5 Feb 2014

[SIARAN LANSUNG] ‘Forum Serampang Kajang’ - Rafizi, Ambiga, Tony Pua & Dzulkefly Ahmad


Sekarang ini sedang berlansung "Forum Serampang Kajang’ yang diadakan di Ballroom, Hotel Empire, Subang yang bermula jam 9.00 malam ini.

Antara panelis yang hadir ialah Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli, bekas Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreevenasan, Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua dan Pengarah Penyelidikan Pas Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad.

Forum dikendalikan Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad yang juga Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor.

Antara isu yang bakal disentuh dalam forum kali ini ialah rasional pengosongan kerusi N25 Dewan Undangan Negeri Kajang dan peletakan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Pakatan Rakyat di kerusi tersebut.


[EDISI SIASAT] Remaja Perempuan Diperalat Kutip Derma Untuk Tahfiz...

Pantau remaja peminta sedekah Kelibat seorang remaja perempuan dapat dilihat mengutip derma di sebuah stesen minyak sekitar Peramu walaupun pada waktu malam.

Pantau remaja peminta sedekah

PEKAN - Penglibatan kanak-kanak dan golongan remaja dalam kegiatan meminta sedekah yang berleluasa di daerah ini amat membimbangkan orang awam.

Kedatangan mereka mencetuskan rasa kurang senang terhadap orang awam apabila mereka meraih simpati untuk memohon sumbangan tersebut sebagai kutipan amal bagi pusat tahfiz tertentu.

Kehadiran mereka sering kali dipersoalkan dari mana kewujudan kumpulan kanak-kanak dan remaja ini serta berkenaan status mereka sama ada kegiatan ini telus atau mereka diperalatkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Tinjauan yang dilakukan Sinar Harian di beberapa buah stesen minyak sekitar Bandar Pekan dan kawasan Peramu adalah untuk meneliti kumpulan ini melakukan tugas harian mereka.

Semasa pemerhatian, didapati sekumpulan remaja lelaki dan perempuan dalam lingkungan usia 12 hingga 17 tahun sedang berlegar-legar dengan jualan produk minyak angin, kalendar dan madu dalam misi meminta derma tersebut.

Seorang pelanggan sebuah stesen minyak di kawasan Peramu, yang hanya mahu dikenali Luqman, 30-an berkata, dia pernah didatangi oleh seorang remaja perempuan dalam lingkungan umur 15 tahun ketika sedang mengisi minyak.

Menurutnya, dia diberitahu oleh remaja berkenaan yang kedatangannya bersama rakan-rakan yang lain kerana diarahkan untuk meminta derma bagi sebuah sekolah tahfiz di Kedah.

“Kerap kali remaja yang datang meminta derma ini mendakwa mereka merupakan pelajar pusat tahfiz di negeri Kedah dan jualan kecil-kecilan dilakukan bagi menampung perbelanjaan tahfiz berkaitan.

“Saya merasa hairan kerana jika benar, adakah pelajar ini tidak mengikuti sesi pembelajaran ekoran kerap kali bertemu mereka pada hari persekolahan,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Menurutnya lagi, kegiatan itu sudah lama berlaku dan ia semakin berleluasa tanpa pemantauan yang sewajarnya.

“Lebih mengejutkan kerana mereka memberitahu kutipan derma yang dibuat adalah sebahagian daripada sukatan pembelajaran mereka. Masalah ini perlu diberi perhatian serius oleh pihak berkenaan termasuk kerjasama di pihak kerajaan antara negeri bagi memastikan ia tidak merebak dan lebih buruk jika ia merupakan satu cara eksploitasi ke atas kanak-kanak dan remaja demi kepentingan pihak tidak bertanggungjawab,” katanya. -SH

ULASAN GB

Gejala memperalatkan remaja untuk "mengutip derma bagitujuan maahad tahfiz" ini semakin menjadi-jadi di seluruh neghara.

Banyak hal yang meragukan apabila remaja-remaja perempuan turut digunakan sehingga lewat malam bagi tujuan berkenaan.

Ia ditemui dimana-mana - di stesyen-stesyen minyak, pintu-pintu bank, gerai-gerai makan, pasaraya-pasaraya, R&R dan dimana saja ada tempat orang lalu lalang di seluruh negara.

Remaja-remaja berkenaan terutama yang perempuan terdedah dengan pelbagai bentuk jenayah dan boleh mengundang bermacam andaian dan fitnah.

Persoalan kini benarkah wujud Maahad Tahfiz berkenaan? Ke mana sebenarnya hasil kutipan itu pergi dan digunakan? Siapa sebenarnya dalang mereka? Ini yang perlu disiasat.

PRK Kajang 23.03.14, Penamaan Calon 11.03.14


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 23 Mac sebagai tarikh pengundian bagi pilihan raya kecil (PRK) DUN Kajang, manakala penamaan calon ditetapkan pada 11 Mac.

Ia diumumkan oleh Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof di Putrajaya selepas mempengerusikan mesyuarat khas membincangkan kerusi Dewan Undangan Negeri Kajang, Selangor yang dikosongkan berikutan peletakan jawatan ADUNnya, Lee Chin Cheh pada 27 Januari lepas.

Ini bermakna tempoh kempen akan berjalan selama 12 hari bagi PRK yang pertama bagi tahun ini, yang bakal menyaksikan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding untuk menganggotai DUN Selangor.

Dalam pilihan raya umum ke-13 Mei tahun lepas, Lee menang kerusi itu dengan majoriti 6,824 undi dalam pertembungan enam penjuru dengan BN, Berjasa dan tiga calon bebas.

Kerusi itu dikosongkan oleh Lee sebagai satu langkah oleh parti itu untuk membawa Anwar memainkan peranan yang lebih aktif dalam kerajaan negeri Selangor.

Langkah itu dilihat bakal memberi laluan kepada Anwar untuk mengambil alih jawatan menteri besar Selangor dari Tan Sri Khalid Ibrahim - dalam usaha Pakatan Rakyat untuk menguasai Putrajaya serta menamatkan persengketaan antara Khalid dengan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali di Selangor.

BN masih belum membuat keputusan mengenai calonnya bagi kerusi tersebut dan terdapat desas-desus sama ada Umno atau MCA perlu bertanding kerusi yang secara tradisinya diperuntukkan kepada MCA.

Ia adalah pilihan raya kecil pertama selepas PRU13 ekoran peletakan jawatan secara sukarela dan bukan disebabkan oleh kematian wakil rakyatnya.

Ia juga merupakan PRK ketiga dalam tempoh lapan bulan sejak pilihan raya umum ke-13 selepas PRK DUN Kuala Besut, Terengganu dan DUN Sungai Limau di Kedah.

Dalam PRK tersebut, BN mengekalkan DUN Kuala Besut, manakala PAS pula berjaya mengekalkan DUN Sungai Limau. -mk'

[BONGKAR] Penyelewengan & Rasuah Dalam Program 1AZAM Yayasan Sayang Malaysia


Skandal 1Azam RM690 juta, lebih besar dari NFC

PETALING JAYA 4 FEB: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berkata, skandal 1Azam lebih besar dari penyelewengan Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang melibatkan dana awam berjumlah RM250 juta.

“Jika ‘meletup’, ia benar-benar memalukan Umno kerana pengkhianatannya lebih besar dari kes penyelewengan dana NFC.

“Jika pengkhianatan berlaku, kerajaan Persekutuan di bawah Umno-BN membiarkan rakyat termiskin diperalat untuk mengayakan beberapa pegawai yang pecah amanah,” kata Rafizi pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN, hari ini.

Menurut Rafizi, Laporan Tahunan Pemandu 2011 menyatakan, antara tahun 2010 dan 2011, kerajaan membelanjakan sehingga RM690 juta untuk program skim 1Azam yang dikelola Kementerian Pembangunan Wanita, Keluaga & Masyarakat.

“Saya tak terkejut ada campur tangan politik menghalang beberapa orang yang disiasat kerana disyaki menyeleweng Skim 1Azam daripada didakwa,” jelas Rafizi.

Beliau telah menulis surat kepada Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Negara (PAC), Datuk Nur Jazlan Mohamad dan Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang mendesak siasatan menyeluruh pelaksanaan skim 1Azam.

Justeru, Rafizi mendesak kuasa pertuduhan melibatkan kes penyelewengan diberikan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)

“Selain memperkukuh undang-undang anti rasuah sedia ada, kita perlu meminda Perlembagaan agar kuasa pendakwaan diberi kepada SPRM.

“Ini satu kes yang cukup jelas walaupun SPRM yakin dengan siasatannya sehingga membuat pengumuman dua suspek ini akan didakwa di mahkamah.

“Dengan kuasa pendakwaan berasingan, perkara asas dapat dikembalikan. Tetapi apabila kuasa mendakwa berada di tangan Peguam Negara, perkara sama berulang,” katanya. -KD

Siasat penyelewengan skim 1Azam – Rafizi


Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli mendedahkan penyelewengan Skim 1Azam yang dikelola Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Menurut Rafizi, Laporan Tahunan Pemandu 2011 menyatakan, kerajaan membelanjakan RM690 juta antara 2010 dan 2011 bagi program membasmi kemiskinan.

Kata Rafizi, aduan penipuan diterimanya sejak 2012 dan berlaku melalui dua cara.

Sebagai contoh katanya, jika tuntutan beberapa perkakas berjumlah RM5,000, harga sebenar adalah RM2,500.

“Beza RM2,500 dari tuntutan dibahagikan diantara beberapa orang yang terlibat.

“Harga peralatan bantuan jauh lebih rendah dari yang tuntutan dibuat kepada kerajaan kerana pembekal perlu membayar kembali perbezaan di antara harga sebenar dan tuntutan kepada pegawai tertentu di kementerian,” kata Rafizi pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN, hari ini.

Manakala cara kedua penipuan dibuat menurut Rafizi apabila peralatan bantuan tidak sampai kepada isi rumah miskin, sebaliknya dihantar kepada pimpinan Wanita Umno setempat.

“Namun saya berasa lega apabila SPRM menahan beberapa individu dikaitkan dengan Yayasan Sayang Malaysia yang ditubuhkan khusus untuk terbabit di dalam pelaksanaan skim 1Azam,” kata Rafizi.

Menurut Rafizi, Yayasan Sayang Malaysia adalah sebuah syarikat yang dijamin (limited by guarantee) dan tidak banyak maklumat diperolehinya.

“Kecuali pengarahnya adalah Datuk Suhaimi Ibrahim, bekas Setiausaha Politik kepada Datuk Seri Shahrizat Jalil,”
kata Rafizi.

Kata Rafizi, wujud campur tangan politik yang menghalang beberapa orang disiasat kerana disyaki menyeleweng dana rakyat di bawah Skim 1Azam daripada didakwa.

“SPRM dah kumpul data, tapi sembunyi dari orang awam.

“Nampaknya kerajaan tidak telus dengan projek yang dibuat dan menggunakan nama orang miskin untuk mengayakan beberapa orang,” tegas Rafizi.


Siasatan selamat wang rakya


PUTRAJAYA - Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung program 1Azam diharapkan dapat menyekat lebih banyak penyelewengan wang rakyat.

Sepanjang program itu, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM1.2 billion dan 132,511 individu layak menerimanya di seluruh negara sejak projek perintis dijalankan akhir Januari 2010 lalu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata, siasatan menjurus kepada individu yang cuba melakukan salah laku berkaitan program itu.

"Program yang dilakukan adalah baik untuk rakyat, tetapi ada individu yang cuba mengambil kesempatan terhadap peruntukan yang disediakan ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas penahanan bekas setiausaha politik kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, Datuk Suhaimi Ibrahim dan beberapa individu bagi tujuan membantu siasatan.

Ketika ditanya berhubung status siasatan, Abu Kassim enggan mengulas lanjut kerana siasatan sedang berjalan.

Jelasnya, pelaksanaan beberapa program meningkatkan taraf hidup rakyat dan golongan sasaran dilakukan kerajaan sangat baik dan bermanfaat.

Namun di sesetengah organisasi terdapat individu mengambil peluang demi kepentingan diri.


"Dalam organisasi mereka menjadi titik hitam ini perlu dikeluarkan supaya matlamat dan objektif berjaya," katanya.

Dalam perkembangan lain bagi membendung kegiatan salah laku dalam agensi kerajaan mahupun swasta berlaku, Abu Kassim berkata, SPRM ada menawarkan khidmat nasihat dan rundingan.

"SPRM mengalu-alukan mana-mana kementerian, kerajaan negeri, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mahupun swasta yang mahu khidmat profesional mereka berhubung integriti dan perjalanan prosedur bagi mengurangkan gejala rasuah. Selain menasihatkan, pegawai SPRM juga ditempatkan di organisasi itu," katanya.

Tambahnya, kejayaan pelaksanaan dibuktikan di mana salah satu negeri menggunakan khidmat SPRM, berjaya meningkatkan hasil buminya melalui kutipan cukai yang sebelum ini merosot.
-SH September 20, 2013Stacy Angie Terbuka Hati Peluk Islam, Doakan Yang Terbaik Untuknya...

Stacy Pelajari Tentang Agama Islam Daripada Akim Ahmad

PETALING JAYA: Penyanyi Stacy mengakui semakin memahami ajaran agama Islam selepas banyak mendapat bimbingan daripada kekasihnya, Akim Ahmad.

Stacy atau nama sebenarnya Stracie Angie Anam, 23, berkata, Akim banyak menjelaskan tentang agama itu setiap kali mereka berjumpa dan dia juga banyak bertanya tentang perkara yang tidak difahaminya.

"Akim banyak memberitahu saya tentang ajaran Islam dan banyak yang saya pelajari daripadanya," katanya katanya selepas pelancaran single berjudul Hello duet bersama kumpulan SM*SH yang diadakan di Auditorium Bently Music di sini, Jumaat.

Turut hadir Pengarah Urusan Warner Music Malaysia dan Singapura, Darren Choy.

Stacy yang berasal dari Kota Kinabalu, Sabah bagaimanapun berkata, jika suatu hari nanti hatinya terbuka untuk memeluk agama Islam dia mahu keputusannya itu didorong kerana kehendaknya sendiri dan bukan semata-mata kerana ingin berkahwin dengan pemuda itu.

Jelas Stacy, soal agama bukan sesuatu yang boleh dipersendakan dan dia sangat menghormati perkara itu.

"Soal agama bukan perkara main-main dan saya sangat menghormati agama lain termasuk Islam dan sebab itu jika saya ingin menjadi seorang Muslim bukan hanya kerana cinta atau mahu berkahwin dengan seseorang sebaliknya ia perlu datang dari hati yang ikhlas," katanya.

Stacy berduet dengan kumpulan popular Indonesia iaitu SM*SH menerusi lagu Hello.

Dalam pada itu, Stacy berkata, pergaulannya dengan rakan-rakan beragama Islam turut mendedahkannya dengan pelbagai perkara yang tidak diketahui sebelum ini.

"Dulu semasa di kampung pergaulan saya terhad dan komuniti di sana kebanyakannya penganut Kristian dan apabila berpindah ke Kuala Lumpur saya lebih banyak didedahkan dengan masyarakat Islam.

“Dari situlah hati saya terbuka untuk mengetahui mengenai agama ini dengan lebih mendalam,” jelasnya.

Sementara itu, bercakap mengenai kolaborasinya dengan kumpulan SM*SH dari Indonesia Stacy berkata, ia adalah peluang cukup besar untuk dia memperkenalkan namanya di negara itu.

Jelas Stacy, pengaruh kumpulan itu sangat kuat selain mempunyai pengikut yang cukup ramai di Indonesia dan Malaysia.

"Bayangkan pengikut Facebook saya sudah mencecah satu juta sejak lagu kami dilancarkan dan pengikut baharu itu rata-rata dari Indonesia.

"Saya melihat ia satu perkembangan baik untuk kerjaya saya dan bertuah dapat melakukan kolaborasi dengan mereka," katanya.

Pada majlis tersebut, Stacy dan SM*SH turut menyampaikan beberapa buah lagu termasuklah lagu duet mereka iaitu Hello di hadapan 100 peminat. -mstar (28.12.13)