21 Sep 2011

Mat Sabu Terus Dikagumi Rakyat

Maran - Ketika hebat dikecam pelbagai pihak sejak kebelakangan ini, namun masih terdapat sejumlah besar penduduk luar bandar yang masih menyokong dan mengagumi kenyataan berani Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berhubung isu Mat Indera, komunis serta pejuang kemerdekaan.

Seorang pekerja swasta, Abdul Hamid Zainal Abiddin, 52, berkata, kenyataan Mat Sabu itu ada kebenarannya dan ia berjaya ‘membuka mata’ pihak terbabit.

Menurutnya, nama-nama yang dibangkit Mat Sabu adalah pejuang kemerdekaan namun nama mereka tidak disenaraikan kerana menentang penjajahan British.

“Sejarah tingkatan tiga tercatat bahawa British mengharamkan pertubuhan yang bangkit memperjuangkan kemerdekaan seperti PKMM, Angkatan Wanita Sedar (Awas) dan Angkatan Pemuda Insaf (Api).

“Pertubuhan ini yang berjuang ke arah kemerdekaan negara dari penjajahan. Tetapi Umno ketika itu bersekongkol dengan British dan hanya membawa slogan ‘Hidup Umno’ bukan bergerak sebagai pejuang kemerdekaan,” katanya ketika ditemui pada Jamuan Hari Raya dan Perasmian Pejabat Pas Maran, di sini.

Seorang peniaga, Abu Hanafiah Mohammad, 42, berkata, dia bersetuju dengan cadangan agar sejarah negara ditulis semula kerana terdapat beberapa pengkaji sejarah yang mengiktiraf pejuang berhaluan kiri dalam membebaskan tanah air ini dari cengkaman penjajah.

Menurutnya, pemimpin pertubuhan yang enggan bersekongkol dengan penjajah tidak diiktiraf oleh kerajaan namun kini, rakyat semakin bijak menilai sesuatu isu berbangkit.

“Saya rasa, sebab ini ramai yang tidak berpatriotik menyambut Hari Kemerdekaan malah ramai tidak mengibarkan Jalur Gemilang.

“Ini kerana, sambutan kemerdekaan adalah sambutan Umno dan bukan sambutan rakyat sepenuhnya,” katanya. -SHDakwaan ini seronok dan menarik - Mohamad Sabu

KUALA LUMPUR, 21 Sept: Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu yang didakwa hari ini ekoran ucapannya mengenai Bukit Kepong menyifatkan kesnya sebagai 'seronok dan menarik'.

"Ini kes mengenai sejarah, tunggulah nanti. Kes ini akan jadi seronok dan menarik," katanya.

(Mohamad Sabu dan peguamnya, Mohamed Hanipa Maiden)

Beliau juga menyifatkan tindakan menyelesaikan perbezaan pandangan mengenai sejarah di dalam mahkamah adalah sesuatu yang kelakar.

"Kes ini adalah mengenai interpretasi sejarah dan sepatutnya diselesaikan melalui dialog dan debat, bukannya di mahkamah," katanya yang kelihatan bersemangat tinggi menghadapi dakwaan ke atasnya.

Beliau juga menyifatkan dakwaan ini sebagai usaha untuk menghentikan rakyat dari membincangkan fakta sejarah yang telah diselewengkan atas kepentingan Umno.

Mengulas dakwaan ke atas Mohamad itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan perkara itu sebagai "kartun, kelakar, tak wajar".

"Pendakwaan itu berlaku dua tiga hari selepas (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak) mendakwa hendak menjadikan Malaysia demokrasi terbaik.

"Pendakwaan ke atas Mohamad itu menjadikan Najib antara perdana menteri paling haprak dalam sejarah dunia kerana bercakap lain, buat lain," katanya.

Menurut Mahfuz, ketika Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pernah menyifatkan Abdullah suka berbohong (developed a habit of lying).

"Waktu itu Dr Mahathir mendakwa, Abdullah membuat kenyataan-kenyataan yang sebenarnya bohong.

"Hari ini, nampaknya Najib lebih teruk dari Abdullah. Hampir setiap kali dia bercakap, selepas itu hampir serta merta cakapnya langsung tak boleh dipercayai apabila apa yang berlaku bertentangan sama sekali dengan apa yang dia bising-bisingkan terutama apa yang didakwanya sebagai 1Malaysia.

"Cakap tentang demokrasi terbaik, tetapi kerana pandangan yang berbeza pun diheret ke mahkamah," katanya.

Mahfuz juga mempersoalkan tindakan berpilih kerajaan Najib.

"Orang-orang yang menghina pejuang kemerdekaan yang menentang penjajah dengan mendajwa kononnya negara ini tidak pernah dijajah tidak pula diambil tindakan.

"Kenyataan seperti hakikatnya adalah persendaan yang sangat sadis terhadap pejuang kemerdekaan yang menentang penjajah," katanya.

Sebelum ini, blogger ahli Umno, Dato' Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz berkata, jika negara ini tidak dijajah, negeri-negeri Melayu waktu itu semuanya adalah negeri-negeri berdaulat, maka semua mereka yang berkhidmat dan bermatian untuk negeri-negeri tersebut adalah pendukung negeri-negeri yang berdaulat.

Mereka, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pulau Manis dalam kawasan Parlimen Pekan itu, adalah "loyal subjects" dan sesiapa yang membunuh "loyal subjects" adalah pengkhianat.

"Maka demikian, celaka sungguhlah Umno. Tok nenek saya dari Tembeling dan Tebing TInggi yang bertombak dan berlembing melawan Inggeris semua adalah pengkhianat rupa-rupa nya.

"Mat Kilau, Mat Kelubi, Bahaman, Tok Gajah, Tok Janggut, Pa Andak Endut dan Maharajalela semua adalalah pengkhianat?" Mohd Ariff mempersoalkan dalam blognya, http://sakmongkol.blogspot.com.

Mohamad dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Butterworth atas dakwaan mengeluarkan kenyataan yang memburukkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka dalam ceramahnya di Padang Menora, Tasek Gelugor, pada 21 Ogos lalu.

Beliau yang didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan mengaku tidak bersalah.

Selain itu, beliau turut berdepan dengan pertuduhan pilihan mengikut seksyen sama dengan dakwaan memfitnah tiga anggota polis yang mempertahankan diri dalam serangan komunis di Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950.

Pihak pendakwa meminta jaminan RM50,000 dikenakan ke atas Mohamad tetapi selepas dibantah peguam Mohamed Hanipa Maiden, mahkamah membebaskannya dengan jaminan RM15,000 sehingga hari perbicaraan.

Jika bersalah, Mohamad menghadapi kemungkinan dipenjarakan sehingga dua tahun, atau didenda atau kedua-duanya sekali.

Hakim Ikmal Hishan Mohd Tajuddin kemudiannya menetapkan sebutan kes paad 27 Oktober dan perbicaraan daripada 5 Disember hingga 9 Disember. -HD


Tiada ulasan: