21 Dis 2010

10 Individu Paling Dicari Dalam Google Malaysia: Hanis Zalikha No: 6

Hanis Zalikha Lebih Popular Dari Siti Nurhaliza

SHAH ALAM: Siapa Hanis Zalikha Zainal? Tentunya ada yang menimbulkan pertanyaan apabila nama itu tersenarai pada kedudukan keenam carian Google di Malaysia hingga mengatasi penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin.

Secara tiba-tiba nama itu melonjak sedangkan sebelum ini ramai yang tidak mengenalinya berbanding seorang lagi artis tempatan dan seorang penulis blog yang turut tersenarai dalam 10 individu paling dicari menerusi enjin carian berkenaan, baru-baru ini.

Selain Siti yang menduduki tempat kesembilan, artis tempatan itu adalah Allahyarham Meor Ahmad Fuad Meor Badri atau lebih dikenali sebagai Din Beramboi (keempat) dan blogger bidang automotif, Paul Tan (10).

Dalam enjin carian itu, penyanyi berketurunan Arab, Maher Zain di tempat pertama, diikuti penyanyi remaja antarabangsa, Justin Bieber dan Luna Maya (artis kontroversi Indonesia).

Penyanyi antarabangsa terkenal, Lady Gaga di tempat kelima; aktor popular Korea, Lee Min Ho, ketujuh manakala naib juara American Idol, Adam Lambert, kelapan.

Metro Ahad berkesempatan bertemu dengan Hanis bagi merungkai ‘misteri’ hingga namanya tersenarai sebagai individu tempatan kedua paling dicari selepas Din Beramboi, malah dilihat mengatasi populariti aktor kacak, Min Ho dan Lambert.

“Saya tidak sangka nama tersenarai dalam carian berkenaan kerana saya hanya insan biasa bukannya bertaraf selebriti popular seperti Siti Nurhaliza dan lain-lain.

“Memang saya terkejut apabila dimaklumkan mengenai perkara ini dan saya yakin ia adalah disebabkan blog yang saya wujudkan lebih dua tahun lalu,” kata gadis tinggi lampai berusia 20 tahun itu.

Mengenai pencarian namanya yang mengatasi Siti Nurhaliza, Hanis Zalikha berpendapat maklumat mengenai penyanyi popular itu mungkin mudah dicari peminat dan tidak bergantung kepada enjin carian Google semata-mata kerana media cetak atau penyiaran sentiasa memaparkan beritanya.

Katanya, mungkin enjin carian Internet itu adalah salah satu medium daripada pelbagai saluran yang digunakan peminat penyanyi berkenaan untuk mengetahui perkembangannya.

“Berbanding diri saya, memanglah tidak popular seperti penyanyi pujaan ramai itu tetapi terkejut dengan apa yang berlaku kerana sejak nama saya disenaraikan antara yang dicari dalam Google didapati blog saya kini dilayari lebih 16,000 pengunjung sehari berbanding sebelum ini hanyalah antara 7,000 hingga 8,000 orang sehari,” katanya yang mempunyai 14,929 pengikut di blognya.

Bercerita mengenai dirinya, penuntut jurusan Pengurusan Perniagaan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Segamat, Johor itu berkata selain mengikuti pengajian, dia turut terbabit dalam bidang peragaan dan pernah juga memegang watak sampingan dalam filem, Momok The Movie.

Namun, katanya, bidang peragaan dan berlakon terpaksa dihadkan kerana selain tidak mahu mengganggu pengajiannya, jarak universiti dengan Kuala Lumpur juga membataskan dirinya bergiat aktif dalam kedua-dua bidang berkenaan.

“Kedua-dua bidang yang penuh glamor itu juga bukan impian sebenar saya kerana cita-cita mahu bergelar seorang ahli perniagaan berjaya pada suatu hari nanti,” katanya yang pernah mendapat tempat kedua pertandingan Malaysian Dreamgirl dua tahun lalu.

Mengenai laman blognya, Hanis Zalikha berkata, dia sengaja mewujud blog kerana meminati bidang penulisan dan menjadikannya medan untuk bercerita mengenai kehidupan seharian dan pengalamannya serta berkongsi tips kecantikan dengan sesiapa yang berminat.

Dia yang mendapat tajaan pengajian daripada Jabatan Perkhidmatan Awam turut berkongsi kecemerlangannya dalam pelajaran dengan memberi tips berguna.


>10 individu paling dicari dalam Google Malaysia

10 Most Popular People Search In Google Malaysia.....

1. Maher Zain (penyanyi antarabangsa)
2. Justin Bieber (penyanyi antarabangsa)
3. Luna Maya (artis Indonesia)
4. Din Beramboi (pelakon/pelawak/penyampai radio)
5. Lady Gaga (penyanyi antarabangsa)
6. Hanis Zalikha (model/blogger/pelajar)
7. Lee Min Ho (pelakon Korea)
8. Adam Lambert (penyanyi antarabangsa)
9. Datuk Siti Nurhaliza (penyanyi/ahli perniagaan)
10. Paul Tan (blogger) -hm

PKR Perlu Muhasabah Segera

Berbicara tentang Reformasi PKR...

PKR dan Barisan Nasional telah mengadakan kongres/konvensyen-nya baru-baru ini. Tidak kurang juga peristiwa yang menimpa PKR kebelakangan ini. Sesungguhnya PKR boleh mempersalahkan media arus perdana kerana memperbesarkan "kekecohan" yang berlaku dalam partinya, namun pada hakikatnya, kemegahan dan semangat PKR telah luntur berbanding dua tahun yang lalu.

Secara perbandingannya, semangat BN pula dipacu dengan kemenangan dua PRK yang terdekat. Malah, BN yang kini semakin stabil dari pimpinan atasannya, sering menyindir PR dengan nada yang sinis. Seandainya PRU diadakan sekarang juga, PR tidak semestinya mengulangi kegemilangan yang dicapainya pada tahun 2008.

Mengapa kekuatan PR, terutamanya PKR luntur dalam tempoh dua tahun? Meskipun tidaklah sampai tahap meranap, namun seandainya tidak bermuhasabah, ia bakal menyusut. Situasi sedemikian sememangnya menjejaskan sistem dua parti yang baru muncul pada tahun 2008. PKR wajar mengkaji kelemahannya dari segi kualiti anggota, struktur organisasi, pimpinan, strategi dan sebagainya.

Memperbaiki kualiti anggota PKR

Bukan sesuatu yang baru bahawa anggota PKR berasal dari latar belakang yang berbeza, malah memperlihatkan kualiti yang jauh berbeza. Masalah ini juga dihadapi parti lain, tetapi nampaknya lebih ketara dalam PKR. Punca masalahnya adalah penerimaan keanggotaan secara sewenang-wenangnya. Ini kerana mobilisasi diperlukan semasa berkempen, maka parti politik di Malaysia perlu menarik sebanyak anggota yang mungkin untuk memperkasa organisasi dalam parti dan mengerah sokongan.

Namun, seandainya sebilangan besar anggota parti itu sekadar "gerombolan", maka ia akan membebankan parti. "Pendidikan politik" perlu dimantapkan agar anggotanya dipandu ideologi, lantas partinya berideologi. Namun, inilah yang paling kekurangan dalam aktiviti parti setakat ini.

Organisasi tidak cerminkan keperluan

PKR meniru struktur organisasi parti lain dalam negara, terutamanya musuh politiknya UMNO. Kritikan ini pernah dibangkitkan sebelum ini. Cuma, pernahkan PKR memikirkan, apakah kekurangannya yang sebenar? Apa yang paling diperlukannya? Dan apakah struktur organisasi yang mampu mencerminkan keperluan ini?

Saya yang bukan anggota parti memang tidak tahu jawapannya. Tetapi adalah kurang bijak untuk PKR jika sekadar meniru struktur organisasi musuh politiknya tanpa mempertimbangkan keperluan diri yang sebenarnya. Misalnya, pengkhususan peranan dalam struktur pimpinan tertinggi PKR agak mudah, hanya diwujudkan beberapa jawatan seperti Ketua Penerangan, Pengarah Strategi dan sebagainya. Apakah ia mencerminkan keperluan dalam parti? Apakah masih ada peranan yang perlu dikhususkan kepada pemimpin tertentu untuk menjalankan fungsinya?

Pada masa yang sama, terdapat institusi yang pada hakikatnya tidak diperlukan, tetapi diwujudkan untuk memenuhi ego sesetengah orang. Tetapi kewujudan institusi ini hanya membazir sumber dan menambah perselisihan dalaman. Apakah benar perlunya sayap Angkatan Muda Keadilan dan Wanita? Atau ia diwujudkan kerana ia wujud dalam organisasi dalam negara?

Kekurangan bakat mentadbir

Saya terasa Anwar Ibrahim tidak lagi "gagah" sebagaimana yang dahulu selepas "Kes Sodomi II". Hujah ucapannya berulangan, dan tidak menunjukkan prestasi yang terserlah setelah dilantik menjadi Penasihat Ekonomi Selangor. Kemampuannya untuk menyatukan parti, mengawal situasi turut dilemahkan. Jelas, kes ini telah banyak melunturkan dayanya dan membazir masanya - strategi BN yang cukup tajam untuk melemahkan musuhnya.

BN menyasar pada Anwar - bahagian yang paling kuat dan pada masa yang sama paling lemah untuk PKR. Setelah penat lelah Anwar dibuatnya, kekuatan parti berjaya dilemahkan. Di kalangan pemimpin PKR, ramai yang berimejkan "akar umbi" atau "politik", tetapi terlalu kurang "pakar/profesional".

Ketika pemimpin PKR berucap, saya sering merasakan - jikapun halatuju mereka betul, tetapi mereka gagal meneliti soal dasar, pentadbiran secara terperinci. Bahasa yang cukup molek tetapi tidak bernas - semuanya "syok sendiri", langsung tidak masak dengan soal pentadbiran.

PKR seharusnya menarik dan melahirkan lebih banyak pemimpin seperti Tony Pua, Liew Chin Tong dari DAP, yang tahu berbicara tentang soal dasar. Mereka yang hanya pandai beretorik - pemimpin kononnya inilah hanya akan menjadikan kemelut PKR dari segi pimpinan semakin ketara.

Strategi kurang tepat

Satu lagi masalah PKR, tidak membezakan keutamaan dalam percaturan strategi. Selepas PRU 2008, PKR dengan megah dan yakin bahawa dirinya mampu menawan Putrajaya, menguasai kerajaan peringkat persekutuan. Namun, keyakinan ini tidak lagi sekukuh dua tahun yang lalu. Prestasi PKR baru-baru ini memberi persepsi bahawa parti ini tidak mempunyai halatuju yang jelas.

PKR haru jelas dengan halatuju dalam percaturan strateginya. "Mempertahankan Selangor, kemudian berperang (dengan BN) untuk jangka panjang", atau terus "menuju ke Pusat"? Sesungguhnya, kedua-dua ini bukan pilihan yang saling berkontradiksi. Tetapi dalam keadaan di mana sumber terbatas, adalah penting untuk mendahulukan dan mengemudiankan tugas-tugas - agar tidak memecah-belahkan sumber sehingga tidak kesampaian dua-dua matlamatnya. Misalnya, pemilihan langsung PKR, bukannya tidak baik, tetapi apakah ia wajar diadakan pada peringkat ini? Ini soalan yang dipertikaikan.

Diharapkan PKR meneliti kelemahan diri sebaik-baiknya. -MR

*Ngeow Chow Bing ialah pengkaji politik dan kolumnis di MerdekaReview. Diterjemah dan disunting daripada teks asal yang disiarkan pada pada 14 Disember 2010.

Ulasan GB

Banyak kali dah GB utarakan, tetapi apabila GB utarakan kritikan, terus sahaja dilabelkan "orang Zaid". Konon GB dah tak layak jadi blogger PR. Oleh siapa? Oleh pendewa Anwar.

Seperti yang penulis di atas utarakan, PKR membawa bersamanya budaya UMNO. Sehinggakan pemilihan pimpinan pun penuh penipuan. Kemudian tak nak mengaku, mencari 1001 alasan untuk menutup kudis yang besar dan busuk itu. Oleh siapa? Oleh pemimpin tertinggi PKR sendiri. Siapa menyokongnya? Oleh pendewanya lagi.

Dan penyakit pemimpin, media dan ahli parti komponen PR yang lain ialah takut untuk menegur. Takut hilang kawan. Dan PR bertambah lemah, menjadikan penyakit PR terus bertambah lemah.

Bersorak-sorai kita dengan Konvensyen di Pulau Pinang. Kononnya Konvensyen berjaya tunjukkan permuafakatan PR. GB tak lihat ia begitu. Ia hanya satu medan umpama wayang untuk menunjukkan kegagahan, sedangkan keadaan sebenarnya, PR begitu lemah.

Buktinya, persoalan penderitaan rakyat tidak menjadi agenda utama konvensyen. "Kenaikan harga barang" dan persoalan "peranan blogger PR yang dah merudum berbanding blogger UMNO" lansung tidak dibincangkan. Ia hanya penuh dengan ucapan-ucapan retorika para pemimpin PR dengan gagasan yang umpama menabur benih di angkasa, yang tidak berjejak di bumi nyata.

Masih di dalam lingkungan syok sendiri.


JAKIM Perlu Pantau Kegiatan Gay Negara Ini

Jakim, sila pantau kegiatan gay" – PAS

PETALING JAYA: PAS hari ini menggesa Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) bertindak membanteras kegiatan songsang gay yang semakin berleluasa di Malaysia, terutamanya di kalangan masyarakat Melayu beragama Islam.

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Nasrudin Hasan Tantawi berkata, isu ini dikhuatiri akan menjadi satu budaya akibat pendedahan melalui hiburan dan pergaulan bebas, namun malangnya perkara ini tidak pernah ditangani oleh Jakim secara serius.

"Dewan Pemuda PAS juga mendesak agar Jakim memantau premis-premis yang dimiliki oleh golongan ini selain perlu memantau segala jenis hiburan yang terdapat di negara kita.

"Kita terkejut apabila ikon gay dibenarkan untuk membuat persembahan konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil baru-baru ini.

"Lebih memeranjatkan sudah ada kegiatan yang cuba menonjolkan budaya gay kepada masyarakat melalui filem seperti filem ‘Anu dalam botol’," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Laman blog gay Islam

Kenyataan Nasrudin itu merupakan respon terhadap kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom bahawa semua perkara yang menyentuh soal agama dan akidah umat Islam di negara ini akan sentiasa dipantau oleh Jakim termasuk laman blog gay Islam yang dikatakan semakin berleluasa.

Kenyataan Jamil Khir dalam media baru-baru ini dipetik sebagai berkata, pemantauan yang dibuat dilakukan secara berterusan bagi membendung hal yang berkaitan dengan agama Islam yang mampu memesongkan akidah masyarakat Islam.

Kebelakangan ini, budaya gay dilihat mula mendesak untuk diiktiraf secara terbuka melalui penganjuran konsert penyanyi antarabangsa Adam Lambert di Bukit Jalil Oktober lalu.

Begitu juga melalui media apabila budaya songsang itu ditonjolkan dalam filem tempatan dan peganjuran forum mengenai hak seksualiti yang dianjurkan oleh badan bukan kerajaan (NGO) untuk orang awam secara tahunan.

Sehubungan itu, Nasrudin berkata pihaknya bersedia untuk membantu Jakim dan seluruh jabatan agama Islam setiap negeri membanteras budaya yang tidak sihat, malah dimurkai Allah.

"Berdasarkan pengakuan yang dibuat oleh Jamil Khir ini, saya meminta kepada seluruh Jabatan Agama Islam di semua peringkat untuk bertindak memantau kegiatan gay yang semakin berleluasa di Malaysia.

Setakat ini, kita selaku rakyat Malaysia masih belum pernah mendengar mana-mana masjid di Malaysia diberikan teks khutbah mengenai keburukan gay dan impaknya kepada Negara," katanya. -FMT

Bekas Pengurus Kanan Sime Darby Engineering Dituduh Rasuah

Bekas Pengurus Kanan Sime Darby Engineering Dituduh Rasuah

KUALA LUMPUR: Bekas Pengurus Kanan Kebolehan Marin Sime Darby Sdn Bhd, Mazhaniz Jamaludin didakwa di Mahkamah Sesyen di sini pada Selasa, atas tuduhan menerima suapan RM200,000 sebagai dorongan untuk mencadangkan dan mengesahkan pembayaran yang bernilai USD134.2 juta, dua tahun lalu.

Mazhaniz, 36, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan tersebut yang direkodkan di hadapan Hakim Rozilah Salleh.

Tertuduh didakwa memperoleh suapan tersebut daripada pemilik Syarikat MLC Shipbuildings Sdn Bhd, Redzuan Goh Mohammed Karian yang didakwa sebagai upah untuk mencadangkan syarikat itu untuk mendapatkan kontrak ‘construction sale of one (1) unit 75m (wartsila 8000bhp) dan Anchor Handling Tug/Supply Vessel Hull.

Mazhaniz turut menghadapi tuduhan kedua, iaitu didakwa mengesahkan bayaran tertentu untuk pembinaan tiga kapal. Kesalahan itu didakwa dilakukan di bilik mesyuarat MLC Shipbuildings di Megan Aveneu 1, Blok C, 6-1, antara pukul 1.25 dan 5 petang, 31 Disember 2008.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kevin Morais mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 16 akta sama.

Seksyen tersebut memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali nilai suapan, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Peguam Shamsul Sulaiman yang mewakili tertuduh memohon supaya mahkamah dapat mempertimbangkan jaminan RM20,000 yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan atas alasan anak guamnya telah memberikan kerjasama semasa siasatan dijalankan. Shamsul manambah, anak guamnya telah diseksa dalam proses siasatan.

“Anak guam saya mendakwa telah dibogelkan dalam keadaan mata ditutup manakala sebelah kaki diangkat selain terdapat beberapa seksaan yang lain,” katanya.

Kevin membidas dakwaan tersebut dan mempersoalkan mengapa tertuduh menimbulkan perkara tersebut memandangkan tertuduh telah dibebaskan sejak Jun lalu.

“Tertuduh mempunyai masa selama enam bulan untuk membuat laporan polis mengenai dakwaan tersebut,” tambah Kevin.

Rozilah menetapkan jaminan tertuduh pada jumlah RM20,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan sebutan semula kes pada 7 Januari depan.

Ulasan GB

SIME DARBY rugi RM1.63 billion. Yang ditangkap hari ini cuma ikan bilis yang didakwa atas tuduhan menerima suapan RM200,000.

Jerung-jerung yang dah bawa lari berjuta-juta ringgit tak lansung disentuh, disiasat atau didakwa.

Pengguna Facebook Perlu Waspada Pelabelan Baru FB

Pengguna diminta waspada pelabelan terkini Facebook

Pengguna Facebook diingatkan supaya mengemas kini tata atur privasi mereka apabila Facebook mengumumkan ciri-ciri terbarunya yang mengundang kontroversi.

Firma keselamatan dan pengawasan IT, Sophos, berkata rangkaian sosial itu akan memperkenalkan pelabelan foto automatik di Amerika Syarikat tetapi akan melancarkan ciri itu di seluruh dunia dalam bulan-bulan yang akan datang.

Dalam satu kenyataan semalam, Sophos berkata, dengan perisian pengenalan wajah bererti Facebook boleh memadankan wajah orang di dalam gambar dengan imej-imej lain yang muncul bersamanya.

"Pelabelan itu bukanlah secara automatik sepenuhnya kerana label itu hanya cadangan tetapi pengguna akan dikenal pasti melalui default melainkan mereka memilih untuk tidak menyertai ciri itu.

"Apabila pengguna telah dikenal pasti kepada Facebook oleh seorang rakan, mereka menghadapi risiko diperkenal oleh Facebook kepada rakan-rakan lain," kata firma itu.

Malah, mereka yang tidak mempunyai akaun Facebook atau yang memilih untuk tidak mendedahkan identiti mereka kepada umum dalam foto yang dimuat naik, mungkin mudah dicari dalam talian.

“Walaupun ciri ini mungkin menarik bagi pengguna Facebook yang gemar berkongsi segala-galanya tentang kehidupan sosial mereka dengan rakan maya, bagi mereka yang tidak ingin dikenali, ini amat mencemaskan,” kata Graham Cluley, Perunding Teknologi Kanan di Sophos.

Tertangkapnya Sindiket Hantar Pembantu Rumah Guna Visa Orang lain

Pelabuhan Kelang: Seorang lelaki yang pernah ditipu tiga kali oleh pembantu rumah warga Indonesia terus mengalami nasib sama apabila diperdayakan sindiket penipuan ejen pembantu rumah dari Indonesia yang aktif mencari mangsa di negara ini.

Dalam kejadian terbaru, mangsa mendakwa mendapatkan khidmat seorang ejen pembantu rumah dari Indonesia untuk mendapatkannya seorang amah dengan berunding melalui Internet.

Melalui ejen berkenaan, mangsa mendapatkan biodata dan gambar pembantu rumah sebelum menguruskan sendiri proses mendapatkan visa rujukan dari Ibu Pejabat Imigresen di Putrajaya bagi membawa masuk pembantu rumah berkenaan.

Namun, selepas menghabiskan RM7,500 untuk menguruskan kemasukan pembantu rumah berkenaan, mangsa mengetahui dia ditipu ejen palsu terbabit berikutan diberikan pembantu rumah berbeza dengan gambar diberikan.

Penipuan ejen terbabit terbongkar apabila pegawai penguat kuasa Imigresen Jeti Pulau Ketam di Pelabuhan Klang, di sini, memberkas seorang wanita Indonesia kerana kesalahan menggunakan visa rujukan milik orang lain pada jam 4.30 petang kelmarin.

Ketua Pelabuhan Selatan (Jeti Pulau Ketam) Timbalan Penolong Pengarah Imigresen M Chandran, berkata hasil maklumat dan risikan, pihaknya menahan tiga lagi wanita dan seorang lelaki warga Indonesia yang dipercayai terbabit penipuan itu.

Menurutnya, keempat-empat warga Indonesia berusia 30-an ditahan imigresen sebaik memasuki negara ini melalui jeti di sini.

“Melalui pembantu rumah yang ditahan itu, imigresen mendapati suspek menggunakan visa milik orang lain untuk memperdaya mangsa warga tempatan itu.

“Ketika disiasat, suspek mendakwa dipaksa ejen pembantu rumah di negaranya menggunakan visa rujukan orang lain untuk memasuki Malaysia dan bekerja dengan mangsa
,” katanya.

Menurutnya, mangsa yang diperdaya memaklumkan ini kali keempat dia ditipu pembantu rumah Indonesia. Dia pernah menghadapi masalah apabila pembantu rumah melarikan diri.

Chandran berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan ejen pembantu rumah palsu terbabit sengaja meminta suspek menggunakan visa orang lain kerana pemilik asal menghadapi masalah disenarai hitam atau terbabit kes jenayah.

Bagi mengelak dikesan, katanya, ejen terbabit memilih menghantar pembantu rumah yang mempunyai wajah hampir seiras wanita dalam gambar di Internet. -hm

Jenayah Britain Meningkat 7,000%, Facebook Punca Utama

Internet punca jenayah meningkat 7,000 peratus di Britain

LONDON: Siasatan sebuah akhbar tabloid Britain mendapati, kadar jenayah berkaitan rangkaian laman sesawang meningkat sehingga 7,000 peratus di sesetengah kawasan berbanding tiga tahun lalu.

Antara kes yang menunjukkan peningkatan ketara adalah bunuh, rogol, pedofilia, buli dan rompak.

Kata kajian itu, kemahiran pengguna komputer tidak banyak meningkat berbanding apa yang diketahui penjenayah.

Facebook terus menjadi antara punca utama pelbagai jenayah berlaku apabila penggunanya sering mengemas kini status masing-masing di situ tanpa menyedari maklumat berkenaan boleh dimanipulasi penjenayah. - Agensi


Laman web porno akan disekat di Britain

LONDON - Golongan dewasa di Britain yang ingin melayari laman web pornografi mungkin perlu memilih sistem pilihan untuk menonton laman berkenaan kerana ia akan di disekat secara automatik di komputer rumah, lapor sebuah akhbar semalam.

Langkah itu dibuat ekoran kerajaan Britain mahu mengubah situasi kini yang memberi kebebasan untuk melayari laman web lucah sehingga ia boleh diakses oleh sesiapa sahaja termasuk kanak-kanak.

Rancangan tersebut juga memerlukan pengguna untuk meminta penyedia perkhidmatan jalur lebar mengalihkan sekatan itu.

Kerajaan juga berharap dapat memujuk firma-firma Internet agar mengaplikasikan sistem itu secara sukarela. Namun undang-undang mengenainya akan digubal jika ia tidak dilaksanakan.

Rancangan itu yang dicadangkan oleh Jabatan Perniagaan, Inovasi dan Kemahiran itu dibuat ekoran peningkatan penggunaan televisyen untuk melayari Internet. - Agensi


Umur 15 Tahun Dah Merogol Gara-gara Tonton Video Lucah

Kuching: Polis menyerbu ke rumah seorang remaja 15 tahun kemudian menangkapnya tengahari semalam kerana dituduh merogol jirannya yang berumur enam tahun.

Remaja dari Matang Jaya yang tidak membantah penahanannya, sebaliknya memberitahu secara terperinci bagaimana beliau terjebak untuk melakukan jenayah rogol tersebut setelah menonton video lucah.

Remaja yang masih menunggu keputusan PMR itu menyatakan beliau meminjam DVD lucah dari rakan sekelasnya.

Beliau mendakwa apa yang dilakukan adalah kerana perasaan ingin tahu dan menyuruh budak perempuan itu melakukan apa yang dikehendakinya.

Budak perempuan itu telah mengadu kepada ibunya bahawa remaja berkenaan telah melakukan sesuatu yang telah mencederakan bahagian kemaluannya.

Ibunya yang terperanjat dengan aduan itu telah membawa anaknya ke hospital untuk pemeriksaan doktor dimana beliau telah disahkan telah dirogol dan ditahan di wad untuk pemeriksaan lanjut.

Remaja lelaki itu ditahan untuk soalsiasat.

Lagi Gambar Mayat Bergelimpang Atas Jalan, Longkang

Mayat bergelimpang atas jalan, longkang

SIMPANG PULAI: “Saya melihat bas persiaran itu terhoyong-hayang dan laju turun bukit membelok selekoh tajam. Selepas itu, bas dua tingkat itu terus langgar konkrit pembahagi jalan sebelum terbalik ke dalam longkang dengan bahagian bumbung menghentam batu bukit,” kata Monat Rahen, antara saksi terawal yang melihat kemalangan itu di Kilometer 15 di sini, pagi semalam.

Monat, 19, berkata, dia menyaksikan kejadian itu ketika bersama seorang lagi rakan menaiki kereta dalam perjalanan menghala ke Cameron Highlands.

“Kami lihat ada penumpang tercampak keluar dari bas, termasuk kanak-kanak dan warga emas. Keadaan menjadi cemas apabila kebanyakan penumpang cedera dan menjerit meminta tolong,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Seorang lagi saksi, Muhammad Shafwan Mohd Nan, 17, berkata ketika tiba di kawasan kemalangan itu, dia melihat ada seorang warga emas berusia lingkungan 60-an sudah tercampak keluar dari kenderaan itu.

Dia juga melihat mayat bergelimpang atas jalan raya, termasuk ada kanak-kanak terbaring dalam longkang dipercayai tercampak dari bas serta beberapa mangsa yang cedera dan berlumuran darah keluar dari bas yang terbalik.

