27 Jul 2009

Era Najib Altantuya : UMNO Nak Tawan Kelantan Hanya Omong Kosong

Pengarah Jentera Pilihan Raya Pas Negeri, Abdul Fatah Harun menyifatkan impian UMNO untuk menawan semula Ke-lantan sebagai satu omongan kosong.

Sebaliknya Abdul Fatah berkata, sebelum berhasrat untuk menawan semula negeri ini daripada Pas, parti itu terlebih dahulu perlu memulihkan imejnya.

“Saya akui kemenangan Pas pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manik Urai baru-baru ini adalah disebabkan kelemahan UMNO selain kekuatan yang ada pada Pas sendiri.

“Bagaimana pun, Pas tidak berbangga kemenangan dalam satu-satu pilihan raya kerana kelemahan parti lawan. Tetapi kita lebih berbangga kerana kekuatan kita sendiri,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Abdul Fatah yang juga Ahli Dewan Undangan Ne-geri Bukit Tuku berkata, dasar Pas tidak akan mengambil kesempatan di sebalik kelemahan parti lain untuk menang dalam satu-satu pilihan raya.

“Sebab itu Pas sentiasa membaiki kelemahan dan memantapkan jentera parti untuk mengukuhkan sokongan rakyat terhadap perjuangan parti dalam membuat ‘postmortem’ selepas pilihan raya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed bahawa parti itu yakin dapat mengambil alih Kelantan daripada Pas pada pilihan raya akan datang.

Mustapa dilaporkan berkata, UMNO Kelantan akan mengatur dua strategi dalam usaha menawan dan ‘menembusi’ Kelantan dari kekangan Pas yang memerintah hampir 15 tahun.

Menurut Mustapa, strategi itu membabitkan usaha untuk meningkatkan semangat ahli-ahli UMNO selain memperkemaskan pengurusan parti.

“Kelantan boleh ditembusi sekiranya semangat dan daya juang ahli-ahli UMNO ditingkatkan semaksimum mungkin. Pejuang parti tulen mempunyai semangat berbeza dengan orang Pas dan saya menunggu saat itu.

“Jentera-jentera parti perlu memulakan gerak kerja mulai sekarang dan Manek Urai adalah contoh untuk kita semua,” katanya.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, usaha untuk mencapai kemenangan itu juga memerlukan pengurusan yang cekap dan semangat serta daya juang ahli-ahli UMNO perlu ditingkatkan semaksimum mungkin.

“Ini termasuk mendisiplinkan diri, menepati masa, melakukan sesuatu perkara dengan teliti dan teratur serta melaksanakan tugas tanpa menunggu arahan,” katanya.

Sementara itu ketika ditanya mengenai bedah siasat untuk mengkaji kemenangan tipis Pas pada pilihan raya kecil Manik Urai 14 Julai lepas, Abdul Fatah berkata, ketika ini Badan Perhubungan Pas Negeri sedang membentuk Jawatankuasa Khas Bedah Siasat yang akan dipengerusikan oleh bukan anggota jentera parti yang terlibat dalam pilihan raya.

“Ini perlu kerana kita hanya akan dapat menilai diri oleh mereka yang berada di luar jentera parti dan biasanya kita sebagai jentera tidak akan nampak kelemahan diri sendiri kecuali orang luar,” katanya.

Menurutnya, setiap kelemahan yang dikenal pasti nanti akan diperbaiki bagi memastikan Pas terus kuat dan mendapat kepercayaan rakyat di Kelantan.

“Kita akan baiki kelemahan yang ada agar Pas benar-benar menjadi sebuah parti yang kuat dan dapat membela rakyat,” katanya. -SH

Era Najib Altantuya : Rakyat Kelantan Perlu Demo Tuntut Royalti

Rakyat Kelantan perlu bersedia untuk berarak dan mengadakan demonstrasi secara aman bagi menyuarakan tidak kepuasan hati sehingga kerajaan yang dipimpin oleh Barisan Nasional (BN) membayar royaltyi minyak kepada negeri berkenaan.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim berkata, perkara ini perlu dilaksanakan kerana kerajaan BN perlu dihukum kerana berdiam diri dan segaja tidak mahu rakyat Kelantan mendapat hak mereka iaitu RM1 bilion bagi royalty minyak.

“Rakyat Kelantan mesti bersuara dalam hal berkenaan. Tidak memadai hanya Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan, Datuk Husam Musa yang bersuara.

“Kita sepatutnya mendesak bayaran wang tertunggak itu dibuat dalam masa terdekat. Ia membolehkan Kerajaan Kelantan meneruskan pembangunan membasmi kemiskinan di negeri ini. Ketua UMNO Kelantan, Datuk Mustapha Mohammad sepatutnya menyokong pembayaran wang tunai ini, dan lebih mementingkan soal kebajikan negeri berbanding politik,”katanya.

Zaid berkata, dari segi undang-undang hak Kelantan jelas dalam perjanjian yang ditandatangani oleh wakil Petronas Tengku Razaleigh dan Menteri Besar Kelantan, Mohd Nasir pada 1975.

Tengku Razaleigh sendiri telah menyatakan perkara ini jelas dan Kelantan sepatutnya dibayar wang dari hasil minyak berkenaan.

“Hanya BN dan penasihat mereka yang tidak bermaruah yang masih mahu menidakkan perkara yang benar.

“Agaknya BN sanggup berbuat demikian kerana mereka tahu memadailah jambatan RM 7 juta dijanjikan atau RM1 ribu diberi kepada pengundi-pengundi terpilih,”katanya.


Era Najib Altantuya - UMNO Oh UMNO, Mungkin Mati Itu Lebih Baik Bagimu Dari Hidup

Menteri Besar, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat di dalam kenyataannya pagi ini dengan tegas menafikan bahawa beliau menyebut soal perpaduan antara Umno dan PAS.

Tok Guru mencabar media massa supaya buktikan dengan rakaman video atau audio beliau menyebut soal perpaduan dan beliau menghulurkan salam perpaduan Umno-PAS.

“Umno ni dah jadi macam cerita Laila Majnun, kejadian ini menunjukkan sikap ‘desperado’ Umno yang gilakan PAS.

“Saya bercakap pasal kerjasama antara Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri seperti semangat Federalisme bukan pasal antara parti,” kata Tok Guru di pejabatnya, Kota Darulnaim.

Katanya lagi, yang duduk cakap pasal parti ialah Mustapha Mohamed (Dato’) sambil merujuk kepada sidang media selepas majlis pelancaran Fiesta Kelantan di sebuah Hotel terkemuka di Kuala Lumpur, Jumaat lalu.

Sehubungan itu Tok Guru Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS menafikan sekeras-kerasnya dakwaan media massa beberapa hari lalu dan menganggapnya sebagai satu lagi “Projek Barisan Nasional”.

Sekarang Umno terdesak gagal membezakan antara kerjasama kerajaan dan parti
Sementara di Padang Majlis Daerah Kuala Krai, di Laloh, Anggota parlimen Machang, Saufuddin Nasution Ismail berkata, pemimpin Umno sekarang sudah benar-benar terdesak apabila gagal membezakan kerjasama di antara kerajaan dan parti.

“Apabila sahaja disebut perkataan kerjasama cepat-cepat mereka melihat dalam konteks parti di antara Umno dan PAS.

“Sedangkan apa yang disebut Menteri Besar sebelum ini kerjasama di antara kerajaan negeri dan pusat selepas banyak hak-hak negeri cuba dinafikan kerajaan persekutuan,” katanya pada ceramah sempena kesyukuran kemenangan PAS di Laloh, malam semalam.

Program tersebut diadakan selepas PAS berjaya mempertahankan Dun Manek Urai pada pilihan raya kecil yang diadakan 14 Julai lalu.

Hadir sama Tuan Guru Nik Abdul Aziz, anggota parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli, Yang Dipertua PAS Kuala Krai, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman dan Adun Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah.

Era Najib Altantuya : Melepaskan Ibrahim Ali Tersepit

Ibarat membebaskan Ibrahim Ali tersepit". Itulah peribahasa baharu yang diperkenalkan untuk anggota Parlimen Pasir Mas itu.

Ia adalah kemuncak kepada kemarahan para penyokong Pakatan Rakyat kepada beliau ekoran kenyataan dan tindakan beliau sejak akhir-akhir ini.

Yang terbaru ugutan beliau terhadap para penyokong perhimpunan besar-besaran mansuhkan ISA Ogos 1 ini. Ibrahim memberi amaran, "batalkan demonstrasi atau bersedia bertembung dengan armada Perkasa."

Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) telah mengumumkan perancangan mereka untuk mengadakan demonstrasi Mansuhkan ISA pada Ogos 1, 2009 nanti di ibu kota Kuala Lumpur.

Demonstrasi ini antara lain bertujuan untuk menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agung bagi memohon campurtangan dalam usaha memansuhkan akta tersebut.

Setakat ini GMI telah mendapat sokongan dari pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan dan parti-parti politik, kesemuanya parti politik pembangkang, kecuali kesediaan mengejutkan yang disuarakan oleh Pemuda Gerakan, salah sebuah komponen parti pemerintah BN.

Presiden Pertubuhan Perkasa Pribumi Negara (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali, yang juga bekas tahanan ISA telah keluar dengan kenyataan kata duanya kepada GMI, batalkan demonstrasi atau bersedia bertembung dengan armada Perkasa.

Mengulas isu ini, Rizan Haji Ali, Setiausaha PKR Bera, menyifatkan tindak-tanduk Ibrahim Ali ini tidak lebih sekadar melontar idea songsang dalam usaha mencari populariti untuk dirinya sendiri.

Kebelakangan inipun, tambah Rizan, Ibrahim Ali cuba kembali mewarnai persada politik negara dengan seringkali “secara gedebenya” mengeluarkan kenyataan-kenyataan keras, yang secara jelas kuat berbau perkauman, dengan niat yang sama, mencari populariti.

Maka, menurut Rizan, tidaklah menghairankan bila kebelakangan ini juga Ibrahim Ali kerap diberi ruang oleh akhbar Utusan Malaysia, akhbar yang diketahui umum mempunyai kepentingan Umno.

Bagi Rizan betullah peribahasa baharu yang selama ini didengarnya, “ibarat melepaskan Ibrahim Ali tersepit.” Beliau ternyata dalam keadaan tersepit sekarang kerana sudah lelah menjadi Ahli Parlimen Bebas, terus memasuki Umno bermakna beliau akan disahkan sebagai “katak” tersohor, sementara kalau berpaling kepada Pakatan Rakyat, seperti menjilat dan menelan kembali kahaknya.

Tindakan dan suara-suara dari Ibrahim Ali kebelakangan ini termasuklah tentangannya terhadap rancangan demonstrasi oleh GMI, ulas Rizan lagi, dilihat seumpama langgam “ayat mengorat” Ibrahim Ali supaya beliau sekali lagi dilepaskan Umno dari kedudukan tersepitnya kini. Soalnya apakah Umno akan tergoda kali kedua?

Rizan bersyukur kerana selepas menang sebagai Ahli Parlimen Pasir Mas dalam pilihanraya umum yang lepas, Ibrahim Ali tidak mengambil keputusan menyertai PAS atau PKR, kerana dengan latar belakang terkenal Ibrahim Ali dari hal lompat-melompat parti memungkinkan untuk beliau menjaja jawatan Ahli Parlimen Pakatan Rakyatnya dalam “political barter trade.”

Jika ini berlaku, jelas Rizan ia sudah tentu memalukan Pakatan Rakyat, kerana Pakatan Rakyat akan dilihat sebagai tidak belajar dari sejarah dan lupa peribahasa “melepaskan Ibrahim Ali tersepit." -Zukri Aksah

Era Najib Altantuya : UMNO Terpaksa Mainkan Semula Isu Kerajaan Perpaduan

Di dalam keadaan yang amat terdesak UMNO kini terpaksa memainkan isu kerajaan perpaduan yang telah dikuburkan.

Pertemuan Menteri Besar Kelantan, Datuk Hj Nik Aziz Nik Mat bersama Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed pada majlis prapelancaran program Kelantan Fiesta 2009 telah dijadikan titik tolak untuk UMNO mengambil kesempatan sekalipun yang dimaksudkan oleh TG Nik Aziz amat jauh berbeza dengan apa yang cuba disorak-soraikan oleh pemimpin UMNO.

Menurut TG Nik Aziz, PAS sedia menghulurkan tangan untuk berbaik-baik dan melupakan sengketa politik kerajaan negeri di bawah PAS dengan kerajaan pusat dalam usaha menjaga kepentingan rakyat dan perpaduan Islam.

Tiada sama sekali di dalam ucapan itu untuk mewujudkan persefahaman dengan parti UMNO kerana menurut TG Nik Aziz program berkenaan sepatutnya menjadi titik tolak untuk kedua-dua parti berkongsi anugerah Allah yang selama ini dibloloti oleh Kerajaan Pusat dengan mengkesampingkan kerajaan negeri.

"Bagaimanapun, ini adalah satu titik tolak bagi kedua-dua pihak (PAS dan Umno) dalam berkongsi anugerah Allah," katanya.

Nik Abdul Aziz juga berkata:"Saya dari gerakan Islam, tak musuh dengan individu, tak musuh dengan orang tertentu. Kita bermusuh dari segi ideologi, fahaman dan akidah sahaja."

Tiba-tiba Timbalan Presiden UMNO melompat keriangan dan Bernama melaporkan langkah awal yang akan diambil untuk mengadakan pertemuan serius dengan pemimpin PAS ke arah merapatkan hubungan kedua-dua parti itu akan dibincangkan pada mesyuarat Majlis Tertinggi Umno pada Jumaat ini.

Pemerhati politik melihat kenyataan Muhyiddin tersebut sebagai satu taktik manipulasi Muhyiddin terhadap sikap dan kenyataan TG Nik Aziz dan juga merupakan langkah UMNO BN yang kini telah terpukul dengan isu kemasukan bekas-bekas pemimpin mereka ke dalam Pakatan Rakyat.

Minggu lalu, bekas pemimpin MCA, DAtuk Dr Chua Jui Meng dan bekas pemimpin MIC, Datuk SS Subramaniam telah menyertai PKR.

Hal tersebut telah menyebabkan UMNO dan BN berada di dalam keadaan yang terlalu terdesak untuk memainkan apa saja isu bagi memulihkan nafasnya yang kian sesak.

Era Najib Altantuya : MCA Hadapi Kemelut, BN Bakal Berkecai

Setelah menghadapi kekalahan teruk di dalam PRU 12 yang lalu, Barisan Nasional kini sedang di dalam keadaan yang tidak tentu hala dengan parti-parti komponennya mehadapi kemelut yang tidak berkesudahan.

Salah seorang bekas pemimpin kanan MCA telah bertindak meninggalkan parti iaitu Datuk Rd Chua Jui Meng yang telah menyeberang ke PKR minggu lalu.

Kini Datuk Dr Chua Soi Lek yang pernah mengugut MCA untuk menyertai DAP telah meminta kepada presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat supaya memberi peluang kepadanya untuk menunaikan tanggungjawabnya sebagai timbalan presiden parti itu.

Bekas Menteri Kesihatan itu berkata rakyat sebenarnya sudah bosan dengan perpecahan yang berlaku dalam parti itu dan pemimpin parti perlu bekerjasama antara satu sama lain bagi memperkukuhkan parti, lapor Bernama.

"Saya rayu supaya diberi peluang," kata Dr Chua, yang juga Ketua Penyelaras Barisan Nasional (BN), pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat dengan BN Bukit Gelugor di sini, Ahad.

Selain itu, beliau juga meminta Ong agar tidak berterusan menimbullkan suasana tegang dalam parti dengan mendakwa ada pihak cuba menjatuhkannya.

Dr Chua berkata Menteri Pengangkutan itu sepatutnya memfokuskan kepada usaha mengukuhkan parti dan tanggungjawabnya sebagai menteri.

"Tetapi sampai sekarang beliau asyik bercakap yang ada orang cuba menjatuhkannya dan ini membuatkan keadaan dalam parti tegang," katanya.

Katanya Ong juga mendakwa ada kumpulan tertentu dalam MCA yang menentangnya dan sanggup menggunakan wang untuk mengulingkan beliau.

"Sehingga kini saya tidak dapat kesan kumpulan tersebut (anti Ong) dan sebenarnya dalam parti juga ada kumpulan menentang saya kerana saya dikatakan ahli politik 'kitar semula'" katanya yang berharap dapat berbincang dengan Ong bagi menyelesaikan sebarang masalah yang timbul.

Sementara itu, Dr Chua berkata Ong sepatutnya membuat laporan polis berhubung dakwaan beliau diugut bunuh oleh kumpulan tertentu ekoran isu mengenai Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

"Kalau betul apa yang diperkatakannya itu, beliau harus membuat laporan polis atau memaklumkan kepada Kabinet dan saya pasti beliau akan dibantu," katanya.