24 Ogo 2009

Era Najib Altantuya : UMNO Memaki Hamun Setelah Menghidu Kekalahan

Kehangatan pilihanraya fasa terakhir ini semakin terasa dengan meriahnya ceramah-ceramah umum yang diadakan hampir di setiap kawasan. Suasana menjadi bertambah hangat apabila kedudukan lokasi tempat ceramah kedua-dua belah parti hanya sebelah-menyebelah, masing-masing ingin mempertahankan parti mereka.

Pengarah Pilihanraya PKR, Saifudin Nasution mengulas bahawa calon Umno-BN, Rohaizat Othman tidak mampu meraih sokongan rakyat setelah beberapa rahsia peribadi calon itu terbongkar, dan dia tidak akan mampu menjadi calon yang berkesan.

"Kita mengekalkan budaya politik baru, tidak mengasingkan antara kaum," kata beliau lagi.

"Kita adalah politik yang menghormati setiap hak kaum, dan maki hamun itu bukan mainan politik kita. Cara politik kita hari ini adalah cara politik yang diterima rakyat," jelas ahli parlimen Machang itu terhadap budaya maki hamun yang semakin menjadi-jadi dikalangan pimpinan politik Umno-BN.

Saifudin menegaskan lagi bahawa orang yang pecah amanah adalah orang yang khianat, dan orang yang khianat tidak boleh menjadi pemimpin. Ini berikutan terbongkarnya kes pecah amanah Rohaizat Othman terhadap anak guamnya.

Turut berucap dalam majlis tersebut ialah Adun Hulu Kelang, Syaari Sungib. Beliau turut menegaskan bahawa rakyat Permatang Pasir khususnya dan rakyat Malaysia amnya perlu menolak Umno-BN kerana kerajaan pimpinan Umno-BN adalah satu kerajaan yang zalim berdasarkan isu pemansuhan ISA yang tidak diendahkan langsung Kerajaan Persekutuan apabila dirayu oleh rakyat pada 1 Ogos lalu.

Turut berucap di pentas yang sama malam tadi ialah, bekas Menteri Kesihatan, Dato' Chua Jui Meng dan Ahli Parlimen Padang Terap, Nasir Zakaria. -prkn11

Tiada ulasan: