30 Mac 2011

Jepun Nak Musnahkan Reaktor Fukushima, Malaysia Nak Bangunkan Loji Gebeng.

Jepun Jepun akan menghentikan operasi empat reaktor yang rosak di penjana elektrik nuklear Fukushima.

Langkah ini diumumkan oleh operator reaktor itu, Tokyo Electric Power atau Tepco, tiga minggu setelah gagal mengendalikan reaktor 1-4.

Pengarah utama Tepco Tsuneshisa Katumata (gambar) mengatakan reaktor 1-4 memang sepatutnya ditutup.

Warga sekitar reaktor akan diminta pendapat mengenai nasib reaktor 5 dan 6 yang berhasil ditutup dengan selamat.

Tingkat radioaktif yang membahayakan dikesan di sekitar lokasi penjana elektrik ini.
Lebih dari 11,000 orang dipastikan terkorban akibat gempa bumi dan tsunami yang terjadi pada 11 Mac 2011.

Gempa bumi dan tsunami ini merosakkan penjana elektrik tenaga nuklear ini sehingga sistem pendinginnya rosak.

Setiausaha Kabinet Jepun, Yukio Edano, mengatakan para pakar Jepun kini sedang mempertimbangkan apakah akan menutup bangunan-bangunan reaktor di reaktor Fukushima Daiichi dengan bahan khusus agar penyebaran bahan radioaktif dapat dihentikan.

Hari Rabu (30/03) pemerintah memerintahkan operator loji nuklear untuk memulakan menerapkan langkah-langkah keselamatan yang baru.

Langkah-langkah yang perlu selesai diterapkan akhir bulan April - ini meliputi menyiapkan elektrik cadangan jika bekalan elektrik terputus, kenderaan pemadam kebakaran perlu siap siaga setiap saat dan memastikan sistem pendingin bagi kedua reaktor dan kolam untuk sisa bahan bakar selalu dijaga.

Menteri Ekonomi, Perdagangan dan Industri Banri Kaieda menyatakan penerapan langkah-langkah keselamatan baru ini tidak harus membuat operasi reaktor nuklear perlu dihentikan.

Elektrik bergilir

Presiden Tepco Masataka Shimizu kini dirawat di rumah sakit kerana tekanan darah tinggi dan stress.

Beberapa jam sebelumnya, pengarah Tepco Tsunehisa Katsumata untuk pertama kali bercakap di hadapan wartawan.

Dia mengakui bahwa perusahaannya belum dapat mendinginkan reaktor itu, dan berjanji akan melakukan usaha secara maksimum untuk menstabilkannya.

Katsumata menyatakan perusahaannya siap membayar ganti rugi pada warga yang menderita kerugian akibat kebocoran radiasi.

Dia juga meminta maaf kerana rakyat terpaksa menderita akibat pemadaman elektrik secara bertahap setelah terjadi kekurangan bekalan elektrik. -BBC

Ulasan GB

Demikian dasyatnya keadaan apabila logi nuklear gagal dan memaksa Jepun mengambil langkah drastik memikirkan untuk memusnahkan logi reaktor nuklear Fukushima.

Alih-alih di Malaysia, beberapa menteir nak tunjuk lagak mempertahankan logi nuklear dengan menggadaikan nyawa rakyat semata-mata untuk mendapat habuan di dalam projek.

Katakan TIDAK kepada Projek Lynas Di Gebeng!


[Video] Thailand Huru Hara Dilanda Banjir, 11 terkorban

Banjir di Thailand Selatan telah mengorbankan 11 orang mangsa dengan ribuan yang lain telantar. Mereka ynag terkorban samada dibawa air pasang atau terkubur dalam longsor ketika banjir menggenangi rumah-rumah dan kawasan perniagaan.

Penduduk terbiar tanpa elektrik di beberapa daerah, manakala jalanraya, keretapi, dan perjalanan udara ke wilayah selatan masih terputus.

Ribuan orang terdampar di pulau pelancongan Koh Samui dan Koh Tao di Teluk Thailand sementara perkhimatan feri dibatalkan akibat cuaca buruk.

Wakil Perdana Menteri Suthep Thaugsuban menyatakan, kerajaan telah mengirimkan kapal induk untuk menyelamatkan sekitar 1,000 orang yang tersangkut di pulau Koh Tao.

"Ada sekitar satu juta orang terkena kesan banjir di banyak wilayah. Pada awalnya kami sangkakan banjir akan berlangsung satu atau dua hari, tapi sekarang sudah seminggu," katanya.

Penerbangan nasional Bangkok Airways mengatakan, terdapat 2,000 orang, sebahagian besar pelancong, terdampar di pulau Samui baik di bandar atau di hotel setelah syarikat penerbangan membatalkan penerbangan selama dua hari berturut-turut.

Sekitar 800 penumpang juga menunggu di Bangkok untuk melakukan perjalanan ke pulau.

Cuaca buruk dan pemadaman elektrik di Bandar Samui menyebabkan penerbangan tergendala lebih dari 50 penerbangan pada Isnin dan Selasa.

Banjir, yang dimulai di Thailand selatan seminggu lalu, mengorbankan tujuh orang di Wilayah Nakhon Si Thammarat, tiga orang di sepanjang pantai di Surat Thani, dan seorang di wilayah tetangga Phatthalung.

Secara keseluruhan, 80 daerah di lapan wilayah telah dinyatakan sebagai daerah bencana oleh pencegahan bencana Thailand.

Banjir dasyat di Thailand akhir tahun lalu mengorbankan lebih dari 220 orang, merosak rumah-rumah atau mata pencarian sekitar 8.6 juta orang di 51 dari 76 wilayah kerajaan.TI-Malaysia Sanggah Nazri: Bantuan Segera Pilihanraya Adalah Rasuah

Kumpulan pemantau gejala rasuah Transparency International menolak dakwaan bantuan segera kepada rakyat ketika kempen pilihan raya tidak boleh ditakrif sebagai rasuah.

"Ini khususnya semasa kempen. Malangnya tidak ada undang-undang yang memadai bagi menangani perkara ini, terutamanya apabila ia membabitkan wang tunai dan mesin jahit,” kata presiden TI-Malaysia Paul Low.

"Banyak janji-janji ditaburkan seperti membina jambatan. Janji-janji ini tidak jelas.

"Awak hanya buat kesalahan bila berkata, 'nah ini RM1,000, undi saya',” kata Low pada sidang media di pejabatnya pagi ini.

Kenyataan TI itu jelas bercanggah dengan pendapat Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz.

Nazri dalam jawapan bertulisnya di Dewan Rakyat, semalam berkata 'bantuan' yang diberikan kepada rakyat semasa kempen pilihan raya tidak boleh dianggap sebagai rasuah.

Beliau berkata ini kerana pelbagai bantuan yang disampaikan itu adalah sebagai memenuhi manifesto atau janji yang dibuat kerajaan jika menang pilihan raya.

"Kita dah berjanji kalau menang kita akan tunaikan (manifesto)... sebagai contoh bantuan mesin jahit, kalau kita tak bagi masa nak pilihan raya boleh segera bagi selepas pilihan raya, sama sahaja, adakah ini satu kesalahan?

"Kita juga tak boleh nak hentikan pemberian ini sebab kita akan bagi juga selepas itu (pilihan raya)," katanya ketika menjawab pertanyaan Ab Azizi Ab Kadir (PKR-Ketereh).

Bagaimanapun menurut Low, janji yang dibuat semasa pilihan raya bukan satu bentuk rasuah.

"Janji bukan rasuah dan kita tidak ambil peduli kecuali Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tampil dengan peraturan tidak membenarkannya.

"Ia mungkin tidak beretika tetapi bukan rasuah,” katanya.

Low berkata kedua-dua pihak - pembangkang dan juga parti pemerintah - melakukan kesalahan dengan menaburkan janji pilihan raya.

"Jika seseorang menjanjikan sebuah jambatan, tanya (ahli politik itu) 'bukankah hak kawasan kita mendapat pembangunan.' Kenapa tidak laksanakan sebelum pilihan raya?” katanya. -mk


Nazri: Pemberian bantuan ketika pilihan raya bukan rasuah

KUALA LUMPUR, 29 Mac — Pemberian bantuan segera kepada rakyat ketika kempen pilihan raya tidak boleh ditakrif sebagai rasuah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz.

Beliau berkata ini kerana pelbagai bantuan yang disampaikan kepada rakyat menjelang pilihan raya adalah sebagai memenuhi manifesto atau janji yang dibuat kerajaan jika menang pilihan raya.

“Kita dah berjanji kalau menang kita akan tunaikan (manifesto)... sebagai contoh bantuan mesin jahit, kalau kita tak bagi masa nak pilihan raya boleh segera bagi selepas pilihan raya, sama sahaja, adakah ini satu kesalahan?

“Kita juga tak boleh nak hentikan pemberian ini sebab kita akan bagi juga selepas itu (pilihan raya),” katanya ketika menjawab pertanyaan Ab Azizi Ab Kadir (PKR-Ketereh) pada persidangan Dewan Rakyat, di sini hari ini.

Ab Aziz dalam soalannya ingin tahu sama ada pemberian bantuan segera ketika pilihan raya atau pilihan raya kecil merupakan satu bentuk rasuah dan adakah kerajaan bercadang menghentikan bantuan seumpamanya ketika kempen pilihan raya.

Menjawab soalan Ab Aziz mengenai jumlah aduan rasuah yang diterima Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) ketika pilihan raya kecil bagi tempoh 2008 hingga 2010, Nazri berkata sebanyak enam kes diterima dan disiasat dalam tempoh itu. — Bernama


Eskay Ugut Untuk Dedahkan Lebih Banyak

Eskay mahu Anwar jawab lima soalan, dakwa video seks ‘anugerah Allah’

“Datuk T”, Datuk Shazryl Eskay Abdullah mengemukakan lima persoalan untuk dijawab Datuk Seri Anwar Ibrahim sambil menyifatkan video seks didakwanya melibatkan ketua pembangkang itu sebagai “anugerah Allah.”

Dalam tulisan terbaru blog Kickdefella hasil satu pertemuan semalam, ahli perniagaan itu berkata beliau yakin semua yang berlaku sekarang adalah petunjuk Allah s.w.t.

Shazryl Eskay merupakan salah seorang daripada tiga “Datuk T” mengakui terlibat dalam pendedahan rakaman video seks pada 21 Mac lalu.

Pertemuan semalam turut dihadiri seorang lagi “Datuk T” iaitu Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim dan ia disertai lima orang blogger dan seorang pengarang media alternatif.

Kata blog itu, Shazryl Eskay mengerjakan Haji pada tahun 2010 merasakan ini adalah “jawapan dari Allah s.w.t.”

“Saya mahu semua orang tahu. Saya tidak minat politik dan saya rakan karib Anwar. (Dari satu sudut) Saya lihat kehadiran Anwar dalam politik Malaysia, bagus untuk ‘check and balance’.

“Saya bukan ahli Umno dan mana-mana parti pun. Tetapi, saya suka bila pembangkang kuat supaya kepentingan rakyat terjaga,” katanya.

Bagaimanapun blog itu memetik Shazryl Eskay berkata, “tetapi Anwar bukan manusia yang rakyat kenal. Cukuplah rakyat ditipu. Anwar kena berhenti dan letak jawatan.”

Malah Eskay juga berkata, beliau tidak mahu penyokong-penyokong Anwar menyerangnya kerana jika mereka terus berbuat demikian, Eskay mendakwa dia akan bertindak balas.

“Jangan biar saya dedahkan lebih banyak,”
katanya.

Jumaat lalu, Mohamad Mahti Abdul Rahim, bekas pengawal peribadi Allahyarham Tan Sri Megat Junid Megat Ayub berkata, Shazryl Eskay ada memberitahunya bahawa beliau akan menjatuhkan Anwar dari arena politik sebelum mempertontonkan satu rakaman video seks kepada media, 21 Mac lalu.

Rakaman video seks itu mendakwa seorang pemimpin kanan Pakatan Rakyat mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur China.

Menurut Mohamad Mahti, Shazryl Eskay marah kerana Ahli Parlimen Permatang Pauh itu enggan menjadi saksi dalam kes samannya berkaitan projek jambatan bengkok yang diluluskan ketika era Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kes itu sedang berlangsung di mahkamah dan Megat Junid pernah menjadi menteri dalam Kabinet Dr Mahathir.

“Selepas beliau bercakap dengan marah mengenai Anwar, beliau mula bercakap buruk mengenai beliau (Anwar), berkata ‘saya akan menjatuhkan Datuk Seri Anwar, dengan apa jua cara pun,” katanya.

“Sekarang awak semua tanya Anwar lima soalan,” Shazryl Eskay dipetik berkata.

Menurut blog Kickdefella hari ini, soalan-soalan tersebut ialah “pertama, sejak dua tahun lalu berapa kali Anwar ke Thailand? Kedua, siapa yang menyambut Anwar di Thailand? Ketiga, di hotel mana Anwar menginap? Keempat, apa Anwar buat di bilik hotel tersebut? Dan kelima, siapa yang menyelesaikan semua bayaran tersebut?”

“Jangan paksa saya dedahkan semua itu… suruh Anwar jawab dulu soalan itu sebelum (semua) serang saya” kata Shazryl Eskay.

“Awak semua balik dan tanya soalan ini di dalam blog,” kata Eskay kepada sekumpulan blogger dan penulis media alternatif.

“Saya tidak takut kepada Anwar…” akui Shazryl Eskay, yang mengakui kekuatan penyokong-penyokong Anwar tetapi akur bahawa di dalam dunia ini, ada yang lebih berkuasa. -TMI

Mangsa Tembakan UPP Serah Memorandum

Kuala Lumpur - Seorang remaja yang mendakwa menjadi mangsa tembakan anggota Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) di Tumpat, menyerahkan memorandum kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz di Parlimen, semalam.

Mangsa, Ahmad Nizamuddin Mohamad, 19, yang hadir ke Parlimen bersama peguam dan keluarganya menyerahkan memorandum itu bagi mendesak tindakan segera diambil termasuk memastikan siasatan yang adil oleh pihak polis.

Memorandum itu juga menyatakan rasa tidak puas hati berikutan tindakan pihak polis yang didakwa hanya menyiasat berdasarkan laporan pihak UPP dan mengetepikan laporan yang dibuat keluarga mangsa.

Pada kejadian 16 Februari lalu, mangsa ditembak di perut dan dada manakala bapa saudaranya Said Mat Hassan, 56, meninggal dunia di Hospital Kelaboran, Tumpat selepas ditahan anggota UPP.

Memetik kandungan memorandum tersebut, keluarga mangsa mendakwa tindakan anggota UPP berkenaan menembak Ahmad Nizamuddin sebagai cubaan menghapuskan bukti bahawa kematian Said adalah akibat dipukul.

Ulasan GB

GB sudah ulas hal ini di dalam tulisan yang disiarkan sebelum ini di SINI. Petikan:


Rakyat sudah muak dengan kes-kes di mana pihak PDRM mempertahan "jenayah" yang dilakukan oleh pihak mereka dan beberapa pihak penguatkuasaan undang-undang seperti SPRM, PBT dan UPP. Kes-kes berprofil tinggi seperti kes Aminul-rasyid, kes kematian Teoh Beng Hock, kes Kugan, kes polis memukul dan merompak seorang peniaga, kes polis menampar dan merompak wanita hamil dan lain-lain menjelaskan keadaan tersebut.

Di dalam kes di atas, KP K'tan terlalu cepat membuat kenyataan SEBELUM melakukan SIASATAN RAPI mengenainya.

Sudah sampai masanya integriti PDRM dan lain-lain agensi penguatkuasaan ini dipertingkatkan dengan melakukan "pembersihan total" terhadap pegawai-pegawai mereka yang bertindak tidak profesyenal disamping cuba berdusta dan melakukan cover-up terhadap apa kes sekalipun.

Rakyat perlukan hanya mereka yang berwibawa, bukan yang hanya pandai menggunakan pistol dan kemudian bertindak liar meletakkan undang-undang di dalam tangan mereka dengan menjadi rakyat sebagai mangsa. Diperburukkan dengan adanya pihak lain menjadi "pembela" perlakuan jenayah mereka.

Mereka yang tidak profesyenal ini walaupun tidak ramai, namun cukup untuk mencacatkan kredibiliti polis.

Rakyat satu hari tetap akan bangun menuntut kebenaran dan keadilan itu ditegakkan tanpa mengira siapa juga yang cuba menyekatnya.

p/s Keselamatan remaja di atas perlu diberikan perhatian kerana seperti insiden-insiden sebelum ini, terdapat kes saksi-saksi penting ini diintimidasi.


Seorang Lagi Pelatih PULAPOL Meninggal Dunia Akibat Adenovirus

Seorang lagi pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol) Jalan Semarak, Kuala Lumpur meninggal dunia pada jam 11.30 malam semalam selepas dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur akibat jangkitan virus Adeno.

Mohamed Siman, 23, merupakan pelatih ketiga yang meninggal dunia.

Pelatih konstabel yang berasal dari Bagan Datoh, Perak itu meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Mangsa dikatakan dimasukkan ke (ICU) HKL sejak 3 Mac lalu meninggal akibat kegagalan organ dalamannya.

Mangsa pertama, seorang konstabel pelatih lelaki berusia 21 tahun berasal dari Kuala Kangsar, meninggal dunia pada 9 Mac.

Ia diikuti seorang lagi inspektor pelatih Mohd Redzuan Ishak, 26, yang menerima rawatan di situ meninggal dunia pada 4.20 pagi pada 17 Mac.


Wajah Perogol Kanak-kanak Empat Tahun

Pengarah sebuah pusat asuhan kanak-kanak, Ewe Ping Lip (gambar), 48, dihukum penjara 20 tahun dan 10 sebatan selepas didapati bersalah merogol kanak-kanak berusi empat tahun di pusat itu tiga tahun lepas.

Hakim Sitarun Nisa Abdul Aziz mendapati tertuduh bersalah di antara pukul 8.10 pagi dan tengah hari pada hari antara Januari dan April tahun itu di sebuah pusat asuhan kanak-kanak Bukit Dumbar.

Ewe, tidak tidak menunjukkan sebarang riaksi sewaktu hukuman dijatuhkan, telah didakwa di bawah Seksyen 376 (2)(e) Kanun Kesiksaan kerana merogol kanak-kanak bawah umur 12 tahun, yang membawa hukuman penalti sehingga 30 tahun penjara dan sebatan.

Sewaktu menjatuhkan hukuman, hakim menyatakan pembelaan Ewe hanya penafian kosong dan ia gagal untuk mewujudkan keraguan menasabah terhadap kes yang diutarakan pendakwa.

Di dalam rayuannya, peguambela Datuk C.V. Prabhakaran memohon mahkamah meringankan hukuman, kerana Ewe belum pernah terlibat dengan apa-apa kesalahan dalam tempoh tiga tahun yang lepas.

Beliau menyatakan Ewe, beristeri dan mempunyai tiga orang anak.

DPP Tan Guat Cheng, bagaimana pun, meminta mahkamah menjatuhkan hukuman yang berat demi kepentingan awam, menyatakan Ewe tidak sepatutnya mengambil kesempatan dari kanak-kanak yang berumur 4 tahun, yang sedang belajar di TASKA yang diuruskan oleh isterinya.

"Mangsa berada di dalam keadaan trauma dan ketakutan sewaktu memberikan keterangannya di mahkamah," katanya. "Kita tidak boleh berkompromi di dalam kes rogol, apa tah lagi ke atas kanak-kanak berumur empat tahun."

Prabhakaran memhon penangguhan hukuman sementara rayua dikemukakan. Sitarun membenarkannya dan mengikatjamin sebanyak RM20,000.

PM Jepun Akui Krisis Loji Nuklear Di Tahap Genting

Tokyo: Perdana Menteri Jepun, Encik Naoto Kan, semalam menegaskan negara itu kini berada dalam keadaan 'amat berwaspada' dalam usaha mengawal krisis nuklear yang sedang dialami.

Menurut beliau, krisis yang melanda negara itu merupakan yang terburuk sejak Perang Dunia Kedua.

'Gempa bumi, tsunami dan kemalangan nuklear ini merupakan krisis terbesar bagi Jepun (dalam tempoh berdekad),' kata Encik Kan di Parlimen, semalam.

'Mulai sekarang, kita akan terus menanganinya dalam keadaan amat berwaspada,' tegas beliau.

Gempa bumi sekuat 9.0 pada skala Richter pada 11 Mac lalu telah mencetuskan gelombang tsunami yang melanda wilayah timur laut Jepun.

Ia menenggelamkan bandar-bandar dan menyebabkan letupan pada loji tenaga nuklear Fukushima Dai-ichi.

Menurut polis, lebih 11,000 mayat telah dijumpai tetapi angka korban bencana gempa dan tsunami dijangka melepasi 18,000 orang.

Ratusan ribu penduduk masih tidak mempunyai tempat tinggal dengan kos kemusnahan ekoran bencana itu dijangka mencapai AS$310 bilion ($391 bilon).

Sejauh ini, para penduduk yang menetap dalam lingkungan 20 kilometer dari loji itu telah diarahkan berpindah.

Beberapa negara asing juga telah melarang import produk makanan dari wilayah Fukushima.

Sementara itu, Encik Kan terus berdepan dengan kritikan daripada ahli parlimen pembangkang, berkaitan cara beliau menangani bencana nuklear yang telah memasuki minggu ketiga itu.

'Kami tidak boleh membenarkan anda menangani krisis ini. Kami tidak boleh membenarkan anda bertanggungjawab dalam pengurusan krisis Jepun ini,' kata seorang Ahli Parlimen, Encik Yosuke Isozaki, di Parlimen semalam.

Sehubungan dengan itu, bahan radiasi dilaporkan telah merebak di serata Asia.

Pihak berkuasa China, Korea Selatan, Filipina dan Vietnam telah melaporkan bahan radiasi telah dikesan di wilayah mereka.

Namun, mereka menekankan kadarnya sangat rendah dan tidak menjejas kesihatan awam.

'Kami menggesa orang awam agar tidak panik,' kata jurucakap Institut Penyelidikan Nuklear Filipina, Cik Tina Cerbolis.

Pakar nuklear dari Greenpeace International, Cik Rianne Teule, menyokong pendapat itu sambil berkata:

'Kadar (radiasi) yang sampai di negara-negara yang jauh adalah sangat rendah dan tidak menimbulkan risiko kesihatan yang besar,' katanya.

Semalam, Majlis Tenaga Atom Taiwan berkata, partikel radiasi yang rendah kadarnya telah dikesan pada 43 penumpang dari Jepun sejak krisis nuklear itu berlaku.

Industri perkapalan juga kini prihatin tentang kapal-kapal yang perlu melalui perairan yang tercemar berdekatan loji itu.

Minggu lalu, pihak berkuasa China berkata bahan radiasi telah dikesan pada sebuah kapal Jepun yang berlabuh di bandar Xiamen. -- AFP, AP, Reuters.


Air laut ada iodin radioaktif lebih 3,335 kali daripada biasa

TOKYO: Air laut di luar loji nuklear yang meletup di timur laut Jepun didapati mengandungi iodin radioaktif 3,335 kali daripada biasa - kadar tertinggi dan petanda lebih banyak air tercemar dalam perjalanan ke dalam laut, kata pegawai, hari ini.

Jumlah iodin-131 didapati di luar pesisir kira-kira 273 meteer selatan tepi pantai loji nuklear Fukushima Dai-ichi tidak mengancam kesihatan manusia tetapi wujud "kebimbangan", kata Pegawai Nuklear dan Agensi Keselamatan Industri, Hidehiko Nishiyama.

Beliau berkata, tiada kegiatan memancing dibenarkan di kawasan itu.

"Kita akan meletakkan amaran dan memasti tahap iodin itu tidak meningkat," katanya. - AP


[Bergambar] Selamatkan Malaysia, Hentikan Projek "Rare Earth" Paling Besar Di Dunia Di Gebeng

Sekumpulan penunjuk perasaan berpakaian kemeja T hitam dengan perkataan 'Selamatkan Malaysia' berhimpun di luar kawasan Parlimen di sini membantah pembinaan loji radoaktif bahan nadir bumi di Gebeng, Kuantan.

Ahli kumpulan yang mendakwa mereka sebagai 'rakyat biasa' yang tinggal di Kuantan, memegang sepanduk 'Selamatkan Kuantan' dan 'Hentikan Lynas'.

Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh (PKR) dilihat mengetuai kumpulan berkenaan.

Salah seorang ahli kumpulan tersebut berkata, mereka tiba dengan empat buah bas dan kebanyakan mereka tinggal dalam radius 20 kilometer dari lokasi loji itu akan dibina.

Mereka disekat oleh polis dari memasuki kawasan Parlimen.

Loji itu adalah pelaburan Lynas Corp Australia yang menubuhkan Syarikat Lynas (M) Sdn Bhd bagi membina kilang memproses bahan nadir bumi yang digunakan untuk menghasilkan bahan mula bagi pembuatan produk berteknologi tinggi.

Pelaburan membabitkan nilai hampir RM700 juta itu diluluskan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia pada 12 November 2007.

Projek itu juga memerlukan kelulusan kerajaan, Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Kesihatan dan Keselamatan Pekerja (DOSH) dan LPTA, serta melibatkan enam lesen kesemuanya.

Tiga daripada lesen ini adalah mengenai keselamatan radiologi di bawah LPTA iaitu Lesen Penempatan Tapak, Lesen Pembinaan dan Lesen Pengendalian.

Pengerusi MCA Pahang, Datuk Seri Liow Tiong Lai meminta pihak yang berkaitan memberi penjelasan kepada penduduk mengenai aspek keselamatan loji pemprosesan logam radioaktif terbabit sebelum lesen dikeluarkan kepada Syarikat Lynas (M) Sdn Bhd.

Beliau berkata, langkah itu bagi memastikan penduduk di kawasan sekitar tapak loji, terutamanya di Gebeng, Pahang mendapat jaminan keselamatan.

"Siapa saja yang berkuasa - LPTA (Lembaga Perlesenan Tenaga Atom), kerajaan pusat, kerajaan negeri - sebelum keluarkan lesen mereka mesti beri penjelasan terperinci kepada umum.

"Ini supaya orang ramai tahu keadaan sebenar, tahu keselamatan mereka dijaga dan loji itu selamat. Kemudian barulah lesen itu dikeluarkan," katanya kepada pemberita pada Selasa. -mstarLebih 100 aktivis anjur demo anti-sisa radioaktif

Kira-kira 100 orang berkumpul di hadapan simpang masuk ke bangunan parlimen bagi membantah pembinaan pusat pemprosesan nadir bumi (rare earth) yang paling besar di dunia di Gebeng, Kuantan.

Mereka terdiri daripada aktivitis termasuk dari NGO, Save Malaysia.

Mereka bimbang kemungkinan penyebaran sisa radioaktif yang bakal dihasilkan selepas projek bernilai RM700 juta itu beroperasi.

Sebanyak empat buah bas membawa kumpulan yang membantah pusat penapisan yang sedang dibina oleh syarikat Australia, Lynas Corp itu.

Penunjuk perasaan ini tiba di persimpangan parlimen sekitar jam 9.20 pagi. Mereka kemudian mengadakan perbincangan dengan seorang pegawai polis.

Hasil perbincangan, seramai 10 orang dibenarkan masuk ke parlimen bagi menghantar memorandum bantahan mereka kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Penyokong lain pula dibenarkan berbaris di sepanjang jalan tanpa menganggu lalulintas dengan polis membuat barisan bagi membuat sekatan sekiranya mereka terus mara.

Kelihatan juga sekurang-kurangnya dua pacuan empat roda di simpang masuk ke parlimen dan tidak kurang 40 anggota polis di kawasan sekitar.

Aktivis pada hari ini juga mengibarkan poster dan kain rentang yang berbunyi: "Stop Lynas", "Hentikan Lynas".

