4 Dis 2010

Pasangan Ditangkap Buat Kerja Dalam Kereta

LUNAS - Seorang janda anak satu ditangkap khalwat bersama kekasihnya yang juga suami orang di dalam sebuah kereta jenis Proton Saga di Taman Industri Saujana, di sini.

Jurucakap Pejabat Agama Islam Daerah Kulim (PADK) berkata, pemantauan terhadap kereta pasangan itu dilakukan kira-kira dua minggu lalu selepas menerima aduan daripada orang ramai mengenai perlakuan sumbang pasangan itu.

"Kira-kira jam 9 malam ketika Penguat kuasa PADK membuat rondaan, anggota terserempak dengan kereta Proton Saga baru sepertimana aduan diterima.

"Setelah membuat pemeriksaan terhadap kereta itu. PADK menemui sepasangan kekasih duduk di kerusi belakang kereta dalam keadaan mencurigakan, " katanya.

Menurutnya, siasatan PADK mendapati pasangan wanita berusia 38 tahun dan sudah menjanda sejak 14 tahun lalu setelah kematian suaminya, manakala pasangan lelaki berusia 20 tahun merupakan suami orang dan mempunyai seorang anak.

"Mereka bekerja di kilang sama di Lunas dan keluar bersama sejak jam 5 petang sehingga ditangkap kira-kira jam 9.30 malam, ” katanya.

Juru cakap PADK berkata, hasil siasatan PADK terhadap pasangan wanita mendapati mereka berkenalan sejak beberapa bulan lalu dan mengaku sudah terlanjur.

Bagi mengelak perlakuan sumbang mereka itu dilihat orang ramai, tingkap belakang kereta ditutup dengan penggalas cermin.

Pasangan itu dibawa ke Balai Polis Lunas untuk membuat laporan tangkapan.

Pasangan wanita ditahan di lokap Balai Polis Lunas manakala lelaki dilokap Balai Polis Kulim. Pasangan itu akan disiasat di bawah Seksyen 9 Enakmen Jenayah Syariah Negeri Kedah 1988 jika sabit kesalahan mereka boleh dikenakan hukuman penjara setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

PADK turut menasihatkan pasangan itu agar menyedari kesalahan dilakukan tergolong dalam dosa besar. Pasangan akan diarahkan hadir ke Mahkamah Rendah Syariah Kulim pada tarikh ditetapkan sekiranya gagal berbuat demikian, waran tangkap akan dikeluarkan. -SH

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

seorang mbekerja dan seorang lagi dikerjakan

Tanpa Nama berkata...

Nakal sungguhlah penguat kuasa PADK tuh.. Pasaangan tuh baru je nak 'buang air' dah kena cekup...
Rupa-rupanya kesalahan pasangan berkenaan (jika sebenarnya begitu), hanyalah buang air pada tempat dan masa yang salah dan tidak dibenarkan oleh syariat.

Perbuatan berkenaan lebih jelas ialah percubaan untuk BERZINA kalau pun belum melakukan ZINA itu.

Wal'iyazyubilLahi min zaalik.
Ya Allah, Tuhan yang menguasai diri dan hati-hati kami, peliharalah kami serta suku-sakat dan seluruh orang Islam daripada terjebak dengan perbuatan yang Engkau kutuk itu, ya Allah... Doronglah kami untuk melakukan taubatan-Nasuuha ya Allah..,amin.