9 Okt 2013

[VIDEO] Kenyataan Zahid Hamidi Bukti Nyata Beliau Buta Undang-undang

P'Bagaimana dengan hak polis dan mangsa jenayah?'

Selepas menjadi sasaran kecaman berhubung kenyataannya, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mempersoalkan mengapa pengkritik beliau tidak mempertahankan hak mereka yang menjadi mangsa penjenayah.

"Mana hak asasi untuk polis dan mangsa rompak, tembak dan bunuh. Kenapa pejuang hak asasi tidakpun membela? Hak asasi hanya untuk penjenayah?" tanya Zahid dalam tweetnya.


Tweet tersebut nampaknya tidak merujuk kepada apa-apa yang khusus, tetapi dibuat ekoran kecaman hebat terhadapnya selepas laporan Malaysiakini yang berdasarkan rakaman ucapannya yang bocor.

Zahid berdiam diri sejak laporan-laporan tersebut disiarkan pada pada hari Isnin.

Beliau didedahkan sebagai membiarkan amalan menembak penjenayah yang disyaki, daripada menangkap mereka.

Antara mereka yang ditembak mati dalam beberapa tahun kebelakangan ini termasuklah remaja 14 tahun Aminulrasyid Amzah. Semuanya dituduh menyerang polis sebelum ditembak mati.

Kemudian ketua polis Selangor yang kini menjadi Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mendakwa Aminulrasyid cuba merempuh polis dan dibawa sebilah parang dalam kereta yang dipandunya.

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim yang turut berada di majlis ketika Zahid membuat ucapan kontroversi itu, berkata adalah "tidak beretika" untuk melaporkan berkaitan satu majlis tertutup. -mk


Polis: Dua laporan dibuat terhadap Zahid Hamidi


Polis hari ini mengesahkan dua laporan dibuat terhadap Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (gambar) iaitu di Jinjang, Kuala Lumpur dan satu lagi di Melaka.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur, Khairi Ahrasa mengesahkan laporan polis yang dibuat di Jinjang dipindahkan ke Melaka untuk tindakan selanjutnya.

"Ucapan itu dibuat di Melaka jadi kami serahkan kepada mereka untuk siasat," katanya.

Ahmad Zahid dilaporkan berkata baru-baru ini, polis tidak lagi teragak-agak untuk menembak terlebih dahulu tanpa memberi sebarang amaran.

Kenyataannya itu didedahkan menerusi satu rakaman suara di Melaka pada Jumaat lalu.

"Bagaimana keadaan mangsa rompakan, bunuh masa tembakan ini? kebanyakannya adalah orang Melayu kita. Kebanyakannya ialah bangsa kita.

"Saya fikir, cara paling baik jangan ada kompromi dengan mereka. Jangan ada lagi amaran kepada mereka, kita dapat bukti kita tembak dulu," kata Ahmad Zahid yang dipetik dalam rakaman tersebut.

Semalam Ahli Parlimen Segambut dari DAP, Lim Lip Eng membuat laporan polis terhadap Ahmad Zahid di Jinjang, Kuala Lumpur berhubung dengan kenyataan yang dianggap memberikan “lesen bunuh” kepada polis.
-TMIPKR: Zahid perlu asas pengetahuan undang-undang


Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini membidas Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi berhubung kenyataan 'tembak dulu' terhadap penjenayah.

Anwar berkata kenyataan yang disifatkan "tiada ruang perbincangan" terpakai hanya kepada penjenayah yang mengugut anggota keselamatan dengan menggunakan senjata seperti M-16.

Bercakap dalam sidang media di Petaling Jaya, ketua pembangkang itu berkata Zahid membuat kenyataan keras dan Zahid yang juga ahli parlimen Bagan Datoh memerlukan latihan asas undang-undang jenayah dengan kadar segera.
-mk
ULASAN GB

Dipandang dari sudut mana pun kenyataan Ahmad Zahid Hamidi "tembak dulu" itu adalah tetap salah.

Prinsip asas kebenaran dan keadilan bahawa "one is considered innocent until proven guilty" sepatutnya terpakai dan bukannya "pistol polis" yang menjadi keputusannya. Jika "pistol polis" itu menjadi penentu keadilan, maka apa ertinya kita mempunyai mahkamah dan institusi kehakiman?

Ternyata sangat Zahid Hamidi buta undang-undang dan beliau perlu sangat ditahan dan didakwa.

[VIDEO] Bakal Meletop: Ust Azhar Idrus Dalam Filem "Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang"


Setelah meletup dengan kuliah agamanya, Ustaz Azhar Idrus kini berlakon filem pula yang bakal ditayangkan di pawagam mulai 28 November ini.

Poster filem bertajuk "Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang" mula dipasang di papan utama iklan di panggung wayang di negara ini.

Filem arahan Pierre Andre itu diterbitkan oleh Metrowealth.

Turut berlakon di samping Ustaz Azhar ialah kumpulan Shiro, Zalif Sidek dan Along (Raja Lawak).

Filem berunsur dakwah dan pengajaran ini dikatakan "menutup aurat" sepenuhnya, iaitu salah satu syarat yang ditetapkan Ustaz Azhar.

Ustaz Azhar yang berasal dari Terengganu menjadi ikon anak muda apabila mereka berkongsi video kuliahnya melalui Facebook dan Youtube.

Laman Facebook beliau, Ustaz Azhar Idrus Original mendapat 1,316,942 likes, antara yang paling tinggi di Malaysia.

Buku beliau bertajuk, 'Anda Bertanya Ustaz Azhar Idrus Menjawab Berkenaan Permasalahan Semasa' turut mendapat sambutan luar biasa sehingga diulang cetak beberapa kali oleh penerbitnya, PTS Publication.

Bermula dengan kuliah kitab kecil-kecilan di surau sekitar Terengganu, kini kuliah Ustaz Azhar diadakan di seluruh negara dan mendapat sambutan hebat. -TMI

Tarikh Tayangan: 28 Nov 2013
Pengarah: Pierre Andre
Syarikat Penerbit: Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.
Genre: Islamik, Komedi

Sinopsis:

Filem ini mengisahkan Dadu, seorang pemuda yang hanyut tanpa tujuan dari hari ke hari. Dia seringkali dipecat dari kerja dan tidak pernah serius dengan segala yang dilakukannya. Dadu tinggal bersama Muiz yang turut bergantung kepada Dadu untuk hidup. Kedua-dua mereka tidak taat pada agama sehinggalah sepupu Dadu, Hamzah datang tinggal bersama. Hamzah kini adalah seorang yang taat pada agama dan sering pergi ke masjid untuk bersembahyang dan mendengar ceramah agama. Terkejut dengan perubahan pada diri Hamzah, Dadu dan Muiz berazam untuk mengubah diri mereka tetapi jalan untuk kembali jalan yang lurus bukanlah sesuatu yang mudah.
Zahid Hamidi Orang Pertama Yang Perlu Ditahan & Didakwa Dibawah PCA

Majlis Peguam: Menteri KDN Boleh Didakwa Kerana Menghasut

Majlis Peguam mengecam Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai mengaibkan negara dan kerajaan ekoran pendedahan rakaman ucapan Menteri Dalam Negeri itu di Melaka oleh media semalam.

Majlis Peguam menegaskan tiga pengakuannya dalam ucapan tersebut adalah satu kesalahan serta tidak menghormati lunas undang-undang negara, iaitu mengenai arahan menembak tanpa beri amaran, mengakui pindaan Akta Pencegahan Jenayah (PCA) dibuat mengikut arahannya dan juga tahanan tanpa bicara selama dua tahun.

Presiden Majlis Peguam, Christopher Leong menyifatkan Ahmad Zahid sebagai tidak bertanggunjawab dan memalukan kerana bertindak melewati batas undang-undang.

"Majlis Peguam mengutuk keras kenyataan Menteri Dalam Negeri kerana ia menunjukkan sikapnya tidak menghormati undang-undang dan hak asasi manusia serta tidak menghormati debat yang berjalan di Parlimen.

"Kenyataan beliau memalukan dan menyebabkan negara dan kerajaan diaibkan," kata Leong dalam satu kenyataan hari ini.

Leong juga mengkritik Ahmad Zahid yang sehingga kini masih lagi gagal mengemukakan bukti kononnya pemansuhan akta drakonian sebagai punca peningkatan jenayah berat kebelakangan ini walaupun telah berjanji untuk bentang di Parlimen.

"Beliau gagal mengemukakan data bukti untuk menyokong hujahnya.

"Sebaliknya, beliau dilaporkan telah berpakat dengan Menteri Hal Ehwal Parlimen dan Ketua Polis Negara untuk meminda PCA," katanya.

Menurut Leong, tindakan Ahmad Zahid tersebut adalah suatu kesalahan berat dan boleh didakwa mengikut Akta Hasutan.

"Menteri Dalam Negeri nampaknya melampaui batas dan kemungkinan telah melakukan kesalahan dibawah Akta Hasutan,"
ujarnya lagi.

Leong juga berkata tindakan Ahmad Zahid menghalau wartawan daripada membuat liputan membuktikan beliau mengakui kesalahannya mengeluarkan kenyataan sedemikian, serta sanggup mengancam media untuk semata-mata memenuhi kehendaknya.

"Cubaannya untuk menutup mulut media adalah isyarat beliau mengakui kesalahan dalam kenyataannya," tambahnya lagi.

Semalam, media melaporkan, Ahmad Zahid semasa dalam satu Majlis Taklimat Keselamatan Bersama Pemimpin Masyarakat di Melaka telah bercakap mengenai beberapa isu sensitif antaranya melibatkan isu penjenayah masyarakat India serta mempertahankan kumpulan haram Melayu yang dikaitkan dengan aktiviti jenayah.

Dalam rakaman sepanjang 20 minit di Pusat Perdagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di Ayer Keroh tersebut, Ahmad Zahid telah juga telah menghentam Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waythamoorthy kerana mengkritik pasukan polis susulan insiden tembakan lima penjenayah India di Pulau Pinang.

Ahmad Zahid juga secara bangga mengakui pindaan Akta PCA yang diluluskan baru-baru ini adalah cadangannya.

"Kita siasat, kita bawa ke mahkamah. Kalau tidak ada bukti atau tidak cukup bukti, sekurang-kurangnya dua tahun penahanan. Itu undang-undang baru saya. Tiada kompromi," katanya dipetik berkata dalam laman portal berita online.

Pindaan akta kontroversi PCA yang diluluskan baru-baru ini di Parlimen akan membenarkan penahanan tanpa bicara sehingga dua tahun, serta boleh dilanjutkan sehingga selepas berakhir tempoh tersebut.

Pindaan tersebut diluluskan oleh Dewan Rakyat selepas mendapat undi 115 daripada ahli Parlimen Barisan Nasional. -TMI

Human Rights Watch wants Najib to remove Zahid for disregarding right to life and racial claims. Also, DAP's Segambut MP Lim Lip Eng lodges a police report against Zahid over his remarks.

PETALING JAYA: The government should act to ensure that the Home Minister’s support for the police to “shoot first” when apprehending criminal suspects is not police policy, Human Rights Watch said today.

Home Minister Ahmad Zahid Hamidi made remarks in a speech in Malacca on Oct 6, 2013, that showed gross indifference for the right to life and the rights of the country’s minority populations.

In his speech, Zahid claimed that 28,000 of some 40,000 gang members in the country were Indian Malaysians who prey on the majority ethnic Malay population.

In an audio recording made public, he was quoted as saying said, “What is the situation of robbery victims, murder victims during shootings? Most of them are our Malays. Most of them are our race. I think that the best way is we no longer compromise with them. There is no need to give them any warning. If [we] get the evidence, [we] shoot first.”

Human Rights Watch called on Prime Minister Najib Tun Razak to remove the Home Minister for the discriminatory remarks which disregard the right to life.

“Home Minister Zahid is Malaysia’s top law enforcement official, yet he is promoting the illegal use of lethal force,” said Phil Robertson, deputy Asia director at Human Rights Watch.

“Prime Minister Najib should be clear he won’t tolerate such statements or unlawful practices, which show a callous disregard for basic rights.”

Various incidents suggest that Malaysian police have at times adopted a “shoot first” policy, Human Rights Watch said. For example, in a predawn raid in Penang on Aug 19, police shot and killed five ethnic Indians who police alleged were secret society members.

Inspector General of Police Khalid Abu Bakar announced the men opened fire after police ordered them to open the door, an account that was contradicted by P Waythamoorthy, deputy minister in the Prime Minister’s Office. Photos of the bodies suggest that the men were shot at point-blank range.

In April 2012, police in Cheras fatally shot three men who police alleged had robbed a jewelry store. The three, Noor Azman Othman, Aidi Noor Hafizal Othman, and Saufi Ahmad, had multiple wounds, particularly to their heads, with Noor Azman shot a total of eight times.Contrary to the police accounts, a second postmortem strongly suggested the wounds were from shots at a close range with a downward bullet trajectory, indicating the men were either kneeling or lying on the ground when they were killed.

A “shoot first” policy by law enforcement personnel violates international human rights law and standards.

Article 3 of the Universal Declaration of Human Rights, which is widely accepted as reflecting customary international law, states that “everyone has the right to life, liberty, and security of person.”

Principle 1 of the United Nations Principles on the Effective Prevention and Investigation of Extra-legal, Arbitrary and Summary Executions provides that “executions shall not be carried out under any circumstances,” nor may “[e]xceptional circumstances… be invoked as a justification of such executions.”

The UN Code of Conduct for Law Enforcement states in article 3 that law enforcement officials should “use force only when strictly necessary and to the extent required for the performance of their duty.”

Principle 9 of the UN Basic Principles on the Use of Force and Firearms by Law Enforcement Officials provides that “intentional lethal use of firearms may only be made when strictly unavoidable in order to protect life.”

“Killings of criminal suspects by Malaysian police suggest that Zahid’s disturbing remarks may already reflect the practice of some law enforcement officials,” Robertson said. “Too many people have died in a hail of police bullets for Malaysia’s leaders to continue to sit on their hands.”

In another development, DAP’s Segambut MP Lim Lip Eng has lodged a police report against Zahid over his remarks.

In the report lodged at the Jinjang police station last night, Lim wants the Home Minister to be investigated immediately, and arrested if necessary.
-FMT


ULASAN GB

Lebih berkesan jika Ahmad Zahid Hamidi ditahan di bawah PCA yang bakal diluluskan oleh Dewan Negara nanti. Biar beliau menjadi mangsa pertama kezaliman Akta yang dicadangkannya sendiri. Dua tahun tahan tanpa bicara sementara menunggu siasatan polis selesai. Jika tak selesai tahanannya boleh ditambah lagi

Hukum kebenaran dan keadilan menetapkan, perencanaan jahat itu akan kembali kepada si perancananya sendiri.
Y&akinlah!

Apa Nama Restoran Cekik Darah, RM6,000 Untuk Sarapan Pagi Ni?


Gara-gara mengenakan bayaran RM6,000 kepada kumpulan VVIP untuk sarapan pagi kelmarin, sebuah restoran di Pengkalan Chepa, di sini, diserbu penguat kuasa Pejabat Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (PDNKK).

Rombongan 50 orang itu, termasuk mereka yang datang dari luar Kelantan untuk menghadiri satu majlis rasmi di bandar ini.

Timbalan Pengarah PDNKK negeri, Ab Ghani Harun berkata, bertindak atas laporan itu, pihaknya menyerbu restoran yang terletak di Taman Uda Murni, pagi semalam.

“Hasil pemeriksaan yang dilakukan, kita dapati peniaga kedai terbabit menutup papan tanda harga yang sedia ada dengan pita pelekat.


“Kita mengesyaki peniaga berkenaan mempunyai niat untuk menipu dan mengenakan caj harga sesuka hati ke atas pelanggan.

"Atas kesalahan itu, kita kenakan kompaun ke atas pihak terbabit,” katanya kepada pemberita, selepas serbuan ke atas restoran terbabit.

Dalam serbuan itu, pihaknya turut merampas lauk pauk dan makanan bernilai hampir RM6000.

Ab Ghani berkata, jika sabit kesalahan pengusaha itu boleh dikenakan tindakan di bawah Perintah 3 (1) Akta Kawalan Harga (Penandaan Harga Oleh Penjual Runcit) 1993 dengan penalti RM250,000 dan kompaun maksimum RM175,000.

“Ini bagi memberi pengajaran terhadap kesalahan yang mereka lakukan. Diharap peniaga-peniaga lain turut berwaspada. Jika dikesan melakukan penipuan mereka juga akan dikenakan kompaun.

“Saya menasihatkan semua peniaga di negeri ini supaya meletakkan tanda harga yang jelas untuk mengelakkan kekeliruan di kalangan pelanggan, terutama mereka yang datang dari luar Kelantan,” katanya.

Sementara itu, bayaran makanan yang dicaj hingga mencecah RM6,000 oleh restoran itu menyebabkan ramai dalam kumpulan VVIP itu meluahkan rasa terkejut dan kesal dengan sikap peniaga berkenaan.

Seorang pelanggan yang enggan dikenali berkata, anggota-anggota rombongan VVIP terbabit berhenti makan pagi di restoran itu sebelum menghadiri satu majlis rasmi di bandar ini.

“Kami mula memesan makanan mengikut kehendak masing-masing dan makanan itu disediakan dalam beberapa hidangan di setiap meja makan.

“Antara yang dihidangkan ialah ayam goreng kampung dan gulai itik serati, di samping sayuran-sayuran dan beberapa lauk-pauk lagi,” katanya.

Menurutnya, selepas semua selesai makan dan salah seorang daripada mereka bangun untuk membuat pembayaran, peniaga terbabit mengatakan jumlah keseluruhan sarapan itu adalah RM6,000.

“Kami semua yang ada di situ terkejut. Ada yang menggeleng seperti tidak percaya dengan apa yang kami dengar daripada peniaga itu. Langsung tidak masuk akal.

“Walaupun terkedu, bayaran tetap dibuat selepas ada sedikit tawar menawar dengan peniaga itu.

"Kami tidak setuju dengan harga cekik darah itu, tetapi disebabkan kami terpaksa bergegas untuk menghadiri majlis rasmi tersebut, seorang daripada anggota kumpulan itu membayarnya," katanya. -SH

ULASAN GB

Ada sesiapa yang tahu, yang boleh kongsikan nama restoran itu?

[TAHUKAH ANDA] Paus Biru Binatang Terbesar di Dunia


Paus Biru adalah Binatang Terbesar di Dunia. Dengan panjang 30 meter dan berat 200 ton, Paus Biru adalah binatang terbesar yang pernah ada.

Inilah perbandingan besar Paus Biru dengan manusia:

Ikan terbesar di dunia, Hiu Paus / Geger Lintang:

Ikan Hiu Paus / Geger Lintang panjangnya 10-12 meter dengan berat 12-14 ton
Paus Pembunuh (Orca) Pemangsa Laut Terbesar di Dunia:


Orca panjangnya bisa mencapai 9 meter dengan berat 7,200 kg lebih. Dinamakan Paus Pembunuh karena sering membunuh dan memakan Paus yang lebih besar. Tapi tidak pernah ada berita Paus Pembunuh memakan manusia.

Hiu Putih adalah Ikan Pemangsa Terbesar di Dunia:

Dengan panjang 6,1 meter dan berat 2.200 kg lebih, Hiu Putih merupakan Ikan Pemangsa Laut Terbesar. Musuhnya di laut paling hanya Paus Pembunuh (Orca). Dberitakan seekor Paus Pembunuh dengan panjang 5,3 meter membunuh Hiu Putih sepanjang 4 meter dan memakan hatinya.

Gajah merupakan binatang darat yang paling berat dan paling besar:

Tinggi Gajah Afrika hingga bahu adalah 3,3 meter. Panjang mencapai 3,5 meter. Dan beratnya adalah 6 ton. Karena besarnya, Gajah tidak punya musuh. Paling-paling hanya Singa dan Buaya yang memangsa gajah ketika bayi.


Binatang darat tertinggi di dunia adalah Jerapah. Tingginya mencapai 6 meter dengan panjang leher lebih dari 2 meter. Funginya adalah agar bisa memakan pucuk dedaunan di pohon-pohon yang tinggi.
Pemakan Daging (Carnivora) terbesar adalah Beruang Kutub atau Beruang Es.

Tinggi bahu 1,6 meter, panjang 3 meter, dengan berat lebih dari 1.000 kg.
Binatang melata (Reptil) terbesar di dunia adalah Buaya Air Laut:

Buaya Air Asin hidup di Australia Utara hingga India. Panjang tubuhnya 6 meter dengan berat mencapai 1.000 kg lebih.Referensi: