14 Sep 2010

Rangka Manusia Ditemui Dekat Bukit Mantin: Malaysia Jadi Darul Hilang?

Rangka manusia ditemui dalam belukar dekat Bukit Mantin

Satu rangka manusia ditemui oleh seorang lelaki yang sedang mencari buluh di dalam belukar berdekatan dengan Bukit Mantin, Batu 7, jalan Seremban-Mantin di sini pagi ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Seremban Supt Mohd Yusoff Awang berkata ia dipercayai rangka seorang lelaki berumur 25 tahun ke atas yang ditempatkan di kawasan belukar itu sejak 2 minggu lepas.

Beliau berkata rangka itu ditemui pada kira-kira pukul 8 pagi dalam keadaan mengiring dengan mulutnya disumbat kain dan ditutup dengan pita pelekat berwarna merah.

Menurutnya turut dijumpai pada rangka itu ialah sebuah jam tangan berjenama Tag Heuer dan sekotak rokok Marlboro.

“Ada cebisan kulit pada betis kanan rangka itu dan ada tatu yang pudar. Bangsanya tidak dapat dipastikan dan tingginya antara 175 dan 180sm,” katanya ketika dihubungi di sini.

Mohd Yusoff seterusnya meminta orang ramai yang kehilangan anggota keluarga di kawasan berhampiran supaya menghubungi ibupejabat Polis Daerah Seremban dengan menelefon 06-6033222 bagi membantu siasatan.

Sementara itu seorang saksi, Mohd Japri Che Mustafa yang menemui rangka itu ketika dihubungi Bernama berkata, beliau ke kawasan belukar itu untuk mencari buluh.

“Bila sampai, saya terbau bau busuk yang amat sangat. Selepas mencari punca bau, saya ternampak rangka itu,” kata beliau yang merupakan pekerja sebuah pusat pemeliharaan pokok. – Bernama

Ulasan GB

Sekalipun diumumkan NKRA mengenai jenayah menurun tahun ini, namun yang nyata satu demi satu kes jenayah yang begitu mengerikan terbongkar saban hari.

Di dalam era pemerintahan Najib ini pelbagai hal yang bersangkutan dengan "kehilangan manusia" berlaku.

Kita masih ingat sebelum Najib menjadi PM, laporan mengenai kehilangan wakil rakyat yang kemudiannya diketahui berada di Pekan Pahang tidak lain tidak bukan adalah satu konspiasi Najib untuk merampas Perak satu ketika dulu. Kemudian kisah kehilangan Altantuya yang akhirnya diketahui dibunuh dengan ngeri.

Dan banyak lagi kes jenayah yang dasyat berlaku selapsnya.

Kini seperti ia membentuk satu mata rantai yang panjang... Di era Najib, Malaysia menjadi Darul-Hilang?

Tiada ulasan: