kebijaksanaan pengundi-pengundi di kalangan anggota tentera dan warga perajurit. Malahan UMNO terus memperbodohkan pengundi-pengundi di Bagan Pinang dengan menonjolkan Isa Samad sebagai calon terbaik Barisan Nasional.

Tindakan ini amat memalukan negara kita dan kewibawaan pengundi-pengundi kita khususnya pegawai-pegawai dan anggota tentera dan pengundi-pengundi muda. Parti dan pemimpin yang terpalit dengan rasuah sudah lama ditolak di negara-negara maju seperti Jepun, Korea, India, Eropah dan Amerika Syarikat.

Yang terbaru kita saksikan bagaimana parti LDP yang berkuasa selama lebih 50 tahun di Jepun telah dihumban oleh rakyat Jepun.

Saya menyeru kepada semua pengundi di Bagan Pinang khususnya pengundi-pengundi pos dan pengundi-pengundi muda dan juga ahli-ahli UMNO biasa untuk bersama-sama muafakat membawa perubahan pada 11 Oktober 2009 ini di Bagan Pinang.

Dunia sedang menyaksikan keupayaan pengundi-pengundi di Bagan Pinang untuk menjana kekuatan baru dengan menolak parti dan calon yang rasuah demi masa depan yang lebih sejahtera untuk Malaysia. Pakatan Rakyat adalah parti masa depan.

AZMIN ALI

Era Najib Altantuya : UMNO, Syurga Untuk Perasuah

Matlamat Umno menamakan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calon Barisan Nasional, bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang adalah untuk menang dan mengekalkan kerusi tersebut, milik BN.

Alasan yang diberikan mudah. Soal Isa pengamal rasuah dan pernah dihukum tidak penting. Yang penting Isa popular. Atas populariti itulah, beliau kononnya mahu mencapai kemenangan dengan majoriti yang lebih besar.

Sebenarnya tanpa Isa pun, BN boleh menang. Menang kerana undi pos melebihi 5,000. Memang menjadi tradisi, BN kalah undi rakyat, tetapi menang kerana undi pos. Selagi mekanisme undi pos tidak telus, selama itulah ia akan menjadi alat memenangkan BN.

Masalah yang besar di sini bukan hanya undi pos, tetapi tindakan pucuk pimpinan Umno yang sudah tahu betapa buruknya rasuah dan politik wang, tetapi tetap memilihi Isa sebagai calon.

Jelas, Umno selaku parti utama dalam komponen BN, tidak pernah berubah dan tidak akan berubah sama sekali. Mereka adalah parti bourjois (bangsawan dan hartawan), parti golongan elitis, yang sama sekali tidak akan mendahulukan kepentingan rakyat. Bagi Umno, yang penting adalah kuasa, walaupun dengan menggunakan calon korup dan perasuah.

Menyusuri kerjaya politik Isa, beliau mula bertanding pada tahun 1978 dengan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri kawasan Linggi.

Kemudian dilantik menjadi Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) Negri Sembilan sehingga PRU 1982. Selepas itu beliau dilantik menjadi Menteri Besar sehingga tahun 2004.

Tahun 1993, Isa bertanding merebut jawatan Ketua Pemuda Umno, tetapi beliau tewas kepada Tan Sri Rahim Thamby Chik.

Dalam Perhimpunan Agung Umno tahun 2000, Isa bertanding merebut jawatan Naib Presiden Umno tetapi tewas.

Pada PRU 2004, Isa bertanding di kawasan Parlimen Jempol. Beliau kemudiannya dilantik menjadi Menteri Wilayah Persekutuan sehingga 2005.

Isa memenangi jawatan Naib Presiden Umno bagi penggal 2004-2007 dengan memperoleh 1,507 undi iaitu tertinggi mengatasi Ketua Menteri Melaka, Datuk Mohd Ali Rustam (1,329 undi) dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri ketika itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin (1,234 undi).

Bagaimanapun Lembaga Disiplin Umno menggantung keahliannya selama tiga tahun (24 Jun 2005 hingga 23 Jun 2008) kerana didapati bersalah terbabit dalam amalan politik wang dalam Perhimpunan Agung Umno 2004.

Lembaga Disiplin Umno mendapati Isa bersalah terhadap lima daripada sembilan pertuduhan politik wang.

Akibatnya beliau digantung enam tahun, dilucut dan digantung semua jawatan dalam parti, termasuk sebagai ketua Umno bahagian.

Pada 6 Julai 2005 , Majlis Tertinggi (MT) Umno menolak rayuan Isa tapi mengurangkan hukuman penggantungan dari enam tahun kepada tiga tahun sahaja.

Berikutan daripada digantung keahlian, Isa meletakkan jawatan sebagai Menteri Wilayah Persekutuan pada 17 Oktober 2005.

Kes Isa ini dipercayai berkait dengan kenyataan oleh bekas Menteri Undang-Undang Datuk Rais Yatim, mengenai 18 kes berprofil tinggi yang akan ditahan untuk disiasat oleh Badan Pencegah Rasuah (sekarang SPRM).

Walaupun kes rasuah yang membabitkan pemimpin tertinggi Umno, Isa dan terkini Ali dilarang bertanding dan Khairy Jamaluddin Abu Bakar diberi amaran, begitu menimbun dan banyak dalam Umno, tetapi tiada satupun diambil tindakan oleh kerajaan.

Apabila Umno memilih Isa sebagai calon di Bagan Pinang dan mengekalkan perasuah untuk terus menjawat jawatan tertinggi dalam kerajaan, bermakna rasuah dihalalkan dalam Umno. Wah seronoknya jadi Isa, Ali dan Khairy!

Dalam erti kata lain, rasuah menjadi halal kerana mereka yang terbabit adalah pemimpin Umno. Tindakan ini hanyalah memberi persepsi buruk kepada rakyat bahawa Umno adalah sebuah parti syurga untuk para perasuah.
Rasuah dari segi bahasa didefinisikan sebagai suatu amalan busuk, rosak, menyogok secara tidak wajar dan tidak sah menurut undang-undang. Mengkaya diri atau memperkaya kerabatnya (keluarga dan sahabat handai), dengan menyalahgunakan kuasa dan kepercayaan awam yang diberi kepada mereka.

Dari sudut undang-undang, perbuatan rasuah mencakupi, melanggar undang-undang yang dikuatkuasakan, penyalahgunaan harta negara, merugikan negara serta memperkaya diri sendiri dan kerabat.

Dalam skop yang luas, rasuah "politik" bermaksud penyalahgunaan jawatan awam untuk kepentingan peribadi. Rasuah yang paling ringan dilakukan dalam bentuk penggunaan pengaruh dan sokongan untuk memberi dan menerima pertolongan, hingga kepada rasuah yang sudah dianggap satu prosedur rasmi.

Kemuncak segala rasuah ialah satu keadaan yang digelar kleptokrasi, yang erti harfiahnya, pemerintahan negara oleh para pencuri yang berpura-pura bertindak jujur, walaupun sebenarnya tidak.

Dalam konteks Malaysia hari ini, dengan menjadi Umno, sama ada dengan memegang jawatan dalam kerajaan seperti Menteri, Menteri Besar dan sebagainya, seolah-olahnya semua kerja-kerja rasuah, merompak wang rakyat dengan mengaut hasil mahsul negeri dan negara menjadi halal.

Patutlah mereka pakat beramai-ramai masuk Umno, boleh mereka agih-agihkan tanah, projek, tender, ambil komisyen untuk mengkayakan diri dan kroni.

Selepas itu gunakanlah wang hasil tersebut untuk merasuah ahli-ahli Umno untuk menyokong mereka bertanding merebut jawatan dalam parti, seterusnya dilantik memegang jawatan dalam kerajaan.

Mereka tidak perlu bimbang kerana rasuah adalah halal dalam Umno, mereka tidak akan berdosa. Jika diambil tindakanpun, hanyalah sementara, untuk mengelabui mata rakyat.

Maka, pada setiap pilihan raya, wang itu jugalah yang akan digunakan untuk merasuah rakyat mengundi mereka. Hakikatnya rakyat diperbodohkan dan suruh berterima kasih kepada Umno-BN yang 'menolong mereka', walaupun sebenarnya mereka adalah perasuah dan penyeleweng wang rakyat!

Oleh itu, rakyat tidak seharusnya percaya lagi terhadap Umno-BN. Semua janji-janji reform untuk menghapuskan rasuah dalam negara dan dalam Umno, sejak zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Razak adalah palsu belaka.

Marilah sama-sama kita hentikan kepalsuan ini dengan mengundi calon Pakatan Rakyat, menolak Isa di Bagan Pinang dan seterusnya mengkuburkan Umno-BN, sekali dengan para perasuah di dalamnya pada PRU ke 13 nanti. — harakahdaily

Era Najib Altantuya : UMNO BN Cabul Akta Bahasa

Sasterawan Negara, Tan Sri A Samad Said berkata, kerajaan yang diterajui Barisan Nasional (BN) sekarang telah melanggar undang-undang negara dan tidak mustahil akta-akta lain akan menerima nasib yang sama.

Berceramah di atas pentas Pas, A Samad berkata, kerajaan telah mencabul Akta Bahasa kerana memperkenalkan dasar Pembelajaran, Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Menurutnya, pilihan raya seperti di Bagan Pinang inilah peluang terbaik kepada rakyat yang cintakan bahasa menunjukkan mereka tidak menyokong kerajaan yang ternyata tidak membela dan mengangkat bahasa ibunda sendiri.

“Perlukah kita menyokong kerajaan yang melanggar Akta Bahasa sendiri? Jika kita menyokong mereka bererti kita turut berdosa kerana membenarkan perlanggaran undang-undang berterusan,” katanya, malam tadi.

Selain itu, beliau turut mengkritik kepimpinan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kerana memperkenalkan PPSMI tanpa kajian mendalam dan ternyata dasar tersebut tidak mencapai matlamatnya.

Sementara itu, Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Harun Din mendakwa UMNO sejak dulu lagi tidak memartabatkan Bahasa Melayu.

"Contohnya nama UMNO itu sendiri. UMNO, singkatan daripada United Malay National Organisation itu pun datangnya dari bahasa Inggeris. Mereka memang mengangkat bahasa Inggeris dan tidak membela bahasa Melayu, tidak seperti Pas dan Pakatan Rakyat,” katanya. -SH

Era Najib ALtantuya : Undi Pos Bermula Hari Ini

Hari ini Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) di Si Rusa di sini akan menjadi pusat pengundian bagi undi pos untuk 4,571 anggota tentera bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Manakala 31 lagi pengundi pos polis akan mengundi di Ibu Pejabat Polis Daerah Port Dickson.

Pengundian bagi undi pos akan berlangsung esok dari 8 pagi hingga pukul 5 petang.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Datuk Wan Ahmad Wan Omar memberitahu pihaknya hanya membuka saja pusat pengundian (untuk pengundi pos tentera) atas permintaan pihak tentera yang bertanggungjawab ke atas kem-kem tersebut.

Apa di beritahu Wan Ahmad :

- Proses pengeluaran dokumen undi pos yang turut dihadiri agen calon di Kompleks Pentadbiran Daerah Port Dickson.

- Hanya seorang wakil untuk setiap calon sahaja dibenarkan berada di pusat pengundian di dalam kem itu.

- SPR beritahu itu adalah peraturan dia ATM, SPR hanya mengeluarkan prosedur pentadbiran, pihak ATM mempunyai asas kuat, dan mereka ada dasar tentang keselamatan dalam kem.

- SPR kata satu wakil untuk seorang calon adalah mencukupi untuk memantau proses pengundian, atas sebab ia diadakan di kawasan lapang, iaitu padang kawad di pusat itu dan bukannya di dalam dewan.

- Proses pengundian yang akan dipantau oleh lapan pegawai tentera dan pegawai SPR itu akan berlangsung selama dua hari jika tidak habis hari ini.

-Tapi karung undi pada hari pertama itu akan dibawa ke pejabat Pegawai Pengurus Pilihan Raya petang esok dengan diiringi pihak polis dan tidak akan disimpan dalam kema.

- SPR kata, semua kertas undi mesti sampai di pejabat pegawai pengurus sebelum 5 petang Ahad ini, yang juga merupakan hari pengundian bagi pengundi biasa, dalam pilihan raya kecil itu.

- Jika lewat kertas undi itu tidak akan dikira. Pilihan raya kecil kali ini melibatkan calon BN Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dan calon Pas Zulkefly Mohamad Omar.


Dalam perkembangan berkaitan naggota tentera yang terlatih dengan semangat keberanian dan keperwiraan perlu berani mencetus suasana politik ke arah lebih adil dan harmonis di negara ini.

Impian itu hanya akan menjadi kenyataan apabila mereka memilih PAS pada pilihan raya kecil di Bagan Pinang.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, keberanian tentera yang mempunyai kemahiran menggunakan peluru dan bom harus juga diterjemahkan dalam menegakkan demokrasi di Malaysia.

"Seharusnya perwira kita perlu berani memberi sokongan padu keada perjuangan mendaulatkan Islam pada 11 Oktober ini.

"Tanggungjawab hendaklah dilaksanakan selaras mengikut syariat dan tidak memberi peluang kepada pihak lain mempergunakan kebolehan mereka," katanya di sini.

Anggota tentera merupakan tiga suku daripada 13,664 pemilih yang berdaftar di Bagan Pinang. Mereka menyumbang sebanyak 4,604 undi yang didaftarkan sebagai pemilih pos.

Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, anggota tentera yang diamanahkan menjaga keselamatan negara seharusnya sentiasa berada di landasan yang betul selari dengan kehendak Islam.

Katanya dalam sejarah Islam peranan tentera bermula sejak zaman Rasulullah saw, di mana setiap pendokong perjuangan Islam terdiri daripada tentera.

"Rasulullah saw seorang peniaga, ahli politik, hakim dan juga seorang panglima tentera.

"Sekiranya tuan tuan seorang askar, tuan tuan telah berada di landasan yang betul kerana menjaga tanah air agar tidak diganggu gugat musuh," ujarnya.

Beliau juga berkata, sistem pengundian pos yang ada sekarang telah dipergunakan untuk kepentingan pemerintah sewenang-wenangnya.

Menurutnya banyak kes yang dilaporkan ada pihak yang mewakili seseorang anggota tentera mengundi bagi pihaknya, sedangkan ia bertentangan dengan amalan demokrasi.

Beliau juga berkata, anggota tentera boleh menjadikan Kelantan yang dipimpin gerakan Islam sejak hampir 20 tahun lalu sebagai contoh sebuah pentadbiran yang bersih.

"Segala bentuk rasuah, penyelewengan, perjudian atau seumpamanya diambil tindakan tegas kerajaan negeri bagi melahirkan sebuah pentadbiran kerajaan negeri yang bersih," ujarnya.

Era Najib Altantuya : Sayonara UMNO Dari 3 Pemimpin UMNO Cwgn

Tiga pemimpin Umno cawangan isytihar keluar Umno

Oleh ARIS FEZUL ISMAIL

Berita yang baru saya terima dari Bagan Pinang sebentar tadi menyebutkan Ketua Umno Cawangan Taman Eastern di Bagan Pinang bersama Bendahari dan Ketua Penerangannya mengistiharkan keluar dari Umno yang sekaligus melumpuhkan jentera Umno di peti undi berkenaan.

Ini adalah kemenangan awal bagi pihak Pakatan Rakyat.

Inilah berita yang kita nanti nantikan. Umno BN jangan lah terlalu takabbur dengan menganggap Bagan Pinang Telok Kemang sebagai kubu Umno selamanya. Allah mampu mengubah hati manusia dengan sekelip mata.

Kepada para petugas PAS jangan berputus asa dan lemah semangat, terus berusaha dan bermunajat kepada Allah, kerana segala ketentuan di tangan Allah.

Kerajaan Firaun ditewaskan dengan air laut,Namrud tumbang dengan nyamuk, Abrahah musnah dengan burung. Tiada yang mustahil untuk Allah tumbangkan BN di Bagan Pinang, di Negeri Sembilan dan seluruh Malaysia. Allahu akbar. -sidangonline

Era Najib Altantuya : Muhyiddin, Si Rasis Yang Cuba Menipu 1Malaysia

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin telah menyatakan kes kepala lembu dan pembinaan kuil Hindu di Seksyen 23 Shah Alam berlaku di negeri pemerintahan Pakatan Rakyat tetapi dua insiden itu dikaitkan dengan BN.

Sedangkan realitinya semua orang tahu bahawa UMNO merupakan dalang kepada kedua-dua kes berkenaan dan kini cuba dinafikan oleh Muhyiddin.

Muhyiddin juga berkata bahawa Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid yang patut bertanggungjawab atas dua insiden di Shah Alam itu dan tidak ada sebab pembangkang menuduh kerajaan BN yang mahu mewujudkan dasar integrasi nasional.

Benarkah BN mahu mewujudkan dasar integrasi nasional sedangkan Muhyiddin sendiri adalah seorang rasis yang mana satu kenyataannya pernah dibelasah oleh pemimpimpin kaum Cina yang tidak berpuas hati mengenai pendirian dan sikap perkaumannya yang tebal itu?

Pemimpin-pemimpin parti berbangsa Cina telah melahirkan bantahan mereka terhadap kenyataan Muhyiddindi dalam satu wawancara yang tersiar di dalam akhbar Mingguan Malaysia semalam bertajuk "Kuasa penentu Melayu hilang jika terus berpecah".

Muhyiddin dibidas oleh pemimpin kaum masyarakat Cina yang mereka sifatkan kenyataan Muhyiddin itu sebagai rasis dan adalah amat tidak wajar ia dikeluarkan oleh pemimpin nombor dua negara.

Apatah lagi tatkala Perdana Menteri menyeru ke arah konsep "Satu Malaysia" yang dilihat hanya sebagai satu slogan kosong tetapi rupa-rupanya tidak dihayati oleh pemimpin UMNO sendiri.

Muhyiddin diantara lain telah menyatakan:

"Walaupun mereka kumpulan minoriti, merekalah menentukan kerana kelompok masyarakat Melayu sudah berpecah tiga kumpulan. Masyarakat Cina tidak berpecah mereka bersatu, setidak-tidaknya dari segi semangat apabila bersama-sama membuat sesuatu keputusan.

Dalam keadaan ini, mereka boleh menentukan keputusan sesuatu pilihan raya dan apabila kesan itu dapat dilihat dalam pilihan raya umum lalu dan beberapa pilihan raya kecil, mereka fikir sekarang mereka lebih ada kuasa penentu, bukan sahaja Cina malah masyarakat India pun begitu, apa tah lagi apabila mendapat kedudukan dalam kerajaan yang ditubuhkan pakatan pembangkang dengan menjadi Timbalan Ketua Menteri, Speaker dan exco kerajaan negeri, jadi ini bagi mereka seolah-olah tawaran yang diberikan oleh pihak sana lebih baik daripada kita pernah tawarkan dalam konteks BN, jadi ini kita harus teliti"

Timbalan Presiden Gerakan, Dato' Chang Ko Youn telah secara terbuka melahirkan rasa tidak bersetuju beliau terhadap kenyataan Muhyiddin.

"Adalah benar ramai (kaum Cina) yang mengundi Pakatan Rakyat di dalam pilihanraya kecil Bukit Gantang dan Bukit Selambau; namun kita mesti menyiasat mengapa mereka lakukan demikian,” kata Chang.

"Kaedah konvensional menggula-gulakan peruntukan tidak lagi diterima lantaran ia dilihat sebagai cara tidak jujur untuk memancing undi. Masalah mereka perlu diberikan perhatian secara berterusan dan pemberian peruntukan sewaktu berlakunya pilihanraya kecil sudah tidak berkesan dan meyakinkan mereka lagi.

Isu yang lebih utama untuk ditangani ialah rasuah, penyalah-gunaan kuasa dan ekuiti di kalangan pemimpin negara serta sistem penyampaian," tambah Chang lagi.

Sementara itu jurucakap MCA yang juga Ahli Jawatankuasa Pusat MCA Sdr. Lee Wei Kiat menganggap kenyataan Muhyiddin berhubung isu Bukit Gantang bahawa "(sokongan kaum Cina) mencatatkan penurunan, macam tidak ada penghargaan terhadap apa yang kita lakukan" memerlukan kajian dan penjelasan lebih terperinci.

Beliau telah menggaris pelbagai isu yang menyebabkan kaum Cina menolak BN di dalam pilihanraya-pilihanraya kecil Bukit Gantang dan Selambau. Sebagai contohnya di dalam isu tempatan, nelayan di Kuala Sepetang tidak berpuashati terhadap layanan terhadap mereka contohnya subsidi diesel, birokrasi untuk mendapatkan lesen atau penguatkuasaan secara terpilih oleh polis marin beberapa hari sebelum mengundi.

Begitu juga keangkuhan UMNO dengan isu menunjukkan keris disamping ucapan-ucapan yang berapi-api konon ingin 'bermandikan darah' yang boleh mwujudkan ketegangan masih belum dapat dimaafkan.

Sementara itu Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyatakan pengundi-pengundi Bukit Gantang dan Bukit Selambau tidak memperdayakan BN seperti yang dituduh tetapi BN yang sebenarnya telah memperdayakan mereka sejak 52 tahun yang lalu.

Adalah tidak wajar Muhyiddin menuduh kaum Cina atau India di malaysia ingin menjadi kuasa penentu setelah kelompok masyarakat Melayu berpecah di dalam konteks senario politik baru kini.

Di samping itu ramai para ahli akademik tidak bersetuju dengan kenyataan-kenyataan Muhyiddin tersebut yang disifatkan mereka terlalu perkauman serta menunjukkan tahap mentaliti yang rendah dari seorang pemimpin nombor dua negara.

"Masalah utama Muhyiddin ialah beliau mungkin terlalu teruja dapat duduk kerusi Timbalan Perdana Menteri. Beliau banyak bercakap berbanding dengan PM sendiri.

Beliau tidak sepatunya bersikap sombong yang mendedahkan ciri kaduk naik junjung yang ada pada dirinya ketika ini," selar seorang pensyarah Sains Politik di sebuah universiti.

Era Najib Altantuya : Petugas PAS Dipukul

Program Perkampongan Ahli Parlimen PAS diteruskan bagi UPU Bagan Pinang di Taman Dato’ Abdul Samad bersama petugas-petugas Kelantan. Jadual kami pada hari ini adalah melakukan program ziarah dari rumah ke rumah mulai jam 2.30 petang, diikuti program Hi Tea di sekitar taman tersebut dan pada sebelah malamnya ceramah diadakan di Taman Sri Pinang.

Sebelum memulakan program ziarah Ketika kami bersama Ahli-Ahli Parlimen PAS bermesyuarat di luar pagar surau terlebih dahulu untuk membahagikan tugas-tugas antara Ahli Parlimen yang terdiri daripada Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz Omar (Pokok Sena), Dato’ Kamarudin Jaffar (Tumpat), Dr Mohd Hatta Ramli (Kuala Krai), Dr Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar), Khalid Samad (Shah Alam), Ustaz Nasir Zakaria (Padang Terap).

Tiba-tiba satu insiden berkejar-kejaran berlaku, kemudiannya difahamkan pergaduhan telah berlaku yang melibatkan antara petugas Pas dan juga Petugas UMNO di Taman Dato Hj Abdul Samad berhampiran Taman permainan. Mangsa Mohd Sahid (gambar)dipukul bertubi-tubi oleh pemuda-pemuda UMNO di Taman berkenaan dan kemudiannya cuba melarikan diri dan dihalang Pemuda Umno Pulau Pinang.

Bagaimanapun beliau berjaya melepaskan diri untuk mendapatkan pertolongan dari abangnya yang berada tidak jauh dari situ.

Kemudiannya beliau telah dibawa ke Hospital Port Dickson bagi menerima rawatan.

Pada pukol empat petang tadi beliau melaporkan kepada YB Salahuddin Ayub di Markaz Induk Pas yang seterusnya membuat satu sidang akhbar bagi menyatakan kekesalan berhubung apa yang berlaku. Sidang media lengkap akan dilangsungkan pada esok jam 10 pagi 8 oktober 2009.

Difahamkan mangsa telah membuat laporan Polis berhubung kejadian ini.
Mengikut maklumat yang kami terima, pergaduhan ini berlaku akibat daripada Pemuda Umno tidak puashati dengan tempat yang telah disediakan bagi diadakan program yang akan berlangsung pada jam 5.00 petang anjuran Ahli-Ahli Parlimen PAS. Program hanya sekadar Hi Tea bersama masyarakat Taman Dato’ Abdul Samad. (klip video akan menyusul)

Kelihatan selepas itu Ahli-Ahli Parlimen PAS datang berunding secara baik tetapi diherdik dengan kata-kata yang kurang sopan. (anda akan saksikan klip video selepas ini).

Peristiwa II

Bagaimanapun Program Ziarah Ahli Parlimen PAS diteruskan selepas insiden tersebut.
Sebelum ini, program yang sama telah berlangsung di UPU Taman Estern (5 Oktober) dan UPU Si Rusa (6 Oktober) dan tidak berlaku apa-apa peristiwa yang tidak diingini.
Nampaknya petugas-petugas Umno (khabarnya petugas Umno dari Pulau Pinang) yang membantu di Taman Dato’ Abdul Samad tidak bertamadun? -jiwokelate


Era Najib Altantuya : Menguji Kejantanan Muhyiddin Berdebat Siapa Pengkhianat Melayu

Pemuda Pakatan Rakyat akan menyerahkan surat rasmi mencabar Tan Sri Muhyiddin Yasin untuk mengadakan debat terbuka dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim atas tajuk 'Siapa Pengkhianat Melayu' sempena Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang.

Surat tersebut akan diserahkan oleh Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mohd Akin, pada jam 2.30 petang ini di pejabat Timbalan Perdana Menteri Putrajaya.

Shamsul ketika dihubungi berkata, cabaran debat tersebut dibuat berikutan tindakan Muhyidin dan pemimpin Umno lain yang masih memainkan isu Anwar pengkhianat Melayu dalam kempen mereka di Bagan Pinang.

Sehubungan itu mereka menawarkan pentas debat kepada Muhyidin untuk berdebat dengan Ketua Umum PKR secara terbuka supaya rakyat dapat menilai siapa pengkhianat sebenar.

"Dia (Muhyidin) mainkan isu ini di sini (Bagan Pinang), kalau betul dia berani, sambutlah cabaran debat terbuka ini, biar semua rakyat dapat tengok dan buat penilaian, tajuknya mudah sahaja, 'Siapa Pengkhianat Melayu', " katanya ketika dihubungi.

Beliau juga memberitahu, tarikh yang mereka cadang untuk debat tersebut adalah pada 9 Oktober ini iaitu dua hari sebelum hari pembuangan undi.

Debat tersebut juga akan diadakan ala debat isu minyak antara Anwar dengan bekas Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Chik yang disiarkan secara langsung sebelum ini.

Manakala moderator debat itu pula dicadangkan dari tokoh akademik.

"Kalau dia tolak bermakna dia takut dan rakyat akan menilai siapa pengkhianat sebenar," katanya.

Isu pengkhianat Melayu seringkali dimainkan Umno dalam siri kempen mereka pada pilihan raya sebelum ini mensasarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar).

Namun melihat kepada beberapa kemenangan Pakatan Rakyat dalam 7 siri pilihanraya kecil lalu, ramai pemerhati berpendapat, isu tersebut sebenarnya sudah basi dan rakyat sudah tidak boleh menerimanya.

Namun, apabila ianya terus dimainkan Umno, jalan penyelesaiannya adalah debat terbuka agar rakyat menjadi hakimnya. -berita : harakahdaily video : TVAEra Najib Altantuya : Provokasi Poster PAS-BN Berterusan

PAS mempertahan tindakan PKR dan DAP melancarkan "provokasi poster" terhadap BN walaupun parti itu mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menurunkan papan tanda BN yang menyerang PAS di Bagan Pinang.

Menjelaskan pendirian yang bercanggah itu, pengarah operasi pilihan raya PAS Dr Dzulkefly Ahmad berkata parti-parti Pakatan Rakyat berhak menaikkan papan-papan tanda berkenaan selagi BN tidak menurunkan kesemua papan tanda yang didakwa "menimbulkan prasangka jahat" terhadap calon parti itu Zulkefly Mohamad Omar.

PAS membuat laporan polis terhadap tindakan jentera BN menaikkan papan-papan tanda yang membawa mesej "Tolak PAS" dan "Usah biarkan diri anda terus dipesongkan."

Aduan polis berkenaan dibuat oleh PAS apabila menyedari BN telah menyalahi peraturan pilihan raya.

"Selagi semua papan tanda yang bersangkutan dengan BN yang beri kebebasan kepada mereka untuk serang kami, selagi ada, selagi itulah kami berhak dalam demokrasi, dan atas padang sama rata, kami juga berhak mengangkat papan tanda kami," kata Dr Dzulkefly dalam satu sidang media di markas parti itu di Port Dickson hari ini.

"Jadi ini merupakan kritikan yang adil dan sama rata," katanya.

"Selagi mereka tak turunkan semua, kita juga berhak untuk mengangkat daripada DAP, PKR ataupun PAS. Begitu sikap kami."

BN juga menaikkan papan tanda Pakatan Rakyat atau "PR = politik rusuhan", merujuk demonstrasi besar anti-ISA 1 Ogos lalu.

Menjelaskan insiden melibatkan papan tanda "Tolak BN Zalim" yang dinaikkan DAP di Batu 10, Port Dickson semalam, Ketua Pemuda DAP Anthony Loke berkata badan pemantau SPR ke bilik gerakan DAP di situ dan meminta parti itu menanggalkan papan tanda tersebut.

"Saya tidak membenarkan penguatkuasa SPR turunkan sebab kenyataannya isu yang kita bawa itu adalah (isu kematian) A Kugan dan Teoh Beng Hock.

"Kedua-duanya isu yang pernah berlaku dan bukan kita reka-reka. Ia adalah isu sebenar," katanya pada sidang media sama.

"Jadi apa yang menjadi sensitif? Ia (pemantau SPR) kata isu sensitif, saya tanya apa yang sensitif kerana itu isu yang telah berlaku.

"Jadi tidak ada sebab untuk kita tanggalkan," katanya, yang juga ahli parlimen Rasah dan ADUN Lobak, Negeri Sembilan.

Calon PAS bertarung satu lawan satu dengan calon BN Tan Sri Isa Samad, bekas menteri besar dan juga ketua bahagian Umno Telok Kemang, pada pengundian 11 Okt ini. -TVA

Era Najib Altantuya : BN Guna SPR Untuk Kenakan Pelbagai Peraturan Kepada Pakatan Rakyat

Barisan Nasional yang dilihat semakin tertekan, mempergunakan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) untuk mengadakan pelbagai peraturan pada pilihanraya kecil Bagan Pinang, termasuk mencadangkan supaya Pakatan Rakyat didaftarkan dengan Pendaftar Pertubuhan.

Exco Selangor, Yaakob Sapari berkata, tindakan SPR ini ternyata melambangkan mereka adalah perkakas kepada Barisan nasional untuk mencapai kemenangan selepas tujuh kali tewas dalam pilihanraya kecil lepas.

“Dalam tujuh pilihanraya Semenanjung, rakyat menolak BN, tapi di Port Dickson macam-macam peraturan dikenakan, jadi saya rasa SPR tidak seharusnya begitu.

“Yang mencadangkan untuk wujud pakatan rakyat ini bukan SPR, ini kerja Pendaftar Pertubuhan. SPR mengendalikan pilihanraya tetapi dia bertindakan sebagai pendaftar pertubuhan yang mencadangkan kita didaftarkan dan sebagainya,”katanya.

Yaakub berkata demikian ketika mengulas cadangan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof semalam, agar parti pembangkang mendaftar Pakatan Rakyat sebagai sebuah gabungan yang sah seperti Barisan Nasional bagi membolehkan mereka berkempen sebagai satu pakatan.

Pandangan yang sama turut disuarakan Setiausaha Politik Menteri Besar, Nik Nazmi Nik Ahmad yang mengatakan bahawa pihak SPR sengaja menimbulkan isu baharu dengan mencadangkan Pakatan Rakyat mendaftar sebagai satu gabungan yang sah untuk berkempen.

“Bagi saya tak ada kaitan pun tapi biasalah mungkin tiada apa hendak diperkatakan dan mereka pun tidak suka tengok kita sesama pakatan rakyat ini membantu antara satu sama lain,jadi mungkin mereka rasa tercabar dan mereka melihat formula yang kita ada ini sangat effektif walaupun kita belum ada satu lambang atau bergerak satu parti”,katanya.

Ditanya mengenai cadangan Pengerusi SPR itu, Nik Nazmi berkata kerajaan perlu pinda peraturan sebelum ini di mana mereka perlu mengurangkan bilangan parti untuk mendaftar.

Bagi saya tidak ada masalah untuk daftar tetapi dia orang kena pinda perlembagaan untuk kita nak daftarkan sebab sekarang kalau ikut peraturan sedia ada kita tidak boleh daftar”‘katanya.

Menurutnya, untuk membentuk satu gabungan, pakatan tidak layak kerana tidak mempunyai tujuh parti.

Dalam pada itu, Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafie berkata cadangan Pengerusi SPR itu bukan perkara baru malah ianya sudah lama dibincangkan diperingkat parti komponen Pakatan Rakyat.

“Idea itu sebenarnya kalau SPR tidak cakap pun sebenarnya perkara itu telahpun di usahakan sejak sekian lama, cuma lagi kita sedang memperhalusi secara mendalam apakah sebenarnya prinsip-prinsip intipati dan juga objektif penubuhan Pakatan Rakyat ini yang kita cadang untuk didaftar dengan SPR”,katanya.

Tambah Shuhaimi, apa yang diutarakan oleh Pengerusi SPR itu telah pun diperbincangkan di peringkat parti Keadilan Rakyat sendiri dan perkara ini telah pun diperincikan juga di peringkat majlis pimpinan tertinggi parti Keadilan Rakyat atau Majlis Pimpinan Negeri dan Majlis Pimpinan Pusat dibawa untuk diperincikan lagi di mesyuarat yang melibatkan ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat.

Menurutnya, oleh kerana ia melibatkan soal dasar dan polisi semua parti, ia perlu dibincangkan diperingkat tertinggi parti dan Pakatan Rakyat.

Katanyanya, usaha itu sudah semestinya akan dikendalikan oleh pemimpin tertinggi semua parti.

Di tanya tindakan SPR menurunkan bahan kempen parti yang tidak bertanding di Bagan Pinang sehingga mencetuskan kekecohan, Shuhaimi berkata perkara itu tidak sepatutnya timbul kerana sebelum ini kempen pilihanraya dijalankan seperti biasa.

“Dan pada kita diperingkat PR, apa yang dilakukan oleh SPR ini sebenarnya tidak lebih daripada hanya sekadar mengampu Barisan Nasional untuk mempastikan penyokong-penyokong pembangkang ini tidak kelihatan ramai.itu sahaja tak ada niat lain”,katanya. -TVS

PKFZ : Rasuah RM10 juta, Tiong Harus Kemuka Bukti

Ketua Pegawai Eksekutif Kuala Dimensi Sdn. Bhd Datuk Seri Tiong King Sing perlu tampil memberikan penjelasan dan bukti berhubung dakwaannya bahawa beliau mendermakan RM10 juta kepada Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat.

Exco Kerajaan Negeri Selangor Teresa Kok berkata sukar untuk membuktikan wang yang diambil Tee Keat sebagai rasuah kerana ianya sumbangan dari Tiong.

“Yang membuat tuduhan adalah Ahli Parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing, jadi dia perlu jawablah.

“Saya tidak boleh mengatakan SPRM berpihak kepada Tee Keat dan saya juga tidak boleh mengatakan bahawa Tiong berbohong,” katanya kepada TV Antara.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia bahawa pihaknya tidak menemui sebarang bukti menunjukkan Tee Keat menerima RM10 juta dari Kuala Dimensi Sdn Bhd untuk aktiviti parti.

“Sebenarnya mengikut kenyataan akhbar RM10 juta yang diberikan Tiong kepada Ong Tee
Keat itu adalah sumbangan perbelanjaan politik dalam kempen pilihanraya.

“Memang agak sukar untuk mengatakan wang yang disumbangkan Tiong kepada Tee Keat itu adalah rasuah,” katanya.

Teresa berkata bagaimanapun SPRM perlu menjalankan tanggungjawab menyiasat isu skandal PKFZ.