Tidak selamat

Kira-kira jam 9.40 pagi, ahli parlimen Kuantan Fuziah Salleh keluar berbincang dengan seorang pegawai polis dan mendakwa kawasan tempat penyokong berkumpul adalah tidak selamat.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan supaya mereka erpindah ke tempat yang lebih selamat iaitu di atas pembahagi jalan masuk menuju ke parlimen.

Pihak polis membenarkan mereka menukar lokasi tetapi dengan syarat beberapa kain rentang tidak diboleh dikibarnya.

Sebaliknya mereka hanya dibenarkan membawa sepanduk dan poster. Antaranya berbunyi " Stop Lynas", "Selamatkan Kuantan" .

Penunjuk perasaan akur dengan arahan tersebut.

Beberapa minit kemudian, polis mengarahkan mereka pula supaya tidak lagi mengibarkan poster. Sekali lagi, aktivis berkenaan akur dengan larangan berkenaan.

Kumpulan itu berbaris sehingga jam 10 pagi.

Semua aktivis yang membantah pembinaan loji penapisan itu kemudiannya mula bersurai dan menuju ke hadapan pintu masuk tugu negara - tempat mula-mula mereka berkumpul.

Perhimpunan aman

Sebelum bersurai, mereka melaungkan "Stop Lynas, Selamatkan Kuantan, Stop Radioactive dan Selamatkan Malaysia".

Hadir sama, adalah lima anggota Suruhanjaya Hak Asasi Malaysia (Suhakam) yang diketuai oleh pesuruhjayanyanya, Mohamad Shaani dan perwakilan daripada Majlis Peguam turut hadir bagi memantau keadaan.

Perhimpunan hari ini diadakan secara aman. Tiada insiden yang tidak diingini dilaporkan.

Sementara itu Fuziah ketika ditemui pemberita berkata beliau telah membangkitkan isu berkenaan sejak 2008.

Menurutnya, selepas tsunami di Fukushima, Jepun, bulan lalu, rakyat kini lebih menyedari bahaya bahan radioaktif.

"Pembuangan radioaktif itu di Kuantan, walaupun lima peratus, tetapi ia (boleh) memberi kesan seperti kanser dan kecacatan," katanya.

Pada 23 Mac lalu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Maximus Ongkili berkata kerajaan memberi jaminan bahawa pembinaan loji pemprosesan logam radioaktif di Gebeng, itu adalah selamat dan tidak membahayakan kesihatan awam.

Katanya, sisa-sia yang akan dikeluarkan atau terhasil daripada pengilangan bahan mentah daripada loji Syarikat Lynas itu hanya mengandungi tahap bahan radioaktif yang rendah.

"Berdasarkan piawaian antarabangsa yang dikeluarkan oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), sisa seperti ini ditakrifkan sebagai bukan sisa radioaktif tetapi merupakan sisa industri yang mengandungi bahan radioaktif semulajadi,” kata Ongkili. -mkSeorang Tua Yang Diselamatkan Jandanya

Alor Setar: Tindakan pantas bekas isteri berjaya menyelamatkan warga emas daripada maut apabila rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) yang didiaminya ranap dalam kejadian ribut di Kampung Simpang Empat Kuar, Alor Janggus, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 6 petang itu, rumah Shafie Othman, 72, yang didiami bersama anaknya, Mohd Hafizi, 22, runtuh dan hanya tinggal bilik air akibat dilanda ribut selama kira-kira 10 minit.

Bekas isterinya, Che Dah Rashid, 52, berkata secara kebetulan sebelum kejadian, dia ke kampung berkenaan menziarahi rakannya yang tinggal kira-kira 10 meter dari rumah bekas suaminya itu.

“Ketika angin kencang itu, saya melihat Shafie berdiri di depan pintu rumah. Pada masa sama, dinding di sebelah kanannya mula runtuh. Saya menjerit memanggilnya tetapi tidak diendahkan kerana dia mengalami masalah pendengaran.

“Saya berlari ke arahnya dan sebaik saja saya menarik tangannya keluar, rumah itu runtuh. Saya tidak tahu apa akan terjadi jika tidak sempat menyelamatkannya,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, di sini, semalam.

Katanya, dia dan Shafie bercerai sejak 14 tahun lalu dan kini dia tinggal di Kodiang bersama suami barunya, namun kerap ke kampung berkenaan menziarahi bekas suami dan anaknya itu.

Dalam pada itu, Shafie ketika ditemui, berkata ketika kejadian dia tidak menyedari dinding rumahnya runtuh kerana tidak mendengarnya.

“Mujur Che Dah sempat menyelamatkan saya. Jika tidak tentu nasib saya lebih buruk,” katanya.

Shafie berkata, dia mendiami rumah PPRT berkenaan sejak 12 tahun lalu dan tidak pernah mengalami masalah walaupun kampung itu kerap dilanda angin kencang.

“Walaupun semua harta benda musnah, saya tetap bersyukur kerana terselamat tanpa kecederaan,” katanya yang menumpang di rumah anak perempuannya, Norhaslinda, 24, di Simpang Empat, Perlis.

Selain mengalami masalah pendengaran akibat ketumbuhan dalam telinga, Shafie turut mengalami masalah mata berselaput menyebabkan penglihatannya kurang. -hm

Duit Banyak Gila Dalam Rumah Pegawai Kanan Kastam

Pasangan suami isteri yang merupakan pegawai kanan Kastam Diraja Malaysia adalah di antara yang ditahan dalam satu gerakan besar-besaran oleh Pasukan Tindakan Khas yang diketuai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) serentak di seluruh negara semalam (Isnin).

