21 Sep 2011

Roh ISA Dikekalkan, Tahanan Tanpa Bicara Tetap Diteruskan - Penipuan Darjah Tertinggi

Nazri: Tahanan tanpa bicara akan diteruskan

Amalan penahanan tanpa perbicaraan akan diteruskan walaupun dengan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 dan undang-undang pencegahan yang lain, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Menurut beliau dua undang-undang baru yang bakal diperkenalkan bagi menggantikan ISA akan juga membenarkan penahanan tanpa bicara kerana ia adalah elemen penting dalam usaha memerangi keganasan.

Katanya, Peguam Negara akan berunding dengan ahli parlimen, hakim dan pihak-pihak yang berkepentingan lain di dalam dan juga luar negara kerana menangani keganasan adalah usaha antarabangsa.

"Malah bagi kesalahan jenayah biasa, seseorang boleh ditahan tanpa bicara. Kami namakannya tahanan reman 14 hari, - ia juga merupakan satu bentuk penahanan tanpa perbicaraan," katanya ketika ditemui pada majlis rumah terbuka anjuran bahagian undang-undang, Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya.

Menurut Nazri, penahanan dalam keadaan seumpama itu tidak bererti seseorang itu dianggap bersalah.

"Rakyat juga sedar bahawa kita perlu untuk menahan seseorang sebelum boleh dapat mengumpul bukti," katanya.

Walau bagaimanapun, jelasnya, elemen yang sedang diperbetulkan ialah tempoh tahanan yang terlalu lama boleh disifatkan sebagai tindakan menindas.

Sementara itu, bercakap kepada Bernama selepas megadakan dialog bersama Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong) di Kuala Lumpur hari ini, Nazri berkata dua undang-undang baru yang akan menggantikan ISA tidak akan digunakan bagi menahan pihak yang berbeza ideologi politik.

azlanKatanya, kedua-dua akta itu akan hanya digunakan bagi mengekang kegiatan pengganas dan ekstremis agama.

Selain itu, pihak yang didapati bersalah di bawah kedua-dua akta tersebut hanya akan ditahan setelah dijatuhi hukuman oleh mahkamah.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan beberapa pihak yang mendakwa dua akta baru yang akan menggantikan ISA itu akan mengekalkan ciri-ciri ISA yang didakwa mereka akan menindas tahanan.

Mengulas desakan pembangkang yang mahu bekas tahanan ISA diberi pampasan berikutan pemansuhan akta itu, Mohamed Nazri berkata, ia sewajarnya tidak dijadikan isu kerana mereka ditahan di bawah undang-undang yang sah pada ketika itu.

"Ia berlaku mengikut undang-undang, (jadi ada) tidak perlu meminta maaf dan tidak perlu pampasan. Kenapa perlu persoalkan? Ia sepatutnya tidak jadi isu," kata Nazri.

Pada Khamis lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam perutusan khas Hari Malaysia mengumumkan bahawa ISA akan dimansuhkan dan dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal bagi memelihara keamanan, kesejahteraan, kesentosaan serta kerukunan hidup rakyat dan negara.

Najib berkata dua undang-undang baru itu akan digubal di bawah "semangat serta payung" Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan bagi mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah. -mkUlasan GB

Najib berkata kerajaan tak tahu nak tipu rakyat. Hakikatnya terdedah juga: penahanan tanpa bicara diteruskan walaupun dikatakan ISA dihapuskan.

Itulah penipuan dan menyatakan kerajaan tak tahu menipu maka itu penipuan darjah tertinggi!

5 ulasan:

Batu Pelangi berkata...

Selagi UMNGOK ada dibumi malaysia
selagi itu putar belit akan wujud.
Jangan dipercayai dengan puakx ini.
Negara dan bangsa sendiri sanggup
dijual demi kepentingan diri.

Shaff berkata...

Bila kerap kali berbicara ia berdusta maka inilah padahnya APCO. Setiap kenyataan mereka susah rakyat nak terima secara jujur. Tinggallah mereka dengan hidup penuh pendustaan....

Awanama berkata...

baguih la hgpa UMNO...dari dulu kini & selamanya keja dok putaq belit menipu bohong ja hgpa tau. lagi satu makan duit haram hgpa cukop mau. memang hgpa ni 1israel laaaaaaaaa

mohamad berkata...

ishk, ishk, ishk.....kalau masih ada roh nya, maka ISA tak mati lagi lah. masih hidup. macam kartun ekk!!!! dah putus, leper kena lenyek.... hidup semula. Harap-harap cukup lah kita ni menonton filem kartu dari kecil sampai besar. Biarkan UMNO dengan illusi dan dunia kartun nya.

Awanama berkata...

ni macam penipu yang kantoi lah... bila orang dah benci... pegi tempat lain, tukar nama... perangai tetap je macam syeithon...