3 Nov 2010

Isu Pengiraan Undi Orang Asli: PAS Serah Surat Bantahan

PAS hantar surat bantahan isu kira undi Orang Asli

GUA MUSANG, 3 Nov — PAS menyerahkan surat bantahan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) petang ini berhubung keputusannya mahu membawa peti undi dari empat kawasan Orang Asli — yang mempunyai 942 pengundi — tanpa dikira terlebih dahulu di pusat pengundian terbabit.

Surat bantahan itu diserahkan wakil calon PAS pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas Abdullah Hussein kira-kira pukul 3 petang tadi.

Turut hadir peguam Asmuni Awi dan surat tersebut diserahkan kepada Penolong Pegawai Pengurus Muhammad Yusof Hassan.

PAS meletakkan pemangku Yang Dipertua PAS Gua Musang Dr Zulkefli Mohamad manakala Barisan Nasional (BN) memilih Setiausaha Umno Gua Musang Abdul Aziz Yusoff pada pilihan raya kecil Galas.

“Saya selaku wakil pilihan raya kepada Dr Zul (Zulkefli) dengan ini membantah dan menuntut supaya pengiraan undi bagi undi yang dibuang di kesemua pusat mengundi hendaklah dilakukan atau dikira di tempat di mana undi-undi itu dibuang,” kata Abdullah selepas menyerahkan surat bantahan di Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang di sini.

Dalam surat bantahan itu, menurut Abdullah, pihaknya tidak nampak kewajaran mengapa pengiraan undi itu tidak dapat dilakukan di pusat-pusat di mana undi-undi tersebut dibuang.

“Jumlah pemilih di kesemua Daerah Mengundi yang terlibat terlalu kecil jumlahnya iaitu antara 160 hingga 278 orang. Oleh itu masa yang diperlukan untuk proses pengiraan adalah pendek iaitu kurang dari dua jam termasuk proses pengiraan semula.

“Waktu mengundi di kesemua Daerah Mengundi tersebut ditutup jauh lebih awal iaitu pukul 1 tengah hari berbanding pusat-pusat mengundi lain.

“Oleh itu proses pengiraan boleh dilakukan seawal 1.30 tengah hari dan selesai selewat-lewatnya pukul 3 petang.

“Oleh itu tidak timbul masalah kelewatan untuk membawa keputusan tersebut dan kertas-kertas undi yang telah dikira ke pusat penjumlahan oleh kerana proses pengiraan telah selesai,” katanya.

Malah Abdullah berkata sekiranya kertas-kertas undi dibawa keluar dengan helikopter untuk pengiraan kaedah yang sama boleh digunakan untuk membawa keluar keputusan dan kertas undi yang telah dikira.

“Membawa keluar kertas undi untuk pengiraan di tempat lain dari pusat-pusat membuang undi akan menimbulkan kesukaran kepada ejen pengiraan calon.

“Intergriti pihak SPR sendiri akan tercalar kerana beberapa kontroversi yang akan timbul sekiranya pengiraan undi tersebut dilakukan di tempat lain selain dari pusat mengundi,” katanya.

Awal pagi ini Timbalan Setiausaha SPR Datuk Noordin Che Ngah berkata pihaknya mempunyai kuasa dalam menentukan tempat mengira undi sama ada di pusat-pusat pengundian ataupun di tempat lain termasuk pusat penjumlahan undi jika difikirkan perlu dalam kes-kes khas.

Sambil menasihatkan mana-mana pihak tidak bimbang, Noordin berkata, langkah sedemikian diambil dalam keadaan cuaca tidak menentu.

Sehubungan itu, SPR memberi jaminan kepada PAS bahawa tiada penipuan akan berlaku ketika proses pengiraan undi pilihan raya kecil kerusi DUN Galas membabitkan empat kawasan Orang Asli yang didakwa PAS semalam.

“SPR mempunyai kuasa untuk tentukan macam mana nak kira kertas undi.

“Dalam isu Orang Asli ini, kita bawa balik ke pusat penjumlahan kertas undi selepas mengambil kira beberapa faktor termasuk cuaca.

“Kalau cuaca sekarang yang tidak menentu dan hujan, kalau kira di sana, bila masa baru kita akan balik ke sini. Bukankah ia akan lebih melambatkan?” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider malam tadi.

Petang semalam, PAS menggesa SPR mengkaji semula keputusannya mahu membawa peti undi dari empat kawasan Orang Asli tanpa dikira terlebih dahulu di pusat pengundian terbabit.

Malah Pengarah Pilihan Raya PAS pusat Datuk Halim Abdul Rahman berkata SPR tidak mempunyai sebarang alasan untuk membawa peti undi dari empat kawasan Orang Asli.

“Apa halangan kalau ia dikira di sana? Saya tidak nampak apa halangannya pun.

“Kalau dibawa dengan helikopter kita syaki hal-hal diingini akan berlaku. Lagipun peti undi di sana tutup pukul 1 tengah hari, bukan banyak pun nak kira.

“Alasan yang diberikan SPR itu amat diragui,” kata Halim pada sidang media Markas Pilihan Raya PAS Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas di sini pagi tadi.

Seramai 11,553 pengundi layak untuk mengundi pada pilihan raya kecil kali ini iaitu Melayu 7,125 orang atau 61.7 peratus, kaum Cina 2,317 atau 20.06 peratus, India 185, Bumiputera Siam 10 orang dan Orang Asli 1,889 orang. -TMI

Ulasan GB

GB sudah mengulas hal ini di SPR Berkeras Untuk Guna Helikopter. PR Perlu Tegas.

Petikan:


SPR berdegil untuk gunakan helikopter dengan berkeras menyatakan mereka mempunyai kuasa menentukan dimana undi hendak dikira. Alasan: cuaca tidak menentu. Kita menyatakan itu alasan untuk melakukan penipuan. Jawapan kita: kira dulu, lepas itu baru bawa balik naik helikopter. Biar lambat tetapi adil, telus dan berwibawa.

Tambahnya dalam helikopter ada polis. Kami kata polis tidak semestinya adil. Beribu kejadian di dalam negara memperlihatkan pihak polis sentiasa bersikap berpihak dan berat sebelah.

SPR benar-benar cuba memperbodohkan PR, memperbodohkan rakyat.

PR perlu bertindak pantas dan tegas.

1) Hari ini juga, kerahkan semua wakil rakyat PR (Parlimen & DUN) buat bantahan. Ketua Pembangkang dan Presiden PAS perlu berperanan aktif. JANGAN LEMAH UNTUK BERFIKIR DAN BERTINDAK. Jangan bertindak selepas dah kalah. Tak berguna.

Usah sibuk nak fikir dan berebut jadi Perdana Menteri jika hal sebegini pun tak mampu di atasi.

2) Buat laporan polis SEGERA mengenainya.

3) Dapatkan perintah mahkamah hari ini juga halang SPR mengira undi di Pusat Penjumlahan.

4) Desak Pengerusi dan Timbalan pengerusi SPR dipecat atau letak jawatan segera.

5) Pastikan rakyat di Galas berperanan untuk membantu tindakan PR untuk mengira undi di pusat kiraan undi bukan di pusat penjumlahan.

6) Ahli Parlimen PR perlu bentang usul supaya SPR diwakili oleh wakil semua parti. Jika usul ditolak, bentang usul tak percaya kepada Speaker.

7) Lain-lain yang difikirkan perlu. (Panggillah sesi brainstorming. Apa nak jadi pemimpin-pemimpin PR yang lembek dan asyik leka & kena perlekehkan dengan agen-agen BN saja ni?)Batu Sapi: 601 Anggota TLDM Mengundi Secara Pos

601 Anggota TLDM Mengundi Secara Pos Di Batu Sapi Hari Ini

SANDAKAN: Seramai 601 pemilih undi pos hari ini melaksanakan tanggungjawab mengundi bagi pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi, kata Pegawai Pengurus Pilihan Raya Kecil Batu Sapi Mohd Hamsan Awang Supain.

Beliau berkata proses pengundian di Dewan Sukan Taman Samudera di Batu 5, Jalan Labuk membabitkan anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang mengundi mulai pukul 8 pagi hingga 1 tengah hari.

Undi pos bermula semalam yang membabitkan 1,014 pemilih pos terdiri anggota polis dan petugas Suruhanjaya Pilihan Raya. Keseluruhan pemilih undi pos berjumlah 1,615 orang.

Proses undi pos yang dijalankan bermula semalam berjalan lancar.

Undi pos akan dikira esok dengan undi pemilih biasa di Dewan Masyarakat Sandakan, katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata keputusan pilihan raya kecil kerusi Parlimen Batu Sapi dijangka diketahui pukul 8 malam esok.

Terdapat 24,047 pemilih biasa layak mengundi esok di 12 pusat mengundi membabitkan enam di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sekong dan enam lagi di DUN Karamunting.

Pilihan raya kecil itu menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara Datin Linda Tsen Thau Lin daripada Barisan Nasional, Datuk Yong Teck Lee daripada Parti Maju Sabah dan Ansari Abdullah daripada Parti Keadilan Rakyat. - BERNAMA

Asri: Bukan Kepada Anwar Semata-mata, Tetapi Lebih Kepada Dinosour UMNO

Asri: Nasihat saya untuk ‘dinosaur politik’ Umno bukan hanya Anwar

KUALA LUMPUR, 3 Nov — Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin berkata, ramai ‘dinosaur’ dalam Umno pun perlu bersara bagi memberi ruang kepada muka-muka baru seiring dengan landskap politik semasa negara ini.

Justeru tegas beliau, nasihatnya agar Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya bersara daripada politik tidak hanya terhad kepada bekas timbalan perdana menteri itu.

Semalam, pemimpin-pemimpin muda dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) sambil menyifatkan kepimpinan Anwar masih “relevan” berkata, pandangan bekas mufti Perlis itu sebagai “tidak realistik”.

“Pandangan saya yang tajam dan terbuka kepada Umno (dan) BN itu sebenarnya lebih banyak, saya pernah minta dinosaur-dinosaur politik dalam Umno supaya bersara awal untuk memberi laluan kepada muka-muka baru,” kata beliau kepada The Malaysian Insider hari ini.

Beliau yang juga pensyarah pengajian Islam di Universiti Sains Malaysia berkata, AMK sebagai sayap pemuda PKR sepatutnya tidak melenting apabila orang awam sepertinya memberi nasihat kepada Anwar, penasihat PKR.

Ini kerana kata beliau, politik baru yang dipopularkan oleh PR sejak tsunami politik pada 8 Mac 2008 sepatutnya tidak menafikan hak mana-mana pihak untuk memberikan pendapat dan hujah demi kepentingan negara.

Katanya lagi, saranannya semalam agar Anwar bersara dari menjadi ahli politik sebenarnya tidaklah bermaksud untuk memadam segala rekod sumbangan ketua pembangkang itu kepada negara.

Namun, rekod sumbangan Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh tidak bermakna boleh menafikan bakat pemimpin-pemimpin muda yang lain untuk mengepalai PR, lalu mengambil alih tampuk pemerintahan negara daripada Umno-BN kelak.

Sehubungan itu, Asri yang dikenali sebagai tokoh rentas parti turut membetulkan persepsi tidak tepat oleh dua calon Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Badrul Hisham Shaharin berhubung konotasi ‘bersara’ yang ditujukan kepada Anwar semalam.

“Saya kata bersara bukan dalam erti kata dia (Anwar) tidak boleh memberi pandangan dalam berpolitik, ramai tokoh-tokoh politik yang bersara masih boleh memberikan pandangan.”

Menurut beliau, pandangan Tun Dr Mahathir Mohamad ketika era pascabersara sebagai Perdana Menteri sekarang tetap dihormati dan berpengaruh dalam menentukan iklim politik negara.

“Pendapat Tun Dr. Mahathir sehingga hari ini terus didengar oleh Umno walaupun beliau sudah bersara kerana bersedia memberi laluan kepada muka-muka baru,” ujarnya.

Begitu juga dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi, kata Asri sambil menambah, bekas perdana menteri itu dianggap hebat kerana bersara pada masa sesuai demi melancarkan survival politik BN.

“Tun Abdullah bukan tidak hebat, (pilihan raya umum ke-11) 2004 imejnya yang sederhana berjaya menenggelamkan populariti beberapa pemimpin pembangkang,” ujarnya.

Pun begitu, beliau menafikan spekulasi umum bahawa nasihat terbuka kepada Anwar itu ekoran perbicaraan kes liwat di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sekarang.

“Saya antara yang bersimpati dengan ujian Allah yang menimpa dia (Anwar), saya antara yang meminta supaya perbicaraan kes dia dibicarakan secara adil dan bermaruah,” tegasnya.

“Apa pun dalam masa yang sama saya tetap menuntut perbicaraan yang adil untuk Datuk Seri Anwar, jangan dinafikan hak beliau,” katanya lagi sambil menambah, Anwar tidak boleh dilayan sebagai penjenayah atau dianggap bersalah melainkan setelah dibuktikan bersalah.

Sehubungan itu, beliau menyuarakan rasa yakin bahawa PR memerlukan kepemimpinan muda yang baru sekiranya mahu mengambil alih Putrajaya daripada Umno-BN pada pilihan raya umum ke-13.

“Kalau pembangkang mahu momentum atau anjakan baru dalam politik tanah air, pembangkang sebenarnya memerlukan tokoh-tokoh baru,” jelasnya.

Dalam reaksinya semalam, Shamsul Iskandar menyifatkan kenyataan Asri sebagai tidak relevan kerana Anwar baginya adalah pencetus pada gelombang PR pada pilihan raya umum yang lalu.

Badrul Hisham yang lebih dikenali sebagai “Chegubard” turut menolak nasihat Asri kerana masih menganggap Anwar sebagai pemangkin pada perubahan landskap politik Malaysia, di samping tidak menafikan soal faktor kesedaran di kalangan rakyat sendiri.

Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar pula berkata, Asri bebas memberi pendapat tetapi hanya rakyat dan ahli yang menentukan sama ada Anwar bersara atau tidak.

Namun anak sulung Anwar ini berkata, nasihat Asri itu tidak akan mematahkan semangat Ketua Umum PR itu untuk membawa PR menumbangkan Umno-BN pada pilihan raya umum ke-13.

“Prinsip Datuk Seri Anwar untuk lawan tetap lawan sama ada ada jawatan politik atau tak seperti dalam penjara dulu,” ujarnya. -TMI

Gunung Anak Krakatau Pula Mengamuk, Muntahkan Abu Panas Beracun

Gunung berapi mula muntahkan batu, pasir serta abu panas beracun

JAKARTA: Selepas Gunung Merapi meletus minggu lalu, sebuah lagi gunung berapi di Indonesia, Gunung Anak Krakatau, dilaporkan semakin aktif memuntahkan batu, pasir dan abu panas beracun.

Ketua pusat pemantauan Anak Krakatau di kampung Hargo Pancuran, Andi Suhardi, berkata muntahan abu dan lahar gunung berapi yang terletak berhampiran pulau Krakatau di antara Sumatera dan Jawa kini, tujuh kali ganda lebih banyak berbanding seminggu lalu.

“Anak Krakatau biasanya mengalami gegaran antara 90 hingga 100 sehari, tetapi sejak Gunung Merapi meletus, gegarannya boleh mencapai 700 kali sehari. Kami membuat pemantauan rapi terhadap kemungkinan berlakunya letusan besar,” katanya.

Andi berkata pihaknya sudah mengeluarkan amaran kepada penduduk sekitar agar menjauhi Anak Krakatau pada jarak sekurang-kurangnya beberapa kilometer.

“Kami juga menasihatkan nelayan agar tidak menghampiri perairan di sekitar anak Krakatau pada jarak tiga kilometer. Asap tebal yang dikeluarkan Krakatau mengandungi bahan toksik yang berbahaya untuk kesihatan,” katanya.

Walaupun gegaran Gunung Anak Krakatau meningkatkan selepas letusan Merapi, pakar gunung berapi mendakwa kedua-dua gunung tidak mempunyai kaitan.
“Tidak wujud hubungan antara Merapi dan Anak Krakatau kerana kedua-duanya mempunyai poket magma yang berasingan,” kata ketua pasukan pemerhati gunung berapi di Bandung, Agus Budiyanto.

Sementara itu, Gunung Merapi tidak menunjukkan tanda lemah sebaliknya terus mengeluarkan kepulan asap hitam dengan lahar berapi.

Saintis memberi amaran walaupun ia kelihatan perlahan tetapi letusan boleh berterusan hingga berminggu seperti satu ‘maraton’ dan bukannya satu ‘pecutan’.

Aktiviti berkenaan turut diiringi dengan aktifnya 21 gunung berapi lain di Indonesia, dua kali ganda daripada senarai yang biasanya dipantau kerajaan yang menimbulkan persoalan mengenai punca yang menyebabkan berlakunya aktiviti di lingkaran paling aktif dunia itu.

Tiada mangsa dilaporkan dalam kejadian letupan terbaru Merapi yang dihadapi Indonesia ketika negara itu turut dilanda tsunami berikutan gempa bumi yang memusnahkan kawasan di wilayah terpencil negara itu.

Dua bencana alam yang berlaku di kawasan berasingan negara itu meragut hampir 470 nyawa. – Agensi/AP

[Bergambar] Mangsa Banjir Di Perlis Meningkat

Jumlah mangsa banjir terus meningkat di Perlis

KANGAR: Jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di pusat-pusat pemindahan di seluruh Perlis meningkat kepada 11,411 orang daripada 2,301 keluarga.

Angka itu meningkat hampir sekali ganda berbanding jumlah yang dicatatkan pada sebelah pagi.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Perlis berkata, mereka ditempatkan di kira-kira 50 pusat pemindahan.

Menurutnya, walaupun beberapa kawasan di utara Perlis telah mulai surut dan 1,162 mangsa sudah dibenarkan pulang petang ini, namun jumlah keseluruhan yang masih berada di pusat-pusat pemindahan adalah sebanyak 11,411 orang.

Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu menasihati mangsa-mangsa banjir supaya mengutamakan kesihatan dan meminum air bersih.

Katanya, bencana itu membabitkan banyak mangsa dan mereka terdedah dengan ancaman penyakit jika tidak berhati-hati.

Mengenai rungutan penduduk bahawa bekalan elektrik dipotong oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) di beberapa kawasan, Md Isa berkata, ia dilakukan demi keselamatan penduduk di kawasan banjir.

"Tiada pilih kasih. Rumah saya pun kena potong bekalan elektrik pada sebelah pagi," katanya. -Bernama
[Bergambar] 25,000 Dipindahkan Di Kedah. MB Kedah Lawat Pusat Penempatan Banjir

Lebih 25,000 orang dipindah akibat banjir di Kedah

ALOR SETAR: Lebih 25,000 penduduk daripada 6,415 keluarga di empat daerah di Kedah dipindahkan ke pusat penempatan banjir berikutan keadaan banjir semakin teruk sejak dua hari lalu.

Daripada jumlah itu, 15,613 penduduk daripada 4,178 keluarga adalah dari daerah Kubang Pasu, 3,105 mangsa daripada 801 keluarga (Padang Terap), 5,331 penduduk daripada 1,202 keluarga (Kota Setar) dan 1,039 penduduk daripada 234 keluarga di Pokok Sena.

Jurucakap bilik gerakan Majlis Keselamatan Negara berkata, sebanyak 94 pusat penempatan mangsa banjir dibuka di keempat-empat daerah dan daripada jumlah itu, 45 di Kubang Pasu, 35 di Padang Terap, lima di Pokok Sena serta sembilan di Kota Setar.

Sementara itu, beliau berkata, 803 orang mangsa banjir daripada 183 keluarga di Padang Terap dibenarkan pulang ke rumah masing-masing kira-kira jam 1 tengah hari ini.

Antara kampung yang dilanda banjir di Kubang Pasu ialah, Kampung Changkat Setoi, Paya Lantau, Malau, pekan Changlun, Jitra dan Kodiang. Bacaan paras air sungai Bata melepasi paras bahaya iaitu 9.58 meter (paras bahaya 9.14m).

Tinjauan di daerah Kota Setar mendapati air semakin naik sehingga 0.7 meter walaupun hujan telah berhenti kerana aliran air dari daerah Padang Terap.

Sementara itu senarai jalan yang ditutup adalah seperti berikut:

KOTA SETAR
1. Jalan Pantai Johor – Gunung Keriang
2. Jalan Kuala Sungai – Sungai Baru
3. Jalan Alor Setar – Kepala Batas
4. Jalan Kepala Batas – Bukit Pinang
5. Jalan Hutan Kampung – Kepala Batas
6. Lebuhraya Darulaman (beberapa bahagian)

POKOK SENA
1. Jalan Lengkuas – Derang
2. Jalan Derang – Batu 11 Pokok Sena

KUBANG PASU
1. Jalan Tanah Merah – Wang Tepus
2. Jalan Kepala Batas – Kemunting
3. Jalan Jitra – Sungai Korok
4. Jalan Tunjang – Teluk Malek
5. Jalan Teluk Malek – Kampung Naga
6. Jalan Jitra – Bukit Wang
7. Jalan Napoh – Wang Tepus
8. Jalan Changlun – Kodiang
9. Km 10.2 hingga Km28 Lebuhraya Utara Selatan

PADANG TERAP
1. Jalan Kampung Kubu – Simpang Nai Teh
2. Simpang Nai Teh – Kampung Tengah
3. Jalan Kuala Nerang – Kampung Tanjung
4. Jalan Kampung Tanjung – Puncak Janing
5. Jalan Kuala Nerang – Durian Burung
6. Jalan Batu 19 Kuala Nerang – Kampung Rambuntan
7. Jalan Masjid Kuala Nerang – Kampung Rambutan
8. Jalan K. Nerang – Barokhas
9. Jalan Kampung Tanjung – Tok Pelu -- BERNAMA

Foto ehsan wartakedah:

Lapangan Terbang Alor Setar Ditutup Untuk Semua Penerbangan

Lapangan Terbang Alor Setar Ditutup Kepada Semua Penerbangan Kecuali Perkhidmatan Helikopter

Gambar: Beberapa anggota Jabatan Pertahanan Awan Malaysia(JPAM) bersama kakitangan Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim(LTSAH) membuat tinjauan di landasan kapal terbang di Kepala Batas dekat sini hari ini. Tinjauan mendapati landasan kapal terbang turut ditenggelami air. Foto Bernama.

PETALING JAYA - Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim di Alor Setar, Kedah akan ditutup sehingga esok kepada semua penerbangan, kecuali perkhidmatan helikopter, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Chong Ha.

Beliau berkata hujan lebat sejak beberapa hari lepas terutamanya di wilayah utara Semenanjung Malaysia mengakibatkan banjir melanda kawasan berkenaan dan memaksa penutupan lapangan terbang itu sejak Selasa.

"Kami ingin memohon maaf disebabkan keadaan yang tidak dijangka ini berikutan keadaan cuaca," katanya kepada pemberita selepas menghadiri pameran perkongsian Malaysia Airlines (MAS) bersama syarikat dari Amerika Syarikat yang beroperasi di Malaysia di Terminal Skypark, Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang, di sini Rabu.

Lapangan terbang itu mengendalikan penerbangan MAS dari Alor Setar ke Kuala Lumpur tiga kali sehari; penerbangan AirAsia dari Alor Setar ke Kuala Lumpur (dua kali); dan FireFly dari Alor Setar ke Subang (dua kali).

