16 Jun 2014

[GEMPAR] Kehilangan MH370 Bukan Kemalangan Tetapi Konspirasi Yang Disengajakan


Kehilangan MH370 ‘disengajakan’, wujud ‘perkiraan’ (perancangan), kata juruterbang veteran‎

Dalam satu teori konspirasi terbaru mengenai kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370, juruterbang komersial veteran dan wartawan penyiasat melihat insiden berkenaan merupakan tindakan yang "disengajakan" dan dalam "perkiraan, (perancangan)" lapor akhbar.

The Huffington Post UK melaporkan, juruterbang komersial veteran, Ewan Wilson dan wartawan penyiasat Geoff Taylor menghabiskan masa selama berbulan-bulan menganalisis data saat akhir pesawat sebelum hilang bersama 239 penumpangnya.

Mereka membuat kesimpulan, misteri kehilangan pesawat dan kegagalan sistem penjejaknya hanya boleh berlaku dengan tindakan yang disengajakan.

Wilson, sebelum ini pernah bekerja dengan dua syarikat penerbangan turut berlepas ke Malaysia untuk menemuramah penyiasat dan saudara mara juruterbang MH370 Kapten Zaharie Ahmad Shah.


Mereka yang berasal dari New Zealand turut melihat data yang dikeluarkan dan diperolehi Malaysia serta negara lain yang terlibat dalam misi pencarian pesawat berkenaan.

Pusat kawalan udara kehilangan pesawat Boeing 777 ketika berada di kawasan perairan Malaysia dan Vietnam sebaik sahaja berlepas dari Kuala Lumpur dalam penerbangan malam pada 8 Mac yang dijadualkan ke Beijing.

Wilson berkata kepada stuff.co.nz, kesimpulan daripada bukunya, "Good Night Malaysian 370: The truth behind the loss of Flight 370," akan mengejutkan orang ramai.

Penulis itu berkata, mereka menolak kemungkinan kegagalan fungsi atau kemalangan pelik secara sistematik, dan berkata tiada alasan mengapa pesawat perlu berubah arah laluannya.

Menjelaskan dapatan mereka, Wilson, yang turut dilatih dalam bidang nahas pesawat udara berkata: "Buat pertama kali kami dedahkan maklumat analisis penerbangan, laluan dan siapa yang kami percaya bertanggungjawab terhadap pesawat terjunam ke Lautan Hindi."

Penulis itu berkata, saudara penumpang juga tidak dimaklumkan kebenaran tentang perubahan arah pesawat.

Taylor berkata:"Demi kebaikan keluarga penumpang, kebenaran perlu didedahkan.

"Kami melawat lounge ketibaan ketika keluarga berkumpul dengan semangat untuk menunggu panggilan mendarat. Sudah pasti mereka berhak mendapat lebih daripada itu," katanya.

Katanya: "Apa yang berlaku kepada MH370 bukanlah kemalangan. Ia disengajakan dan perkiraan yang tepat dan tidak seharusnya perkara itu (dibenarkan) berlaku.”

IKLAN BERBAYAR

"Wahai wanita, percantikkan dirimu sebelum
suamimu terpikat dengan wanita lain..."Ribut Terbangkan & Terbalikkan Khemah Ketika Berkaraoke


Bagan Pinang – Program Sukan Pantai Badan Berkanun yang bermula semalam berakhir dengan insiden empat khemah diterbangkan ribut malam kelmarin.

Penolong Pegawai Rela Daerah Port Dickson, Mejar Hassan Selim berkata, kejadian berlaku dengan pantas apabila khemah yang bersambung antara satu sama lain terangkat dan terbalik.

Menurutnya, peserta yang berada di bawah khemah berkenaan terpaksa melarikan diri kerana khuatir ditimpa besi khemah.

“Kejadian berlaku kira-kira jam 10.15 malam ketika empat anggota Rela dan 10 sukarelawan pihak penganjur, Persatuan Badan Berkanun dan Universiti Institut Teknologi Mara (UiTM) sedang melakukan acara santai sambil berkaraoke.

“Ketika itu hujan gerimis dan saya datang untuk membuat pemantauan anggota Rela yang bertugas menjaga keselamatan barangan dan tempat diadakan program itu yang dianjurkan oleh Persatuan Badan Berkanun dan UiTM,” katanya.

Hassan berkata, empat orang sukarelawan dan anggota Rela cuba memegang tiang khemah namun tidak dapat menghalang ribut itu menerbangkan khemah itu dan tersangkut pada pokok di tepi jalan raya.

“Kejadian ribut lima minit itu nyaris menyebabkan kenderaan yang lalu di jalan raya berhampiran ditimpa besi khemah namun ia tersangkut pada beberapa batang pokok di tepi jalan.

“Namun kami lega kerana tiada yang tercedera akibat daripada kejadian itu walau bagaimanapun, semua mangsa terkejut dengan kejadian itu,” katanya.

Dijangka seramai 500 orang akan menyertai program berkenaan yang diadakan di Pantai Bagan Pinang selama tiga hari.


IKLAN BERBAYAR

"Wahai wanita, percantikkan dirimu sebelum
suamimu terpikat dengan wanita lain..."Husam: Rakyat Masih Musykil Apa Sebenar Isi Kargo MH370?

Rakyat masih tertanya-tanya, apa sebenarnya yang dibawa oleh kargo MH370, penerbangan yang telah hilang sejak 100 hari yang lalu, demikian dinyatakan oleh Naib Presiden PAS, Datuk Paduka Husam Musa di dalam satu ceramahnya di Sungai Rambai Melaka malam tadi.

"Kenyataan awal menyatakan penerbangan itu membawa bertan-tan buah manggis ternyata tidak masuk akal kerana bukan musim manggis, kemudian dinyatakan bateri lithium sedangkan China adalah pengeluar utama bateri sedemikian, bagaimana mungkin ianya mengimport bateri lithium dari Malaysia?", soal Husam.

Beliau tdak menolak teori bahawa kehilangan MH370 adalah satu konspirasi. Dan yang paling aneh, tragedi itu mendedahkan banyak kelemahan dari aspek keselamatan negara. Kapal selam Scorpene yang dibeli ratusan juta ringgit tidak dapat digunakan di dalam operasi SAR (Search & Rescue) kerana ia dikatakan tidak sesuai untuk melakukan kerja-kerja SAR.

Secara berseloroh beliau menyatakan radar dan setelit yang Malaysia ada pun sudah sama tarafnya dengan teropong buloh Raja Bomoh.

MH370 hilang pada 8 Mac dengan 239 penumpang termasuk 12 anak kapal selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dalam perjalanan ke Beijing, China.

Sejak tempoh itu, usaha misi pencarian melibatkan 26 negara digerakkan untuk mengesan pesawat berkenaan, namun sehingga kini setelah 100 hari kehilangannya, masih belum membuahkan hasil.

Di dalam ceramahnya, ADUN Salor itu juga turut mengulas kenyataan Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad, Tan Sri Ani Arope yang mendedahkan TNB dipaksa menandatangani perjanjian berat sebelah, sejak hampir 20 tahun lalu.

Ani, yang menyifatkan EPU sebagai ‘Economic Plundering Unit’ (Unit Penyamun Ekonomi), memaksa TNB membeli tenaga elektrik daripada Pengeluar Tenaga bebas (IPP) dengan harga yang mahal sehingga tarif elektrik terpaksa dinaikkan dan rakyat menjadi mangsa.

Penjana Tenaga Bebas (IPP) mula wujud apabila seluruh negara bergelap pada 1993 ekoran berlakunya "total blackout" pada tahun tersebut yang menurut Ani blackout itu adalah sengaja dirancang bertujuan mewujudkan IPP di negara ini.

Sebelum itu, Pesuuruhjaya PAS Negeri Melaka, Tn Haji Adly Zahari di dalam ucapannya telah mempersoalkan tindakan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah yang menyewakan tapak Bazar Ramadhan sehingga RM9,000. Dan terdapat pula pemberian kuota untuk beberapa kumpulan tertentu sehinggakan sewa itu menjadi tidak seragam, ada yang RM10,000, RM13,000 malah ada yang mencecah TM17,000.

Persoalannya berapa seorang peniaga mahu jual sehari untuk mereka membayar sewa sebanyak itu, tanya beliau.

Apa yang nyata, yang menjadi mangsa akhirnya ialah rakyat dimana mereka terpaksa membeli barangan dengan harga yang mahal atau mndapat barangan dengan kualiti yang lebih rendah kerana untuk menampung sewaan peniaga yang membebankan itu.

Pesuruhjaya PAS Melaka itu turut mempersoalkan persidangan dewan undangan negeri Melaka yang tidak menjawab beberapa soalan yang dibangkitkan oleh ADUN-ADUN Pakatan Rakyat negeri Melaka dan hanya memilih soalan-soalan tertentu untuk dijawab disamping membiarkan soalan-soalan lain seperti isu wang zakat yang dipinjam oleh kerajaan negeri Melaka dan isu tabung wang derma Palestine tanpa sebarang jawapan.

Turut berceramah di program berkenaan ialah ADUN Duyong yang juga Pengerusi DAP Melaka, YB Goh Leong San dan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, YB Siti Zailah Mohd Yusoff yang juga Ahli Parlimen Pasir Panjang. Ketua Dewan Muslimat PAS Melaka Pn Hj Kintan Man turut hadir di program tersebut.

Pada majlis ceramah berkenaan, Datuk Paduka Husam dan Hj Adly Zahari telah turut sama melancarkan gimik "Nasi Beriyani Amal" untuk kutipan tabung pilihanraya MTD Sungai Rambai.Kupon-kupon dijual dengan harga RM10 setiap satu dan bungkusan nasi beriyani ini akan diagihkan pada 20 September 2014 nanti.

Orangramai dari seluruh negara juga boleh turut sama memberikan sumbangan dan jika nasi beriyani itu tidak diambil ia akan disedekahkan nanti kepada pelajar-pelajar tahfiz serta golongan yang memerlukan.

Tempahan dan sumbangan boleh dilakukan ke akaun Maybank 154053517451 di atas nama PAS MTD Sungai Rambai dan berikan butir-butir sumbangan kepada Sdra Mamad Khamis 013-6315893

IKLAN BERBAYAR

"Wahai wanita, percantikkan dirimu sebelum
suamimu terpikat dengan wanita lain..."