18 Ogo 2010

Tindakan Abdul Razak Cuba Tegakkan Benang Basah Gagal

Tertekan dengan keterangan Dr Pornthip yang begitu tegas menyatakan bahawa Teoh tidak membunuh diri, agensi berita kerajaan, BERNAMA cuba untuk memburukkan perjalanan inkues dengan mendakwa beberapa individu yang hadir pada kes inkues hari ini menjadikan mahkamah seolah-olah tempat mendengar ucapan ahli politik dengan bertindak menepuk tangan dan membuat bising.

Menurut agensi berita itu, keadaan itu berlaku dari awal prosiding sehinggalah ketika Ketua pendakwa SPRM, Abdul Razak Musa (gambar) menyoal Pornthip.

Mereka didakwa melontarkan kata-kata kesat apabila Abdul Razak bertanyakan soalan kepada Pornthip dan apabila Pornthip memberi kenyataan yang tidak memihak kepadanya (Abdul Razak), mereka bertepuk tangan.

Situasi itu didakwa bukan sahaja mengganggu prosiding tetapi juga kononnya menyebabkan pihak media gagal mendengar dengan jelas.

Ada individu berkenaan diminta keluar daripada mahkamah setelah melontar kata-kata kesat kepada Abdul Razak.

Apa yang sebenarnya berlaku ialah Abdul Razak sendiri yang telah membuatkan mahkamah menjadi hingar bingar dengan pegakuan masuk bakulnya konon telah berkhidmat sebagai seorang peguam selama 24 tahun.

Di dalam satu sidang akhbar Gobind Singh Deo selepas inkues hari ini, peguam yang mewakili keluarga Teoh, berkata tindakan ketua pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang mempersoalkan taraf pendidikan pakar patologi dari Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand menunjukkan ketidakmatangan Abdul Razak sendiri.

Katanya Abdul Razak tidak memfokus kepada isu utama dalam prosiding.

Malik Imtiaz Sarwar, peguam yang mewakili kerajaan Selangor, pula menyatakan tindakan mempersoalkan taraf pendidikan saksi itu, adalah memalukan.

Ketika prosiding, Abdul Razak telah mengemukakan soalan mengenai taraf pendidikan untuk mencabar kewibaaan Pornthip. Abdul Razak berkata berdasarkan kelayakan Pornthip, ahli patologi Thailand itu kononnya tidak layak bergelar pakar di Malaysia kerana universiti di mana beliau belajar tidak diiktiraf di negara ini. Pornthip menjawab bahawa universiti tempat beliau belajar adalah satu daripada lima yang terbaik di Asia - mereka yang berada di mahkamah memberikan tepukan.

GB melakukan penelitian dan mendapati Asian Correspondent di dalam lamanwebnya yang menyeranaikan 10 universiti Asia terbaik meletakkan Universiti Mahidol di tempat yang ke 6. Tiada satu pun universiti daripada Malaysia tersenarai. Berikut ialah kedudukan 10 universiti terbaik Asia.

1) Yeungnam University, South Korea
2) National Chengchi University, Taiwan
3) National University of Singapore
4) Nanyang Technological University, Singapore
5) University of the Philippines
6) Mahidol University, Thailand
7) National Taiwan University, Taiwan
8) Yonsei University, South Korea
9) University of Hong Kong
10) Seoul National University, South Korea

Justeru itu Abdul Razak cuba untuk mengelirukan dengan merendah-rendahkan taraf pendidikan Pornthip yang ternyata beliau gagal melakukannya. Malah kelayakan Razaklah yang sepatutnya dipersoalkan.

Malah di dalam satu ketika Abdul Razak cuba untuk meletakkan dirinya sebagai koroner apabila beliau menyatakan hanya Pornthip yang memberikan keterangan berbeza selain dari keterangan 4 orang doktor yan sebelum ini menyatakan Teoh mati kerana terjun dari bangunan tinggi. Katanya pihaknya berkerja berdasarkan majoriti. Siapa yang mengikut majoriti? Koroner? Atau SPRM? Atau hanya cubaan Abdul Razak untuk mendesak Koroner supaya mengikut majoriti, bukan bukti?


Razak: Satu lawan empat...

Pornthip: Awak perlu hormat hakim (koroner) yang akan membuat keputusan.

Razak: Kita bekerja berdasarkan majoriti.Kemudian Abdul Razak menuduh Pornthip menyandarkan siasatannya hanya kepada andaian dan berdasarkan kepada imaginasi sendiri. Sedangkan Abdul Razaklah yang sebenarnya berimiginasi.

Kita lihat:


Razak kemudiannya menyatakan kepada Pornthip bahawa Teoh mencekik dirinya sendirinya. Katanya, ini kerana empat daripada doktor telah mendapati bahawa tiada bukti menunjukkan Teoh dicekik.

