4 Dis 2010

[Bergambar] 41 Mati Di Israel

41 maut hutan Israel terbakar

GERAM: Sebuah rangka bas yang hangus terbakar akibat kebakaran hutan dekat Kibbutz Beit Oren di utara Israel semalam.

HAIFA, Israel - Ribuan anggota bomba Israel dan penyelamat bertungkus-lumus memadamkan kebakaran hutan dekat sini semalam yang setakat ini meragut 41 nyawa.

Kebakaran hutan itu yang bermula kelmarin adalah yang terbesar pernah berlaku dalam sejarah Israel.

Semasa angin kencang bertiup di bandar pelabuhan Haifa, anggota-anggota polis dan pegawai perubatan berkata, kumpulan penyelamat menemui mayat-mayat mangsa kebakaran.

"Terdapat ramai lagi orang yang hilang," kata seorang jurucakap polis, Micky Rosenfeld.

Menurutnya, seramai 17 orang yang cedera termasuk tiga yang serius dan seorang lagi kritikal.

Rosenfeld menyatakan 15,000 orang telah dipindahkan semasa api itu membakar lebih 4,000 hektar tanah sehingga ke selatan bandar pelabuhan Haifa.

Haifa merupakan bandar ketiga terbesar dengan penduduk berjumlah 265,000 orang.

Asap tebal kelihatan dari Hutan Carmel dan bergerak ke Haifa. Penduduk di Haifa diarahkan supaya menutup tingkap mereka.

Polis dan anggota penyelamat mengesahkan kebanyakan yang mati ialah pengawal penjara yang menaiki sebuah bas.

Mereka menaiki bas itu semasa memindahkan beberapa banduan ke sebuah penjara di dalam hutan.

"Bas itu cuba berpatah balik manakala beberapa orang lagi cuba melarikan diri tetapi mereka terperangkap oleh api di dua kawasan berasingan," kata Rosenfeld.

Menjelang awal semalam, lima buah pesawat Greece, sebuah pesawat Bulgaria dengan 100 anggota bomba, sebuah pesawat Cyprus dan helikopter serta sebuah lagi helikopter dari Britain dihantar ke Israel untuk membantu memadamkan kebakaran.

Anggota-anggota bomba dari negara jiran bertungkus-lumus memadamkan kebakaran manakala anggota-anggota bomba dari Palestin turut dipanggil untuk memadamkan kebakaran tersebut.

Israel menyatakan ia telah dijanjikan oleh pemerintah Azerbaijan, Croatia, Mesir, Perancis, Jordan, Romania, Rusia, Sepanyol dan Turki untuk menghulurkan bantuan.

Pemerintah Amerika Syarikat (AS) dan Australia menyatakan ia mengarahkan anggota-anggota bomba berada dalam keadaan berjaga-jaga untuk membantu Israel.

Beberapa pegawai menyatakan ia tidak pasti punca kebakaran besar itu.

Presiden AS, Barack Obama memberi ucapan takziah untuk mangsa-mangsa yang terbunuh dalam kebakaran itu.

Jurucakap jabatan bomba, Yoram Levy berkata, kebakaran itu dipercayai bermula di sebuah tempat pelupusan sampah di Kampung Druze. - Agensi
Ulasan GB

Roda kehidupan berputar. Tidak ada peluru, kereta kebal, senapang atau apa juga peralatan perang untuk membalas kekejaman rejim Yahudi ke atas rakyat Palestin. Tetapi keseimbangan alam menetapkan yang zalim pasti menerima balasannya, tanpa mengira bagaimana keadaannya. Itu adalah sunnatullah. Dan sunnatullah tidak berubah sepanjang zaman.

2 ulasan:

juliaku berkata...

bila ALLAH berkehendakkan sesuatu maka jadilah...

Tanpa Nama berkata...

Kurang sikit musuh palastin. Tengoklah..!, diberitakan semua kuasa besar dunia datang bawak air. Melutut kepada israel. Sama macam kesah DAJJAL...

Pecacai UMNO/APCO belum bangun tidur lagi ke...!? Dah jadi macam palestin baru nak sedar..!? Dah terlambat. Beringat dan bertindak sebelum nasi menjadi bubur.

Mengerjakan DSAI yang tiada kuasa dan daya apa-apa memang seronok. Lebih-lebih lagi sayitan tumpang sekaki. Menghasut.

Pejuang kemerdekaan dikenang sepanjang zaman. Begitu juga pejuang mengembalikan maruah rakyat dan negara juga akan dijulang oleh generasi.