3 Sep 2010

Kelantan Akan Pohon Tangguh Salur Wang Ihsan

Tangguh salur wang ihsan

Kerajaan Kelantan bercadang untuk memfailkan satu lagi tuntutan untuk menghentikan penyaluran wang ihsan yang dilakukan oleh Kerajaan Persekutuan kini sehingga kes saman terhadap Petronas selesai.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa berkata, perkara tersebut akan dibincangkan dengan peguam kanan yang sama, Tommy Thomas dalam sedikit masa lagi.

“Kerajaan Negeri akan dapatkan pandangan daripada peguam, Tommy bagi tujuan untuk melaksanakan fail tuntutan itu nanti,” beliau berkata demikian di Majlis Penyampaian Sumbangan Hari Raya kepada anak-anak yatim dan ibu tunggal di Dewan Undangan Negeri (DUN) Salor di sini, semalam.

Menurutnya, peruntukkan sebanyak RM25 juta yang diluluskan Kerajaan Persekutuan sebagai pemberian wang ihsan pertama kepada negeri itu perlu dihentikan untuk sementara waktu.

“Peruntukkan dari Kerajaan Pusat itu sedikit sebanyak ada kaitannya dengan isu tuntutan royalti minyak yang difailkan Kerajaan Negeri di Mahkamah Dagang, Kuala Lumpur pada Isnin lalu.

“Jadi, kita akan cuba untuk memohon kepada mahkamah supaya pembahagian wang berkenaan dihentikan sehingga keputusan ke atas kes saman Petronas itu diputuskan oleh mahkamah berkenaan,”
katanya.

Isnin lalu, Kerajaan Kelantan memfailkan saman terhadap Petronas kerana mendakwa syarikat minyak negara itu melanggar perjanjian selain menuntut syarikat sama untuk melaksanakan perjanjian petroleum dengan negeri ini. -SH

Ulasan GB

Satu langkah yang tepat dn bijak. Wang ihsan yang telah disalurkan kepada JPP Kelantan yang dikuasai UMNO perlu diserahkan semula kepada Petronas. Seandainya ada yang telah dibelanja atau diagihkan ia perlu dihenti dan dipungut semula supaya tiada satu sen pun wang ihsan yang boleh disalurkan keluar sebelum mahkamah membuat keputusan mengenai kes saman kerajaan Kelantan terhadap Petronas yang telah dikemukakan baru-baru ini.

Jika berjaya, terkedu Najib, terkedu Mustapa, terkedu Awang Adik, terkedu UMNO-BN.

Dan tahniah untuk Husam, tahniah Kelantan. Semuga tuan-tuan semua berjaya kali ini.
Lawan Sampai Menang!

Kes Sivakumar 23 November: Senasibkah Dengan Kes Nizar?

Kes Sivakumar cabar keputusan SPR didengari 23 November

Mahkamah Tinggi menetapkan 23 November ini untuk mendengar permohonan bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar dan enam lagi untuk semakan kehakiman berhubung keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi DUN di Perak.

Permohonan itu akan didengar di hadapan Hakim Datuk Aziah Ali.

Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Mohamad Izwan Mohamed Noh menetapkan tarikh itu di dalam kamar hari ini selepas mengadakan pertemuan dengan peguam Razlan Hadri Zulkifli yang mewakili Sivakumar dan enam yang lain dan Peguam Kanan Persekutuan Munahyza Mustafa yang mewakili SPR dan tiga responden lain.

Pada 22 Oktober tahun lalu, tujuh pemohon diberi kebenaran untuk semakan kehakiman bagi mengenepikan keputusan SPR yang tidak mengisytiharkan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi DUN di Behrang, Changkat Jering dan Jelapang berikutan wakil rakyat kerusi berkenaan menjadi ADUN bebas.

Mereka adalah Sivakumar, Chen Fook Chye, Tai Sing Ng dan A. Sivanesan serta tiga pengundi iaitu Ahmad Sabry Wahab (Behrang), Abdul Latif Ariffin (Changkat Jering) dan Foo Hon Wai (Jelapang).

Tiga wakil rakyat lompat

Dalam permohonan semakan kehakiman itu mereka menamakan SPR dan tiga wakil rakyat; Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) dan Datuk Hee Yit Foong (Jelapang) selaku responden.

Mereka mahu mahkamah mengeluarkan surat perintah memaksa SPR mengisytiharkan kerusi itu kosong berikutan berikutan perletakan jawatan wakil rakyat itu dan satu perintah injunksi untuk menghalang ketiga-tiga mereka bertindak, menjalankan dan melaksanakan tanggungjawab, fungsi dan tugas-tugas sebagai ADUN.

Mereka juga turut memohon writ bersifat "quo warranto" dikeluarkan kepada ketiga-tiga ADUN itu dengan memerintahkan kesemua mereka memberikan tunjuk sebab bagaimana kesemua mereka masih ADUN kawasan masing-masing dan bertindak menjalankan tanggungjawab, fungsi dan tugas sebagai wakil rakyat.

Jamaluddin dan Osman memenangi kerusi DUN atas tiket Parti Keadilan Rakyat manakala Hee atas tiket DAP pada pilihan raya umum 2008.

Mereka kemudiannya meninggalkan parti masing-masing dan memberi sokongan kepada Barisan Nasional sehingga mendorong kejatuhan kerajaan negeri pakatan pembangkang PAS-PKR-DAP pimpinan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin. -FMT

Ulasan GB

Dengan sistem kehakiman negara yang ada kini, rakyat Malaysia termasuk GB pessimis tentang prospek kejayaan Sivakumar di dalam cabarannya terhadap keputusan SPR yang ditetap pada 23 November nanti.

taupun apabila Mahkamah Tinggi membenarkan, maka Mahkamah Rayuan menghalangnya. Ataupun Mahkamah Rayuan membenarkan, Mahkamah Persekutuan menghalangnya.

Itulah proses yang panjang yang pernah dilalui oleh bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin di dalam tuntutannya sebagai MB Perak yang sah.

Pelbagai cara dihelahkan untuk menggagalkan tuntutan Nizar dahulu selepas Mahkamah Tinggi mengesahkan beliau MB Perak sah, bukan Zambry. Hanya dengan sekelip mata keputusan berubah - tak sampai dua hari - setelah pihak berkenaan mendengar "arahan Najib" yang menyatakan - PR jangan suka sangat dengan keputusan Mahkamah Tinggi itu...

Dengan boneka-boneka Najib dan UMNO seperti Peguam Negara dan Ketua Hakim Negara yang juga bekas Penasihat Undang-undang UMNO masih menguasa insitusi kehakiman, rakyat tidak menaruh harapan tinggi terhadap keputusan mahkamah lewat isu tuntutan Sivakumar nanti.

NKRA : Najib Kerja Rosmah Arah - Rueters

Dasar Pembaharuan Najib Hanya Kaya Dengan Akronim

Rakyat Malaysia masih tidak dapat memahami pembaharuan ekonomi secara radikal yang mahu dilaksanakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meskipun beliau bersungguh-sungguh memperkenalkan pelbagai dasar sejak memegang jawatan sebagai pemimpin nombor satu negara.

Menurut laporan agensi berita antarabangsa Reuters, apa yang membimbangkan Perdana Menteri terhadap usaha reformasi yang dilakukannya ialah apabila rakyat Malaysia sendiri mempersendakan akronim setiap dasar yang diperkenalkan beliau.

Ini kerana ada di kalangan rakyat Malaysia yang menggelarkan dasar NKRA sebagai "Najib Kerja, Rosmah Arah" - yang merujuk kepada peranan isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor yang dilihat terlalu menonjol melebihi imej suaminya.

Artikel Reuters bertajuk 'Acronym Soup Swamps Malaysia Refrom Drive' bertarikh 25 Ogos itu menyentuh kepimpinan Najib sebagai Perdana Menteri yang memperkenalkan begitu banyak akronim dalam dasar pentadbiran beliau seperti- Model Ekonomi Baru (MEB), Bidang Keberhasilan Utama Kementerian (NKRA), Program Transformasi Kerajaan (GTP), Special Implementation Task Force (SITF), Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA), Program Transformasi Ekonomi (ETP), dan Indeks Prestasi utama (KPI).

Reuters menyebut, tanggungjawab bagi pembaharuan ekonomi Malaysia dengan pantas diserahkan Najib kepada Unit Pengurusan Prestasi Dan Pelaksanaan (Pemandu) yang bertanggungjawab merumus serta melaksana dasar seperti NKRA dan MKRA (Ministerial Key Result Area).

Meskipun begitu, Pemandu, yang juga membantu memformulasikan Rancangan Malaysia ke-10, bagi mengangkat negara berpendapatan sederhana kepada negara maju menjelang 2020, gagal melakukan rombakan radikal terhadap dasar penarikan balik subsidi kepada rakyat Malaysia.

"Pemandu ialah sebahagian daripada GTP, Program Transformasi Kerajaan, yang juga melibatkan SITF (Special Implementation Task Force).

"Ditambah dengan NKEA (National Key Economic Areas), satu lagi kumpulan pemikir dikenali sebagai EPU (Unit Perancang Ekonomi) dan tidak terhenti di situ bagi kakitangan awam Malaysia, terdapat lagi Program Transformasi Ekonomi (ETP). DEB dan Model Ekonomi Baru (MEB)," ujar artikel berkenaan.

Menurut Reuters lagi, adalah adil bagi menyoal apa yang diperolehi rakyat Malaysia daripada semua dasar yang dilaksanakan kerajaan di bawah pimpinan Najib.

"Sementara Malaysia mengalami kesan kemerosotan global dengan pertumbuhan ekonomi 10.1 peratus pada suku pertama 2010 dan 8.9 peratus dalam suku kedua, hakikatnya Najib tidak berjaya membawa perubahan pada Malaysia sepertimana yang beliau janjikan.

Menurut Reuters, Najib sendiri mengakui ekonomi Malaysia berhadapan dengan masalah tenaga mahir dan kos buruh yang semakin ketinggalan kepada China, Indonesia dan Vietnam dari segi perlumbaan untuk membawa masuk pelaburan dan pertumbuhan.

"Pelaburan swasta adalah 12 peratus dalam Keluaran Dalam Negara Kasar dibandingkan dengan 30 peratus sebelum krisis Asia dan ialah antara terendah di Asia, menurut Bank Dunia. Pertumbuhan produktiviti telah dikurangkan separuh kepada 3 peratus sejak krisis Asia 1998 dan Bank Dunia berkata firma-firma Malaysia kurang inovasi daripada di Thailand, Filipina dan Vietnam," ujar artikel itu.

Menurut laporan itu lagi, pelaburan langsung asing (FDI) jauh ketinggalan berbanding zaman kegemilangan awal 1990 apabila Malaysia mewakili 39.8 peratus kemasukan FDI ke Asia Tenggara.

Bagaimanapun, pada 2009, mengikut data Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, Malaysia hanya mewakili hanya 3.8 jumlah kemasukan FDI yang masuk ke rantau itu.

"Momentum pembaharuan Najib yang muncul dengan liberalisasi diserang oleh kumpulan Melayu konservatif yang bimbang hak keistimewaan ekonomi, sosial dan politik mereka di bawah ancaman.

"Rakyat Malaysia dan komuniti pelaburan seluruh dunia sekarang menunggu untuk satu lagi akronim apabila perincian-perincian akhir MEB dan RMK-10 akan diperkenalkan pada September ini serta perundingan awam oleh Pemandu," jelas artikel itu. -SK


Acronym soup swamps Malaysia reform drive

Malaysia’s Prime Minister Najib Razak says he has embarked on a series of radical economic reforms. In reality it feels as if he has unleashed a barrage of incomprehensible acronyms on the unsuspecting public of this Southeast Asian nation.

The charge for economic reform is being led by the snappily named PEMANDU. As well as being the Malay word for “driver” it stands for the government’s Performance Management and Delivery Unit.

PEMANDU is in charge of formulating and implementing NKRAs (National Key Result Areas), MKRAs (Ministerial Key Result Areas) and getting “Big Results Fast”, according to its website, although it singularly failed to win political backing for a radical revamp of Malaysia’s costly subsidy regime.

It is also helping to formulate the 10th Malaysia Plan, 10MP for those in the know, a communist-era sounding 5-year plan that aims to help lift this middle income country to developed nation status by 2020.

PEMANDU is part of the GTP, the Government Transformation Programme, which also involves the SITF (Special Implementation Task Force). Throw in the NKEAs (National Key Economic Areas), another thinktank known as the EPU (Economic Planning Unit) and you haven’t reached the end of the alphabet spaghetti dreamed up by Malaysia’s civil servants…. There’s still the ETP. the NEP (sometimes good, sometimes bad) and the NEM (New Economic Model).

To be fair to Malaysia, it is not the only country in the world that is wallowing in economic acronyms, the U.S. gave the world TARP, a $700 billion bank bailout programme, and the even more mind-numbing ABCP MMMFLF (don’t ask), but it is fair to ask what Malaysians have got from all of this.

While it is true that Malaysia has had a “good” global downturn with economic growth of 10.1 percent in the first quarter of 2010 and 8.9 percent in the second quarter, it is also true that Najib hasn’t quite managed to transform Malaysia in the way he promised.

Najib told a conference run by investment bank Credit Suisse earlier this year that he “must execute or be executed”. He has also spoken of Malaysia’s economy being a “burning platform” based on low skill and low cost labour that is increasingly losing out to the likes of China, Indonesia and Vietnam in the race for investment and growth.

For all the rhetoric and the welcome mat being laid out for foreign banks and insurers by Najib, Malaysia still looks sickly compared with its peers.

Private investment is 12 percent of gross domestic product compared with 30 percent prior to the Asian crisis and is among the lowest in Asia, according to the World Bank. Productivity growth has halved to 3 percent since the 1998 Asian crisis and the World Bank says Malaysian firms innovate less than those in Thailand, the Philippines and Vietnam.

Foreign direct investment has fallen off a cliff since the glory days of the early 1990s when Malaysia accounted for 39.8 percent of Southeast Asia’s total, in part reflecting Malaysian companies investing overseas in faster growing economies like Indonesia. In 2009, according to UN data, Malaysia accounted for just 3.8 percent of the region’s total.

Najib’s reform momentum appears to be stalled, with liberalisation being attacked by conservative Malay groups who fear their special economic, social and political privileges are under threat.

Malaysians and the global investment community are now waiting for another stir of the acronym soup when the final details of the NEM and 10MP are unveiled in September as well as a public consultation run by PEMANDU.

Worryingly for the prime minister and his reform drive, local wags have started to mock his acronyms, dubbing NKRA “Najib Kerja, Rosmah Arah” (Najib works, Rosmah directs) in a pointed reference to Najib’s highly visible wife Rosmah Mansor.


Pembaziran Kerajaan Terengganu Dalam Program E-book

Projek e-Book: Terengganu bazir hampir RM90 juta

Setelah beberapa bulan berlalu, Menteri Besar Terengganu Ahmad Said kembali mendapat liputan media online sejak akhir-akhir ini ekoran perbelanjaan yang tinggi melibatkan pembelian e-Book untuk kanak-kanak sekolah rendah.

"Kerajaan negeri memperuntukan RM30 juta untuk membeli e-book untuk 25,000 pelajar tetapi secara tiba-tiba jumlahnya telah meningkat menjadi RM87.95 juta, hampir tiga kali ganda," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Buruk Dr Syed Azman Syed Ahmad.

Beliau berkata, "Jabatan Audit Negara Terengganu melaporkan sebuah syarikat Top IT Industries Sdn Bhd yang membekalkan e-book amat memeranjatkan kerana terdapat beberapa isu ekoran dari projek e-book ini."

Menurut beliau, tidak ada perjanjian dibuat antara syarikat pembekal itu dengan kerajaan negeri dan antara syarikat dengan pembekal perkakasan dan perisian, berlaku kelewatan penghantarannya, kadar jumlah murid yang membawa e-Book ke sekolah adalah rendah dan berlaku kecuaian memilih pembekal sistem kerosakan e-Book.

Lebih memalukan lagi kata beliau, apabila laporan audit ini mendapati semakan audit di kilang mendapati pada tahun 2009 sebanyak 1,857 unit e-Book dan bagi tempuh Januari hingga Mac 2010 sebanyak 1,532 e-Book yang diberikan kepada murid-murid telah rosak dan dihantar ke kilang untuk dibaiki.

Dari jumlah tersebut, seramai 609 murid dikehendaki membayar di antara RM69 hingga RM200 kerana kerosakan tersebut kerana tidak termasuk dalam jaminan kerosakan selama setahun.

Beliau berkata, "kadar kerosakan ialah 14% berbanding dengan jumlah e-Book yang dibekalkan kepada murid-murid berjumlah 24,431 e-Book.

"Amat mengejutkan lagi kerosakan ini berlaku dalam tempuh kurang satu tahun dan kadar kerosakan 14% adalah kadar yang amat tinggi. Ini memberi gambaran kepada kualiti e-Book yang dikeluarkan tidak bermutu," tambahnya.

Syed Azman mengakui sekumpulan Pemuda PAS telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Sabtu lalu berhubung perkara ini. -FMT


Laptops for Terengganu students - Good or Bad?

Recently, I came to learn that all Year 5 students in Terengganu will be given laptops under the state’s e-book program. That translates to RM30 million, with some 25,000 pupils involved.

With broadband connection, it is claimed that the pupils would gain access to lots of vital resources.

But I doubt the laptops will be useful academically. Mesti semua sibuk download movies, songs, porn, etc. Tak pun layan chat, friendster, facebook, etc. So I did a simple search, and I found that numerous studies have shown that there is no correlation between laptop usage and academic performance:

The US Department of Education recently released a study showing no difference in academic achievement between students who used educational software programs for math and reading and those who did not.

Mark Warschauer, a professor at the University of California also found no evidence that laptops increased test scores in a study of 10 schools in California and Maine from 2003 to 2005.

The Texas Center for Educational Research, a nonprofit group, has so far found no overall difference on test scores between 21 schools where students received laptops, and 21 schools where they did not.

Interestingly, I also found that hundreds of schools across the globe have started abandoning their laptop programs. Here just a few reasons why:

Underutilized by Students. Matoaca High School began eliminating its five-year-old laptop program after concluding that students had failed to show any academic gains. A survey found that one-fifth of their students rarely or never used their laptops for learning.

Underutilized by Teachers. Everett Rea Elementary School in Califronia gave away 30 new laptops to another school in 2005 after a class that was trying them out changed to new teachers who simply did not do as much with the technology.

High Training Costs. Northfield Mount Hermon School in Massachusetts eliminated its five-year-old laptop program in 2002 after it found that more effort was being expended on training teachers to teach with laptops.

High Maintenance Cost. In Liverpool Highschool in Syracuse, parents have long criticized the cost of the laptop program: about $300,000 a year from the state, plus individual student leases of $25 a month.

High Repair Costs. School officials in Broward County in Florida paid $7.2 million to lease 6,000 laptops at four schools, and was spending more than $100,000 a year for repairs to screens and keyboards that are not covered by warranties.

Yes, I know that Terengganu is cash-rich. Still, is the laptop program a wise move? What do you think?
Pemimpin Umno Di Selangor Antara Pemilik Tanah Felda

Doktor gigi adalah antara individu yang menjadi peneroka Felda.

Itu antara pendedahan Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah dalam satu temu bual dengan Malaysiakini tanpa merujuk kepada mana-mana individu politik.

Faekah merujuk kepada isu pembahagian tanah kepada peneroka di sebuah tanah rancangan di Bandar Alam Perdana, Kuala Selangor.

Beliau yang membuat siasatan, terkejut apabila mendapati ada antara pemilik tanah adalah pemimpin Umno di Selangor.

"Sangat malang apabila saya terjumpa beberapa nama. Doktor gigi pun ada yang jadi peneroka Felda," kata Faekah Husin, Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor.

Faekah juga meminta Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo tidak sewenang-wenang melempar kritikan terhadap kerajaan Pakatan Rakyat kerana ia hanya memakan diri.
Apatah lagi, Faekah mendapati banyak masalah di negeri itu pada masa sekarang sebenarnya berpunca daripada kelemahan pentadbiran Khir Toyo.

Dalam temu bual itu, Faekah mengakui Khalid Ibrahim berang kepada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor yang memberikannya bayaran bonus hingga menjadi ungkitan pimpinan Umno.

Selepas siasatan dibuat, kata Feakah, pemberian bonus itu sebenarnya adalah amalan biasa sepanjang penguasaan kerajaan Umno Barisan Nasional termasuk ketika Khir Toyo masih berkuasa.

"Sebab itu saya kata, kalau saya jadi Khir Toyo saya akan berdiam diri sahaja," ujar beliau lagi. -TVS

UMNO Terjepit Dengan Slogan 1Malaysia

Dr M: Tafsiran 1Malaysia rakyat berbeza

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau menyokong gagasan 1Malaysia tetapi mendapati rakyat di negara ini mempunyai tafsiran yang berbeza tentang konsep itu.

Beliau berkata keadaan akan menjadi sukar jika setiap bangsa di negara ini mempunyai tafsiran yang berbeza mengenai konsep 1Malaysia.

"Saya bercakap dengan orang Cina, orang Melayu pendapat mereka berbeza-beza, tafsiran berbeza, payahlah kalau tafsiran berbeza-beza. Sebab itu kena jelas," katanya kepada pemberita padas majlis berbuka puasa di Masjid Kampung Pering, Kodiang dekat Alor Setar, malam semalam.

Dr Mahathir berkata ketika kerajaan memperkenalkan perubahan, ia perlu menjaga kepentingan Bumiputera yang masih memerlukan bantuan.

"Kalau biarkan saja habislah jadi macam di Singapura. Kalau meritokrasi dilakukan banyak kesan, sebab itu saya cakap ia ia boleh jadi rasis kerana ia mengambil hak orang Melayu dan Bumiputera lain.

"Kalau meritokrasi, sesetengah daripada penuntut universiti itu tak dapat masuklah. Peniaga-peniaga baru di bandar pun takdadalah... habislah," katanya.

Mengulas mengenai demontrasi anti-Malaysia di Indonesia, Dr Mahathir berkata ada kumpulan tertentu yang sengaja cuba memburuk-burukkan hubungan kedua-dua negara.

"Puak ini bukan mewakili Indonesia. Penduduk Indonesia ada 230 juta, kumpulan ini sikit saja," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Mahathir berkata tugas guru agama kini bukan lagi terhad kepada mengajar ibadat tetapi tumpuan perlu lebih kepada membentuk peribadi mulia.

Katanya kes-kes seperti buang bayi oleh golongan muda Islam menyebabkan tugas dan peranan itu sudah berubah kerana kefahaman mengenai Islam dalam kalangan golongan muda sekarang kurang.

"Sekarang ini guru-guru kena semai sifat mulia supaya mereka menolak kegiatan yang bercorak jenayah, menolak dadah dan mengawal nafsu mereka, supaya tidak terjadi lagi perkara-perkara itu)," katanya. - Bernama

Ulasan GB

Demikianlah, sepertimana yang GB tuliskan sebelum ini bahawa slogan 1 Malaysia hanyalah satu slogan retorika yang tidak dapat diterjemahkan menjadi kenyataan lantaran UMNO sebagai sebuah parti perkauman Melayu tidak mungkin dapat mendokong gagasan 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh presidennya.

GB menulis sebelum ini:

Umno sendiri tersepit dengan perjuangan nasionalismenya konon nak pertahankan hak Melayu tetapi dalam masa yang sama terjerit-jerit slogan 1Malaysia dimana-mana, bahawa kita ini semua bangsa Malaysia katanya.

Sepertimana PM-PM terdahulu, Najib memperkenalkan slogan baru. Sekadar ingin berslogan supaya dikenali sebagai PM yang ada visi dan misi. Sepertimana Pak Lah dengan slogan Gemilang, Cemerlang, Terbilang dan Islam Hadharinya. Mahathir dengan slogan Wawasan 2020, Bersih, Cekap, Amanah, Amanah dan Kepimpinan Melalui Teladan. Ia hanya slogan muluk yang tiada apa-apa pengertian dan pengisian yang sebenarnya. Kini apa jadi dengan slogan-slogan itu? Berkubur bersama perginya mereka dari kerusi-kerusi PM.

Begitulah 1 Malaysia. Rakyat tertipu dengan "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" sedangkan yang berlaku adalah di sebaliknya. Tragis!

Slogan 1 Malaysia tidak ditentang oleh orang lain tetapi oleh ahli UMNO sendiri malah oleh pemimpin UMNO sendiri. Mahathir misalnya lebih selesa menggunakan pentas Perkasa yang menjulang keris konon untuk memperjuangkan nasib Melayu sedangkan Perkasa sendiri hanya memperalatkan Mahathir untuk publisiti murahan Ibrahim Ali yang tak diterima masuk ke dalam UMNO semula.


UMNO Sememangnya Di lembah Kehancuran

Tengku Adnan: ‘Umno bukan parti di ambang kegagalan’

Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menyangkal dakwaan sesetengah pihak bahawa Umno kini kelihatan sebagai sebuah parti politik yang berada di ambang kegagalan.

Setiausaha Agung Umno itu berkata mengurus sebuah parti yang berjaya seperti Umno bukanlah mudah tetapi parti dominan BN itu telah membuktikan telah menguruskannya dengan hebat.

Beliau juga menyanggah persepsi yang menyatakan Umno kini sebuah parti lemah dan bukan lagi menjadi pilihan orang Melayu.

Umno menurut beliau, masih terus menjadi parti dominan dalam BN tetapi pada waktu yang sama tetap menjadi suara mutlak memperjuangkan kepentingan orang Melayu.

“Kepentingan orang Melayu tidak harus dikorbankan dalam amalan berkongsi kuasa di antara parti-parti komponen BN,” ujar beliau.

Oleh itu tegas beliau: “Yakin dan percayalah. Umno adalah parti yang berjaya, bukannya parti gagal atau di ambang kegagalan.”

“Umno juga adalah parti yang menguruskan sebuah negara yang sudah berjaya apatah lagi melibatkan pelbagai kaum dan agama,” kata beliau dalam temu bual dengan Umno Online semalam.

Setiausaha Agung BN itu menambah, rakyat dapat lihat Malaysia bukan sahaja berjaya tetapi aktif dan memainkan peranan penting dalam komuniti global.

Menurutnya, dalam konteks sedemikian, Umno mempunyai tugas berat dalam melaksanakan perimbangan untuk kepentingan Melayu, pelbagai kaum dan percaturan negara dalam arena global dan setakat ini, Umno berjaya dalam memainkan perimbangan ini.

Ahli Parlimen Putrajaya itu menegaskan, Umno tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya menjaga kepentingan dan memajukan orang Melayu.

“Saya yakin, walau apa pun orang kata tentang Umno, Umno tidak akan kompromi apabila berdepan dengan isu-isu yang menyentuh nilai asas Melayu,” katanya.

Tengku Adnan mahu rakyat menolak parti-parti pembangkang yang menurutnya menjalin hubungan tidak jujur dalam menjayakan agenda berbeza masing-masing,” katanya.

Dalam temu bual itu, Tengku Adnan juga mengkritik dengan mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Lim Kit Siang adalah “manusia yang tidak jujur dalam menjalin hubungan.”

“Sejarah telah membuktikan Anwar tidak jujur kepad PAS, tidak jujur kepada DAP, juga tidak jujur kepada Umno malah kepada rakyat.

“Anwar manusia yang bijak bermuka-muka dalam menjalin hubungan .

“Dia menjalin hubungan dengan PAS kerana ada agenda sendiri . Ketika berdepan krisis moral, Anwar perlu gunakan PAS untuk melepaskan diri daripada tuduhan meliwat,” katanya.

Beliau berkata, PAS kini dilihat sudah mula terpedaya dengan mainan politik Anwar sehingga sanggup menggadaikan prinsip utama parti untuk menubuhkan negara Islam.

“Kita tengok sekarang, PAS seperti sudah meninggalkan asas penubuhannya untuk menubuhkan negara Islam dan bagi saya, ini semua gara-gara Anwar yang memanipulasikan keadaan menyebabkan PAS tersepit.

“Sebagai contoh, DAP bersama PAS bukan kerana PAS tetapi kerana jaminan Anwar bahawa PAS tidak akan membawa negara Islam, sekarang saya hendak tanya adakah betul PAS tidak mahu lagi negara Islam,” kata beliau lagi. -TMI

Ulasan GB

Tak tumbuh tak melata. Tak sungguh orang tak kata. Tak betul tentu dia tak menggelabah tak tentu hala.

Bagaimana rakyat hendak yakin dan percaya, Umno sebuah parti yang berjaya apabila Umno sendiri tersepit dengan perjuangan nasionalismenya konon nak pertahankan hak Melayu tetapi dalam masa yang sama terjerit-jerit slogan 1Malaysia dimana-mana, bahawa kita ini semua bangsa Malaysia katanya. Semua berdekah-dekah ketawamelihat perangai Umno yang dah semakin semput nafasnya.

Umno sememangnya di lembah kehancuran, walau tidak diakui oleh pemimpinnya semata-mata nak tutup keemahan. Persis rekahan besar pada dinding bangunan yang cuba disimen semula dengan rapi tetapi apabila digoncang sedikit walau dengan angin perlahan, gugur bersepailah ia ke mukabumi.

Eh Adnan, kalau tak ada apa-apa, takkan tempua bersarang rendahlah be! (cakap style orang Melaka kerana Adnan org Melaka)