24 Ogo 2009

Era Najib Altantuya : Fitnah Dan Bohong Amalan Umno-BN

Tindakan stesen swasta menyiarkan semula visual sebenar membuktikan Mursyidul Am Pas Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak pernah mengatakan ‘Umno ini Islam kacukan, Islam Palestin’ membuktikan tindakan pembohongan Umno- BN.

Naib Presiden Pas Datuk Mahfuz Omar berkata, fitnah dan pembohongan menjadi amalan Umno-BN sehingga ia menjadi satu ketagihan.

“Ia telah menjadi makanan harian, ini merupakan dadah yang menjadi ketagihan Umno kalau tidak fitnah dan manipulasi, tidak berbohong mereka tidak boleh buat seperti mana penagih dadah yang tidak dapat bekalan dadah.

“Jadi mereka perlukan bekalan fitnah dan bekalan pembohongan yang saya sifatkan seperti morfin, syabu dan sebagainya,” katanya.

Sementara itu Penasihat Undang-Undang Pas Mohamad Hanifa Maidin berkata, pihaknya akan menyaman beberapa media cetak berbahasa Melayu dan stesen televisyen berhubung laporan yang menfitnah menteri besar berkenaan.


Hanifa berkata, beliau telah mengumpulkan beberapa dokumen berkaitan dan notis saman akan diberikan kepada media yang berkaitan dalam tempoh terdekat.

“Saya percaya ia lebih kepada akhbar berbahasa Melayu dan ia amat dikesali," Hanifa berkata.

“Saya harap akhbar-akhbar ini dengan pendedahan di TV3 tentang rakaman sebenar apa yang dikatakan Tok Guru sepatutnya sudah menjadi satu keterangan yang terbukti untuk mereka menghentikan fitnah-fitnah serang peribadi,” katanya lagi.

Beliau kesal dengan tindakan stesen televisyen berkenaan yang hanya menyiarkan rakaman sebenar ucapan Nik Aziz setelah didesak dan enggan memohon maaf.

Semalam TV3 menyiarkan rakaman sebanar berkenaan yang menjelaskan Nik Aziz menyatakan Islam yang dibawa Umno adalah Islam kacukan, Islam plastik. Bukanya seperti apa yang dimainkan media berkenaan iaitu Islam Palestin. -TVAIsu Syurga: Nik Aziz saman tiga media pro Umno

Laporan serangan yang dikiraa fitnah tiga media pro Umno ke atas peribadi Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat akhirnya berhenti, apabila Mursyidul Am PAS itu mengambil tindakan undang-undang ke atas ketiga-tiganya.

Penasihat Undang-Undang PAS Mohamed Hanipa Maidin pagi tadi menjelaskan Nik Aziz mahu ketiga-tiga media terbabit menarik semula kenyataan 'isu Surga dan Islam Palestin' serta memohon maaf secara terbuka dalam masa tujuh hari kepada anak guamannya itu; sekiranya tidak mahu saman itu diteruskan.

Masa yang diberikan adalah prosedur biasa dalam perundangan dan Hanipa menjelaskan bahawa tuntutan guamannya itu tidak terikat pada masa pilihanraya kecil Permatang Pasir; iaitu sehingga 25 Ogos depan.

Sambil menyifatkan laporan-laporan terbabit berniat jahat (mala fide), Hanipa menjelaskan bahawa ianya berbeza dengan pendedahan yang dilakukan PAS ke atas calon Umno Rohaizat Othman.

"Berbeza dengan pendedahan yang dibuat (ke atas) Rohaizat. Apabila kita mempertikaikan kredibiliti Rohaizat (calon Umno), kita (PAS) mempunyai bukti-bukti dan kita tidak bercakap tanpa bukti-bukti. Bukan kita bercakap dengan ambil kenyataan yang kita reka (manipulasi)."

"Mereka menyerang (peribadi) tanpa mengenal pasti apakah kenyataan sebenar Tuan Guru (Nik Aziz). Itu adalah (laporan) mala fide (berniat jahat) tiga media terbabit."

Tambahnya lagi, Nik Aziz sudah memohon injunksi supaya kenyataan-kenyataan yang memfitnah dirinya tidak lagi disiarkan media-media terbabit.

"Jadi, kita harap dengan pendedahan terbaru Tv3 tentang apakah rakaman sebenar yang dibuat Tok Guru (Nik Aziz), supaya menghentikan segala serangan peribadi ke atas Mursyidul Am PAS."

Hanipa turut menafikan bahawa anak guamannya berkata - ahli-ahli Umno tidak akan pergi syurga ataupun mengatakan Umno melaksanakan 'Islam Palestin'.

"Beliau (Nik Aziz) tahu apa yang beliau cakap. Beliau tidak akan menggunakan perkataan ahli-ahli Umno bila bercakap isu ini," katanya.

Ditanya adakah tindakan saman tersebut strategi PAS untuk menakut-nakutkan media atau lubuk mengumpul kekayaan, Hanipa mengatakan Nik Aziz bukanlah 'mata duitan'.

"Saya berasa dia (Nik Aziz) bukan begitu. Kita (saman) bukan untuk tujuan mencipta kekayaan semata-mata, tapi cukup (sekadar) membersihkan (fitnah) dirinya (Nik Aziz)."

Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr. Dzulkifli Ahmad waktu mencelah, menjelaskan bahawa pihak media tidak perlu gusar kerana tindakan itu khusus untuk laporan yang tidak bertanggungjawab sahaja.

"Ini (saman) bukan untuk mengancam hak kewartawanan untuk melaporkan berita secara bebas dan adil. Yang mahu kita tangani sekarang adalah suatu 'kewartawanan jahat'."

"Ini pun kita (PAS) beri peluang untuk mereka (Utusan Malaysia, Berita Harian dan Tv3) memohon maaf. Jangan salah faham (kononnya) Pakatan (Rakyat) sudah anti media dan sebagainya," jelas Dr Dzul.


Bercakap dalam sidang media sebelumnya, Naib Presiden PAS Dato' Mahfuz Omar menyifatkan amalan fitnah dan pembohongan media-media terbabit sama seperti 'penagih yang kehabisan bekalan dadah untuk terus hidup'

"Ini sudah menjadi makanan harian. Ini adalah dadah yang menjadi ketagihan Umno. Kalau tidak mengfitnah, manipulasi dan berbohong; tidak boleh buat (hidup) seperti penagih yang kehabisan bekalan dadah."

"Apa yang berlaku ini membuktikan fitnah dan pembohongan adalah amalan Umno Barisan Nasional."

Semalam, Buletin TV3 mendedahkan rakaman sebenar kenyataan Nik Aziz.

"Tiada sebab langsung orang Islam tolak Islam. Islam yang dibawa oleh UMNO ini Islam kacukan, Islam plastik (bukan Palastin). Macam duit palsu, ubat palsu, makanan palsu. Ini Islam palsu yang dibawa UMNO."

Sejak seminggu lalu, beberapa media arus perdana melaporkan Nik Aziz - "anggota Umno tidak akan masuk syurga kerana parti itu mengamalkan ajaran Islam palsu dari Palestin".

Bagaimanapun, Nik Aziz sudah menafikan laporan-laporan itu 2 hari kemudiannya.

Tinjauan rambang yang dibuat mengatakan bahawa dua fitnah yang dikenakan ke atas peribadi Nik Aziz itu adalah suatu teknik pembinaan ikon kebencian (icon of hatred), setelah beberapa pihak terbabit gagal membunuh karektor calo PAS Ustaz Mohd Salleh Man yang dikenali bersih, bercakap benar, amanah, toleransi dan berpegangan agama.

Ada juga mengatakan apa yang berlaku itu, sekadar usaha menyamakan Salleh dan calon kontroversi Umno Rohaizat Othman. -harakahdaily
Tiada ulasan: