10 Feb 2013

Sakmongkol Bidas Najib Kerana Takut Hadapi Pilihan Rakyat Walaupun...

Polls Rating Ok, Pengundi Hantu ada, Duit Banyak- masih takut dengan pilihan Rakyat

tahun 2008, UMNO dan BN tewas di Semanjung. Mereka hanya dapat 49% dari undi popular di Semenanjung. Oleh yang demikian, UMNO tak boleh sombong. Kalau tidak ada Sabah dan Sarawak, UMNO dah berkubur dalam PRU12.

Dan untuk menyedapkan hati mereka dan kawan2 BN yang lain, maka UMNO dakwa orang kampong semua dah kembali ke pangkuan UMNO. Orang Kampung mana? Kampung Langgar di Pekan? Kampung Benta di Pekan? UMNO ingat Melayu kampong masih boleh kena tipu dengan rasuah RM500. RM500 diberikan kepada rakyat, ratusan dan ribuan juta disamun dan dirompak dari rakyat.

Dalam PRU13, rakyat Sabah dan Sarawak tidak akan bersama BN lagi. Rakyat Malaysia Timur tidak sebodoh yang disangka oleh UMNO. Mustahil mereka mahu jadi pembangkang. Mereka mahu besama kerajaan persekutuan yang baru. mereka melihat masa depan yang lebih baik tanpa UMNO. Undi UMNO dapat BR1M RM500. Undi Pakatan dapat royalty 20%, dapat taraf semi autonomy, dapat pendidikan percuma dan paling penting, pribumi Sabah jadi KM.

Menyokong UMNO bererti berada dalam pembangkang.Tiada yang sanggup jadi pembangkang melainkan DAP dan PAS.Parti lain masuk dalam gelanggang mahu jadi kerajaan. Dengan kiraan lojik ini, rakyat Sabah dan Sarawak akan bersama PR kerana mereka melihat gelombang menyokong PR tidak dapat dibendung lagi.

Tanda2 nya ada didepan mata.Seperti yang saya sebut- UMNO ada wang, ada pengundi hantu dan polls rating Najib pun dikira ok. Tidak sebaik Pak Lah, tapi pendukung UMNO kata sudah cukup hebat. Tapi dengan kombinasi 3 ramuan ini, Najib tak berani buat PRU sebab dia dan pemimpin UMNO lain, tahu UMNO akan tewas. Dan UMNO bukan berani jadi pembangkang. Najib pulak. Dia pemimpin yang lemah. Bukan saya kata- Dr Mahathir, Mursidul am UMNO yang kata. Dia nasihatkan UMNO berkawan dengan orang jahat lebih baik berkawan dengan orang baik2.

Dan orang Melayu pun sudah sedar, jika UMNO tewas yang kalah itu UMNO bukan orang Melayu. UMNO hanya 3 juta dari 18 juta Melayu. 15 juta Melayu boleh hidup tanpa UMNO. Kalau mati semua ahli UMNO yang berjumlah 3 juta itu, ada 15 juta lagi orang Melayu boleh terus hidup tanpa UMNO.

Calun2 UMNO diganti dengan orang Melayu juga. Maka orang Melayu tidak kehilangan apa2. Bukanlah kepakaran dan kepandaian mengurus negara ini, hanya orang UMNO sahaja yang ada. Melayu lain pun yang ada dalam PAS, PKR dan DAP boleh buat lebih baik dari matlaon UMNO.

Pemimpin tertinggi UMNO kata PR tidak ada pengalaman. Benar itu!- PR tidak ada pengalaman merompak dan melanun harta benda rakyat. Dalam negeri2 PR- tidak ada kes NFC. Tidak ada kes Puspahanas. Tidak ada beli paip air substandard dari syarikat sendiri.

Ertinya- dalam negeri yang UMNO kalah, rakyat lebih mewah dan aman makmur. UMNO ada, kacau bilau.

Rekod pengurusan dan pentadbiran negeri yang diperintah PR jauh lebih baik dari rekod pengurusan dan pentadbiran negeri2 yang dikuasai oleh UMNO/BN. Belasan tahun UMNO memerintah Selangor, reseb tunai yang Khir Toyo boleh beri Khalid Ibrahim ialah RM600juta. 4 tahun dibawah Khalid yang diejek sebagai gagap itu- reseb tunai ialah RM2500juta. Malukan UMNO? Cakap besar tapi mengurus negeri tidak pandai.

Sekali lagi-

One two three four
Lima enam tujuh lapan
Najib wasathiyah cakap besor
Tawan Selangor tiada harapan.

Lajim Hj Ukin istihar, PR akan menang 18 kerusi parlimen. Saya ingat kata2 nya mungkin bertujuan menaikkan semangat sahaja. Dalam ceramah kita tidak perlu berdisiplin sangat. Tujuan utama ceramah ialah menarik perhatian. Dan bila Lajim Ukin sebut kita boleh dapat 18 kerusi parlimen, tentu sahaja, ianya akan menarik perhatian pendengar.

Tetapi setelah kita buat sedikit kajian dan bertanya kepada yang pandai2, dakwaan Lajim nampak nya ada asas.

Seorang wanita tua dalam kampong pendalaman Sabah. Bila ditanya siapa yang makcik akan undi kali ini dia menjawab Anwar Ibrahim. Makcik ini tidak tahu apa parti politik pun, tapi Anwar Ibrahim dia tahu.

Teriakan ini kalilah bergema dan berkumandang di seluruh Sabah. Orang dewasa menyebut nya dan kanak2 kecil nyanyi dan bersiul lagu ini kalilah. Dalam majlis perkahwinan, tetamu yang datang ketika bersalaman dengan tuan rumah menghulur hadiah akan menyebut ini kalilah. Sehingga tuan rumah terpaksa meminta jasa baik tetamu syupaya tidak berpolitik kerana ini majlis kahwin anak mereka.

Beberapa orang kawan duduk dikedai kopi menikmati minuman. Mereka menyatakan kebaikan UMNO. Seorang rakan mencelah mengatakan bahawa UMNO sekarang bukan UMNO dahulu.

Perbualan berhenti kerana penyokong UMNO tdiak terdaya untuk mempertahakan UMNO.

Lagi pun mengikut ketua UMNO, perbahasan bukan budaya Melayu UMNO. Budaya Melayu UMNO ialah mengkasari oang lain, menyimbah cat, membaling batu, memukul dan menikam orang lain dan mutakhir- merampas mikrofon. Ini budaya yang Najib yang tdak ada telor itu promosikan.

Kalau kita lihat peratusan sokongan kepada pembangkang, dalam tahun 2008, tidak ada satu pun kerusi yang menunjukkan mereka mencapai 40% sokongan popular. Jadi bagaimana rakyat Sabah mahu menukar selera dalam PRU13 ini? Bagaimana mereka mahu menterjemahkan teriakan ini kalilah kepada reality dan menendang UMNO yang rasuah dan merompak itu?

Jawapan nya ialah rakyat Sabah menjumpai semula maksud demokrasi. Maksud demokrasi ialah memberikan hak kepada rakyat membuat pilihan peribadi. Pilihan peribadi tidak boleh dipaksa atau dicabuli dan tidak pula boleh disamun. Selama ini UMNO menyamun hak pilihan rakyat Sabah.

Pilihan mereka setakat 2008, ialah antara UMNO/BN dengan parti pembangkang yang tidak bersatu. Anwar Ibrahim pun belum muncul menyatukan parti dalam PR. Sekarang keadaan nya berbeza,Rakyat Sabah ada pilihan. Mereka boleh memilih alternative yang real kepada BN. apabila mereka sedar bahawa hak memilih ada hak yang tidak dapat disamun, maka dengan hak tersebut mereka akan menghukum UMNO/BN.

Seperti yang saya sebut diatas- mengulangi sentiment rakyat Sabah- undi BN dapat BR1M dan diperlakukan seperti objek. Undi dan sokong PR dapat royalty minyak, turun harga minyak, turun harga kereta dan pendidikan percuma. Seluuuruh rakyat Sabah boleh menjiwai perkara ini.

Kali ini, mereka akan membuat keputusan dipacu oleh agenda yang sama- mengenyahkan UMNO dari tampuk pemerintahan. Kedua, pilihan mereka akan dipengaruhi kuat oleh sentiment perkauman. Kerana itu senjata yang digunakan oleh UMNO yang ternyata sekarang memakan diri sendiri.

Selama belasan tahun, kerajaan BN Sabah membawa masuk warga asing kedalam negeri Sabah. Mereka ini rata2 nya pelarian yang beragama Islam. Tujuan dan matlamat jahat UMNO ialah mencairkan majoriti Bumiputera Bukan Islam dan orang Cina Sabah atau dikenali sebagai KDMC- Kadazan, Dusun, Murut dan Cina. Golongan ini yang dulu nya 60% dari penduduk Sabah hari ini menjadi 53-55% sahaja.

Bila kita tengok komposisi bangsa di Sabah, barulah kita sedar bahawa pengistiharan Lajim mempunyai asas.

Sabah ada 25 kerusi parlimen. Jika 60% kerusi jatuh ketangan PR disebabkan 60% KDMC sokng PR, maka PR dapat 15 kerusi. Tapi akibat projek IC yang dijalankan oleh Mahathir telah berjalan sekian lama, peratusan KDMC tinggal 55% sahaja. Jika 55% ini menyokong PR, maka PR masih boleh dapat 13 kerusi.

13 kerusi parlimen untuk PR akan datang dari sokongan KDMC. 5 lagi akan datang dari kerusi yang sekarang ini dipegang oleh UMNO. Dan kerusi itu adalah seperti berikut:-

 No
parlimen
penyandang
KDMC
%
Muslim
%
1
Beaufort
Lajim Ukin
38
62
2
Kimanis
Anifah Aman
32
68
3
Papar
Rosnah Shirlin
37
63
4
Kota Belud
Rahman Dahalan
41
59
5
Kudat
Rahim Bakri
46
54

Samseng Syaitan Dikenali Menjadi-jadi: Papan Kempen Calon PAS Merlimau Pula Disabotaj


Sedang Negara Malaysia sedang meraikan Tahun Baru Cina; Merlimau pagi ini dikejutkan dengan papan kempen calon PAS Merlimau, Tuan Haji Yuhaizad Abdullah telah ditumbangkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Papan iklan itu terletak diatas tanah persendirian di Kampung Kilang Berapi, Merlimau dan hanya memaparkan Tawaran Pakatan Rakyat dan tiada unsur provokasi kepada mana-mana pihak.

Namun, parti politik tertentu ini merasa terancam sehingga tergamak mengupah samseng untuk membuat kacau dengan menumbangkan papan kempen terbabit.

Tuan Haji Yuhaizad menyatakan kebimbangan beliau kerana sejak akhir-akhir ini, banyak kes keganasan keatas penggerak dan penyokong Pakatan Rakyat berlaku.

Ini dikuatkan lagi dengan kenyataan Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam selaku presiden PESAKA yang mengatakan, “Saya tidak boleh kawal pesilat-pesilat saya dari bertindak”.

Kenyataan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib yang sering membayangkan keganasan bakal berlaku sekiranya BN tumbang telah melahirkan bibit-bibit tindakan ganas daripada penyokong mereka.

Sehubungan itu, Tuan Haji Yuhaizad bersama Sdr Aminuddin Abdul Jalil, Ketua Pemuda PAS Kawasan Jasin telah membuat laporan polis di Balai Polis Merlimau dan berharap pihak polis bertindak profesional dengan menyiasat dan mendakwa pihak-pihak yang cuba mencetuskan keganasan dan huru-hara di Merlimau. -ii

Wasatiyah Ala Najib: Belanja RM2 juta Untuk PSY Gangnam Style

Bayar RM 2 Juta Kepada Psy Bertentangan Usaha Najib Didik Rakyat Berjimat Cermat

Tindakan Kerajaan BN mengundang artis popular Korea Selatan, Psy sempena Tahun Baru Cina di Pulau Pinang bukan sahaja membazir malah bertentangan dengan usaha kerajaan yang ingin mendidik rakyat hidup berjimat cermat.

Ahli Parlimen Sungai Petani, Johari Abdul berkata kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak, di satu sisi mengesa rakyat hidup berjimat, di satu sisi yang lain kerajaan sendiri berbelanja besar.

Menurut Johari, tindakan itu juga jelas mencerminkan percanggahan terhadap cara kerajaan mendidik rakyat.

Johari menambah, Pakatan Rakyat tidak berhasrat menghalang BN untuk membuat sebarang program sempena tahun baru berkenaan, bagaimanapun ia tidak perlu membazir.

“Ia tetap bercanggah dengan seruan kerajaan khususnya Datuk Seri Najib Razak yang mengesa rakyat untuk berjimat cermat dalam menghadapi masa-masa yang sukar, itu sahaja bukannya kita menghalang sekadar memberi pandangan.

“Kerajaan menghulurkan bantuan BR1M dan Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 kepada pelajar dengan tujuan menampung kos kehidupan rakyat.

“Dalam masa yang sama kerajaan juga belanja RM2 juta untuk persembahan PSY 30 minit, itu jelas satu pembaziran walaupun kerajaan mendakwa itu adalah duit parti, bukannya duit rakyat, tetapi pada saya ia tetap suatu pembaziran,”ujarnya.

Johari berkata demikian sebagai mengulas hasrat BN Pulau Pinang menjemput Psy yang terkenal dengan tarian gangnam style untuk membuat persembahan di Pulau Pinang.

Perkara ini turut mendapat reaksi daripada ketua Menteri Pulang Pinang, Lim Guan Eng yang menggesa rakyat Pulau Pinang agar memakai baju berwarna kuning, hijau dan merah ketika menghadiri majlis sambutan tersebut.

Menurut Lim, mengenakan baju kuning sebagai tanda sokongan kepada Bersih, hijau untuk alam sekitar dan merah untuk Pulau Pinang.

Majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina anjuran BN negeri Pulau Pinang akan diadakan pada 11 Februari di padang Sekolah Han Chiang.

Selain Psy, majlis tersebut turut menampilkan persembahan penyanyi terkenal tanah air, Shila Amzah serta pertunjukan Chingay, badut, nyanyian dan tarian masyarakat Cina.

Bersediakah UMNO BN Beri Nasharuddin Peluang Untuk Bertanding Di dalam PRU13 Nanti?

Pas saran BN beri Nasha tiket tanding PRU13

KOTA BHARU – Barisan Nasional (BN) disaran beri peluang kepada bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang jika parti itu berminat dan memerlukan bekas orang nombor dua Pas itu.

Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa berkata, BN terutama Umno tidak harus mengetepikan Nasharudin dalam pilihan raya ini kerana beliau sudah bekerjasama dengan parti itu sejak 2008 lagi.

Antaranya, beliau didakwa pernah cuba melobi untuk menubuhkan kerajaan gabungan Pas dengan Umno di Selangor dua hari selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12).

"Nasharudin kelihatan seperti begitu cuba untuk membantu Umno dalam pelbagai hal hingga ketepi kepentingan Pas sendiri. Kerana itu, jika benar Umno perlukan dia, buka peluang untuk dia bertanding di mana-mana kerusi atau beri laluan di Bachok," katanya pada sidang media di Kota Darul Naim, semalam.

Husam berkata, pengguguran Nasharudin daripada Majlis Syura Ulama Pas bukan disebabkan kerjasamanya dengan Umno, tetapi ketidakhadirannya dalam beberapa mesyuarat Majlis Syura dan Pas Pusat.