Gobind bangkit dan mengarahkan Razak menunjukkan bagaimana seseorang mencekik diri sendiri. Razak menyahut cabaran itu dan cuba mencekik diri sendiri sambil digelakkan daripada mereka di mahkamah itu.


Bukankah perlakuan Abdul Razak di atas jelas menunjukkan beliau yang lebih menyadarkan kepada imiginasi?

Dan perilaku Abdul RAzaklah yang telah menyebabkan mahkamah menjadi hingar bingar dengan perlakuan anihnya untuk menegakkan benang yang basah?

Dan laporan Bernama menuduh orangramai menjadikan mahkamah seolah-olah tempat mendengar ucapan ahli politik dengan bertindak menepuk tangan dan membuat bising tidak relevan dan tidak betul. Sebetulnya peguam SPRM itulah dengan telatah bodohnya menyebabkan mahkamah menjadi demikian!

Nota Terakhir Hanya Direka Untuk Menuduh Teoh Bunuh Diri

Inkues Teoh: Peguam persoal integriti ‘nota bunuh diri’

Peguam-peguam keluarga Teoh Beng Hock hari ini mempersoalkan kerelevanan bukti baru yang hendak dibawa oleh Jabatan Peguam Negara dalam inkues bekas setiausaha politik itu selepas pakar forensik Dr Pornthip Rojanasunand menegaskan, protokol ketat diperlukan dalam menangani bukti-bukti sedemikian.

Terdahulu pakar dari Thailand itu memberitahu mahkamah bahawa institutnya mewajibkan amalan protokol ketat dalam menangani bukti seperti dokumen seperti ujian DNA sebaik sahaja sesuatu bukti baru diperoleh.

“Kami mempersoalkan nilai bukti sedemikian,” kata peguam Malik Imtiaz Sarwar kepada pemberitan selepas prosiding hari ini.

“Ujian DNA dan ujian pengesanan cap jari seharusnya dilakukan. Tetapi dalam kes (Teoh), ia tidak dilakukan,” kata beliau yang mewakili kerajaan negeri dalam inkues ini.

Keluarga Teoh melahirkan rasa kecewa dan marah dengan langkah Jabatan Peguam Negara mahu membawa bukti ke mahkamah koroner sambil berkata ia diambil dari beg Teoh.

Minggu lalu, Malik membidas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail kerana mendedahkan butiran terperinci bukti terbaru — sekeping nota, yang dikatakan ada kaitan dengan inkues kematian Teoh.

Malik menegaskan, bukti terbaru itu belum lagi dikemukakan di mahkamah tetapi sudah pun diperincikan kepada umum oleh Peguam Negara.

Ekoran makluman di mahkamah kelmarin tentang nota spekulasi tersebar luas dengan ada yang mendakwa bahawa bukti baru itu merujuk kepada nota bunuh diri.

Kewujudan nota bunuh diri itu juga muncul di blog-blog pro-Umno.

Dalam kenyataannya minggu lalu, Pejabat Peguam Negara menafikan dakwaan mereka menyembunyikan bukti dalam inkues kematian Teoh selepas mengemukakan sekeping nota yang ditemui tahun lepas dalam beg sandang bekas setiausaha politik itu.

Penemuan bukti baru itu yang dimaklumkan awal minggu lalu menyebabkan prosiding inkues ditangguh sehingga ke hari ini.

Sejurus selepas penangguhan inkues, Pejabat Peguam Negara berkata ia dimaklumkan mengenai penemuan nota itu oleh pegawai penyiasat ASP Nazri Zainal pada 7 Oktober lalu iaitu lebih dua bulan selepas kematian Teoh.

Kehadiran bukti baru di saat akhir inkues kematian Teoh menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan peguam yang mewakili keluarga bekas setiausaha politik itu dan kerajaan Selangor.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah ditemui mati pada 16 Julai tahun lalu di tingkat lima, Plaza Masalam di sini selepas memberi keterangan di pejabat SPRM Selangor yang terletak di tingkat 14 bangunan itu. -FMT

Ulasan GB

bukti terbaru itu belum lagi dikemukakan di mahkamah tetapi sudah pun diperincikan kepada umum oleh Peguam Negara

Ia jelas satu konspirasi yang diketuai oleh Peguam Negara.

Nota terakhir itu saja di ada-adakan. Tiada rakyat yang siuman boleh mempercayainya. Selain dari ianya rekaan, ia juga memnyusahkan banyak pihak terutama bagi membuktikan yang nota itu sahih.

Pembunuh Teoh yang sebenar MESTI dicari. Beliau masih bebas. Rakyat percaya ia masih berada di dalam SPRM sendiri.


Soalbalas Razak Dengan Pornthip

Sambungan dari SINI.

Malaysiakini melaporkan:

Pada keterangannya itu, Pornthip juga memberitahu inkues bahawa tiada keretakan pada pergelangan tangan, yang lazimnya berlaku dalam kes apabila seseorang cuba melindungi diri mereka daripada kejatuhan dengan tangan.

Terdapat keretakan dan luka di atas satu daripada pergelangan kaki Teoh tetapi tiada dikesan pada dasar tengkorak mangsa. Justeru, Pornthip berkata dia tidak bersetuju dengan Vaneziz bahawa Teoh mendarat dengan kedua-dua kakinya dan mangsa sedar semasa jatuh.

Pornthip berkata kesan koyak di bahagian dubur dan kecederaan pada bahagian punggung adalah disebabkan akibat kejatuhan dan bukan kerana dipukul seperti yang disangkanya sebelum ini.

'Ini adalah protokol'

Sehubungan itu, Pornthip mempertahankan pendapatnya berhubung kecederaan sebelum kejatuhan tetapi tidak dapat mengesahkan bahawa Teoh sedar semasa jatuh. Beliau juga tidak mahu memberi peratusan punca kematian kerana kesimpulan berdasarkan laporan bedah siasat. Namun Porhthip pasti, kejadian itu bukan percubaan bunuh diri.

Malik selesai menyoal pakar patologi Thailand itu pada jam 10.45 pagi dan perbicaraan disambung dengan giliran peguam Gobind Singh Deo, yang mewakili keluarga Teoh pula untuk bertanyakan soalan.

Pornthip berkata berdasarkan pengalamannya sebagai penyiasat lokasi jenayah dan juga ahli sains forensik, sebarang nota yang dijumpai mesti diuji untuk DNA, cap jari dan cetakan tapak tangan pada kadar segera dan kemudiannya dihantar untuk ujian analisis tulisan. “Ini adalah protokol.”

Bagaimanapun bota sedemikian tidak memberi kesan ke atas siasatan kerana ia dianggap bersifat emosi. Justeru, katnya, beliau lebih gemar bergantung kepada sains.

Ketua pendakwa SPRM, Abdul Razak Musa memulakan sessinya dengan cuba mempersoalkan kelayakan Pornthip sebagai saksi yang mempunyai kewibawaan.

Abdul Razak mencadangkan bahawa keterangan Pornthip adalah bersarkan imaginasinya. Pornthip menafikan perkara itu dan berkata kesimpulannya adalah berdasarkan pemerhatian dan kerjanya.

Abdul Razak berkata berdasarkan kelayakan Pornthip, ahli patologi Thailand itu tidak layak bergelar pakar di Malaysia kerana universiti di mana beliau belajar tidak diiktiraf di negara ini. Pornthip menjawab bahawa universiti tempat beliau belajar adalah satu daripada lima yang terbaik di Thailand - mereka yang berada di mahkamah memberikan tepukan.

Cekik diri sendiri

Razak kemudiannya mencadangkan kepada Pornthip bahawa Teoh mencekik dirinya sendirinya. Katanya, ini kerana empat daripada doktor telah mendapati bahawa tiada bukti menunjukkan Teoh dicekik.

Gobind bangkit dan mengarahkan Razak (kanan) menunjukkan bagaimana seseorang mencekik diri sendiri. Razak menyahut cabaran itu dan cuba mencekik diri sendiri sambil digelakan daripada mereka di mahkamah itu.

"Saya cadangkan bahawa anda datang ke mari untuk serang SPRM,” katanya.

Beliau memberi beberapa kesilapan yang didakwa dilakukan oleh Pornthip tetapi dinafikan oleh pakar patologi Thailand itu. Menurut Pornthip, laporan yang dikemukakannya disokong dengan bukti saintifik.

Razak: Awak kata 80 peratus pembunuhan.

Pornthip: Saya telah terangkan. Awak mesti terima...

Razak: Apabila awak beri keterangan 80 peratus adalah kes pembunuhan, ia dilaporkan di semua media negara ini.

Pornthip berulang-kali menggesa Razak supaya membaca laporannya, tetapi ketua pendakwa SPRM itu berkata: “Saya habiskan masa tiga hari membacanya.”

Orang ramai yang mengikuti perbicaraan kemudian mula berbisik yang menunjukkan rasa tidak puas hati mereka dengan cara soalan Razak.

Razak kemudiannya bertanya sama ada objek tumpul yang dirujuk oleh Porthip pada awal inkues pagi ini merujuk kepada kerusi atau benda lain.

Pornthip: Saya ingin tanya sama ada awak seorang peguam?

Razak: Mungkin, saya lebih muda daripada awak tetapi saya telah berkhidmat sebagai peguam untuk 24 tahun.

Ini disambutan dengan cemuhan 'wah' daripada mereka yang hadir.

Pengalaman terjun bangunan

Razak kemudian mengajukan soalan kepada Pornthip, bagaimana Teoh boleh mati pada tingkat 14 (lokasi pejabat SPRM Selangor yang terletak di Plaza Masalam, Shah Alam) tetapi masih bernyawa apabila sampai di bawah.

Soalan Razak semakin bercelaru dan menyebabkan koroner terketawa kecil. Azmil kemudian menjelaskan kepada Razak apa yang Pornthip maksudkan ialah Teoh berkemungkinan sedar semasa jatuh dan belum mati.

Razak: Dari Tingkat 14, 99 kaki dari atas tanah - dia tidak sedarkan diri, jadi badannya semestinya lebih berat.

Pornthip: Tiada perbezaan. Secara saintifik, bagaimana boleh berlaku kehilangan berat berdasarkan tahap kesedaran?

Razak juga bertanya kepada Pornthip sama ada dia mempunyai pengalaman terjun dari bangunan. Ini kerana ahli patologi itu dalam keterangannya berkata mayat yang dijumpai itu didadapti lebih jauh daripada bangunan berkenaan berbanding kes lazim membunuh diri dengan melompat.

Malik bangkit dan berkata Razak cuba 'memasukkan perkatan' dalam mulut Pornthip. “Cara dia mengajukan soalan seolah-olah mahu kami sendiri terjun!”

Razak kemudiannya mengulangi soalan kepada Pornthip bahawa pendapatnya adalah berlainan dengan empat orang doktor yang hadir pada bedah siasat kedua.

Razak: Satu lawan empat...

Pornthip: Awak perlu hormat hakim (koroner) yang akan membuat keputusan.

Razak: Kita bekerja berdasarkan majoriti.

Selepas Razak, giliran kerajaan yang dilantik oleh kerajaan Tan Hock Chuan memulakan soalannya.

Menjawap soalan Tan, Pornthip memaklumkan beliau tidak sependapat dengan keterangan Dr Shahidan bahawa kecederaan pada tengkuk Teoh adalah konsisten dengan kejatuhan.

Mahkamah koroner selesai menyoal-balas Porntip sebagai saksi pada jam 12.25 tengah hari.

Peguam Teoh meminta penangguhan kerana untuk merujuk bahan bukti baru (nota terakhir) kepad apakar kerana ia ditulis dalam Mandarin.

Koroner menangguhkan kepada 1 September 2.45 petang.


Pornthip: Kesan Luka Pada Leher Beng Hock Akibat Tekanan Melampau

Pakar patologis Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand tampil membentangkan penemuannya hasil dari pemerhatian prosedur bedah-siasat kedua di inkues kematian Teoh Beng Hock hari ini.

Pornthip disambut dengan tepukan gemuruh para hadirian yang mahu mendengarnya beliau mengesahkan pengumumannya sebelum ini, bahawa setiausaha politik kepada Exco Selangor itu ada 80 peratus kebarangkalian dibunuh.

Selain dari patologis terkemuka dunia ini, bekas Ketua Makmal Forensik PDRM Amidon Anan turut menyertai inkues hari ini selaku pemerhati.

Sidang bermula dengan Koroner Azmil Muntapha Abas memanggil Pornthip ke kandang saksi. Beliau dipanggil untuk menjawab soalan dari peguam Malek Imtiaz Sarwar mewakili Kerajaan Selangor.

Pornthip berkata beliau menemui kesan hemoraj pada leher Beng Hock yang menjalar sehingga ke otot. Menurut pakar ini, kecederaan sedalam ini hanya boleh berlaku dengan tekanan yang kuat pada leher.

Dari pengalamannya mengendalikan kes jatuh dari ketinggian, mangsa jatuh tidak mengalami kecederaan sedemikian rupa.

Justeru beliau percaya tidak mungkin Beng Hock mengalami pendarahan serius pada leher akibat terjatuh dari ibupejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

"Seseorang menggunakan sesuatu pada leher Teoh (Beng Hock), atau menekan kepala mendiang pada sesuatu," kata Pornthip.

Berdasarkan kepada kesan sembap pada otak, beliau tidak enolak kebarangkalian mendiang telah tidak menyedarkan diri semasa jatuh dari tingkat 14 Plaza Masalam, Shah Alam.

Laporan bedah-siasat pertama mendapati otak mangsa kekurangan oksigen akibat urat, arteri atau trakea yang tersumbat.

Sementara itu, Pornthip tidak bersetuju dengan pakar lantikan SPRM, Dr Peter Vaneziz bahawa kesan pada leher itu adalah akibat keretakan pada dagu. Beliau menjelaskan keretakan pada dagu adalah kecil dan tidak mungkin menyebabkan pendarahan yang melampau. -TVS
Dr Pornthip Tiba Di Mahkamah Dengan Tepukan Gemuruh. Katanya Teoh Tidak Bunuh Diri

Pakar pathologi Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand yang bakal menyambung keterangan bagi menentukan kematian pegawai khas exco DAP, Teoh Beng Hock dilihat hadir di mahkamah kira-kira jam 9 pagi tadi.

Beliau mendapat tepukan gemuruh sebaik sahaja melangkah masuk ke bilik mahkamah dengan mendapat kawalan ketat daripada beberapa pengawal keselamatan.

Mahkamah majistret di sini pagi ini cukup sesak dengan orang ramai serta media yang hadir bagi membuat liputan berhubung keterangan Dr Pornthip.

Turut hadir Penasihat DAP Lim Kit Siang, ADUN Pandamaran Ronnie Liu, Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Zulkefly Ahmad, wakil kerajaan negeri Selangor serta ahli keluarga Teoh.

Dr Pornthip yang sebelum ini mengumumkan tidak akan hadir memberi keterangan sebaliknya menukar pendirian tersebut dan tiba ke Malaysia semalam yang dibawa oleh kerajaan Selangor.

Keterangan beliau dilihat begitu penting dalam menentukan kematian Teoh selepas pendedahan ‘nota terakhir’ yang didakwa ditulis dan menjelaskan tindakan bunuh diri oleh Teoh. -FMT

Malaysiakini melaporkan:

Ahli patologi forensik Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand mula memberi keterangan di bangunan mahkamah di Shah Alam, jam 9.31 pagi bagi menyambung keterangan inkues kematian Teoh Beng Hock.

Beliau menceritakan penemuan dan kesimpulannya berhubung bedah siasat kedua yang dijalankan.

Pornthip, sebelum ini menimbulkan kontroversi dengan mendakwa hasil pemerhatiannya mendapati kemungkinan 80 peratus kematian Teoh adalah kerana dibunuh manakala 20 peratus lagi akibat bunuh diri.

Kehadirannya di mahkamah pagi ini disambut tepukan gemuruh oleh penyokong Teoh yang memenuhi bilik perbicaraan hari ini.

Aktivis telah berkumpul bagi menghadiri inkues ini bukan sahaja sebagai sokongan kepada Teoh dan mendengar keterangan terbaru Pornthip tetapi juga untuk meluahkan rasa tidak puas hati mereka kepada pejabat Peguam Negara berhubung sekeping 'nota misteri'.

Bekas ketua forensik Unit Siasatan Lokasi Jenayah, Amidon Anan, juga berada di mahkamah hari ini. Beliau hadir atas kapasiti peribadi.

Saksi pertama

Koroner Azmil Munthapa Abas memulakan prosiding dengan memanggil Pornthip sebagai saksi pertamanya.

Beliau kemudian disoal oleh peguam, Malek Imtiaz Sarwar, yang mewakili kerajaan negeri Selangor dengan meneliti laporannya dan beberapa gambar yang diambil pada bedah siasat kedua.

Pornthip berkata beliau mendapati pendarahan di tengkuk Teoh sehingga ke bahagian otot mangsa. Kesan berkenaan juga, katanya lebih luas daripada kesan dicekik kerana cengkaman fizikal di bahagian leher adalah lebih kuat.

Menurut Pornthip berdasarkan 34-35 kes kajiannya hasil jatuh daripada tempat tinggi sebelum ini, tidak ada yang mempunyai kesan seumpama itu. Katanya, dia berpendapat tidak mungkin lebam adalah kerana impak akibat jatuh.


Pornthip juga menolak kemungkinan lebam itu disebabkan keretakan tulang belakang. Beliau mempertahankan pemerhatiannya sebelum ini bahawa ia adalah kecederaan sebelum jatuh yang dilakukan dengan “tekanan dan kuasa yang lebih besar” berbanding dicekik.

Katanya, ia mungkin “ seseorang meletakkan sesuatu di tengkuk Teoh atau menekan kepalanya ke atas sesuatu”.


Tak sependapat dengan Dr Vaneziz

Merujuk laporan bedah siasat pertama, pakar patologi Thailand itu berkata dia tidak boleh menolak kemungkinan Teoh tidak sedarkan diri semasa jatuh kerana laporan menunjukan berlaku 'cerebral edema'.

Ia menunjukkan Teoh mengalami hypoxia, di mana otak tidak menerima oksigen untuk tempoh sekurang-kurangnya 5 minit. Hypoxia berlaku akibat salur darah, arteri atau trakea yang tersumbat.

Pornthip tidak bersetuju dengan Dr Peter Vaneziz bahawa tanda pendarahan di tengkuk adalah akibat keretakan pada dagu. Katanya, keretakan dagu hanya membabitkan pendarahan di kawasan kecil dan tidak merebak hingga ke dada. Juga tidak terdapat salur darah besar di dagu yang boleh menyebabkan pendarahan berlebihan.

Pada keterangannya itu, Pornthip juga memberitahu inkues bahawa tiada keretakan pada pergelangan tangan, yang lazimnya berlaku dalam kes apabila seseorang cuba melindungi diri mereka daripada kejatuhan dengan tangan.

Terdapat keretakan dan luka di atas satu daripada pergelangan kaki Teoh tetapi tiada dikesan pada dasar tengkorak mangsa. Justeru, Pornthip berkata dia tidak bersetuju dengan Vaneziz bahawa Teoh mendarat dengan kedua-dua kakinya dan mangsa sedar semasa jatuh.

Pornthip berkata kesan koyak di bahagian dubur dan kecederaan pada bahagian punggung adalah disebabkan akibat kejatuhan dan bukan kerana dipukul seperti yang disangkanya sebelum ini.

Sehubungan itu, Pornthip mempertahankan pendapatnya berhubung kecederaan sebelum kejatuhan tetapi tidak dapat mengesahkan bahawa Teoh sedar semasa jatuh. Beliau juga tidak mahu memberi peratusan punca kematian kerana kesimpulan berdasarkan laporan bedah siasat. Namun Porhthip pasti, kejadian itu bukan percubaan bunuh diri.

'Ini adalah protokol'

Malik selesai menyoal pakar patologi Thailand itu pada jam 10.45 pagi dan perbicaraan disambung dengan giliran peguam Gobind Singh Deo, yang mewakili keluarga Teoh pula untuk bertanyakan soalan.

Pornthip berkata berdasarkan pengalamannya sebagai penyiasat lokasi jenayah dan juga ahli sains forensik, sebarang nota yang dijumpai mesti diuji untuk DNA, cap jari dan cetakan tapak tangan pada kadar segera dan kemudiannya dihantar untuk ujian analisis tulisan. “Ini adalah protokol.”

Bagaimanapun nota sedemikian tidak memberi kesan ke atas siasatan kerana ia dianggap bersifat emosi. Justeru, katnya, beliau lebih gemar bergantung kepada sains.

KEMASKINI TERBARU - dari twitter

Sebaik saja Gobind selesai, peguam SPRM Datuk Abdul Razak Musa pula menyoal.

Razak mempersoalkan malah mempersendakan kelayakan Pornthip. Beliau bertanya: anda belum pernah memberi keterangan di luar Thailand dan Pornthip bersetuju. Bahan bukti anda tidak diterima di luar Thailand. Gobind membantah jika beliau belum memberikan keterangan di luar Thailand bagaimana bahan bukti hendak diterima di luar Thailand, disambut ketawa orangramai

Razak menanya samada hasil siasatannya berdasarkan imaginasi dimana Pornthip menyangkalnya.

Razak sekali lagi cuba menyerang Pornthip dengan isu kelayakan beliau pula dan sekali lagi isi mahkamah ketawa.

Tugas Saya Untuk Membantu Pihak Si Mati

Pornthip menyatakan universiti beliau adalah di antara ke 5 terbaik di dalam asia. Razak menyatakan Pornthip tidak layak tetapi Gobind membantah. Malek pula persoalkan keperluan pertanyaan-pertanyaan Razak tersebut.

Pornthip menyatakan "Anda perlu faham. Saya datang untuk membela pihak si mati, bukan untuk kerjaan Selangor".

"Objektif saya ialah untuk membatu pihak si mati," tegas Pornthip yang disambut dengan tepukan gemuruh isi mahkamah.

Razak bertanya Pornthip mengenai kejadian di malam sebelum Teoh ditemui mati. Pornthip menyatakan beliau kekurangan bahan bukti. Lagipun ia tidak penting di dalam bedah siasat.

Razak bertanya kenapa Pornthip menyatakan Teoh tidak membunuh diri sedangkan tiada saksi menyatakan Teoh bergelut?

Pornthip menjawab: "Saya tak katakan pun beliau bergelut?"

Mengenai soalan Malek terdapat kesan di leher Teoh, Pornthip menyatakan "saya katakan ia adalah kecederaan sebelum jatuh".

Razak cuba untuk mempersoalkan laporan Pornthip dengan wujudnya perbezaan hasil laporan pertama dan kedua. Pornthip mengambil sedikit masa menerangkannya semula.

Pornthip juga bertanya samada Razak seorang peguam. Razak dengan cepat menyatakan beliau telah berkhidmat sebagai peguam selama 24 tahun dan di sambut dengan hilai tawa hadirin mahkamah.

Razak berkata Pornthip cuba berdalih. Pornthip katanya, sebelum ini menyatakan Teoh masih hidup semasa jatuh. Pornthip menjawab : "saya tak pernah kata dia dah mati semasa jatuh".

Koroner menjelaskan isu sebenar samada Teoh masih sedar atau tidak.

Razak enggan untuk memberi laluan untuk Pornthip menerangkan selaku seorang doktor terhadap apa yang berlaku.

Razak berkata kesemua empat doktor sebelum ini menyatakan kecederaan di leher itu adalah akibat kejatuhan.

Pornthip menyatakan beliau mempunyai batas tertentu di mana semasa bedah-siasat beliau tidak dibenarkan sentuh mayat mendiang.

Razak terus berkesimpulan Pornthip menyandarkan siasatnya hanya kepada andaian dan berdasarkan kepada imaginasi sendiri.

Giliran peguam Tan Hock Chuan, yang mewakili kamar Peguam Negara pula menyoal Pornthip.

Tan bertanya samada Pornthip hendak mengenepikan wujudnya pergelutan di dalam testimoninya hari ini. Pornthip menyatakan beliau tidak setuju hasil penemuan Shahidan bahawa kecederaan di leher disebabkan oleh kejatuhan, begitu juga kecederaan di dubur.

Tan berkata semasa jatuh, wujud kecederaan di tengkorak. Dr Shahidan katanya adalah konsisten dengan keterangan jatuh dari tempat tinggi. Pornthip bersetuju.

Malek kembali menyoal-balas. Malek bertanya menegenai kesan calar yang terdapat pada leher si mangsa dan saiz kecederaannya.

Sila ke entri baru

Hari Ini, Satu Dunia Menilai Sistem Kehakiman Negara

Pendapat Kedua VS 'nota' Misteri

Pakar Patalogi dari Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand dijangka akan hadir memberi keterangan pada Inkues Menyiasat Punca Kematian Teoh Beng Hock yang dijadual bersambung esok.

Hal ini diakui sendiri peguam pemerhati keluarga Beng Hock, Gobind Singh Deo kepada TV Selangor.

Kesediaan Dr Pornthip hadir memberi pendapat pakarnya berhubung kes kematian Teoh Beng Hock dijangka bakal memberi harapan baru kepada rakyat Malaysia untuk mengetahui kebenaran.

Walaupun demikian, kemunculan terkini ‘nota’ misteri yang boleh mematahkan teori pembunuhan tersebut bakal menjadi agenda sesetengah pihak dalam mengubah hala tuju inkues tersebut.

Koroner Azmil Muntapha Abbas menetapkan tarikh esok selepas surat daripada Dr Pornthip yang sedia memberi keterangan selepas memperoleh kebenaran daripada Kementerian Keadilan Thailand.

Sebelum ini, Dr Pornthip mendakwa menerima isyarat daripada sumber tidak rasmi negara ini betapa kehadiran tidak disenangi hingga membatal hasrat itu.

Dr Pornthip dijangka hadir memberi keterangan berkaitan hasil bedah siasat kedua ke atas mayat Beng Hock di Mahkamah Koroner Shah Alam.

Beliau sebelum ini membuat kenyataan betapa Beng Hock mungkin dibunuh, bukannya bunuh diri sebagaimana telahan awal.

Teoh adalah Setiausaha Politik kepada Exco Kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah yang ditemui mati pada 16 Julai tahun lalu di Plaza Masalam ketika dalam kawalan SPRM Selangor.


MCA, Gerakan diminta kotakan janji di kubur Teoh

Keluarga Teoh Beng Hock dilaporkan amat tidak berpuas hati dengan perkembangan inkues bagi menentukan kematian pembantu politik itu dan menunutut suruhanjaya siasatan diraja ditubuhkan.

Adiknya, Teoh Lee Lan, sehubungan itu mendesak pemimpin MCA dan Gerakan untuk mengotakan janji-janji mereka bagi menumbuhkan suruhanjaya berkenaan.

“Janji-janji itu dibuat di kubur Beng Hock; satu hari nanti kami mahu anda memenuhinya.

“Presiden MCA, Ong Tee Keat, timbalannya Liow Tiong Lai, dan presiden Gerakan Koh Tsu Koon, semasa memberi penghormatan terakhir mereka, tahun lalu menyatakan sokongan agar suruhanjaya diraja ditubuhkan. Saya telah mengesahkannya dengan mereka dan mereka menyatakan sokongan kepada kami,” katanya.

Lee Lan berkata demikian pada forum 'Ketidakadilan untuk 1 tahun: Apa kata anda, rakyat Malaysia' yang dianjurkan menerusi kempen 'Rakyat Malaysia bersama Beng Hock' bersama CRC-KLSCAH malam semalam.

Bercakap kepada kira-kira 200 hadirin, Lee Lan melahirkan rasa kecewanya kerana MCA dan Gerakan tidak pernah menjemput keluarga Teoh untuk menghadiri sebarang upacara perkabungan ataupun forum.

Beliau memohon rakyat supaya bangkit dan menuntut keadilan untuk Beng Hock dan membantu agar kejadian seumpama itu yang berlaku kepada abangnya tidak berulang kepada rakyat lain.

“Adakah anda mahu melihat seorang lagi saksi mati secara misteri?” soalnya.

Seorang lagi penceramah pada malam semalam, Haris Ibrahim, meminta rakyat memakai kemeja-T 'Malaysians for Beng Hock' pada setiap Sabtu bagi meluahkan sokongan mereka kepada keluarga Teoh dan juga tanda protes ke atas ketidak-adilan kerajaan BN.

“Ini bagi memberi mesej yang jelas bahawa rakyat tidak dapat menerima ketidak-adilan. Rakyat adalah ketua dan mereka mampu membawa perubahaan,” kata Haris.

Ng Yap Hwa, yang menganjurkan forum itu juga meminta rakyat Malaysia mengambil cuti sehari esok bagi menghadiri inkues esok dengan memakai kemeja-T khas itu sebagai tanda sokongan kepada pakar patologi Thai, Dr Pornthip dan Teoh. -MK


Ulasan GB

HARI INI, sistem kehakiman negara akan diperhatikan dengan cara yang lebih teliti oleh masyarakat antarabangsa - samada wujud sikap untuk mempertahankan keadilan dan kebenaran di kalangan para hakim (di dalam konteks inkues ini, peranan koroner) atau sebaliknya.

Atau ia hanya satu perulangan kisah hakim di dalam kes konspirasi liwat 2 yang melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim di mana hampir kesemua keputusannya berpihak kepada Pendakwa Raya sekalipun pihak pembela telah mengeluarkan hujjah yang kuat bagi anak guamnya semata-mata kerana pendakwa dan hakimnya mematuhi skrip konspirasi yang diaturkan oleh Peguam Negara.

Umum telah mengetahui bahawa keterangan-keterangan ahli patologi yang dikemukakan oleh pendakwa raya di dalam inkues sebelum ini penuh dengan hal-hal yang meragukan. Andaian-andaian palsu serta hujjah-hujjah yang lemah meletakkan integriti ahli patologi tempatan begitu dipersoalkan dan begitu tercemar seolah-olah mereka telah dipaksa oleh pihak tertentu untuk mengemukakan kenyataan tersebut dan anihnya keterangan mereka sealipun tidak logik seperti seolah-olah diiyakan oleh pihak yang mengadili.

Konspirasi peringkat tertinggi sedang berjalan yang melibatkan Peguam Negara dan Ketua Polis Negara - itu penilaian rakyat dan masyarakat luar.

Dan kebenaran itu akan tetap kebenaran sekalipun cuba diputar diselindungi oleh tangan-tangan ghaib sehingga terdedah dan tercemar sudah integriti pihak yang beriya-iya melaksanakan pelan konspirasi apabila wujudnya kes-kes yang mencemarkan maruah pihak pendakwa seperti keterlibatan kisah romantis seorang peguam pendakwa dengan saksi utama kes dan yang terkini, Peguam Negara sendiri ada mempunyai hubungan sulit dengan pegawai bahawannya, menjadikan saksi utama dan pendakwa utama tersebut sebagai pihak yang tidak mempunyai kredibiliti untuk melanjutkan kes yang sedang dibicarakan. Ketua Polis Negara pula tidak berintegriti apabila diketahui telah menipu mengenai soal kelayakannya untuk menduduki jawatannya.

Pembunuh sebenar yang sekarang dipercayai cuba diselamatkan oleh pihak-pihak tertentu akan tetap dicari sehingga ke lubang cacing.

Rakyat terbanyak akan terus berjuang untuk meletakkan kebenaran dan keadilan ke tempat yang lebih hakiki sekalipun seribu hakim di negara ini cuba untuk mengkhianati sumpah profesyen mereka. Ingat kisah seorang hakim durjana di dalam kes "Correct, correct, correct" yang telah membaca penghakiman yang telah disiapkan oleh peguam yang terlibat di dalam kes yang diadilinya. Itulah contoh hakim yang bertaraf binatang yang ada di Palace of Justice negara!

Dan UMNO mempunyai wakil paling kuatnya untuk melindungi orang-orangnya di dalam sistem kehakiman apabila mereka meletakkan bekas penasihat undang-undangnya sebagai Ketua Hakim Negara.

Perencanaan Allah tetap akan menang mengatasi perencanaan konspirator ini.