1 Mac 2010

Gobind : Laporan Tidak Lengkap Jejas Kredibiliti Pakar patologi Tempatan

Peguam keluarga Teoh Beng Hock, Gobind Singh Deo mempersoalkan kewibawaan laporan bedah siasat yang dilakukan Ketua Bahagian Patologi Hospital Sungai Buloh Dr Shahidan Mohd Noor kerana tidak lengkap.

Laporan pertama bedah siasat itu tidak mengandungi pemeriksaan kecederaan di bahagian leher dan pengambilan sampel otot sedangkan ia adalah 'prosedur biasa' bagi kes kematian dalam tahanan.

Dalam inkues yang berlangsung di Mahkamah Shah Alam hari ini, Dr Shahidan dalam sesi soal balas, turut bersetuju wujud kekurangan data tetapi tetap menyifatkan laporan itu sebagai laporan yang baik.

Gobind mempersoalkan sama ada ketiadaan dua aspek penting pemeriksaan punca kecederaan itu boleh dianggap laporan yang lengkap tetapi Dr Shahidan tetap mengatakan, ia laporan yang lengkap.

Di luar makhamah, Gobind menyatakan rasa pelik kerana laporan itu tidak dibuat dengan sepenuhnya meliputi semua aspek.

"Ini bukannya perkara yang kecil, ini perkara yang sungguh-sungguh serius ya. Ianya melibatkan isu berkaitan dengan efektif, keberkesanan laporan bedah siasat yang dibuat yang pertama dan saya rasa ini isu yang akan kita, keluarga Teoh ambil tindakan lanjutan.

"Pada peringkat ini, memandangkan pakar masih memberi keterangan. Saya rasa kita tak patut komen,"katanya.

Lantaran itu, kredibiliti laporan bedah siasat dari pakar negara kita terjejas.

"Ini adalah satu perkara yang cukup serius. Kita tidak boleh mengadakan atau mewujudkan keadaan di negara ini di mana rakyat kita gelisah berkenaan dengan keberkesanan laporan-laporan yang disediakan oleh pakar-pakar kita sendiri. Saya rasa ini aalah perkara yang perlu dikaji dengan teliti dan halus,"katanya.

Inkues ini akan disambung pada 10 Mac depan. -TVS2 ulasan:

Ampatuan Jr berkata...

Dpd ZULKARNAIN ISMAIL - Ahli PAS Pasir Tumboh,Kelantan:
"Alhamdulilah...!! ketua puteri neraka dari Ampang telah kembali ke neraka utk selama-lama nya!!" Ini curahan hati yg ikhlas dari anak didik TGNA di Kelantan. Ok kan gitu??

Awanama berkata...

bedah siasat yang bertujuan nak tutup kes, bukan nak cari kebenaran