"Kalau dia nak, dia boleh merayu semula. Saya cadangkan dia kembali, tetapi dengan syarat, dia mesti patuh pada peraturan dan hadir mesyuarat seperti biasa. Dia bukan Umno tapi semua kerja yang dilakukan adalah untuk membantu Umno.

"Kalau kita kahwin dan isteri main kayu tiga, dayuslah kalau kita tidak tegur perbuatan dia," katanya.

Menurutnya, pendekatan Pas adalah menepati matlamat untuk menukar dasar kerajaan yang zalim. -SH


Umno sentiasa terbuka untuk Nasharudin


SHAH ALAM – Umno sentiasa terbuka kepada sesiapa sahaja termasuklah bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa jika beliau benar-benar mahu menyertai parti terbesar dalam Barisan Nasional (BN) ini.

Timbalan Pengerusi Tetap Umno, Datuk Mohamed Aziz berkata, walaupun Nasharudin berkemungkinan tidak menyertai Umno, namun kemahiran dan kebolehannya tetap diperlukan kerajaan terutamanya dalam hubungan antara negara-negara Islam.

Menurutnya, oleh kerana Nasharudin dilihat rapat dengan pemimpin-pemimpin kerajaan terutamanya Umno, maka atas kemungkinan itu beliau telah dipecat dari Majlis Syura Pas dengan mendakwa pemimpin itu melanggar beberapa peraturan parti.

"Pas sudah tersasar jauh dari perjuangannya, saya pelik bagaimana seorang pemimpin ilmuwan yang berkebolehan tinggi seperti Nasharudin boleh dipecat daripada Majlis Syura, satu badan tertinggi Pas.

"Jadi, jika Nasharudin mahu menyertai Umno, kami terbuka kepada sesiapa sahaja, tiada paksaan. Apa pun ia terpulang kepada Nasharudin sendiri," katanya semalam.

Mohamed yang juga Ahli Parlimen Sri Gading berkata, dalam berpolitik, semua pihak harus ada batasan dan kembali bersatu jika sesuatu isu melibatkan akidah Islam dan bangsa Melayu.

"Semua orang tidak kira Pas dan Umno perlu berpadu jika melibatkan Islam, ini tidak, dalam isu kalimah ALLAH pelbagai percanggahan dikeluarkan pemimpin Pas.

Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi Umno, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, Umno tidak perlu melamar Nasharudin kerana keputusan tersebut hanyalah terletak di bahu pemimpin Pas tersebut.

Menurutnya, atas dasar ukhuwah umat Islam, semua pihak diseru bersama-sama demi akidah dan perpaduan umat tidak kira ideologi politik yang dipegang masing-masing.

“Saya berpendapat, terpulang kepada Nasharudin untuk buat keputusan tentang masa depan politiknya, Umno tidak perlu melamar kerana Umno adalah parti yang terbuka dan demokratik kepada sesiapapun,” katanya.

-SH
Ulasan GB

Mahukan UMNO BN menyediakan satu kerusi untuk Nasharuddin bertanding di dalam PRU13 nanti?

Jawapannya "gelap masa depan" kerana UMNO BN hanya lebih berminat untuk memperkudakan mereka sebegini.

Di dalam UMNO sendiri pemimpin-pemimpinnya bergaduh malah sanggup berbomoh dan berbunuh sesama sendiri semata-mata untuk menjadi calon pilihanraya, inikan pula untuk memberi ruang kepada mereka yang diluar yang hanya diperkudakan ...Lihat saja Nakhaie Hj Ahmad yang sudah berpuluh tahun menyertai UMNO BN... tak pernah lansung diberi ruang dan peluang untuk bertanding di atas tiket UMNO BN.