Pasukan itu telah membuat serbuan ke atas lebih 100 buah syarikat dan orang perseorangan secara serentak. Serbuan itu dilakukan ke atas 84 agen penghantaran, sebuah syarikat induk serta 24 anak syarikat berkaitan dan 25 premis Kastam Di Raja Malaysia di seluruh negara.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali berkata, dalam serbuan itu, dua orang pegawai kanan Kastam telah ditangkap bagi membantu siasatan.

"Ratusan ribu ringgit telah dijumpai di rumah dua orang pegawai kanan Kastam ini yang merupakan pasangan suami isteri," katanya kepada media di sini hari ini.

Menurut beliau lagi, pasukan itu juga telah menyita lebih daripada 150 akaun bank milik syarikat dan orang perseorangan dalam operasi berkenaan.

Pasukan Tindakan Khas ini melibatkan kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Bank Negara Malaysia (BNM) dan beberapa lagi agensi penguatkuasaan berkaitan.

Mustafar menjelaskan, kesemua entiti yang diserbu dipercayai terlibat dalam pengisytiharan di bawah nilai sebenar cukai kastam, pengelakan cukai pendapatan dan aktiviti-aktiviti pengubahan wang haram.

"Ia juga termasuk penghantaran wang secara tidak sah ke luar negara yang melibatkan nilai mencakupi berbilion ringgit dan perlakuan jenayah rasuah,"
katanya.

"Kami melakukan tinjauan selama sebulan. Ia boleh dikatakan satu sindiket berikutan jaringan yang ada antara satu sama lain," katanya.

Kesemua aktiviti tersebut melibatkan kesalahan di bawah Akta Kastam 1967, Akta Cukai Pendapatan 1967, Akta Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Pengganasan 2001, dan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Ditanya mengenai jumlah sebenar yang diperolehi dari serbuan itu, Mustafar berkata, "Ia hanya merupakan satu kes yang dilaporkan berbanding 10 yang tidak dilaporkan. Saya yakin ia tetap melibatkan jumlah yang sangat tinggi."

Tentang sama ada serbuan semalam melibatkan seorang anggota salah sebuah parti politik, beliau menjawab, "Ia hanya satu kebetulan".

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini berkata Malaysia mencatatkan Kesalahan dan Ketinggalan (E&O) aliran keluar kewangan RM135.3 bilion bagi tempoh 2000 hingga 2009.

E&O itu antara lain mungkin mencerminkan aliran kewangan tidak direkodkan yang dijalankan melalui saluran tidak formal, yang mungkin termasuk dana yang berpunca daripada aktiviti haram, katanya. -mstar

Bertudung Tetapi Mencuri, Apa Mahu Jadi?

Shah Alam - Bermodalkan gaya bertudung dan diselit sikap lemah lembut, seorang gadis berusia 25 tahun disifatkan amat licik apabila dia didakwa dengan mudah diterima bekerja sebelum menghilangkan diri selepas mencuri sejumlah barang berharga di tempat kerjanya. -gambar fail

Difahamkan dalam tempoh dua hari pada 22 dan 23 Mac lalu, gadis terbabit telah melarikan telefon bimbit dan sejumlah kad tambah nilai di tempat dia bekerja sebagai jurujual di dua premis di sini.

Suspek itu didakwa telah pergi ke dua buah premis itu selepas membaca iklan kerja kosong menerusi akhbar. Majikan di kedua-dua premis itu menerima suspek sebagai jurujual selepas terpedaya dengan sikapnya yang lemah lembut dan mengenakan tudung.

Namun selepas diterima bekerja, suspek mengambil kesempatan melarikan barangan jualan di premis tersebut sebelum dia menghilangkan diri pada hari pertama bekerja.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Zahedi Ayob berkata, dalam kejadian pertama, polis menerima laporan suspek mencuri dua buah telefon bimbit jenis Sony Ericson ketika bekerja di kaunter pameran kedai jualan telefon bimbit di tingkat bawah Plaza Masalam di sini. -kosmo

Ulasan GB

Begitulah kisahnya di akhir zaman ini.

Sama juga perlakuan seorang lelaki yang di dalam blognya memperkatakan perjuangan bangsa dan agama, tetapi baru-baru ini tersiar gambarnya beliau didapati berada di satu keadaan yang memeranjatkan, dengan gelas arak bersamanya.

Ia heboh disiarkan di dalam beberapa blog semalam.

Namun kerja-kerja kejahatan itu tidak akan dapat membantu manusia kerana ianya bertentangan dengan hukum alam dan menentang hukum Tuhan.

Kejahatan itu tetap kejahatan sekalipun dipakaian dengan pakaian kebaikan. Ia akan terserlah juga akhirnya.

Kartun Lucah: Tak Dapat Tanduk Telinga Dipulas

Izzah buat laporan 'kartun lucah' bapanya

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar hari ini membuat laporan polis berhubung sebuah komik yang memaparkan kartun lucah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Seri Anwar Ibrahim dalam pelbagai aksi.

Menurut Nurul Izzah, komik 16 halaman bertajuk "Kisah Juara Raja Lawak" yang mempersendakan Anwar - yang juga bapanya - dihantar kepada pengundi baru di kawasan parlimennya di Lembah Pantai.

Dalam laporan polisnya, Nurul Izzah antaranya mendakwa, pengedaran komik itu berniat jahat "kelihatan seperti suatu kempen" bagi menjatuhkan reputasi dan kredibiliti Anwar serta imej beliau sendiri sebagai anak sulungnya.

Nurul Izzah membuat laporan polis itu di Ibu pejabat polis Dang Wangi kira-kira jam 2.40 petang ini.

Turut mengiringi beliau empat orang termasuk Ketua Pemuda PKR cabang itu Abdullah Izhar Yusof dan seorang peguam.

Dalam aduannya, Nurul Izzah berkata pengedaran komik tersebut adalah satu kesalahan mengikut seksyen 292 dan 499 Kanun Keseksaan.