“Saya bersama tiga lagi rakan lain dalam perjalanan bercuti di Cameron Highlands menaiki bas henti-henti bersama lebih 10 penumpang lain. Pemandu bas kami terpaksa menghentikan kenderaan selepas laluan itu ditutup. Saya dan penumpang lain berusaha membantu, tetapi keadaan terlalu ngeri.

“Tangisan dan jeritan meminta tolong kedengaran dari bas yang terbalik, selain kelihatan banyak darah di bahagian tempat duduk. Sejurus kemudian, pasukan penyelamat tiba dan saya melihat ada mayat dibawa keluar dari bas berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Ipoh, Ahmad Aminudin Abdul Rahim, berkata ketika tiba di tempat kejadian kira-kira jam 12.10 tengah hari, beliau melihat ada beberapa tubuh bergelimpangan di jalan raya dan ada yang terhumban dalam longkang, tetapi tidak dapat mengesahkan sama ada mangsa sudah meninggal dunia.

Bagaimanapun, katanya, kebanyakan kepala dan tubuh cedera parah, manakala semua mangsa dalam bas tersepit di tempat duduk.

“Saya ada nampak seorang kanak-kanak dalam bas dan mendengar bunyi orang mengerang kesakitan, jadi kami berusaha menyelamatkan nyawa mereka,” katanya.

Beliau berkata, mangsa pertama yang cedera dikeluarkan pada jam 12.13 tengah hari, manakala, mangsa terakhir pada jam 2.55 petang, manakala sebahagian besar mangsa duduk di tingkat atas bas berkenaan. -BH


Kes Pembunuhan Adik Siti Mazni: Remaja Lelaki Dan Bapa Tiri Direman

2 lagi direman kes bunuh Siti Mazni

Gambar: Siti Mazni, pelajar Tkn 2 yang dibunuh kejam di kebun kelapa sawit minggu lalu

JOHOR BAHRU: Polis menahan dua lagi suspek bagi membantu siasatan berhubung kes pembunuhan seorang remaja perempuan berusia 14 tahun di sebuah kebun sawit di Parit Ju Darat, Tongkang Pechah dekat Batu Pahat, kelmarin.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, remaja lelaki berusia 14 tahun ditahan pada jam 6.15 petang kelmarin di Kampung Parit Singgahan, Seri Medan manakala ayah tirinya, seorang buruh berusia 44 tahun ditahan kira-kira dua jam kemudian di Kampung Tongkang Pechah.

“Remaja dan bapa tirinya kini ditahan reman bermula hari ini (semalam) sehingga Isnin depan bagi membantu siasatan kes terbabit.

“Sehingga hari ini (semalam) polis sudah menahan lima suspek berusia 14 hingga 44 tahun bagi membantu siasatan kes ini. Tiga daripada suspek remaja itu masih bersekolah manakala seorang lagi keciciran sekolah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, di sini, semalam.

Jumaat lalu, mayat pelajar Tingkatan Dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Putra, Tongkang Pechah Siti Mazni Abdul Rahman, 14 tahun, ditemui tersembunyi di bawah timbunan daun kelapa sawit pada kira-kira jam 5 petang dengan satu kesan tikaman di badan di sebuah kebun sawit di Parit Ju Darat, kira-kira 100 meter dari rumahnya di Tongkang Pechah, Batu Pahat.

Mangsa dipercayai mati dua hari sebelumnya akibat ditikam menggunakan pisau kira-kira 100 meter dari rumahnya sebelum diheret sejauh 50 meter ke dalam kebun dan disembunyikan di bawah timbunan daun kelapa sawit.

Siti Mazni dilaporkan hilang selepas berjumpa rakannya pada Rabu lalu apabila beliau tidak pulang ke rumah selepas memberitahu neneknya Mailiah Idris, 62, beliau keluar untuk berjumpa rakannya.

Dua remaja berusia 15 dan 16 tahun ditahan polis selepas dipercayai terbabit dalam kes itu selepas seorang daripada suspek membuat laporan berhubung kejadian dengan mendakwa beliau menyaksikan rakannya membunuh mangsa di kebun itu.

Berita Berkaitan

Pelajar Tkn 2 Dibunuh Di Kebun Kelapa Sawit

UMNO Hanya Mampu Bertempik Di Atas Nama Bangsa - Nik Aziz

PAS tumpu usaha jadi pemerintah

Perjuangan parti dapat dilaksana jika berjaya pegang tampuk kuasa: Nik Aziz

KOTA BHARU: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat, menegaskan bahawa perjuangan PAS kini lebih mementingkan kepada usaha mendapatkan kuasa bagi membolehkan mereka berkuasa pada masa depan.

Beliau berkata, hanya melalui kuasa saja yang membolehkan PAS menjadi pemerintah, sekali gus membuka jalan untuk melaksanakan pelbagai agenda termasuk dasar syariat Islam.

“PAS berjuang untuk mendapatkan kuasa kerana dengan kuasa itu saja keadilan dapat ditegakkan sebagaimana dilakukan di Kelantan, dapat melaksanakan dasar selari dengan syariat Islam.

“UMNO tidak pernah melakukan ini walaupun sudah lama berada di tampuk kuasa, namun tanpa Islam sebagai asas perjuangan, parti itu (UMNO) hanya mampu bertempik (melaung) di atas nama bangsa Melayu saja dan ini sudah tentu tidak akan memberi kepuasan kepada bangsa lain,” katanya dalam Facebooknya, semalam.

Nik Aziz yang juga Menteri Besar berkata, beliau optimis, UMNO dan Barisan Nasional (BN) sudah sampai ke penghujung hayat dalam memimpin negara, umpama pohon yang reput akarnya walaupun pada zahirnya daun masih merimbun.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati untuk ‘berteduh’ di bawah UMNO kerana akan ditimpa bahaya pada masa depan kerana pertubuhan itu hanya menunggu masa untuk rebah.

“Saya nyatakan demikian kerana Ketuanan Melayu yang dibawa UMNO kini semakin tidak laku untuk dipasarkan kepada rakyat yang kini sudah semakin cerdik.

Melayu yang dibela UMNO kini hanya omong-omong kosong semata-mata.

“Saya sudah nyatakan, bahawa kononnya Melayu akan menghadapi bahaya jika Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya umum nanti hanyalah cerita dongeng UMNO saja,” katanya. -BH

Luna Menangis, Ariel Cuma Diam.

Jakarta - Pengacara terkenal, Luna Maya menonton klip video seks yang menunjukkan seorang lelaki mirip penyanyi Ariel melakukan hubungan seks dengan seorang wanita miripnya, lapor akhbar KOMPAS.com semalam.

Gambar: Luna Maya tak mampu menahan emosinya ketika bertemu dengan Anggit Gagah Pratama, orang pertama yang bertanggungjawab mengedar video seksnya, yang menyeret namanya, di ruang sidang PN Bandung - kompas.com

Luna Maya menonton video seks itu sebanyak tiga kali dalam perbicaraan tertutup melibatkan Ariel yang merupakan kekasihnya di sebuah mahkamah di Bandung.

Dia turut menyatakan bahawa rambut lelaki yang melakukan hubungan seks itu kelihatan mirip Ariel.

Ariel dituduh mengedarkan klip video seks yang menampilkan seorang lelaki miripnya dengan dua wanita iaitu Cut Tari yang merupakan bekas kekasihnya dan Luna Maya yang merupakan kekasihnya.

Pada minggu lalu, Cut Tari yang juga seorang pengacara mengaku di mahkamah sama bahawa wanita dalam salah satu klip video seks itu merupakan dirinya yang sedang melakukan hubungan seks dengan Ariel.

Ariel menafikan dia lelaki dalam video tersebut.

Namun, semasa Luna Maya memberi keterangan semalam, dia menyatakan bentuk tubuh wanita dalam video seks yang didakwa sebagai dirinya itu kelihatan samar-samar.

"Untuk (susuk) wanita (dalam video itu), dia (Luna Maya) menyatakan wanita tersebut kelihatan samar-samar. Untuk lelaki itu, memang ada kemiripan dari rambutnya dengan terdakwa (Ariel)" kata pendakwa raya, Rusmanto selepas perbicaraan itu ditangguhkan.

Menurut Rusmanto, ekoran Luna Maya mengaku wajah wanita tersebut samar-samar, dia diminta supaya melihat klip video seks itu sebanyak tiga kali.

Pendakwa raya itu menyatakan bahawa perbicaraan itu melibatkan keterangan daripada tujuh orang saksi.

Saksi-saksi itu ialah Reza Rizaldy (Redjoy atau RJ), Puri Lasmi, Anggit Gagah Pratama, Luna dan Sarah Amalia.

"Saksi ialah dari ibu pejabat polis," kata Rusmanto.

Luna Maya yang menjadi saksi pertama tidak keberatan apabila diminta menonton klip video seks tersebut menerusi sebuah komputer riba.

Luna Maya turut kelihatan menangis semasa menunggu perbicaraan bermula.

Bekas pengurus Luna Maya, Puri Lasmi yang juga seorang saksi kes dilihat cuba menenangkan Luna Maya, yang menangis itu.

Ariel yang nama sebenarnya Nazriel Izham, duduk tidak jauh dari Luna Maya hanya terdiam apabila melihatnya menangis.

Penyanyi itu berdepan tuduhan mengedarkan klip video seks yang dikatakan menampilkan lelaki mirip dirinya dan dua orang wanita iaitu Luna Maya dan pengacara Cut Tari.

Pendedahan klip video seks itu menggemparkan Indonesia yang mempunyai undang-undang pornografi. - Agensi

[Bergambar & Video] Lagi Berkenaan Kemalangan Paling Dasyat Dalam Sejarah Negara

Kemalangan bas yang berlaku di KM15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai, disifatkan yang paling dahsyat dalam sejarah negara, dimana mengorbankan 28 nyawa. Kebanyakkan penumpang yang menaiki bas pesiaran ini merupakan pelancong yang datang dari Thailand.

Kemalangan yang paling dahsyat dalam sejarah negara ..

Kemalangan yang berlaku pada 11.10 pagi semalam .. menyebabkan 22 orang mati ditempat kejadian, empat meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital dan dua lagi di Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh. Bas dua tingkat, milik syarikat San Express Holiday yang beribu pejabat di Jitra, Kedah, dikatakan membawa 37 pelancong Thai manakala pemandu, pembantu pemandu dan pemandu pelancong adalah rakyat Malaysia.

Dalam nahas kira-kira jam 11.40 pagi, bas yang membawa 37 penumpang dari Cameron Highlands itu dikatakan terbabas dan melanggar pembahagi jalan ketika menuruni bukit serta melalui selekoh tajam sebelum terbalik dan terhumban ke dalam longkang sedalam dua meter di laluan bertentangan.

Nahas itu menyebabkan kedua-dua tayar depan bas terbabit tercabut dan tercampak ke longkang di laluan bertentangan, manakala bumbungnya ranap sama sekali dengan lebih 10 mayat bergelimpangan di jalan raya dan longkang manakala selebihnya termasuk yang cedera tersepit dalam kenderaan berkenaan.

Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk Zakaria Yusof, berkata 22 penumpang mati di tempat kejadian, lima lagi meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), manakala 10 cedera termasuk dua kritikal.

Dua rakyat tempatan yang terkorban ialah pemandu bas berkenaan yang bekerja sebagai pemandu bas syarikat SK Murni Travel & Tours, Omar Shahidan, 48, dari Kangar, Perlis, serta pemandu pelancong, Soontorn a/l Kian, 38. Pelancong Thailand yang maut pula membabitkan lapan lelaki dan 17 wanita.

Zakaria berkata, semua pelancong terbabit dalam perjalanan ke Kuala Lumpur untuk mengambil penerbangan pulang ke Bangkok.

Bercakap kepada pemberita di lokasi kejadian, beliau berkata, kemalangan dipercayai berlaku ketika bas yang dipandu laju itu menuruni bukit di satu selekoh tajam sebelum terbabas dan merempuh pembahagi jalan.

KRONOLOGI

11 pagi – Bas dipercayai bergerak dari Cameron Highlands ke Simpang Pulai
11.40 pagi – Bas terbabit kemalangan
11.59 pagi – Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Simpang Pulai menerima panggilan kecemasan
12.05 tengah hari – Laluan kedua-dua arah dari Simpang Pulai–Cameron Highlands ditutup
12.10 tengah hari – Bantuan dari BBP Gopeng dan Ipoh tiba dan kerja mengeluarkan mangsa dilakukan
12.13 tengah hari – Mangsa pertama dikeluarkan
2.37 petang – Kren untuk mengangkat bas tiba
2.55 petang – Mangsa terakhir dikeluarkan
3.08 petang – Bas dialih untuk kerja mencari mangsa dilakukan
4.00 petang – Kedua-dua laluan dibuka semula
5.00 petang – Bas ditarik ke Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM) di Simpang Pulai

INFO
Senarai mangsa yang terbunuh dalam nahas bas di Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai

Rakyat Malaysia

1. Omar Shahidan, 48 (tahun) (pemandu bas)
2. Soontorn a/l Kian, 38 (pemandu pelancong)

Rakyat Thailand (lelaki)

3. Poonporn Poolsaeng, 41
4. Charcart Knagsuwan, 48
5. Sumruay Swatphet, 48
6. Pongthanest Akkrarachewwanont, 45
7. Thitisak Pongtanarat, 51
8. Ekachai Na Banexane, 64
9. Phayone Krujinli, 49
10. Weera Chungtanagon

Rakyat Thailand (wanita)

11. Natkritta Poolsaeng, 6
12. Thanyarat Poolseng, 36
13. Achara Wiwati, 36
14. Nutthiya Inyim, 50
15. Puthnaree Akkrarachewwanont, 42
16. Sunchanchira Chaigueai, 40
17. Sriwai Swatphet, 42
18. Priya Prassakul Chai, 38
19. Chutima Throukooi, 25
20. Junpen Pongtanarat, 50
21. Mantana Phromduang, 51
22. Maliwan Mekmahaprom, 53
23. Ampaiwan Thianhtham, 50
24. Isariya Thiangtham, 25
25. Darunee Songsern
26. Rung Da
27. Areena Songserm


ADA PIHAK DIKATAKAN TABUR MINYAK DI KAWASAN KEMALANGAN BAS

AHLI Parlimen Cameron Highlands, S K Devamany, yakin ada pihak tertentu mencurah minyak di beberapa kawasan di KM 15 menuruni pusat peranginan itu termasuk di kawasan yang menyebabkan sebuah bas pesiaran dua tingkat, remuk teruk mengorbankan 28 nyawa hari ini.

"Saya berani mengatakan memang ada pihak mencurahkan minyak di beberapa kawasan jalan berkenaan sehingga menyebabkan kemalangan" katanya ketika ditemuramah TV3.

Malah Devamany sendiri pernah terbabit dalam kemalangan di kawasan berkenaan dan terlihat kesan curahan minyak, dipercayai dilakukan pihak tertentu yang mempunyai tujuan mencari keuntungan!

Berdasarkan keadaan teruk menimpa bas itu, pelbagai pihak menggelengkan kepala bagaikan tidak percaya ia boleh berlaku sedemikian sehingga mencatat titik hitamd alam sejarah pengangkutan di negara ini.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Azisman Alias, juga mengakui bas berkenaan dikatakan berpusing beberapa kali tetapi turut melahirkan kehairanan dengan impak kerosakan yang berlaku. Katanya, impak kerosakannya teramat teruk dan sukar dibayangkan.

Devamany pula mengesa pihak berkuasa segera menyiasat dakwaan kemungkinan pihak tidak bertanggungjawab mencurahkan minyak bagi mengelakkan lebih banyak kemalangan meragut nyawa berlaku di sepanjang jalan itu. -pouchnote


Berita Berkaitan

[Bergambar] 28 Terbunuh Kemalangan Bas Di Simpang Pulai - updated

[Bergambar] Alangkan Binatang Sangat Sayang Anaknya...

Naluri kasih sayang di antara ibu dan anak tidak dapat dipisahkan.

Kalau kita melihat kesemua foto di bawah ini, lalu apa yang terlintas di benak kita semua? Binatang yang hanya dibekali naluri tanpa akal fikiran masih mampu melakukannya, lalu bagaimana dengan manusia?

Bagaimana adanya kisah seorang ibu bergelar manusia tergamak membuang janin bayi yang dikandungnya dengan alasan mendatangkan aib baginya, bagaimana boleh ada seorang ibu yang tega menganiaya anaknya. Dosa perzinaan ditambahi dengan dosa pembunuhan. Semoga kita terhindar dari hal buruk seperti itu dan kembali hidup dalam kasih sayang.
Nah yang ini bagaimana pula?