5 Dis 2009

FOMCA: Tangani Beban Rakyat Sebelum Tarik Balik Subsidi

Cadangan Kerajaan untuk memansuhkan subsidi gula dan membincangkannya ke peringkat Kabinet tidak lama lagi disokong Gabungan Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (Fomca).

Bagaimanapun, gabungan berkenaan mendesak kerajaan untuk melaksanakan inisiatif lain dalam memastikan beban kos sara hidup rakyat dapat dikurangkan kesan daripada penarikan subsidi berkenaan.

Setiausaha Agungnya, Sha’ani Abdullah berkata subsidi berkenaan perlu ditarik balik berikutan ia gagal disalurkan kepada golongan sasar berpendapatan rendah.

"Dari segi itu, penegasannya kita menyokong subsidi ditarik balik tapi sebelum melakukan perkara itu pihak kerajaan harus memulakan langkah-langkah untuk mengurangkan beban kos sara hidup kepada rakyat.Itu perlu ditangani dulu sebelum pihak kerajaan nak tarik balik subsidi gula dan juga subsidi kepada barangan lain”,katanya.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi TV Selangor, petang tadi.

"Subsidi yang diberi melalui harga barangan dimanfaatkan oleh mereka-mereka yang menggunakan barang tersebut dalam kuantiti yang banyak,so dalam hal ini pihak komersil yang meraih keuntungan lebihan dan sasaran iaitu golongan berpendapatan rendah amat sedikitlah dari segi manfaat,"katanya.

Beliau menegaskan bebanan yang bakal ditangung rakyat khususnya yang berpendapatan rendah perlu ditangani terlebih dahulu sebelum subsidi berkenaan ditarik balik.

Sebelum ini Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan memandang serius cadangan supaya subsidi gula dalam usaha mengurangkan kadar pengambilan gula di kalangan masyarakat.

Ismail berkata, kerajaan hanya akan membantu rakyat mengurangkan beban dengan memberikan subsidi kepada makanan asas dan gula tidak termasuk dalam kategori tersebut. -TVS


Mengapa Nik Amalina Tidak Mengadu Kepada Ayahnya?

Ahli Parlimen Kota Raja dari PAS, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, beliau tidak perlu menyatakan pendiriannya berhubung banyak pertanyaan sama ada beliau menyokong menantu Datuk Nik Aziz Nik Mat atau Datuk Husam Musa dalam krisis pertelingkahan antara keluarga tuan guru itu dengan bloger Nik Azidi atau lebih dikenali sebagai kickdefella.

Pertanyaan ini timbul kerana Dr Siti mengambil pertanggungjawaban untuk menyiarkan luahan hati anak perempuan Nik Azizi, iaitu Nik Amalina di dalam blognya.

Kata Dr Siti, jika beliau tidak mengambil keputusan untuk menyiarkan luahan perasaan Siti Amalina dalam blognya, beliau percaya, orang lain akan berbuat demikian.

Minggu lalu, Nik Amalina telah meluahkan perasaannya melalui laman blog Dr Siti Mariah berhubung isu suaminya yang terpaksa melepaskan jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) atas apa yang beliau sifatkan satu fitnah besar dan penganiayaan ke atas suaminya.

Tulisan Nik Amalina itu telah dikutip dan disiarkan pula di dalam laman blog Kickdefella. Dalam tulisannya, Nik Amalina turut menyentuh tentang keperibadian Kickdefella yang menurut beliau sebagai punca yang menyebabkan karier suaminya di PMBK hancur musnah.

Bagaimanapun, tulisan Nik Amalina itu mendapat kritikan daripada pelbagai pihak yang menyifatkan beliau cuba mendokong nepotisma di dalam pentadbiran bapanya, taksub, riak malah dikatakan takabur.

Apatah lagi Nik Amalina dikatakan cuba mempertahankan kedudukan suaminya, Abdul Ariffahmi Abd. Rahman dengan acapkali menyebut yang suaminya adalah orang yang paling layak untuk jawatan tersebut sehinggakan Nik Aziz menawarkan jawatan itu bukan sekali tetapi empat kali.

Dalam hal ini, Dr Siti berkata, beliau bersimpati dengan Nik Amalina yang beliau merasakan tertekan dengan isu yang melanda suaminya.

“Dia (Nik Amalina) mahu mengisytiharkan perasaannya. Rasionalnya jika tidak saya yang memberi ruang kepadanya untuk meluahkan perasaan, dia tetap akan menyiarkan dalam blog lain,” tulis Dr Siti dalam posting terbarunya.

Dan oleh kerana tulisan Nik Amalina itu adalah satu luahan perasaan, kata Dr Siti, maka sudah tentulah ia beremosi.

“Luahan perasaan mestilah beremosi. Emosi biasalah...tidak rasional,” kata Dr Siti untuk menjustifikasikan tindakan Nik Amalina menulis dengan penuh emosi bagi menjawab kritikan pembaca ke atas anak Nik Aziz itu.

Oleh yang demikian, kata Dr Siti lagi, tidak semestinya apa yang diluahkan oleh Nik Amalina itu betul dan objektif dari perspektif pembaca walaupun kemudiannya Nik Amalina mungkin akan kembali tertekan apabila membaca komen-komen bloger yang sebahagian besarnya menghentam cara dia mempertahankan suaminya itu.
Jelas Dr Siti lagi, beliau juga telah ditanya, beliau berada di pihak mana? Keluarga Nik Aziz atau Husam Musa yang selama ini dikaitkan rapat dengan Kickdefella.

Kepada persoalan tersebut, Dr Siti menjawab; “Saya mendengar daripada pelbagai pihak. Komen-komen positif dan negatif mengenai orang yang terbabit dalam isu-isu tersebut. Saya tidak akan merakamkan apa yang saya dengar. Cukuplah saya katakan, semua maklumat saya terima dengan secubit garam. Entah betul, entah tidak. Saya tiada cara untuk memastikan maklumat dengan objektif. Semua dari persepsi sumber maklumat. Saya orang yang paling akhir yang akan "menghukum" orang lain. Jika saya ada pengalaman negatif dengan seseorang pun mungkin saya akan mendiamkan diri,” katanya.

Dr Siti juga berkata, pengalamannya selama 10 tahun lebih dalam jemaah telah mematangkan dirinya dengan karenah manusia.

“Kesimpulan saya ialah, dalam perjuangan ini, survival parti dan jemaah yang penting bukan individu. Sahabat-sahabat dalam perjuangan tidak akan mahu terlibat dengan konflik-konflik yang dianggap peribadi. Semasa kita 'berjasa' kepada parti, kita akan dijulang, tatkala kita membuat kesilapan dan menyebabkan imej parti terguris, kita akan dikritik. Jika kita merajuk, tiada siapa yang akan memujuk. Mungkin kata nasihat dan pendapat akan diberi, keputusan di tangan kita. Parti tidak memerlukan kita. Kita yang memerlukan parti sebagai wadah jihad kita,” ujarnya.

Dalam hal ini kata Dr Siti, beliau telah banyak belajar daripada bekas Presiden PAS, Allahyarham Datuk Fadzil Noor. -MSTAR

Ulasan GB

Saya tidak dapat tidak untuk menegur YB Dr Siti Mariah, yang mengambil keputusan untuk menyiarkan surat Nik Amalina Nik Aziz, melalui blognya.

Alasan diberikan: jika beliau tidak mengambil keputusan untuk menyiarkan luahan perasaan Siti Amalina dalam blognya, beliau percaya, orang lain akan berbuat demikian.

Jawapan tidak boleh dijadikan justifikasi untuk menyiarkan surat luahan peribadi itu yang YB Dr sendiri mengakui ia luahan perasaan, iaemosi, ia tidak rasional.

Sepatutnya YB Dr perlu menasihatinya bahawa ayahanda Nik Amalina sendirilah sepatutnya tempat mengadu. Ayahandanya seorang ulamak disegani, ayahandanya seorang pemimpin tertinggi parti, ayahandanya seorang doktor rohani, ayahandanya seorang yang dicintai oleh sekalian ramai umat manusia di negara ini, apa perlu Nik Amalina mengadu kepada orang lain tetapi membelakangkan ayahandanya sendiri?

Apakah kerana hendak mengadu kepada sekalian orang bahawa ayahandanya itu dikelilingi oleh penasihat-penasihat yang dia sendiri tidak mampu untuk menembusinya sehingga terpaksa meminta orang lain melakukan serangan kepada ayahandanya?


Tidak ada sbarang bukti dibawa, sekadar fitnah yang merapu-rapu. Dan ditulis oleh seorang anak Tok Guru yang begitu mencemarkan ayahandannya sendiri. Sama fe'el dan perangai seorang lagi anaknya, Nik Abduh namanya yang pernah melondeh kain ayahandanya sendiri.

Sedangkan orang yang "dimusuhnya" itu ada membawa bukti tentang gelagat dan perangai suaminya yang bernama Ariffahmi itu.


Itu sebab saya katakan tadi YB Dr tidak sepatutnya melayan anak tok guru yang mengada-ngada itu.

SPRM Ada Unsur Penyelewengan - Manicka

Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam percaya perletakan jawatan Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Ahmad Said bersangkut paut dengan skandal pemberian kontrak uniform suruhanjaya berkenaan.

Katanya kontrak itu diberi secara rundingan terus tanpa melalui tender terbuka seperti kebiasaannya.

Manikavasagam berkata, kontrak melalui rundingan terus itu mengakibatkan harga pakaian berkenaan melonjak melebihi 150 peratus berbanding harga asal.

Sehubungan itu katanya, beliau akan mendedahkan mengenai skandal pemberian kontrak itu dalam waktu terdekat.

“Saya memang ada beberapa kes rasuah melibatkan Ahmad Said dan akan dedahkan dalam masa terdekat.

“Di mana tender pakaian diberi kepada satu syarikat secara rundingan lansung,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada TVSelangor ketika mengulas mengenai perletakan jawatan Ahmad Said berkuatkuasa akhir ini.

Semalam Ketua Setiusaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan berkata, Ahmad Said telah meminta supaya kontrak khidmat beliau yang sepatutnya tamat Mei depan di pendekkan.

Manikavasagam juga mendakwa beliau mempunyai dokumen lengkap mengenai pemberian tender berkenaan.

“Saya rasa mungkin ada tekanan mereka sudah tahu dokumen-dokumen berada di tangan saya dan kemungkinan besar mereka suruh dia (Ahmad Said) untuk meletakkan jawatan awal,” katanya. -TVSNajib Dan UMNO Takut Dengan 2 Bala

Sekembalinya ke tanahair, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak telah diserbu wartawan dengan mengajukan kepadanya beberapa isu yang melanda negara, khususnya yang ada kaitan dengan Mohd. Najib sendiri.

Pertama isu dakwaan bahawa adiknya, Datuk Mohamed Nazim telah memaksa penyiasat persendirian, P Balasubramaniam menarik balik akuan bersumpahnya.

Beliau bagaimanapun menafikan dakwaan itu yang menurutnya tidak berasas.

Apabila soalan itu diajukan kepada beliau dalam sidang akhbar selepas mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno malam ini, Datuk Seri Najib Tun Razak sepertimana biasanya dalam isu Altantuya berkata, beliau tidak akan melayan kenyataan semberono.

Beliau diminta mengulas dakwaan Balasubramaniam dalam siri video wawancaranya yang disiarkan dalam Youtube.

Dalam wawancara tersebut, Balasubramaniam mendakwa Nazim dan beberapa individu lain, bertindak sebagai proksi Najib bagi memaksanya menarik balik akuan bersumpah pertamanya.

Beliau juga mendakwa ditawarkan RM5 juta oleh Nazim dan individu lain yang dikaitkan dengan kes tersebut.

Akuan bersumpah itu mengandungi dakwaan yang Najib mempunyai hubungan dengan Altantuya Shaariibuu, di mana Najib telah menafikannya.

Balasubramaniam telah menarik balik akuan bersumpah pertamanya itu dalam tempoh 24 jam dalam situasi yang meragukan dan meninggalkan negara bersama anggota keluarganya.

Walaupun pelbagai pihak telah mendesak Najib supaya memberi reaksi terhadap perkembangan terbaru itu, tetapi perdana menteri dan adiknya itu sebelum ini, hanya membisu.


Najib memang selama ini takut untuk membicarakan hal berkaitan Altantuya, memang hantu Altantuya sentiasa mengejarnya ke mana ia pergi. Jalan mudah - jangan fikirkan lansung mengenainya.

Kedua ialah isu rompakan terhadap royalti minyak Kelantan dan bala yang didoakan oleh Mursyidul Am PAS keepada perompak-perompak dari UMNO ini.

Najib berkata beliau tidak pasti mengenai penglibatan bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah untuk mengetuai kaukus mengenai royalti minyak Kelantan kerana perkara itu belum disahkan.

Najib berkata kerajaan juga tidak berhasrat mengambil alih soal penubuhan kaukus mengenai royalti minyak Kelantan yang kini diusahakan oleh pembangkang.

"Nak take over macam mana... kerajaan telah pun membuat pendirian berhubung perkara itu," katanya.

Pada bulan lepas, Najib mengumumkan kerajaan akan membayar wang ehsan kepada kerajaan negeri Kelantan melalui Petronas bermula tahun depan, sebagai menggantikan tuntutan royalti minyak yang dimahukan kerajaan negeri Kelantan.

Beliau berkata kerajaan negeri Kelantan tidak berhak menerima wang royalti minyak di perairannya kerana ia terletak di kawasan bertindih dan wang itu akan disalurkan dalam bentuk pembangunan melalui kerjasama dengan kerajaan negeri.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang mewarisi kelembapan Tun Abdullah dalam kabinet Najib, terkejut dengan doa Nik Aziz.

"Tak tahu nak kata apa", itulah reaksi Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang terkejut dengan kenyataan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang akan mendoakan pemimpin kerajaan BN "pecah perut" berhubung isu bayaran royalti minyak.

Beliau berkata kenyataan sedemikian kononnya langsung tidak mencerminkan sifat keislaman dan terperanjat kerana ia keluar daripada seorang yang bergelar mursyidul am.

Merompak royalti Kelantan itu mencerminkan sifat keislaman agaknya.

Munkin Najib dan Muhyiddin selepas ini akan sentiasa meraba perutnya, khuatir nanti terlalu gedempol dengan hasil rompakan minyak Kelantan, maka wang haram itu akan cepat diagihkan kepada pemimpin-pemimpin UMNO Kelantan, supaya pemimpin UMNO Kelantan pula yang akan pecah perutnya kerana melantak duit kepunyaan Kerajaan Negeri Kelantan berdasarkan Perjanjian yang telah di tangani di bawah Akta Petroleum yang senang-senang saja diubah dan dicabuli oleh pemimpin tertinggi UMNO ini.

Semalam di Kelantan, dunia dan langit menyaksikan rakyat pelbagai kaum memberi sokongan kepada Nik Aziz. Melayu, Cina, India dan mungkin kaum Siam juga, dari kanak-kenak kepada orang tua, lelaki dan perempuan, tanpa dipaksa oleh ssiapa, telah mengenakan lilitan di kepala WE LOVE TOK GURU.

Mungkin Najib dan UMNO terpaksa merancang untuk memaksa Ong Tee Keat yang sedang berdepan kemelut MCA, Samy Vellu dan Kayveas dengan masyarakat India agar memakai lilitan di kepala WE LOVE NAJIB... sebagai tangkal untuk menghalau dua bala yang menyerangnya.

Video Aksi Datuk Azhar Tunjuk Punggung

Belum pun 15 minit bersidang, Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini semalam kecoh apabila sembilan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) bertindak keluar dewan.

Tindakan itu dibuat apabila Ketua Pembangkang, Datuk Azhar Ibrahim sekali lagi digantung berikutan keengganannya memohon maaf kepada Sim Tze Tzin (PKR-Pantai Jerejak) yang mendakwa Azhar menunjukkan punggung kepadanya.

Semuanya bermula apabila Tze Tzin yang mengambil bahagian perbahasan Bajet 2010 pada pukul 9.45 pagi dan membangkitkan isu itu yang kemudian- nya mendapat perhatian Speaker, Datuk Abdul Halim Hussain.

Abdul Halim kemudiannya mengarahkan Azhar supaya memohon maaf kerana perbuatan itu seolah-oleh menghina Tze Tzin selain mempelawa Azhar menonton kembali tayangan video kejadian terbabit namun enggan dipatuhi Azhar.

Beliau kemudiannya mengumumkan Azhar digantung sehingga selesai persidangan yang menyaksikan semua ADUN BN keluar dewan. - Kosmo