"Pengedaran pamplet lucah adalah satu kesalahan di bawah seksyen 292(a) Kanun Keseksaan di mana mereka yang didapati bersalah boleh dikenakan hukuman penjaara tiga tahun atau dikenakan denda, atau kedua-duanya.

"Dan juga seksyen 499 yang boleh dihukum di bawah seksyen 500 Kanun Keseksaan di mana mereka yang didapati bersalah memfitnah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun atau dikenakan denda atau kedua-duanya,"
laporan polis itu dipetik.

Dalam laporan polis itu juga, Nurul Izzah mengesyaki komik tersebut dihantar melalui pos kepada lebih ramai lagi pengundi baru di kawasan parlimennya.

Sehubungan itu, beliau menggesa pihak polis untuk menyiasat aduan beliau "dengan pantas, adil dan menyeluruh".

Katanya, ia bagi memastikan pihak yang bertanggungjawab bermain politik lucah di bawa ke muka pengadilan secepat mungkin.

Ditanya selepas itu, bila dan bagaimana beliau mendapatkan komik tersebut, Nurul Izzah berkata, beliau menerimanya semalam daripada seorang pengundi baru.

Menjawab soalan, Nurul Izzah berkata, beliau tidak pasti berapa ramai pengundi yang menerima komik tersebut.

Sementara itu, dalam kenyataan medianya, Nurul Izzah menggesa semua pimpinan politik - tidak mengira parti mereka - supaya mendokong sebuah politik baru yang menolak politik fitnah atau lucah.

Katanya, politik tersebut menghancurkan nilai integriti dan manusiawi.

"Rakyat menuntut pimpinan yang berwibawa dan memepertahankan etika moral. Janganlah kita menghampakan harapan rakyat," katanya.

Nurul Izzah bagaimanapun enggan menunjukkan kandungan komik itu kepada pemberita, kerana tidak mahu pihak dituduh "mempromosikan gambar lucah".

Dalam laporan polisnya itu, Nurul Izzah turut menggesa polis menyiasat empat aduan polis bapanya berhubung dakwaan salahguna kuasa mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohomad dan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, seperti yang disebut dalam surat terbuka Datuk Mat Zain Ibrahim - bekas pegawai penyiasat tragedi mata lembam Anwar - kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar semalam.

Laporan polis itu bertarikh antara 9 Julai hingga 20 Ogos 1999.


Zunar: Kemunculan 'kartunis pelacur' jatuhkan martabat seni budaya

Saya kesal kerana sejak akhir-akhir ini semakin ramai muncul kartunis-kartunis yang sanggup melukis kartun yang membawa unsur fitnah. Kartun-kartun seperti ini banyak muncul menjelang pilihan raya kecil.

Terbaru, ahli parlimen Pembah Pantai, Nurul Izzah Anwar (gambar kanan) membuat laporan polis mengenai pengedaran kartun lucah yang disebar di kawasan Parlimen Lembah Pantai. Kartunis-kartunis yang menghasilkan kartun ini tidak mempunyai tanggungjawab moral kerana tidak berani untuk meletakkan nama sendiri atau nama pena di dalam lukisan mereka. Saya mendapat maklumat mereka dibayar sejumlah wang yang banyak untuk menghasilkan lukisan mengikut arahan pihak yang membayar.

Mereka melukis apa saja yang disuruh termasuk kandungan yang mempunyai fitnah dan pembohongan. Bagi saya, kartunis-kartunis seperti ini tidak ada bezanya dengan pelacur. Saya ingin mengingatkan para kartunis bahawa selagi karya-karya mereka disebar dan dibaca, selagi itu mereka tidak terlepas dari tanggungjawab.

Saya berpendapat tidak menjadi kesalahan bagi kartunis untuk menyokong agenda mana-mana parti politik dalam kartun mereka, asalkan mereka bertanggungjawab terhadap kandungannya. Sesuatu karya yang bertanggungjawab mesti mempunyai tanda tangan pelukis. Nama pena sekiranya hendak digunakan mestilah mempunyai hubung-kait dengan kartunis dan bukan bertujuan mengelirukan identiti pelukis.

Kartunis mesti memahami sesuatu isu dari berbagai perspekstif sebelum mengambil pendirian mereka sendiri dan bukannya mengikut arahan orang lain. Kemunculan kartunis-kartunis pelacur ini telah menjatuhkan martabat seni budaya dan merendahkan kemampuan berfikir orang Malaysia.

*Kenyataan media oleh Zunar, kartunis politik di Malaysia.


Ulasan GB

Betul-betul menjijikkan.

Ketara sangat UMNO BN kini sudah terlalu amat desperate. Apatah lagi apabila dilihat isu video seks yang tersebar akhirnya memerangkap mereka semula. Lebih ramai yang kini menyokong Anwar, dan ini mengecewakan mereka.

Akhirnya mereka terdesak, maka dikeluarkan pula komik lucah untuk menjatuhkan Anwar. Satu taktik tipikal yang mereka gunakan sama seperti gambar lucah yang mereka edarkan di pilihanraya kecil tempohari.

Otak UMNO BN memang otak lucah. Tiada ada lansung ketakutan di hati mereka melakukan kerja-kerja sedemikian. Ini kerana pemimpin tertinggi mereka merestuinya. Menggunakan kaedah haiwaniah Machievellism - matlamat menghalalkan cara. Fitnah dijadikan senjata ampuh untuk menyerang pihak lawannya.

Teruskanlah jika anda merasakan anda boleh menang dengan kaedha itu.

Kami tetap berjalan di atas landasan kebenaran dan keadilan. Kami yakin semuanya itu akan berbalik kepada anda semula. Satu demi satu kelucahan itu akan membenamkan anda-anda semua ke lubang jahanam.