Kebenaran Akan Terserlah, Kata Deepak Kepada Dr Mahathir

Deepak Jaikishan berkata beliau mengaharapkan kebenaran akan terserlah berhubung beberapa siri pendedahannya terhadap pemimpin Barisan Nasional (BN) dalam respon balas terhadap kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad yang menggesa dakwaan-dakwaan Deepak diabaikan.

Usahawan karpet kontroversi, yang membuat pelbagai dakwaan, memberikan maklum balas melalui SMS, disebalik pendedahan beliau, pihak berkuasa masih lagi tidak mengambil sebarang tindakan.

“Bagaimanapun, hingga hari ini, polis masih lagi tidak mengambil tindakan terhadap pecah amanah Raja Ropiah .... atau rasuah berkenaan perjanjian tanah di Bukit Raja yang didedahkan secara terbuka di mahkamah, kenapa?” katanya melalui khidmat penan ringkas.

Beliau merujuk kepada dakwaannya sebelum ini bahawa Ketua Wanita Umno Selangor Senator Datuk Raja Ropiaah Abdullah telah melakukan jenayah pecah amanah dalam perjanjian tanah bernilai jutaan ringgit.

Awal hari ini, Dr Mahathir menasihati Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya mengabaikan dakwaan-sakwaan Deepak, walaupun usahawan karpet itu berkata akan terus melakukan pendedahan.

“Atau, adakah mereka sekali lagi mendakwa ‘demi Tuhan’ apabila mereka diarahkan untuk bersumpah dan bercakap benar termasuk disiasat MACC dan Polis?” katanya merujuk kepada Suruhanjaya Penjegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Kita semua maklum perkara itu TIDAK AKAN berlaku, namun saya masih berpegang kepada nasihat Tun M dan berharap kebenaran dan keadilan akan berlaku dalam pentadbiran baru Malaysia,” katanya.

Rabu lalu, Deepak mahu dirinya diberikan imuniti di bawah Akta Perlindungan Saksi sebelum mendedahkan lebih banyak lagi skandal pemimpin tertinggi negara.

“Saya akan hantar surat kepada Peguam Negara (Gani Patail) bagi memohon imuniti serta menyerahkan dokumen rahsia sulit yang saya miliki ini,” kata Deepak.

“Dalam surat tersebut, saya akan dedahkan secara terperinci tentang skandal yang melibatkan pemimpin tertinggi dalam negara.”

Pertemuan Deepak dengan pemimpin PAS, Datuk Mahfuz Omar, itu merupakan yang pertama sejak Mahfuz menawarkan diri menjadi perantara bagi usahawan karpet itu dan kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) untuk mendapatkan imuniti pada bulan lalu.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga menyatakan kesediaan meluangkan masa untuk Deepak bagi mendengar permohonan itu.

Deepak sebelum ini mengakui beliau telah membantu mendapatkan penyiasat persendirian P.

Balasubramaniam bagi menukar akuan bersumpah pertama berhubung pembunuhan model Mongolia Altantuya Shaaribu, termasuk mencari dua peguam untuk mendraf akuan baru.

Majlis Peguam juga sedang menjalankan siasatan berkenaan identiti peguam yang terlibat dan kemungkinan berlakunya kesalahan dalam proses mendraf akuan bersumpah Balasubramaniam berkenaan pembunuhan Altantuya itu.

Misteri menyelubungi identiti peguam Balasubramaniam yang merangka akuan bersumpah kedua bertarikh sehari selepas SD pertama pada 3 Julai 2008 berkenaan dengan pembunuhan Altantuya dimana dua anggota polis Unit Tindakan Khas (UTK) yang telah dijatuhkan hukuman bunuh. -TMI

Kenalkan Anda Siapa Gerangan "Jejaka Awesome" Ini?


Walau siapapun kita, walau besar mana pun pangkat kita, jangan pernah AGAH(Sombong) untuk berterima kasih dan beribadat kepada Allah Tuhan sekalian alam.

Contohilah sosok tubuh ini sebagai teladan untuk kita. Sultan Muhammad V, Sultan Kelantan Darul-Naim -fb