Lapangan terbang itu terletak 12 kilometer dari Alor Setar dan dapat mengendalikan sehingga 800,000 penumpang setiap tahun.

Kong berkata lapangan lain seperti Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di Kota Baharu dan Lapangan Terbang Sultan Mahmud di Kuala Terengganu masih beroperasi seperti biasa.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines Tengku Datuk Azmil Zahruddin berkata pelanggan syarikat penerbangan negara yang telah menempah tiket penerbangan ke Alor Setar dan tidak dapat menaiki penerbangan disebabkan penutupan lapangan terbang dibenarkan menjadualkan semula penerbangan atau memilih destinasi paling hampir. -- BERNAMA


Mas batal penerbangan ke Alor Setar

KUALA LUMPUR: Malaysia Airlines (MAS) membatalkan penerbangan ke dan dari Alor Setar berikutan penutupan Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim setelah air membanjiri landasan.

Pengarah Operasi MAS Kapten Mohamed Azharuddin Osman berkata, lapangan terbang itu akan ditutup sehingga Khamis.

Beliau berkata, penumpang penerbangan ke Alor Setar yang terjejas itu boleh menukar tiket mereka secara percuma untuk ke destinasi lain seperti Pulau Pinang atau Langkawi.

Azharuddin berkata, mereka juga boleh menukar tarikh perjalanan mereka tanpa bayaran dalam tempoh tertentu atau tiket mereka dibayar balik mengikut prosedur biasa bergantung kepada jenis tambang tiket.

Dalam satu kenyataan di sini, MAS berkata syarikat penerbangan akan memantau keadaan dan menyaran penumpang supaya menghubungi syarikat penerbangan itu di talian bebas tol 24 jam Pusat Panggilan di 1 300 88 300 atau pejabat tiket untuk maklumat terkini mengenai jadual penerbangan.-Bernama

Termakan Coklat Berulat

Pasir Gudang - Seorang ibu terkejut sebaik melihat coklat yang sedang dimakan anak bongsunya yang baru berumur dua tahun sudah berulat, sedangkan baru dibeli suami di sebuah kedai runcit Taman Cahaya Masai, di sini.

Noridah Mohamed berkata, kejadian lebih kurang jam 2.30 petang Ahad lalu itu sangat mengejutkan mereka sekeluarga kerana coklat yang berharga RM1 dari sebuah syarikat pengeluaran makanan terkenal itu menjadi kegemaran anak-anaknya.

Menurutnya, kejadian yang tidak disangka itu membuatkan mereka sekeluarga serik untuk mendapatkan barangan berjenama syarikat itu lagi kerana tidak mahu kejadian sama berulang.

“Kami pelik macam mana coklat itu boleh rosak dan berulat, sedangkan masa tamat tempoh tercatat di kotak pada April tahun depan. Malah keempat-empat kotak coklat yang dibeli itu semuanya sama.

“Nasib baik anak bongsu kami yang sudah termakan tidak sakit, tetapi agak meloyakan tertelan coklat yang sudah berulat,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya, di sini, semalam.

Sementara itu, suaminya, Harun Yusoh, 46, berkata, dia telah membuat laporan polis di Balai Polis Taman Scientec pada hari yang sama kerana bimbang dengan kesihatan anak bongsunya yang telah termakan coklat berulat.

Menurutnya, kejadian yang pertama kali berlaku ke atas keluarganya diharap menjadi iktibar kepada orang lain agar lebih berhati-hati membeli barangan makanan.

“Kita harap pihak syarikat berkenaan lebih bertanggungjawab dengan produk makanan yang dikeluarkan dan tidak hanya mementingkan keuntungan semata-mata sehingga mengancam kesihatan pengguna.

“Kita kesal kerana anak yang masih kecil telah termakan coklat yang sudah berulat dan tidak akan membenarkan anak-anak mendapatkan coklat berjenama itu lagi pada masa akan datang,” katanya.-SH

Ulasan GB

...... sedang mencari petunjuk Tuhan untuk memahami apakah rahsia di sebalik ini.

Isu Helikopter: Seperti Ada Perancangan Untuk BN Menang Majoriti Besar Di Galas

Muhyiddin yakin BN rampas balik Galas, majoriti besar

GUA MUSANG, 3 Nov - Tan Sri Muhyiddin Yassin meramalkan Barisan Nasional (BN) akan merampas balik kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas dengan majoriti besar esok.

Bercakap pada satu majlis di sebuah sekolah Cina di sini hari ini, Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi BN berkata, Umno dijangka menang di kesemua 13 daerah mengundi.

Kempen pilihan raya kecil ini berakhir malam ini manakala pengundian berlangsung mulai pagi hingga petang esok. Keputusan dijangka diketahui sekitar 8 malam.

“Perang belum berakhir lagi. Kita belum lagi menang sehingga keputusan diumumkan malam esok,” kata timbalan perdana menteri.

“Insya-Allah, kita akan menang di kesemua 13 daerah mengundi,” kata Muhyiddin ketika berucap di hadapan 800 penyokong BN di sini.

Pada pilihan raya umum lalu, BN menang di tujuh daripada 13 daerah mengundi.

BN menewaskan di kesemua enam daerah mengundi melibatkan Orang Asli dan masyarakat Cina kawasan luar bandar di Kampung Pulai.

“Kami bukan (bercakap) megah di sini, tetapi kita ada calon yang berupaya untuk berkhidmat kepada rakyat,” kata Muhyiddin.

Muhyiddin juga meminta hadirin menyokong calon BN Abdul Aziz Yusoff ekoran hubungan mantap dengan Putrajaya.

Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan berikutan kematian penyandangnya daripada PAS, Che Hashim Sulaima pada 27 September lepas.

Che Hashim menewaskan calon BN Mohamed Saufi Deraman dengan majoriti 646 undi pada pilihan raya umum 2008.


N45 Galas: PAS Terdesak Pertikai SPR

GUA MUSANG: Tindakan PAS cuba membantah proses membawa peti undi menggunakan helikopter dari kawasan Orang Asli ke pusat penjumlahan undi di Pusat Sivik esok jelas menunjukkan bahawa parti itu berada dalam keadaan terdesak.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, PAS begitu tertekan untuk menghadapi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas hingga terpaksa mempertikaikan amalan biasa yang dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi mengendalikan proses berkenaan.

"Itu tanda mereka berhadapan dengan tekanan hingga perkara yang biasa dilakukan oleh pihak SPR turut dibantah.

"Selama ini pun perkara begini tak berbangkit atau keputusan pilihan raya di cabar hanya kerana membawa peti undi ke pusat penjumlahan," katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Sekolah Kebangsaan Tengku Muhammad Fakhry di Sungai Terah di sini, Rabu.

Beliau mengulas tindakan PAS yang mahu mengemukakan bantahan terhadap SPR berhubung proses membawa peti undi yang belum dikira ke pusat penjumlahan undi di Pusat Sivik.

PAS tidak bersetuju dengan kaedah yang digunapakai oleh SPR itu yang didakwa boleh menimbulkan keraguan.

Selain itu Muhyiddin turut berharap agar PAS menghormati peraturan yang sedia ada dan bersifat lebih rasional.

"Bagi saya hormatilah peraturan-peraturan yang sedia ada, jangan kita terdesak atau jadi tak berapa rasional.

"Memang perlu angkat peti undi, itu biasa berlaku dengan kawalan polis dan pihak berkuasa. Pihak parti tak akan terlibat bersama. Walaupun kita boleh memerhati, tapi ini diuruskan oleh pihak berkuasa," katanya.

Diminta mengulas mengenai gambar yang menunjukkan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberikan sumbangan wang tunai kepada masyarakat Orang Asli di Lojing kelmarin, Muhyiddin berkata perkara tersebut jelas bertentangan dengan undang-undang dan menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat.

"Itu bukti jelas, Nik Aziz boleh jelaskan apa yang dilakukannya, tapi berdasarkan kenyataan SPR perbuatan itu salah.

"Sama ada tindakan akan diambil oleh pihak berkuasa seperti SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) itu kita serah kepada mereka. Bagi saya ia jelas bertentangan dengan undang-undang," katanya. -mstar


Ulasan GB

Dari dua kenyataan Muhyiddin seperti yang dilaporkan oleh media, seolah-olah menunjukkan bahawa proses membawa peti undi menggunakan helikopter dari kawasan Orang Asli ke pusat penjumlahan undi di Pusat Sivik esok seperti dirancang untuk memberika kemenangan dengan majoriti yang besar kepada BN.

Dan justeru itu maka Allah telah menunjukkan kepada kita bahawa petanda berlakunya kegelapan di dalam sistem demokrasi negara.Eletrik Terputus Di Parlimen, Petanda "Kegelapan" Dalam Sistem Demokrasi Negara

Elektrik Terputus Sidang Dewan Rakyat Ditangguh

KUALA LUMPUR, 3 NOV: Sidang Dewan Rakyat hari ini ditangguhkan sementara waktu selepas bekalan elektrik bangunan Parlimen terputus sebanyak dua kali pukul 12 tengahari tadi.

Kejadian tersebut berlaku secara tiba-tiba ketika Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar sedang membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan.

Timbalan Speaker, Datuk Wan Junaidi Wan Jaafar ketika ditemui media menjelaskan pihaknya juga sedang menyiasat punca kejadian tersebut.

Kejadian itu menyebabkan kesemua Ahli Parlimen di dalam Dewan Rakyat bergelap dua kali selang beberapa saat.

Sehubungan itu, Dewan Rakyat berhenti bersidang sehingga punca masalah bekalan elektrik ke bangunan utama Parlimen itu diatasi.

Ulasan GB

Seperti ia petanda ada sesuatu "kegelapan" bakal berlaku di dalam sistem demokrasi negara.

Sindiket Jual Bayi: Hospital Disyaki Ugut Pengadu

Sindiket penjualan bayi di hospital swasta, di sini, yang didedahkan Berita Harian semalam, didakwa mengugut sesiapa saja yang cuba mendedahkan kegiatan itu kepada polis sehingga mereka takut berbuat demikian.

Sumber memberitahu Berita Harian, pada tahun lalu, beliau membuat laporan polis mengenai seorang wanita yang mengadu menjual bayinya di hospital itu, bagaimanapun apabila dipanggil untuk memberi keterangan, dia gagal dikesan.

Katanya, wanita yang mengandung anak luar nikah itu diperkenalkan seorang rakannya yang juga jururawat di hospital berkenaan ketika usia kandungannya mencecah lapan bulan.

“Dia tidak boleh memelihara anaknya kerana keluarganya tidak mengizinkan dia berbuat demikian. Oleh itu dia terpaksa menyerahkan bayinya kepada hospital terbabit yang sememangnya menjalankan kegiatan menjual bayi.

“Wanita berkenaan kemudian dipaksa melahirkan anak melalui proses rangsangan kelahiran yang dipanggil Cyototec kerana pihak hospital sudah mempunyai pembeli bayi itu dan mahu memilikinya secepat mungkin,” katanya.

Beliau berkata, selepas bayi itu dilahirkan, wanita berkenaan dipaksa menerima RM2,000 sebagai bayaran dan menandatangani surat perakuan membenarkan bayinya dijadikan anak angkat.

Bagaimanapun, selepas beberapa bulan, pihak hospital menghubungi wanita itu dan menawarkannya bekerja sebagai jururawat walaupun tidak mempunyai kelayakan. Wanita itu bersetuju dan bekerja hampir 22 jam sehari dengan gaji RM700.

Sepanjang bekerja selama enam bulan di situ, wanita itu mendakwa menyaksikan kegiatan penyeludupan bayi di hospital berkenaan yang turut membabitkan bayi dari Indonesia dan Afrika, selain kegiatan pengguguran janin membabitkan wanita mengandung.

Katanya, kegiatan itu bukan saja dijalankan seorang doktor tetapi turut didalangi beberapa doktor yang bekerja di hospital lain yang dipercayai mempunyai pertalian keluarga dengan doktor hospital swasta berkenaan.

Sumber turut berkata, sindiket berkenaan mempunyai jaringan operasi dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi melicinkan operasi pendaftaran bayi yang dijual. -BH

Artikel Berkaitan

Jual RM21,000 Untuk Seorang Bayi. Kegiatan Seorang Doktor Bergelar Datuk

[Bergambar] Lagi Gambar Banjir Di Kedah

14,818 mangsa dipindah

ALOR SETAR: Banjir di Kedah bertambah buruk apabila seramai 14,818 penduduk membabitkan 4,188 keluarga di empat daerah di negeri itu iaitu Kubang Pasu, Padang Terap, Pokok Sena dan Kota Setar dipindahkan ke 87 pusat penempatan apabila rumah mereka dinaiki air sedalam antara satu dan lebih dua meter berikutan hujan lebat sejak Sabtu lalu.

Kubang Pasu mencatat mangsa banjir paling ramai dipindahkan iaitu 10,834 orang membabitkan 3,108 keluarga diikuti Padang Terap, 3,478 orang daripada 927 keluarga, Kota Setar seramai 438 orang daripada 136 keluarga manakala Pokok Sena membabitkan 68 orang daripada 17 keluarga.

Di daerah Padang Terap, semalam mendapati, keadaan bertambah buruk apabila laluan utama dari Kuala Nerang ke Padang Sanai ditutup kerana dinaiki air sedalam 1.5 meter di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Terap dan di bangunan Majlis Daerah Padang Terap.

Ketua Penolong Pegawai Daerah Padang Terap, Abdul Gafar Yahya berkata, 38 kampung membabitkan 11 mukim di daerah itu terjejas dengan banjir kerana ditenggelami air setinggi paras pinggang sehingga menenggelamkan kenderaan selain terputus perhubungan jalan raya, semalam.

“Kita membuka 41 pusat penempatan sementara di beberapa tempat di mukim ini apabila paras air naik mendadak selepas hujan lebat tanpa henti sejak dua hari lalu,” katanya.
Wajah Polis Yang Bunuh Along Spoon Yang Dikekalkan Hukuman Mati Ke Atasnya

Putrajaya - Seorang anggota polis tetap akan menjalani hukuman mati selepas gagal dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan bagi mengetepikan sabitan dan hukuman mati kerana membunuh penyanyi kumpulan Spoon 11 tahun lalu.

Gambar: GAMBAR fail menunjukkan Mohamed Ya’cob dibawa keluar dari Mahkamah Tinggi Seremban selepas dijatuhi hukuman gantung sampai mati kerana membunuh Along Spoon pada 26 Disember 1999.

Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi yang mengetuai panel tiga hakim sebulat suara mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Seremban yang dibuat selepas mendapati Lans Koperal Mohamed Ya'cob Demyati bersalah terhadap tuduhan membunuh Sabi'ul Malik Shafiee atau lebih dikenali sebagai Along dan menjatuhkan hukuman mati terhadapnya pada 10 April 2002.

Dua lagi hakim dalam panel tersebut ialah Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Md. Raus Sharif dan Datuk Abdull Hamid Embong.

Sewaktu keputusan itu diumumkan, Mohamed Ya'cob, 44, dari cawangan pengawal pengiring Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, kelihatan tenang.

Berita penuhnya di SINI

SPR Berkeras Untuk Guna Helikopter. PR Perlu Tegas.

SPR: Kami ada kuasa tentukan tempat kira undi, PAS boleh bantah jika mahu

GUA MUSANG, 3 Nov — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempunyai kuasa dalam menentukan tempat mengira undi sama ada di pusat-pusat pengundian ataupun di tempat lain termasuk pusat penjumlahan undi jika difikirkan perlu dalam kes-kes khas.

Sambil menasihatkan mana-mana pihak tidak bimbang, Timbalan Setiausaha SPR Datuk Noordin Che Ngah (dalam gambar: kiri)berkata, langkah sedemikian diambil dalam keadaan cuaca tidak menentu.

Sehubungan itu, SPR memberi jaminan kepada PAS bahawa tiada penipuan akan berlaku ketika proses pengiraan undi pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas membabitkan empat kawasan Orang Asli yang didakwa PAS semalam.

“SPR mempunyai kuasa untuk tentukan macam mana nak kira kertas undi.

“Dalam isu Orang Asli ini, kita bawa balik ke pusat penjumlahan kertas undi selepas mengambil kira beberapa faktor termasuk cuaca.

“Kalau cuaca sekarang yang tidak menentu dan hujan, kalau kira di sana, bila masa baru kita akan balik ke sini. Bukankah ia akan lebih melambatkan?” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider malam tadi.

Petang semalam, PAS menggesa SPR mengkaji semula keputusannya mahu membawa peti undi dari empat kawasan Orang Asli — yang mempunyai 924 pengundi — tanpa dikira terlebih dahulu di pusat pengundian terbabit.

PAS akan memfailkan bantahannya berhubung keputusan SPR itu hari ini — sehari sebelum pengundian diadakan.

Empat kawasan tersebut adalah Belatim, Balar, Bihai dan Hau yang mana SPR akan menggunakan khidmat helikopter untuk mengangkut kertas undi sebelum dikira di pusat penjumlahan undi di sini.

Noordin berkata, PAS boleh memfailkan bantahan sekiranya merasakan perlu.

“SPR ada cara untuk mengira undi, kalau sesuatu proses itu melambatkan kita akan bawa ke pusat pengumpulan kertas undi.

“Kalau PAS nak failkan bantahan tiada masalah. Lagipun ini bukan kali pertama kita bawa balik kertas undi dan kira di pusat penjumlahan undi.

“PAS nak risau buat apa? Kita bawa naik helikopter. Dalam helikopter itu nanti ada polis yang bertugas, tidak akan berlaku penipuan,” katanya lagi.

Justeru, Noordin meminta PAS supaya tidak terlalu risau dengan perkara itu kerana pihaknya akan menjalankan tugas dengan baik.

“Tidak perlu risau, kita akan jalankan tugas dengan baik.

“Kita cuma bawa balik dengan helikopter nanti ketika buat pengiraan ejen calon pun ada bersama, tiada masalah pun,” katanya.

Menurut Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan Abdul Fatah Harun semalam, bantahan itu akan dibuat hari melalui peguam partinya.

“Kita tidak mahu ia dibawa ke pusat pengumpulan kertas undi (Dewan Pusat Sivik Gua Musang), kita mahu ia dikira di sana terlebih dahulu,” katanya.

Menurut Abdul Fatah, SPR tidak memaklumkan perkara itu kepada pihaknya terlebih dahulu.

Tambah Noordin, sekiranya selepas pilihan raya kecil selesai dan PAS masih tidak berpuas hati mereka boleh memfailkan petisyen di mahkamah.

Kerusi DUN Galas menyaksikan pertarungan satu lawan satu di mana Barisan Nasional (BN) meletakkan Setiausaha Umno Gua Musang Abdul Aziz Yusoff manakala PAS, yang mewakili Pakatan Rakyat, meletakkan Dr Zulkefli Mohamad yang juga pemangku Yang Dipertua PAS Gua Musang.

Seramai 11,553 pengundi layak untuk mengundi pada pilihan raya kecil kali ini iaitu Melayu 7,125 orang atau 61.7 peratus, kaum Cina 2,317 atau 20.06 peratus, India 185, Bumiputera Siam 10 orang dan Orang Asli 1,889 orang.

Ulasan GB

SPR berdegil untuk gunakan helikopter dengan berkeras menyatakan mereka mempunyai kuasa menentukan dimana undi hendak dikira. Alasan: cuaca tidak menentu. Kita menyatakan itu alasan untuk melakukan penipuan. Jawapan kita: kira dulu, lepas itu baru bawa balik naik helikopter. Biar lambat tetapi adil, telus dan berwibawa.

Tambahnya dalam helikopter ada polis. Kami kata polis tidak semestinya adil. Beribu kejadian di dalam negara memperlihatkan pihak polis sentiasa bersikap berpihak dan berat sebelah.

SPR benar-benar cuba memperbodohkan PR, memperbodohkan rakyat.

PR perlu bertindak pantas dan tegas.

1) Hari ini juga, kerahkan semua wakil rakyat PR (Parlimen & DUN) buat bantahan. Ketua Pembangkang dan Presiden PAS perlu berperanan aktif. JANGAN LEMAH UNTUK BERFIKIR DAN BERTINDAK. Jangan bertindak selepas dah kalah. Tak berguna.

Usah sibuk nak fikir dan berebut jadi Perdana Menteri jika hal sebegini pun tak mampu di atasi.

2) Buat laporan polis SEGERA mengenainya.

3) Dapatkan perintah mahkamah hari ini juga halang SPR mengira undi di Pusat Penjumlahan.

4) Desak Pengerusi dan Timbalan pengerusi SPR dipecat atau letak jawatan segera.

5) Pastikan rakyat di Galas berperanan untuk membantu tindakan PR untuk mengira undi di pusat kiraan undi bukan di pusat penjumlahan.

6) Ahli Parlimen PR perlu bentang usul supaya SPR diwakili oleh wakil semua parti. Jika usul ditolak, bentang usul tak percaya kepada Speaker.

7) Lain-lain yang difikirkan perlu. (Panggillah sesi brainstorming. Apa nak jadi pemimpin-pemimpin PR yang lembek dan asyik leka & kena perlekehkan dengan agen-agen BN saja ni?)

Ceramah UMNO Hanya 12 Orang, Bertujuan Ganggu Program PAS

Umno terdesak ganggu program PAS

GUA MUSANG, 2 Nov - Gara-gara ingin mengganggu-gugat program Jom Tengok Wayang dan BBQ Bersama Anak Muda, ceramah mini anjuran Umno yang diadakan di hadapan program terbabit di Sungai Terah dihalang SPR malam tadi.

Hanya 12 orang yang hadir pada ceramah itu termasuk enam orang Puteri Umno, selebihnya anggota keluarga pemilik rumah terbabit serta jiran tetangganya walaupun pengerusi majlis mendakwa kehadiran melebihi 50 orang.

Kira-kira 10 minit tayangan filem Ketika Cina Bertasbih ditayangkan, ceramah mini Umno pun bermula dengan menggunakan pembesar suara yang lebih lantang berbanding program anjuran Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri itu.

Bagaimanapun, tidak sampai setengah jam, ceramah yang hanya dihadiri 12 orang, termasuk enam orang Puteri Umno selebihnya anggota keluarga dan jiran terdekat terpaksa dihentikan dengan arahan SPR.

Tindakan itu dilakukan SPR memandangkan pihak terbabit tidak mempunyai permit sebagaimana yang ditetapkan.

Sepanjang ceramah itu berlangsung, golongan muda yang rata-ratanya terdiri dari pengundi ‘bertakbir’ beramai-ramai sewaktu pemimpin mereka berceramah yang kebanyakkannya menyelar pimpinan PAS dan kerajaan negeri Kelantan.

Gangguan ceramah PAS sejak akhir-akhir ini berlaku hampir setiap malam apabila dianya diadakan di tempat yang sama dengan program PAS.

Pada malam sebelumnya kejadian yang serupa berlaku pada majlis ceramah PAS yang diadakan di Ladang Chin Tek.

Kejadian berlaku apabila majlis ceramah PAS disampaikan oleh Datuk Nasharuddin Daud, di mana Umno memasang karaoke dengan tujuan untuk mengganggu ceramah PAS.
-n45galas

PRK N.45 Galas's Photos - Jom Tengok Wayang & BBQ Anak Muda