11 Feb 2011

Polis Siasat Klip Video Penari Bogel

Polis Sabah masih meneruskan siasatan ke atas sebuah klip video yang menunjukkan sekumpulan wanita menanggalkan pakaian dan menari dalam keadaan berbogel di tengah-tengah spekulasi menyatakan klip video dua minit itu telah dirakam di satu kawasan di negeri Sabah.

Ketua Polis Sabah Datuk Hamza Taib menyatakan semalam bahaw atiada bukti video yang menunjukkan wanita berbogel yang dilihat menari di hadapan penonton itu, dirakam di Sabah.

“Apa yang dapat dikatakan dari maklumat yang kita kumpulkan dari video tersebut ialah semuanya berlaku di waktu siang hari.

“Ia mungkin di Sabah atau juga di negara jiran,” tambahnya, menyatakan polisjuga sedang cuba untuk mengenalpasti individu-individu di dalam video berkenaan.

Hamza menyatakan pihak polis negeri sudah menghantar sesalinan video ke unit forensik untuk penganalisaan yang lebi terperinci.

Laporan mengenai klip video tersebut telah tersebar di akhbar tempatan di sini beberapa minggu lalu dan menyatakan ia berkemungkinan dirakam di Sabah berberdasarkan muzik latarbelakangnya merupakan sebuah lagu Kadazandusun.

Hamza semalam menerangkan lagu berkenaan mungkin telah dimasukkan semasa proses suntingan video tersebut dilakukan.

Beliau menambah polis sedang menyiasat kes berkenaan di bawah Seksyen 294 294 Kanun Keseksaan kerana melakukan aktiviti tidak bermoral di khalayak ramai.

Sejak Bila Pegawai Keselamatan Boleh Gunakan Tangan Tutup Mulut Pelajar?

Seorang pegawai keselamatan mengambil tindakan yang tidak patut terhadap seorang pelajar dengan menekap mulutnya ketika mahu memberikan ucapan.


Satu sidang media anjuran kumpulan Pro-Mahasiswa (Pro-M) Universiti Malaya hari ini terganggu apabila ia cuba disuraikan oleh pihak berkuasa universiti berkenaan.

Insiden yang berlangsung selama kira-kira 15 minit itu bermula apabila seorang pegawai keselamatan mula menghampiri kumpulan mahasiswa berkenaan yang berkumpul di Gazebo, Kompleks Perdanasiswa.

Dalam kejadian pada jam 11 pagi itu, pegawai berkenaan seterusnya meminta kumpulan mahasiswa seramai kira-kira 20 orang itu supaya beredar.

"Saya minta kepada semua bersurai. Kalau tidak bersurai, saya akan hantar nama kamu ke HEP (Hal Ehwal Pelajar). Tolong fikir masa depan (kamu) dan emak ayah kamu di rumah," kata pegawai berkenaan.

Selain itu, seramai sepuluh orang pegawai keselamatan yang lain turut berada di situ bagi mengawal keadaan.

Lima orang pegawai berkenaan kemudiannya mula mengambil butiran peribadi mahasiswa yang enggan berganjak daripada lokasi berkenaan.

Pelajar berkenaan memberikan kerjasama yang baik dan menunjukkan kad pelajar masing-masing.

Bagaimanapun, kumpulan pelajar berkenaan berkeras untuk meneruskan sidang media walaupun dilarang daripada berbuat demikian.

Menurut seorang aktivis pro-M Sabri Jamaluddin mendakwa, seorang pegawai keselamatan mengambil tindakan yang tidak patut terhadapnya dengan menekap mulutnya ketika mahu memberikan ucapan.

Ekoran itu berlangsung 'pujuk-memujuk' antara beberapa aktivis pro-M dengan pasukan keselamatan bagi meneruskan sidang media berkenaan.

Kumpulan pelajar berkenaan memberi alasan, sidang media perlu diteruskan memandangkan para wartawan telah hadir untuk membuat liputan.

Di saat itu juga, jumlah pelajar yang menyertai kumpulan itu bertambah kepada 40 orang.

'Semua naik ke atas!'

Keadaan kemudiannya menjadi tegang apabila pihak keselamatan enggan bertolak ansur dan membunyikan siren kereta perondanya yang diletakkan berhampiran kawasan tersebut.

Kumpulan pelajar berkenaan bagaimanapun cuba meneruskan sidang media dalam keadaan bising.

Salah seorang pelajar yang mengetuai kumpulan itu, Mohd Izzuddin Hilmi kemudiannya mengarahkan pelajar berkenaan supaya berpindah ke bahagian atas kawasan aktiviti pelajar itu.

Semua naik ke atas (Gazebo)," kata Mohd Izzuddin dengan muka merah padam.

Akur dengan arahan itu, kumpulan berkenaan mula menaiki tangga Gazebo berkenaan sambil melaungkan "Student Power" dan "Bangkit Mahasiswa" beberapa kali.

Beberapa minit kemudian, barulah bunyi siren daripada kereta peronda keselamatan itu dihentikan dan pelajar berkenaan berjaya meneruskan sidang media berkenaan.

Dalam sidang media itu, Presiden Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) Ahmad Syazwan Muhammad Hasan mengkritik insiden itu sebagai "kematian demokrasi di kampus".

"Ia sebagai usaha untuk menutup kebebasan bersuara. Nak buat sidang media, disekat, malah nombor kad matrik diambil," katanya.

Pelajar berkenaan berjaya mengadakan sidang media selama 10 minit sebelum disuraikan oleh dua anggota keselamatan kampus.

Ulasan GB

Menteri Pengajian Tinggi dan Timbalannya, sila jawab soalan ini:

Apakah Pegawai Keselamatan di IPTA ada hak untuk menggunakan tangannya di dalam menjalankan tugasnya dengan menutup mulut mahasiswa, apatah lagi di dalam keadaan pegawai keselamatan itu bercekak pinggang? Banyak besar kamu punya pangkat? Tinggi sangat kamu punya belajar sehingga boleh tunjuk lagak sedemikian rupa?

Apakah pelajar yang melakukan satu "sidang media", pihak universiti sudah merasakan begitu takut dengan aktiviti pelajar?UMNO Goyah Bila MCA Kecundang Di Kawasan Campuran

Pola pengundian PRK Tenang mungkin petanda kejatuhan Barisan Nasional dalam tempoh tujuh tahun. Bayangkan, PAS menumpaskan MCA di kawasan campuran, yang merupakan kubu MCA sebelum 8 Mac 2008. Sebelum "tsunami politik", kubu MCA sebenarnya berada di kawasan campuran - kerana DAP gagal meraih sokongan Melayu, sementara PKR dan PAS gagal memperolehi undi Cina.

Namun, senario politik telah berubah. Keputusan PRK Tenang menyaksikan pola pengundian di mana semakin tinggi kadar pengundi Cina, maka semakin tinggi kadar undi untuk PAS. Kini, kebanyakan pengundi Cina akan menyokong "orang Melayu Pakatan Rakyat" - ketika membuat pilihan antara "orang Cina UMNO (MCA)" dengan "orang Melayu Pakatan Rakyat (PAS dan PKR)".

Jikalau pola ini kekal, maka ia bermakna MCA akan tewas kepada DAP di kawasan majoriti Cina, malah berkemungkinan tumpas kepada PAS dan PKR di kawasan campuran. Jadi, persoalannya, daripada 15 kerusi parlimen yang sedia ada, berapakah yang mampu dipertahankan MCA dalam PRU akan datang?

Pakatan DAP-PAS

PAS dibantu kedua-dua rakan partinya, DAP dan PKR dalam PRK Tenang kali ini. DAP terutamanya, menurunkan pemimpin peringkat kebangsaannya untuk berkempen. Malah, untuk kali pertama DAP menyiarkan iklan di akhbar Cina, Sin Chew Daily (1/4 muka surat di edisi tempatan) setiap hari - untuk PRK yang ditandingi rakan parti. Menurut Penasihat Strategi Pilihanraya, Liew Chin Tong, daripada 14 PRK yang berlangsung, hanya PRK Bukit Gantang (ditandingi Nizar Jamaluddin) dan PRK Sibu (ditandingi DAP sendiri), yang mampu menyamai PRK Tenang dari segi sumber yang dicurahkan oleh DAP.

Matlamat strategi DAP adalah supaya prestasi PAS mengatasi DAP. Keputusannya menyaksikan matlamat ini tercapai. Dalam pilihan raya yang lalu, DAP yang bertanding kerusi parlimen Labis memperolehi lebih undi Cina di kawasan DUN Tenang berbanding PAS, sementara PAS memperolehi undi yang lebih banyak daripada DAP di kawasan Melayu. Tidak sukar untuk menjelaskan fenomena ini - sesetengah penyokong DAP menolak calon PAS, manakala sesetengah penyokong PAS tidak yakin dengan calon DAP.

Antara faktor yang menjurus kepada fenomena ini adalah hasil daripada dasar pecah dan perintah oleh Barisan Nasional dalam ruang wacana. Dalam PRK Tenang kali ini, MCA menyerang PAS yang kononnya membawa Islam yang ekstrem, sementara UMNO menyerang PAS kerana mengkhianati agama dan bangsa - manifestasi wacana tradisional yang digunakan BN.

Namun, apa yang membimbangkan BN adalah, perbezaan kadar undi Cina yang diperolehi DAP dan PAS semakin rapat. Dalam empat peti undi yang mana kadar pengundi Cinanya lebih tinggi, kadar undi yang diperolehi PAS pada tahun 2008 telah mengatasi kadar undi yang diperolehi DAP pada tahun 2004, walaupun masih belum terjangkau kadar undi yang diperolehi DAP pada tahun 2008. Dalam PRK Tenang kali ini, kadar undi yang diperolehi PAS di Labis Tengah hampir menyamai kadar undi yang diperolehi DAP pada tahun 2008!

Seandainya fenomena ini juga berlaku di dua kawasan pengundian yang berdekatan (iaitu Labis Timor dan Labis), ia membawa makna bahawa komuniti Cina telah melihat dan menerima DAP-PAS sebagai satu gabungan. Pengundi Cina DAP menyokong PAS, lebih kurang keadaannya sebagaimana pengundi Melayu UMNO menyokong MCA.

PAS dan undi Melayu

Persoalan yang tercungkil di sini adalah, apakah PAS akan menjadi MCA versi Melayu? Sebelum ini, ada pandangan bahawa PAS mungkin tidak senang apabila DAP menyindir MCA kerana kehilangan sokongan Cina. Ini kerana PAS juga berdepan dengan masalah gagal meraih sokongan Melayu di kawasan desa dan mungkin dilihat sebagai boneka DAP.

Sememangnya, terdapat sesetengah pemimpin dari golongan konservatif yang agak gelisah apabila PAS semakin bergerak ke tengah. Namun, PAS adalah sebuah parti yang pragmatik. Meskipun melihat kegagalan sebagai ujian daripada Tuhan, namun kemenangan tetap akan diiktiraf. Misalnya, Mohd Nizar Jamaluddin (gambar kanan) yang meraih sokongan bukan Melayu, meskipun kehilangan sedikit sokongan Melayu - tetap disanjung tinggi akar umbi partinya. Pemimpin yang popular di kalangan bukan Melayu seperti Dzulkefly Ahmad, Husam Musa, Khalid Samad, Siti Mariah dan sebagainya, juga tidak tersingkir dalam pergelutan kuasa yang sengit dalam parti.

Pemimpin PAS yang saya kenali tidak bimbang dengan kebangkitan pengaruh DAP. Mereka hanya mengeluh kerana kadar pengundian Cina yang rendah sehingga gagal menghakis undi majoriti BN. Di kubu UMNO, ada kalanya PAS langsung tidak berpeluang untuk bertemu dengan pengundi. Jadi, bukan sesuatu yang mengejutkan apabila PAS kehilangan sedikit undi Melayu ketika dalam PRK.

Mengapa PAS tetap tenang ketika berdepan dengan asakan demi asakan dari UMNO, malah tidak khuatir bahawa dirinya mungkin berakhir sebagai MCA? Pokoknya, PAS agak yakin dan berpegang kuat pada ideologinya. Mereka tenang ketika menghambat kuasa, maka sanggup bersikap fleksiber dalam pendirian partinya, tetapi tidak berganjak dari prinsipnya. Berbanding MCA, yang kekosongan dalam "ideologinya", dengan makna kewujudannya sebagai "wakil Cina dalam kerajaan". Segala kompromi yang dilakukan pemimpin MCA dilihat sebagai demi kuasa dan kepentingan individu, lantas gagal meyakini pengundinya.

UMNO gagal mengekalkan keabsahan kemajmukannya

Jikalau pola pengundian PRK Tenang kekal, undi Melayu (dan India) kembali ke pangkuan BN pada kadar berlainan mengikut faktor tempatan, dan undi Cina pula tetap bersama pembangkang - apakah senario politik Malaysia seterusnya?

Apakah akan wujud fenomena "Melayu sebagai pemerintah, Cina sebagai pembangkang" (sebagaimana yang dipropagandakan MCA sekarang)? Secara tepat, jawapannya tidak. Ini kerana seandainya kadar sokongan Cina terhadap PR cukup tinggi, maka ramai pemimpin Melayu PKR dan PAS bakal menang di kawasan campuran. Dengan kata lain, ramai calon MCA, Gerakan dan MIC akan kecundang, dan menjurus kepada senario "Pemerintah hampir semuanya Melayu, Pembangkang pula mencerminkan kemajmukan (sungguhpun lebih banyak wakil Cina)".

Jadi, apakah ia akan menjurus kepada ketidakstabilan dalam hubungan kaum? Cuba bayangkan kabinet yang didominasi lebih 80% Menteri UMNO - semestinya menjolok mata. Maka, mungkin semua wakil rakyat MCA, MIC dan Gerakan yang "terselamat" akan diberi jawatan menteri, menjadi Mah Hang Soon (EXCO Perak) versi Persekutuan atau Subramaniam (Menteri Sumber Manusia-MIC) versi Cina.

Untuk mengekalkan keabsahan sebagai kerajaan yang mentadbir sebuah negara yang berbilang kaum, maka UMNO perlu memikat hati komuniti Cina. Mana-mana tindakan yang menindas kaum Cina dan bukan Melayu akan dikecam pemimpin Cina dan bukan Melayu dalam PR. Lebih penting, tindakan tersebut akan dihujani kritikan pemimpin Melayu dan muslim PR sebagai "rasis".

Sememangnya, golongan kanan dalam UMNO akan menyuarakan ketidakpuasan terhadap kerajaan kerana memberi layanan yang baik kepada "golongan minoriti yang tidak tahu bersyukur". Maka ia akan menyukarkan Najib atau pewarisnya untuk mengimbang antara dua pihak - lantas mempercepatkan langkah kemusnahan BN.

Tembak kuda dahulu

Sebelum ini, analisa terhadap strategi untuk meleraikan BN adalah berdasarkan logik "tangkap ketua dulu jikalau nak tangkap gerombolan perompaknya" (pepatah Cina). Maksudnya, BN tidak akan tumbang selagi UMNO tidak tumbang. Maka lebih 50% Melayu diperlukan untuk menyokong PR demi menjatuhkan UMNO.

Namun, iktibar yang diperolehi selepas PRK Tenang adalah, "tembak kuda dulu untuk jatuhkan orang di atasnya". Seandainya MCA dan parti komponen BN yang menjadi tunggangan UMNO ditembak, maka UMNO perlu turun dari kuda dan berperang secara dekat - tanpa diselindungi mitos politik "perkongsian kuasa".

Dari sudut ini, mungkin ramai pengundi Cina yang gagal mengundi "huan" (tukar) kali ini kerana trak kerajaan enggan membawa mereka ke pusat pengundian. Namun, sebahagian keputusan ini memberi isyarat bahawa, seandainya pola pengundian Cina ini berulangan di kawasan lain, soal "Tukar" hanyalah persoalan masa sahaja. -MR

*Wong Chin Huat ialah pengkaji politik dan kolumnis MerdekaReview. Disedut, terjemah dan disunting dari teks asal yang disiarkan pada 3 Februari 2011

Tiada Kes Prima Facie Ke Atas Bekas Ahli Parlimen PAS Jeli - Mahkamah

Bekas Anggota Parlimen Jeli Lepas Dan Bebas Tuduhan Palsukan Dokumen

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen pada Jumaat melepas dan membebaskan bekas anggota Parlimen PAS kawasan Jeli, Mohd Apandi Mohamad (gambar) terhadap 13 pertuduhan memalsukan dokumen berkaitan sewa hotel, sembilan tahun lepas.

Hakim Nasir Nordin membuat keputusan itu terhadap Mohd Apandi, 51, selepas pihak pendakwaan yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya Hizwen Azleena Othman Kamal, gagal membuktikan kes prima facie.

Dalam penghakimannya, Nasir berkata terdapat beberapa keterangan daripada saksi pendakwaan yang bercanggah, menyebabkan pihak pendakwaan gagal membuktikan tarikh sebenar tertuduh menginap di hotel berkenaan seperti dalam pertuduhan.

"Keterangan saksi juga dilihat mengelirukan dan tidak konsisten berhubung nombor bilik yang diduduki oleh tertuduh ketika kejadian dan perkara ini tidak dijelaskan oleh pihak pendakwaan," katanya.

Beliau berkata pertuduhan berhubung status dan prinsipal tertuduh sebagai kapasitinya iaitu Ahli Dewan Rakyat kawasan itu yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan adalah bersifat kabur dan tidak jelas.

Pihak pendakwaan mengemukakan seramai 37 saksi sepanjang prosiding itu.

Mohd Apandi didakwa sebagai Ahli Dewan Rakyat kawasan Jeli, mengemukakan tuntutan penyataan palsu berhubung sewa Hotel Perdana Resort, Pantai Cahaya Bulan yang terletak di Kota Bharu berjumlah RM31,050.

Beliau yang diwakili peguam Datuk Sukri Mohamed, didakwa melakukan kesalahan itu di Cawangan Kewangan, Pejabat Parlimen Malaysia, Jalan Parlimen di sini antara 11 Feb 2002 dan 23 Julai 2003.

Dia didakwa mengikut Seksyen 11 (C) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang boleh dihukum menurut Seksyen 16 akta sama, yang boleh dikenakan hukuman penjara minimum 14 hari dan maksimum 20 tahun dan denda sehingga lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi. - BERNAMA

Gadis Meninggal Setelah Bercium Kali Pertama

SSeorang gadis remaja pingsan lalu meninggal akibat sindrom kematian mendadak orang dewasa - Sudden Arrhythmic Death syndrome (SADS) beberapa minit setelah dia berciuman untuk pertama kalinya.

Lamanweb Telegraph.co Khamis (10/2/2011), yang mengutip penyelidikan atas kes tersebut melaporkan, Jemma Benjamin (18 tahun) dicium teman mahasiswanya Daniel Ross (21) di rumah pemuda itu setelah mereka keluar malam bersama pada April 2009. Namun Benjamin tiba-tiba jatuh ke sofa dan meninggal di depan mata Ross.

Siasatan menyebutkan Jemma meninggal karena SADS, satu keadaan jantung yang jarang yang membunuh 500 orang di Britain setiap tahun. Ross, yang mengenal Benjamin selama tiga bulan, berusaha keras untuk menyelamatkan gadis itu sebelum para doktor tiba di tempat kejadian. Namun pemeriksaan menujukkan, tidak ada apa-apa yang boleh dilakukan untuk menyelamatkan Benjamin.

Ross mengatakan kepada polis bahawa ia dan Benjamin sudah berteman selama tiga bulan - tapi itu untuk pertama kalinya mereka berciuman. Dia mengatakan, "Itu bukan hubungan seksual tapi kami bertemu beberapa lain kali seminggu. Kami akan pergi ke sebuah bar untuk makan dan kembali ke rumah saya untuk mengambil kad kredit yang saya lupa bawa. Kami berbual dan akhirnya berciuman di lorong dekat pintu depan. Kami ke dapur lalu ruang tamu dan Jemma duduk di sofa."

Ross mengatakan, kelopak mata Benjamin "tiba-tiba mulai terkulai" dan mulutnya mulai berbbuih sebelum dia jatuh di tempat tinggalnya yang merupakan flat mahasiswa di Treforest, Pontypridd, South Wales. Dia berkata, "Saya menelefon ibunya untuk mengetahui apakah dia menderita epilepsi. Dia jatuh dan tidak sedarkan diri."

Pemuda itu lalu menelefon 999 dan diberi panduan CPR (Cardiopulmonary Resuscitation) melalui telefon oleh operator kontrol Layanan Ambulans Welsh tetapi ia tidak dapat menyelamatkan gadis tersebut.

Ayah Benjamin mengatakan kepada persidangan atas kes itu bahawa dia pifir anak perempuannya dan Ross "hanya berkawan". Dia mengatakan, "Jemma sangat pemalu dan penakut."

Mubarak Enggan Undur, Rakyat Lempar Kasut

Mubarak Serah Kuasa Kepada Naib Presiden, Namun Enggan Undur

KAHERAH: Presiden Hosni Mubarak pada Khamis mengumumkan akan menyerahkan kuasanya kepada Naib Presiden, Omar Suleiman dan mengarahkan pindaan perlembagaan.

Namun perubahan kuasa itu masih mengekalkan gelarannya sebagai Presiden sehingga peralihan kuasa yang akan dilakukan pada September depan.

Ucapan itu dibuat bagi memenuhi kehendak rakyat yang mendesak beliau meletakkan jawatan.

"Saya mengambil keputusan untuk menyerahkan kuasa kepada Omar mengikut apa yang terkandung dalam perlembagaan.

"Saya sedar bahaya yang sedang melanda dan ini telah memaksa kami untuk mengutamakan negara." katanya.

Bagaimanapun, ucapan itu telah menimbulkan kemarahan lebih 200,000 penduduk yang berkumpul di Dataran Tahrir pada hari ke-17 mereka berkumpul di situ dan membantah penyerahan kuasa kepada Omar.

Mengulas mengenai ucapan Hosni, Omar dalam satu temubual menyeru penunjuk perasaan yang berkumpul supaya kembali ke rumah dan menjalani kehidupan seperti biasa.


Mubarak Enggan Undur, Rakyat Lempar Kasut

Kenyataan Presiden Mesir Hosni Mubarak untuk tetap kekal sebagai presiden, mengundang kemarahan rakyatnya yang berkumpul di Tahrir Square. Warga Mesir melayangkan sepatu sambil meneriakkan Mubarak untuk turun.

Ketika Presiden Mubarak menyatakan akan terus menyelesaikan masa jabatannya hingga September mendatang, ratusan ribu rakyat Mesir marah memberontak marah. Mereka langsung berteriak meminta Mubarak pergi dari Mesir.

"Kami tidak akan pergi. Dia (Mubarak) yang akan pergi," ungkap para penunjuk perasaan seperti dikutip Reuters, Jumaat (11/2/2011).

Media CNN melaporkan saat ini rakyat mulai meninggalkan lokasi protes, yang letak berdekatan dengan Istana Presiden. Nampak raut kekecewaan terlihat jelas dari warga yang mengikuti protes ini.

Seperti yang juga dilaporkan oleh CNN, sebaik saja Mubarak selesai memberikan pidato rakyat Mesir beritndak langsung memberikan penolakan atas ucapan Mubarak itu. -Ingin Kembali Ke Agama Asal Kerana Kecewa Dengan Suami

Melaka - Demi cinta, seorang janda sanggup memeluk Islam untuk berkahwin dengan seorang duda.

Namun, sejak tiga tahun lalu, istana kasih yang dibina tiba-tiba dipukul badai apabila mendapati suaminya curang dengan wanita lain.

Kerana itu juga, Anne, 53, (bukan nama sebenar) bercadang untuk kembali kepada agamanya asalnya iaitu Kristian gara-gara terseksa batin dan mental sejak suaminya tidak lagi menyentuhnya.

Lebih malang, Anne mendakwa suaminya memperlakukannya seolah-olah ‘habis manis sepah dibuang’ apabila tidak lagi tidur sekatil selepas dia banyak berkorban wang ringgit membayar hutang puluhan ribu ringgit suaminya yang berusia setahun muda daripadanya itu.

Anne ketika menemui wartawan Sinar Harian dengan sebak bercerita, dia berasal daripada suku kaum Bidayuh di Sarawak, berkahwin dengan anak kelahiran Melaka yang kini bekerja di salah sebuah jabatan penting di bawah kerajaan negeri.

Menurutnya, sebelum Islamnya, dia pernah berkahwin dan mempunyai tiga anak lelaki yang kini berumur 34, 31 dan 29 tahun.

“Cuma anak bongsu sahaja mengikut saya memeluk Islam dan kini sudah mendirikan rumah tangga.

“Sebelum berkahwin dengan suami sekarang, dia juga mempunyai seorang anak perempuan berumur 26 tahun hasil perkahwinan terdahulu,” katanya.

Anne berkata, perkahwinan keduanya pada 2003 tidak dikurniakan anak dan kehidupannya bahagia.

“Mungkin ketika itu saya mempunyai wang simpanan. Walaupun suami tidak membimbing saya dengan sempurna, saya tetap mengambil inisiatif sendiri dengan mencari guru agama.

“Alhamdulillah, saya boleh buat semua yang dituntut Islam seperti solat dan mengaji,” katanya yang tertekan dengan penderaan batin oleh suami.

Menurutnya, suaminya mula menampakkan sikap dinginnya sejak 2007 lalu.

“Apa salah saya? Siapakah saya di sisi suami. Selama ini saya begitu patuh dengan suami sehingga selangkah hendak keluar rumah, saya minta izin kerana saya faham Islam melarang isteri keluar rumah tanpa izin suami.

“Apa lagi tanggungjawab yang tidak cukup saya jalankan? Sehinggakan saya habiskan segala wang simpanan saya untuk atasi masalah suami dengan bank, malah sebahagian besar kos belanja bina rumah kami sekarang saya tanggung sampai duit saya sudah tiada lagi,” katanya.

Anne berkata, hatinya sudah remuk dan amat sedih selepas tiga tahun bersabar dengan sikap suami yang tidak bertanggungjawab.

“Jika diikutkan hati, saya rasa bagai hendak keluar kembali daripada Islam walaupun hakikatnya saya sayangkan Islam.

“Lagipun, isteri mana yang tidak sakit hati jika terbaca khidmat pesanan ringkas (SMS) di telefon bimbit suami yang tertera ayat cinta dan sayang daripada perempuan lain,” katanya.

Paling kecewa menurutnya, hasratnya mendapatkan pertolongan Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) tidak banyak membantu sebaliknya pihak berkenaan hanya mampu menyuruhnya bersabar dan memberikan sedikit sesi kaunseling.

“Kerana tidak tahan dengan perangai suami, saya bawa hati yang lara tinggal bersama keluarga yang beragama Kristian dan kini menetap di negeri ini.

“Saya terpaksa keluar dari rumah daripada dilayan bagai tunggul kayu. Sekurang-kurangnya keluarga saya tetap melayan saya dengan baik,” katanya.

Menurutnya, suami tahu di mana dia berada tetapi tidak pernah mengambil peduli, sebaliknya tergamak menghantar pakaiannya yang masih tertinggal di rumah mereka.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka (MAIM), Datuk Ghazale Mohammad ketika dihubungi terkejut dengan kejadian itu dan berjanji akan melakukan siasatan secara terperinci mengenai dakwaan yang dibuat wanita terbabit.

Menurutnya, pihak MAIM amat mengambil berat soal saudara baru terutama membabitkan hal kebajikan mereka.

“Saya bimbang, wanita berkenaan merujuk pada salah tempat untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi sehingga terpaksa menanggung penderitaan sejak tiga tahun lalu.

“Apa pun, saya akan cuba dapatkan maklumat terperinci mengenainya dan akan segera membantu secepat mungkin,” katanya. -SH

Datuk Didakwa Rogol Cucu Di Kandang Lembu

Seorang datuk berusia 89 tahun dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas tuduhan merogol cucunya berusia 10 tahun enam bulan.

Tertuduh yang hadir dengan memakai kain pelikat dan kopiah tidak mengaku bersalah atas tuduhan itu di hadapan Hakim Zainal L. Salleh.

Mengikut kertas pendakwaan, dia dituduh merogol mangsa di kandang lembu sebuah rumah tanpa nombor di Pasir Puteh pada pukul 9 malam 25 Ogos 2010.

Selepas mendengar pengakuan tertuduh, Hakim Zainal menasihatkannya mendapatkan khidmat peguam tetapi tertuduh mahu membela dirinya sendiri dengan alasan peguam memerlukan kos.

Zainal berkata: "Kes ini berat, bukan macam curi getah skrap. Kalau minta dibicarakan, kamu mesti menggunakan khidmat peguam sebab jika sabit kesalahan, bukan tiga tahun tetapi boleh dihukum penjara sehingga 30 tahun." -kosmo

Helah Jumpa Bayi Terbongkar

Batu Pahat: Seorang pekerja kilang dan tunangnya ditahan akibat laporan palsu mengenai penemuan bayi di tepi jalan berhampiran Kawasan Perindustrian Seri Gading bagi menutup perlakuan sumbang mereka. Gambar fail

Ketua Polis daerah, Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris, berkata lelaki berusia 23 tahun itu membuat laporan pada jam 9.15 malam kelmarin, mendakwa menemui bayi lelaki di tepi jalan raya ketika dalam perjalanan pulang dari tempat kerja.

Ibrahim berkata, suspek mendakwa menemui bayi itu ditinggalkan kesejukan dalam bakul sebelum membawanya pulang ke rumah keluarganya di kawasan berhampiran. “Hasil siasatan mendapati bayi lelaki itu sebenarnya dilahirkan tunang suspek sehari sebelum laporan dibuat.

“Tunangnya yang berusia 22 tahun dari Melaka, melahirkan bayi lelaki itu secara normal di hospital swasta daerah ini.

“Pasangan berkenaan yang bekerja di kilang sama akan melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi dan membuat laporan palsu itu bagi menutup kelakuan sumbang mereka hingga melahirkan bayi lelaki. Mereka juga bimbang perkara itu diketahui keluarga,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Batu Pahat, di sini, semalam.

Ibrahim berkata, pasangan berkenaan ditahan reman dan kes disiasat mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan kerana membuat aduan palsu.

Jika sabit kesalahan seseorang itu boleh dipenjara enam bulan atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Bayi terbabit dihantar ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan kes berkenaan akan dirujuk kepada Jabatan Agama Johor untuk tindakan lanjut. -BH

Janin Sudah Berulat Ditemui Di Sungai Gombak

Tidak sampai sehari selepas polis Bukit Aman mendedahkan 517 kes pembuangan bayi direkodkan di seluruh negara dalam tempoh lima tahun lalu, dua lagi janin bayi ditemui di dua lokasi berasingan di ibu negara dalam tempoh 24 jam semalam. Gambar Fail

Janin pertama dipercayai berusia kira-kira lima bulan ditemui seorang juruteknik Indah Water Konsortium (IWK) ketika melakukan kerja penyelenggaraan di loji rawatan kumbahan di Metro Prima Kepong di sini, kira-kira jam 11 pagi.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan, berkata janin perempuan yang sudah cukup sifat itu ditemui tersangkut pada satu saluran masuk dipercayai dihanyutkan air yang mengalir melalui paip pembetungan ke loji rawatan kumbahan berkenaan dari kawasan berhampiran.

“Tiada orang luar dilihat memasuki loji itu berikutan kawasan berkenaan sentiasa dikawal pengawal keselamatan.

“Kita percaya janin itu dibuang di tempat lain sebelum hanyut ke dalam loji berkenaan,” katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata, selain cedera di kepala, kaki kiri janin itu dipercayai patah.

Sementara itu, satu lagi janin reput ditemui seorang awam yang menggunakan ruang pejalan berhampiran tebing Sungai Gombak tidak jauh dari Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Jalan Ipoh di sini, pada jam 2.30 petang.
Janin sebesar tapak tangan dewasa dipercayai berusia tiga hingga empat bulan itu ditemui sudah berulat dan dihurungi lalat.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zulkarnain Abdul Rahman, berkata pihaknya masih menunggu keputusan hospital berhubung jantina dan umur janin berkenaan memandangkan keadaannya yang sudah reput.

Kedua-dua janin itu dihantar ke Hospital Besar Kuala Lumpur (HKL) untuk bedah siasat. -BH

[Bergambar] Pesawat Terhempas: 6 Maut, 6 Cedera

Dublin - Sebuah pesawat penumpang terhempas dan terbakar semasa mendarat di Lapangan Terbang Cork, di selatan Ireland semalam dengan menyebabkan enam orang terbunuh manakala enam yang lain cedera, kata beberapa pegawai.

Nahas berlaku ketika pesawat berenjin kipas itu yang membawa 12 orang, cuba mendarat untuk kali ketiga dalam cuaca berkabus selepas ia bertolak dari Lapangan Terbang Belfast, di Ireland Utara.

"Saya boleh mengesahkan bahawa terdapat enam kemalangan jiwa dan enam lagi mangsa dirawat di hospital," kata jurucakap daerah Cork, Tom O'Sullivan.

Gambar-gambar yang dirakamkan beberapa saksi menunjukkan pesawat milik syarikat penerbangan Manx2 itu berada dalam keadaan terbalik dengan bahagian hadapannya hampir musnah sama sekali selepas kemalangan dahsyat tersebut.

Pihak Berkuasa Penerbangan Ireland pula memberitahu, pesawat jenis The Fairchild Metroliner SW4 berkenaan membawa 10 penumpang dan dua krew apabila ia terhempas dalam keadaan jarak penglihatan yang terhad.

"Terdapat api dan serpihan berselerakan di atas landasan," kata kenyataan pihak berkuasa tersebut. - AFP
Nasya Aziz Disamun Di Traffic Light, RM40,000 Lesap

Nasha cedera dalam kes rompakan

KUALA LUMPUR - Model dan pelakon terkenal, Nasha Aziz mengalami detik cemas apabila dia disamun dua lelaki bermotosikal di persimpangan lampu isyarat di Jalan Persiaran Ampang Hilir di sini kelmarin.

Dalam kejadian pukul 3.23 petang itu, artis berbadan tinggi lampai berusia 40 tahun itu kerugian sebanyak RM40,000 apabila wang tunai termasuk barang berharga miliknya dilarikan penjenayah dipercayai warga Indonesia.

Difahamkan, sebelum kejadian, Nasha memandu kenderaan Naza Ria dengan ditemani seorang rakan wanitanya dan berhenti di persimpangan lampu isyarat itu.

Nasha dikatakan baru mengeluarkan sejumlah wang di sebuah bank tidak jauh dari lokasi dia disamun.