“Isu sebenar adalah isu skandal PKFZ yang merupakan skandal kewangan paling besar dalam negara.

“Isu PKFZ itu memang yang menarik perhatian orang ramai apakah tindakan kerajaan dan SPRM dalam kes ini,” katanya.

Datuk Seri Tiong King Sing mendakwa bahawa wang sebanyak RM 10 juta yang didermakan kepada Datuk Seri Ong Tee Keat telah di serahkan kepada beliau dalam bentuk 3 kali ansuran iaitu sebanyak RM 5 juta, RM 1juta dan RM 4 juta demikian sebagaimana yang di laporkan oleh akhbar China Press.

Dakwa akhbar tersebut, semua butiran penyerahan wang tersebut di dapati dalam satu salinan laporan polis yang dibuat oleh Tiong terhadap Ong Ogos lalu.

Berdasarkan dalam laporan tersebut, Ong telah meminta sebanyak RM5 Juta bantuan pada tahun 2008.

Tiong mendakwa bahawa RM 5 juta dimasukkan kedalam 2 buah briefcases dan di temani oleh 2 orang pegawai beliau ,dia memberikan wang tersebut kepada rakan Ong di Hotel Hilton Petaling Jaya.

Beberapa minggu selepas itu, Tiong kemudiannya didatangi lagi oleh Ong untuk mendapatkan RM 1 juta.Kali ini wang tersebut diberikan kepada orang yang mewakili Ong di tempat letak kereta di hadapan Hotel Armada,Petaling Jaya

Seterusnya di akhir 2008, Tiong sekali lagi bersetuju untuk menderma sebanyak RM4 juta kepada Ong.Tetapi pada kali ini Ong di katakan datang sendiri mengambil sendiri duit tersebut di rumah tetamu rumah kerajaan. -TVAEra Najib Altantuya : Pengundi Berganda, PAS Ambil Tindakan Mahkamah

Suruhanjaya Pilihanraya enggan membersihkan senarai pengundi di Bagan Pinang untuk pilihanraya kecil kerusi itu walaupun diberi bukti kehadiran ratusan pengundi berganda, kata Setiausaha Agong PAS Mustafa Ali.

Mustafa berkata pihaknya tidak menolak kemungkinan mengambil tindakan undang-undang terhadap SPR tetapi akan membincangkan perkara itu dengan peguam parti terlebih dahulu selain menunggu hasil pembuangan undi pos berkenaan.

Mustafa petang tadi menyerahkan segala bukti memperkuatkan hujah bahawa senarai pengundi di Bagan Pinang dan kawasan-kawansan lain masih dibelenggui dengan masalah pengundi berganda, yang membawa risiko pengundi membuang undi dua kali.

Bukti itu diserahkan kepada Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dan pegawai lain SPR pada perjumpaan di Putrajaya selama dua jam setengah.

Mustafa berkata SPR tetap akan meneruskan proses pengundian pos membabitkan anggota tentera dan polis mulai esok walaupun senarai pengundi pos dan pengundi biasa terbukti mempunyai banyak pertindihan.

"SPR hanya berjanji untuk membersihkan senarai pengundi pada pilihanraya yang akan datang iaitu pilihanraya negeri Sarawak," kata Mustafa.

Mustafa berkata proses mengesan pengundi berganda boleh dilakukan dengan pantas dan berkesan dengan teknoloji canggih yang sedia wujud di negara ini.

Menjelang pilihanraya kecil itu, PAS mengesan sekurang-kurangnya 500 pemilih yang namanya dimasukkan dua kali dalam daftar pemilih, termasuk melalui kad pengenalan tentera.

Bagan Pinang mempunyai kira-kira 4,600 undi pos, sebilangan besar merangkumi anggota tentera dan keluarga mereka. Sebelum ini pemerhati politik dan pembangkang membangkitkan ketelusan prosedur undi pos yang memberi banyak kelebihan kepada Barisan Nasional.

Menurut Suara Keadilan, pegawai-pegawai tentera tertinggi mula tampil mempersoalkan ketelusan undi Pos yang merangkumi kumpulan pengundi terbesar pada pilihan raya kecil Bagan Pinang pada 11 Oktober ini.

Pegawai terbabit yang termasuk seorang bekas jeneral, antara lain mendedahkan bagaimana mereka memangkah Barisan Nasional(BN) atas kertas undi untuk anggota tentera di bawah kelolaan mereka. Malah pengakuan itu diberikan kepada Suruhanjaya Pilihan raya baru-baru ini tetapi tiada tindakan diambil.

Prebet Abu Kassim yang bersara sebagai Sarjan, mengaku memangkah BN pada kertas undi pos pada 1980-an.

"Saya bekas tentera. Terlibat dalam pentadbiran. Sayalah yang pangkah dacing pada kertas undi tu. Saya pangkah BN. Banyak tuan," katanya kepada Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz dalam pertemuan pada 28 September lalu.

Bagaimanapun Abdul Aziz mengenepikan aduan itu sebagai "cerita lama" dan tidak memberi sebarang komitmen untuk merombak sistem undi pos yang telah lama memihak kepada Umno-Barisan Nasional.

Dalam pada itu seorang bekas Jeneral Angkatan Tentera Malaysia yang bergelar Datuk mendakwa beliau sekian lama dicatatkan sebagai telah mengundi tetapi hakikatnya tidak berpeluang memangkah kertas undi ketika berjuang di perbatasan.