"Sebaik berhenti di persimpangan itu, dua lelaki yang menunggang motosikal Honda EX5 menghampiri kenderaan pelakon tersebut.

"Pembonceng motosikal itu kemudian memecahkan cermin kenderaan pelakon itu dan mengambil beg tangan yang diletakkan di riba Nasha," kata jurucakap polis ketika dihubungi Kosmo! semalam. -kosmo


Dahulu Sembelih Korban, Sekarang Diketayapkan Pula

Gambar palsu Lim berketayap pula tersebar

Jika sebelum ini terdapat gambar palsu yang memaparkan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyembelih lembu ketika Aidil Adha, kali ini terdapat risalah yang diedarkan di Balik Pulau menunjukkan setiausaha agung DAP itu memakai ketayap.

Gambar itu menunjukkan Lim bersama ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan speaker dewan undangan negeri Pulau Pinang, Abdul Halim Hussein di sebuah surau di majlis rasmi di Komtar.

Ketiga-tiga mereka memakai batik dan berketayap.

Adalah dipercayai risalah berkenaan hanya diedarkan di kawasan Melayu di Balik Pulau sejak minggu lalu.

Lim pada sidang media di Komtar, hari ini menunjukkan kepada wartawan gambal asal ketiga-tiga mereka yang dirakamkan pada majlis berkenaan.

"Tiada seorang pun daripada kami yang memakai kopiah," katanya.

"Kopiah ini hanya digunakan oleh orang Islam dan saya tidak akan menggunakannya sebagai menghormati masyarkat Melayu,” katanya.

Lim berkata jika Anwar mendapati beliau memakai ketayap, sudah pasti ketua pembangkang itu akan menegurnya.

"Lihat betapa jahatnya sesetengah pihak... ini satu lagi contoh fitnah ke atas pemimpin kerajaan negeri,” katanya.

Lim menafikan beliau pernah memakai ketayap tetapi mengakui pernah memakai serban Sikh sebelum ini. -mk
Pecah Kontrak: Mahkamah Tolak Permohonan Rozali Gantung Bayaran RM35 Juta

Mahkamah Tinggi di sini menolak permohonan pengasas Puncak Niaga (M) Sdn Bhd Tan Sri Rozali Ismail dan dua yang lain untuk menggantung pelaksanaan pembayaran sejumlah RM35 juta terhadap seorang penasihat korporat berhubung ganti rugi pecah kontrak yang membabitkan satu projek berkaitan air, tujuh tahun lepas.

Keputusan itu dibuat oleh Pesuruhjaya Kehakiman Rosilah Yop selepas mengadakan pertemuan dengan Datuk N. Vijay Kumar yang mewakili plaintif dan Tan Sri Datuk Cecil Abraham yang mewakili pihak defendan di dalam kamarnya hari ini.

Pada 8 Dis 2010, Rosilah memerintahkan Rozali dan dua yang lain membayar ganti rugi pecah kontrak sejumlah RM35 juta itu.

Dalam writ saman yang difailkan pada 26 Sept 2005, Lim Pang Cheong @ George Lim selaku plaintif telah mengemukakan tuntutan itu terhadap Rozali, 54, yang juga pengerusi eksekutif syarikat WWE Holdings Berhad, selaku defendan pertama.

Dua yang lain adalah Mat Hairi Ismail, 49, yang juga adik kepada Rozali berjawatan pengarah urusan dan pemegang saham syarikat berkenaan dan WWE Holdings Berhad, selaku defendan ketiga
.

Dalam tuntutannya itu, Lim mendakwa antara hujung bulan Februari atau Mac 2004, defendan pertama meminta plaintif untuk memperolehi suatu projek yang dikenali sebagai “Jelutong Sewage Treatment Plant and Central Sludge Facility” bagi ketiga-tiga defendan dan plaintif akan diberi upah sekiranya projek itu berjaya diperolehi.

Pada 14 Okt 2004, defendan ketiga telah mengumumkan kepada Bursa Malaysia bahawa syarikat itu telah berjaya memperolehi projek berkenaan dari Kerajaan Malaysia pada 23 Sept 2004 dan jumlah kontrak adalah RM468.3 juta.

Selaras dengan perjanjian itu, Lim mendakwa beliau berhak untuk diberi upah sebanyak RM23.4 juta. Bagaimanapun, beliau mendakwa pembayaran upah kepadanya ditunda dengan alasan penundaan bayaran dari kerajaan Malaysia terhadap projek itu dan juga defendan ketiga menghadapi masalah kewangan.

Berdasarkan tuntutannya itu, Lim memohon ganti rugi untuk pecah kontrak sejumlah RM23.4 juta, atau mana-mana jumlah yang difikirkan sesuai oleh mahkamah, faedah, kos dan relif-relif lain yang dianggap sesuai.

Ketiga-tiga defendan, dalam pembelaannya, mendakwa mereka tidak pernah membuat perjanjian mengenai projek itu dengan Lim. -Bernama

Ulasan GB

Sebat gaji hampir setengah juta sebulan. Sekarang kena bayar RM35 juta, tak boleh tidak.

Easy come easy go.